Dodaj do ulubionych

Do mam cukrzycowych kolejna prośba o poradę

14.07.15, 10:23
Co mogę podać osobie chorej na cukrzycę, która rano wymiotowała? I nie chodzi mi o lek, bo to obgadam zaraz z lekarzem, bardziej mnie martwi, co ona może zjeść? Na pewno coś lekkiego, prawda? Tylko co? A jeść musi, bo cukier leci jej teraz na twarz bardzo.
Pomóżcie, co mogę jej dać jedzenia w tej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • notting_hill Re: Do mam cukrzycowych kolejna prośba o poradę 14.07.15, 10:31
      Banana- dobry na żołądek i ma wymienniki węglowodanowe.
      Lub w przypadku dużej hipoglikemii szklankę czegoś słodkiego- coli, soku
    • run_away83 Re: Do mam cukrzycowych kolejna prośba o poradę 14.07.15, 10:38
      Preparat nawadniający jej daj (np. dioralyte, zostaniesz bez recepty w aptece albo w każdym większym supermarkecie), zawiera glukozę, której żołądek nie musi trawić żeby się przyswoiła. Najlepiej podawać po łyczku co kilka minut. Dawkę w miarę możliwości skonsultuj z lekarzem, powinno być łatwo ustalić, bo na opakowaniu masz podaną zawartość czystej glukozy w jednej saszetce.
      • rosapulchra-0 Re: Do mam cukrzycowych kolejna prośba o poradę 14.07.15, 11:14
        Czekam na telefon od GP.
        Mam glukożel, na razie to jej podam plus ciepła woda, bo innego nie chce pić.
    • kalina_lin Re: Do mam cukrzycowych kolejna prośba o poradę 14.07.15, 10:41
      KleIk z bananem
    • majenkir Re: 14.07.15, 14:46

To znaczy wziela insuline do posilku, ktory zwymiotowala? A w ogole chce jesc?
      Jesli ma nudnosci, to najlepiej niech sie napije regular coke (policz zeby bylo tyle samo carbs co w "straconym" posilku.
      • rosapulchra-0 Re: 14.07.15, 16:34
        Nie. Zanim cokolwiek zjadła, to wzięła dosłownie jeden łyk kawy z cukrem. Ale przyznała się, że już w nocy nie czuła się dobrze. A potem poooszłoo! Dobrze, że zdążyłam z miską. Strasznie ją to osłabiło. Potem ledwo co napiła się gorącej wody. Od razu dostała temperatury. Cukier jej spadł do 5. Ugotowałam jej coli, którą wypiła z bólem, potem wypiła jeszcze wodę gorącą. Ugotowałam jej rosół. Wypiła jeden kubeczek dosłownie. Cukier skoczył do 6,7. Godzinę później poprosiła o kolejny kubek rosołu i zjadła ugotowane w tym rosole udko z kurczaka z marchewką. Godzinę później cukier był już 7,6. A jej samopoczucie się znacznie poprawiło.
        Teoretycznie cały czas miała cukier w normie, ale jej diabetolog powiedziała mi, że mam go utrzymywać w w skali od 8 do 10, co, uwierz mi, nie jest łatwe. No i teraz mi znacznie łatwiej zrozumieć jej te okropne wahania nastrojów, bo wynikają one z tego cholernego cukru i poziomu hemoglobiny, bo to się niestety łączy ze sobą.
        Teraz jest znacznie lepiej, czuje się dobrze, chce jeść, wzięła leki jak pan Bóg przykazał.
        Brat mojego męża powiedział mi, że ona ma skłonności do przejadania się - jakbym nie wiedziała suspicious. Z tym że po raz pierwszy miałyśmy taką akcję, jak dziś. Inna sprawa, że ona ma naprawdę bardzo masywny apetyt.
        • majenkir Re: 14.07.15, 16:42
          Przy objawach chorobowych zawsze sprawdzajcie, czy nie ma ketonow.
          DKA postepuje bardzo szybko.
          • rosapulchra-0 Re: 14.07.15, 17:00
            Nie wiem, co to znaczy DKA sad
            • majenkir Re: 14.07.15, 17:06
              Serio nikt Wam o tym nie mowil??
              DKA to diabetic ketoacidosis
              www.webmd.com/diabetic-ketoacidosis-dka-topic-overview
              po polsku
              www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/cukrzyca/kwasica-ketonowa-cukrzycowa-przyczyny-objawy-i-leczenie_37321.html
              • rosapulchra-0 Re: 14.07.15, 17:33
                Dziękuję pięknie! We czwartek porozmawiam sobie na ten temat z jej diabetolog.
                Dobrze, że babcia przestała się już upierać przy pompie.
                Babcia ma zalecenie brać insulinę tylko apidrę i tylko 3 razy dziennie w dawkach: 2,3,2, ale pod warunkiem, że cukier jest między 8 a 11. Jeśli jest powyżej, to mam podawać jedną jednostkę więcej, jeśli poniżej, to jedną jednostkę mniej lub wcale. Z tym że babcia rano ma cukier w okolicach 5-6, a w ciągu dnia czasem ledwo dochodzi do 8. Według diabetolog ten poziom jest za niski. Ale! już nie skacze jak idiota na trampolinie, co to rano było 3,8, a wieczorem 18.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka