Dodaj do ulubionych

Rejestr dzieci z in vitro

18.09.15, 09:26
Czytam i oczom nie wierzę
wyborcza.pl/1,75478,18845202,dziecko-z-in-vitro-czy-nie-urzedy-stanu-cywilnego-stworza-rejestr.html
Przy rejestracji dziecka w USC będziemy podawać sposób poczęcia.
Powiedzcie, że to jakiś fejk.

Dziękujemy Ci Platformo za tę ustawę.
Przypominam, że PIS było jej przeciwne.

A Wy się rządów PIS boicie.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 09:31
      Mozesz wkleic caly tekst?nie mam dostepu
    • katnip Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 09:33
      Co, co, co, co, co?????!!!!???

Niemożliwe. Nie wierzę.
      Dzisiaj 1 kwietnia??
      Nie mam dostępu do pełnej wersji, więc zarzuć może całym artykułem
    • lauren6 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 09:36
      Czyli co, przy rejestracji dziecka w USC trzeba będzie mówić, że poczęte w pozycji misjonarskiej lub na jeźdźca? A jeśli dziecko jest ze spermy kolegi podanej strzykawką to jaki sposób poczęcia wybrać?
      • katnip Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 09:41
        Buahahaha!
        Chodzi o to, żeby dziecko miało ojca. W praktyce niby ma to uniemożliwić samotnym kobietom oraz parom jednopłciowym posiadanie dziecka metodą in vitro.
        A jak się puszczę z autobusem arabów, to co? Mam się tłumaczyć, że to nie in vitro, tylko autobus arabów i sory, ale nie jestem w stanie wskazać ojca?
        • koronka2012 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:43
          katnip napisała:

> Buahahaha!
          > Chodzi o to, żeby dziecko miało ojca. W praktyce niby ma to uniemożliwić samotn
          > ym kobietom oraz parom jednopłciowym posiadanie dziecka metodą in vitro.

Ale rejestruje się dziecko juz posiadane, więc jakby po ptokachtongue_out
    • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 09:38
      Taka informację w szpitalu wpisali znajomej do książeczki zdrowia dziecka.Zamalowała.
      Ale w sumie po co? Czy to wstyd? Nie popieram in vitro w stylu polskim bo zamraża sie zarodki i jest nadprodukcja ale nie rozumiem jednocześnie tej histerycznej próby ukrycia tego faktu, to jak zmienić świadomość, podjąć dyskusję skoro z jednej strony postuluje sie pełna akceptację a z drugiej wstydliwie fakt ukrywa często nawet przed rodzina.
      • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 09:44
        Po co?chcesz tez miec wpisani jak robilas swoje wlasne dziecko?co komu do tego.B.slusznoe,ze zamalowala,innym sie nie wpisuje "per sex."
        • 2robert1 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 14:01
          ale nie rozumiem. wstyd że z invitro? to po co to robicie? ja bym sie nie wstydziła jeśli miałabym dziecko z invitro. Jak się wstydzicie to po co to robiłyście?
          • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:28
            Jest to informacja absolutnie zbyteczna.Jakos tym ktorzy poczeli sie w" lozku"nikt nie wpisuje jak.
      • izak31 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 10:05
        A co ma byc zrobione z dodatkowymi zarodkami? spuszczone w kiblu? I co dwa miesiące kosztowna stymulacja aby znowu zarodki, ponad 2, były wyrzucane? Czasami mam wrazenie, ze niektórym osobom własnie taki prysznic w kiblu by się przydał.
        • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:49
          Nie produkować dodatkowych.Sa kraje gdzie zapładnia sie max 3 komórki jednorazowo i wszczepia wszystkie potencjalne zarodki wtedy.
          • izak31 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:14
            ale z medycznego i ekonomicznego punktu to mało, to marnowanie zdrowia kobiety i pieniedzy. komórek mozna pobrac i 20 a żadna się nie zapłodni. albo zapłodnią się 3. Tak bywa. Dlatego ograniczenie ilości zarodków czy zapładnianych komórek nie opłca się bo moze wyjść drozej i gorzej dla zdrowia kobiety. Dlatego najpierw trzeba wiedzieć jak ta procedura wygląda i jakie są jej efekty. Ja przy stymulacji produkowałam 20 komórek ale kobieta z łózka obok przy punkcji miała pobierane tylko 3 komórki. Za taką procedurą stoi dramat pary bardzo chcacej dziecka i ktokolwiek, kto nie przeszedł przez to nie powinien się 'mądrzyć". Wybacz ale masz zryty beret.
            • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:40
              Ustalmy że co ja przeszłam i przez co przechodzę to ty nie wiesz.Ja cokolwiek o tym co ty - wiem bo sie podzieliłaś tu na forum ale jest to "cokolwiek" wiec nie nazwę cie zrytym beretem bo nie mam do tego prawa i prawa do oceny.
              Mam natomiast swoją ocenę diagnostyki przed wspomaganiem rozrodu bo ją przeszłam i o kant d ..ja potłuc, ciesze się ze się nie zdecydowaliśmy i nie, nie chodzi o in vitro.
              • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:29
                Koscilkowe czary Mary nie zadzialalo?
                • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:52
                  Zadziałało, mam pięciolatka smile
                  • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:55
                    I to z pewnoscia wynik modlitwbig_grin
          • kajak.aja Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:20
            A u nas się zapładnia raptem 6 komórek. To nie jest dużo, zwykle do zamrożenia zostaje jeden, czasem dwa zarodki. Często nic nie zostaje i trzeba poddać się na nowo stymulacji. A to nie tylko kasa, tylko olbrzymie obciążenie emocjonalne, zdrowotne i czasowe. Znam kobietę, która z powodu kolejnych podejść do stymulacji musiała na pewien czas zrezygnować z pracy - bo co drugi dzień monitoring, bo zwolnienie lekarskie na czas punkcji, dzień wolny na transfer...
            A czemu właściwie nie popierasz zamrazania zarodków?
            • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:55
              Bo jest to potencjalnie dla nich procedura niebezpieczna.Wiem nie wszystkie zgina przez to, ale część tak.
              U nas leży diagnostyka, jest robiona po łebkach, ja to naprawdę wiem, doświadczyłam a teraz obserwuję z boku.Kobiety która ma niedrożne jajowody a świetne FSH i resztę hormonów naprawdę nie trzeba stymulować jak osoby z niska rezerwą.A tak sie robi bardzo często - czyli procedura standardowa a potem po 25 komórek i wielkie torbiele /wielkości główki dziecka na jajnikach/ odkryte przy cc...
              • kajak.aja Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:09
                O ile wiem, to obecnie obumarcie zarodka w efekcie jego zamrozenia, to sytuacje sporadyczne. A badanie FSH i AMH to standard, bez którego zaden lekarz do procedury nie dopusci.
              • fragile_f Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:28
                Bo jest to potencjalnie dla nich procedura niebezpieczna.Wiem nie wszystkie zgi
                > na przez to, ale część tak.

Niestety, ale tym postem potwierdziłas swoja wybiorcza ignorancje. Nie dosc, ze nie dzieje sie im krzywda od zamrozenia, to jeszcze wykazano, ze mrozone maja wieksze szanse na implantacje:

"[..]The review of 11 international studies also found that the death rate immediately before and after birth was lower in babies who were born as a result of transferring frozen-thawed embryos into the womb compared with the transfer of fresh IVF embryos.[..]"

Link tutaj

Juz kiedys z Toba o IVF dyskutowalam i wtedy tez wiele faktow przeinaczalas.
              • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:32
                Duzo b.niebezpieczna jest miesiaczkatongue_out
      • berber_rock skad to wiesz? 18.09.15, 10:54
        kNie popieram in vitro w stylu polskim bo zamraża sie zarodki i jest nadprodukcja

- masz jakies twarde dane?
        • kozica111 Re: skad to wiesz? 18.09.15, 11:48
          Mam miękkie - od samych zainteresowanych , twardych brak bo rodzice ukrywają właśnie fakt in vitro.Często nawet nie informują kliniki że jest ciąża.
          • paskudek1 Re: skad to wiesz? 18.09.15, 12:30
            kozica ty wogóle wiesz CZEMU i PO CO zamraża się zarodki??? Ano dlatego, że np. po zapłodnieniu i podziale komórek mija u kobiety moment, kiedy ten zarodek można podać. Trzeba czekać do KOLEJNEGO momentu cyklu żeby podanie zarodka miało jakikolwiek sens. Min dlatego zamraża się zarodki. POnadto podawanie dwóch i więcej zwiększa ryzyko poronień. To chyba do ciężkiej kur....wy nędzy LEPIEJ zamrozić niż skazywac na niepowodzenie całą czasochłonną, kosztochłonną i obciążającą zdrowie kobiety procedurę?
            • kozica111 Re: skad to wiesz? 18.09.15, 12:53
              Lepiej zrobic in vitro na cyklu naturalnym lub z rozsądna stymulacją.Tylko to sie nie opłaca finansowo i w tym problem, kasiorka.
              Nie nie trzeba czekać a raczej nie zawsze trzeba czekać na następny cykl, in vitrowców koło mnie od pyty i mam newsy z pierwszej reki i to nie pojedyncze.
              • izak31 Re: skad to wiesz? 18.09.15, 15:27
                Ja chrzanię, Kozica jest oderwana od rzeczywistości. Czasami mniejsza stymulacja nie działa. U mnie przy mnijeszych dawkach hormonów przyrost był zbyt wolny a ilość dokładnie taka sama (sama zasugerowałam mniejsze dawki hormonów bo 20 komórek to było zbyt dużo) i kicha...w koncowej fazie musiałam brac wieksze dawki aby komórki dojrzały. Kozico, przejdz najpierw przez kilka stymulacji a potem się wypowiadaj bo teraz to dyskusja z tobą to rozmowa ze slepym o kolorach. Aby się wypowiadac o in-vitro to trzeba dobrze znać temat i to nie tylko z teorii. Jak przejdziesz stymulacje, punkcje i transfer to będziesz partnerem do rozmowy. Teraz wybacz ale zamilcz.
                • edelstein Re: skad to wiesz? 18.09.15, 15:34
                  Na serio oczekiwanie od katotalibki rozsadnego myslenia jest naiwnebig_grin ksiondz powiedzial i basta
                  • aguar Re: skad to wiesz? 18.09.15, 17:07
                    Może jestem ignorantką, ale czy to taka duża różnica czy zarodki będą i obumrą czy ich wcale nie będzie. Liczą się dzieci, które się urodzą!!!
      • kira02 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:14
        A jaki wpływ na COKOLWIEK w życiu dziecka ma informacja o sposobie poczęcia? Rozumiem, stan zdrowia po urodzeniu. Ale w jaki sposób zostało poczęte?! Edel ma rację:to może jeszcze dodajmy parę szczegółów dla zaspokojenia ciekawości: pozycja i miejsce poczęcia, dziecko "zrobione" z autobusem Arabów czy ze stałym partnerem, a może z kolegą -gejem, dziecko z wpadki czy zaplanowane etc.

Czemu ma służyć zbieranie takich danych? Bo dane statystyczne dot. ilości dzieci poczętych metodą in-vitro można spokojnie uzyskać o kliniki.
        • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:16
          kira02 napisał(a):
          > A jaki wpływ na COKOLWIEK w życiu dziecka ma informacja o sposobie poczęcia?

Nie ma 'informacji o sposobie poczęcia'. Jest możliwość uznania dziecka przed zapłodnieniem, co może je ochronić przed tym, że pan się nagle 'rozmyśli'.

Ludzie - odnoście się do przepisów a nie jakichś chorych sensacji na ich temat!
          • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:57
            Czyli jak nie chce to nie musi.Co oznacza Li i tylko tyle,ze jak sie nie zdecyduje na uznanie przed Procedura to i tak moze sie rozmyslic.
        • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:18
          Nie mnie pytaj, nie wiem.
          Z kliniki natomiast nic nie dostaniesz bo wiele matek zwyczajnie po pozytywie juz nie wraca, nie chcą stygmatyzacji, zmieniają ginekologa i sie nie przyznają, tylko ja tego nie rozumiem.
          • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:36
            Dziecko nad dziwy,ze w katotalibowie ludzie sie kryja z iv.
        • 2robert1 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 14:05
          kira02 napisał(a):

> A jaki wpływ na COKOLWIEK w życiu dziecka ma informacja o sposobie poczęcia? Ro
          > zumiem, stan zdrowia po urodzeniu. Ale w jaki sposób zostało poczęte?! Edel ma
          > rację:to może jeszcze dodajmy parę szczegółów dla zaspokojenia ciekawości: pozy
          > cja i miejsce poczęcia, dziecko "zrobione" z autobusem Arabów czy ze stałym par
          > tnerem, a może z kolegą -gejem, dziecko z wpadki czy zaplanowane etc.
          >
          > Czemu ma służyć zbieranie takich danych? Bo dane statystyczne dot. ilości dziec
          > i poczętych metodą in-vitro można spokojnie uzyskać o kliniki.

ja uważam że powinna byc ta wiadomość, jeśłi się kobiety tego wstydza to niech tego nie robią
          • wuika Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 14:06
            A ja uważam, że dopóki są oszołomy, które wskazują jakieś bruzdy, grzechy poczęcia i inne brednie, to może lepiej decyzję o ew. informowaniu wszystkich dookoła o metodzie poczęcia zostawić sobie, a nie przyjmować, że wszyscy będą z tego powodu nie wiem jak szczęśliwi.
            • 2robert1 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 14:07
              wuika napisała:

> A ja uważam, że dopóki są oszołomy, które wskazują jakieś bruzdy, grzechy poczę
              > cia i inne brednie, to może lepiej decyzję o ew. informowaniu wszystkich dookoł
              > a o metodzie poczęcia zostawić sobie, a nie przyjmować, że wszyscy będą z tego
              > powodu nie wiem jak szczęśliwi.
              >
              pracuje w służbie zdrowia i uwazam ze taka informacja jest bardzo przydatna
              • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 14:10
                2robert1 napisał(a):
                > pracuje w służbie zdrowia i uwazam ze taka informacja jest bardzo przydatna

Konkretnie do czego?
                • kira02 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 14:55
                  do hejtu zapewne suspicious
                  • kajak.aja Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:12
                    albo do siania plot
                    bo medycznego uzasadnienia nie ma
              • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:37
                Napisz gdzie pracujesz,trzeba omijac.
    • stacie_o Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 09:41
      tu macie na innym portalu:
      prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/894397,dzieci-z-in-vitro-informacja-o-zabiegu-bedzie-w-akcie-urodzenia.html
      • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 09:48
        Czyli skoro nie da sie za bronic in vitro,to chcemy utrudnic dostep.Polacy zajmować sie uchodzcami,a tym czasem Wprowadzono prawo zagladania do lozek.
      • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 09:53
        Nawet już gazeta prawna schodzi na psy? Chwytliwy tytuł a treść o zupełnie czym innym...
    • martishia7 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 09:54
      Uwielbiam to jak bardzo Polacy nie są w stanie się zdecydować - społeczeństwo, media, urzędnicy. Z jednej strony jest ogromne oczekiwanie, żeby nasza administracja wreszcie była bardziej eAdministracją, że w takiej jesteśmy ciemnej rzyci, że w dzisiejszych czasach powinno się dać wiele spraw załatwić na jedno kliknięcie i w ogóle. A z drugiej strony jest cena, którą się płaci za szybkość i sprawność właśnie tak ona wygląda - że rzesza urzędników ma do nas dostęp na kliknięcie. Nie da rady zrobić jednego bez drugiego. Można tworzyć mechanizmy zabezpieczenia przed nadużyciami, ale wyeliminować całkowicie ryzyka nadużyć się nie da. Gdzieś trzeba to wypośrodkować. Ale oczywiście nie dziwię się oporowi w społeczeństwie o tak niskim poziomie wzajemnego zaufania w ogóle, a do aparatu urzędniczego w szczególności. P.S. w peselu jest info o zmianie płci - moim zdaniem jeszcze bardziej wrażliwe. Ciekawe ile osób ma dostęp do tego systemu?
      • wuika Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 10:15
        Ale to nie jest jedyna dana drażliwa, która będzie w rekordach o nas. Pytanie, czy akurat ta musi tam być? Nie o dostęp urzędników do tej wiedzy, a o fakt jej przechowywania.
        Mnie być może czeka in-vitro, sam fakt odnotowania tego na razie mnie nie wzrusza za bardzo, ale wolałabym tego uniknąć, bo nikt nie wie, jakie to jeszcze cudne pomysły skretyniałych radykałów wejdą kiedyś w życie.
        • martishia7 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 10:56
          Poniżej już ktoś wyjaśnił o co tak naprawdę chodzi - o "uznanie zarodka", jak to ujęto w artykule, czyli aby nie rodziły się dzieci z in vitro z ojcem nieznanym. Pytanie czy trzeba te dane przechowywać na wieki wieków - być może możnaby je usunąć już po narodzinach, kiedy sytuacja potencjalna się skonkretyzuje. Mimo wszystko uważam, że problemem są nie tylko dane, które są o nas zbierane, ale też kontekst, na który składa się także ilość danych w jednym miejscu i łatwość przeszukiwania oraz dostępu. Zebranie dużej ilości danych w jednym miejscu powoduje, że to co dawniej było rozsiane i czego drążenie by się nie opłacało, bo kosztowałoby zbyt wiele zachodu, nagle staje się dostępne na pstryk.
          • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:00
            martishia7 napisała:
            > Poniżej już ktoś wyjaśnił o co tak naprawdę chodzi - o "uznanie zarodka", jak t
            > o ujęto w artykule, czyli aby nie rodziły się dzieci z in vitro z ojcem nieznanym.

Ależ jak najbardziej mogą się rodzić z ojcem nieznanym! Wskażcie gdzie jest obowiązek podania ojca... Jest możliwość uznania przed zapłodnieniem.

Swoją droga coś podobnego funkcjonuje już zdaje się w przypadku par niemałżeńskich - rodzice mogą przed narodzinami dziecka udać się do USC gdzie ojciec dziecko uznaje a po narodzinach już tylko jedna osoba jest potrzebna do rejestracji dziecka.
            • martishia7 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:09
              Tak, ale uznać dziecko "prenatalnie" można dopiero gdy kobieta jest już w ciąży. Tutaj chodzi o uznanie przed transferem.
              • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:13
                martishia7 napisała:
                > Tak, ale uznać dziecko "prenatalnie" można dopiero gdy kobieta jest już w ciąży.
                > Tutaj chodzi o uznanie przed transferem.

Owszem ale chodzi o mechanizm.
              • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:19
                Ale jak można uznać coś co nie jest człowiekiem....tylko zlepkiem....podobno.....wg wielu.....tutaj....
                • martishia7 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:27
                  Tak samo jak zlepek może dziedziczyć - warunkowo.
                  • paskudek1 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:33
                    nie, "zlepek" niczego i po nikim dziedziczyć nie może. Może dziedziczyć DZIECKO urodzone ŻYWE po śmierci spadkodawcy. Tzw. pogrobowiec
                  • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:37
                    Czyli zlepek teoretycznie ma prawo do dziedziczenia a nie ma prawa do życia ?Na kase sie załapie ale na życie już nie, jakby rodzice nie zdecydowali sie na transfer?Czy uznanie tożsamości powoduje że wchodzi w faktyczne prawa jak pogrobowiec gdyby dawca zmarł?
                    • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:40
                      kozica111 napisała:
                      > Czyli zlepek teoretycznie ma prawo do dziedziczenia a nie ma prawa do życia ?

'Zlepek' nie dziedziczy. Dziecko, które się urodzi już tak.
                      • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:50
                        Nie łapiecie o co mi chodzi, wiem kim jest pogrobowiec.Chodzi o pewną schizofrenie w postrzeganiu i definiowaniu człowieka.Zgodnie z przyjęta powszechnie na tym forum definicją człowieka nie jest nim zarodek bo to kupka komórek.Teraz ta kupka nagle zyskuje tożsamość, to mi się kłóci.
                        • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:00
                          kozica111 napisała:
                          > Nie łapiecie o co mi chodzi, wiem kim jest pogrobowiec

Nie - Ty nie łapiesz, że posiadanie praw nie równa się definicji człowieczeństwa. Dziecko nie ma pełni praw to co - jest według Ciebie półczłowiekiem?
                          • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:13
                            Ale ma zdolność prawną, jest podmiotem PRAW i obowiązków.A czego podmiotem jest zlepek skoro odmawiasz mu tożsamości w jednych okolicznościach a dla innych potrzeb przyznajesz?
                            Dla zabezpieczenia alimentacyjnego ojciec/dawca ma przyjąć że mówimy o dziecku, dla możliwości aborcji jest to nadal zlepek, pełna schizofrenia.
                            • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:28
                              kozica111 napisała:
                              > Ale ma zdolność prawną, jest podmiotem PRAW i obowiązków.A czego podmiotem jest
                              > zlepek skoro odmawiasz mu tożsamości w jednych okolicznościach a dla innych po
                              > trzeb przyznajesz?

Pies też ma prawa. Wiesz o tym? Czyni go to człowiekiem?

I odpowiedz na pytanie - czy skoro twierdzisz posiadanie zdolności prawnej czyni człowiekiem to dziecko jest półczłowiekiem?

> Dla zabezpieczenia alimentacyjnego ojciec/dawca ma przyjąć że mówimy o dziecku,
                              > dla możliwości aborcji jest to nadal zlepek, pełna schizofrenia.

Nie - nie ma przyjąć. Ojciec składa oświadczenie o UZNANIU dziecka, które NARODZI się w wyniku zapłodnienia pozaustrojowego ze spermy anonimowego dawcy.
                              • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 14:20
                                A dlaczego półczłowiekiem?
                                Zdolność prawna a zdolność do czynności prawnych to odrębne pojęcia.
                                • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 14:33
                                  Skoro ktoś nie ma pełni praw to nie jest półczłowiekiem?
                    • martishia7 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:37
                      Szczerze mówiąc to nie mam ochoty wdawać się w dyskusję, która zmierza w tą stronę, bo uważam ją za bezcelową. Sprowadza się do tego, czy ustawa jest dobra, systemowo spójna, logiczna. Od razu mogę Ci powiedzieć, że moim zdaniem nie. Ponieważ dyskusja wokół in vitro toczyła się na poziomie "ile diabłów mieści się na szkiełku-szatan-Hitler-eugenika-bruzda", to brakło miejsca na dyskusję o problemach, które już na świecie powstają, a u nas tez się pojawią. O prawo do dysponowania zarodkami (np po rozwodzie), tożsamość ludzi, którzy z tych zarodków się urodzą, o ich miejscu właśnie w rodzinie, pokrewieństwie i dziedziczeniu. Także o prawie do poznania tożsamości dawcy. Można było podjąć dyskusję i wypracować stanowisko, a tak przyjdzie sądom rozpoznawać wroga ogniem. A przyjdzie, jestem tego pewna.
                      A co do twojego pytania - zarówno dziedziczenie jak i tożsamość takiemu zarodkowi przysługuje warunkowo - pod warunkiem, że się urodzi. Zaś co do Twojego drugiego pytania, to nie mam pewności, bo nie wczytywałam się wnikliwie w przepisy, ale zdaje się, że tak, o ile urodzi się w ciągu 2 lat od uznania.
    • izak31 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 10:07
      Może od razu numer na prawym przedramieniu albo nakaz noszenia zółtej opaski na rekawie....
    • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 10:34
      Dżisas! Zadałam sobie trud odszukania w ustawie tekstów o których mowa i aż mi się zjeżył włos na głowie jak bardzo można manipulować tekstem!

Nie - nie chodzi o 'podawanie sposobu poczęcia' przy rejestracji dziecka w USC - to bzdura aż zęby bolą. Ustawa wprowadza nowy 'byt' (w przypadku zapłodnienia spermą anonimowego dawcy) to jest oświadczenie przyszłego ojca dziecka o uznaniu przyszłego ojcostwa PRZED zapłodnieniem. Twór dość dziwny ale w przypadku takiego układu może zabezpieczyć przyszłą matkę przed tym, że panu się 'odwidzi' przed urodzeniem dziecka (matka jest matką z automatu). USC ma obowiązek prowadzenia rejestru takich oświadczeń.
      • lady-z-gaga Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 10:50
        Zgadzam się.
        Owszem, to ograniczy dostęp samotnym kobietom, chcącym skorzystać z banku spermy, ale rownoczesnie zabezpieczy interesy całej reszty. Czyli niepotrzebna histeria, bo chyba nagle w całej idei in vitro nie stało się najważniejsze, żeby samotne matki rodziły?
        • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 10:55
          A dlaczego ograniczy? Nigdzie w ustawie nie znalazłam obowiązku złożenia oświadczenia o uznaniu ojcostwa - poprawcie mnie jeżeli gdzieś jest...
          • lady-z-gaga Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:05
            Jak powiedział gazecie kierownik jednego z warszawskich urzędów stanu cywilnego, tak, jak dotąd odnotowywane było uznanie ojcostwa dziecka urodzonego, tak wkrótce wprowadzone będzie obowiązkowe uznanie zarodka. Jeśli dziecko się urodzi, informacja ta będzie dołączana do akt aktu urodzenia. Dzięki temu osoba poczęta in vitro będzie mogła się o tym dowiedzieć (nawet przypadkiem) po ukończeniu 18 lat. Rozwiązanie to ma zabezpieczyć przed sytuacją, w której ojciec dziecka pozostanie nieznany i niezobowiązany do opieki nad nim, choćby tylko finansowej. DGP krytykuje to rozwiązanie, uważając, że może ono uderzyć w samotne matki, a same dzieci z in vitro zostaną w ten sposób "naznaczone urzędniczą bruzdą". (Gazeta Prawna)
            gosc.pl/doc/2705327.In-vitro-odnotuja-w-USC
            • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:11
              No to sobie pan kierownik USC twierdzi a w ustawie jakoś tego nie widać big_grin
            • kira02 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:22
              A co w przypadku naturalnego poczęcia, kiedy ojciec dziecka naprawdę pozostaje nieznany (gwałt, wielu przygodnych partnerów etc.)? Tutaj nie ma zabezpieczenia interesów dziecka.
              • lady-z-gaga Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 14:43
                Gwałtu kobieta raczej nie planuje?
                czym innym jest nieszczęście, ktore już się wydarzyło, a czym innym - decyzja podjęta z premedytacją
                • paskudek1 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 14:53
                  owszem, nie planuje. Ale może zdarzyć się przypadek, że kobieta zamężna zostanie zgwałcona i w wyniku tego gwałtu zajdize w ciążę. Podobnie jak przy zapłodnieniu spermą dawcy dziecko NIE BĘDZIE biologicznym dzieckiem małżonka takiej kobiety. Czy i w tym wypadku należy wymagać oświadczenia o uznaniu dziecka przez partnera pani PRZED urodzeniem dziecka? bo potem moze się okazać że mąż "nie dał rady" i dał nogę. O ile wiem w kodeksie rodzinnym i opiekuńczym ojcem dziecka jest MĄŻ kobiety. I to zdaje się nawet do iluś tam miesięcy po rozwodzie małżonków. Jeżeli więc ustawa ma zapewnić prawa dziecka do ojca w sytuacji, kiedy jest in vitro z dawstwem plemników (tatusiem jest ktoś inny niż mąż kobiety) to czemu nie zastosować zwykłego KRiO a tworzyć jakieś durnowate oświadczenia uznania przed narodzinami?
                  • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:01
                    paskudek1 napisała:
                    > owszem, nie planuje. Ale może zdarzyć się przypadek, że kobieta zamężna zostani
                    > e zgwałcona i w wyniku tego gwałtu zajdize w ciążę. Podobnie jak przy zapłodnie
                    > niu spermą dawcy dziecko NIE BĘDZIE biologicznym dzieckiem małżonka takiej kobi
                    > ety. Czy i w tym wypadku należy wymagać oświadczenia o uznaniu dziecka przez pa
                    > rtnera pani PRZED urodzeniem dziecka? bo potem moze się okazać że mąż "nie dał
                    > rady" i dał nogę.

Po pierwsze - ustawa nie WYMAGA uznania. Zacznijcie się odnosić do przepisów a nie jakichś sensacji na ich temat.

Po drugie - w opisywanym przypadku ojcem będzie mąż matki nawet jak 'nie da rady'. Może wystąpić do sądu o zaprzeczenie ojcostwa ale sąd (kierując się dobrem dziecka) nie musi się na to zgodzić. Takie mamy prawo.

> Jeżeli więc ustawa ma zapewnić prawa dziecka do ojca w sytuacji, kiedy jest
                    > in vitro z dawstwem plemników (tatusiem jest ktoś inny niż mąż kobiety) to cze
                    > mu nie zastosować zwykłego KRiO a tworzyć jakieś durnowate oświadczenia uznania
                    > przed narodzinami?

Bo ustawa dotyczy też par niemałżeńskich?
                    • arwena_11 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 17:54
                      NIeupełnie. Jeżeli kobieta zajdzie w ciążę w trakcie małżeństwa nie z mężem, a mąż skutecznie to udowodni to sąd przyklapnie. Będzie problem jak zrobi to po tych chyba 6 miesiącach od urodzenia
      • arwena_11 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 10:55
        no to może ograniczy takie okazy jak 60 letnie matki, chcące specjalnej renty, ale tatusia nie podadzą o alimenty
        • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:49
          Anonimowego dawcy i tak nie da sie podac o Alimenty to raz.Dwa,jak ktos zrobi IV za granica to niby co urzadz w Pl ma zrobic?tongue_out
          Ile Znasz tych 60 letnich matek które maja dzieci z IV?póki co w Pl wiem o jednej i jej przyklad pokazuje,ze prawo da sie obejsc wykonujac zabieg poza Pl.
      • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 10:59
        Nie mija ci sie to z idea anonimowego dawstwa?
        A co jak kobieta zostanie zgwalcona,oswiadczenie od gwalciciela?a jak przespi sie z autobusem arabow?oswiadczenia od wszystkich obecnych w Gang bangu? Dlaczego tylko ci ktorzy zdecyduja sie na invitro maja miec obowiazek wypelnienia oswiadczenia?
        • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:01
          edelstein napisała:
          > Nie mija ci sie to z idea anonimowego dawstwa?

Ale to nie dawca składa oświadczenie tylko mąż/partner matki big_grin
          • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:02
            I dodatkowo - nie znalazłam nigdzie informacji, że takie oświadczenie jest obowiązkowe...
          • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:45
            A jak jest partnera matki,albo matka samotna to co?
            • paskudek1 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:36
              no toż przecież o to chodzi, zeby te wredne, zboczone i zdeprawowane "lesby" oraz fanaberyjne samotne kobiety NIE MOGŁY poddać się procedurze in vitro.
              • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:00
                Tez tak uwazam.Po kiego ustawa oparte na dobrowolnosci?jak ktos nie chce uzna przed IV to i tak nie uzna i potem jesli ze chce to sie wypnie.
                • paskudek1 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:18
                  dodatkowo te wszystkie zapisy sa skonstruowane tak aby generalnie WSZYSTKICH zniechęcić do procedury in vitro. Tak zapisaliśmy żeby się społeczeństwo ucieszyło ze ustawa jest, ale żeby jak najwięcej osób odstraszyć od samej procedury. I wtedy wilk syty i owieczka cała.
          • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:47
            Pytam po raz kolejny,dlaczego tylko ojcowie dzieci z invitro musza?a Zdzich spiacy z Kacha nie?
            • niektorymodbija Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:55
              nie czytałam,więc może nie trafień,ale na chłopski rozum - bo jak Zdzich się nie zarejestruje jako ojciec,to Kacha zażąda zrobienia testów genetycznych i Zdzich się nie wykręcić od odpowiedzialności? Ale jeśli Zdzich z Kacha zadecydują o in vitro od dawcy i Zdzichowi się odwiedzi, dziecko z Kacha zostaną na lodzie ?
              • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:10
                Szczegolnie z one Night stand Kacha bedzie wiedziala gdzie Zdzicha szukac by robic testy
            • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:57
              edelstein napisała:
              > Pytam po raz kolejny,dlaczego tylko ojcowie dzieci z invitro musza?

Nie muszą.
              • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:10
                No skoero nie musza to po co ta ustawa?
                • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:14
                  edelstein napisała:
                  > No skoero nie musza to po co ta ustawa?

<facepalm>
                  • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:19
                    Zadalam pytanie,jakos nie chcesz dac odpowiedzi.
                    • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:22
                      Może najpierw dowiedz się O CZYM jest ustawa. Bo choć nie ma głupich pytań to naprawdę ręce opadają jak się Twoje czyta...
                      • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:28
                        Nadal czekam na odpowiwdz.
                        • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:31
                          Czytanie Cię przerosło - trudno.
                          • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:53
                            Trudna to jak widac jest odpowiedz na niewygodne pytanie.
                • martishia7 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:29
                  Dla zabezpieczenia interesu matki i dziecka. Zdzich i Kacha żyją sobie bez ślubu - wolno. Chcą począć, ale nie mogą. Postanawiają skorzystać z nasienia dawcy. Ale Kacha nim da sobie wszczepić zarodki to mówi, idź prego mi tu Zdzichu do urzędu i podpisz no papier, że dzieciątko z tego in vitro, co ja urodzę, to jest woje. Bo jak tego nie zrobią, Kacha zajdzie w ciążę, to Zdzichu może dojść do wniosku, że w sumie to on się do rodzicielstwa nie nadaje i chyba to był słaby pomysł, a w ogóle to nie jego. I Kacha wtedy chociażby na rzęsach stanęła, to ojcostwa mu nie udowodni, bo polegnie na DNA.
                  • paskudek1 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:40
                    hmm, tylko co zrobić z tymi wszystkimi tatusiami, których dzieci poczęto zgodnie z naturą ale urodziły się np. chore, i tatuś zwiał "bo się nie czuje na siłach" a państwo i tak nie jest w stanie wyegzekwować od niego ŻADNEGO zabezpieczenia bytu dziecka? Tatuś znany, biologiczny, ochrona prawna jest a panu można nagwizdać. W jaki zatem sposób państwo chce zabezpieczyć prawa tych "potencjalnych" dzieci? Czy moze jednak chodzi o furtkę wyjścia, żeby tak utrudnić, zamotać procedury coby się tym durnym ludziom odechciało?
          • paskudek1 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:22
            tylko PO CO? Nie można było zostawić zapisu o uznaniu dziecka PO urodzeniu? I wtedy drażliwe dane nie trafią do systemu. A tak tworzy się pierdylion procedur tylko po to żeby, pod płaszczykiem "troski" utrudnić ludziom życie. Takie jest moje zdanie. Skoro dziś państwo tak na prawdę nie jest w stanie wyegzekwować od biologicznego, zapisanego w USC ojca dziecka jego zobowiązań względem tegoż dziecka 0 jeżeli tylko tatuś dość skutecznie miga się od nich, to jak zamierza wyegzekwować te zobowiązania od tatusiów uznających zarodki? Tak samo będzie bezsilne jak i teraz. Ale dane w systemie pozostaną. Może ty zagrożenia nie widzisz - ja tak.
        • arwena_11 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 17:57
          a to nie w Niemczech były afery o podawanie dzieciom danych dawców spermy? Tam coś chyba było też o groźbie alimentów?

Dopóki ktoś nie obciąża swoją głupotą państwa to niech robi co chce, ale jak wyciąga rękę po zasiłki to wybacz, niech idzie do państwa w którym omijał nasze przepisy
    • hermenegilda_zenia Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 10:51
      Dlaczego nikt nie protestuje/nie zaprotestował? To było robione po cichu? Była jakaś informacja o tym, że ktoś zamierza wprowadzić takie prawo? Jakie grożą reperkusję za niepodanie tej informacji? Szczerze powiedziawszy mam zamiar zrobić raban, jeżeli ktoś mnie zapyta w USC. Nie mam dziecka z in vitro, ale to dla mnie skandal!
      • triss_merigold6 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 11:59
        A kto ma protestować?
        • hermenegilda_zenia Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:10
          Wszyscy ludzie, bo to prawo to jakaś totalna kpina - może niedługo stosunki będzie się odbywać w asyście przedstawiciela kościoła/władzy (chociaż mam wrażenie, że to co raz bardziej to samo).
          • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:15
            A może najpierw zapoznasz się z PRAWEM? Czytałaś ustawę?
          • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:15
            A może najpierw zapoznasz się z PRAWEM? Czytałaś ustawę?
          • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:24
            Tu nie miejsce na fantazje Zenia...
    • ana119 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:24
      Czytałam rozmowę z genetykiem który mówi ze brak rejestru skutkuje brakiem wiedzy na temat chorób które dotykaj dzieci z in vitro. Wg jego wiedzy wada genów to bomba
      • fin-dus Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:31
        Yyy
        A jakie to choroby dotykają dzieci z in vitro? Konkretnie proszę.
        • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:55
          Sporo, przebąkują o tym nawet ludzie z bociana, ale jest to temat tzw niewygodny.
          • araceli Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 12:58
            Tylko, że ja Ci odpowiedziałam. Powtórzę więc: Przeczytaj O CZYM jest ustawa to zaraz zrozumiesz PO CO jest.
          • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:02
            Bez IV rodzi sie masa chorych dzieci.Tak wiemy kozica,maja extra bruzdetongue_out
            • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:06
              Właśnie przez takie śmichy chichy nie podejmuje sie sensownej dyskusji.Niestety procent dzieci chorych na tle populacji jest większy.To nie ma odstraszać jak ktoś ma taka wolę, ale chodzi o to by miał świadomość i wybrał rozważając za i przeciw.
              • paskudek1 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:23
                ale JAKICH dzieci? Czy ktokolwiek kiedykolwiek zrobił RZETELNE badania na ten temat? I jakie schorzenia są tu przeważające? I czy na pewno są one skorelowane z IV?
                • kozica111 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:36
                  Siatkówczak chociażby jak wynika z wywiadu.
                  • paskudek1 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 14:40
                    ja wiem że wikipedia nie jest żadnym poważnym źródłem wiedzy medycznej ale ja specjalistką nie jestem więc sprawdziłam tam. W całym opisie choroby nie znalazłam SŁOWA na temat, że występuje ona częściej u dzieci poczętych metodą in vitro niż u dzieci poczętych naturalnie. Jest tylko ze to choroba dziedziczna i niedziedziczna
                    • fragile_f Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:57
                      Ba, ja w wiki przeczytalam, ze siatkowczak zdarza sie 4 razy na milion dzieci. Pan profesor twierdzi, ze raz na kilkadziesiat tysiecy a u dzieci z in vitro - raz na 3000.

Serio?
                  • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:46
                    Ja chce sensownych badan,a nie wywiad z katolickim oszolomem.
                    • ana119 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 16:16
                      Przeczytaj wywiad ze zrozumieniem zamiast insynuowac jego poglady
                      • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 16:23
                        Tych bzdur nie da sie czytac
                        • ana119 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 17:23
                          Studiowałaś genetykę żeby dyskutować z argumentami tam przytoczonymi? Wywiad jest ciekawy bo wiele jest dyskusji w mediach ale nikt nie używa takich argumentów jak profesor. Dyskusja nie bo nie jest żadną argumentacja
                          • fragile_f Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 17:59
                            W wywiadzie sa przede wszystkim połprawdy i manipulacje.

Wywiad:
                            "Przede wszystkim za sprawą in vitro 27 razy częściej niż normalnie rodzą się bliźnięta!"

Inne zrodla:

W przypadku normalnego zapłodnienia: "As of 2010, twins accounted for about 1 in 30 births in the United States – or 3.3 percent."

W przypadku in vitro:

-When one embryo is transferred, 98.1% of births are singletons, 1.9% are twins
                            -When two embryos transferred: 65.2% of births are singletons, 33.9% twins
                            -When three+ embryos transferred: 68.3-73.2% of births are singletons, 24.1-27.7% twins

Sorry, ale ni chu chu nie widze tutaj "27x wiecej", co najwyzej 10x i to w niektorych przypadkach.

Plus:

"However, an evidence based association between IVF treatments and cancer development (in the women taking the drugs) has not been established. [..]The most likely explanation for an increased risk of secondary carcinogenesis is that the population of patients seeking IVF is dissimilar to the general population. Patients seeking IVF are older or have medical problems that interfere with fertility."

Link

Czyli nie IVF jest problemem, tylko wiek pacjentow i ich stan zdrowia.
                          • edelstein Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 19:32
                            No oczywiscie,ze nikt nie uzywa,bo to wierutne bzdury do podwazenia nawet z wikipediabig_grin bez studiowania genetyki
        • ana119 Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 13:08
          Profesor Cebrat: In vitro to wielki biznes
          Wygoogluj wywiad
          • fragile_f Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 15:55
            Pan profesor w wywiadzie tworzy wizję tabunu kalek z wadami genetycznymi. Plus pisze rzeczy takie jak:

"- Wyobraźmy sobie, że trafia do Pana zasmucona para i pyta, czy powinna skorzystać z in vitro. Co by Pan doradził?

- Żeby tego nie robili. Z punktu widzenia biologicznego in vitro powinno być zabronione."

Jaka mozna miec nadzieje na obiektywny komentarz?

Plus:

"W USA wykonuje się rocznie ponad 100 tysięcy zabiegów. To są setki miliardów dolarów zysku." - z moich wyliczen wyszlo, ze 100x mniej, biorac pod uwage ceny zabiegu, ale co ja tam wiem...
      • woman_in_love to był genetyk kościelny 18.09.15, 12:47
        ten sam problem jest gdy pani prześpi się z gachem, a wrobi w ojcostwo innego. Wtedy nawet jak (po DNA) wiadomo, że facet nie jest ojcem, to nie ma żadnego prawa by panią zmusić do podania ojca biologicznego.
    • woman_in_love najepiej będzie wynająć surogatkę na Ukrainie, 18.09.15, 13:06
      in-vitro i ciążą się nie przejmować. A potem przyjechać z dzieckiem i legalnymi ukraińskimi papierami, że tam się urodziło.
      • kryptopiryna Re: najepiej będzie wynająć surogatkę na Ukrainie 18.09.15, 14:17
        A kto kogo zmusi do wpisania w dokumentach in vitro? Jeśli zabieg był w prywatnej klinice. Kto jest w stanie to sprawdzić? Można wpisać, że poczęte metodą naturalną.
    • attiya Re: Rejestr dzieci z in vitro 18.09.15, 22:11
      PIS było przeciwne tej ustawie, bo tam sie na żywca morduje ludzi zarodki, zamraża się owych ludzi i generalnie przeprowadza wstrętne eksperymenta a nie dlatego, że teraz trzeba będzie zgłaszać to w USC
      a tak na marginesie - tylko patrzeć, jak się przekaże to na rozkaz lokalnego biskupa i proboszcza do ich łapek a oni będą wiedzieć, co z tą wiedzą zrobić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka