Dodaj do ulubionych

Uchodźcy i FB

08.09.15, 23:32
Zajrzałam dzisiaj na FB, nieczęsto to robię. I zrobiłam wielkie oczy, znajomi, znajomi znajomych i gdzie bym nie weszła tam jakieś filmiki o tym jak muzułmanie zalewają Europę. Filmik gdzie Greczynka płacze, że nie może wysłać dzieci do szkoły bo się boi. Filmik, jak uchodźca na Węgrzech zrzuca żonę z niemowlakiem na tory a potem udaje, że jej broni, w mediach pokazują moment jak jej broni a nie ma początku filmu. Filmik z wywiadem telefonicznym muzułmanina mieszkającego w Szwecji, jakie to on ma plany - w skrócie, albo się nawrócicie albo bardzo pożałujecie niewierni. Wywiad Shahid Mehdi z Danii, który mówi, że Europejki nie nosząc chust pożądają gwałtów. itd, itp

Jestem zdziwiona ilością głosów antyimigracyjnych w zasadzie to nie ma innych głosów.

Widzę zdecydowany rozdźwięk miedzy tym co serwują nam oficjalne media, a tym co między sobą ludzie mówią i jakie poglądy prezentują na np FB.
Obserwuj wątek
    • pade Re: Uchodźcy i FB 08.09.15, 23:44
      też widzę tę rozbieżność
    • rosapulchra-0 Re: Uchodźcy i FB 08.09.15, 23:47
      Właśnie dokładnie to samo się dzieje na tym forum.
    • fornitta69 Re: Uchodźcy i FB 08.09.15, 23:51
      Wsrod moich znajomych na fb sa rozne glosy na ten temat.
    • beataj1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 00:20
      W ciągu ostatnich kilku dni mocno przewietrzylam listę znajomych na fb. Pousuwalam wszystkich którzy wrzucali siejace nienawiścią posty. Lęk rozumiem sama go czuję ale radości lub satysfakcji z cierpienia innych nie jestem w stanie zaakceptować.
      Mi jakoś lepiej inni tamci pewnie nawet tego nie zauważyli.
      • simply_z Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 00:23
        Wietrz póki możesz, kto wie czy za jakiś czas nie zakażą ci dostępu jako niewiernejwink
    • kozica111 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 06:24
      To nie wyjdzie na dobre, takie zamykanie oczu i cedzenie informacji oraz manipulowanie faktami.
      GW wyłączyła komentarze ale upierdliwie umieszcza informacje o wyskokach na granicy gdzie oczywiście głównymi negatywnymi bohaterami są Węgrzy albo Grecy, pytam sie po co?
    • melancho_lia Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 07:12
      Skoro media pokazują imigrantów jako tych "dobrych" i odsiewaja niewygodne fakty i zachowania to gdzies trzeba pokażą jak to tak naprawde wygląda.
      Ja doskonale rozumiem takie głosy.
      • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 07:25
        Po co podsycać negatywne nastroje?
        • melancho_lia Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 07:27
          A po co udawać ze to sami biedni uciekający przed wojną są?
          • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 07:30
            Przecież wiesz lepiej, prawda? Nie odpowiedziałaś na pytanie.
            • misiu-1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 07:40
              Nie wiesz, po co? Bo jak nastroje są spokojne, to rządy, nie czując na plecach oddechu obywateli, spokojnie robią w Europie gnój. Na stalinowską modłę.
              • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 07:45
                Gorzej jak to stalinowska modła jest tym oddechem obywateli. Co?
                • misiu-1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 08:33
                  kropkacom napisała:

> Gorzej jak to stalinowska modła jest tym oddechem obywateli. Co?

Stalinowska modła to doprowadzanie do mieszania się ze sobą obcych i wrogich narodów po to, żeby skonfliktowanymi łatwiej rządzić. O czym Ty myślisz, nie wiem.
        • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 07:46
          kropkacom napisała:
          > Po co podsycać negatywne nastroje?

Mam serdecznie dość nazywania pokazywania brzydkich faktów i zadawania niewygodnych pytań 'podsyceniem negatywnych nastrojów'.

Totalny bezkrytycyzm cechuje jedynie pożytecznych idiotów.
          • mag1982 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 07:49
            Dobrze to ujęłaś.
          • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 07:51
            Jak chcesz.
            • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 07:53
              Jak zwykle debilna odpowiedź nie mająca nic wspólnego z tym co napisał rozmówca.
              • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 07:56
                Nie ekscytuj się tak. To przecież tylko debilna wypowiedz idiotki. smile
        • mag1982 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 08:00
          Mnie osobiście bardziej uspokoiłoby pokazanie problemów i tego jak władze sobie z nimi radzą niż udawanie, że nic się nie dzieje. No chyba, że nie pokazują bo sobie nie radzą a wtedy mamy powody do obaw.
          • kira02 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 08:14
            Bo sobie nie radzą, mało tego, nikt nie ma pomysłu na rozwiązanie problemów. Dlatego większość państw Europy Zachodniej woli zamknąć oczy na problemy i udawać, że wszystko będzie dobrze.
          • migona Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 08:20
            znaczy różne media przecież różnie pokazują. Przecież nie istnieje tylko gazeta.pl, internet nie jest jeszcze reglamentowany i możesz poczytać różne opinie z różnych portali, z różnych krajów. Inna sprawa, że panuje chaos informacyjny
            (z resztą zawsze tak jest, po prostu przy niektórych sytuacjach lepiej to widać - jesteśmy bombardowani masą informacji, część kompletnie nieprawdziwej, w części zmanipulowanej, a niejednoznaczności i niuanse w ogóle są pomijane, bo wiadomość ma być krótka klikalna i działać na emocje). Nie wiem - jeśli masz na myśli, że fajnie by było, żeby media rzetelnie przedstawiły za i przeciw, jaka jest sytuacja i w ogóle jak sobie radzą, a to wszystko jeszcze w jednym miejscu i podpisem uwiarygadniającym (trochę ironizuję, ale pewnie byłoby to fajne) to niestety - tego nie będzie. Bo klikalność, bo newsy, bo kto szybciej, bo w mediach pracują ludzie którzy też mają określone moce przerobowe i też muszą walczyć z nawałem informacji (albo z lenistwa lbu braku czasu kopiują coś z innych portali), a sami jak z resztą większość społeczeństwa nie umieją krytycznie podejść do gorących newsów itd.. "Niepoprawnie politycznie" newsy też są przez kogoś rozsyłane i jakoś niezakazane, nawet jeśli okazują się ściemą tylko podkręcają klimat, a odkręcić ich nie sposób, bo kłamstwo obiegnie świat, zanim prawda zdąży włożyć buty". I tak jest nie tylko z kwestią uchodźców, ale też z cudownymi właściwościami pestek moreli, zabawą w słoneczko, czy przewidywaniami końca świata.

Jesteśmy niestety skazani na uczenie się filtrowania informacji i oddzielanie tych śmieciowych mniej śmieciowych (bo już nie mam złudzeń, że istnieją cudowne super wartościowe newsy).
        • edelstein Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:29
          Bo ludzie to glupi sa i nie widza roznicy miedzy realem a medialna papka.
    • migona Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 07:20
      pewnie zależy od znajomych i tego co "lajkujesz". U mnie w znajomych generalnie cisza i spokój, czasem ktoś wrzuci coś w stylu "współczuję i emapatyzuję", kilka wpisów o tym, że nie stać nas, ew. jakieś zaproszenia na spotkania dot. uchodźców. Z lajkowanych i obserwowanych stron to same "drgające serduszka" tongue_out więc, mam też inny obraz poglądów na FB. Swoimi znajomymi jestem b. pozytywnie zaskoczona smile
    • terazkasia Nie rozumiem czegoś zasadniczego 09.09.15, 08:05
      Jak wyżej - tj. mam od kilku dni poczucie, że na moich oczach rozgrywają się rzeczy, które mają jakieś drugie czy trzecie dno, a ja nie wiem ani nigdy się nie dowiem, o co w tym naprawdę chodzi - to do rozdźwięku, o którym pisze Baribari.
      Co ciekawe, taki sam rozdźwięk - między artykułami a komentarzami do nich - widzę w niemieckich mediach. Przykładowy cytat dla nieznających niem. (oryginał poniżej)

"Mam niestety pewność, że po tej niepowstrzymanej masowej imigracji (do Niemiec - moja wstawka) nastąpi niedobre przebudzenie"

Ich bin mir leider sehr sicher, dass dieser ungelenkten Masseneinwanderung in spätestens ein paar Monaten das böse Erwachen folgen wird...
      • rosapulchra-0 Re: Nie rozumiem czegoś zasadniczego 09.09.15, 11:30
        A widzisz różnicę w kulturze wypowiedzi?
    • mid.week Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 08:09
      Wsród moich znajomych nie ma takich głosów. Migneła mi gdzieś na tablicy informacja o PH i numerze konta, koleżanka z Niemiec wrzuciła filmik z dworca jak Niemcy witają przyjeżdżających, kolega udstępnił apel jednej z naszych celebrytek aby się opamiętać i zachowywac jak ludzie a nie zwierzęta. Wszystko na ten temat. Widać moi znajomi dorośli do poziomu mediów.
      • echtom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:07
        Ja mam znajomych głównie "branżowych", więc mało jest dyskusji politycznych i raczej w spokojnym tonie. Wojna, nie wojna - znajome kociary dalej robią swoje wink Moja najstarsza ma tego mnóstwo na swoim FB, więc może młode pokolenie bardziej się ekscytuje.
    • lady-z-gaga Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 08:46
      To zalezy, jakich ma się znajomych wink
      Ja takich akcji nie widzę, a filmiki - głownie na forum.
      U mnie raczej spokojnie, jedna znajoma zalajkowała jakich obciachowy profil "przeciw imigrantom", firmowany orzez MW i Stonogę. Dziwię, że jej nie wstyd - nie dlatego, że jest przeciw, ale dlatego, że chyba nie spojrzała, kogo przy okazji popiera.
      No i trafiłam przypadkiem na deklarację, że ktoś kogos usunął ze znajomych - ale nie wiem, kogo.
      Natomiast widzę dużo aktow poparcia i solidarności z uchodźcami (żeby nie było: dla mnie to słowo oznacza "prawdziwy uchodźca" ).
      Mimo moich poglądow, składających z mieszanych uczuć, obaw i wkurzenia na nachalną propagandę (czyli na wzbudzanie poczucia winy u bogu ducha winnych europejczykow), cieszę się, że młodzi ludzie reagują szlachetnym porywem serca. Jaki byłby świat bez takich porywów? smile
    • senin1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 09:08
      > Filmik, jak uchodźca na Węgrzech zrzuca żonę z niemowlakiem
      > na tory a potem udaje, że jej broni, w mediach pokazują moment jak jej broni a
      > nie ma początku filmu. Filmik z wywiadem telefonicznym muzułmanina mieszkające
      > go w Szwecji, jakie to on ma plany -

W Australii byla kilka lat temu afera "children overboard" - w skrocie statek z uchodzcami byl przetrzymywany na wodach terytorialnych Australii I uchodzcom odmawiano wstepu I prawa do azylu. Nastroje spoleczne byly dosc napiete a w tym tutejsze media probowaly byc obiektywne pokazujac 'dwie strony medalu"

by decyzja rzadu nie budzila tylu kontrowersji pokazywano Uwaga! jak dzieci byly wyrzucane przez matki do oceanu... I pare innych podobnych kwiatkow- to wszystko w celu skompromitowania tychze uchodzcow --

no I po paru latach wyszlo szydlo z worka ... okazalo sie ze nie bylo wyrzucania dzieci, ze ministowie lgali, bylo nawet oficjalne dochodzenie w tej sprawie, I az glupio bylo patrzec na dostojne geby odkrecajace to co z takim prekonaniem wciskali ludziom wczesniej

takze te wszystkie filmo-powiastki z fejsbuka to troche jak ten dowcip o radiu Erewan...

no wiec sie az tak nie ekscytuj I nie nakrecaj... no chyba ze twoj nick mialby niejako "okreslac" mozliwosc twojego samodzielnego myslenia I nie jest jedynie zartem... wink)
    • kleo881 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 09:15
      A czemu w tej sprawie nie zrobia referendum? Ostatnio wszak tak popularne.
      Moze niech obywatele sie wypowiedza czy chca przyjac i utrzymywac ze swoich podatkow duza grupe osob odmiennych religijnie i kulturowo.

Co do FB - ludzie sie boja. Duza role w tym odgrywaja zamachy, ktore mialy miejsce w ostatnich latach, jak rowniez odmiennosc kulturowa, ktora dosc znacznie rozni sie od naszej.
    • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 09:42
      Spirala absurdu i nienawiści się rozkręca, a najlepsze jest to, że ludzie wierzą w każdą głupotę wrzucaną w necie - jednocześnie zarzucając manipulowanie przez media smile Krąży "cytat" z jakiegoś polskiego muzułmanina, który mówi o celowej inwazji, pomijając treść to nawet nie ma podanego źródła, bo po co, wiadomo, że jak kolega to wrzuci na fb, to prawda, nie? Niedawno widziałam zdjęcie statku wypełnionego po brzegi szturmującego niby wybrzeże Włoch. Owszem, to było wybrzeże Włoch, ale jakieś 20 lat temu, a na statku są Albańczycy, wtedy otwarto granice po wieloletniej izolacji Albanii czy jakoś tak. Stare zdjęcie tak zmanipulowane by robiło wrażenie totalnej inwazji. Dlaczego ludzie są tak bezrefleksyjni, płaczą o zmanipulowanych mediach a każdą głupotę na fb łykają jak gęś kluski bez żadnego zastanowienia.
      Dziś słuchałam w radiu ciekawej wypowiedzi faceta (pół Kubańczyka, pół Polaka), który przewędrował z uchodźcami szmat drogi, rozmawiał z nimi, nawet kiedyś udając uchodźcę mieszkał w obozie w Białymstoku. Nie muszę dodawać, że mówił coś zupełnie innego, niż twierdzą szerzący panikę i nienawiść pieniacze. Zapewne też zmanipulowany, tylko wrzuty z fejsa mówią prawdę.
      • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 09:47
        morgen_stern napisała:
        > Nie muszę dodawać, że mówił coś zupełnie innego,
        > niż twierdzą szerzący panikę i nienawiść pieniacze. Zapewne
        > też zmanipulowany, tylko wrzuty z fejsa mówią prawdę.

Oczywiście takimi tekstami wcale nie nakręcasz 'spirali absurdu i nienawiści' big_grin Wcaaaale big_grin
        • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 09:57
          A co mam mówić o kimś, kto pisze o bydle, podludziach, strzelaniu w łeb i wkleja każdą głupotę, która mu się nawinie bez śladu refleksji i CELOWO nakręca spiralę agresji? I tak łagodnie się wyraziłam.
          • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:05
            morgen_stern napisała:
            > A co mam mówić o kimś, kto pisze o bydle, podludziach, strzelaniu w łeb i wklej
            > a każdą głupotę, która mu się nawinie bez śladu refleksji i CELOWO nakręca spir
            > alę agresji? I tak łagodnie się wyraziłam.

Niestety wrzucasz WSZYSTKICH, którzy odmawiają bezkrytycznego przyjmowania jak leci tych, którzy nielegalnie przekraczają granicę UE do jednego wora. Jednocześnie Twoje frakcja oburza się jak muzułmanów wrzuca się do jednego wora. Jesteście dokładnie tacy sami jak Ci, których krytykujecie.
            • nenia1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:09
              Araceli, wyraźnie widać, że z tobą nie ma sensu rozmawiać, ale powiem ci tylko tyle, nie chodzi o bezkrytyczne przyjmowanie wszystkich jak leci. Nie rżnij głupa, bo poważnie, podejrzewam, że nie tylko ja, ale również inni nie będą się nabierać na tą śmieszną retorykę. Wątek taki jak ten i jak inne na forum, w których zresztą przodujesz, nie mają na celu DYSKUSJI, są po prostu kolejnym nakręcaniem spirali strachu i niechęci.
              • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:14
                nenia1 napisała:
                > Araceli, wyraźnie widać, że z tobą nie ma sensu rozmawiać,

O proszę -typowe. Wyzwiska i 'nie ma sensu rozmawiać'. Pogarda, wyższość.

I Wy się dziwicie 'nakręcaniu spirali'? NAAAAAPRAAAAWDĘĘ???
                • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:16
                  No nie ma sensu z tobą dyskutować, bo jesteś na forum znana z agresji, nie mówię tylko o obecnych wątkach. Ja furiatów omijam z daleka dla własnego bezpieczeństwa.
                  • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:18
                    O proszę - kolejna 'nie ma sensu rozmawiać' big_grin Uderz w stół big_grin

Te teksty służą tylko i wy łącznie temu, żeby takie Morgen czy Nenie mogły poczuć wyższość nad plebsem.
                    • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:21
                      Nie, to instynkt samozachowawczy. Dyskusja z agresywnym krzykaczem jest wysoce frustrująca i zazwyczaj nie prowadzi do żadnych sensownych konkluzji.
                      • nenia1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:27
                        Dokładnie tak.
              • rosapulchra-0 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:49
                Nenia, 100/100!
        • rosapulchra-0 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:44
          A w jaki sposób to robi?
      • nenia1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:03
        Mnie też dziwi to nakręcanie się i ekscytacja jakimiś filmikami, jak by nie było oczywiste, że w takiej ogromnej masie ludzie, nie wydarzą się jakieś "sceny" (dodajmy ludzi zdesperowanych, często po wojennych traumach, zostawiających cały dobytek z miejsc gdzie całe życie żyli). Co to za oczekiwanie, że tłum uchodźców doświadczający różnych ciężkich przeżyć będzie epatował wyłącznie kulturą i nie pojawi się nic co jest wyrazem złości, lęków, strachu, gniewu, desperacji - czyli tego co doświadczają wszyscy ludzie. Mam takie wrażenie, że to z tych mamuś wywodzą się ludzie, którzy biorą kota albo psa ze schroniska po różnych przeżyciach a potem go oddają z powrotem "bo był niegrzeczny".
        Tak, drogie panie, uchodźca to też człowiek, a psychika człowieka (a także zwierząt) to bardzo skomplikowany twór, niektórzy będą rzucać jedzeniem, niektórzy nażelują włosy, niektórzy będą krzyczeć - zanim stwierdzimy, że wszyscy są źli, może niech każdy zastanowi się nad sobą, nie tu na forum, ale w domu, w ciszy - czy nigdy mnie nie poniosły nerwy, czy nigdy nikogo nie skrzywdziłem, czy nigdy nie podniosłem ręki na drugą osobę, czy nigdy nie krzyczałem? A przecież nie doświadczamy jak naród wojny i terroru.
        • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:07
          nenia1 napisała:

> Mnie też dziwi to nakręcanie się i ekscytacja jakimiś filmikami, jak by nie był
          > o oczywiste, że w takiej ogromnej masie ludzie, nie wydarzą się jakieś "sceny"
          > (dodajmy ludzi zdesperowanych, często po wojennych traumach, zostawiających cał
          > y dobytek z miejsc gdzie całe życie żyli). Co to za oczekiwanie, że tłum uchodź
          > ców doświadczający różnych ciężkich przeżyć będzie epatował wyłącznie kulturą i
          > nie pojawi się nic co jest wyrazem złości, lęków, strachu, gniewu, desperacji
          > - czyli tego co doświadczają wszyscy ludzie. Mam takie wrażenie, że to z tych m
          > amuś wywodzą się ludzie, którzy biorą kota albo psa ze schroniska po różnych pr
          > zeżyciach a potem go oddają z powrotem "bo był niegrzeczny".

Myślisz, że polscy uchodźcy z czasów II wojny światowej z wściekłością wyrzucali dane im przez Meksykanów jedzenie bo wkurzali się, że ich do Meksyku przywieziono a nie do USA?
          • nenia1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:10
            A co to ma do rzeczy czy wiem czy nie wiem i czy wyrzucali czy nie wyrzucali? Jest jakiś jeden prawidłowy wzorzec zachowań uchodźców?
            • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:13
              nenia1 napisała:
              > A co to ma do rzeczy czy wiem czy nie wiem i czy wyrzucali czy nie wyrzucali?
              > Jest jakiś jeden prawidłowy wzorzec zachowań uchodźców?

Prawidłowy to burdy, zamieszki i rzucanie jedzeniem według Ciebie? Ok - niech tak będzie.
              • sumire Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:16
                Że się wtrącę - pytanie wcale tego nie sugerowało.
      • edelstein Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:38
        To dlaczego Media niemieckie jako pierwszy News puszczaja Dortmun/Monachium witaja uchodzcow.Postacie z balonikami,misiami klaszczace o 2w nocy na dworcu kolejowym.A info o podpaleniu 2domow dla uchodzcow gdzies miedzy info o kurczakach na antybiotykach i uratowaniu kota?
        • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:51
          edelstein napisała:

> To dlaczego Media niemieckie jako pierwszy News puszczaja Dortmun/Monachium wit
          > aja uchodzcow.Postacie z balonikami,misiami klaszczace o 2w nocy na dworcu kole
          > jowym.

O 2 w nocy witali uchodzców na dworcu!? To chyba Ci co nie idą następnego dnia ani do pracy, ani do szkoły.... a zasiłek dostają przelewem!
      • oqoq74 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:23
        Ten sam post zauważyłam dziś na lokalnej stronie. Pewnie wrzucony po to by wywołać burzliwą dyskusję i klikalność.
        Każda tego typu akcja utwierdza mnie tylko w tym, że część ludzi bardzo łatwo zmanipulować i bardzo łatwo napuścić na kogoś. I to jest przerażające.
      • diamondcrazy Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 17:56
        Ze statkami i lodkami to jest akurat prawda, w polskiej tv moze i tego nie pokazuja, ale we wloskiej to prawie codziennie
    • zyk.amu.pl Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 09:51
      Ja na FB też widzę mnóstwo filmików, które ukazują inne oblicze uchodźców niż to pokazywane w TV.
      Wczoraj w programach informacyjnych pokazywani spokojnie idący uchodźcy, spora ilość kobiet i dzieci, na granicy Węgierskiej w Roszke (czy jak to się pisze) grzecznie stoją w kolejce i jedzą kanapki dostarczone przez policję. Ogólnie spokój i sielanka.
      W Internecie - tłum agresywnych, młodych mężczyzn szturmujących wszystko po drodze,, którzy wyrzucają na tory kolejowe wodę w butelkach dostarczoną przez policję. Praktycznie sami mężczyźni w wieku 20-40 lat (kobiet i dzieci - właściwie brak), mężczyzna wyrzucający na tory kobietę z dzieckiem, który za chwile rzuca się na nią udając, że broni jej przed policją, "obozy" uchodźców gdzie panuje jeden wielki syf, wydzieranie się, że rejestracja uchodźców trwa za długo i ile to oni muszą czekać.

Ja się boję fali uchodźców, boję się ich religii , boję się ich braku szacunku dla kobiet.
      I nie rozumiem .... nie rozumiem manipulowania społeczeństwem i pokazywania im sytuacji tylko od jednej strony.
      Dziwię się, że społeczeństwo nie ma w tej kwestii żadnego prawa głosu.
      Oraz sprzeciwiam się .... sprzeciwiam się braniu na barki naszego kraju "pasożytów" w sytuacji gdy tak ogromna część naszego społeczeństwa żyje poniżej jakiegokolwiek poziomu.

• wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 09:55
        Wg UNCHR 3/4 to mężczyźni.
        • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:09
          wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała:
          > Wg UNCHR 3/4 to mężczyźni.

O właśnie. Jak pisze się, że na zdjęciach w większości mężczyźni to pikające serduszka zaraz piszą, że manipulacja, że nie wolno wierzyć itd. A jak się powołasz na oficjalne dane (FAKTY) to nabierają wody w usta względnie wyzywają od troli.

FAKT - 75% rejestrowanych 'uchodźców' to mężczyźni. Pozostałe 25% do kobiety i dzieci ŁĄCZNIE!!!
          • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:19
            Z wywiadu, o którym pisałam wyżej wynikało, że wielu tych mężczyzn zostawiło rodziny w Turcji, chcąc im oszczędzić wykańczającej tułaczki, mają zamiar pojechać po nie, kiedy się urządzą. Dla mnie to dość logiczne i zrozumiałe, zresztą wielu naszych rodaków robiło dokładnie to samo podczas emigracji zarobkowych. Jestem pewna, że wśród choćby emigracji do Anglii większość to mężczyźni. Młodzi, w sile wieku.
            • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:20
              morgen_stern napisała:
              > Z wywiadu, o którym pisałam wyżej wynikało, że wielu tych mężczyzn zostawiło ro
              > dziny w Turcji, chcąc im oszczędzić wykańczającej tułaczki, mają zamiar pojecha
              > ć po nie, kiedy się urządzą. Dla mnie to dość logiczne i zrozumiałe, zresztą wi
              > elu naszych rodaków robiło dokładnie to samo podczas emigracji zarobkowych. Jes
              > tem pewna, że wśród choćby emigracji do Anglii większość to mężczyźni. Młodzi,

Czyli Ci ludzie nie są uchodźcami wojennymi tylko imigrantami ekonomicznymi. Da się to zrozumieć?
              • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:24
                Nie, wytłumaczyłam ci tylko pewien mechanizm, który również tu występuje.
                • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:26
                  morgen_stern napisała:
                  > Nie,

Czyli sama sobie przeczysz.
                  • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:28
                    Dobra, rezygnuję. Tak się nie da rozmawiać. Wyjaśniłam to niżej, naprawdę nie mam siły kopać się z koniem.
                    • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:29
                      Poniżej udowodniłaś, że kompletnie nie wiesz o czym piszesz.
            • mag1982 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:21
              Sama napisałaś o emigracji zarobkowej. Czyli jednak nie spod kul uciekają? W porządku, mają prawo chcieć lepszego życia tylko my nie mamy obowiązku ich marzeń spełniać.
              • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:26
                Ale ja wspomniałam o INNEJ emigracji, gdzie występuje tylko podobny mechanizm ochrony rodziny przed kłopotami, trudami i chęć sprowadzenia dzieci i żony "na gotowe". A wy się teraz uczepiłyście tego jednego słowa i będziecie go rozciągać na każdą moją wypowiedź i do każdego komentarza. Tu się jednak nie da normalnie rozmawiać, bo każdą wypowiedź, która wam się nie podoba przeinaczacie i interpretujecie w jedynie słuszny sposób.
                • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:28
                  morgen_stern napisała:
                  > Ale ja wspomniałam o INNEJ emigracji,

Emigracja nie jest uchodźctwem. I nie jest to różnica słowna.
                • mag1982 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:30
                  Jak na razie odniosłam się do Twojej jednej konkretnej wypowiedzi.
                  • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:32
                    Czyli nadal nie rozumiecie, że podobny mechanizm może występować w OBU rodzajach emigracji? I będziecie mi teraz na siłę wmawiać, że uważam tę emigrację za zarobkową, a teraz ściemniam, że to uchodźcy? Są jakieś granice absurdu, naprawdę.
                    • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:34
                      morgen_stern napisała:
                      > Czyli nadal nie rozumiecie, że podobny mechanizm może występować w OBU
                      > rodzajach emigracji?

EMIGRACJA to nie UCHODŹCTWO! Czemu nie może to do Ciebie dotrzeć? Nie ma 'obu rodzajów emigracji'.
                      • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:38
                        Być może nieprecyzyjnie się wyrażam. Dla mnie to są uchodźcy, koniec kropka. Przestań mnie łapać za słówka.
                        • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:43
                          morgen_stern napisała:
                          > Być może nieprecyzyjnie się wyrażam. Dla mnie to są uchodźcy, koniec kropka.

Dla Ciebie to oni mogą być i grupą taneczną na gościnnych występach - z tego co napisałaś jest zupełnie inaczej.
                          • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:46
                            Jak wspomniałam, nie ma sensu z tobą rozmawiać, odpuszczam. Jesteś chora z nienawiści, agresji, musi być ci ciężko tak żyć.
                            • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:48
                              morgen_stern napisała:
                              > Jak wspomniałam, nie ma sensu z tobą rozmawiać, odpuszczam. Jesteś chora z nien
                              > awiści, agresji, musi być ci ciężko tak żyć.

O proszę - wyższość i agresja. Tylko po to piszesz - żeby urosnąć we własnych oczach. Dyskusja z pikającym serduszkiem big_grin
                              • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:58
                                araceli, napisałaś w moimi kierunku przynajmniej dwa obraźliwe słowa. Nie wiem, czy czujesz się prowokowana, czy po prostu inny rodzaj dyskusji jest ci obcy? Każdy sobie może to przeczytać jak sprowadzasz dyskusję do nawalanki.

Emigracji czy migracji zarobkowej nawet Niemcy nie chcą zostawić. Jednak ty nie wierzysz nikomu z tych ludzi. Choćby media podwały ich słowa, ze uciekają i nie mają dokąd wracać. Poza tym chcesz aby uchodźcy zachowywali się tak jak nawet ty nie potrafisz się zachować. A propos mężczyzn, mam męże i syna i tez chciałabym aby mogli w razie czego starać się o azyl.
                                • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:03
                                  Przepraszam za błędy.
                                • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:04
                                  kropkacom napisała:
                                  > araceli, napisałaś w moimi kierunku przynajmniej dwa obraźliwe słowa. Nie wiem,
                                  > czy czujesz się prowokowana, czy po prostu inny rodzaj dyskusji jest ci obcy?
                                  > Każdy sobie może to przeczytać jak sprowadzasz dyskusję do nawalanki.

Obraźliwe słowa kierowane w moim kierunku oczywiście nie są 'sprowadzaniem dyskusji do nawalanki' big_grin Hłe, hłe... tak jak wcześniej - piszecie tylko, żeby urosnąć we własnych oczach, poczuć się lepsze. Żadnemu uchodźcowi to nie pomoże ale przecież to ważne nie jest.

> Poza tym chcesz aby uchodźcy zachowywali się tak jak nawet
                                  > ty nie potrafisz się zachować.

Kropka nie obrażą... wcale nie obraża big_grin Uderz w stół big_grin

Nigdy nie kopałam butelek z wodą, nie rzucałam dziecka na tory, nie rzucałam kanapką, którą ktoś mi dał. Ale co tam - ja jestem gorsza big_grin Kropka nie obrażą... wcale nie obraża big_grin

---
                                  Co inni myślą o Tobie to nie Twój interes.
                                  • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:05
                                    Masz coś z głową jednak..
                                    • rosapulchra-0 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:09
                                      Heheheh..
                                    • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:09
                                      Ależ proszę, to do czego pije jest w tym wątku. Proponuje przeczytać.
                                    • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:21
                                      morgen_stern napisała:
                                      > Masz coś z głową jednak..

Obrażaj dalej... na zdrowie big_grin
                                  • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:08
                                    Jak cię obraziłam?

PS. Ludzie, którzy są pod presją, są sfrustrowani robią rzecz, których mogli wcześniej nie robić. Wspominasz polskich uchodźców i ja sobie dam rękę uciąć, ze oni tez nie zawsze zachowywali się na tyle idealnie.
                                    • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:10
                                      > Wspominasz polskich uchodźców i ja sobie dam rękę uciąć, ze
                                      > oni tez nie zawsze zachowywali się na tyle idealnie.
                                      Na tyle ile byś chciała.
                                    • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:22
                                      kropkacom napisała:
                                      > Jak cię obraziłam?

Pisząc, że zachowuję się gorzej niż osoby rzucające dzieci na tory? Tak - obraziłaś.
                                      • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:24
                                        Nie umiesz dyskutować. Tam gdzie jest zabieg stylistyczny szukasz ataku, a nie przeszkadza ci to w waleniu idiota, głupek i tak dalej. Wiem, pewnie teraz tez czujesz urażona. Co zrobić?
                                        • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:37
                                          kropkacom napisała:
                                          > Nie umiesz dyskutować. Tam gdzie jest zabieg stylistyczny szukasz ataku, a nie
                                          > przeszkadza ci to w waleniu idiota, głupek i tak dalej. Wiem, pewnie teraz tez
                                          > czujesz urażona. Co zrobić?

A zapomniałam! To co jest pisane do mnie to 'zabieg stylistyczny'. To co ja piszę do innych to 'agresja' big_grin Jasssne big_grin
                                          • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:24
                                            Za mało "s". Nie rusza mnie twoja złość. Możesz sobie darować.
                                        • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:10
                                          Kropka, nie ma sensu, ja ją wygaszam. Próbowałam normalnie rozmawiać - nie da się.
                                          • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:13
                                            morgen_stern napisała:
                                            > Kropka, nie ma sensu, ja ją wygaszam. Próbowałam normalnie rozmawiać - nie da się.

Poprosiła o przykład, nie odniosła się i wygasza big_grin O jak pięęęęnie pokazujesz o co chodzi - Ty lepsza, nie ma sensu rozmawiać big_grin Obrażasz, wyzywasz ale spoko - Ci inni są źli.

Uderz w stół jak to mówią...
                                            • nenia1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:24
                                              A dlaczego uważasz, że ja, kropka czy morgen uważamy się za lepsze? Przecież wyraźnie z twoich wypowiedzi wynika pogarda do jak określasz "bijących serduszek", że naiwne, że manipulują, że przez nich pomoc nie dotrze do tych faktycznie potrzebujących? Tzn. w takim razie, że to ty chyba jesteś ta lepsza i mądrzejsza?
                                              • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:28
                                                nenia1 napisała:
                                                > A dlaczego uważasz, że ja, kropka czy morgen uważamy się za lepsze?

Z języka, którego używacie. Z pogardy, którą okazujecie. Z personalnych dowalanek, które są odpowiedzią na konkretne kwestie.

> Tzn. w takim razie, że to ty chyba jesteś ta lepsza i mądrzejsza?

Uważam się, za zdecydowanie bardziej trzeźwo myślącą.
                                                • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:42
                                                  Nie wiem jak to napisać abyś nie zarzuciła mi wyższości, czy co tam chcesz. Nie czytasz tego co sama piszesz? Proste pytanie.
                                                • nenia1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:46
                                                  Aha, czyli używam prymitywnego (agresywnego?) języka, okazuje ludziom pogardę, stosuję personalne dowalanki i uważam się za lepszą? To można jakoś zintegrować w logiczną całość?
                                                  • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:51
                                                    nenia1 napisała:
                                                    > Aha, czyli używam prymitywnego (agresywnego?) języka, okazuje ludziom pogardę,
                                                    > stosuję personalne dowalanki i uważam się za lepszą? To można jakoś zintegrować
                                                    > w logiczną całość?

Tak - tak dokładnie jest. Czego nie rozumiesz?
                                                  • nenia1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:10
                                                    Tego, że będąc takim człowiekiem trudna uznać, że jest się lepszym.
                                              • rosapulchra-0 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 15:38
                                                Nenia, popieram morgen w 100%. Nie ma sensu dyskutować, bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi.
                                          • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:25
                                            Mam zasadę, że nikogo nie wygaszam.
                                          • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:02
                                            morgen_stern napisała:

> Kropka, nie ma sensu, ja ją wygaszam.

Uważaj, żeby któregoś pięknego dnia jakiś imigrant Ciebie nie wygasił hahhahaah
                                            • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:21
                                              Umarłbyś ze szczęścia, prawda? To jest właśnie taka mentalność.
                                  • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:18
                                    Angela Merkel dzisiaj w parlamencie stwierdziła, ze emigranci ekonomiczni będą odsyłani.
                                    • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:24
                                      kropkacom napisała:

> Angela Merkel dzisiaj w parlamencie stwierdziła, ze emigranci ekonomiczni będą
                                      > odsyłani.

Odsyłani dokąd?! Na Węgry???
                                      • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:27
                                        Na razie tyle wyczytałam na czeskim portalu. Może na gazecie jest coś więcej.
                        • eilian Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:10
                          Morgen, gdyby to byli uchodźcy, czyli faktycznie uciekający przed kulami, to wspomniany przez ciebie mechanizm (najpierw mężczyzna jedzie się urządzić a potem ściąga rodzinę) raczej by nie miał miejsca, bo chyba nie zostawia się swojej rodziny w kraju gdzie grozi śmierć. W takiej sytuacji to się po prostu ucieka, a dzieci i kobiety w pierwszej kolejności.
                          No chyba, że tam inna mentalność i życie kobiet warte mniej, albo po prostu to nie jest ucieczka przed śmiercią, a za lepszym życiem (co też po ludzku rozumiem, ale nie bardzo pasuje mi rola wybawiciela całego trzeciego świata)
                          • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:20
                            Ale oni je zostawili w TURCJI, przecież napisałam.
                            • echtom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 19:44
                              Czyli krótko mówiąc: uchodźcy zostali w Turcji, do Europy płyną emigranci ekonomiczni. Należy się zatem zastanowić, jak pomóc uchodźcom w Turcji i czy chcemy emigrantów ekonomicznych w UE.
                      • migona Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:10
                        ściślej i emigracja i uchodźstwo to migracja. Uchodźstwo raczej wiążemy z ucieczką, emigrację z dobrowolnym wyjazdem. Problem może być taki, że migracja z którą teraz mamy do czynienia dot. krajów biednych (bo to nie tylko Syria) naprawdę biednych, nękanych konfliktami itd. Ludzie uciekają lub wyjeżdżają po lepsze życie (albo po prostu żeby ocaleć). Naprawdę jest to inna sytuacja, niż nawet wyjazd z Polski do Wlk. Brytanii w poszukiwaniu jakiś godnych zarobków.
                        Jeśli chodzi o płeć migrantów to proporcje są wyrównane w krajach pierwszego azylu. Natomiast tak - morgen ma rację, że motywacja do tego, aby już dalej (kiedy rodzina jest względnie bezpieczna szukać kraju osiedlenia) może wypływać z chęci zaoszczędzenia rodzinie tułaczki (też pewnie z kulturowych uwarunkowań, ekonomicznych itd. W stylu - ja się urządzę, a wy dojedziecie). Nie jest to jakoś dziwne i niespotykane i też nie jest tak, że teraz dopiero uchodźcy się zrobili tacy sprytni i pitu pitu uciekają przed wojną, a tak naprawdę gnają po nasz socjal. Ludzie zawsze będą się przenosić, tam gdzie mają szansę godnie żyć. Oczywiście - możemy mieć co do tego obawy, oczywiście ważne jest, żeby ludzie ci stosowali się do naszego prawa i naszej kultury (dlatego ważne jest, żeby nie dopuścić do gettoizacji). Oczywiście najlepiej byłoby, gdy mogli o ni wrócić do swojego kraju. Być może, gdy sytuacja się unormuje, część będzie chciała wrócić, część zostać tutaj lub wyjechać gdzie indziej. Tak jak inne narody. To też nie pierwszyzna.

Czy w związku z tym, mamy wyzywać ich od dziczy, pasożytów, młodych byczków analfabetów, wysłańców ISIS, przesyłając co rusz virale i copy pasty średnio mające coś wspólnego z rzeczywistością i nakręcając się wzajemnie?
                        • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:18
                          migona napisała:
                          > Ludzie zawsze będą się przenosić, tam gdzie mają szansę godnie żyć.

O życiu w standardzie GerMONEY marzy lekko licząc jakieś 5-6 MILIARDÓW ludzi na ziemi. W jaki sposób pikające serduszka planują ich przyjąć?

> Czy w związku z tym, mamy wyzywać ich od dziczy, pasożytów, młodych byczków ana
                          > lfabetów, wysłańców ISIS, przesyłając co rusz virale i copy pasty średnio mają
                          > ce coś wspólnego z rzeczywistością i nakręcając się wzajemnie?

Czy w związku z tym mamy nazywać tych, którzy odróżniają uchodźców od imigrantów ekonomicznych i mają obawy związane z różnicami kulturowymi prymitywami, hitlerowcami, bezmózgowcami itd.?

Ja rozumiem oburzenie językiem ale prawda jest taka, że jak dyskusja schodzi do FAKTÓW to niestety wasza strona się nie popisuje (vide Morgen w tym wątku). Żadnemu uchodźcy w ten sposób nie pomożecie.
                          • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:25
                            Nie rozumiem, możesz wskazać mi, gdzie mijam się z faktami? Ciekawe jest też to, że nawet słowa nie pisnęłaś na temat manipulacji szerzących się w necie rozsyłanych przez przeciwników przyjmowania uchodźców.
                            • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:29
                              morgen_stern napisała:
                              > Nie rozumiem, możesz wskazać mi, gdzie mijam się z faktami?

Fakt, że uchodźca to nie imigrant ekonomiczny.

> Ciekawe jest też to, że nawet słowa nie pisnęłaś
                              > na temat manipulacji szerzących się w necie rozsyłanych
                              > przez przeciwników przyjmowania uchodźców.

Ciekawe, że ani słowa nie pisnęłaś na temat manipulacji szerzących się w necie rozsyłanych przez zwolenników przyjmowania imigrantów ekonomicznych.
                              • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:35
                                Trudno mi się odnieść do rzeczy, których nie widziałam. Podaj przykłady takich manipulacji, to się odniosę. Czyli materiały, gdzie jest ewidentne kłamstwo lub informacja bez podanego źródła, jak w moich przykładach.
                                Co do uchodźcy i emigranta nie ma naprawdę siły tłumaczyć ci jak dziecku piąty raz, bardzo dobrze wyłożyła to migona. Odnieś się do jej wypowiedzi merytorycznie.
                                • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:40
                                  morgen_stern napisała:
                                  > Trudno mi się odnieść do rzeczy, których nie widziałam. Podaj przykłady takich
                                  > manipulacji, to się odniosę. Czyli materiały, gdzie jest ewidentne kłamstwo lub
                                  > informacja bez podanego źródła, jak w moich przykładach.

Na przykład tekst o rzekomym przyjąciu polskich uchodźców przez Irańczyków podczas II wojny światowej (z kompletnym pominięciem faktu, że 'przyjęły' nas stacjonujące tam wojska brytyjskie, mężczyźni poszli na front a za całość dostaliśmy potem rachunek).

> Co do uchodźcy i emigranta nie ma naprawdę siły tłumaczyć ci jak dziecku piąty
                                  > raz, bardzo dobrze wyłożyła to migona. Odnieś się do jej wypowiedzi merytorycznie.

Co niby 'wytłumaczyła'? Przedstawiła swoją wizję. Ty też. Ty uważasz, że oni są uchodźcami i finito. Zero meteorytyki - po prostu uważasz i już. T jakieś prawo międzynarodowe, konwencje, UNHCR to przecież nic wobec Twojego 'ja uważam, że'.
                                  • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:44
                                    Dodam do tego chociazby prezentowanie przez media materiału w którym facet broni rzuconą na tory żonę z dzieckiem bez początkowych sekund w których widać było jak ja szarpal i sam na te tory wrzucil.
                                  • jolie Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:47
                                    araceli napisała;

<Na przykład tekst o rzekomym przyjąciu polskich uchodźców przez Irańczyków podczas II wojny światowej (z kompletnym pominięciem faktu, że 'przyjęły' nas stacjonujące tam wojska brytyjskie, mężczyźni poszli na front a za całość dostaliśmy potem rachunek).>

Zgadzam się, to manipulacja. Porównywanie Iranu z czasów Rezy Pahlawiego do tego po Chomeinim to jakieś kuriozum.
                                  • migona Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:49
                                    araceli, bez względu na to co uważasz na temat mojej wizji smile, poczytaj trochę materiałów o uchodźcach, etapach stawania się uchodźcą itd. To nie jest złośliwe.
                                    • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:51
                                      Tak - to jest złośliwe. Czytałam - swoje zdanie podtrzymuje.

A dzięki osobom takim jak Ty czy Morgen pomoc trafia nie do najbardziej potrzebujących. To Wy przyczyniacie się do pogłębiania problemu.
                                      • migona Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:52
                                        aa no tak. dobrze, baw się dalej.
                                        • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:57
                                          migona napisała:
                                          > aa no tak. dobrze, baw się dalej.

'Baw'? Cóż - nakręcaj dalej spiralę. Tylko tyle potraficie.
                                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:41
                                  Uchodźca to osoba która ucieka z kraju ze względu na zagrożenie życia. Tacy ludzie są w obozach dla uchodźców. Do UE migrują nielegalni imigranci ekonomiczni po lepsze życie.
                          • migona Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:47
                            araceli, sorry ale ja nie mam zamiaru już "waszować" się na strony. Jeśli ktoś do przedstawienia swojego antyimigrackiego stanowiska lub do wyrażenia swoich obaw, musi koniecznie używać inwektyw - to tak określenie prymityw/cham itd. jest może nie na miejscu (zgodnie z założeniem, oceniajmy czyny nie osoby - więc raczej twoje słowa są prymitywne niż ty jesteś prymitywem big_grin) ale adekwatne. Tak samo jak jakiś imigrant niszczy pociąg czy kogoś bije. Jasne że tak. I tak samo - myślę, że warto jest uświadomić osobie, która wali "piece bym otworzył", że jego retoryka jest zbieżna z pewną grupą na h.
                            Oczywiście - utożsamianie ich ze wszystkimi, którzy wyrażają swoje obawy jest nieadekwatne, problem w tym że dyskusje już dawno wyszły poza "mam obawy co do tego jak to będzie i boję się tej kultury której nie znam".
                            W dodatku jak powiedziałam - pojawia się mnóstwo nieprawdziwych informacji, trudno coś z tego wyłowić, a jeszcze podsyca się nastroje antyimigranckie (np. z tym kolesiem, który zabił siekierą dziewczynkę - co się pojawiło - info, że jego prawdziwe nazwisko to Nahmed i wiecie skąd pochodzi, pojawiła się ściema o facecie udającym uchodźcę a tak naprawdę będącym wojownikiem państwa islamskiego - nieprawda, ale już poszło w świat i co niektórzy sikali z jakiejś dziwnej satysfakcji - byle pokazać, że hahaha macie multi-kulti drżące serduszka patrzecie na tych swoich uchodźców. Tak samo, z tym że kogoś obrzucili gównem (też ściema), dzisiaj zobaczyłam filmik z Węgier, gdzie podłożono facetowi z dzieckiem na rękach, nogę, facet się przewrócił, 20 sekund tego nagrania wygląda jakby to dziecko kopał)

Naprawdę chodzi o to, żeby udowodnić że ci ludzie to najgorsze zło i plaga jaka mogła spotkać Europę, czy raczej o wspólne, racjonalnie wypracowane stanowiska i działania, które pozwolą nam współegzystować?

• morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:56
                              Podepnę się, o co chodzi z tym obrzucaniem g...?
                              • rosapulchra-0 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:53
                                morgen_stern napisała:

> Podepnę się, o co chodzi z tym obrzucaniem g...?

niezalezna.pl/70607-granica-z-austria-wstrzasajaca-relacja-polaka-z-autokaru-napadnietego-przez-imigrantow
                                Z tym że to ewidentny fejk.
                          • rosapulchra-0 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:11
                            To jest forum, a nie ring.
                      • rosapulchra-0 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:06
                        pl.wikipedia.org/wiki/Migracja_ludno%C5%9Bci#Podzia.C5.82_migracji
                        I nie baw się w czepianie się o literkę "e" na początku wyrazu. Każdy wie, o co chodzi.

CytatMigracje można podzielić ze względu na:

zasięg:
                        migracje wewnętrzne – przemieszczanie się ludności w granicach danej jednostki administracyjnej (miasto, gmina, województwo itp.) lub politycznej (państwo),
                        migracje zewnętrzne – przemieszczanie się ludności z jednej jednostki administracyjnej lub politycznej do innej.

czas trwania:
                        czasowe, w tym sezonowe i wahadłowe,
                        trwałe.
                        cel:

turystyka,
                        lecznictwo,
                        pielgrzymki,
                        zarobki,

Chińska emigracja do USA

formy migracji:
                        emigracja – wyjazd,
                        imigracja – przyjazd,
                        reemigracja – powrót z emigracji czasowej,
                        uchodźstwo – ucieczka,
                        ewakuacja – zorganizowana przez państwo w celu uniknięcia spodziewanego zagrożenia,
                        repatriacja – powrót obywateli z obcego terytorium zorganizowany przez ich państwo,
                        przesiedlenie (transfer) – przesiedlenie obywateli danego państwa w ramach jego granicy,
                        deportacja – przymusowe przesiedlenie danej osoby lub grupy osób na peryferie danego państwa lub poza jego granice
                    • mag1982 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:38
                      Skoro już siedzą bezpiecznie acz niezbyt komfortowo w obozie w Turcji to powinni tam siedzieć. W tym czasie Europa powinna ustalić kto ile uchodźców przyjmie i wtedy ich z tych obozów bezpiecznie przetransportować do wcześniej ustalonych krajów. Całe rodziny a nie tylko zdrowych, młodych mężczyzn. Tymczasem rządzący udawali, że nic się nie dzieje do ostatniej chwili a teraz zamiast opanować sytuację załamują ręce i czekają co dalej.
                      • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:40
                        Jak na razie Turcja przyjęła najwięcej uchodźców, przerzucanie gorącego kartofla w stylu "niech się oni tym zajmą, byle moja wieś spokojna" to nie jest załatwienie problemu. Może warto by ich odciążyć? Podejrzewam, że macie to kompletnie gdzieś.
                        • mag1982 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:43
                          Nie mam tego gdzieś i zamierzam przelać kasę dla PAH ale to nie znaczy, że mam otworzyć swój dom dla obcego Pana, który mnie później zacznie wyzywać od grzesznic. Obozy w Turcji są przepełnione i uchodźcy powinni być relokowani ale nie w ten sposób w jaki się to teraz odbywa.
                        • araceli Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:44
                          Nie - ja jestem za wsparciem finansowym i materialnym obozów dla uchodźców w Turcji. Ba! Jestem za przerzuceniem części UCHODŹCÓW do UE. Jestem absolutnie przeciw młodym byczkom przedzierającym się do GerMONEY, żeby się 'urządzić' i sprowadzić rodzinę.
                        • jolie Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:15
                          morgen_stern napisała:

<przerzucanie gorącego kartofla w stylu "niech się oni tym zajmą, byle moja wieś spokojna" to nie jest załatwienie problemu>

A co jest dziwnego w postawie "niech na całym świecie wojna, byle moja/(polska) wieś spokojna"? Akurat Polacy od wieków doświadczali takiej postawy ze strony innych państw. Nazywano to realpolitik.
                          • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:23
                            Bo w tym wypadku taka postawa odbije nam się mocną czkawką. Jeśli myślicie, że jak powiemy "nie przyjmujemy żadnych uchodźców" to problem zniknie, to jesteście bardzo naiwne.
                        • aszlan Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:33
                          morgen_stern napisała:
                          > Jak na razie Turcja przyjęła najwięcej uchodźców,

Nie tylko 75 mln Turcja, syryjscy uchodźcy wojenni są przede wszystkim w krajach ościennych, np. do Libanu (4,5 mln ludności) przybyło ich 1,5 mln; do Jordanii (6mln) ponad 600 000, pcpm.org.pl/pl/nasze-projekty/liban-pomoc-dla-uchodzcow-syryjskich-2012

Wiedziałaś o tym, czy problem zaczął Cie (podobnie jak UE) interesować dopiero teraz?

• morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:39
                            Nie bardzo rozumiem, do czego zmierzasz. Co zmienia kiedy zaczęłam się tym interesować? 90% wypowiadających się w tych wątkach zaczęło się tym interesować "dopiero teraz".
                            • aszlan Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 18:19
                              Do niczego nie zmierzam, to przytyk do Ciebie, ponieważ zarzucasz innym obojętność i filozofię "moja chata skraju", a sama dostrzegłaś problem gdy zapukał do drzwi. I w tym wątku, i w skasowanym, zachowujesz się podobnie jak UE, wbrew zdrowemu rozsądkowi, oponentom czy sceptykom przylepiasz łatkę ksenofobów, bazując na internetowych hejtach. Oczywiście Polaków można zawsze połajać, nawet wbrew faktom, polski kościół deklaruje pomoc uchodźcom, a co mówi p.Holland
                              "To, że polski katolicyzm jest totalnie wsobny, wiemy nie od dziś. To łże-chrześcijaństwo rozgrzeszające narodowy egoizm wybuchający zawsze wtedy, gdy trzeba się z kimś dzielić. Mentalność Kalego mamy we krwi"

A uchodźcy w Libanie, Iraku itp., (choć tu nie ma żadnych wątpiwości, że to są uchodźcy) nadal pozostaną niewidoczni dla UE.
                              Jeszcze raz link, gdyby ktoś chciał pomóc
                              pcpm.org.pl/pl/nasze-projekty/liban-pomoc-dla-uchodzcow-syryjskich-2012
                              • nenia1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 19:48
                                Ale wiesz, że taki przytyk specjalnie nie ma sensu? To trochę jak przytyk "dlaczego nie ratujesz głodujących dzieci z Etiopii?". Nie da się o wszystkim wiedzieć, ani nie da się wszystkim pomóc, robienie z tego komuś zarzutu jest, jak dla mnie, pozbawione podstawowego sensu. To jakby mieć pretensje do strażaka, że z płonącego wieżowca uratował tylko dzieci z parteru i z pierwszego piętra a powinien wszystkie. Czasem nie da się wszystkich, co nie znaczy, że nie warto kogokolwiek, bo tak będzie bardziej sprawiedliwie i spójnie.
                                Nie jest istotne kiedy kto się dowiedział, ale co robi z tą wiedzą, gdy już wie.
                                • aszlan Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 20:55
                                  Wydaje mi się, że jasno wyjaśniłam skąd ten przytyk, ale dobrze spróbuję jeszcze raz na przykładzie. Jest człowiek X, który spotyka uciekinierów z pożaru, przygarnia ich, odstepuje swój pokój, itp. Z czasem pogorzelców jest jakby więcej, pokój staje się ciasny, aż w końcu uciekinierzy przestają się w nim mieścić. Człowiek chce zaangażować w pomoc sąsiadów, ale oni mają wątpliwości co do tożsamości pogorzelców, celowości pomocy, coś tam przebąkują o nowych pogorzelcach. X nie chce tego słuchać, a wręcz zarzuca im egoizm i nieczułość, wypomina że przecież dom dziadków sąsiadów też kiedy spłonął i wtedy ktoś dziadkom pomógł. Zajęty dyskusją i łajaniem nieczułych sąsiadow X nie dostrzega, że 100 km dalej nadal płonie osiedle.
                                  • nenia1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 21:35
                                    Wyjaśniłaś jasno, ja rozumiem, ale po prostu nie zgadzam się z twoim tokiem myślenia.
              • rosapulchra-0 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:56
                Podała jako przykład polską emigrację zarobkową. Tak trudno to zrozumieć?
            • ewcia1980 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 11:11
              morgen_stern napisała:

> Z wywiadu, o którym pisałam wyżej wynikało, że wielu tych mężczyzn zostawiło ro
              > dziny w Turcji, chcąc im oszczędzić wykańczającej tułaczki, mają zamiar pojecha
              > ć po nie, kiedy się urządzą.

Fajnie.
              Czyli teraz przyjmiemy 10 tys uchodźców a za rok/ dwa jak pościągają tu swoje rodziny będzie ich tu 5 razy więcej.
              Rewelacja.
              • jagienka75 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:41
                > Czyli teraz przyjmiemy 10 tys uchodźców a za rok/ dwa jak pościągają
                > tu swoje rodziny będzie ich tu 5 razy więcej.
                > Rewelacja.

alez będzie ich duzo więcej.
                do samej Polski ma trafić ok 80 tysięcy, czego KE nie chce mówić wprost, żeby nie niepokoić społeczeństwa

www.rmf24.pl/raport-fala-uchodzcow/najnowsze-fakty/news-blisko-80-tysiecy-uchodzcow-w-polsce-imigranci-beda-mogli-sp,nId,1881825
            • yenna_m Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 21:57
              morgen, ale co Ty kochana opowiadasz?
              Jest wojna, Twoje miasto jest bombardowane. Dzieją się straszne rzeczy. Na ulicach giną dzieci. Więc wysyłasz męża za granicę, do bezpiecznego kraju, żeby się jakoś urządził i ściąnął Cię za kilka(naście) miesięcy wraz dziećmi za kilka(naście) miesięcy? I zostajesz z malutkimi dziećmi, sama, najprawdopodobniej bez możliwości zarobkowania, w samym środku zawieruchy wojennej?

Cóż. Zaiste, ciekawe priorytety. Zupełnie nie moje...
      • k1234561 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 10:24
        zyk.amu.pl napisała:

> Ja się boję fali uchodźców, boję się ich religii , boję się ich bra
        > ku szacunku dla kobiet.
        > I nie rozumiem .... nie rozumiem manipulowania społeczeństwem i pokaz
        > ywania im sytuacji tylko od jednej strony.
        > Dziwię się, że społeczeństwo nie ma w tej kwestii żadnego prawa głos
        > u.
        > Oraz sprzeciwiam się .... sprzeciwiam się braniu na barki naszego kraju
        > "pasożytów" w sytuacji gdy tak ogromna część naszego społeczeństwa ży
        > je poniżej jakiegokolwiek poziomu.

Zgadzam się i popieram co napisałas w 100 %.
        I jeszcze jedno, wczoraj w radio mówili,że ta deklarowana ilość uchodźców,która ma być przyjęta przez poszczególne kraje UE jest i tak zaniżona.O tym się nie mówi,ale tą ilość trzeba pomnożyć minimum przez 6 ponieważ taką liczbę osób średnio ściąga później taki imigrant do siebie.Ponieważ prawo UE gwarantuje nierozdzielanie rodzin, zatem uchodźcy mogą ściągnąć do siebie osoby do pierwszego pokolenia (żonę,dzieci,rodzeństwo i rodziców). Tak więc już możemy sobie współczuć tylko,wiedząc co nas czeka,dzięki gościnnej UE i pani Kopacz.
    • saabena Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:04
      Poziom bredzenia/kłamania/manipulacji/półprawd/przemilczeń/cenzury na temat migrantów zaczyna osiągać niebotyczne wyzyny. Jeżeli ktoś, jak na przykład obecna w tym watku morgen czy nenia nie chcą zobaczyć jak wygląda prawda, to każdy głos wątpliwości czy zwykłe zapytania bedzie sie im kojarzyć z islamofobią. I tego sie nie zmieni. Włączenie myślenia jest indywidualną decyzją.
      Natomiast naprawde nie wiem, kto opłaca bredzenie pseuoekspertów w rodzaju pani Patrycji Sasnal, bo za darmo to nikt takich głupot opowiadać nie może, bo jak...

Jak przypomniała, znajdowali się tam w obozach pod kontrolą UNHCR, ale w większości na własną rękę próbowali znaleźć miejsce na rynku pracy - tu możliwości były ograniczone, bo nie mieli prawa do legalnej pracy. - Dziś, po wielu miesiącach oszczędzania w Turcji, mają pieniądze na opłacenie przemytników, którzy przewiozą ich dalej - zauważyła ekspertka.

Czaicie - nie mogli pracować, bo nie mieli prawa do legalnej pracy, więc pracowali na czarno (jeśli w ogóle), przypominam ze płaca minimalna w Turcji mniej- więcej odpowiada płacy minimalnej w Polsce po przeliczeniu. I po "wielu (ilu?) miesiącach oszczędzania zaoszczędzili równowartośc kilku tysięcy euro (lub wielokrotności tej sumy) zeby opłacić przemytników... Ja pracuję za trochę wyzszą niz minimalna polska płacę, ale nie udało mi się jeszcze odłożyć 12-15 tys. euro na przerzut rodziny własnej.
      Następnie wszyscy niemal naraz poczuli zew i ruszyli w kierunku Europy (przytocze informację podana przez oficjalne media - specjalnie dla morgen - Monachium obłsługiwało ok. 400 migrantów w okresie przed tym tygodniem, zas w ostatni weekend musiało obsłużyć 25.000 osób).
      Dziwne że gw nie podała wcale informacji, ze w osrodku dla imigrantów we Włoszech trzech nastolatków zgwałciło kierowniczkę tego ośrodka , zaś informacja o dziennikarce, ktora podłożyła nogę biegnącemu imigrantowi nie schodzi od wczoraj z headline news.

• nenia1 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:21
        Nie jest prawdą, że każdy głos kojarzy mi się z islamofobią, morgen adwokata nie potrzebuje, ale dodam od siebie, że jest inteligentną osobą i też z pewnością tak nie podchodzi. Niech jednak te głosy, pytania trzymają pewien poziom, sorry ale jak czytam, np. że pan utopił własne dzieci bo mu się zachciało nowych zębów, albo że co to za ojciec, sam przeżył a dzieci utonęły, taka jest właśnie ich kultura, albo interpretacje jego słów, że bardzo mało zarabiał jako informację, że dzieciom jeść nie dawał - no to sorry, ale niby nikt tu nikogo od śmieci nie wyzywa, ale poważnie dopiero jak ktoś wyzywa to dzieje się coś złego? A interpretacja każdego faktu na nie, to jest dobre? Prawie wszystko jest złe i na nie, padają stwierdzenia, że mają adidasy, żelują włosy, a niektórzy się nawet uśmiechają.
        Litości - wiadomo, że problem jest, że jest trudna sytuacja, ale tu trzeba merytorycznych rozmów i szybkich decyzji, a nie nakręcania się na uchodźców.
        • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:23
          Nigdy i nigdzie nie napisałam, że nie mam żadnych obaw związanych z falą uchodźców. Ale czym innym są obawy, a czym innym szerzenie nienawiści, manipulacja i nakręcanie spirali niechęci do granic możliwości.
      • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:23
        saabena napisała:
        > zaś informacja o dz
        > iennikarce, ktora podłożyła nogę biegnącemu imigrantowi nie schodzi od wczoraj
        > z headline news.

Informacja o dziennikarce też jest zmanipulowana.

Dziewczyna została zaatakowana, w dodatku od tyłu, przez szarżujący tłum (specjalnie dla "drgających serduszek" nie używam bardziej odpowiedniego słowa). Odwróciła się i próbowała się bronić, ręce miała zajęte trzymaną kamerą, więc próbowała osłaniać się nogami. Ale oczywiście powinna paść na glebę i dać się stratować, tak by było zgodnie z "europejskimi wartościami"

Nadążyła się okazja, której lewackie kłamczuszki po prostu nie mogły przegapić. Ale żaden nie zapyta dlaczego tłum nie siedział grzecznie w obozie? Dlaczego tłum prowadził regularną walkę z policją?
        • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:26
          To są chyba jakieś żarty. Czy ty w ogóle widziałeś ten materiał? Laska podłożyła CELOWO nogę facetowi biegnącemu z dzieckiem, widać to wyraźnie, facet koło niej przebiegał, a ona wyciągnęła nogę. Kopnęła dziecko, które koło niej przebiegało, przed czym ona się wtedy broniła? Koło niej było kilku innych kamerzystów, nikt inny tego nie robił. Jak bardzo trzeba być zaślepionym, by tego nie widzieć? Ludzie, co się z wami dzieje?!
          • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:31
            Tu wyraźnie widać, jak została "zaatakowana":

Tu na początku też widać, że po prostu musiała się bronić przed atakującym ją dzieckiem! Poza tym, litości!! Ona weszła prosto w biegnący tłum, czego się spodziewała, że ludzie będą uciekać przed policją grzecznie powtarzając "przepraszam panią, przepraszam"?
            • mag1982 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:35
              Ewidentnie położyła nogę.
            • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:45
              morgen_stern napisała:

> Ona weszła prosto w biegnący tłum,

Nie weszła tylko stała, a tłum ruszył...

> czego się spod ziewała, że ludzie będą uciekać przed policją grzecznie powtarzając

ahh czyli uciekać przed policją dobrze, tratować wszystko po drodze dobrze, ale bronić się przed stratowanie już źle... lewacka hipokryzja tak bardzo!

Zasługujecie w pełni na to co się wkrótce stanie!
              • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:05
                > Zasługujecie w pełni na to co się wkrótce stanie!

Ależ tak, ulżyj sobie ulżyj... napisz ze szczegółami.
                • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:05
                  morgen_stern napisała:

> > Zasługujecie w pełni na to co się wkrótce stanie!
                  >
                  > Ależ tak, ulżyj sobie ulżyj... napisz ze szczegółami.

Lubisz ze szczegółami?! To wpisz sobie w google: elin krantz

• morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:20
                    Znam tę historię, prawaki mają wręcz orgazm od opisywania wszystkiego ze szczegółami łącznie z życzeniami, by to samo spotkało "islamolubnych" (czyli wszystkich, co nie z nimi). Znam ten styl, jesteście obrzydliwi i podli. Czytałam już te "komentarze", można stracić wiarę w ludzkość. I nie piszę tu o gwałcicielach, ale o was.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:26
                      morgen_stern napisała:

> Znam tę historię, prawaki mają wręcz orgazm od opisywania wszystkiego ze szczeg
                      > ółami łącznie z życzeniami, by to samo spotkało "islamolubnych" (czyli wszystki
                      > ch, co nie z nimi). Znam ten styl, jesteście obrzydliwi i podli. Czytałam już t
                      > e "komentarze", można stracić wiarę w ludzkość. I nie piszę tu o gwałcicielach,
                      > ale o was.

Masz więcej, jest nawet o Tobie smile

“Dochodzimy do punktu, z którego nie ma wyjścia. Wszystkie wybory będą złe. To, co musi się stać, stanie się. Ci, którzy odmówią dokonania wyboru, będą widzieli się jako bardziej moralni od tych, którzy go dokonają. Toczy się wojna i jak w przypadku wszystkich wojen, ta wojna jest inna niż poprzednie w sposobie jej prowadzenia. Tym niemniej – to jest wojna i zaprzeczanie jej jest zaprzeczaniem oczywistości.” (George Friedman; A War Between Two Worlds)
              • morgen_stern Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:07
                Przestań bredzić. Stała tam ponieważ wcześniej weszła tam z kamerą, myślisz że po prostu stała sobie na polu i nagle pojawili się tam uchodźcy? No i pamiętajmy, że najlepszy ratunek przed stratowaniem to kopanie dzieci po nogach! Przechodzisz samego siebie.
            • kozica111 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:12
              Noga jest ewidentnie wysunięta , podobnie jak machniecie ręką ale dla mnie to bardziej wygląda jak jakaś taka nieudolna próba bronienia się, "odkopnięcia" czy huk wie co bo i jeszcze ręką machnęła jakby coś strząsała, zakładam nawet że przez to trzymanie kamery przy oku perspektywa jej się zaburzyła.Niemniej nie da sie ukryć w konsekwencji faceta z dzieckiem podcięła.
          • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:42
            morgen_stern napisała:

> To są chyba jakieś żarty. Czy ty w ogóle widziałeś ten materiał? Laska podłożył
            > a CELOWO nogę facetowi biegnącemu z dzieckiem, widać to wyraźnie, facet koło ni
            > ej przebiegał, a ona wyciągnęła nogę.

Ja na moim filmie widzę, że kobieta stoi tyłem do tłumu i filmuje, tłum rusza, kobieta odwraca się o jakieś 60 stopni, i wtedy wpada na nią pierwszy kolo (taki z dużym plecakiem i przymocowanym do niego czymś białym), a zaraz po nim drugi w zielonej bluzie. Byczek w zielonej bluzie rzeczywiście dostaje z nogi. Ale dla mnie to jest obrona.

> Ludzie, co się z wami dzieje?!

Zróbmy eksperyment, będziesz stała tyłem, a ja z kumplem wpadniemy na ciebie z rozpędu i z zaskoczenia. Zobaczymy co wtedy zrobisz? I co się będzie z tobą działo?
            • saabena Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:01
              Myślę, ze taki eksperyment nosiłby znamiona lewackiej prowokacji, mającej na celu sianie nienawisci do imigrantów. Oraz, oczywiście - islamofobii.
            • baltycki Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:35
              > Ja na moim filmie widzę, że kobieta stoi tyłem do tłumu i filmuje,

Ogladasz tylko poczatek filmu?
              • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:00
                baltycki napisał:

> > Ja na moim filmie widzę, że kobieta stoi tyłem do tłumu i filmuje,
                >
                > Ogladasz tylko poczatek filmu?

Wkleję Ci jeszcze raz, bo chyba ci przeglądarka wycina większość tego co napisałem tongue_out

----------------------
                Ja na moim filmie widzę, że kobieta stoi tyłem do tłumu i filmuje, tłum rusza, kobieta odwraca się o jakieś 60 stopni, i wtedy wpada na nią pierwszy kolo (taki z dużym plecakiem i przymocowanym do niego czymś białym), a zaraz po nim drugi w zielonej bluzie. Byczek w zielonej bluzie rzeczywiście dostaje z nogi. Ale dla mnie to jest obrona.
                ---------------------

• kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:06
                  A jak ci ktoś pluje w twarz to tłumaczysz sobie, ze pada, tak?
                  • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:12
                    kropkacom napisała:

> A jak ci ktoś pluje w twarz to tłumaczysz sobie, ze pada, tak?

Jak ktoś mi pluje w twarz do dostaje w ryja.

Ja nie jestem z tych co nadstawiają drugi policzek....
                    • kropkacom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:20
                      Znaczy gdybyś to była ty komu podstawiano nogę pani pewnie zostałaby skopana, tak?
                • baltycki Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:19
                  > Ja na moim filmie widzę,
                  Przepraszam, faktycznie, ogladasz tylko Twoj film.
                  Nie ograniczaj sie tak big_grin
            • echtom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 20:06
              > Ja na moim filmie widzę,

Źle widzisz. W pierwszych sekundach rzeczywiście jest zdezorientowana, ale podstawienie nogi temu facetowi z dzieckiem to ewidentna złośliwość, wtedy wokół niej jest mało ludzi.
        • rosapulchra-0 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 15:44
          A masz dowód na to, że to manipulacja? Nagranie chociaż..
      • baltycki Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:46
        > Ja pracuję za trochę wyzszą niz minimalna polska płacę, ale nie udało mi się
        > jeszcze odłożyć 12-15 tys. euro na przerzut rodziny własnej.

Moze uda Ci sie, gdy bedziesz, mieszkala, odzywiala sie, ubierala sie, ksztalcila dzieci..
        jednym slowem, zyla wraz z rodzina na ich poziomie?
        • dyzurny_troll_forum Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 12:50
          baltycki napisał:

> > Ja pracuję za trochę wyzszą niz minimalna polska płacę, ale nie udało mi
          > się
          > > jeszcze odłożyć 12-15 tys. euro na przerzut rodziny własnej.
          >
          > Moze uda Ci sie, gdy bedziesz, mieszkala, odzywiala sie, ubierala sie, ksztalci
          > la dzieci..
          > jednym slowem, zyla wraz z rodzina na ich poziomie?

Nie do końca rozumiem co chciałeś prze to powiedzieć?
          • baltycki Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:38
            To co zawsze "w tym temacie",
            ze porownywanie dochodow bez porownania wydatkow jest bez sensu.
        • saabena Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:03
          Tez nie rozumiem czego nie pojmujesz w moim wpisie. Trzeba pisac wersalikami, zebyc zrozumiał?
        • iwles Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 13:43
          baltycki napisał:
          > zyla wraz z rodzina na ich poziomie?

czyli co ? nic nie jeść, nie pić, nie myć się itd ?
          Możesz to matematycznie wyliczyć?
          bo mi wychodzi, że trzeba by tak właśnie żyć przez co najmniej rok i to w luksusowej sytuacji posiadania stałego dochodu minimum 1000 euro do ręki na miesiąc.
          • baltycki Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:21
            Ich poziom, to bez picia i bez jedzenia?
            Jezeli porownujemy, to z wszystkimi konsekwencjami.
          • oqoq74 Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 14:22
            Mowa jest o ludziach z obozów uchodźców - oni dostają pomoc, żywność, ubranie, mieszkanie - pracowali ew. na czarno - ich wydatki zapewne są inne, niż rodziny w Polsce - patrz wątek obok, gdzie ematki prześcigają się ile wydają miesięcznie.
            Jak jest cel, to można z wielu rzeczy zrezygnować, by go osiągnąć.
      • asmarabis Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 15:01
        Czaicie - nie mogli pracować, bo nie mieli prawa do legalnej pracy, więc pracow
        > ali na czarno (jeśli w ogóle), przypominam ze płaca minimalna w Turcji mniej-
        > więcej odpowiada płacy minimalnej w Polsce po przeliczeniu. I po "wielu (ilu?
        > ) miesiącach oszczędzania zaoszczędzili równowartośc kilku tysięcy euro (lub wi
        > elokrotności tej sumy) zeby opłacić przemytników... Ja pracuję za trochę wyzsz
        > ą niz minimalna polska płacę, ale nie udało mi się jeszcze odłożyć 12-15 tys. e
        > uro na przerzut rodziny własnej.

Nie zapominajmy ze wielu z nich ma krewnych na zachodzie.

Przypominam ze problemem ciotki z Kanady pana jadacego po zeby do Europy nie byl brak pieniedzy ale NIEMOZNOSC WYSLANIA KUZYNOWI PRZEZ WESTERN UNION W JEDNEJ TRANSZY WIECEJ NIZ 1000 DOLAROW!!!!!

Moze ematki sobie wreszcie uswiadomia ze to nie sa biedni ludzie, i przestana ich idealizowac...jak ich przymusza do przyjazdu do Polski gdzie im nikt nie bedzie przelewal 1000 dolarow miesiecznie to moze sie zrobic baaaaardzo nieprzyjemnie....
    • echtom Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 18:00
      Myślę, że cała ta dyskusja o uchodźcach to gotowy temat na pracę magisterską lub nawet doktorską o stylach komunikacji.
      • migona Re: Uchodźcy i FB 09.09.15, 18:02
        big_grin big_grin big_grin nawet współczułabym osobie, która chciałaby przez to wszystko przebrnąć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka