Dodaj do ulubionych

Przygotowanie szkoły

01.09.15, 15:43
Byłam dzisiaj na rozpoczęciu szkoły mojego 7 latka i jestem w szoku. Szkoła nie jest nie była i chyba nie bedzie przygotowana na przyjęcie 6-7 latkow. Podręczników brak (wydawnictwo nie przysłało), ławki dla 3 klasistów (jutro bedą mierzyc dzieci! i szukać dla nich ławek), brakuje szafek na jedna szafke przypada 3 uczniów (nie chce widzieć co bedzie zimą). Masakra jakaś.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Przygotowanie szkoły 01.09.15, 16:08
      Oj tam, pani ministra zaraz dopadnie mikrofonu i ogłosi, że wszystko OK big_grin
      Moja koleżanka uczy w gimnazjum, darmowe książki będą za .... 2 tygodnie. Chore.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Przygotowanie szkoły 01.09.15, 16:11
      No....u nas w szkole też jutro będą dopasowywać ławki do dzieci - niby JAK mieli to zrobić w wakacje? Wołać dzieciaki z każdej klasy na dopasowywanie?
      • przeciwcialo Re: Przygotowanie szkoły 01.09.15, 16:15
        Jak ktoś chce to wszędzie doszuka sie problemu. Ławki sa regulowane i nalezy je dostosowac do dzieci.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Przygotowanie szkoły 01.09.15, 16:21
          JAK to zrobić w WAKACJE? Skoro wówczas w szkole NIE MA dzieci....więc co w tym DZIWNEGO, że 2 września każda ławka zostanie DOPASOWANA do KONKRETNEGO dziecka?
          • przeciwcialo Re: Przygotowanie szkoły 01.09.15, 16:31
            Mnie to nie dziwi, dziwi mnie że inni widza w tym problem wink
            • zuleyka.z.talgaru Re: Przygotowanie szkoły 01.09.15, 16:34
              Aa smile to przepraszam smile
          • solaris31 Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 15:30
            a może autorce chodzi o to, że ławki są wyższe niż powinny, z powodu, że NIE SĄ regulowane?

tak, tak - to się wciąż zdarza wink
      • najma78 Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 07:04
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> No....u nas w szkole też jutro będą dopasowywać ławki do dzieci - niby JAK miel
        > i to zrobić w wakacje? Wołać dzieciaki z każdej klasy na dopasowywanie?

A to beda dooasowywane do kazxego dziecka indywidualnie?😮
        • q_fla Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 08:12
          Dokładnie. Moja córka wczoraj zaczęła czwartą klasę, różnica między najniższym a najwyższym dzieckiem wynosi... 50 cm. Pani wszystkich wczoraj pomierzyła i do końca tygodnia każdy uczeń ma mieć dopasowaną ławkę i krzesło.
        • kocianna Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 08:52
          U nas nie tyle do każdego dziecka (bo to V klasa i system pracowni już), co lekko podwyższone zostaną. Ale w 1-3 są dopasowywane indywidualnie, bo przecież wszystkie są regulowane.
          • slonko1335 Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 09:04
            No tylko w większości szkół jednak mało realne to indywidualne dopasowanie przy dwuzmianowości i dwóch klasach korzystających z jednej sali lekcyjnej..
            • zuleyka.z.talgaru Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 09:20
              U nas są dwie zmiany i są dopasowywane. Najwidoczniej mają jakiś magiczny sposób.
              • slonko1335 Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 09:45
                Tak pan cieć przychodzi jak wychodzi jedna zmiana i przestawia indywidualnie każde krzesełko dla drugiej zmiany-takie rzeczy to tylko w erzewink
                • zuleyka.z.talgaru Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 10:16
                  NIE WIEM jak to robią, ale każde dziecko ma mieć dopasowane do siebie. Nie mój problem. Moje dziecko chodzi na 8. (z 8 klas tylko dwie chodza na drugą zmianę).
                  • slonko1335 Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 11:10
                    No i super tylko Ci uświadamiam, że w szkołach w których są dwie zmiany dla wszystkich i każda sala jest dzielona przez 2 klasy jest to nierealne.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 09:21
          Tak.
          • dziennik-niecodziennik Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 10:13
            no to chyba dobrze, nie?
            dopasują teraz, bedzie lepiej. jakby to zrobili wczesniej to dzieciaki by powyrastały przez wakacje i i tak trzeba by dopasowywac...
            • zuleyka.z.talgaru Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 10:15
              No ale przecież ja to wiem smile dziwię się, że najma nie wie smile
              • dziennik-niecodziennik Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 10:28
                a, sorry, jakos mi sie zauwazyło że to ty, przepraszam smile
              • najma78 Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 14:45
                zuleyka.z.talgaru napisała:

> No ale przecież ja to wiem smile dziwię się, że najma nie wie smile

😂😂😂 ale nie wiem czego? Ze dzieci wyrastaja ze szkolnych 'lawek' w tempie ekspresowym czyli z tyhodnia na tydzien?😂 jak zwykle to jakis absurd, zwlaszcza ze dzieci ucza sie w systemie zmianowym. Tiaaa dopasujmy lawki do ucznia indywidualnie, bo on jak juz zasiadze to bedzie w nich siedzial bite kilka godzin. Mowa o dzieciach w szkole podstawowej, one serio spedzaja w tych lawkack kupe godzin?
                Pracowalam z maluchami w szkole, 3-11 lat i dzieci mialy stoliki i kszesla, bylo kilka nieco wyzszycj a kilka nieco niszych, jednak to jest zunifikowane, jakos zadno dziecko wad postawy sie nie abawilo a nauczyly sie pisac, czytac itp. Jednak nie zauwazylam zwlaszcza w mlodszych klasach siedzenia zbyt dlugiego, dzieci maja przeciez bardzo zroznicowan zajecia. Jesli maluja to stojac a podloze jest na stojakach itp, czesto zmieniaja pozycje bo to nturalne dla dzieci, nie mowiac o tym ze spedzaja na zewnatrz w ruchu 1h z 6 h. A tu lawki dopasowywane indywidualnie,rozmumiem ze kazdy siedzi osobno no i kazda ma imie i nazwisko dziecka plus znaczek w razie gdy jeszcze w tych lawach nie nauczylo sie czytac? 😂
                • slonko1335 Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 15:06
                  J
                  > ednak nie zauwazylam zwlaszcza w mlodszych klasach siedzenia zbyt dlugiego, dzi
                  > eci maja przeciez bardzo zroznicowan zajecia. Jesli maluja to stojac a podloze
                  > jest na stojakach itp, czesto zmieniaja pozycje bo to nturalne dla dzieci, nie
                  > mowiac o tym ze spedzaja na zewnatrz w ruchu 1h z 6

taaa, mam dzieci w polskiej szkole sorki ale żadna z tych rzeczy nie ma miejsca....
                • agni71 Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 15:38
                  o co sie pienisz?

A tu lawki dopasowywane
                  > indywidualnie,rozmumiem ze kazdy siedzi osobno no i kazda ma imie i nazwisko dz
                  > iecka plus znaczek w razie gdy jeszcze w tych lawach nie nauczylo sie czytac? &
                  > #128514;

przeszkadza ci, że ławki dopasowane?

Dzieci wiedzą, które gdzie siedzi, nie trzeba im tego oznaczać, twoje nie zapamiętałyby?
                  • najma78 Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 16:57
                    agni71 napisała:

> Dzieci wiedzą, które gdzie siedzi, nie trzeba im tego oznaczać, twoje nie zapam
                    > iętałyby?

Alez zapamietalyby, ale tu chodzi o to ze moze ktos im przestawic (no chyba ze przymocowane do podlogi) 😂jednak w przypadku drugiej zmiany to trzeba po niej dostosowac krzeslo czyli rozpiska musi byc przy kazdym krzesle, Jas 128.5 cm a Zosia (z popoludniowej zmiany) 129.7cm 😂
    • klamkas Re: Przygotowanie szkoły 01.09.15, 21:02
      1. Bez podręczników też da się uczyć, nawet maluchy. Tydzień czy dwa przeżyją (szczególnie, że na początku i tak czeka ich bardziej adaptacja niż nauka).
      2. Faktycznie skandal, że ławki zostaną dopasowane w obecności dzieci. Odwołać dyrektora!
      3. Z szafkami - szkoda. My przeżyliśmy szkoły bez szafek, twoje dziecko może też da radę z 1/3.
      • natalie_rushman Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 19:11
        Ale to są szafki w szatni przecież, zamiast tych tradycyjnych haczyków do wieszania ubrań.
        I tu już sobie faktycznie nie wyobrażam 3 kurtek zimowych i 3 par butów ocieplanych w takiej szafce.
        Jak szkoła ma problemy z zapewnieniem szafek, to może lepiej by wrócić do tradycyjnej szatni i pani woźnej z numerkami?
    • scher Re: Przygotowanie szkoły 01.09.15, 21:12
      asikol napisała:

> Byłam dzisiaj na rozpoczęciu szkoły mojego 7 latka i jestem w szoku.

Chyba pani minister ci powiedziała, co masz myśleć, i co masz widzieć, więc nie rób dywersji, nie siej propagandy. Wróg czuwa, Duda u bram!
      • iwoniaw Scher, co na to lekarz? n/t 02.09.15, 08:56

• q_fla Re: Przygotowanie szkoły 01.09.15, 21:26
      Padłam.... big_grin big_grin big_grin

Jednak powinni wprowadzić obowiązkowe badania, głównie matek o ich gotowości posłania dziecka do szkoły.
    • angazetka Re: Przygotowanie szkoły 01.09.15, 23:40
      Urzekło mnie to nieprzygotowanie szkoły na siedmiolatków. Jak sobie z tym radziła te wszystkie lata?
    • kocianna Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 08:55
      Hłe, hłe, a ja rok temu zaprowadzałam dziecko do szkoły, która została warunkowo oddana do użytkowania 31 sierpnia o 22.00, przez pierwszy semestr trwały końcowe odbiory, nie było boisk, osłon na grzejniki, placu zabaw (był, ale miał usterki i naprawa gwarancyjna trwała i trwała), książek w bibliotece, pomocy naukowych, na początku września nawet zwykłych tablic. Były mury i ławki. To dopiero nieprzygotowana szkoła! A wszyscy się cieszyli jak głupi, bo jedyna w dzielnicy miała jedną zmianę, a nie trzy.
      • rosapulchra-0 Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 09:05
        No widzisz smile A jak ja kiedyś napisałam posta, że w moim mieście wybudowali nowiuteńką od podstaw szkołę, nowoczesną, z windami dla niepełnosprawnych, z salami wyposażonymi do nauki takimi, że oczy na szypułkach wypadały, z boiskami, bieżniami i innymi sportowymi terenami, z wypasioną biblioteką, ze stołówką z jedzeniem dla każdego, z salami komputerowymi wyposażonymi w najnowsze mac'i, to mnie niektóre forumki omal nie zagryzły.. A zrobiono to w jakieś osiem miesięcy.
      • ewa_mama_jasia Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 09:57
        Kwestia priorytetów. U Twojej córki w szkole ważniejsza była I zmiana niż 2 albo 3, każdy machnął chwilowo ręką na resztę. U kogoś innego priorytetem będą małe kibelki, niedopasowane do 1.09 ławki i brak podręczników w I klasie, gdzie na dobrą sprawę przez pierwsze miesiące można prowadzić lekcje bez podręczników i nic się złego nie stanie.
    • edelstein Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 10:04
      Jak to,nie bylo komisijnego mierzenia dzieci?to to skandal!
      • zuleyka.z.talgaru Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 10:07
        Powinni przyjść wojskowi z WKU oni mają największe doświadczenie w obmierzaniu ;P
    • aankaa Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 10:19
      wygląda na to, że odroczenie powinny mieć matki a nie dzieci...

• ewekub Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 16:15
      U nas szkoła również nieprzygotowana. Klasy zerowe nie mają szatni, bo nie ma miejsca, później mają się pojawić szatnie na kółkach (?).
      Po rozpoczęciu roku okazało się, że w szkole jest jeszcze więcej uczniów niż w tamtym roku - 800, a szkoła wybudowana na 350 uncertain
      Szkoła pęka w szwach, jestem mega wk...
      Sala córki nieodświeżona, na ścianach plamy i wielka plama po rozbitym na ścianie jabłku.
      Naprawdę przez wakacje mogliby ją pomalować.
      Dyrektor ma wszystko w dupie i poszedł na roczny urlop zdrowotny.
    • natalie_rushman Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 19:15
      Podręcznikami bym się nie martwiła.
      U mojej córki w klasie I pani nie sięgała do boxów ponad tydzień, chociaż wszyscy mieli zakupione i przyniesione. A na każdej lekcji robili coś ciekawego.
      Ławki trzeba mierzyć w obecności uczniów, bo inaczej to bezsens.
      Tylko tymi szafkami bym się martwiła, bo rozumiem, że to taka "nowoczesna" szatnia bez wieszania rzeczy na haczykach - więc każdy powinien mieć swoją szafkę na kluczyk, zimowe buty i kurtki zajmą jednak trochę miejsca, bo i jak 3 delikwentów naraz zacznie te kurtki przerzucać, to będzie spory bałagan albo i rzeczy poginą.
    • anorektycznazdzira Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 20:03
      Dyrektor d***.
      Szkoła mojego syna była przygotowana pod wszystkimi wymienionymi względami a także pod wieloma, wieloma więcej już 3 lata temu (syn zaczynał wtedy 1. klasę jako 6latek).
    • attiya Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 21:48
      przeca mówią, że szkoły są przygotowane, więc może sie mylisz, w końcu ONI nie mogą się mylić big_grin
      a poza tym szkoły przygotowują się na 6 latków, więc sory manitou, twój ma 7, więc nie ma juz potrzeby przygotowania szkoły dla takich jak on big_grin
    • kj-78 Re: Przygotowanie szkoły 02.09.15, 22:54
      Uff, u nas na szczescie szkol sie nie przygotowuje. Jest ten sam plac zabaw z kilkoma sprzetami od 20 lat, kurtki i buty wiesza sie w korytarzu obok klasy. Wiecej: ubranie od deszczu, buty i ubranie na zmiane wisi tam sobie caly czas na wypadek gdyby bylo potrzebne (kazda przerwe dzieci spedzaja na dworze niezaleznie od pogody). Toalety tej samej wielkosci dla wszystkich, zamiast szafek na ksiazki regal Trofast z Ikea, kazde dzieci ma swoja plastikowa szufladke. Obiadow nie ma, mierzenia dzieci nie ma. Za to jest klasa 12 osob i fantastyczna, charyzmatyczna nauczycielka. I kazda sroda spedzana na ciekawych wycieczkach (polaczenie przyrody, wosu i angielskiego - tu WOS od pierwszej klasy).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka