Dodaj do ulubionych

To się porobiło...

04.09.15, 08:59
Wychodzi mi na to, że w najbliższych wyborach zagłosuję na PIS. Ja, przeciwniczka tej opcji do utraty tchu, mówiąca zawsze że prędzej zjem sobie własną rękę, niż postawię krzyżyk przy PIS-ie.

Jeśli jednak PIS będzie jedyną opcją polityczną, która będzie przeciwna imigrantom w Polsce, zagłosuję na nich przysięgam. Bo to już jest wybór nie pomiędzy wartościami ekonomicznymi, czy przekonaniami moralnymi, ale bezpieczeństwem życia mojego i mojej rodziny, lub jego brakiem.
Obserwuj wątek
    • demonii.larua Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:01
      I co ten PiS uratuje Cie przed tą zarazą? suspicious
      To zaczyna być absurdalnie żenujące. I ze wszech miar smutne.
      • joaz Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:06
        To, że PiS będzie przeciw nie oznacza, że emigranci (ekonomiczni) nie będą się do nas pchali w drodze do innych lepszych krajów.
        Nie pomogą mury i zasieki. No chyba, że zdecydujemy się strzelać do tych, którzy jednak się przez nie przedostaną.
        j
        • demonii.larua Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:09
          No chyba, że w Polsce zrobią się drugie Węgry:
          tu można poczytać jak sobie Orban radzi
          • rosapulchra-0 Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:18
            demonii.larua napisała:

> No chyba, że w Polsce zrobią się drugie Węgry:

>

Niektóre emamuśki są zadowolone z tych metod.
      • kozica111 Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:09
        Nisar do nas nikt nie chce smile nawet chrześcijanie /dwójka/ sprowadzona przez fundację została zatrzymana na granicy, zwiewali do Niemiec.
        To dla mnie jest dobijające bo w końcu byli to ludzie niby sprawdzeni, poleceni przez wspólnotę, teraz widać jak z tą wiedzą o drugim człowieku i jego motywach jest.
        • migona Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:52
          no to chyba dobrze, że zwiewali do Niemiec, zamiast zabierać nasz polski socjal i chleb naszym polskim dzieciom? (ironizuję, ale nie wiem czemu miałoby to być złe?)
          • kozica111 Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:03
            Bo założenie było takie ze pójdą do pracy i wrosną w lokalną społeczność, wsparcie finansowe miało być tymczasowe.Mieli coś dostać a potem coś dać od siebie, czyli zdrowo i normalnie.
            Mnie zasmuciło to że okazali sie niesłowni i nielojalni względem osób które wyrwały je jakoby piekła i ręczyły za nich.
            • migona Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:21
              no jak by zwiali to wsparcie też byłoby czasowe, być może dawaliby zdrowo i normalnie coś od siebie w Niemczech (albo i nie, ale to już nie problem) więc...Sorry, ale serio oczekujesz, że jak komuś uratowałaś życie, to on ma do końca swoich dni mieszkać i pracować tam gdzie mu wskazałaś? Jakbym trafiła z piekła do kraju jak Polska (średni rozwój), a wiedziała że obok jest taki kraj jak Niemcy, to po chwilowym ogarnięciu też bym tam zwiewała. I pewnie nadal wdzięczna fundacji, że dała mi szansę.

• anusia_magda Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:22
              Mnie zasmuciło to że okazali sie niesłowni i nielojalni względem osób które wyr
              > wały je jakoby piekła i ręczyły za nich.

hmmm... bo oni tacy są, nie maja zasad, życie ludzkie dla nich nie jest nic warte a co dopiero dane słowo, ja bym pomagała jedynie kobietom i dzieciom a nie młodym mężczyznom...
              • rosapulchra-0 Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:24
                anusia_magda napisała:

> hmmm... bo oni tacy są, nie maja zasad, życie ludzkie dla nich nie jest nic war
                > te a co dopiero dane słowo, ja bym pomagała jedynie kobietom i dzieciom a nie m
                > łodym mężczyznom...

Nie ma to jak tendencyjna i głupia generalizacja..
                • anusia_magda Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:35
                  a maja szacunek skoro tak traktuja kobiety w swoim państwie?
            • princess_yo_yo Re: To się porobiło... 04.09.15, 14:24
              a ty kozica tak z reka na sercu mi powiedz co ty bys zrobila na ich miejscu? zostalabys w kraju z trudnym jezykiem ktorego nie znasz, ksenofobicznym podejsciem do emigrantow i zadna spolecznoscia ktora jest ci nawet troche pokrewna czy wolalabys jednak inna 'lepsza' opcje?
    • awesome810 a, to PiS jest przeciwko? 04.09.15, 09:09
      bo na razie jakby się miga od jednoznacznej deklaracji (ale pewnie przeoczyłam jakieś wiadomości).
      Za to jeśli PiS przeprowadzi swoją sztandarową akcję, tj. 500zł na każde dziecko, to już emigranci policzą sobie, że może to i nie Niemcy, ale i koszta życia mniejsze, i konkurencja do kasy też mniejsza... (no i granica z krajem, rajem niemieckim pod nosem)
      Nie mówiąc o naszym, rodzimym socjalu, który już radośnie rozmnaża się w oczekiwaniu tych 500zł.

(W tych wyborach to już nawet trudno wybrać mniejsze zło)
      • lauren6 Re: a, to PiS jest przeciwko? 04.09.15, 09:12
        Wow, 120 euro socjalu miesięcznie. Za to można sobie zycie ułożyć w Polsce. Nic tylko zrezygnować z emigracji do Niemiec czy Szwecji.
      • nisar Re: a, to PiS jest przeciwko? 04.09.15, 13:38
        Przynajmniej ichni prezydent jest.
    • lauren6 Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:09
      Normalnie napisalabym Ci, że Cię pogielo, ale ostatnio sama mam podobne przemyslenia. Tzn że przed wyborami sprawdzę jakiegoś latarnika wyborczego i zaglosuje na partię przeciwna przyjmowaniu emigrantow do Polski.

Sorry, taki mamy klimat wyborów.
      • pade Re: To się porobiło... 04.09.15, 17:14
        A ktoś wierzy w to, że Pis, jesli obieca, że nie wpuści uchodźców, to dotrzyma słowa?
    • mid.week Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:10
      PIS sbie może być porzeciw, jestesmy członkiem unii i będziemy przyjmować imigrantów i udzielac pomocy.
      • szarsz Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:13
        Węgry też są. Ausria. Czechy. Słowacja.
      • kozica111 Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:13
        Tu się mylisz, tzn jest to taki obszar który jednak nie "przejdzie" wbrew woli rządu i społeczeństwa.
        Chyba ze uważasz ze wwiozą i porzuca ludzi na terenie Polski, no ale wtedy oni szybciutko do Niemiec.Tematem zasadniczym jest jednak to że oni do Polski nie chcą.
        • mag1982 Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:17
          Oni do Polski nie chcą a my ich na siłę trzymać nie będziemy, przynajmniej mam taką nadzieję.
    • lady-z-gaga Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:11
      Bo to już jest wybór nie pomiędzy w
      > artościami ekonomicznymi, czy przekonaniami moralnymi, ale bezpieczeństwem życi
      > a mojego i mojej rodziny, lub jego brakiem.

histeryzujesz
      głosuj na kogo chcesz, ale bez bzdurnych argumentow, że Twoje życie jest zagrożone i PiS Cię zbawi, jak rycerz na białym koniu
      to jest żenada
      • lilly_about Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:22
        Nie ma takiej siły, która zmusiłaby mnie do głosowania na PIS. A ty z tej frakcji, co żywność gromadzi i zamierza partyzantkę w lesie uprawiać?
        • lilly_about Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:23
          Sorry lady, to było do nisar!
    • triss_merigold6 Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:16
      A córka nadal tolerancyjna czy zmadrzala?
    • nevada_r Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:16
      Naprawdę taka głupia jesteś, że imigranci ci się kojarzą z samymi najgorszymi rzeczami? Dziwne, po poprzednich postach nie podejrzewałabym cię o to. Ale to, co napisałaś, to żenada
    • iziula1 Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:20
      Jestem w 100% pewna, że po wyborach jak opadnie kurz i emocje PIS jako rząd RP przyjmie tylu uchodźców ile zażąda UE.
      Teraz to tylko puste slogany pod oczekiwania wyborców. Naprawdę sądzisz, że ich obietnice w tym zakresie będą dotrzymane ?
      • iziula1 Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:21
        Zapomniałam dodać, że i tak powiedzą że to wina PO suspicious
        • hipinka Re: To się porobiło... 04.09.15, 13:03
          masz zupełną rację, Pis teraz może być sobie przeciw, jak wygrają wybory zaczną inaczej śpiewać, tak jak z Dudą, który najpierw naobiecywał a potem zaczął kręcić
    • sumire Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:28
      Serio?
      Zamierzasz zagłosować na partię, w której szeregach są ludzie domagający się zakazu in vitro, zakazu aborcji, jaskrawo demonstrujący homofobię, gnący się w pokłonach przed klerem i pragnący "unarodowić" kulturę tylko dlatego, że cię uchronią przed Tym Złym Obcym?
      Tego się nie da skomentować.
    • default Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:29
      nisar napisała:
      > Jeśli jednak PIS będzie jedyną opcją polityczną, która będzie przeciwna imigran
      > tom w Polsce, zagłosuję na nich przysięgam.

Kobieto, weź się opanuj, PIS - i każda inna partia też, ale w mniejszym stopniu - mówi to, co chce usłyszeć wyborca, a nie to co zamierza faktycznie zrobić.
      Ja już dawno nie kieruję się tym, co konkretnie dana partia obiecuje, tylko raczej takim ogólnym "image", jaki tworzy, wrażeniem, jakie wywołuje ich postępowanie, wypowiedzi i postawa poszczególnych polityków - no i rzecz jasna dotychczasowe osiągnięcia (jeśli mają).
      A pustym przedwyborczym gadaniem to sobie w ogóe głowy nie zaprzątam - chyba że dane ugrupowanie debiutuje i trzeba się zorientować, co to za ludzie (jak Petru teraz).
    • saszanasza Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:29
      nisar, część społeczeństwa zagłosowała na Dudę, bo też obiecywał. Myślisz, że PIS wywiąże się z obietnic? Przypuszczam, że to zwyczajny przedwyborczy bełkot, dokładnie taki sam jak dudowy.
    • edelstein Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:40
      Przeciez do was sie oni nie pchaja?za niski socjal
    • q_fla Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:45
      Amen.
    • araceli Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:52
      Bez histerii smile Wbrew pozorom lepsze kontrolowane przyjęcie uchodźców niż sceny jak z Węgier. Niewiele możemy im zaoferować więc jest duża szansa na to, że zostaną tylko Ci, którzy rzeczywiście potrzebują pomocy - reszta i tak zwieje na zachód - pod drutem kolczastym trzymać ich nie będziemy przecież.
      • mag1982 Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:55
        O to, to.
      • galene_ra Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:13
        Zwłaszcza, że nawet na początku nie będzie ich tak dużo, żeby to było zauważalne.
    • oqoq74 Re: To się porobiło... 04.09.15, 09:56
      tia.... bo jak polityk mówi i obiecuje, to na pewno ma to zamiar spełnić. uncertain
      Niby dorośli, rozumni ludzie.
      • anusia_magda Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:26
        oqoq74 napisał(a):

> tia.... bo jak polityk mówi i obiecuje, to na pewno ma to zamiar spełnić. uncertain
        > Niby dorośli, rozumni ludzie.
        acha czyli wybierając PO też nie wierzysz że coś dla ciebie zrobią, chodzisz na głosowania czy siedzisz w kącie?
        • oqoq74 Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:36
          To, że krytykuję taki sposób rozumowania, nie oznacza, że głosuję na PO.
          Oczywiście, że głosuję. Staram się patrzeć realnie, na to jakie kto ma uprawnienia, możliwości.
    • mejerewa Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:03
      > Jeśli jednak PIS będzie jedyną opcją polityczną, która będzie przeciwna imigrantom w Polsce, zagłosuję na nich przysięgam.

Wierzysz jeszcze w takie obiecanki?
      Patrz raczej na to, jak posłowie PIS pracowali w obecnym parlamencie, jak głosowali, co chcieli wprowadzić, a przeciwko czemu się opowiadali. Tym się kieruj, a nie tym, co opowiadają w kampanii wyborczej (kampania to nie jest dobry czas na poważne referenda i decyzje o polityce ws. uchodźców). I przypomnij sobie przywódców PIS, których sprytnie teraz pochowano i siedzą cicho, żeby nie straszyć wyborców.
    • ha-ya Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:40
      Tak, emigrantow sie boicie. Nikt przy zdrowych zmyslach ti nie zostanie, a Polska bedzie przystankiem po drodze na zachod. Mamy nie tylko kiepski socjal, ale tez trudny jezyk,nie lubimy obcych no i duuuze roznice kulturowe. Zostanie moze garstka, wiec nie wiem po co to sianie paniki. Ja sama nie wybralabym Polski, bo zwyczajnie kraje jak niemcy czy szwecja pomagaja stanac na nogi nie tylko ekonimicznie ale tez oferuja pomoc w nauce jezyka i znalezieniu pracy. Dodaj do tego pewnie spora grupe rodakow juz tam przebywajacych. Zreszta ci ludzie w piwrwszej chwili szukaja bezpiecznstwa, a pozniej mysla o lepszej przszlisci dla swoich dzieci. I jak maja tylko odrobine oleju w glowie, to wiedza ze Polska to zadne eldorado, skoro jej obywatele tez masowo emigruja
    • lusitania2 Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:51
      chcesz, to głosuj.
      Gdyby ci się potem jednak zachciało narzekać na władzę, to pamiętaj, że sama tak właśnie chciałaś.
    • niktmadry Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:54
      Ja chyba też na PIS. Żeby nie mógł prezydent powiedzieć, że on to by nam wszystko chętnie dał, spełnił każdą daną obietnicę ale ten niedobry rząd PO jest przeciwny.
      • alka7777 Re: To się porobiło... 04.09.15, 21:24
        twój nick dokladnie opisuje ciebie, A ty bez rozumnie łykasz obietnice jak pelikan. Trochę się rozczarowałam
    • triismegistos Re: To się porobiło... 04.09.15, 10:59
      A ty co?
      Zyjesz z socjalu, że tak boisz się konkurencji u źródełka?
    • nowaczek1 Re: To się porobiło... 04.09.15, 11:41
      Wierzysz w obietnice wyborcze? A zatem jesteś faktycznym elektoratem PiS, nie musisz się tłumaczyć mniejszym złem.
      • nisar Re: To się porobiło... 04.09.15, 13:44
        Hm. To po kolei.

- córka już nie jest tolerancyjna i to co widziałyśmy wpływa właśnie na obecne postrzeganie imigrantów jako zagrożenia. A kolega od paru randek bynajmniej nie był uchodźcą, wręcz przeciwnie, synem "wyższych sfer".
        - boję się oczywiście agresji, roszczeniowości itd. Ale przede wszystkim boję się chorób. To są ludzie NIE SZCZEPIENI na przykład, z inną kompletnie florą bakteryjną itd.
        - akurat w utrzymanie tej "obietnicy" przez PIS wierzę, bo to m.in. fanatycy narodowi

To tak na początek.
        • sumire Re: To się porobiło... 04.09.15, 14:35
          Czy zamierzasz mieć kontakt z jelitami tych ludzi, że obawiasz się ich flory bakteryjnej?
        • iskierka3 Re: To się porobiło... 04.09.15, 14:37
          Zdecydowanie wole zemste faraona niz piswink
          • zlotarybka_1 Re: To się porobiło... 04.09.15, 16:24
            bosssssssssssskie
          • natalie_rushman Re: To się porobiło... 04.09.15, 21:55
            LMFAO big_grin big_grin big_grin
    • princess_yo_yo Re: To się porobiło... 04.09.15, 14:28
      przekonanie ze pis rejtanem bedzie cie bronic przed emigrantami jest doprawdy paradne. tak samo jak forumowa paranoja o islamizacji europy wyglaszana z pozycji jednego z najbardziej religijnie fanatycznego kraju w eu big_grin
      • ha-ya Re: To się porobiło... 05.09.15, 10:40
        Prawda? big_grin
    • zlotarybka_1 Re: To się porobiło... 04.09.15, 16:07
      przypomnial mi sie wpis jakiejs forumki sprzed wyborow prezydenckich: cos w stylu - Duda obiecal obnizenie wieku emerytalnego wiec na niego zaglosuje. Obnizy wiek i bedzie super.
      • mejerewa Re: To się porobiło... 04.09.15, 18:02
        Dokładnie tak, a trzeba myśleć szerzej, czyli obniży wiek i ... emeryturę tym samym też.
        Zamiast na obietnice, patrzcie na ludzi, czy zasługują na wasz głos.
    • klamkas Re: To się porobiło... 04.09.15, 21:11
      No proszę cię... PiS dzisiaj powie wszystko, co naród z chęcią łyknie (a to akurat łyknie bardzo łatwo). A po wyborach z ukłonem zgodzą się na wszystko, co nakaże UE.
      • triss_merigold6 Re: To się porobiło... 04.09.15, 21:33
        Nie żeby wierzyła PiS, ale Węgry jakoś się nie zgadzają, Czechy i Słowacja również nie.
        • klamkas Re: To się porobiło... 04.09.15, 21:39
          A ja nie mówię, że nie da się sprzeciwić, tylko, że nie wierzę, że PiS to zrobi ;p. A jak mnie zaskoczy i zrobi, to i tak skrzywdzi nas na innych frontach - wolę imigrantów (którzy i tak od nas szybko uciekną), niż więzienie za in vitro i inne kwiatki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka