Dodaj do ulubionych

Halloween - sie zbliża

• krejzimama Święto obce kulturowo 27.10.15, 15:01
      Halloween swoje korzenie w Europie więc są europejskie.
      Chrześcijaństwo pochodzi z Azji zatem i święta chrzescijanskie sa azjatyckie i obce nam kulturowo
      Szach mat.
    • asia_i_p Re: Halloween - sie zbliża 27.10.15, 15:10
      Tak, bo ja uwielbiam horrory i każdy pretekst jest dobry.
    • nihiru Re: Halloween - sie zbliża 27.10.15, 15:23
      My nie obchodzimy, bo w polskim/europejskim wykonaniu to święto wygląda dość żałośnie. Za to bardzo podoba mi się to święto w wydaniu amerykańskim, tak jak je opisuje np. Wałkuski.
      I w ogóle Amerykanie mają talent do wymyślania sobie okazji do wspólnej zabawy. Bardzo im tego zazdroszczę.
    • lauren6 Re: Halloween - sie zbliża 27.10.15, 15:32
      Nie obchodzimy.
      • naomi19 Re: Halloween - sie zbliża 27.10.15, 15:51
        Pewnie ze obchodzimy. To swietna okazja dla kolezanek corki (7lat) na integracje i dobra zabawe wraz z nocowaniem u nas. Wszystkie sie przebieraja a ja kupilam makaron halloweenowy galki oczne do jedzenia zelki w postaci zebow wampira i oczywiscie dynie i inne dekoracje.
        • menodo Re: Halloween - sie zbliża 27.10.15, 16:07
          Jakoś nie za bardzo nigdy, a teraz - kiedy mam bliską osobę chorą na raka - tym bardziej.
          Ale może kiedyś się przekonam uncertain
          • andaba Re: Halloween - sie zbliża 27.10.15, 16:15
            Nie obchodzimy
    • franczii Re: Halloween - sie zbliża 27.10.15, 19:03
      Ja nie czuje tego swieta ale w okrojonej formie uczestnicze bo sie lamie widzac radosc moich dzieci, dla ktorych to swieto jest naturalne bo widza dekoracje, kostiumy, dynie odkad sie urodzily. Nawet moj poltoraroczniak juz wie i jak tylko widzi dynie i maske to krzyczy "halloween".
      Wprawdzie jeszcze nie doszlam do urzadzania imprezy z tej okazji ale wszystko przede mna bo z kazdym rokiem, za sprawa synow coraz bardziej ten zwyczaj u nas w domu przyjmuje. Na razie dynie mamy i to nawet 3, dzieci sie przebieraja w kostiumy, ktore pomagalam robic, robilismy dekoracje, kupuje slodycze, w tym roku moze pojda z kolegami po domach, z tym ze u nas nigdy nie slyszalam o drastycznych psikusach.
    • mia_siochi tu w prostej i przystępnej formie 28.10.15, 20:29
      Jak to z tym Zaduszkami, dziadami i halołinami było:

joemonster.org/art/33964/Wszyscy_Swieci_wredni_poganie_dziady_i_pierwsi_pranksterzy
    • solejrolia Re: Halloween - sie zbliża 28.10.15, 20:47
      lubię halloween, od pewnego czasu co roku przygotowywałam imprezę- kupa jedzenia, i z roku na rok coraz bardziej wymyślne dekoracje, przebrania. dzieciaki szalały.
      fajnie było i bardzo wesoło.
      ale w tym roku nie organizuję nic, a towarzystwo bywające u nas corocznie jakoś nie kwapi się do zorganizowania czegoś. trudno.
      dlatego pewnie skończy się na dyniowym placku, delikatnych dekoracjach w mieszkaniu, i tyle.

natomiast zupełnie nie czuję chodzenia z dziećmi po domach i zbierania cukierków, to się wcale nie przyjęło u nas na wsi, ani wśród naszych znajomych.
    • 18lipcowa3 Re: Halloween - sie zbliża 28.10.15, 20:50
      Nie obchodzę.
    • claudel6 Re: Halloween - sie zbliża 28.10.15, 23:29
      tak. ale my jestesmy poganami.
      • claudel6 Re: Halloween - sie zbliża 28.10.15, 23:37
        znaczy halloween to jest na potrzeby dziecka, bo ono cieszy się przebierankami i ta straszną otoczką, my oczywiście obchodzimy po prostu święto związane z kontaktem z tamtym światem. trochę poważniej niż haloween - robimy kolację z użyciem dyni, palimy świeczki, wspominamy waznych zmarłych, zostawiamy "strawę" na balkonie i oczywiście wydrążoną dynię.
      • ardzuna Re: Halloween - sie zbliża 28.10.15, 23:44
        claudel6 napisała:

> tak. ale my jestesmy poganami.

To nie jest święto ogólnopogańskie, tylko anglosaskie.
        • claudel6 Re: Halloween - sie zbliża 29.10.15, 00:31
          moj drugi wpis coś wyjasnił?
          • ardzuna Re: Halloween - sie zbliża 29.10.15, 08:47
            Nie. Po kiego grzyba obchodzić najbardziej komercyjne z cudzych świąt? Zrozumiałabym gdybyś napisała, że jako poganie obchodzicie Dziady, ale Halloween? chyba za dużo hollywoodzkich filmów się naoglądaliście i to jest wasza religia.
            • mamma_2012 Re: Halloween - sie zbliża 29.10.15, 09:17
              Akurat Halloween w polskim wydaniu raczej pozbawione jest gadżetów i dość bezkosztowe, w przeciwieństwie do np. BN.
              Zarabiają hodowcy dyni i cukierków, stroje nie sa droższe od tych na bal wszystkich świętych (zreszta mozna wykorzystać dokładnie te same i ucharakteryzowac sie na któregoś ciekawego świętego).
              • ardzuna Re: Halloween - sie zbliża 29.10.15, 10:21
                mamma_2012 napisała:

> Akurat Halloween w polskim wydaniu raczej pozbawione jest gadżetów i dość bezko
                > sztowe, w przeciwieństwie do np. BN.

Ciekawe, czemu wszystkie sklepy kipią od dekoracji halloweenowych. Robią to bez nadziei na zysk? Charytatywnie?
                • mamma_2012 Re: Halloween - sie zbliża 29.10.15, 10:55
                  Byłam wczoraj w Smyku (i to Megastore). Gadżety halloweenowe były przy wejściu, kilka masek, dwa czy trzy modele stroju (dynia, czarownica), jakas pajeczyna, rogi.
                  Ot, wszystkie gadżety.
                  W zeszłym roku w PiP były fajne ceramiczne lampiony dynie i jakies inne drobiazgi, w tym praktycznie nic.
                  Nie wiem jak w innych miastach, ale w Warszawie tematycznych dekoracji w żadnym chyba sklepie nie widziałam.

Natomiast to, co widziałam przed cmentarzem rzeczywiście mnie przeraziło. Zdecydowanie bardziej niz dekoracje halloweenowe. To dopiero swieto komercji. Znicze tańczą, grają i śpiewają, opalizujace, elektryczne, wysadzane koralikami. MASAKRA. I tony plastikowych kwiatów. I to wszystko jest tam, bo ktos to kupuje.
                  Grób, na ktorym postawiliśmy trzy srednie, proste znicze i chryzantemy, wyglądał nieprzyzwoicie skromnie.
    • mamma_2012 Re: Halloween - sie zbliża 29.10.15, 07:47
      Bardzo lubie to swieto.
      Kiedy moja corka była młodsza, z grupa znajomych urzadzalismy niesamowite atrakcje dla dzieci. Teraz juz wystarczają im maratony horrow, a na imprezy w klubach sa jeszcze za młodzi.
      Ale w tym roku syn juz załapał o co chodzi, wiec powoli wracam do klimatów.
      Niestety na naszą ulicę rzadko docierają dzieciaki w poszukiwaniu słodyczy. Takze wszystkie niechętne małym potworom, wampirom i innym przebierańcom odsylajcie ich do nas.
      Wole dawać cukierki czarownicom niz pieniadze kolędnikomsmile
      • kanga_roo Re: Halloween - sie zbliża 29.10.15, 08:47
        obchodzimy. nie mam nic przeciwko temu, żeby rozmawiać o duchach/duszach w przyjazny sposób, palić świece w wydrążonych dyniach, szykować jedzenie i zajadać się smakołykami (hit ubiegłoroczny: candy apples) i oglądać z dziećmi straszne filmy (polecam: Hotel Transylwania, nie polecam: Koralina).
        dzieciaki chętnie przebierają się za wiedźmy i duchy, ale po domach nie chodzimy i prawie nikt u nas nie chodzi.
        ten artykuł nt wierzeń super, przeczytam dzieciakom, i może wystawimy miseczki z jedzeniem dla wędrujących dusz? jak znam życie, przyjdą do nich wędrujące koty smile
      • ardzuna Re: Halloween - sie zbliża 29.10.15, 08:50
        mamma_2012 napisała:

> Wole dawać cukierki czarownicom niz pieniadze kolędnikomsmile

A w czym ci kolędnicy przeszkadzają i za co ich tak nie lubisz?
        • mamma_2012 Re: Halloween - sie zbliża 29.10.15, 09:07
          W niczym nie przeszkadzają, nie lubie tylko instytucji, na licencji ktorej dzialaja.

Niestety kolędnicy, w przeciwieństwie do wampirów nie zadowalają sie cukierkami.
          Tradycja nakazuje placic im, a ja nie mam gwarancji, ze zarobione pieniadze nie wylądują na tacy proboszcza.
          • ardzuna Re: Halloween - sie zbliża 29.10.15, 10:20
            mamma_2012 napisała:

> Niestety kolędnicy, w przeciwieństwie do wampirów nie zadowalają sie cukierkami
            > .

Może u ciebie. U mnie już dawno nie chodzą, ale kiedyś się absolutnie zadowalali.

> Tradycja nakazuje placic im, a ja nie mam gwarancji, ze zarobione pieniadze nie
            > wylądują na tacy proboszcza.

Niby dlaczego by miały? To inicjatywa prywatna, stroje prywatne, wysiłek prywatny.
            Jak dla mnie, fajna i nasza tradycja. Też nie jestem fanką kk.
            • kamyk.w.skarpecie [...] 29.10.15, 11:54
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • szamanta Re: Halloween - sie zbliża 29.10.15, 09:19
      Dzieciaki obchodzą, mąż tez się przyłącza do tej groteskowej głupawki . Mamita jedynie od czego jest to od wyskakiwania z kasy podczas zakupów roznych przedziwnych kostiumow, gadzetow, duperele, ozdóbek .
      Podwórko jak co roku będzie wystrojone fikuśnymi gotyckimi bibelotami mniejsyzmi i większymi ,wiec dzwonek od bramy chyba dostanie zwarcia od tego nieustannego dzwonienia po łakocie . W słodkości już mąż dzieciaki zaopatruje , również sam się przebiera i sie wczuwa
    • feniks_z_popiolu Re: Halloween - sie zbliża 29.10.15, 13:07
      Nie obchodzimy. Nie przemawia do mnie to święto. A odkąd mam rodziców na cmentarzu to tym bardziej wolę nasze refleksyjne pełne zadumy Święto Zmarłych. Jeśli inni mają chęć się tak bawić nie mam nic przeciw. I nie podoba mi się postawa kościoła w tam zakresie, że tylko ich gusła są jedynie słuszne.
      Dyni nie lubimy więc nie kupujemy i nie dłubiemy w niej. Irytuje mnie sfora dzieciaków zebrzaca o cukierki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka