29.10.15, 22:41
Mam do was pytanie : czy spotkalyscie się z przypadkiem nowotworu płuc, w ktorym nie było kaszlu?
Zaraz oszaleje, źle się czuje ostatnio, mam duszności i obawiam się nowotworu. Mam 30 lat, paliłam 3-5 papierosów dziennie. Mam bOle w klatce piersiowej, w łopatkach, w barkach. Sporo ostatnio pracowałam (8h przy komputerze), potem kilka godzin w domu ( praca mgr), kręgosłup mnie boli bardzo ale niepokoi mnie skąd ta duszność. Zero ruchu, kupa stresu.
Obserwuj wątek
    • solejrolia Re: Rak płuc 29.10.15, 22:45
      to już prędzej nerwica, a nie rak.
    • aankaa Re: Rak płuc 29.10.15, 22:47
      a dlaczego akurat płuc ?
      • eryk2601 Re: Rak płuc 29.10.15, 22:48
        Na pewno nie jest to rak płuc.Idż do lekarza.
        • karme-lowa Re: Rak płuc 29.10.15, 22:56
          Ja mam ostatnio bóle w mostku i między łopatkami. Obstawiam stres.
          • aankaa Re: Rak płuc 29.10.15, 22:59
            mnie pobolewa palec u nogi (przydzwoniłam w metalową framugę) - dr gugle i forum obstawiłoby dnę moczanową wink
      • black.sally Re: Rak płuc 29.10.15, 23:29
        aankaa napisała:

> a dlaczego akurat płuc ?

dlaczego akurat rak?
    • klamkas Re: Rak płuc 29.10.15, 23:07
      Owszem, mój wujek (lat 60) nigdy nie palił, nikt w jego bezpośrednim otoczeniu nie palił, nigdy nie kaszlał (poza drobnymi infekcjami) rozkaszlał się raz - po 2 tygodniach okazało się, że ma nowotwór płuc z przerzutami tam gdzie się da, po 6 tygodniach nie żył.

ALE... twoje objawy bardziej wymagają konsultacji u neurologa i psychiatry razem wziętych, a najlepiej jak przed wizytą u nich zafundujesz sobie ze 3 tygodnie wakacji (prawdziwych, atrakcyjnych, odwracających uwagę, relaksujących).
      • trzy_szczurki Re: Rak płuc 29.10.15, 23:34
        Ja marzę choćby o tygodniu spokojnych wakacji.... Albo choć o jednym popołudniu bez męża i dzieci (towarzystwo jeczaco-placzace). Niepokoją mnie duszności (nie mogę złapać pełnego oddechu) i ucisk nad młotkiem, ale najbardziej rzeczywiście bolą mnie
        Mięśnie i kości.
        • klamkas Re: Rak płuc 29.10.15, 23:40
          Czyli raczej nerwica i przemęczenie niż nowotwór. A jak nie chcesz/nie możesz wypocząć, to leczenie na niewiele się zda niestety.
        • saszanasza Re: Rak płuc 30.10.15, 09:03
          trzy_szczurki napisał(a):

> Ja marzę choćby o tygodniu spokojnych wakacji.... Albo choć o jednym popołudniu
          > bez męża i dzieci (towarzystwo jeczaco-placzace). Niepokoją mnie duszności (ni
          > e mogę złapać pełnego oddechu) i ucisk nad młotkiem, ale najbardziej rzeczywiśc
          > ie bolą mnie
          > Mięśnie i kości.

a i potwierdzam, że brak możliwości nabrania oddechu to też kręgosłup. Mam tak samo. Czasami na kilka tyg. przechodzi, ale zawsze wraca i niestety tego nie da się wyleczyćuncertain
    • kasia_kar Re: Rak płuc 29.10.15, 23:10
      Może zrobić rentgen klatki piersiowej? Krótkie, bezbolesne badania i od razu wiadomo o co chodzi.
    • babcia_kasi Re: Rak płuc 29.10.15, 23:20
      Mam bOle w klatce piersiowej, w łopatkach, w barkach. Sporo ostatnio pracowałam (8h przy komputerze), potem kilka godzin w domu ( praca mgr), kręgosłup mnie boli bardzo ale niepokoi mnie skąd ta duszność. Zero ruchu, kupa stresu. >>
      hmm...
      Kilka lat temu ok. 28-letni komputerowiec opisywał podobne objawy.
      Przebywał w kilku szpitalach, dusił się, "umierał"...
      Uleczyl go rehabilitant od kregosłupa-nakazał kupić sobie klęczące krzesło do komputera i stał się cud...Facet był tak szczęśliwy, że wszystkim o tym chciał opowiedzieć.
      Miał takie same objawy jak Ty, zwłaszcza ten ból w klatce piersiowej.
      Zdrówka życzę.
      • dzikka Re: Rak płuc 30.10.15, 08:36
        Ból w klatce piersiowej czy, uwaga, bóle palców u nóg lub piszczeli to jak najbardziej objawy dolegliwości kręgosłupa. Do tego stres i takie objawy jak twoje są zupełnie normalne. U mnie duszności tez występowały, okazało się, że to objawy refluksu żółciowego.
        • kim5 Re: Rak płuc 30.10.15, 08:52
          A co Ci wyszło na rtg?
    • saszanasza Re: Rak płuc 30.10.15, 08:58
      To kręgosłup, moim zdaniem. Ja też mam bóle w klatce (taki kłujący), Stres wzmaga objawy bo napinają się mięśnie przykręgosłupowe, co ma wpływ na kręgosłup. Zrób lepiej rtg kręgosłupa szyjnego i piersiowego
    • gragi_tara Re: Rak płuc 30.10.15, 09:36
      Idz na jakiś da jakiś dobry masaż. Najlepiej do sprawdzonego kręgarza, Rozmasuje wszystkie mięśnie wzdłuż kręgosłupa, wszystkie blokady spowodowane stresem.
    • dziennik-niecodziennik Re: Rak płuc 30.10.15, 09:58
      idz do lekarza po skierowanie na rtg klatki i sie uspokoisz od razu.
      rak mi sie nie widzi, prędzej nerwica.
    • natalie_rushman Re: Rak płuc 30.10.15, 13:15
      Zbadaj tarczycę.
      Ja też się duszę i stawy mnie bolą. Mam nieciekawy wynik USG w tej chwili.
    • melisaa4 Re: Rak płuc 30.10.15, 15:00
      Równie dobrze może być zawał
      • snakelilith Re: Rak płuc 30.10.15, 16:53
        Zawał u 30-to letniej kobiety? To prawdopodobieństwo wpadnIęcia pod tramwaj jest chyba wyższe. Poza tym, zawał u kobiety objawia się rzadko bólami w klatce piersiowej i dusznością, a raczej uciskaniem w okolicach żołądka, nudnościami i rozbiciem jak przy ciężkim przeziębieniu. Bez czynników ryzyka (wysokie ciśnienie/otyłość/ wyjątkowa genetyczna predyspozycja) przed menopauzą zawałem nie zawracałabym sobie też głowy.
      • kiddy Re: Rak płuc 30.10.15, 17:10
        I dlatego autorka powinna jak najszybciej iść do lekarza, a nie słuchać forumowych porad. Te objawy pasują zarówno do bardzo poważnych schorzeń zagrażających życiu (zator płucny, zawał, choroba wieńcową), jak i uciążliwych, ale nieniosących bezpośredniego zagrożenia.
        Aha, jeszcze jedno. Nie ma tak, że trzydziestolatka to za młoda na zawał czy inne cholerstwo. Niestety.
    • asia06 Re: Rak płuc 31.10.15, 15:12
      No to masz poważne niedobory magnezu. Badanie poziomu magnezu we krwi nic nie da, jest zupełnie niemiarodajne. Kup sobie chlorek lub siarczan magnezu do kąpieli i się w tym mocz. Uzupełnianie braków może potrwać długo, efektów nie będzie widać od razu.
    • trzy_szczurki Re: Rak płuc 31.10.15, 23:29
      Skierowano mnie na RTG kręgosłupa piersiowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka