Dodaj do ulubionych

Obcinacie dzieciom włosy same

28.10.15, 19:34

Właśnie ciachnęłam córce włosy, piętnaście centymetrów z długości i grzywkę. Ostatnio całkiem dobrze mi poszło, za to tym razem nie wiem czy jutro do fryzjera nie trzeba będzie się wybrać. Teraz się pluska w wannie jutro wycieczka, kurde co ja zrobiłam.

A u was jak ? Tylko fryzjer czy też kombinujecie?
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 19:44
      Mam chłopca z dłuższymi włosami, jestem z nim u fryzjera +/- raz na 3 tygodnie. Podcinalam mu grzywnkę, gdy był malutki, teraz bym sie nie odważyła.
      • karme-lowa Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 19:48
        Raz próbowałam. Chciałam skrócić o około 3 cm. Córka miała wtedy kręcone włosy. Następnego dnia i tak poszłyśmy do fryzjera bo wyglądały lekko mówiąc - śmiesznie, jakby wygryzione.
        • ichi51e Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 19:53
          moje tez ma krecone wiec tylko na sucho obcinam.
    • ichi51e Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 19:51
      obcinam sama bo nie ufam ze fryzjerka zrobi tak jak powiem i jeszcze sie taki fryzjer nie urodzil ze by go moje dziecko zaakceptowalo. tez dzis obcinalam krzywo mi boki wyszly ale tyl super. jstem zadowolona.
    • gris_gris Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 19:53
      Nie, mojemu synkowi obcina wlosy fryzjerka, odkad mial chyba rok. Ma piekne wlosy, ktore sie ladnie ukladaja (w zyciu bym mu nie sciela maszynka na krotko)
      • gris_gris Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:19
        na tym zdjeciu wlasciwie identyczna fryzura (nawet dziecko bardzo podobne smile )
        https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/62/99/be/6299be7a67e799bd79b19243149e6cfd.jpg

nie scinamy czesto, wiec jak mu podrosna, to wyglada to mniej wiecej tak:
        https://www.trewschriefer.com/wp-content/uploads/2015/10/lil-boys-haircuts-amazing-decor-20-on-haircut-design-ideas.jpg
        • kkalipso Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:25
          Bardzo fajnie. Najbardziej mi się podobają u chłopców właśnie takie fryzury.
        • antychreza Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:57
          O, mój ma włoski jak na drugim zdjęcie, tylko jeszcze nie tak gęste. Ma 10 miesięcy, więc jeszcze nic nie kombinowałam, ale jak jeszcze podrosną, to poproszę moja koleżankę z podwórka żeby przyszła do moich rodziców i go obcięła. Czesała mnie na studniówkę i mój ślub, ma synka, którego sama strzyże, mogę jej powierzyć kudełki mojego małego ;p
    • kkalipso Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:09
      Tylko raz mi się podobało jak obcięła fryzjerka, później to już było byle jak przez inne oczywiście, bo tamta daleko. Zaraz się okaże jak wygląda to teraztongue_out
    • fomica Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:11
      Nie. Dopiero dwa razy w życiu był u fryzjera, ale widze że sama nigdy bym tak nie ostrzygła, żeby włosy się układały, miały jakąs linię. Żałosny jest widok grzywki ciachniętej w domu krzywo nieostrymi nożyczkami albo fryzura jak spod garnka, bo tak najłatwiej.
    • madame_edith Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:12
      Ja bym sie nie odważyła smile jestem takim zerem manualnie ze nie byłby to dobry pomysł. Teraz oboje maja długie włosy wiec i fryzjerka rzadko grana
    • orbital_motion Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:23
      Raz czy dwa jej obcięłam. Rok miała mniej więcej. Jedna z najbardziej sytuacji - i dla mnie i dla córki. Stwierdziłam, że nigdy więcej. Znalazłam fryzjera dziecięcego, umówiłam ją na kolejne strzyżenie (ciąć trzeba często, bo włosów miała zawsze dużo i gęste, a spinek i gumek nie toleruje), zaznaczając, że może być ciężkim przypadkiem. Pani fryzjerka poradziła sobie bez większych problemów. Po tym doświadczeniu stwierdziłam, że nigdy, przenigdy nie zbliżę się do dziecka z nożyczkami. Może ona czuła, że ja o fryzjerstwie nie mam pojęcia, i dlatego tak się kręciła i wyrywała? Fryzjer dla córki kosztuje mnie 30 zł za wizytę (sama grzywka - 10) - i są to jedne z najlepiej wydanych pieniędzysmile
      • orbital_motion Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:25
        *jedna z najbardziej stresujących sytuacji - miało byćsmile
        Przy okazji - córka obecnie ma 2,5 rokusmile
    • oqoq74 Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:29
      Do pewnego wieku obcinałam synowi włosy, ale teraz woli jak to zrobi fryzjer, w dodatku, jak zrobi jakąś modną fryzurę.

Ale pamiętam jak w ok 7 klasy podstawówki sama sobie przycinałam grzywkę. Tak długo wyrównywałam, że koniec końców byłam prekursorką stylu Jagi Hupałotongue_out Koledzy i koleżanki miały ubaw.
    • beataj1 Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:32
      Tak. Strzygę tez chłopa i to normalnie nożyczkami a nie maszynką na rekruta.
      Ale. Jak byłam studentką bardzo często bywałam modelką włosów podczas szkoleń w jednej z lepszych szkół fryzjerskich. I nauczyłam się przez obserwacje jak to poprawnie robić: jak dzielić na sekcje i jakimi etapami ścinać (tzn długich włosów nie tnie się tak po prostu a robi się to warstwami).
      Lubie manualne czynności i nie stanowi to dla mnie problemu. I efekty są naprawdę niezłe. Skoro mój chłop pedancik to akceptuje to musi być to naprawdę ok.
      • kkalipso Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:48
        Robię dokładnie tak samo (warstwowo) podejrzane przy okazji strzyżenia mnie.
        Mała ma - znaczy się miała jeszcze godzinkę temu takie mniej więcej włosy z grzywką (kolor lekko jaśniejszy) a teraz do ramion. Wysuszyłam, wygląda dobrze, zobaczymy jutro rano, jak zdążę ją zobaczyć.
        https://data.whicdn.com/images/66052487/large.jpg
    • purchawkapuknieta Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:35
      Młody był u fryzjera raz. Obcinam go maszynką- włosy nie dom, odrosną- to raz, a dwa zupełnie nie pasuja mu takie uładzone slodkie włoski. Długich nie znoszę. Czasem robimy irokeza, czasem co tam sobie wymysli.
      Córka obecnie ma długie, przycinam koncówki, grzywkę i maszynką golę boki. Chyba że zupełnie mi się nie chce i mam akurat kasę, to idzie do fryzjera.

Sama na głowie miałam przedziwne rzeczy, więc pozwalam dzieciakom eksperymentować.
    • lola211 Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:40
      Tne sama.
      Córce skracam co jakis czas, bo ma proste włosy do ramion, a syn ma kręcone, wiec tylko podcinam, gdy urosną zbyt długie i ma ładną fryzurkę.
    • solejrolia Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:50
      do pewnego wieku mogłam sama podcinać,
      ale w naszej rodzinie dzieci mają gęste i sztywne włosy i tylko fryzjer (i to dobry!) może sobie poradzić.
    • nanuk24 Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:50
      Tylko fryzjer, ale nie powiem, ze tez jest to bezpieczna opcjawink
      Dwa razy sie zdarzylo, ze musieli mi dziecko poprawiac.
    • roodolff Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 20:58
      Zdecydowanie fryzjer.
      • czarna_kita Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 21:03
        Do mniej wiecej 7 roku życia obcinałam sama. Potem zaczęli wymyślać cuda a mi czasami sie udało czasami nie i trza bylo golić maszynką tongue_out Teraz przychodzi do nas mloda sąsiadka ktora w tym roku ukończyła szkołę w zawodzie fryzjerki i praktykuje na nas wszystkich smile
    • szamanta Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 21:06
      Maż jest od podcinania włosów i obcinania paznokci . Córki lubią zabiegi fyrzjersko pielęgnacyjne wykonywane z rąk taty . Ja się do nich nie tykam i czuje ulge
    • kota_marcowa Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 21:37
      Mój jeszcze za mały, ale raczej będę korzystać z usług fryzjera, zwłaszcza, że młody ma dużo włosów. Nie zapomnę jak miałam ze 4-5 lat i matka raz jeden stwierdziła, że przyoszczędzi na moim fryzjerze, bo obciąć dziecku włosy, to żadna filozofia, zwłaszcza, że mam włosy proste, więc wydawałoby się, że łatwe w obsłudze smile
      Nie muszę mówić, że wyszła jej tragedia, kazała mi mówić, gdyby ktoś zapytał, że wzięłam nożyczki sama sobie obcięłam big_grin
      Fryzjer coś tam podratował, ale przez jakiś czas miałam krótkie włosysmile
    • mikams75 Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 21:48
      tak do wieku 2,5 roku obcinalam sama, zazwyczaj na spiocha big_grin
      Ale pozniej wloski zgestnialy, wyprostowaly sie i juz bylo widac krzywizny czy jakos bezsensownie wycieta grzywka i zaczelysmy chodzic do fryzjera. Ale tez nie kazdy fryzjer potrafi wyciac pasujaca grzywke.
      Mysle, ze duzo zalezy od wieku dziecka ale i od samych wlosow i tez od talentu mamy. Do tego trzeba miec dobre nozyczki fryzjerskie - ja sobie kiedys obcinalam zwyklymi i notorycznie wlosy sie rozdwajaly.
      Ale ja mam krecone i artystyczny nielad, na takich nie widac krzywego ciecia. Na wlosach corki w tej chwili widac bardzo jak cos jest nie tak przyciete, wiec wole juz nie kombinowac.
    • wydramarlenka Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 21:57
      Nigdy. Mam dwie lewe ręce.
      Nie zdarzyło mi się uciąć czegokolwiek równo.
      Jak próbowałam kiedyś skrócić spodnie to różnica między nogawkami wynosiła ok. 2 cm. układanie i docinanie wykładziny skończyło się malowniczym kolażem na podłodze.
      Próby samodzielnego strzyżenia mogłyby się skończyć żądaniem kupna peruk. tongue_out Fryzjer mimo wszystko tańszy.
    • asia_i_p Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 22:05
      Córka fryzjer, bo tak sobie życzy, ja też fryzjer ostatnio, bo mąż się zbuntował, ja obcinam mężowi, a mąż synowi, podstępem, po kosmyku.
    • mynia_pynia Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 22:28
      Mam 4 latka na stanie. Ścinam mu wlosy raz na 2 -3 miesiace, sama w domu. Ścinam wlosy mężowi, siostrze, mamie, ścinalam babci, dziadkowi i tacie, kolezanką. Czasmi nawet ukladam fryzury kolezanka jak gdzies wychodzimy a jestesmy np na wyjezdzie. Lubie tez malowac paznokcie i robic makijaz. Nie jestem fryzjerka ani kometyczka. Szkoda ze ja musze chodzic do fryzjera - nie lubię.
      • mynia_pynia Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 22:34
        Oczywiscie dziecię tne nożyczkami nie maszynka, a syn ma raka fryzure (nie wiem czy uda mi sie wkleic, bo z komorki pisze) www.google.pl/imgres?imgurl=http://static.insomnia.pl/sb.asp%253Fw%253D520%2526p%253D2/images2010/20100816021551.jpg&imgrefurl=http://www.insomnia.pl/Galeria_fryzur_meskich-t181940-s117.html&h=236&w=225&tbnid=sGcEfEoU_a0CoM:&q=dluzszy+tyl+fryzura+meska&docid=slWwSKBpbzjMTM&hl=pl&ei=0T4xVpnhIee8ygO16Jj4Aw&tbm=isch&client=ms-android-sonyericsson&ved=0CCAQMygDMANqFQoTCNmNpOaO5sgCFWeecgodNTQGPw&biw=320&bih=488
      • kota_marcowa Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 22:34
        Koleżankom om om om
    • eliszka25 Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 22:29
      starszemu obcinalam sama tak gdzies do 3 lat, ale mial takie fajne, duze loki, wiec tylko podcinalam grzywke i skracalam z tylu, zeby nie bylo mu goraco. zwykle strzyzenie odbywalo sie podczas zabawy w wannie. mlodszy za chiny ludowe nie dal sie obciac, choc kombinowalismy na rozne sposoby, wiec w wieku nieco ponad rok poszedl pierwszy raz do fryzjera. bylam bardzo sceptyczna, bo fryzjerka usadzila mi go na kolanach, dala zabawki i on sie tak bawil, a ona z doskoku to tu ciachnela, to tam. wielkie bylo moje zaskoczenie, kiedy sie okazalo, ze efekt jest naprawde fajny, a dzieciak tak naprawde wcale nie zauwazyl, ze ktos mu wlosy obcinal. od tamtej pory chodzimy wlasciwie tylko do tego fryzjera. chlopaki bardzo lubia, bo pracuja tam fajni, mlodzi ludzie, mozna w trakcie obcinania pograc na ps3 lub ipadzie, siedziec na prawdziwym motorze zamiast fotela i inne takie bajery.

sama obcinam mezowi, ale on zawsze chce na krotko. nie tak calkiem na rekruta, gora troche dluzsza, po bokach krocej, ale jednak dosc krotko. chlopaki wola dluzsze fryzurki, a ja takich nie umiem zrobic, wiec wole zaplacic za fryzjera. poza tym, jak chlopaki maja jakies konkretne fryzury, to zawsze wygladaja co najmniej ok, nawet gdy wlosy juz troche przydlugie. natomiast moja szwagierka jedzie na rowno maszynka i ich chlopaki wygladaja jak by piorun w rabarber strzelil srednio ze 2 tygodnie od obcinania.
    • edelstein Re: Obcinacie dzieciom włosy same 28.10.15, 23:01
      Lece maszynka,raz ja, raz moj.
    • thank_you Re: Obcinacie dzieciom włosy same 29.10.15, 09:33
      Mój synek ma włosy takie jak chłopiec na zdjęciu (kolor, dlugość). Chodzę z nim do fryzjera raz na miesiąc - nie będę bawiła się w ostrzenie nożyczek i stres czy równo wyjdzie za 20 zł.

https://www.szczesliva.pl/wp-content/uploads/2014/11/fryzura-dla-ch%C5%82opca34.jpg

• diamondcrazy Re: Obcinacie dzieciom włosy same 29.10.15, 09:57
      Tylko fryzjer. Moja trzynastolatka ma dlugie, geste i sztywne wlosy; zeby ladnie sie ukladaly trzeba je co jakis czas wystopniowac. Z synem tez nie kombinuje,obcina go fryzjer.
      • una_mujer Re: Obcinacie dzieciom włosy same 29.10.15, 10:38
        Ja obcięłam mojemu dziecku włosy raz. MIała wtedy 10 miesięcy (włosów ma od urodzenia bardzo dużo, gęste i szybkorosnące - po mamusi smile) Moja mama przyjechała do mnie w odwiedziny, przyjrzała się wnusi I stwierdziła: No zobacz, jak temu dziecku włoski krzywo rosną...
        Od tego czasu obcina fryzjerka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka