Dodaj do ulubionych

Tornister: mam dylemat

23.07.15, 22:15
Tornister córki przeżył pierwszy rok jej nauki. Nie przetarł się, nie ma dziur, nie ma tłustych plam, nic się nie urwało. Przykurzył się i... tyle.
Nie mam ochoty kupować córce nowego tylko i wyłącznie dlatego, że idzie do następnej klasy. Z drugiej strony zastanawiam się czy to dla młodej będzie spory obciach jak przyjdzie ze starym plecakiem.
Obserwuj wątek
    • agaja5b Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:16
      Wieeelki obciach będzie dla córki a o tobie to dopiero sobie pomyslą inni rodzicewink
      • andaba Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:20
        Chyba żartujesz. Co roku nowe plecaki mają tyko najbiedniejsze dzieci, którym kupują plecaki za 20 zł, albo donaszają po sąsiadach.
        Średniej klasy tornister co najmniej dwa lata wytrzymuje (mam na myśli takie za ok 60 zł).
        Córkom kupiłam dwa lata temu po 100 zł i każda trzeci rok będzie miała.
        • iwoniaw Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:32
          Też mam takie spostrzeżenia. U nas tornister służył w klasach I-III, plecak kupiony do klasy IV przeżył dwa lata i obecnie we wrześniu "idzie" do klasy VI, w stanie b. dobrym.
          • agaja5b Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:39
            Ja bardzo żełuję że nie kupiłam do pierwszej klasy tornistra, bo córka za rok zajeździła dwa plecaki. Od zeszłego roku ma tornister i sobie chwali, nic sie nie rozwaliło, nie porwało, nie odpadło, spokojnie wystarczy jeszcze do trzeciej klasy. Młodszej od razu kupiłam tornister z założeniam, że na trzy lata.
    • ichi51e Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:22
      A srodek (piornik) wymieniasz czy tez odzysk? Mysle ze raczej na 100% beda jakies dzieci z zeszlorocznymi plecakami i jakis straszny obciach to nie bedzie. Za to fajnie na nowy rok miec nowe i to tez jest do rozwazenia. O ile plecak nie ma jakiegos bardzo passe wzoru ja bym nie wyminiala chyba
      • wredna1zmija Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:28
        szczerze mówiąc piórnik też przetrzymał rok i mam ochotę kupić kredki i ołówek.
        • agaja5b Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:31
          U mojej córki piórnik Herlitza przetrzymał juz 2 lata, rozciagneła sie nieco tylko jedna gumka i naprawdę mam ochotę żeby jeszcze jeden rok z nim pochodziła, ale ta się upiera na jakis dwustronny, no to może się ugne byle bez wyposażenia był bo to zwykle byle co.
          • wredna1zmija Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:48
            ja córce kupiłam z Herlitza wyłożony w środku materiałem i będę tylko kredki wymieniać. Znajoma kupiła z ceratą w środku - półrocza nie dojechał w przyzwoitym stanie.
    • heca7 Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:25
      Syn przez 3 lata miał tornister lego hero factory. I gdyby nie to, że szedł do 4 klasy i chciał coś "doroślejszego" to nadal mógłby nosić.
      Córka idzie do gimnazjum a plecak ...pozostanie ten sam. W kratkę, niebiesko- morski The North face.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:27
      Podepnę się. Jakiej firmy polecacie tornistry? Chciałam młodemu kupić plecak, podobny jak ma na wycieczki, ale nie wiem czy nie lepiej tornister, żeby się te elementarze nie gięły...no sama nie wiem....
      • andaba Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:31
        Dla elementarzy to może tornistry lepsze, ale cięższe - jak miałam w rękach tornistry córczynych koleżanek, to dużo cięższe są od cienkiego plecaczka. A porządne mają, firmowe.
        • olga727 Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:37
          Z czystym sumieniem,mogę polecić tegoroczną kolekcję Herlitz Smart (kupiłam dla córki,do II klasy SP) : są na prawdę lekkie same w sobie (bo po dołożeniu obciążenie waży więcej,ale nie tyle co TOPGAL-e).
          • zuleyka.z.talgaru Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:45
            Gdzie to się kupuje stacjonarnie? Rety, zielona jestem w tych tematach smile
            • olga727 Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:50
              Ale co stacjonarnie: Herlitz czy Topgal ? Jeśli chodzi o ten pierwszy,to kupiłam w lokalnym sklepiku. Ale w Smyku,albo teraz w Kauflandzie jest promocja na Smarty.
              • wredna1zmija Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 23:00
                taa... promocja w Smyku... Tam plecaki po przecenie kosztują i tak stówę więcej niż w przeciętnym papierniczym.
                • olga727 Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 08:28
                  wredna1zmija napisała:

> taa... promocja w Smyku... Tam plecaki po przecenie kosztują i tak stówę więcej
                  > niż w przeciętnym papierniczym.

Mi chodziło,że w Kauflandzie jest promocja,a NIE w Smyku. smile Wiem,ile potrafią kosztować tornistry w tym sklepie. wink
                • olga727 Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 09:03
                  wredna1zmija napisała:

> taa... promocja w Smyku... Tam plecaki po przecenie kosztują i tak stówę więcej
                  > niż w przeciętnym papierniczym.

forum.gazeta.pl/forum/w,583,158265072,158265072,Tornistry_Herlitz_Smart_po_129_90.html
            • wredna1zmija Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:54
              Chciałam w "trochę lepszym papierniczym" ale akurat mieli pilnie zamknięte więc pojechałam do supermarketu.
              • olga727 Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 08:30
                wredna1zmija napisała:

> Chciałam w "trochę lepszym papierniczym" ale akurat mieli pilnie zamknięte więc
                > pojechałam do supermarketu.

a ile kosztuje obecnie Smart w Smyku ? MOże przymierz w sklepie tornister,a kupisz przez net ?
                • wredna1zmija Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 23:35
                  tego numeru z tornistrem nie zrobię bo w zeszłym roku spotkałam tornistry "na oko" wyglądające identycznie. Diabeł tkwił w szczegółach. Różnice były na tyle istotne, że odżałowałam 50 zł i kupiłam stacjonarnie.

Tornister okazał się wart swojej ceny. Wytrzymał rok, może posłużyć jeszcze. Wyrzucenie go wydaje mi się kiepskim pomysłem.
          • lilly_about Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 09:25
            Ja tez polecam herlitza, zamówiłam na allegro.
      • agaja5b Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:36
        Moja córka w pierwszej klasie miała taki gietki plecak. Nie chciała tornistra bo to pudełko i sztywne. Raz ze miała w tym plecaku wieczny balzel, pogięte ksiązki i zeszyty, dwa po pół roku się rozleciał a nie był taniutki, więc kupiłam do drugiej klasy tornister i sama stwierdziła że lepiej z tornistrem i wygodniej bo nie ciągnie jej do tyłu.
      • wredna1zmija Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:41
        trudno, będzie reklama (z resztą już jest w tym wątku).
        Piórnik i tornister córki są z Herlitza. Plecak sztywny na plecach, ma dwie duże przegrody na książki zapinane na zamki, na to klapka zapinana na metalową klamrę (często bywają plastikowe więc warto sprawdzić).
    • agni71 Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:50
      plecaki kupuje porządne, z zalożeniem, że będą służyły 3 lata (o ile nie ulegną zniszczeniu wcześniej).
      • wredna1zmija Re: Tornister: mam dylemat 23.07.15, 22:57
        znajoma też wychodziła z tego założenia a plecaki jej dzieciaków nie przeżywały roku więc się lekko zdziwiłam jak sprawdziłam plecak córki.
    • mondovi Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 07:40
      Mój syn przez dwa lata nie zniszczył plecaka (herlitz be bag) i pójdzie z nim do trzeciej klasy. Nie prosi o nowy, temat obciachu w ogóle nie istnieje.
    • oqoq74 Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 08:15
      Syn w klasach 1-3 miał tornister Herlitz midi. Wytrzymał bez żadnych problemów.
      Do czwartej klasy chciał coś doroślejszego i dostał plecak Hama all out. Wybraliśmy taki, aby był jak najlżejszy, bo wiadomo, że tych książek, zeszytów jest sporo. Plecak spisał się idealnie, jest w bardzo dobrym stanie, więc nie zamierzam nowego kupować. Syn też tak uważa.
      Wiem, że część dzieci ma nowe co roku, część ma używane po kilka lat. Każdy robi jak uważa.
    • ewa_mama_jasia Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 08:19
      Mój syn chodził trzy lata z tym samym tornistrem. Dopiero pod koniec III klasy zaczął się psuć - tu się popruł, tam coś odpadło. Słowa złego nie powiedział na noszenie, dzieciaki w szkole też nie.
    • naomi19 Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 08:32
      Jak kupiłaś shit, to wymień. Od razu na taki, który wytrzyma kilka lat w idealnym stanie. Np Topgal. Topgal mojej córki o pierwszej klasie wygląda jak nowy, a był biały! Czarne czy fioletowe no-namy jej koleżanek po roku są do wyrzucenia. Fajne w Topgalach jest to, że można wyjąć stelaż i prać do woli.
    • glicynia15 Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 11:31
      czy mi się zdaje czy w zeszłym roku było to samo pytanie i straszna jatka była ...
      wink
      • zuleyka.z.talgaru Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 13:41
        Znaczy się - forum ewoluuje wink
        • naomi19 Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 17:53
          moze za wczesnie na jatke z okazji tornistrow? poczekajmy do konca sierpnia, zacznie sie!
          • olga727 Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 18:29
            Ale o CO można się kłócić w temacie TORNISTER/ PLECAK - nie kumam ?! wink
            • andaba Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 19:41
              olga727 napisała:

> Ale o CO można się kłócić w temacie TORNISTER/ PLECAK - nie kumam ?! wink
              >

No coś ty, przecież to ematka, tu może być jatka o wszystko.
            • naomi19 Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 22:33
              w temacie tornisty można się kłócić o tornistry!
      • wredna1zmija Re: Tornister: mam dylemat 24.07.15, 23:38
        w zeszłym roku temat tornistrów z odzysku mnie nie interesował więc nie zwróciłam uwagi na takowy wątek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka