Dodaj do ulubionych

Tak się kończy antyuchodźcza histeria

09.10.15, 15:55
www.swinoujskie.info/2015/10/08/pobito-ucznia-bo-mial-ciemna-karnacje-krzyczeli-ty-imigrancie/
Dzieci tylko podpatrują dorosłych, więc to zdarzenie w ogóle mnie nie zdziwiło. Serio, nie chciałabym tu zaczynać kolejnej bezsensownej dyskusji na temat uchodźców, to tylko prośba o umiar. Na nakręcaniu spirali nienawiści i histerii cierpią najsłabsi i niewinni.
Obserwuj wątek
    • zlotarybka_1 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:00
      szczytna inicjatywa, ale obawiam sie, ze wiele nie zdzialasz. Obawiam sie kolejnej bezsensownej dyskusji.
      Niemniej jednak popieram.
      • praca.zawodowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:05
        Pobito go, bo mial ciemna karnacje ? Pobito go, bo był emigrantem ? Czy pobito go z innej przyczyny ?
        • morgen_stern Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:09
          Nie potrafisz czytać?
          • praca.zawodowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:21
            Moze on pierwszy zaczal bic gadziów ?
            • nangaparbat3 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:37
              Na pewno. Świat jest sprawiedliwy, więc jako kogoś biją, to na pewno zasłuzył. Zwłaszcza jak paru bije jednego.
    • fin-dus Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:07
      Normalni ludzie nie biją innych ludzi.

Akurat padło na ciemnoskóre dziecko, niestety. Następnym razem pobiliby bezdomnego (lub zabili). A poprzednio może pobili dziewczynę, która miała pomarańczowe martensy (ja za to kiedyś zostałam pobita).

Wczoraj stałam na przystanku i słuchałam, jak pewien młody koleś gadał przez telefon. Mówił o Żydach. Jak to został wychowany przez rodziców, że Żydów się nienawidzi. I on nie może patrzeć na Żydów, robi mu się niedobrze. Opowiadał historię, jak to w szkole wylądował w szpitalu, bo na lekcji było coś o sprawach żydowskich - zrobiło mu się słabo, zrobił się czerwony i trzeba było karetkę wzywać. I że on nie wzywa do mordowania Żydów, byle tylko nie musiał ich oglądać, bo nienawidzi tej rasy, która jest obrzydliwa itp. Słuchałam tego i serio - nie mogłam uwierzyć. Z 10 minut tak nawijał. I pomyślałam, że w jego przypadku wcale nie chodzi o Żydów, chodzi o nienawiść. W tej historii można by podstawić homoseksualistę, kobietę, czarnoskórego, informatyka itp.

Pobili ciemnoskóre dziecko krzycząc "ty imigrancie?" Ciekawe, kogo pobili wcześniej. Bo nie wierzę, że nagle w normalnych główkach coś się przestawiło.
      • morgen_stern Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:10
        W artykule jest, że ten dzieciak miał ciemną karnację, a nie że był ciemnoskóry.
        • fin-dus Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:13
          No patrz, a zdjęcie już dano sugerujące zupełnie co innego.
          A ciemną karnację mam ja, mój mąż i nasze dzieci. Chyba zacznę się bać...
          A, nie, już dawno się boję. Bo wiem, że od pewnych osób dostanę zawsze i wszędzie, jeśli będą mieli ochotę kogoś pobić.
      • zlotarybka_1 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:12
        czyli powod nie ma zadnego znaczenia bo i tak koziol ofiarny by sie znalazl?
      • anorektycznazdzira Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:22
        No właśnie. Za pewne ta sama ekipa, która dokucza kolegom niechodzącym w szkole na religię tongue_out
      • praca.zawodowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:36
        Jesli bezdomy zalatwia mi sie w ogrodku, to mozna sie wkurzyc !
      • hipinka Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 16:40
        lubię to !
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:11
      Żal mi chłopca.Głupole są wszędzie. Nie widziałam natomiast ani jednego wpisu na forum przeciwko przyjęciu UCHODŹCÓW.
      • praca.zawodowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:14
        Na pewno chodzi o dziecko narodowosci romskiej .

natemat.pl/149701,bikini-nieetyczne-mloda-francuzka-pobita-przez-grupe-muzulmanek-w-parku-reims
        • zlotarybka_1 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:17
          he he morgen - serio liczylas, ze bedzie to kulturalna wymiana zdan bez nakrecania sie? Poczelas watek 20 min temu i juz wiadro piany ubite.
          • morgen_stern Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:18
            Zbytni optymizm przy piątku.
        • baltycki Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:20
          natemat.. i wszystko jasne.
    • lauren6 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:12
      Dzieciaka tak czy siak by pobito, jakby nie wyzywali go od uchodźców, to nazwaliby go gejem, cyganem, downem czy innym przezwiskiem zwiazanym z tematem na tapecie.

Wina szkoły, która nie potrafi przeciwdziałać przemocy oraz oczywiście rodzicow malych huliganow.

Wniosek wysnuty z tego wydarzenia jest kuriozalny. Nie rozmawiajmy o tym co się dzieje w Europie, bo gdzieś tam na wsi jeden chlopak da drugiemu po pysku. W politycznej poprawności doszlas do granicy absurdu.

• rosapulchra-0 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:01
        lauren6 napisała:

>
        > Wina szkoły, która nie potrafi przeciwdziałać przemocy oraz oczywiście rodzicow
        > malych huliganow.

Rodzice tych oprawców to oczywiście niewinne lelije, co?
        >
        > Wniosek wysnuty z tego wydarzenia jest kuriozalny. Nie rozmawiajmy o tym co się
        > dzieje w Europie, bo gdzieś tam na wsi jeden chlopak da drugiemu po pysku. W p
        > olitycznej poprawności doszlas do granicy absurdu.

Nie jeden drugiemu, ale kilku pobiło jednego. Widzisz różnicę?
        Poza tym ci chuligani sami przyznali, że Cytatdo takiego zachowania zainspirował ich marsz przeciwko islamizacji, który kilka dni temu przeszedł ulicami Świnoujścia.
        • misiu-1 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 16:24
          Co wskazuje na to, że gdyby nie było narzucania pod przymusem, wbrew narodowym interesom, wpuszczania do Polski ludzi nienawidzących naszej kultury i cywilizacji, a przy tym zamierzających pasożytować na tych, których nienawidzą, nie byłoby też marszów przeciwko islamizacji i zdarzenia będącego kanwą niniejszej dyskusji.
      • kardiolog Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 12:10
        Wina szkoły, która nie potrafi przeciwdziałać przemocy oraz oczywiście rodzicow malych huliganow.(cyt)
        Nie szanowne e-matki- wasza również i waszego wszędzie i pod wieloma nikami prowadzonego hejtu. Namawianie do przestępstwa, dzięki Bogu, jest jeszcze karalne. Możecie sobie pogratulować: najpierw ataki na dzieci aż któreś skopią na śmierć, potem kobiety. Tak jesteście takie wspaniałe, empatyczne... Nie dokończę zdania. Jeśli ktoś umrze przez was tak łatwo nie odpuszczę.
        I jeszcze jedno:ilekroć widzę wasze wystawiane języki na forum myślę co za infalntylne idiotki. Pewnie wystawiają języki w domu 10x dziennie w rozmowie z rodziną i dziećmi lub w kontaktach poza domem (pracy nie mają jeśli godzinami siedzą na forum) w sklepie, urzędzie czy teatrze. Ach zapomniałem: ematki zamawiają bio jedzenie w Tesco, sprawy w urzędzie online a do teatru nie chodzą bo przecież w necie można przeczytać streszczenie i czym komuś innemu przedstawienie się podobało lub nie. Muszą tu na forum pokazać język jak małe dzieci. Hhggyhgf.

..
        Aby znać człowieka, wystarczy poznać samego siebie; aby poznać ludzi, trzeba żyć pośród nich.
        Stendhal
        • nutella_fan Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 06:32
          Oho ho, ale madrosci wyprodukowales, no no big_grin
    • beataj1 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:13
      Ja juz napisałam. Ta histeria budzi demony. Uchodźców pewnie większość z nas nawet na oczy nie zobaczy a demony pozostaną.
      Nie bedzie uchodźców to się znajdzie inna ofiara.
      • morgen_stern Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:18
        O to właśnie chodzi. Naprawdę tego nie widzicie? Po co dokładać jeszcze jeden powód, by natłuc tego innego z IIb? W artykule podano hasła z demonstracji w Świnoujściu, które "zainspirowały" dzieci, przecież i na tym forum podobne teksty leciały? Nie czujecie, że coś tu nie gra?
        • nangaparbat3 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:25
          Nie czują. Już wiedzą, że wystarczy rzucić etykietką, by pobili, ale jeszcze nie przychodzi im do glowy, że oberwac moze kazdy.
          • mid.week Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:12
            Okazuje się,że TEGO chłopca i tak by pobito. Prawdopodobnie był agresywny i sobie zasłużył "Moze on pierwszy zaczal bic gadziów ?". Albo ma taką złą energię co to przyciąga nieszczęścia: "Dzieciaka tak czy siak by pobito, jakby nie wyzywali go od uchodźców, to nazwaliby go gejem, cyganem, downem czy innym przezwiskiem zwiazanym z tematem na tapecie". To była tylko kwestia czasu. Oprócz złej energi jest to "Wina szkoły, która nie potrafi przeciwdziałać przemocy". A poza tym "bachory maja to do siebie że non stop się ood czegoś wyzywają" więc o co takie halo?
            • zlotarybka_1 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:15
              Przeczytalam Twoje streszczenie lektury i az mnie zmrozilo. Niestety to prawdziwe cytaty a nie popularna tutaj nadinterpretacja.
        • plater-2 Krzycz do mnie duzymi literami ? 10.10.15, 10:19
          To jest artykuł rasistowski.

Pani POsłanka sie kompromituje.

Słowo "Murzyn", prosze Pani, piszemy dużą litera !
        • rosapulchra-0 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 11.10.15, 10:21
          A gdzie tam. Szkapom się klapki na oczy zakładało, żeby, nie daj Boże, z drogi nie schodziły. I tu zachodzi identyczne zjawisko.
          • plater-2 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 11.10.15, 10:59
            Murzyn, Mulat, Metys -dużą. Biały, czarny, żółty, czerwonoskóry - małą.
            • rosapulchra-0 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 11.10.15, 13:43
              plater-2 napisała:

> Murzyn, Mulat, Metys -dużą. Biały, czarny, żółty, czerwonoskóry - małą.

Mnie nie musisz takich oczywistości tłumaczyć suspicious
              • plater-2 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 15:22
                To na wypadek, gdyby "Piekna Róża" była posłanką i zapragneła swe wystapienia drukować jak pani posłanka Trzebiatowska.

"Jesli nie chcesz strzelic byka, zajrzyj bracie do słownika".
    • jagienka75 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:20
      W szkole mojego dziecka jest 2-3 ciemnoskorych dzieci i jakoś nikt ich nie bije ani nie prześladuje.
      Mogło pójść o cos innego i "histeria' moze tu nie mieć nic do rzeczy.
      • nangaparbat3 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:22
        Odezwała się najspokojniejsza uczestniczka forum.
        • jagienka75 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:36
          nanga, jak cos mnie masz, napisz na priv a najlepiej wygas.
          • nangaparbat3 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:38
            Prywatnie mnie nie interesujesz.
            • jagienka75 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:43
              No to sie odbimbaj ode mnie i wygas.
              • morgen_stern Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:47
                Ale ona ma rację, jesteś jedna z bardziej agresywnych osób na forum.
                • jagienka75 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:49
                  No i dobrzesmile
                  • oqoq74 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:15
                    Rzeczywiście powód do dumy uncertain
                • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 11:39
                  Wolę agresywnych, za to mądrych niż pozytywnych miłych głupków.
          • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:06
            Powiedz, że jesteś romką, od razu uzna cię za wartościowego człowieka.
      • morgen_stern Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:25
        W związku z tym uważasz, że ta sytuacja z linka nie miała miejsca?
        • jagienka75 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:34
          Myślę, ze chłopak wcześniej mógł być szykanowany przez "kolegów". Nic sie nie dzieje nagle.
        • bi_scotti Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:39
          Morgen, Ty zla, zla Kobieto! Przez Ciebie (przez to, ze zalozylas "taki" watek Ty) lamie wlasnie slowo, ktore sama sobie dalam, ze w "tych" watkach nie bede sie udzielac - bedziesz sie za to w piekle smazyc tongue_out A lamie wylacznie po to zeby Cie czule poprosic o znalezienie innego tematu, o wycofanie sie jak najszybciej z przepychanki slownej, ktora sie tu pewnie zaraz rozpeta. Bo na forum to naprawde nie ma sensu. Tu jestesmy byty anonimowe, bez twarzy, bez kontekstu i przekonywanie kogokolwiek do czegokolwiek tu wlasnie naprawde nie jest warte piatkowego poranku (u mnie) czy poludnia (u Ciebie). Owszem, gadac trzeba i przekonywac, i uczyc, i uswiadamiac ale faktycznych, zywych, z krwi i kosci ludzi, ktorych sie ma kolo siebie. Im zadawac pytania, od nich oczekiwac empatii, open-mindedness, cierpliwosci, zyczliwosci, madrosci - od tych wokol nas, ktorzy czasem sie boja, czasem nie rozumieja, czasem zwyczajnie "leja z gory na dol" etc. A forum pelne weird nicks & personalities, lepsze jest do rozmow obiadowych albo tesciowych, albo przegrzewanych, albo bucianych czy wszelkich innych.
          I juz sie zamykam na cztery spusty w "tym" temacie, i zycze wszystkim (!!!) pieknego weekend'u. Ja bede w poniedzialek obchodzic Thanksgiving wiec jest czas i okolicznosc by policzyc wszystkie moje wlasne powody by byc thankful smile Cheers.
          • woman_in_love to ty jeszcze żyjesz? jezu, a tych ludzi których 09.10.15, 16:42
            tobie podobni zabili w Libii, z twoim poparciem ci nie żal? Nie ciąży ci sumienie nic a nic teraz?
          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:49
            To zadaj sobie ciasteczkowa pytanie o krzywdę obrzezanych dziewczynek w kontekście twojego popularnego poglądu na tę sprawę.
            • turzyca Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:14
              Serio, nie spodziewalam sie, ze akurat Ty jestes zwolenniczka przyjmowania imigrantek jak leci. Bo skoro jedyna realna szansa ochronienia dziewczynek przed obrzezaniem jest ich przeprowadzka do kraju, gdzie obrzezanie jest zabronione, to jak odmowic takiej Somalijce wjazdu do Europy? Przeciez to skazanie jej na obrzezanie.
              • snakelilith Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 18:16
                Ależ nie nie, wyyznawczyyniwielkiegoczerwia zaargumentuje, że w Europie zostanie obrzezana z przyzwoleniem europejskiego prawa, bo polityczna poprawność i te bzdety. Na dowód poda przykład wyroku brytyjskiego sądu "zachęcającego" do gwałtu na białych dziewczynkach przez imigrantów. No i wyjdzie jej z tego, że za chwilę będziesz musiała turzyco obrzezać także swoją córkę, by dopasować się do obowiązujących kanonów. I zaraz będziesz za trzymaniem afrykańskiej "dziczy" w Somalii. Znaczy, tak sobie to wyyznawczyyniwielkiegoczerwia wyobraża.
                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:23
                  Chcialaś zabłysnąć, ale ci nie wyszło. Podaj mi przykład innego niż Francja kraju, który wsadza za obrzezanie do więzienia a nie ignoruje (jak UK czy Szwecja).
                  • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:59
                    Inne kraje szanują tamtejszą tradycję i kulturę.
                  • turzyca Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 17:51
                    Dlaczego nie pytasz sie o dzialajace programy prewencji - a tych jest sporo od programu regularnych kontroli lekarskich w Hiszpanii po odpowiednie ksztalcenie imamow w krajach niemieckojezycznych, ktorzy informuja wiernych, ze ten zabobon jest oblozony fatwa - a wylacznie o karanie? Na czym Ci zalezy? Na zdrowiu kobiet? Czy na tym zeby ktos posiedzial za kratkami?

A co do zablysniecia - no coz, zagrozenie obrzezaniem bylo juz wielokrotnie podstawa przyznania azylu. Nie wiedzialam tylko, ze Tobie to tak lezy na sercu.
                    • nangaparbat3 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 18:09
                      Na czym Ci zalezy? Na zdrowiu kobiet? Czy na tym zeby ktos posiedzial za kratkami?

Oj tam posiedział. Kara powinna być analogiczna do winy, prawo talionu wiecznie zywe.
                    • rosapulchra-0 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 11.10.15, 10:23
                      Zależy jej na sianiu fermentu i podsycaniu nienawiści. Na niczym innym zdecydowanie nie.
                    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 11.10.15, 19:43
                      Brak mi słów. Nie wierzę, że można być tak nieczułym na krzywdę małych dziewczynek i popierać ochronę oprawców.
                      • rosapulchra-0 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 11.10.15, 19:48
                        Turzyca, a nie mówiłam? Puste słowa, nic poza.
                      • araceli Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 12.10.15, 12:30
                        wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała:
                        > Brak mi słów. Nie wierzę, że można być tak nieczułym na krzywdę małych dziewczy
                        > nek i popierać ochronę oprawców.

No właśnie - czemu masz w4 literach ich krzywdę?
                      • turzyca Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 12.10.15, 16:28

> Brak mi słów. Nie wierzę, że można być tak nieczułym na krzywdę małych dziewczy
                        > nek i popierać ochronę oprawców.

Pochodzisz z Polski, nie? No to powinnas wiedziec, ze nie tylko kara wiezienia, ale nawet smierci, nie powstrzymuje ludzi przed zrobieniem tego, co uwazaja za sluszne - czy to drukowanie nielegalnych publikacji czy ukrywanie Zydow.
                        Ludzie, ktorzy poddaja swoje corki obrzezaniu, nie robia tego dlatego, ze chca skrzywdzic swoje dziecko, ale dlatego ze chca dla niego jak najlepiej. Ich autorytety gwarantuja, ze to jest niezbedna ingerencja medyczna majaca na celu dobrostan ich dziecka. I oczywiscie mozemy skupic sie na wiezieniu dla rodzicow obrzezanych dziewczynek. Ale popatrzmy na wlasna historie i zastanowmy sie, czy ich to odstraszy, czy raczej beda tylko lepiej ukrywac swoje dzialania? Czy nie lepiej skupic sie na przekonywaniu ich, ze zostali wprowadzeni w blad? Ta strategia jest malo efektowna, ale efektywna. W Szwajcarii para imigrantow zostala skazana na wiezienie w zawieszeniu za obrzezanie najstarszej corki. Dlaczego w zawieszeniu? Bo uznali swoj blad, przeprosili dziecko i co najwazniejsze pozostalych dzieci nie poddadza temu zabiegowi. A to wszystko bo od szwajcarskiego imama dowiedzieli sie, ze tkwili w bledzie. Oni teraz tez widza obrzezanie jako okaleczenie, a nie jako zabieg prozdrowotny. I wprawdzie nie zwroca pelni zdrowia najstarszemu dziecku, ale nie sprobuja okaleczyc mlodszych. Nie ze strachu przed wiezieniem, ale z milosci do dzieci. A czy jest wieksza sila niz milosc do dzieci?
                        • snakelilith Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 12.10.15, 16:45
                          turzyca napisała:

Nie ze strachu prze
                          > d wiezieniem, ale z milosci do dzieci. A czy jest wieksza sila niz milosc do dz
                          > ieci?

Ależ turzyca, muzułmanin nie kocha dzieci. Muzułmanin nie jest w ogóle zdolny do jakiejkolwiek pozytywnej emocjonalnej reakcji. Muzułmanin to dzicz i zwierzę kierujące się najniższymi instynktami, chce tylko zabijać, ranić, gwałcić, oszukiwać i narzucać swoje brutalne zwyczaje wszystkim innym. Muzułmanin jest w głębi swego serca, a raczej jego braku, zły, pewnie dlatego, że ciąży na nim grzech pierworodny. Na muzułmanina potrzebny jest bat, drut kolczasty i amerykańskie bomby, inaczej zaleje swoją perwersją cały świat. Z kim i o czym ty tu dyskutujesz? "Nas nic nie przekona, że białe jest białe". wink
                          • turzyca Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 12.10.15, 17:09
                            Z kim i o czym ty tu dyskutu
                            > jesz?

Przeciez wiesz, ze nie z WWC, jej i tak nie przekonam. Ale te dyskusje czytaja tez inni. I moze ktos sie serio zastanawia, jak mozna byc takim potworem, zeby okaleczac swoje dziecko. I pod wplywem tej dyskusji moze zrozumiec, ze to nie potwory, a kochajacy rodzice. Tacy sami jak my, ktorzy klada swoje dzieci pod noz, zeby usunac migdalki. W obydwu przypadkach to bol zadawany z milosci, operacja dla dobra dziecka. Tylko tamci rodzice maja pecha, ze ktos im wmawia klamstwo. W niektorych spoleczenstwach nacisk na obrzezanie jest tak silny, ze zdarzaja sie przypadki dziewczyn, ktore nieobrzezane przez rodzicow same siebie (!!!) obrzezuja. Jesli sa tak przekonane o tym, ze kobieta musi byc obrzezana, ze sprzeciwiaja sie woli rodzicow i same sie okaleczaja, to jaka kara moze ich odwiesc od zrobienia tego samego dla swoich dzieci? WWC rzuca nosne hasla wiezienia, ale ma w nosie los tych dziewczynek. Ja nie lubie marnotrawic moich sil na zemste, wole zapobiegac zlu. I czasem wdaje sie w dyskusje w necie, zeby wiecej osob dowiedzialo sie o sprawie, a na co dzien wspieram inicjatywy, ktore zwalczaja przyczyny obrzezania, a nie karza za milosc do dzieci. W Niemczech - jak dobrze wiesz - jest ich sporo, latwo dotrzec do tematu i realnie wesprzec przeciwdzialanie FGM.
                            W miedzyczasie materialy sa dostepne tez po polsku, np. tu: retteeinekleinewuestenblume.de/pl/home.html
                            moze ktos jeszcze sie zdecyduje chocby na wplate?
                            • snakelilith Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 12.10.15, 18:16
                              turzyca napisała:

> Przeciez wiesz, ze nie z WWC, jej i tak nie przekonam. Ale te dyskusje czytaja
                              > tez inni. I moze ktos sie serio zastanawia, jak mozna byc takim potworem, zeby
                              > okaleczac swoje dziecko.

Oczywiście. I masz zupełną rację. Poza tym, obrzezanie nie jest wynalazkiem muzułmańskim, to o wiele starsza tradycja, przypadkowo przejęta przez islam, ale oficjalnie nie jest przez autorytety tej religii uznawana. Większa część muzułmanek na ziemi nie jest obrzezana. A w krajach, w których ta tradycja jest ciągle żywa, najlepszą metodą przeciwko nie są zakazy i nakazy, a uświadamiane kobiet, bo w rękach kobiet należy podtrzymywanie takich tradycji, mężczyznom to bardzo często lata koło tyłka. Mężczyźni w tych krajach wolą też seks z nieobrzezanymi kobietami, więc wcale nie są takimi zwolennikami tego barbarzyńskiego zwyczaju. A na kobiety bardzo dobrze działa argument płodności, obrzezane kobiety mają bowiem więcej problemów z zajściem w ciążę i donoszeniem żywego dziecka, częściej umierają też przy porodzie, dlatego uświadomione o konsekwencjach zdrowotnych kobiety bardzo często przestają poddawać temu "zabiegowi" swoje córki, bo to nie ma nic wspólnego z religią, a tylko ze społeczną tradycją i brakiem wiedzy. Niektórzy wierzą na przykład, że nieobrzezane narządy płciowe rosną i robią z kobiety istotę gorszej kategorii bez szans na normalne życie, nie faceta i nie babę, i można się z tego śmiać, ale to są lęki, które też trzeba brać pod uwagę.
                              • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 12.10.15, 20:51
                                Niektórzy może i wierzą w ten niepohamowany rozrost kobiecych narządów jeśli się ich nie.wyrżnie kawałkiem szkła i nie.zszyje rany kolcem, ale to dotyczyc może mieszkańców pustynii pozbawionych dostępu do mediów. Przeciętny Egipcjanin czy tym bardziej mieszkaniec Europy nie może powiedzieć, że wierzy w te bzdury, bo widok nie okaleczonych kobiecych narządów płciowych można zobaczyć w wygooglanym atlasie anatomicznym, filmie porograficznym, itd. I zapewne każdy chłopiec z kultury okaleczającej kobiety i większość dziewczynek widzieli takie dziwo jak damski srom.
                                Co do.tego, co.wolą.mężczyźni, to bym się tak nie cieszyła, że bardziej odpowiada im seks z nieobrzezaną kobietą. Różne.rzeczy na ten temat czytałam, wcale optymistycznie nie nastrajające.
                                • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 11:42
                                  Dziewczynki w cywilizowanych tolerancyjnych krajach też się okalecza, czasami wysyłając w tym celu do rodzimego kraju. Potrzeba dziesiątek lat by do ich czerepów coś dotarło.
                            • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 12.10.15, 20:37
                              Lata przed tym, zanim zaczęła się wędrówka ludów miałam pewną wiedzę na temat okleczania kobiecych narządów płciowych, więc ostatnie wydarzenia nie dostarczyły mi szczególnych wrażeń w rzeczonym temacie. I również w kontekście obrzezania kobiet zastanawiałam się nad ciemnymi. uliczkami ludzkiego umysłu, które doprowadzają człowieka do bezrefleksyjnego krzywdzenia bliskich. Inne konteksty to łamanie kości stóp dziewczynkom w Chinach przez 1000 lat, powszechne od kilkuset lat np. w Anglii posyłanie kilkuletnich dzieci do całorocznych szkół z internatem, drastyczne kary cielesne powszechne w niemieckim kręgu kulturowym 100-200 lat temu, zabójstwa honorowe w różnych kulturach, wydawanie za mąż kilkuletnich dziewczynek (z pewną konsumpcją zaraz po ślubie) powszechne w w wielu kulturach, itd. I jakoś tak wychodzi mi, że jedynym sposobem na wyjście naszej duszy z tych ciemnych zaułków to wzbudzenie w sobie empatii wobec krzywdzonego w połączeniu z oderwaniem się (a przynajmniej poważnym zdystansowaniem się) od autorytetów, które spowodowały, że zachowujemy się jak potwory. W związku z tym historia rodziców, którym imam powiedział, a oni wysłuchali i nie okaleczyli następnych córek nie jawi mi się jako przykład wyjścia z ciemności. Raczej jako przykład tego samego co zawsze, tylko z przypadkowo szczęśliwym zakończeniem, bo się.szczęśliwie niegłupi imam trafił. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w praktyce, dla dobra dziewczynek które żyją tu i teraz, i którym grozi cierpienie i kalectwo w tym momencie, nie można wybrzydzac i należy przyjmować pomoc od samego diabła, więc od imama też, ale tak naprawdę przestajemy stanowić zagrożenie dla bliźnich dopiero wtedy, gdy zdamy sobie sprawę z tego, że nasze postępowanie jest złe samo w sobie, a nie kiedy autorytet nam powie "nie rób tego, zrób tamto". Aha, żeby nie było, rozumiem blokadę na empatię wobec torrurowanej córki (obrzezanie, łamanie kości stóp) w sytuacji, gdy od tego zabiegu zależy życie dziecka (nieobrzezana, niepolamana nie znajdzie męża więc nie przeżyje). Nie rozumiem trwania przy swoim w okolicznościach europejskich, przy docierającej zewsząd wiedzy, przy braku silnych nacisków. Ale to nie nowina, że ludzie nie lubią być wolni.
                              • turzyca Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 12.10.15, 22:43
                                Raczej jako przykła
                                > d tego samego co zawsze, tylko z przypadkowo szczęśliwym zakończeniem, bo się.s
                                > zczęśliwie niegłupi imam trafił.

Nie przypadkowo - kraje niemieckojęzyczne mają program kształcenia imamów. Pragmatycznie. Bo podstawową zasadą nauczania jest rozpoczynanie edukacji tam, gdzie jest odbiorca.

Nie rozumiem
                                > trwania przy swoim w okolicznościach europejskich, przy docierającej zewsząd wi
                                > edzy, przy braku silnych nacisków.

No ja bym się z tą docierającą wiedzą nie rozpędzała. Programy ze śpiewającymi cipkami to tylko w Szwecji. Serio, to nam się wydaje, że ta wiedza jest łatwo dostępna.

ale tak naprawdę przestajemy stanowić zagrożenie dla bl
                                > iźnich dopiero wtedy, gdy zdamy sobie sprawę z tego, że nasze postępowanie jest
                                > złe samo w sobie, a nie kiedy autorytet nam powie "nie rób tego, zrób tamto".

A jak rozpoznać, co jest dobre? Ty podajesz dość jednoznaczne przykłady, ale czy umiesz ocenić, czy obrzezanie chłopców jest dobre?
                                • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 02:39
                                  Obrzezanie chłopców nie prowadzi do trwającego całe.życie bólu podczas stosunków płciowych, do problemów zdrowotnych, ryzyka śmierci, bezpłodności. O czymś tak mało istotnym wobec wyżej wymienionych jak brak satysfakcji seksualnej nawet nie.wspomnę. Sam zabieg męskiego obrzezania jest bez porównania mniej rozległy, bolesny i traumatyczny i nie stanowi znacznego zagrożenia dla.życia. Niektórzy twierdzą, że obrzezanemu mężczyźnie łatwiej zachować higienę, może i tak. Nie wiem, czy jest dobry czy zły, wiem tylko że jego skutków nijak nie można porównywać z obrzezaniem kobiecym i to mi.wystarczy, żeby nie czepiac się. Tak jak mało mnie rusza praktykowane przez wiele kultur tatuowanie się, przebijanie sobie ku ozdobie uszu, nosa, warg czy innych części ciała. Zabiegi bolesne, owszem, jakieś ryzyko infekcji jest, ale nie prowadzące do upośledzenia funkcji, wieloletniego cierpienia i ciężkiego uszczerbku na zdrowiu.

Pisząc o wiedzy miałam na myśli taką podstawową, zdobywaną w szkole, w atlasach anatomicznych, czy po wstukaniu w google hasła "kobiece narządy płciowe". O dostępie do pornografii nawet nie.wspomnę. Mam takie przeczucie, że najefektywniejszą drogą do wyrugowania okaleczania kobiet afrykańskich może się okazać zmiana gustów ich mężczyzn - popatrzą sobie chłopaki na gładkie, pulchne c...i i zaczną żądać tego samego od swoich kobiet zamiast pełnego blizn, zrostow i ciągłego stanu zapalnego krocza. To przykre, ale same kobiety, choć to przecież na ich ciałach i emocjach wszystko się rozgrywa, niewiele mogą. O co chodzi z tymi śpiewającymi cipkami w Szwecji?

Kto kształci imamów? I na jakiej zasadzie? To jakiś przymus czy luźna pogadanka? Robią to jakieś organizacje? Możesz coś więcej, bo to ciekawe?
                                  • turzyca Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 08:51
                                    aandzia43 napisała:

> Obrzezanie chłopców nie prowadzi do trwającego całe.życie bólu podczas stosunkó
                                    > w płciowych, do problemów zdrowotnych, ryzyka śmierci, bezpłodności. O czymś ta
                                    > k mało istotnym wobec wyżej wymienionych jak brak satysfakcji seksualnej nawet
                                    > nie.wspomnę. Sam zabieg męskiego obrzezania jest bez porównania mniej rozległy,
                                    > bolesny i traumatyczny i nie stanowi znacznego zagrożenia dla.życia. Niektórzy
                                    > twierdzą, że obrzezanemu mężczyźnie łatwiej zachować higienę, może i tak. Nie
                                    > wiem, czy jest dobry czy zły, wiem tylko że jego skutków nijak nie można porówn
                                    > ywać z obrzezaniem kobiecym i to mi.wystarczy, żeby nie czepiac się.

Ale wlasnie o to mi chodzi, ze jesli porownujesz, to oczywiscie obrzezanie chlopcow to male miki. Ale tak neutralnie, bez porownywania? Bo ja mialam takie samo stanowisko jak Ty, az sie w Niemczech zaczela dyskusja o obrzezaniu i trafilam na dyskutantow ciezko zbulwersowanych przyzwoleniem na trwale okaleczanie dzieci. Oni nie maja watpliwosci, ze to jest wrecz modelowy przyklad na bezrefleksyjne krzywdzenie dzieci. To okaleczanie, ktore w tzw. oswieconych krajach jest uzasadniane korzysciami typu latwiejsza higiena i mniejsze przenoszenie chorob czyli korzysciami, ktore moze zalatwic mydlo i prezerwatywy. Ale w rzeczywistosci jest po prostu glownie tradycja, ja mam, moj syn bedzie mial. A po stronie ryzyka jest m.in. bardzo czeste zwezenie cewki moczowej, ktore dlugookresowo prowadzi do powaznych chorob ukladu moczowego. Rachunek zyskow i strat wcale nie jest prosty, jedno nie ulega watpliwosci - okaleczamy male dzieci. Jesli jako punkt wyjscia bierzemy postulowana przez Ciebie czysta empatie, to nalezy to okaleczanie odrzucic.
                                    Przy takich szczegolowych debatach trzeba by jeszcze np. rozwazyc zasadnosc obrzezania zoledzi u dziewczynek. Tez przeprowadzana.

> Pisząc o wiedzy miałam na myśli taką podstawową, zdobywaną w szkole, w atlasach
                                    > anatomicznych, czy po wstukaniu w google hasła "kobiece narządy płciowe"

A ja sie pytalam o drogi wiedzy dla doroslych, ktorzy jako dorosli zmienili kraj. Bo to oni beda podejmowali decyzje. Atlas anatomiczny wcale nie jest latwa droga dostepu. Zeby do niego dotrzec trzeba w ogole wiedziec, ze cos takiego istnieje. Nie mowiac juz o tym, ze np. trzeba sie zapisac do biblioteki i czasem wrecz za to zaplacic.

O do
                                    > stępie do pornografii nawet nie.wspomnę. Mam takie przeczucie, że najefektywnie
                                    > jszą drogą do wyrugowania okaleczania kobiet afrykańskich może się okazać zmian
                                    > a gustów ich mężczyzn - popatrzą sobie chłopaki na gładkie, pulchne c...i i zac
                                    > zną żądać tego samego od swoich kobiet zamiast pełnego blizn, zrostow i ciągłeg
                                    > o stanu zapalnego krocza.

Syndrom Madonny i Ladacznicy moze wchodzic w gre.

To przykre, ale same kobiety, choć to przecież na ich
                                    > ciałach i emocjach wszystko się rozgrywa, niewiele mogą.

Moga sporo. Strazniczki patriarchatu.

O co chodzi z tymi śp
                                    > iewającymi cipkami w Szwecji?

Pierwszy link z google'a na haslo "spiewajace cipki szwecja":
                                    swiat.newsweek.pl/skandal-w-szwedzkiej-telewizji-siusiak-i-cipka-w-programie-dla-dzieci,artykuly,355140,1.html

> Kto kształci imamów? I na jakiej zasadzie? To jakiś przymus czy luźna pogadanka
                                    > ? Robią to jakieś organizacje? Możesz coś więcej, bo to ciekawe?

Przede wszystkim od paru lat po prostu ksztalci sie tak, jak ksiezy czy pastorow - na wydzialach teologicznych na panstwowych uniwersytetach. A juz wczesniej ksztalcil ich lokalny Zwiazek Muzulmanow. Z uwzglednieniem lokalnych zagadnien, jak sie to ladnie okresla.
                                    No i Niemcy nie do konca maja rozdzial panstwa i kosciola. To panstwo przekazuje podatek koscielny. A kto trzyma reke na kurku, ten ma wladze.
                                    • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 12:00
                                      Tak bez porównywania jednego obrzezania z.drugim, to moim.zdaniem nie powinno.się obcinac napletkow chłopcom. Szczególnie w dzisiejszych warunkach (nawyki higieniczne, dostęp do.wody i kosmetyków). To przecież nadal okaleczenie. Ja jestem przeciwna nawet przekłuwaniu uszu dziewczynkom wink

Jesli chodzi o wiedzę dorosłych imigrantów: każdy facet imigrant ma komórkę i dostęp do internetu. Prawie każdy facet jest zainteresowany chociażby zerknięciem na pornografię. Więc... tongue_out

Syndrom MiL u mężczyzn może.hamować odchodzenie od okaleczania kobiet. Ale jeśli dostęp do stosunków pozamałżeńskich jest niewielki, pornografia nie.wystarcza do zaspokojenia potrzeby obcowania z kobietą estetyczną oddolnie, to pozostaje własna baba i próby zmian przynajmniej żeby synom było lepiej wink Może więc w drugim pokoleniu zacznie się męski ruch antyokaleczeniowy wywołany seksualną frustracją? tongue_out

Strazniczki patrarchatu są strazniczkami właśnie dlatego, że empatię zabiło w nich poczucie niemocy i braku sprawstwa. Niewolnik zawsze będzie podly dla innego niewolnika. Bez poluzowania knebla i kajdan nie.wyruguje się takich postaw. Ciągle będą przybywały nowe panie.strazniczki jako twór systemu. Więc nadzieja ewentualnie w dziewczynach, które jeszcze nie.poddaly się praniu mózgu. Ale ciągle uważam, że w kulturze mocno patriarchalnej więcej mogą w tej kwestii faceci i ich potrzeby. Ostatecznie to tylko i wyłącznie z powodu męskiej potrzeby posiadania kobiety-przedmiotu zaczęło się masowe okaleczanie kobiet. Więc może potrzeba estetycznej partnerki seksualnej (bo.europejskie chłopy mają, to czego my nie możemy) zacznie odwrót?

A propos wycinania żołędzi łechtaczki, czyli najmniej inwazyjnej formy żeńskiego obrzezania - nie wiem, czy dobrze zrozumiałam: porównuje się je z obcięciem napletka u mężczyzny? Chyba jednak ciągle nie ta ranga zjawiska.
                                      • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 12:23
                                        Swoją drogą według ich religii mąż ma obowiązek zaspokoić seksualnie żonę, większość kobiet ma orgazmy łechtaczkowe. Przeczą sami sobie.
                                        • snakelilith Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 17:11
                                          kaz_nodzieja napisał(a):

> Swoją drogą według ich religii mąż ma obowiązek zaspokoić seksualnie żonę, więk
                                          > szość kobiet ma orgazmy łechtaczkowe. Przeczą sami sobie.

Nie przeczą sobie tylko ty jesteś ignorantem. Zaspokojenie seksualne żony nakazuje koran. Koran jednak nie nakazuje obrzezania, to rytuał wynikający ze starszych tradycji, dowodem na to są plemiona afrykańskie, które praktykują obrzezanie, ale nie wyznają islamu. Ale ty chętnie używasz odpowiedzialności zbiorowej i nie rozróżniasz form islamu, tradycji i pochodzenia tych ludzi, co? Wyobraź sobie, że tej nocy niedaleko mnie 6- ciu zamaskowanych mężczyzn porozumiewających się wschodnioeuropejskim językiem wysadziło w powietrze bankomat. Kolejny, w sumie załatwili tak 27. No kurcze, co za wschodnioeuropejska dzicz, bandyci. Zamknąć granice i nie wpuszczać żadnych Polaków, Bułgarów i podobnych. Przy następnej okazji ktoś może zginie.
                                          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 17:23
                                            Koran nie nakazuje obrzezania, ale są hadisy wychwalające ten proceder. W fundamentalistycznej Arabii Saudyjskiej obrzezanie dziewczynek było na porządku dziennym (w niektórych rodzinach nadal jest), dopóki Ibn Saud nie zakazał tej praktyki- a wiadomo, król dla Saudów jest ogromnym autorytetem.
                                            • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 20:35
                                              Koran nie nakazuje, ale jego wymowa w kwestii miejsca kobiety w świecie (i zaświatach jeśli już ma ono miejsce w ich otoczeniu i dotyczy ich kobiet. Pojedyncze głosy bardziej ludzkich duchownych muzułmańskich mają małą szansę przebić się przez mur mizoginicznej mentalności.
                                              • snakelilith Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 00:52
                                                aandzia43 napisała:

> Koran nie nakazuje, ale jego wymowa w kwestii miejsca kobiety w świecie (i zaśw
                                                > iatach jeśli już ma ono miejsce w ich otoczeniu i dotyczy ich kobiet.

Koran nie nakazuje obrzezania, to fakt i tego nie zmienisz. Żaden muzułmanin nie musi więc kaleczyć swoich córek, by osiągnąć zbawienie. Islam jest młodą religią, młodszą przecież od chrześcijaństwa i nie można obarczać go winą za o wiele starsze rytuały. Islam nie ma też monopolu na patriarchat i mizoginię. Wymowa talmudu i biblii na temat miejsca kobiety w świecie też jest jednoznaczna.
                                                • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 01:49

> Koran nie nakazuje obrzezania, to fakt i tego nie zmienisz.

Czy cos podobnego zasugerowałam? Chyba wyważasz otwarte drzwi.

Islam jest młodą reli
                                                  > gią, młodszą przecież od chrześcijaństwa i nie można obarczać go winą za o wiel
                                                  > e starsze rytuały.

Czy gdziekolwiek napisałam cokolwiek, co natchnęło cię myślą, że obarczam?

Islam nie ma też monopolu na patriarchat i mizoginię. Wymow
                                                  > a talmudu i biblii na temat miejsca kobiety w świecie też jest jednoznaczna.

Znowu "a u was to Murzynów biją". Nie obchodzi mnie wkurzająca mizoginiczna wymowa Biblii (a konkretnie Starego Testamentu) tylko aktualny stan kultury, wewnętrzne trendy i nastroje, prawodawstwo i poziom cywilizacyjny. Konkrety: tu i teraz i najbliższe prognozy. W nosie mam palenie czarownic w XVII wieku w wykonaniu europejczyków, skoro teraz się ich u nas nie pali, za to islam się nam aktualnie nieprzyjemnie radykalizuje. Gdyby było odwrotnie juz dawno mieszkałabym w Kabulu. Lubię być tam, gdzie miło, czysto i spokojnie. I nie, nie wyemigrowałabym do Kabulu alternatywnej rzeczywistości po to, by tam krzewić swoją kulturę z jej paleniem ludzi na stosach, tylko po to, by być od tej kultury z daleka. Więc trudno mi współczuć i pochylać się nad ludźmi wyjeżdżającymi z własnej woli ze swojego piekiełka i usiłującymi przenieść to swoje piekiełko w nowe miejsce.
                                                  • snakelilith Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 02:18
                                                    aandzia43 napisała:

> Czy gdziekolwiek napisałam cokolwiek, co natchnęło cię myślą, że obarczam?

Ty nie obarczasz, ale cała masa ignorantów bez podstawowej wiedzy o temacie już tak.

> Znowu "a u was to Murzynów biją".

Nie murzynów biją, tylko przykład, że możliwa jest koegzystencja patriarchalnej religii i liberalnych wartości. I ja cię rozumiem, że tych chcesz mieć miło i spokojnie już teraz, ale to dziecinada, ten świat nie jest miły i czysty, a islam istnieje i nie dasz rady usunąć go z tego świata. Można go tylko oswoić. Historia pokazuje, że takie rzeczy są możliwe, kalifat kordobański był przykładem relatywnie pokojowego współżycia ludzi różnych wyznań i to w czasach kiedy tolerancja nie była nie była popularnym zjawiskiem. Fundamentalizm bierze się przed wszystkim z biedy, braku wiedzy i niesprawiedliwości społecznej i nie jest cechą konkretnej religii.
                                                  • kardiolog Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 09:35
                                                    Tak było też kiedyś w Syrii. Dzień dobry. Twoja argumentacja jest dobra, ale było już wiele dialogów, które nie przyniosły żadnego rozwiązania. Spójrz na konflikt: Palestyna- Izrael. Masz pomysł jak rozwiązać ten problem? Wczoraj wieczorem oglądałem tv i to co zobaczyłem przeszło wszelkie moje oczekiwania. Widziałem jak Izraelczycy pełni nienawiści rzucili się na palestyńskiego chłopaka. Normalnie szok. Powtórka z operacji protective edge? Jak w sumie lubię Izrael i jego mieszkańców tak byłem w szoku ze aż zaniemialem. Może i ten Palestynczyk nie jest przykładem niewiniatka ale jego największym przewinieniem było to, ze znalazł się w niewłaściwym czasie na niewłaściwym miejscu. Ale żeby tak go skatowac? Nie mieści się w głowie! Obsesyjna nienawiść wyzarla niektórym mózg. Jak jest możliwym, zeby część nacji dotkniętej wcześniej holokaustem stala się perfidnym katem gorszym od Mengele i Hitlera razem wziętych?! Rozumiem obronę konieczną, rozumiem obronę swojego panstewka, rozumiem przeszłość i należny szacunek dla ofiar ale SKATOWANIA człowieka tylko dlatego, że nawinal się pod lufy nie rozumiem! W wielu opracowaniach historycznych z 2 WS swiadkowie tamtych czasów jak i komentatorzy z późniejszych zgodnym chorem podkreślali, że niebezpiecznych dla ludzkości psychicznie zniewolonych dyktatorów należy eliminować (=uśmiercić). Tu mamy przykład zwyczajnego człowieka, zwykłego przecietnego izraelskiego żołnierza sredniego wzrostu (pewnie wszystkiego średniego), który jeszcze chwila i stalby się mordercą. Ten żołnierz katujac leżącego nie myśli o konsekwencjach, rodzinie człowieka, którego ma pod butem. Ona katuje dla samego katowania, by dac upust swojej złości, bezsilności i przeogromnej nienawiści do całego świata, który nie pozwala maleńkiej i niewinnej nacji Izraelczyków pokojowo żyć na swoim kawałku podłogi globusa. Nie pierwszy leżący i nie ostatni skatowany izraelskim butem.. Na szczęście inni Muslim przybiegli z odsieczą i uratowali chłopaka przed niechybna śmiercią. Jeśli pokój i prawo do życia niektórych obywateli Izraela ma tak wyglądać jak na załączonym obrazku we wczorajszej tv, gdzie drugiemu człowiekowi niszczone jest życie, to uważam, że jedynym rozwiązaniem dla takich oprawców jest śmierć. Cóż, na cielesna młodego izraelskiego skhbbghjbffsyna trzeba będzie jeszcze poczekać, ale śmierć duszy już nastąpiła. Oto 13.10.15 byłem świadkiem jak katujacy innego człowieka izraelski zolniez umarl. Od dzisiaj traktuje jego i jemu podobnych jako żywą cielesna powłokę, we wnetrzu której znajduje się 7 metrów jelit wypelnionych goewnem a nie emocjami homo sapiens. Nienawiść 7 metrów goewna przestaje mieć znaczenie. Tym sposobem Muzułmanie odzyskali przewagę, choć myślałem, że będzie inaczej. Myślałem, że oddadzą część poległym 6mln i odejdą w spokoju do swojej strefy Gazy. Po czymś takim nie wiem co powiedzieć.
                                                    Masz jakiś pomysł na rozwiązanie tego konfliktu? Tylko nie pisz, że droga do pokoju jest usunięcie dziennikarzy, by dalej nie komentowali wydarzeń. Wielu już zabito tylko do

Kardiolog
                                                  • kardiolog Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 09:36
                                                    Dlatego ze mieli odwagę mówić co widzą.
                                                    Miłego dnia,
                                                    Kardiolog
                                                  • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 11:49
                                                    Islamu niestety nie da się całkowicie pozbyć, ale można przynajmniej ograniczyć jego wpływ na terenie własnego państwa poprzez stworzenie mało przyjaznego (niech będzie nawet nietolerancyjnego) klimatu. Chwała bogu, allahowi albo co kto woli, że na ogół wiedzą o tym i do Polski większość nie mają ochoty się dobrowolnie zapuszczać.
                                                  • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 14:48
                                                    Fundamentalim u pojedynczych ludzi jest cechą osobniczą, specyfiką osobowościową. Bierze się z takiej a nie innej budowy mózgu. Fundamentalizm w.dużych grupach to wynik przeprania mózgów u części podatnych osobników i strachu całej reszty przed sterujacą górą lub/i przed tymi ziomkami z przepranymi mozgami. Nie musi wynikać z biedy i niesprawiedliwości. Wystarczy autorytet sprytnie zaszczepiajacy np. odczucie niesprawiedliwości lub strach lub/i aparat terroru pilnujący tego co zaszczepione. Potem już grupa produkuje strażników reżimu (jak patriarchat strazniczki patriarchatu, jak reżim komunistyczny homo sovieticusa). A wspomnianą przez cebie wiedzą każdy człowiek może sterować na poziomie przyswajania informacji. Życie w świecie informacji nie oznacza, że chce się niewygodne dla siebie informacje posiąść.
                                                    Przykłady pokojowego współżycia narodów i różnych grup religijnych na jednym terytorium i w ramach jednego układu prawno-gospodarczego są piękne i podnoszące na duchu, ale warto pamiętać, co leżało u podstaw takich sukcesów. Niedawno dziewczyny linkowały wywiad z polskim Tatarem na temat m.in przyzyn udanej asymilacji Tatarów w Polsce. I już widać, dlaczego nie ma szans na udaną asymilację grup muzułmańskich dziś przybywających.
                                                    Nie przekładam pięknych przykładów raju na.Ziemi na każdą sytuację, w której chciałoby się, żeby ten raj znów nastąpił.
                                                  • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 15.10.15, 09:54
                                                    Pięknie napisane, sama to pisałaś czy się posiłkowałaś?
                                                  • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 15.10.15, 12:23
                                                    Siama, siama wink Czytając forum w pośpiechu czy pisząc na nim nie mam czasu zaglądać gdzieś na inne strony czy tym bardziej do książek. A dodatkowo z komórki nie mogę linkować, a i czytanie niektórych stron jest uciążliwe. Pamięć, wyobraźnia i radosna twórczość.
                                              • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 01:20
                                                Zjadło mi tekst. Z grubsza miało być:

Koran nie nakazuje, ale jego wymowa w kwestii miejsca kobiety w świecie (i zaświatach) jest taka, że jeśli już ma ono (okaleczanie kobiet) miejsce w ich otoczeniu i dotyczy ich kobiet to wierni czytelnicy Koranu i wierni nie trudzący się czytaniem nie będą za bardzo protestować. Pojedyncze głosy bardziej ludzkich duchownych muzułmańskich mają małą szansę przebić się przez mur mizoginicznej mentalności
                                          • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 11:57
                                            Skąd wiesz, że przestępcy byli wschodnioeuropejscy? Tam macie taką polityczną poprawność, że w przypadku przestępstw nie można publicznie podać rasy ani narodowości. To jak w końcu? Jak sześciu Polaków czy Bułgarów wysadzi bankomat to media pieją o ich pochodzeniu, ale jak uchodźca zgwałci kobietę to cicho sza o narodowości?
                                            • turzyca Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 15:28
                                              kaz_nodzieja napisał(a):

> Skąd wiesz, że przestępcy byli wschodnioeuropejscy? Tam macie taką polityczną p
                                              > oprawność, że w przypadku przestępstw nie można publicznie podać rasy ani narod
                                              > owości. To jak w końcu? Jak sześciu Polaków czy Bułgarów wysadzi bankomat to me
                                              > dia pieją o ich pochodzeniu, ale jak uchodźca zgwałci kobietę to cicho sza o na
                                              > rodowości?

Nie, info jest od swiadkow, ktorzy jakos tak nie rozrozniaja bulgarskiego, slowackiego czy polskiego. A w ogole to prawdopodobnie wlasnie wrocil do dzialalnosci gang z Moldawii.
                                      • turzyca Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 17:01
                                        > Jesli chodzi o wiedzę dorosłych imigrantów: każdy facet imigrant ma komórkę i d
                                        > ostęp do internetu. Prawie każdy facet jest zainteresowany chociażby zerknięcie
                                        > m na pornografię. Więc... tongue_out

Dwa ale.
                                        Jedno - syndrom MiL, co gwiazda porno to nie wlasna zona czy o zgrozo corka.
                                        Drugie - "dziwne te ludzie, nie dbaja o wlasne dzieci, zostawiaja zla krew w ciele" (ta zla krew to autentyczne uzasadnienie z bodajze Kenii).
                                        Zobaczenie, ze inni maja inaczej nie oznacza jeszcze przyjecia, ze to jest lepsze.

> własna baba i próby zmian przynajmniej żeby synom było lepiej wink

Ale zmiany nie dotycza corek sasiada, a wlasnych. Wyobrazenie, ze wlasna corka bedzie uprawiac seks jest dla wielu trudne do przejscia.
                                        Ten obrazek to przeciez czysta kultura zachodnia: www.bomba.pl/pliki/obrazki/640xXXX/04e17b5bfec9b4f5af54a12102f92ff03e7f1dad.jpg

> A propos wycinania żołędzi łechtaczki, czyli najmniej inwazyjnej formy żeńskieg
                                        > o obrzezania - nie wiem, czy dobrze zrozumiałam: porównuje się je z obcięciem n
                                        > apletka u mężczyzny?

Przejezyczylam sie. Chodzilo mi o usuniecie napletka lechtaczki. O to dokladnie: en.wikipedia.org/wiki/Clitoral_hood_reduction

> Strazniczki patrarchatu są strazniczkami właśnie dlatego, że empatię zabiło w n
                                        > ich poczucie niemocy i braku sprawstwa.

Nie tylko.
                                        Takze dlatego ze musialyby przyznac, ze same zostaly skrzywdzone. A to tez jest trudne.

Więc nadzieja e
                                        > wentualnie w dziewczynach, które jeszcze nie.poddaly się praniu mózgu.

No i tu wrcamy do sensu udzielania azylu w Europie wszystkim kobietom z terenow, gdzie praktykuje sie obrzezanie.
                                        • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 20:07
                                          > > Strazniczki patrarchatu są strazniczkami właśnie dlatego, że empatię zabi
                                          > ło w n
                                          > > ich poczucie niemocy i braku sprawstwa.
                                          >
                                          > Nie tylko.
                                          > Takze dlatego ze musialyby przyznac, ze same zostaly skrzywdzone. A to tez jest
                                          > trudne.

To prawda.

Więc nadzieja e
                                          > > wentualnie w dziewczynach, które jeszcze nie.poddaly się praniu mózgu.
                                          >
                                          > No i tu wrcamy do sensu udzielania azylu w Europie wszystkim kobietom z terenow
                                          > , gdzie praktykuje sie obrzezanie.

Jestem za. Same kobiety i ich dzieci.

Obrazek fajny, obśmiałam się smile Ale od razu uderzyła mnie różnica w przygotowywaniu córek do wejścia w dorosłe życie między Europą i Afryką: młodą Europejkę wspiera matka, ojciec jak na ojca przystało trochę szaleje, ale nikt się nim specjalnie nei przejmuje poza absztyfikantem córki, który, nawet jesli jest porządnym i godnym zaufania chłopakiem, stara się znajdować poza zasięgiem rąk starego samca (i poza linią strzału wink, Afrykankę matka ciężko okalecza, a ojciec udaje, że go to nie dotyczy. Jakie to sprytne: załatwiać brudną robotę rękami innych niewolników i odpierać zarzuty "to nie my, to wewnętrzna sprawa naszych kobiet" Sonderkommando sad
                                          Niewolnik jest podły dla drugiego niewolnika dotąd, dokąd trwa system. Dopóki nie poluzuje się patriarchat wśród Afrykanów kobiety będą krzywdzić swoje córki i siebie (dorosłe, świadome zjawiska, dziewczyny dobrowolnie poddające się obrzezaniu). Możemy prowadzić pogadanki i robić akcje w nadziei, że co któraś rodzina nie okaleczy swoich dzieci, ale i tak większość będzie trwała przy tym aspekcie swojej afrykańskiej tradycji.
                                          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 20:41
                                            A ja nie. Przecież wśród tych kobiet są te praktykujące obrzezanie na swoich córkach. Obrzezałyby w Azji/Afryce, zrobią to i tutaj.
                                          • turzyca Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 00:00
                                            młodą Europejkę
                                            > wspiera matka, ojciec jak na ojca przystało trochę szaleje, ale nikt się nim s

Dałaś się zwieść podpisowi - to jest na moje oko (wiek, strój, odcień skóry) fryzjerka, a nie matka.
                                            Btw podobne drobne detale wskazują na drugą stronę Atlantyku.

młodą Europejkę
                                            > wspiera matka, ojciec jak na ojca przystało trochę szaleje, ale nikt się nim sp
                                            > ecjalnie nei przejmuje poza absztyfikantem córki, który, nawet jesli jest porzą
                                            > dnym i godnym zaufania chłopakiem, stara się znajdować poza zasięgiem rąk stare
                                            > go samca (i poza linią strzału wink,

Problem z tym uogólnieniem leży w tym, że widzisz kulturę europejską jako dość jednolitą i zbliżoną do polskiej. A np. takie zabójstwa honorowe były uznawane przez włoskie prawo jeszcze w latach osiemdziesiątych. Z takiej Albanii jest bliżej do Turcji niż do Szwecji nie tylko geograficznie.

Dopóki n
                                            > ie poluzuje się patriarchat wśród Afrykanów kobiety będą krzywdzić swoje córki
                                            > i siebie (dorosłe, świadome zjawiska, dziewczyny dobrowolnie poddające się obrz
                                            > ezaniu). Możemy prowadzić pogadanki i robić akcje w nadziei, że co któraś rodzi
                                            > na nie okaleczy swoich dzieci, ale i tak większość będzie trwała przy tym aspek
                                            > cie swojej afrykańskiej tradycji.

To dość zaskakujące, ale duży wpływ na stan rzeczy na kontynencie (bo wśród imigrantów to nieco inna sprawa) mogą mieć... szczepionki.
                                            Serio. Bo już teraz obserwujemy zmianę strategii rozrodczych tam, gdzie dzięki szczepieniom jest wyższa przeżywalność dzieci. To dość oczywiste - jeśli dziecko ma większe szanse na przeżycie, to opłaca się w nie inwestować, zamiast iść w ilość raczej skupić się na jakości, lepiej żywić, kształcić. W takich warunkach informacja, że obrzezanie wystawia tę inwestycję na szwank ma większe znaczenie niż przy strategii ilościowej.
                                            No i do tego lepsze wykształcenie kobiet zwiększa ich szanse na rynku matrymonialnym (do pewnego poziomu, żeby ktoś tu się nie skupiał na zwiedzających Tokio singielkach). Czyli mogą sobie pozwolić na "feler".
                                            • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 01:11
                                              Problem z tym uogólnieniem leży w tym, że widzisz kulturę europejską jako dość
                                              > jednolitą i zbliżoną do polskiej. A np. takie zabójstwa honorowe były uznawane
                                              > przez włoskie prawo jeszcze w latach osiemdziesiątych. Z takiej Albanii jest b
                                              > liżej do Turcji niż do Szwecji nie tylko geograficznie.

Pewnie, że uogólniam, chodzi mi o trend, a nie o peryferia kulturowe. A już Albania to wyłącznie geograficznie Europa wink

> Btw podobne drobne detale wskazują na drugą stronę Atlantyku.

Całkiem prawdopodobne. Ale kulturowo w interesującym nas aspekcie zadna różnica.

Serio. Bo już teraz obserwujemy zmianę strategii rozrodczych tam, gdzie dzięki
                                              > szczepieniom jest wyższa przeżywalność dzieci. To dość oczywiste - jeśli dzieck
                                              > o ma większe szanse na przeżycie, to opłaca się w nie inwestować, zamiast iść w
                                              > ilość raczej skupić się na jakości, lepiej żywić, kształcić. W takich warunkac
                                              > h informacja, że obrzezanie wystawia tę inwestycję na szwank ma większe znaczen
                                              > ie niż przy strategii ilościowej.

Zgadza się, to chyba powszechne zjawisko. Opłaca się (w wymiarze grupy społecznej) kochać dzieci dopiero wtedy, gdy mają szansę na przeżycie. Paradoks przy tym polega na tym, że im bardziej je zaniedbujemy, bo nie opłaca nam się ich hołubić, tym bardziej marnieją fizycznie i psychicznie. I umierają. Czy przez oddawane masowo do mamek, czy okaleczane rytualnie.

> No i do tego lepsze wykształcenie kobiet zwiększa ich szanse na rynku matrymoni
                                              > alnym (do pewnego poziomu, żeby ktoś tu się nie skupiał na zwiedzających Tokio
                                              > singielkach). Czyli mogą sobie pozwolić na "feler".

Feler nieobrzezania masz na mysli?

--A nie wiecie, że jak facet obieca, że coś zrobi, to to zrobi i wcale nie trzeba mu o tym przypominać co pół roku smileby nniunnia1
                                  • ta.z.kolonii Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 08:53
                                    W Austrii chętni do wykonywania zawodu imama muszą mieć ukończone na austriackim uniwersytetcie studia teologiczne.
                                  • snakelilith Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 11:19
                                    aandzia43 napisała:

Mam takie przeczucie, że najefektywnie
                                    > jszą drogą do wyrugowania okaleczania kobiet afrykańskich może się okazać zmian
                                    > a gustów ich mężczyzn -

To masz złe przeczucie. Przeczytaj sobie chociażby książkę Waris Dirie i zainteresuj się je pracą przeciwko obrzezaniu. Według wielu organizacji kobiecych najlepsze wyniki daje uświadamianie kobiet, to o czym pisałam, sprawy związane ze zdrowiem i płodnością. Mężczyźni nie zajmują się w tych krajach takimi sprawami, to kobiety są tam strażniczkami patriarchatu.
                                    Obrzezania nie praktykuje się też w krajach z wyjątkowo fundamentalną religią, tam gdzie ludzie są w życiu codziennym dobrze kontrolowani i kobieta przeciwko islamskiemu prawu nie podskoczy, obrzezanie dotyczy przed wszystkim (choć nie tylko) kraje afrykańskie. W Somalii (i nie tylko tam), gdzie 80% kobiet jest obrzezanych, islamiści nie są przy władzy. Kikuyu w Kenii, plemię dla którego obrzezanie jest podstawową częścią tradycji, nie są w ogóle muzułmanami.
                                    • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 12:20
                                      Dziękuję za post, ale tę wiedzę akurat już posiadłam smile
                                    • dzikka Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 18:34
                                      Jeśli chodzi o obrzezanie kobiet to rzeczywiście nie jest związane z religią. Są miejsca gdzie istnieje przekonanie, że kontakt noworodka z łechtaczką spowoduje jego śmierć. Obrzezuje się chrześcijanki, muzułmanki, koptyjki czy nawet wyznawczynie judaizmu.
                                      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 19:50
                                        Różne źródła podają od 90% wzwyż muzułmanek wśród obrzezanych kobiet.
                                      • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 20:28
                                        Zgadza się, to tradycja dużo starsza niż islam. Okaleczający swoje kobiety Koptowie mimo chrześcijaństwa nie są nam bliscy mentalnie i kulturowo właśnie przez takie kwiatki. Inny krąg kulturowy. Tak się jednak złożyło, że ostatnimi czasy (kilkaset lat?) obrzezanie ma się świetnie w krajach islamskich głównie.
                                        Nie zanosi się na zmiany, bo okaleczanie upośledzonej prawnie i obyczajowo części społeczeństwa celem utrzymania nad nią kontroli jeśli się już rozpocznie trwa i trwać będzie. Az do zmiany systemu, aż przyjdzie nowe. Vide łamanie nóg Chinkom: lepiej dziać się zaczęło się wraz z wejściem Chin w silny kontakt z kulturą europejską i uzyskaniem przez Chinki jakiejś podmiotowości, praw do kształcenia się, a ostatecznie zabroniono tego procederu oficjalnym zakazem któregoś rządu po którejś rewolucji (sprawdzić).
                                • dzikka Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 18:14
                                  Z czysto fizjologicznego punktu widzenia obrzezanie chłopców jest zabiegiem pozytywnym i w żaden sposób nie wpływa na doznania seksualne. Obrzezanie dziewczynki to jej okaleczenie niosące za sobą nawet możliwość śmierci.
                                  Nie zawsze obrzezanie dotyczy małych dziewczynek. Bywa, że przy małżeństwie kojarzonym przyszły mąż stawia warunek, że kobieta ma być obrzezana. Ma to zapobiec jej rozwiązłości. Takie rzeczy dzieją się w Europie.
    • wapaha Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:51
      Przykre.
      Przykre , że jesteśmy kretynami. Że nie reagujemy na to co ważne w odpowiedni sposób.
      Wprowadzamy zakaz sprzedawania drożdżówek a potem go cofamy , straszymy się nawzajem nie mając do końca wiedzy nt imigrantów/uchodźców. Nie edukujemy ( i w tym i w innych) przypadkach nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Przez to i przez strach dochodzi do takich sytuacji .. uncertain
      • fin-dus Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:08
        Ale jakich sytuacji? Co tak naprawdę wiesz o tym pobiciu? Bo według mnie prawie nic. I serio, kogo jak kogo, ale morgen_stern nie podejrzewałabym o wyciąganie daleko idących wniosków z jednostkowego przypadku. Bo jeśli będziemy jednostkowe przypadki rozciągać na całość populacji, to ja chcę wiedzieć, dlaczego Kanadyjczycy zabijają Polaków na lotniskach i dlaczego Afrykańczycy biją włoskie dziewczęta za to, że te noszą krzyżyki na szyi.
        Jeśli chodzi o samo pobicie, to jednostronne opisanie tego przez jakiegoś reportera niekoniecznie musi pokazywać prawdę. A prawd, jak same zapewne wiecie, w przypadku pobić w podstawówce może być bardzo dużo. Bo serio, jakoś trudno mi uwierzyć w fajnych chłopców z dobrych domów, którzy przyjaźnili się od pierwszej klasy podstawówki z owym ciemnoskórym, którzy po zobaczeniu marszu wpadli na pomysł "przypie...y imigrantowi".
        • wapaha Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:20
          O tym-tyle co podano. Podobnie jak to , co słyszałam w radio w różnych audycjach-że dzieci wyzywają się od uchodźców ( podobnież jak od pedałów, zboczeńców itd ) nie znając dokładnie znaczenia słów a chcąc obrazić. To nie były jednostkowe przypadki. Tak samo jak jednostkowe nie są teksty pełne nienawiści i żądzy przemocy na fb - dyskusje ale również powstające strony.

Masz rację, że tekst ukazuje sytuację jednostronnie. Co nie znaczy, że wymyśla sytuację i ukazuje coś, czego nie było. Uważam, że taki ( jak piszesz) nawet jednostkowy przypadek powinien być przyczynkiem do myślenia o działaniach prewencyjnych w postaci edukacji. Bo jest problem- tego nie da się ukryć i należy wyjaśniać, edukować, informować. W szkołach NIE MA pogadanek na temat uchodźów. Nie słyszałam też by gdziekolwiek na tzw. godzinach wychowawczych były poruszane tematy dotyczące genezy i powodów konfliktu w Syrii. Chyba że masz inną wiedzę na ten temat ?
          • fin-dus Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:33
            A to uchodźcy to takie cudo, że muszą być osobne pogadanki? Nie można tego załatwiać przy okazji uczenia szacunku do wszystkich ludzi? Bo ja na przykład mogłabym domagać się pogadanek w szkołach, że dzieci z in vitro są całkowicie normalne i nie mają bruzd na czołach. I nie są bzdurną fanaberią.
            • wapaha Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:47
              Tak, według mnie powinny być osobne, by wyjaśnić różnice w terminologii i nauczyć młodzież samodzielnie myśleć i reagować. I tak, powinny być osobne pogadanki nt dzieci in vitro. I na wszystkie inne tematy na bieżąco, na gorąco, pod wpływem chwili. Dobrych pozytywnych reakcji nigdy nie jest za dużo. Nigdy.
              • fin-dus Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:52
                Czyli chcesz po prostu tego, co ja w podstawowce i liceum mialam na godzinach wychowawczych i lekcjach etyki. Na bieżąco i pod wpływem różnych wydarzeń. I o wszystkim, a nie tylko o konkretnych grupach społecznych, inne zostawiając na święte nigdy.
                • fin-dus Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:59
                  Ale właśnie sobie coś uświadomiłam... Ja te lekcje dobrze pamiętam. Niestety, kilka osób z mojej podstawówki pozostało niereformowalnych. I niestety, swoje dzieci napuściłyby zarówno na moje (bo z in vitro), jak i na te Imigranckie. Ech... Wiem, bo kiedyś sobie oglądałam ich profile na facebooku i aż mnie mdliło. Czyli jak napisalam na początku-nieważne wobec kogo, ważne żeby była nienawiść. A to pogadankami bardzo trudno zmienić. W ogóle nie wiem, czy się da.
                  • wapaha Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:45
                    Widzisz, pamiętasz je jednak.

A pogadanki - co jest lepsze - gdy one są , czy gdy jest ich brak ?

Wg mnie w ogóle nie ma tematu do dyskusji- rozmowa jest kluczem do wszystkiego, jest na początku wszystkiego i bez niej społeczenstwo może nie mieć szans na zrozumienie pewnych sytuacji czy też na odpowiednie zachowanie się. Bo ja nie mówię o emocjach. Można czegoś/kogoś nie lubić bardzo- ale zachowywać się po prostu przyzwoicie. Po ludzku.
            • rosapulchra-0 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 11.10.15, 10:26
              fin-dus napisała:

> A to uchodźcy to takie cudo, że muszą być osobne pogadanki? Nie można tego zała
              > twiać przy okazji uczenia szacunku do wszystkich ludzi?
              Noo.. to forum ma najlepsze lekcje nauki szacunku do wszystkich ludzi big_grinbig_grinbig_grin
        • praca.zawodowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 20:09
          To jest gazeta, ktora wydaje pani poslanka PO Zmuda-Trzebiatowska i malo kto, to co ona tam pisze nie bierze na powaznie. W Swinoujsciu nie ma "uchodzcow", sa liczne rodziny romskie.
          • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:51
            Współczuję mieszkańcom takiego sąsiedztwa.
            • praca.zawodowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:58
              A w schronisku brata Alberta wolne miejsca....
      • misiu-1 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 16:33
        wapaha napisała:

> Przykre , że jesteśmy kretynami

Pewnie przykre. Ale "jesteśMY", czyli kto? Jesteś w stanie WAS zdefiniować?
    • nutka07 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 16:59
      Albo tak

"Niemiecki minister spraw wewnętrznych Thomas de Maiziere poinformował, że od początku roku na terenie Niemiec doszło do 490 ataków na obiekty przeznaczone dla azylantów. "Hańbą" dla Niemiec nazwał podpalenia ośrodków i schronisk oraz przypadki pobicia imigrantów. Dwie trzecie sprawców tych czynów to wcześniej niekarani mieszkańcy z okolicy."

wiadomosci.onet.pl/swiat/niemcy-premier-bawarii-krytykuje-merkel-zapowiada-odsylanie-imigrantow/9m63q
      • anorektycznazdzira Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:19
        No paczpani, przecież to w Europie Środkowo-Wsch. ta ksenofobia i rasizm, z którą pani merkel kategorycznie nie będzie "negocjować"
        • ta.z.kolonii Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:04
          U nas ludziom wali na dekiel z nienawiści, choć na razie nie przyjechali żadni uchodźcy.
          • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:07
            A czym to się przejawia oprócz dyskusji?
      • praca.zawodowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:40
        Uwaga, tu Gliwice. Uwaga, tu Gliwice. Uwaga, tu Gliwice . Radiostacja znajduje się w polskich rękach? Radiostacja znajduje się w polskich rękach... Następnie radio zamilkło z przyczyn, których dotąd nie wyjaśniono.
    • kozica111 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:26
      Okropna historia, szkoda chłopaka mam nadzieję że uda sie ukrócić takie akcje.
      Dla mnie są tak samo koszmarne jak sytuacja uwidoczniona na filmie gdy czarny nastolatek policzkuje dziewczynę za to ze odrzuca /chyba/ jego zaloty.Nie moge teraz znależc linka.
      Natomiast nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego tamta sytuacja i jej podobne /ukrzyżowanie 12 latka, zabicie młodej Syryjki w Niemczech/ są na forum traktowane jak manipulacja, podpuszczanie, szczucie, sianie nienawiści względem imigrantów a tu wręcz odwrotnie .Jak to jest ze bez względu na to czy imigrant jest napastnikiem czy ofiara ci żli to Polacy?
      • fin-dus Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:38
        No bo wiesz - jak jest agresja ze strony imigrantów, to jest to tylko jednostkowy przypadek. Nie róbmy przecież reguły z Charlie Hebdo czy z ucięcia głowy żołnierzowi w Londynie. Ale jak dotyczy to średnio wyjaśnionego przypadku pobicia dziecka, to jest to już reguła, to już można sobie to podciągnąć pod tezę.
        • kozica111 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 17:56
          demotywatory.pl/4297467/Wlasnie-dlatego-ich-sie-boje-bo-sa-bezkarni
          co ty na to Morgen?
          Jakie są twoje daleko idące wnioski?
          • pade Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 18:10
            o jesu
          • noname2002 Kozica111 11.10.15, 10:36
            To na pewno też byli Murzyni/ Arabowie/mężczyźni wyznania muzułmańskiego, nie?
            kryminalne.trojmiasto.pl/Relacja-pobitej-w-pociagu-Sa-zatrzymani-n86915.html
            • kaz_nodzieja Re: Kozica111 11.10.15, 19:39
              Mamy wystarczająco dużo swoich bandytów, tym bardziej więc Bracia i Siostry nie potrzebujemy nowych - islamskiego pochodzenia, naprawdę.
        • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:49
          Dokładnie, poza tym dzieciaki w wieku szkolnym zawsze się biły, nawet w mojej 100% monokulturowej szkole.
      • pade Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 18:09
        Historia sprzed paru dni. Moja przełożona opowiedziała mi o tym, jak jej córkę - studentkę podrywało dwóch chłopaków o ciemnej karnacji. Kiedy grzecznie odmówiła, krzyczeli za nią, że jest rasistką.
        Pozostaje się cieszyć, że kamieniem w głowę nie oberwała.
        • lauren6 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:34
          Gdy partnerki Simona Mola chciały by używał prezerwatyw to też sugerował, że są rasistkami i białego mężczyznę by o to nie prosiły. Jak to się dla nich skończyło wszyscy wiemy. Ja wybieram zdrowy rozsądek ponad grę nieczysta kartą "rasista".
      • lady-z-gaga Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 18:56
        Natomiast nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego tamta sytuacja i jej podobne /
        > ukrzyżowanie 12 latka, zabicie młodej Syryjki w Niemczech/ są na forum traktowa
        > ne jak manipulacja, podpuszczanie, szczucie, sianie nienawiści względem imigran
        > tów

Ponieważ, wbrew temu, co pisze Morgen, histeria PROuchodźcza jest o wiele większa i wyraźniejsza, przynajmniej na tym forum (czego dowodem ten wątek). Nie wolno nawet wspomnieć o negatywnych stronach zjawiska (czyli o pseudouchodźcach na przykład), bo rozlega się krzyk i darcie szat:
        "uchodźcow biją, ratunku!!! chcą ich potopić, rozstrzelać, wysłać do gazu!!!"
    • zofijkamyjka Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 18:10
      ja już pisałam gdzieś na jakimś wątku, że nie boje się uchodźców tylko histerii rodaków
      • dzikka Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 18:24
        Tak to jest. Nie jest to jednak polska domena. Przypomnijcie sobie ile dzieci było /jest bite i szykanowane (przede wszystkim w UK) tylko dlatego, że są z Polski. Niemniej okrutne. Dzieci zawsze muszą mieć kozła ofiarnego, teraz mają pretekst aby usprawiedliwić przemoc. Szkoda dzieciaka
        • nangaparbat3 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:32
          Nie muszą.
          Chyba ze się je tego nauczy.
          Ale znam, znalam nie tak znowu mało dzieci, które się sprzeciwiały, nie dawały wciągnąc.
    • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 18:51
      Żadnej spirali nie nakręcam, dzieci okolicznych rasistowskimi tekstami nie deprawuję, rasizm i nacjonalizm w otoczeniu tępię, pomocy udzielić potrzebującemu gotowa jestem, ale mogę sobie być imigrantosceptykiem i nie zachwycać się tekstami Polityki sprzed miesięcy "Europo wstydz się" bo utopił się syn imigrantów, mogę?
      • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:46
        Mnie irytuje propaganda mediów, skoro 75% imigrantów to młodzi mężczyźni to czemu na zdjęciach w gazecie (także niestety i w Polityce) jest jeden mężczyzna ( w tle ) z dwoma kobietami i dzieckiem? Ludzie nie lubią być na bezczelnego robienie w głupka.
      • anorektycznazdzira Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 08:19
        Andzia, mnie akurat to najbardziej wpienia, że najwyraźniej nie możesz.
        Wszyscy mamy się rozpłynąć w rozkosznym wzruszeniu i rozpościerając ramiona wołać, że każdy jest mile widziany. No nie każdy. NIE KAŻDY- wiem, jestem rasistką i ksenofobem big_grin
    • lady-z-gaga Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:00
      > Serio, nie chciałabym tu zaczynać kolejnej bezsensownej dyskusji na temat ucho
      > dźców, to tylko prośba o umiar.

Lekarzu, lecz się sam wink W Twoich reakcjach umiaru nie zauważyłam, czy uważasz, że osobom wypowiadającym się po jedynej słusznej stronie jest on niepotrzebny?
      • morgen_stern Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:49
        Zaraz zaraz, czy ja kogoś wyzywam, wulgarnie wyśmiewam, obrażam, świadomie manipuluje faktami w tym temacie? Bo chyba inny brak umiaru mamy na myśli.
    • manala Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:16
      Ostatnio rozmawiałam z młodym człowiekiem (16 lat). Było między innymi o marzeniach i jego marzeniem było "zabić islamistę"...
      Nie wiem czy chciał mnie zaszokować czy sprowokować do dyskusji ale jakoś mnie zmroziło. Chłopiec uważa się za katolika, prawicowca. Gejom by tłumaczył, że są chorzy i powinni się leczyć.
      Zawsze sądziłam, że młodzi ludzie są najbardziej "tolerancyjni"..
      • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:53
        Nie, młodzi ludzie są bardzo radykalni w tym, do czego się.akurat dorwali. Jeśli akurat uprawiają racjonalizm i wolnomyślicielstwo, to faktycznie są wtedy bardzo bardzo... tolerancyjni tongue_out
      • praca.zawodowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 20:44
        Nie pij wódki, nie pij wina, kup karabin zabij skina.

Z uzależnienia od chodzenia po ulicy na golasa nalezy sie leczyc.

www.google.pl/search?q=femen+zdj%C4%99cia&biw=1257&bih=861&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCEQsARqFQoTCMDryceFtsgCFYancgodgJcLNA#tbm=isch&q=femen+in+gay+we+trust
      • plater-2 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 11.10.15, 19:20
        Moze ma przyjaciół w Algerii ? Albo Libanie ? Albo w Iranie ?
    • marychna31 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:27
      bardzo ale to bardzo się boję, że wcale "tak się nie kończy" tylko to jeszcze wciąż się zaczyna...
      Holokaust dobitnie pokazał jak się kończy takie podżeganie do nienawiści do drugiego człowieka.

Naprawdę boje się tej całej nienawiści wznieconej w ludziach. Ona możne uderzać zupełnie przypadkowo i bardzo trudno będzie ją zatrzymać.
      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:39
        Oj, ale serduszko ci nie pika na myśl o torturowanych i zabijanych przez islamistów innowiercach?
        • marychna31 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:44
          widzisz- problem właśnie polega na tym, że jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Tzn. brevik zamordował 77 zupełnie przypadkowych osób - przechodniów w Oslo i dzieciaki na zlocie młodzieżowym. I w żaden sposób nie ocaliło to nikogo przed torturami i morderstwami islamistów.
          • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 20:18
            Świr Brevik wcześniej czy później zamordowałby kogokolwiek. Ale młodzi zapalczywi faktycznie potrzebują impulsu, żeby się rozkręcić. Brevik to typ samospuszczający się z łańcucha, odpalona rakieta, która ewentualnie może się po drodze przeprogramować na inny cel.
    • kropkacom Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:28
      Przenoszenie problemów na własny grunt, własnymi rękoma. I nie ma co zaklinać rzeczywistości, że tak się zdarza, że to przykre ale się zdarza... Lub: A u was Murzynów biją! Nie ma jeszcze problemu? Zróbmy sobie problem.
      • kropkacom Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 19:29
        Nie twierdzę jednak, ze rozumiałabym to zachowanie gdyby uchodźcy już w Polsce byli, ale jednak. I tylko dzieciaka żal.
    • fadilla Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 20:22
      Uuu, ale "protest-wątek" nie poszedł w oczekiwanym kierunku. Serio na to liczyłas, czy może jednak dyskusja o uchodzcach jest krecącą? Nawet jeśli ktos z pozycji moralnej wyższości deklaruje, że tej dyskusji chce uniknąć. wink
    • echtom Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 20:33
      Dzieci szkoda zawsze i wszędzie, dla tych, co pobili, nie ma usprawiedliwienia. Osobiście wierzę, że mógł to być pierwszy taki incydent w ciągu sześciu lat - jedna z moich córek ma chłopaka o dość egzotycznej urodzie, niedawno ktoś krzyknął za nią na ulicy, że z ciapatym idzie, przez poprzedni rok nie zdarzyło się to ani razu. Źle się stało, że są takie nastroje w społeczeństwie, niestety, ludzie nie są doskonali i nie należało budzić złych emocji, prowadząc od początku błędną politykę w tej sprawie. Nie widzę jakoś histerii antyukraińskiej, choć przyjechało stamtąd sporo ludzi. Jesteśmy po prostu krajem dobrym do imigracji spontanicznej, a wszelkie próby siłowego "dokwaterowania" imigrantów będą napotykały na gwałtowny opór.
      • rosapulchra-0 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 20:53
        Echtom, kurcze, sama mocno i gęsto uczestniczyłaś w wątkach antyimigracyjnych i nie jako osoba, która jest za ich przyjazdem do Polski. A teraz, bo chłopaka córki nazwali "ciapatym", to zmieniasz stanowisko?
        • echtom Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:24
          Niczego nie zmieniam. Nadal jestem przeciw sprowadzaniu do Polski imigrantów, którzy nie chcą tu być. Ci, którzy chcą, już są i wciąż przybywają nowi.
        • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:30
          Echtom chyba nie.zmieniła stanowiska. Źle się stało że mamy takie nastroje, jakie mamy, a.mamy między innymi z.powodu nachalnie hurraoptymistycznego nurtu mediów przez.dłuższy czas uparcie uprawianego wbrew obawom i wątpliwościom prostego ludu. Nie z.powodu umiarkowanego imigrantosceptycyzmu Echtom i jej podobnych. Mnie też jest żal sielanki w naszej wsi spokojnej wsi.wesołej i nie podoba mi się stan zagrożenia ze strony spuszczonych z łańcucha agresywnych idiotów. Chociaż nie mam arabskiej czy hinduskiej urody wink
          • rosapulchra-0 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:06
            Agresywnych idiotów powiadasz?
            • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:50
              Powiadam. Tych samych co krzyczą "Legia pany" czy nieco ciszej "Żydzi do gazu".
    • praca.zawodowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 20:56
      Ktos chcial dowalic narodowcom i korwinowcom za manife i podplacil chlopaczkow, by pobili roma...
      • rosapulchra-0 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:07
        praca.zawodowa napisał(a):

> Ktos chcial dowalic narodowcom i korwinowcom za manife i podplacil chlopaczkow,
        > by pobili roma...

A skąd to wiesz?
        • praca.zawodowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:12
          Powiedzial mi to mój mały paluszek, Andrzej Hadacz i Ludwik Zivcak wink.
    • cosmetic.wipes Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:22
      > Serio, nie chciałabym tu zaczynać kolejnej bezsensownej dyskusji na temat ucho
      > dźców

Nie chciałabym, ale zaczęłam.
      Morgen, brawo ty suspicious
      • praca.zawodowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:26
        Czego to ludzie nie zrobia dla pieniedzy, nawet małe dzieci. A PT Posłanka kreci wyborcze lody....
      • morgen_stern Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:11
        I serio, ten wątek i część wypowiedzi tutaj też nikomu nie dały do myślenia? To rzeczywiście niepotrzebnie go zakładałam. Mea culpa.
        • ta.z.kolonii Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:21
          Ludzie chyba lubią ten stan, kiedy wreszcie mogą przestać udawać przyzwoitych i przestać się kryć z nienawiścią. To jest jak lincz albo pogrom.
          • nangaparbat3 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:28
            Ale przecież czują, że coś nie tak - w tym watku to bardzo jasno widać.
            Ponieważ czują, będą musieli znaleźć kolejne argumenty dla swojej wsciekłości.
            I tak to się toczy, podobno z pokolenia na pokolenie.
          • mondovi Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 11.10.15, 13:42
            Niepokojąco trafne.
            • latarnia_umarlych Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 13.10.15, 21:48
              prawda!
        • cosmetic.wipes Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:26
          Nie żebym chciała cię urazić, ale chyba przecenilas swoje moce sprawcze.
        • fin-dus Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 22:35
          Serio morgen - czyich wypowiedzi? Tych osób, co zawsze?
          A może chodzi ci o mnie, bo napisałam, że serio, ja nie widzę w JEDNYM przypadku pobicia (jak ciężkiego? To było brutalne pobicie i hospitalizacja, czy przepychanki między dzieciakami? Raczej to drugie, bo nie wchodzi w to prokuratura, sąd rodzinny, kurator i takie tam). Ja ci mogę teraz dowalić zapewne kilkadziesiąt linków z artykułami na temat agresji wobec innych w krajach podobno takich wspaniałych. O, proszę:
          wpolityce.pl/kryminal/225204-13-letni-polak-pobity-w-szkole-podczas-zajec-wielka-brytania-coraz-mniej-przyjazna
          www.polishexpress.co.uk/polskie-scierwo-wracaj-domu-10-latek-z-polski-brutalnie-pobity-na-wyspach/

No i co? Zrobimy z tego osobnych kilka wątków, które mają nam dać do myślenia?
          Lub to:
          www.ansa.it/english/news/2015/05/15/girl-12-beaten-by-classmate-for-wearing-crucifix-update_600d65d8-3046-4cf7-afcd-8e77686b13e6.html
          akurat na czasie, nie uważasz? I idealna odpowiedź na twój wątek. Tylko gdyby ktoś o tym napisał, to byłabyś pierwsza krzycząca, że nie można oceniać wszystkich ludzi po jednym przypadku, prawda?
    • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:36
      Nie ma antyuchodźcowej histerii jako, że uchodźców wojennych jak na lekarstwo, jest co najwyżej niechęć do imigrantów nie wiadomego pochodzenia, głównie młodych mężczyzn. Pozdrawiam.
    • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 09.10.15, 21:43
      Każdy dostał kiedyś w cymbał w latach szkolnych, nawet bardzo lubiany kolega, biały niczym mleko.
    • nangaparbat3 Re: :) 09.10.15, 22:15
      www.youtube.com/watch?v=QrRM3Ia1eog
      • praca.zawodowa Re: :) 09.10.15, 22:17
        Nic w przyrodzie nie ginie, jedne ptaki odlatuja, inne "ptaki" przylatuja....
    • woman_in_love zmieniam zdanie, nic się nie stało 10.10.15, 09:22
      gdyby bohaterem było białe dziecko na przedmieściach Paryża, to byś gadała że nic się nie stało, że samo prowokowało i że nikt go nie pobił a tylko pewnie popchnął.
      A w ogóle to była zwykła bójka dzieci a nie spirala nienawiści przyjezdnych muzułmanów do rodowitych Europejczyków.
      • kota_marcowa Re: zmieniam zdanie, nic się nie stało 10.10.15, 09:47
        Dokładnie, a na dodatek na pewno samo zaczęło albo obraziło muslimów, a że ich obraża prawie wszystko...
      • helka.z.porcelany Re: zmieniam zdanie, nic się nie stało 10.10.15, 09:53
        Gdyby bohaterem było białe dziecko, a pobiła go grupa imigrantów, krzycząc "niewierny", to zjawisko byłoby tak samo niebezpieczne. Natomiast zwróć uwagę, że teraz jest odwrotnie- jest to dziecko o ciemnej karnacji, a część osób pisze, że nic się nie stalo. To stało się, czy nie? Czy odpowiedź zależy od tego, jaką karnację miało pobite dziecko, a jaką agresorzy???

Moim zdaniem w obydwu przypadkach znaczy to, że nie potrafimy wychować pokolenia wolnego od nienawiści do ludzi innych niż my. Bo nie o to chodzi, z jakich rzeczywiście powodów grupa pobiła chłopca, tylko że w ogóle do tego doszło, ale chyba nie to jest tematem rozmowy. My chyba rozmawiamy o tym, że na skutek marnych standartów dyskusji w temacie uchodźców, fali pogardy, jaką wylewa się na ten tłum RÓŻNYCH ludzi, dzieci zaczynają rozumieć sam termin, jako coś obraźliwego i upokarzającego. I jak juz ktoś pisał, jesli nie imigrant, krzyczeli by może gej, pedał czy co tam innego. I to jest nasza porażka, jako dorosłych, że wychowamy sobie grupy małych moherków, dla których gej, muslim i imigrant może się wieszać na sznurówkach. A potem najwyżej ci grzeczni i dobrze wychowani chłopcy stworzą na fb stronę "imigrant- dobrze, że zdechł". A my, dorośli głowimy się i dziękujemy na forum i w telewizorze, jak to się mogło stać i skąd w młodzieży taka postawa.
    • kota_marcowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 09:58
      Artykuł jak zwykle stronniczy, a histeria raczej proimigrancka.
      Nie wiadomo dlaczego się pobili, kto zaczął, jak długo trwał konflikt, bo to, że znali się od przedszkola nie znaczy, że się lubili. Równie dobrze bójkę sprowokować mógł ten, który oberwał.
      Wyzwiska poszły takie, bo taki temat jest ostatnio ciągle wałkowany, równie dobrze mogli się wyzywać od debili, czy downów
      • plater-2 z kogo sie smiejecie ? Sami z siebie sie smiejecie 10.10.15, 10:08

Niemiecka policja prowadzi postępowanie ws. 20-letniej Syryjki, której ciało zostało znalezione w piątek w Dessau. Śledczy podejrzewają, że kobieta padła ofiarą honorowego zabójstwa, a zbrodni dokonał jej ojciec i bracia. 20-latka została bowiem uznana przez swoją rodzinę za "nieczystą" po tym, jak zgwałciło ją trzech Syryjczyków.

wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,20-letnia-Syryjka-znaleziona-martwa-w-Niemczech-Policja-podejrzewa-ze-zamordowala-ja-rodzina,wid,17896107,wiadomosc.html
        • anorektycznazdzira Re: z kogo sie smiejecie ? Sami z siebie sie smie 10.10.15, 12:27
          Taki tam indywidualny koloryt kulturowy.
          Na pewno nas ubogaci suspicious
          • ta.z.kolonii Re: z kogo sie smiejecie ? Sami z siebie sie smie 10.10.15, 16:39
            "Ubogaci nas" wszystko to, co każe nam zaakceptować fakt, że nie jesteśmy z naszą kulturą, wiarą i rasą miarą wszechrzeczy.
            • anorektycznazdzira Re: z kogo sie smiejecie ? Sami z siebie sie smie 10.10.15, 18:10
              W temacie poszanowania praw kobiet, podmiotowości dzieci zamiast ich roli jako przedmiotów we własności rodziców, oraz nadrzędności prawa państwowego nad plemiennym widzimisię-
              nadzwyczaj chętnie pozostanę miarą wszechrzeczy.
              • aandzia43 Re: z kogo sie smiejecie ? Sami z siebie sie smie 12.10.15, 12:20
                Otóż to, Anorektyczna. Bardzo chętnie za miarę wszechrzeczy uznam moją kulturę europejską (a konkretnie jej obecny stan) zbudowaną, jak by nie było, na religii chrześcijanskiej w kwestii czegoś takiego jak prawa człowieka, pozycję kobiety, stosunek do dzieci, podwładnych, nakaz tolerancji religijnej, itp. Dobrze znam historię i nie mam nabożnego stosunku do niczego właściwie i nikogo. Jestem świadoma wyczynów chociażby KK na przestrzeni wieków, nie mam złudzeń co do paskudnej natury człowieczej wylażącej z każdego narodu jak się go tylko spuścił z łańcucha, ale póki co, na ten moment świat islamu nie ma nam nic ciekawego do zaproponowania poza ropą naftową, ciepłym morzem i sztuką jubilerską. A jeśli chodzi o sztukę, tak na marginesie, to w Azji Mniejszej ginie bezpowrotnie to, co parę tysięcy lat stało sobie grzecznie ku radości oglądających. Tak, wiem Savonarola też palił dzieła sztuki w szale religijnym. Ale na ten moment rodzime savonarolki mamy okielznane i mogą nam naskoczyć wink
                • kaz_nodzieja Re: z kogo sie smiejecie ? Sami z siebie sie smie 12.10.15, 12:24
                  Problem w tym, że islam ma niestety do zaoferowania o wiele więcej niż ciepłe morze i sztukę jubilerską. I często jest to oferta w typie "Kupisz Pan cegłę?"
      • helka.z.porcelany Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 10:12
        No otóż to. Wyzywanie się od downów też się nie wzięło ze zbytniej tolerancji. Co to za argumenty w ogóle? Nie rozmawiamy o tum przecież, kto zaczął, tylko że wychowujemy sobie pokolenie, dla których coraz co szersze grupy ludzi są niewarte szacunku- down, gej, imigrant. To co, petycja, żeby na informatyce dzieci stworzyły sobie gotowy szablon strony "(...)- dobrze, że zdechł"?
        • kota_marcowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 10:19
          Jak świat światem, dzieci się biły, biją i bić będą. To nie jest specyfika tylko "naszych czasów".
          • helka.z.porcelany Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 18:02
            Jak świat światem to dzieci uczestniczą w bójkach, a nie grupowych pobiciach. Przynajmniej w moim świecie, ktoś kto w grupie atakuje bezbronną osobę kojarzy się z chuligaństwem i patologią, a nie niewinną chłopięcą bójką.

Trzeba chyba wiele złej woli, żeby nie rozumieć na czym polega postawiony przez wątkodawczynię problem. Naprawdę chcielibyście, żeby Wasze dzieci uważały ludzi, reprezentujących mniejszości (jakiekolwiek) za ludzi drugiej kategorii?? Naprawdę żadnych (zero? 0?) wniosków z historii chłopaka, który prześladowany przez kolegów popełnił samobójstwo? Pamiętajcie, że wasze dzieci również mogą stać się ofiarami prześladowań. Dlatego, żeby nie było prześladujących, warto zacząć od siebie i swojej rodziny. Dzieci nie nauczą się szacunku do ludzi poprzez teorię. Wasze dzieci powielą Wasz język, Wasze opinie i Wasze wzorce. A teraz przeczytajcie swoje słowa i przeanalizujcie swój język, którego użyliście w wątkach o imigrantach. Miłej lektury.
        • echtom Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 10:58
          > wychowujemy sobie pokolenie, dla których coraz co szersze grupy ludzi są niewarte szacunku - down, gej, imigrant.

To działa zawsze i wszędzie. Wymóg poprawności politycznej sprawił, że ludzie przestali wyrażać to głośno. Przyznaję, że to akurat pozytywny aspekt pp, bo po co dodatkowo ranić. A teraz szczerze - ile dzieci ematek poślubiłoby "downa" i ile ematek byłoby zachwyconych takim wyborem?
          • plater-2 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 11:04
            "Z chwila ukończenia 18 lat mogę wziąć slub z dowolnie wybrana osoba i nic mi nie zrobisz !!!"
            • kota_marcowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 12:49
              A widzisz, a arabka dopiero jak tato pozwolą tongue_out
              • kota_marcowa Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 12:52
                I jak ma pecha, to nie w wieku lat 18, a 8 uncertain
                • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 14:29
                  I jak jest za ciasna pan młody bierze nóż, taka kultura.
                  • rosapulchra-0 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 11.10.15, 10:18
                    kaz_nodzieja napisał(a):

> I jak jest za ciasna pan młody bierze nóż, taka kultura.

Aleś teraz popłynął, gazeciarz.. uncertain
                    • aandzia43 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 12.10.15, 12:31
                      A tam zaraz popłynął: a jak uważasz wygląda seks z kobietą po obrzezaniu faraońskim bardzo popularnym w Egipcie, Sudanie i w okolicach? Oczywiście, że nie tylko muzułmanki w Afryce są okaleczane, ale islamski programowy zamordyzm nie zamierza przeciwdziałać tej tradycji. A głosy pojedynczych mułłów nie są w stanie niczego zmienić. Po drugie: jeśli wychodzą za mąż i są natychmiast konsumowane nieobrzezane nawet ośmiolatki to akt płciowy siłą rzeczy musi być bardzo brutalny i doprowadzać do okaleczeń nawet przy użyciu tylko penisa dorosłego mężczyzny.
                      • kaz_nodzieja Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 12.10.15, 12:35
                        O ilu przypadkach nie wiemy bo panna młoda (niekiedy bardzo młoda) jednak przeżyła noc poślubną, to dziecko nie miało takiego szczęścia:

www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/osmioletnia-panna-mloda-wykrwawila-sie-w-noc-poslubna,353742.html

• plater-2 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 14.10.15, 15:29
                No to, syneczku, moze wezmiesz slub z mna?
                Mamo, ty sie zawsze z nas nabijasz !!!!!!!
          • nangaparbat3 Re: Tak się kończy antyuchodźcza histeria 10.10.15, 17:37
            Szczerze, to nie poslubilabym 99,999999999999999% ludzi, ale nie jest i to powód, by ich nie szanować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka