Dodaj do ulubionych

Dyrektor sadysta :/

06.11.15, 23:52
W dniu dzisiejszym, +2 stopnie i przenikliwie zimne powietrze, zarządzono w szkole alarm. Dzieci zostały wyprowadzone na dwór w tym w czym były, czyli tiszertach, tenisówkach. I tak sobie stały na placu. Syn twierdzi, że trwało to godzinę lekcyjną, do kolejnego dzwonka, ale załóżmy że krócej. Dyrektor oczywiście ubrany w kurtkę i czapkę.
Jak dzisiaj przyszłam do szkoły po syna, zaskoczył mnie przez okno widok nauczycielki prowadzącej lekcje w kurtce. Potem sprawa się wyjaśniła, przemarzła w czasie alarmu i nie mogła się ogrzać.
To jest szkoła, w której o tej porze są głównie młodsze klasy, zerówki, pierwszaki i klasy drugie.
Syn mówił, że tak przemarzli, że zdrętwiały im nogi i ręce i nawet podskakiwać nie byli w stanie by się rozgrzać ruchem.
Ja się zastanawiam, czy to w ogóle jest zgodne z prawem? Bo ze zdrowym rozsądkiem i elementarną empatią na pewno nie. Dodam, że jest to pierwszy alarm od czasu gdy syn chodzi do tej szkoły, czyli już ponad rok. Nie mogli zorganizować tych ćwiczeń gdy było cieplej?
No nie mogę tego pojąć, jestem w szoku. Jakieś działania proponujecie?
Obserwuj wątek
    • capa_negra Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 00:00
      Koniecznie wizyta z kałasznikowem
      • aankaa Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 00:03
        dziecku powiedz żeby kurtki nie zostawiał w szatni tylko nosił ze sobą
        jak przyjdzie prawdziwy alarm to przynajmniej się nie przeziębi
        • czar_bajry Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 00:15
          Moim zdaniem dyrektor to idiota.
      • karme-lowa Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 00:04
        Uważasz, że stanie (to nie była lekcja wf) na zimnie to nic takiego? To sama postój 45 min w getrach i bluzce z krótkim rękawem. Powodzenia.
        • capa_negra Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 01:00
          Od zawsze były takie próbne alarmy i wszyscy żyjemy.
          Nikt nie zarywa dla alarmu całej lekcji, wiec nie ma mowy o 45 min.
          Dramat bo trochę zmarzło- chyba o tej porze roku pół gołe na lekcji nie siedziało?? W realu zagrożenie występuje tylko przy bezwietrznej pogodzie i w temperaturze max 25 stopni ? bo przy wyższej dla odmiany dziecię się spoci?
          A teraz wyobraź sobie, że nie ma takich alarmów i w przypadku realnego zagrożenia dziecko nie wie jak się zachować,panikuje i doznaje uszczerbku na zdrowiu.Ciekawe co wtedy robi ematka??
          Sądzę, że byłaby to co najmniej zbrojna krucjata przeciwko systemowi oświaty, który zaniedbał przeszkolenia dziecka, a dyrektor zostałby nazwany mordercą??
          • 3-mamuska Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 02:20
            Wiesz w klasie można siedzieć w bluzce z krótkim rękawem .
            I sorry ale dyrektor debil.
            Mógł próbny alarm zrobic miesiąc temu. Gdyby od wrzesnia w szkole był pożar to dzieci nie wiedziałby jak sie zachować. Hmm takie rzczy robi sie na początku roku.
            Gdyby to był prawdziwy pożar dzieci dostałyby koce lub "koce termiczne" bo straż pożarna ma je na stanie. Czy w karetkach sa , a do prawdziwego pożaru jest sporo jednostek i strazy i pogotowia.
            I to ze ktoś sie nie spalił nie oznacza ze ma zamarznąć.

Musieli sporo stać na dworze skoro nauczycielka nie mogła sie rozgrzać dorosła osoba.
            Myśmy tez mieli alarmy próbne ,ale to gdy było w miarę ciepło, No i 10 minut cała akcja dla
            Sprawdzenia systemu i organizacji.
            • ichi51e Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 06:47
              nauczycielka spokojnie mogla wymarznac i w 10 min - zalezy co miala na sobie. i tez stawiam ze godzine nie stali
          • kalina_lin Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 08:28
            >A teraz wyobraź sobie, że nie ma takich alarmów i w przypadku realnego zagrożenia dziecko nie wie jak się zachować,panikuje i doznaje uszczerbku na zdrowiu.

A teraz wyobraź sobie, że można wcześniej uprzedzić dzieciaki, że będą takie ćwiczenia i każde ma w klasie ze sobą ciepłą bluzę. Nikt nie neguje potrzeby przeprowadzania próbnych alarmów. Ale można je przeprowadzić z sensem.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:10
              Ale właśnie o to chodzi, żeby NIE uprzedzać.....
              • kalina_lin Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:49
                Dlaczego? Lepiej przestraszyć dzieciaki, wmawiając im, ze się szkoła pali?
                U nas zwykle alarmy cwiczebne były zapowiedziane.
                • zuleyka.z.talgaru Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 11:54
                  Ja pitole. Jak nie rozumiesz to trudno. U nas nie są zapowiedziane, tak samo jak i w fabryce w której pracowałam też nie były zapowiadane.
                  • kalina_lin Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 15:05
                    Ja pitole. Jak nie umiesz uzasadnić swojego stanowiska i przedstawić argumentów to trudno.
                    Przeciętnie inteligenty człowiek potafi tak zaplanować ćwiczenia, żeby dzieciaki nie marzły bez potrzeby. Bo to marznięcie nie jest niezbędne do wykształcenia prawidłowych zachowań w czasie ewakuacji. Widocznie dyrektorowi placówki inteligencji nie staje.
                  • bbuziaczekk Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 11:04
                    W mojej pracy w fabryce alarmy probne sa zapowiadane wczesniej
                  • emka_waw Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 13:30
                    zuleyka.z.talgaru napisała:

> Ja pitole. Jak nie rozumiesz to trudno. U nas nie są zapowiedziane, tak samo ja
                    > k i w fabryce w której pracowałam też nie były zapowiadane.

Ja też pitole. U syna w szkole był we wrześniu, zapowiadany tydzień na przód. U mnie w firmie raz zrobili alarm bez zapowiedzi - położyli upgrade kluczowych systemów informatycznych, żeby to odkręcić ludzie siedzieli do ósmej w poniedziałek i ledwo postawili to na nogi. A u mnie akurat brak systemów oznacza plajtę firmy. Od tego czasu grzecznie się pytają informatyków, czy mogą alarm próbny zrobić.
                • asia_i_p Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 22:15
                  Chodzi o to, żeby jak najlepiej odtworzyć warunki naturalne - sprawdzić, jak nieuprzedzeni ludzie radzą sobie z ewakuacją. Natomiast niekoniecznie trzeba to robić w najzimniejszy dzień dostępny w danym przedziale czasowym.
              • arwena_11 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:10
                a to dyrektor też nie wiedział? czy może się przygotował?

Kolejny alarm powinien być zorganizowany przez kogoś z zewnątrz, żeby dyrektor nie miał szansy wziąć kurtki z szafy, bo nie wierzę, że trzyma w gabinecie na wieszaku, a nie w szafie
              • paskudek1 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 18:01
                gów..no prawda. MOŻNA uprzedzić dzieciaki jak najbardziej. teraz jest najwidoczniej okres próbnych alarmów bo u nas w mieście tez w szkołach byly. I też w jednej dyrekcja zwyczajnie UPRZEDZIŁA dzieciaki że będzie coś takiego i że mają się ubrać, ale np. plecaki i wszystko zostawiają w klasach. Ktos wyżej slusznie zauważyl - w razie prawdziwego pożaru ewakuowani dstaną koce czy cokolwiek do okrycia PO ewakuacji. w czasie próbnego alarmu stoją i marzną. Debilizm. Tym bardziej że pan dyrektorek, jak czytam, wyszedl stosownie ubrany. Na miejscu rodziców w razie choroby dziecka pofatygowalabym sie do pana dyrektora ze stosownym rachunkiem za leki. Efektu by pewnie żadnego nie bylo, ale może by coś ruszyło jego szarymi komórkami
            • zebra12 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:50
              Dokładnie, chodzi, by nie ostrzegać. I nie wolno niczego ze sobą zabierać.
              • premeda Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:01
                A dlaczego? Zaliczyłam 2 alarmy w pracy rzeczywiste, ulatniał się gaz i pozwolono nam zabrać coś do ubrania, a co niektóre dziewczyny kanapki zdążyły zabrać.
              • niennte Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:08
                zebra12 napisała:

> Dokładnie, chodzi, by nie ostrzegać. I nie wolno niczego ze sobą zabierać.

Racja, ale gdybym widziała, że dzieci mają przewieszone bluzy na krześle, a same są w krótkim rękawku, to dopilnowałabym, żeby wzięli. Do szatni ani gdziekolwiek indziej nie można, trzeba natychmiast najbliższym wyjściem opuścić budynek.

Mogło faktycznie tak być, że dyrektor nie zrobił alarmu przy cieplejszej pogodzie, a potem ktoś go pogonił i musiał.
                • asia_i_p Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 22:20
                  Oj tam, oj tam.
                  Jak u mnie w liceum był autentyczny alarm bombowy, to wszyscy zeszli do szatni, niektórzy jeszcze poszli na stołówkę i ogólnie była atmosfera piknikowa, a jedynymi osobami, które podchodziły do całej sprawy poważnie, było dwoje amerykańskich nauczycieli z Korpusu Pokoju - bladzi i sztywni bohatersko tkwili na posterunku i usiłowali ewakuować rozbawioną młodzież.
              • kalina_lin Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 11:33
                > I nie wolno niczego ze sobą zabierać.
                Nie wolno schodzić do szatni po ubrania. Bluzę wiszącą na krześle można zabrać. A jeśli, nie, to poproszę o uzasadnienie. Skoro niczego nie wolno zabierać, to czemu dyrektor miał kurtkę? Dla niego są inne zasady?
                • najma78 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 11:47
                  kalina_lin napisała:

Bluzę wiszącą na krześle można zabrać.

Jesli wisi na krzesle to jasne ze mozna, nie ma czasu na pakowanie sie, skladanie rzeczy itp. Zabieram torbe ktora wisi na krzesle. Tak samo mozna bluze. Mam wrazenie ze sytuacja opisana przez autorke watku zostala mocno przerysowana, nawet tutul w ktorym uzyla slowo 'sadysta' o tym swiadczy.
                  • ichi51e Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 11:53
                    otoz mylisz sie. zgodnie z zasadami ewakuacji rorby plecaki etc wszystko zostaje na miejscu - masz nic nie ratowac
                    • ichi51e Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 11:57
                      chociaz - jak przejrzalam kilka regulaminow to zalezy od szkoly w jednych mozna zabrac rzezy osobiste w innych nie. jest zakaz iscia do szarni za to. trzeba sie do ewakuacji konkretnej przygotowac. wspolne tylko wylaczenie kompow i zabazpieczenia sprzetu big_grinD
                    • najma78 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 12:35
                      ichi51e napisała:

> otoz mylisz sie. zgodnie z zasadami ewakuacji rorby plecaki etc wszystko zostaj
                      > e na miejscu - masz nic nie ratowac

Nie masz pakowac sie ale mozesz to zbrac, nikt ci nie zabroni zalozyc na siebie swetra ktory wisi na oparciu krzesla na ktorym siedzisz ani zalozenia torby na ramie, nie pakijesz do niej tego co na stole. W trakcie pozaru nie chodzi o to aby rzucic sie do wyjscia jak sie stoi i zadeptac.
                      • asia_i_p Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 22:22
                        Torbę możesz zabrać przy pożarowym, a masz zostawić przy bombowym, tylko przynajmniej u mnie w szkole taki pech, że sygnał dźwiękowy mają ten sam. wink
                        • babunia_wygodka Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 12:33
                          asia_i_p napisała:

> Torbę możesz zabrać przy pożarowym, a masz zostawić przy bombowym, tylko przyna
                          > jmniej u mnie w szkole taki pech, że sygnał dźwiękowy mają ten sam. wink

Zabieranie torby, niezależnie od rodzaju alarmu i regulaminu, to głupota, bo torba zajmuje miejsce w przejściu i spowalnia ewakuację.
          • lady-z-gaga Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 08:47
            >W realu zagrożenie występuje tylko przy bezwietrznej pogodzie i w temperaturze max 25 stopni

W realu spodziewałabym się raczej, że dyrektor zdejmie swoją kurtkę i odda jakiemus zmarzniętemu dziecku. I inni dorośli też. Bo własnie w ten sposob zachowują się dorośli wobec dzieci w awaryjnych sytuacjach, czy może się mylę? wink
            Tyle, że to nie był real. I temperatura bliska zeru nie była konieczna, aby przeprowadzić szkolenie z zasad bezpieczenstwa, a dyrektor wg mnie zachował się jak bezmyślny głupek.
            • aankaa Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 11:25
              dzieci było kilka setek, dorosłych pewnie z 10 razy mniej
              Jasio przychodzi ze szkoły i rozżalony do ematki: Zuzia i Staś dostali kurtki od nauczycieli a ja nie crying

to by dopiero się działo !
              zupełnie jak w wątku, w którym tata podwiózł swoje + 2 innych dzieci a reszta musiała wracać piechotą
          • arwena_11 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:21
            W swojej karierze szkolnej nie pamiętam ani jednego alarmu
            • kota_marcowa Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:59
              Ja też nie i nie znam nikogo, kto by miał.
              • asia_i_p Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 22:23
                Ja miałam, ale nie próbny.
                W tej chwili próbny alarm raz lub dwa razy do roku jest obowiązkowy.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 11:55
              U nas były czesto. Tak samo w zakładach pracy.
              • kota_marcowa Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 20:49
                Naprawdę, ja w życiu swoim nie miałam i nie znam nikogo kto by miał.
                W pracy faktycznie były obecnej, bo innych nie, ale nie w moim dziale akurat i zapowiedziane, z udziałem straży pożarnej, ewakuacją, ale jednak zapowiedziane i w lecie.
            • lauren6 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 12:12
              Ja też nie. W firmach owszem, ale zawsze na wiosnę.
            • memphis90 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 15:12
              U nas były chyba dwa w podstawówce, jak ktoś zadzwonił na policję, że w szkole jest bomba. Nie były "próbne" ani "szkoleniowe".
          • olga727 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 20:51
            capa_negra ale alarm próbny (jeśli już niezbędny) to wykonuje się w czasie,gdy jest dużo cieplej ! U nas w szkole,też są organizowane alarmy ćwiczeniowe,ale odbywają się one wiosną gdy jest ciepło,a nie w listopadzie. Dzieci mają na sobie normalne ubrania,długie spodnie i ew. bluzy. Ciekawe,czy dyrektor będzie leczył te zziębnięte dzieciaki ? tongue_out
          • koronka2012 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 21:37
            capa_negra napisała:

> Od zawsze były takie próbne alarmy i wszyscy żyjemy.

Sorry, nie spotkałam się jeszcze z tym, żeby takie próbne alarmy urządzać o tej porze roku.
            Alarmy mamy w biurze co roku - i zawsze w lecie. Trzeba być debilem, żeby organizować to teraz.

> Nikt nie zarywa dla alarmu całej lekcji, wiec nie ma mowy o 45 min.

Zanim się wszystkich wyprowadzi, policzy, itd, spokojnie mija co najmniej 20 minut. W przypadku dzieci może być i dłużej. Oni stoją, ekipa w tym czasie sprawdza pomieszczenia.

> W realu zagrożenie występuje tylko przy bezwietrznej pogodzie i w tempera
            > turze max 25 stopni ? bo przy wyższej dla odmiany dziecię się spoci?

Błagam. Nie porównuj zdarzenia losowego z celowym działaniem bezmyślnego idioty, który jednak zapobiegliwie sam się opatulił.
            Skutek ćwiczenia jest identyczny w lecie, a nie naraża ludzi na chorobę.
            • mama-123 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 21:46
              Takie alarmy nie zabieraja 20 min. W szkole, w ktorej pracuje zajmuja 2 minuty, a teraz to 5 , bo chlopiec, ktory jest niepelnosprawny i musi zejsc z pierwszego pietra. 20minut to zdecydowanie za duzo i znaczyloby ze szkola nie jest przygotowana na pozar.
            • melmire Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 22:47
              Alarmy organizuje sie na jesieni, zeby miec pewnosc ze wszystkie klasy sie zalapaly,. Nie pierwszego wrzesnia bo pierwsze klasy jeszcze nie znaja terenu, nauczycieli ani siebie na wzajem, nie zima bo faktycznie zimno, drugi alarm probny jest zazwyczaj na wiosne, a latem dzieci sa na wakacjach. Gdyby probne alarmy robiono tylko wiosna, znaczyloby to ze przez X miesiecy kilka klas pierwszych nie jest przecwiczonych na okolicznosc ewakuacji.
              • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 09:49
                Jesień jest też w październiku. Poza tym jeżeli nowe klasy nie znają terenu to tym bardziej powinny poznać drogę ewakuacji. Zresztą nasza szkoła jest stosunkowo mała (600 osób) i nieskomplikowana architektonicznie.
          • czar_bajry Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 02:04
            Jakoś sobie nie przypominam alarmów przy minusowej temperaturze, owszem alarmy są ćwiczone wiosną i wczesną jesienią. Naprawdę nie ma potrzeby przeprowadzać ich o tej porze...
            • edelstein Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 10:49
              A ja sobie przypominam,byl nawet w zimie jeden.Tylko wtedy dzieci nie dostawaly spazmow i nie umieraly od parunastu minut na dworzu.
              • melmire Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 11:02
                W gimnazjum gdzie pracowalam 2 godziny przerwy w poludnie odbywalo sie na dworze, takze zima kiedy bylo zimno i lalo. Nie bylo dachu tak duzego zeby wszystkie dzieciaki pomiescic, i troche mi ich bylo zal smile tym niemniej smiertelnosci nie zaobserwowano .
              • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 11:49
                No mój niestety "umarł" tzn. astma wróciła sad
                Nie chciał się przyznać, że ma świsty, bo bał się, że nie będzie mógł chodzić na treningi. Dopiero dziś jak zrobił się blady jak papier udało mi się z niego wydusić, że tej i poprzedniej nocy świsty nie dawały mu spać.
    • karla.on Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 02:52
      zycie moja droga, zycie, takie jest zycie.
      Moja corka tez kiedys tak przemarzla, nawet sie pochorowala. Ja tez. musisz sie z tym pogodzic.
      Pwenie bys chciala podjac dzialania I zaskarzyc dyrektora, najlepiej do kratorium. a wiec skarzymy skarzymy skarzymy, jakiego mamy idiote
      • wioskowy_glupek Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 07:17
        No idiotę niestety, nie jestem zwolennikiem robienia dżihadu i matek histeryczek, robiących w szkole gó...burzę o wszystko, ale tu bym nie popuściła. Ciekawe czy jakby dzieciak dostał zapalenia płuc to za leki by zapłacił, zaległości nadrobił ?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:11
          Zawsze podczas prawdziwego pożaru mógłby się spalić, bo niuniuś poszedłby kurteczki szukać. Wtedy chyba matka nie mogłaby mieć pretensji o przemarzniecie dzieciaka...
          • wioskowy_glupek Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 11:19
            Myślisz w ogóle zanim coś napiszesz ? To nie był pożar tylko próbny alarm... można go przeprowadzić jak jest ciepło.
          • natalie_rushman Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 15:47
            A czytałaś, że dzieciak ma nawrót astmy?
            Nic dziwnego, że matka się ciska, to nie katarek, że 3 dni w domu posiedział, a ona musiała pofatygować się do przychodni po zwolnienie (co może się zdarzyć z miliona innych powodów).
      • arwena_11 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:22
        Pytanie za 100 punktów dlaczego dyrektor był w kurtce? Może jakby musiał stać bez kurtki to by zaczął myśleć?
        • ichi51e Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:48
          pomyslmy - dlaczego?
          pewnie dlatego ze nie trzyma jej w szatni tylko ma wieszak w gabinecie! ale w sumie dla solidarnosci moglby jej nie zakladac! albo moglby dzieciom powiedziec na zebraniu poewakuacyjnym "zima idzie na wypadek ewakuacji dobrze sie jest ubierac na cebule zeby nie zmarznac w razie w"
    • rosapulchra-0 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 07:17
      Godzinę? Niemożliwe. Jak stali 15 minut, to wszystkie pieniądze.
      Normalnie to wygląda tak, że dzwoni dzwonek na alarm, ludzie wychodzą z budynku do specjalnie wyznaczonego punktu, sprawdza się listę obecności i wraca się do budynku. Takich próbnych alarmów powinno być kilka w roku, aby wszystkim osobom utrwaliło się zachowanie podczas sytuacji zagrażającej bezpieczeństwu.
      • ichi51e Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 07:20
        dokladnie. dziecko zapewne mialo na mysli ze wszystko razem godzine zajelo/godzina lekcji przeleciala na ganianie po szkole
      • melancho_lia Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 07:40
        Rosa wie lepiej oczywiscie jak było.
        Ja sama pamiętam alarmy z czasów LO, które trwały tyle ze niektórzy przez dziurę w płocie zwiewali na piwo do pobliskiego baru smile
        I nie było to 15 minut... Rekord to chyba 1,5 godziny było (czemu tak długo to nie wiem). Wszystkie alarmy odbywaly się przy sensownych temperaturach a nie +2 stopnie.
        Moim zdaniem nieprzemyślane działania dyrektora. Gdyby naprawde sie paliło to nikt by się ewakuacji nie czepial ale ćwiczenia naprawde mozna prowadzic z rozumem.
        • rosapulchra-0 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 08:12
          Rosa nie wie oczywiście jak było, tylko przypuszcza. Poza tym napisała, jak to zwyczajowo wygląda.
          • jowita771 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 09:53
            > Rosa nie wie oczywiście jak było, tylko przypuszcza. Poza tym napisała, jak to
            > zwyczajowo wygląda.

Doprawdy? Tu zabrzmiało to, jakbyś była pewna:
            > Godzinę? Niemożliwe. Jak stali 15 minut, to wszystkie pieniądze.
            • rosapulchra-0 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 11:11
              Trochę przeszłam próbnych alarmów zarówno w szkole, jak i w pracy. Cała akcja nie trwała dłużej niż 15 minut. Takżętego..
              • jowita771 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 11:14
                W tym wątku była wypowiedź forumki, która uczestniczyła w alarmie trwającym 1,5 godziny, tak więc pewności nie masz, że dziecko przesadziło, a wypowiadasz się, jakbyś wiedziała na 100 procent.
                • rosapulchra-0 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 11:36
                  Osobiście w to nie wierzę.
                • ichi51e Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 11:59
                  alez jak juz pokazalam to da sie wyliczyc. dziecko twierdzilo ze trwalo godzine lekcyjna. czyli max 45 min. zakladajac ze alarm rozpoczal sie po dzwonku (co pewnie nie mialo miejsca) ewakuacja szkoly ( czyli zbieranie sie droga korytarzem ustawienie na placu)10 min powrot z 15min 5 min na krecenie sie w lawkach i gadanie jak bylo zimno - dzwonek. zagadka - ile dzieci FAKTYCZNIE staly na placu?
      • lady-z-gaga Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 08:47
        rosapulchra-0 napisała:

> Godzinę? Niemożliwe. Jak stali 15 minut, to wszystkie pieniądze.

Przy ilu takich probnych alarmach w Polsce asystowałas ostatnio? big_grin
        • rosapulchra-0 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:30
          A ty przy ilu?
          • lady-z-gaga Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:44
            ja przy żadnym
            dlatego nie przyszłoby mi do głowy zarzucać autorce wątku (lub jej dziecku) kłamstwo
            • niennte Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:54
              U nas w szkole alarmy były przynajmniej raz w roku.
              Nikt godzinami nie stał na placu. Po odliczeniu wszyscy wracali do klas.
            • rosapulchra-0 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 19:28
              To znaczy, że nie masz zielonego pojęcia, jak wyglądają takie ćwiczenia. Ja mam i mogę śmiało twierdzić, że nie ma takiej możliwości, aby przetrzymywać na mrozie nieodpowiednio ubrane dzieci przez godzinę.
              • natalie_rushman Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 20:17
                Rosa, ja sama wyjdę na takie zimno na 15 min. leciutko ubrana i będzie mnie gardło szczypało, a co dopiero dzieciaki.
                Ostatnio z próżności założyłam pantofle zamiast butów za kostkę, było tak jakoś +2, +3, od razu gardło drapało, kichałam, brałam rutinoscorbin.
                I słusznie 1 forumka tu napisała - to powinno się robić we wrześniu, nowe dzieci powinny być oswojone z procedurą od momentu rozpoczęcia nauki w szkole.
                • mama-123 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 22:58
                  Natalia, od wyjscia lekko ubrana na pewno sie nie przeziebisz. Potrzebujesz tak albo bakterie, albo wirusy. Rzeczy ubiera sie po to, zeby nasz organizm sie nie wyziebil.
                  • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 23:08
                    Bakterie w organizmie mamy przez cały czas, a wirusy praktycznie cały czas jakieś nowe "przylatują", tylko układ odpornościowy je na bieżąco zwalcza. Ale jeżeli się wychłodzimy w trakcie jakiegoś bezobjawowego lub skąpoobjawowego zachorowania, infekcję możemy przechodzić dużo ciężej niż bez wychłodzenia.
                    Nie mówimy o wyjściu na chwilę, czy też wyjściu i bieganiu. Tylko o wyjściu przy niskiej temperaturze i staniu przez jakiś czas aż do znacznego wychłodzenia organizmu.
                    • mama-123 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 23:17
                      Zauwaz, ze skomentowalam to, co Natalia napisala, mianowicie ze cos podlapala, bo wyszla na chwile w cienkim ubraniu.

Co do Twojego syna, to wez poprawke, ze to dziecko i moze nie rozroznic czy to byla cala lekcja czy 10min.
                      U nas w szkole w czasie takich alarmow, wychodzimy na moze 3-5 min. Nigdy na dluzej, no chyba, ze alarm wlaczy sie przypadkowo i musimy czekac az ktos znajdzie przyczyne wlaczenia sie alarmu.
                      Jako osoba pracujaca w szkole, moge potwierdzic, ze dzieci calej prawdy nigdy nie powiedza. Po pierwsze bo np czegos nie ,zauwazyly, bo troche sklamaly, zeby nie miec problemu, bo cos zapomnialy, bo czegos nie zrozumialy. Przyczyn jest wiele.
                  • natalie_rushman Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 12:07
                    Ale część z nas, nie mając za wysokiej odporności, ma od razu błyskawicznie namnożone "własne" bakterie, które wcześniej żyły spokojnie w drogach oddechowych i uaktywniły się po przeziębieniu/przegrzaniu.
    • bistian Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 07:45
      W takich sytuacjach najważniejsze jest przeżycie wszystkich, a dopiero potem nieprzeziębienie się. Nie wyobrażam sobie chodzenie do szatni w przypadku prawdziwego alarmu, wtedy ktoś naprawdę mógłby zginąć.
      Zdrowy człowiek wytrzymuje bez problemu godzinę przy +2 stopniach w krótkim rękawku, a chorzy powinni zostać w domu. Fakt, nie każdy rodzic nauczył dziecko zachowywać się w takiej sytuacji, na przykład Ty nie, chociaż powinnaś. Nauczyciele mogą być trochę mądrzejsi od rodziców i pokierować dziećmi, tu można mieć do nich pretensje.
      • fin-dus Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 08:22
        Ojp... W mojej robocie ostatnio byl próbny alarm. Zapowiedziany oczywiscie. W zwiazku z tym kazdy mial pod ręką kurtkę. Zresztą z tego go pamiętam, to w mojej szkole tez próbne alarmy byly zapowiedziane i proszono uczniów o wzięcie kurtek do klasy. Alarm alarmem, a glupota głupotą.
        • melmire Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 08:41
          Ale zdajecie sobie sprawe ze zapowiedziany alarm, tak jak i zapowiedziana kontrole to mozna sobie o kant d.potluc?
          Nikt chyba nie ma watpliwosci ze dzieci potrafia na rozkaz wyjsc ze szkoly, chodzi o to zeby umialy to zrobic z zaskoczenia, w warunkach niesprzyjajacych, na przyklad przy zablokowanym jednym wyjsciu awaryjnym? Zeby wiedzialy co maja robic jak je alarm zaskoczy w kibelku?
          • zuleyka.z.talgaru Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:12
            No dokładnie. Jaki jest sens zapowiedzianego próbnego alarmu? Żaden.
            • kalina_lin Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 11:36
              Taki, że można na spokojnie, bez stresu przecwiczyć prodedury ewakuacyjne.
              • melmire Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 13:38
                Procedura jest prosta : zbieramy sie i wychodzimy grzecznie na podworze. I nie ma nic wspolnego z realnym alarmem, gdzie dzieci moga panikowac, bac sie, przepychac i tak dalej. A na opuszczenie budynku dwupietrowego ma sie okolo 5 minut.
                To troche przypomina mi jak probowali dawniej ewakuacje z samolotow, i bylo git, wszedzie wszyscy grzecznie wychodzili parami. Az do momentu kiedy powiedzieli ze 5 pierwszych osob dostanie 20 dolarow, ludzie zaczeli sie przepychac i okazalo sie z doskonalej ewakuacji nici.
                Ja absolutnie wierze ze w normalnym stanie dzieci sa w stanie zebrac sie, zostac razem i wyjsc. Chociaz wyobrazcie sobie to wychodzenie WSZYSTKICH klas na raz, w ciagu pieciu minut. I teraz dorzuccie sobie opowiesci z forum o dzieciach ktore lubia dyskutowac z nauczycielami, albo zupelnie sie ich nie sluchaja, albo sa takie nieogarniete ze wszyscy pojda w lewo a one w prawo. Albo maja mlodsze/starsze rodzenstwo w innej klasie i pojda sprawdzic co sie z nimi dzieje. Albo podczas alarmu bede w kibelku, i beda musialy zadecydowac czy wracac do klasy, czy samemu od razu wychodzic, a jak wychodzic to gdzie isc. I co zrobic jesli normalna przewidziana planem droga ewakuacji jest zablokowana. I jak ewakuowac kolege z noga w gipsie albo na wozku, zeby sie zmiescic w tych 5 minutach.

Zamiast sie skupiac na tym ze zmarzli, lepiej porozmawiac z nauczycielka na zebraniu o tym jak na wygladac w razie czego ewakuacja, i zrobic dziecku dodatkowa pogadanke o tym co ma w razie pozaru zrobic zeby nie narazac siebie i innych.
          • minor.revisions Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 01:01
            melmire napisała:

> Ale zdajecie sobie sprawe ze zapowiedziany alarm, tak jak i zapowiedziana kontr
            > ole to mozna sobie o kant d.potluc?

Cóż ty bredzisz? Czy pływać tez uczysz, od pierwszego razu wrzucając na głęboką wodę, no bo jak zaczniesz od brzegu, na płytkiej, to potem sobie nie poradzi na głębszej? Dzieci mają się nauczyć, którędy mają się ewakuować, napławdę fakt, że to będzie zapowiedziane, nie sprawi, że gorzej to przyswoją.
            • melmire Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 02:25
              Ale w zaden sposob nie odda sytuacji "prawdizwego" alarmu. Nikt nie wpada w histerie jesli z gory wiadomo ze nie ma zadnego zagrozenia.
              • minor.revisions Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 04:42
                W jaką znowu histerię?
                Po pierwsze, wątkodawczyni nic nie pisze o tym, że dzieci wpadły w jakąś histerię, mimo, że alarm był niezapowiedziany. Więc równie dobrze mogli go zapowiedzieć. Oczywiście nie na 15 minut przed, tylko tak, żeby nikt nie wiedział, gdzie go alarm zastanie. Jeśli by to sprawiło, że przez to dzieci na wszelki wypadek wcześniej popatrzą na mapy ewakuacyjne, to tylko lepiej.
                Po drugie, jak się coś fajcy, to jednak czuć dym.
                Po trzecie, te alarmy są po to, żeby wypracować rutynę i eliminować ewentualne fuck-upy na przyszłość, a nie wpędzać dzieci w histerię.
                Jak się szkoli wojsko, to też się ludzi w ramach treningu nie puszcza na front.
                Uczestniczyłam kiedyś w próbnych alarmach na wypadek problemów większego kalibru, takiego porównywalnego z bombą, zawsze to miałam zapowiedziane na dwa tygodnie wcześniej, tak, żebym nie miała nic innego na ten dzień zaplanowanego, zawsze najpierw było zebranie, na którym z każdym omawiano jego rolę, zawsze byłam osobiście poinformowana, że drill się zaczął czy zakończył i zawsze potem było zebranie, na którym drobiazgowo była analizowana każda sekunda. I było to powtarzane co kwartał. Gdyby "góra" miała fantazję robić taki próbny alarm bez treningów, nie miałabym pojęcia, co mam robić i dlaczego.
                • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 09:46
                  Jeśli by to sprawiło, że przez to dzieci na wszelki wypadek wcześniej popatrzą na mapy ewakuacyjne, to tylko lepiej.

No właśnie.

W jaką znowu histerię? Po pierwsze, wątkodawczyni nic nie pisze o tym, że dzieci wpadły w jakąś histerię, mimo, że alarm był niezapowiedziany.

Dzieci w takich sytuacjach zazwyczaj znakomicie się bawią smile
                  • melmire Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 10:04
                    Dziecie sie doskonale bawia i dlatego trwa to godzine a nie 15 minut - piec na opuszczenie budynku, dziesiec na ustawienie i policzenie dzieciakow.
                    • minor.revisions Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 19:14
                      I dlatego twoja teoria o tym, ze niezapowiedziany alarm lepiej zasymuluje zachowania histeryczne, rozwala się z hukiem.
      • olga727 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 10:45
        bistian napisał:
        > Zdrowy człowiek wytrzymuje bez problemu godzinę przy +2 stopniach w krótkim ręk
        > awku, a chorzy powinni zostać w domu.
        To po jaką cholerę dyrektor wyszedł w kurtce i czapce,sloro dzieci były w cienkich ubraniach ?

Fakt, nie każdy rodzic nauczył dziecko za
        > chowywać się w takiej sytuacji, na przykład Ty nie, chociaż powinnaś. Nauczycie
        > le mogą być trochę mądrzejsi od rodziców i pokierować dziećmi, tu można mieć do
        > nich pretensje.

A ty swoje dzieci nauczyłaś zachowania podczas alarmu ?
    • bluebellll Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 08:08
      Co możesz? Iść pogadać sobie z dyrektorem, jeśli lepiej się od tego poczujesz. Pewnie mieli/ będą mieli jakąś kontrolę, a wcześniej nie zrobili. Wątpię czy są jakieś przepisy w jakich temperaturach mozna przeprowadzać alarmy.
      Osobiście nic bym nie robiła, dzieckiem będąc i na śnieg wybiegaliśmy ze szkoły bez kurtek. Jeśli było tak, jak opisuje dziecko juz i tak pewnie któraś mama nie wytrzymała i wizytowała sektariat.
      • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:33
        Kluczem jest słowo WYBIEGALIŚMY. Co innego ruch na świeżym powietrzu a co innego stanie na placu. Poza tym jest kwestia temperatury odczuwalnej. Czasami przy -10 jest tak sucho i słonecznie, że w ogóle nie odczuwa się zimna, szczególnie w ruchu. Natomiast wczoraj było przenikliwie zimno, wilgotno, pochmurno, lekki wiatr. Odczuwalna temperatura była dużo niższa od rzeczywistej.
        • bluebellll Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:44
          Ale czego oczekiwać będziesz po rozmowie? Oficjalnych przeprosin? Odwołania dyrektora? Było, minęło, szkoda czasu, już pewnie ktoś poszedł i narobił rabanu.
          Jak znam życie, to alarm nie trwał godziny i był organizowany na prędce, bo coś tam.
          • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:51
            Nie było minęło, bo to było wczoraj.
            • bluebellll Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:01
              No to było i minęło.
              Sens interwencji, skończył się moim zdaniem w chwili, kiedy wrócili do szkoły.
              Zrobisz co chcesz, mnie by było szkoda czasu na rozstrząsanie tematu.
              Może napisz maila, że na przyszłość wolałabyś, żeby nie organizowano takich akcji przy brzydkiej pogodzie.
              A może po tragedii w Bydgoszczy poszedł po szkołach jakiś okólnik, żeby sprawdzić procedury. Może "wina" jest gdzieś wyżej?
    • lady-z-gaga Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 08:53
      Być może dzieci masowo się nie pochorują, a największą tragedią w tym wszystkim jest fakt, że mają głupiego dyrektora. I to jest autentyczny problem, bo ani Gripex na to nie pomoże, ani dolegliwość nie minie za tydzień. W związku z tym może jednak warto mu zwrócic uwagę, że źle zrobił? bo sam na pewno na to nie wpadnie wink
      • zuleyka.z.talgaru Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:12
        Jest ustawowy zakaz pożarów poniżej 15C?
        • arwena_11 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:29
          wiesz co przeżyłam pożar w bloku. Paliło się mieszkanie dwa piętra niżej. Klatka mała bez windy. Dymu pełno. Środek nocy, luty, było zimno. Wyszliśmy ubrani w kurtki na piżamy, jak już udało się wyjść na klatkę - czyli trochę dym rozgoniono. Nikt nas nie trzymał na dworzu. Od razu było powiedziane, że do domu dzisiaj nie wrócimy na pewno, zanim wszystkiego nie sprawdzą. Od razu poszliśmy do rodziców obok, a reszta sąsiadów pojechała do rodzin. Po 10 minutach nie było nikogo z lokatorów ewakuowanych z klatki.
          Więc ta godzina to trochę bez sensu
          • ichi51e Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:50
            jaka godzina? dziecko mowilo o godzinie lekcyjnej - czyli 45min. ewakuacja z 10 powrot ze 20 nim klasa sie uspokoila 5 min i dzwonek - stali na powietrzu gora 10 min
            • ichi51e Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:53
              i to zakladajac ze ewakuacja rozpoczela sie zaraz po dzwonku
            • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:54
              Postój sobie na dworze w tiszercie przez 10 min przy +2, przy temperaturze odczuwalnej dużo niższej, zobaczymy czy nie zmarzniesz. W szkole są dzieci po chorobach. Moje dziecko z wielkim trudem zostało wyciągnięte z astmy poinfekcyjnej, od miesiąca nie miało świstów. Już teraz widzę jak lądujemy z zapaleniem płuc w szpitalu.
              • ichi51e Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:00
                i do tego tak go to zesztywniale ubranie drapalo w zziebniete nogi...

PANDA PLACZE
                • capa_negra Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 19:34
                  Nie mogę przestać śmiać się
              • olga727 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 11:08
                rulsanka napisała:

> Postój sobie na dworze w tiszercie przez 10 min przy +2, przy temperaturze odcz
                > uwalnej dużo niższej, zobaczymy czy nie zmarzniesz. W szkole są dzieci po choro
                > bach. Moje dziecko z wielkim trudem zostało wyciągnięte z astmy poinfekcyjnej,
                > od miesiąca nie miało świstów. Już teraz widzę jak lądujemy z zapaleniem płuc w
                > szpitalu.
                To na wszelki wypadek,dawaj dziecku bluzę,aby miało ją wisieć na krześle - w razie alarmu,szybko zakłada bluzę(najlepiej polarową) i wychodzi z innymi na zewnątrz.
              • babunia_wygodka Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 12:31
                rulsanka napisała:

> Postój sobie na dworze w tiszercie przez 10 min przy +2, przy temperaturze odcz
                > uwalnej dużo niższej, zobaczymy czy nie zmarzniesz. W szkole są dzieci po choro
                > bach. Moje dziecko z wielkim trudem zostało wyciągnięte z astmy poinfekcyjnej,
                > od miesiąca nie miało świstów. Już teraz widzę jak lądujemy z zapaleniem płuc w
                > szpitalu.

Boszszsz, co za ludzie uncertain Jak masz dziecko z suchotami, to po prostu ubieraj je odpowiednio, a nie każ siedzieć w krótkim rękawie w klasie. Trochę pomyślunku, kurde. Też wymyśliła, pewnie na próbny alarm powinny być przygotowane koce i herbata z kuchni polowych, a na boisku rozstawione koksowniki, bo małe cherlaki nie wytrzymają pięciu minut bez kufajek. Oczywiście jak wybiegają na przerwę to im to jakoś nie szkodzi, tylko próbny alarm taki zabójczy.
                Nie ma siły, żeby te dzieci spędziły poza budynkiem więcej niż kilka minut, a ze strony dyrektora bardzo rozsądne, że wybrał akurat taki dzień - bo się dzieci nauczą, że nie jest ważne, jaka pogoda, jak jest alarm, to się ucieka.
                • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 13:11
                  był ubrany odpowiednio do chodzenia po szkole. Tiszert z długim na tiszert z krótkim rękawem. Niektóre dzieci miały tylko krótki rękawek, 1 dziewczynka bez rękawka.
        • lady-z-gaga Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:52
          długo jeszcze będziesz klepać to samo bez sensu?
          poza tym - skoro zdarzają się poniżej 15 stopni, to bywają rownież powyżej tongue_out każda opcja jednakowo prawdopodobna
          już Ci to wszyscy po kolei wytłumaczyli, że jak jest prawdziwy pożar, to przyjeżdża straż ( do szkoły z pewnością w liczbie kilku wozow), ludzie są zaopiekowani, dostają coś do okrycia - choćby od sąsiadow, ktorzy znajda się w pobliżu, mogą schronić na klatce w sąsiednich domach, w sklepie, w podstawionym specjalnie autokarze, gdziekolwiek

czy dlatego, że pożary wybuchają również od pioruna, należy organizować alarmy podczas burzy?
          • jowita771 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 10:04
            Mój dziadek musiał się kiedyś ewakuować z mieszkania w środku nocy, sąsiad wywołał pożar. Pod blok był podstawiony autobus, były koce, gorąca herbata i coś do jedzenia. W nocy jak wychodzili, to dziadkowi nawet nie pozwolili kota szukać. Kot się schował w mieszkaniu i dziadek musiał wyjść bez niego, strażacy kazali wychodzić i koniec.
        • koronka2012 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 21:44

> Jest ustawowy zakaz pożarów poniżej 15C?

A tu się coś paliło, bo chyba jednak nie?
          Wyjaśnij czy jest jakakolwiek wartość dodana prowadzenia ĆWICZEŃ w taką pogodę? jaka byłaby różnica jakościowa, gdyby zrobił to we wrześniu? bo jedyną, którą widzę to fakt, że dzieci by nie przemarzły na kość.

A zareagować należy - niech debil ma świadomość tego, że chore dziecko to kłopot dla rodziców, którzy dostają z tego powodu po kieszeni, nieraz mocno odczuwalnie.
    • mika_p Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 08:55
      No to teraz i ty się czegoś nauczyłaś: dziecko powinno być ubrane na cebulkę, może sobie siedzieć w szkole w koszulce, ale pod ręką ma mieć bluzę, żeby ją od razu zgarnąć w razie zagrożenia i stojąc na zimnie mieć na sobie dodatkową warstwę.
      • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:35
        Chyba masz nietypowe dziecko. Normalne dziecko mając dodatkową, zbędną bluzę, albo siedzi w niej i się przegrzewa, albo ją w pewnym momencie gubi. Poza tym alarm zastał dzieciaki na stołówce, tam nie miały ze sobą nic.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:36
          Sugerujesz, że dzieci, które nie gubią odzieży są nienormalne?
          • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:47
            Sądząc po tym, ile worków rzeczy zgubionych w trakcie roku szkolnego było zebranych w szkolnej szatni - to tak smile
            Na bieżąco w szatni są wieszaki na rzeczy zagubione, raz na miesiąc są zabierane dla organizacji dobroczynnych. I te wieszaki są cały czas pełne, aż kipią.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:09
      Myślę, że podczas prawdziwego pożaru byłoby im wszystko jedno jak wybiegli ze szkoły i raczej nikt by się nie zamierzał ogrzewać w płomieniach.
      • melancho_lia Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:15
        Ale alarm można przeprowadzić w bardziej sprzyjających warunkach.
        Nie sądzę by autorka sie czepiala ze dzieci wybiegly w podkoszulkach podczas prawdziwego pożaru.
        • niennte Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:37
          Z jednej strony fakt, że alarmy próbne robi się w szkołach przy sprzyjającej pogodzie, właśnie po to, by nie narażać dzieciaków na przeziębienie.
          Z drugiej - dlaczego przy takiej pogodzie dzieciak nie miał długiego rękawa? Zakładam, że nie zwinęli go z sali gimnastycznej. Dzieci zawsze ubiera się na cebulkę.
          • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:45
            Mój syn miał 2 tiszerty, z długim i krótkim rękawem, i twierdził że miał szczęście, bo wiele dzieci miało krótki rękawek.
          • melancho_lia Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:51
            W szkole zwykle jest jak w piecu. Moi bluzy zostawiają w szatni.
            • niennte Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:01
              melancho_lia napisała:

> W szkole zwykle jest jak w piecu. Moi bluzy zostawiają w szatni.

Dobry dowcip. Bywałam w bardzo wielu szkołach, rzadko w której było bardzo ciepło, przeważnie tak sobie, a bywało zimno jak w psiarni.
              Wiele szkól jest niedocieplonych, ze starymi oknami, nieremontowanym dawno systemem grzewczym. A nawet jak w konkretnej szkole jest ciepło, to lepiej dziecku dawać długi rękaw na krótki, bo sale są wietrzone, okna otwierane, temperatura w różnych miejscach różna.
              • melancho_lia Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:08
                Kolejna ktora wie lepiej. U nas jest potwornie gorąco. W szkołach, które pamiętam ze swojego dzieciństwa bylo tak samo- kotlownia na Full i brak możliwości regulacji grzejników. Wietrzenie i tak niewiele dawało.
                • niennte Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:17
                  melancho_lia napisała:

> Kolejna ktora wie lepiej. U nas jest potwornie gorąco. W szkołach, które pamięt
                  > am ze swojego dzieciństwa bylo tak samo- kotlownia na Full i brak możliwości re
                  > gulacji grzejników. Wietrzenie i tak niewiele dawało.

Wiem lepiej, bo mój zawód polegał m.in. na tym, że odwiedzałam wiele, wiele szkół. A w tej, w której pracowałam, było zimno przez lata, dopóki nie zmienili CO i ocieplili budynku. W szkole, w której pracuje moja córka, jest zimno, bo gminy nie stać na remont.
                  Teraz dyrektorów rozliczają z ogrzewania.
                  Więc jeżeli w szkole Twojego dziecka jest ciepło, to raczej rzadki wyjątek, nie reguła.
                  • cielecinka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:56
                    Niekoniecznie. U mojego Mlodego jest też bardzo ciepło w szkole, że większość dzieciaków chodzi w T-shirtach całą zimę. Rodzice wchodząc po dzieci kurtki sciągają bo idzie się roztopić.
                  • jowita771 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 10:08
                    Moja córka chodzi do drugiej szkoły, w obu jest ciepło. Nie wiem dokładnie, ile stopni, ale kilka powyżej dwudziestu na pewno.
              • 3-mamuska Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 17:47
                napisała:

> W szkole zwykle jest jak w piecu. Moi bluzy zostawiają w szatni.

Dobry dowcip. Bywałam w bardzo wielu szkołach, rzadko w której było bardzo ciepło, przeważnie tak sobie, a bywało zimno jak w psiarni.

We wszyskich szkołach do jakich ja chodziłam to jak juz sie zaczął okres grzewczy to była tragedia gorąco, az okna otwieraliśmy, siedzieli sie wnioskującej a i tak wypieki na twarzy.

U moich dzieci tez jest ciepło nawet bardzo często siedzą w klasach w koszulkach polo a bluza wisi na wieszku w klasie przy drzwiach.
              • natalie_rushman Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 20:21
                W szkole u mojej córki jest ok. 25 st.,
                Ja w tej chwili duszę się z powodów chorobowych, więc przychodząc po nią muszę od razu zdjąć kurtkę, nie rozpiąć, nawet jak młoda zbiera się migiem.
                Dzieci siedzą w podkoszulkach.
                Mają jakieś tam bluzy, sweterki na zapas - przeważnie zamknięte w szafkach razem z resztą odzienia. Ale po tym, co przeczytałam, powiem jej, żeby zawieszała sobie bluzę na krześle wink.
        • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:56
          Prawdziwy alarm ma na celu ratowanie zdrowia i życia. Alarm próbny przeprowadzony w temperaturze bliskiej zeru to niestety zagrożenie zdrowia dla wielu dzieci. Zawsze należy oszacować rachunek zysków i strat.
          • edelstein Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 22:12
            No coz,skoro pare Minut na dworzu przy 0stopni zagraza ich zdrowiu to cos z tymi dzieciakami jest mocno nie tak.Niedorobione.
        • ada1214 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:47
          No dokladnie.
          W przypadku prawdziwego pozaru wybor pomiedzy zginac w plomnieniach a wyjsc na zimne powietrze i nabawic sie zapalenia pluc jest oczywisty. Chyba?
          Ale ryzykowac zapaleniem pluc dla samego cwiczenia to juz nie baldzo.

Mozna przeciez bylo:
          a)przeprowadzic proby miesiac temu lub
          b)zapowiedziec dzieciakom w ciagu najblizszych dwoch tygodni bedziemy cwiczyc alarm p/pozarowy, aleca sie miec przy sobie cieply sweter
    • lauren6 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:16
      Ja bym się zapytała w liście do kuratorium co sądzą o inteligencji pana dyrektora, który urządza niezapowidziany alarm późna jesienią i w trakcie stania na zimnie tylko on ma na sobie kurtkę.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:20
        A ja bym się zapytała w liście do matki natury co sądzi o swojej inteligencji, powodując pożar szkoły jesienią a nie w środku lata jak są wakacje...
        • arwena_11 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:30
          to w takim razie może dyrektor będzie też bez kurtki? jak wszyscy to wszyscy
          • zuleyka.z.talgaru Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:34
            Nawet matka natura nie jest sprawiedliwa. Zresztą - nie wierzę i nie uwierzę, że te dzieciaki stały godzinę na BACZNOŚĆ, żeby nie mogły się poruszać, poskakać i rozgrzać. Jak zwykle nagrzana mamuśka ma problem.
            • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:37
              Syn mówił, że było tak zimno, że zdrętwiały im nogi i nie dało się podskakiwać. A jak podskakiwał, to ubranie go łaskotało na zziębniętej skórze.
              • klamkas Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:59
                Ojej, ubranie go łaskotało? Nie zapomnij napisać o tym w liście do kuratorium, MEN i może w UE jest jakaś komisja do spraw edukacji, tam też napisz. Ale koniecznie o tym łaskotaniu. Niech mają też trochę uciechy big_grin.
              • edelstein Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 22:14
                Przebadaj go,skoro sztywnieje na kamen przy plusowej temperaturze to cos z nim mocno nie tak.
                • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 23:16
                  Akurat dzień był przenikliwie zimny. Temperatura to nie wszystko, istnieje coś takiego jak temperatura odczuwalna, a wpływa na nią wilgotność powietrza, wiatr, to czy jest słonecznie czy pochmurno. Zdecydowanie cieplej jest w niektóre mroźne, słoneczne dni.
                  Mój syn nie ma podskórnej tkanki tłuszczowej i rzeczywiście słabo reaguje na wychłodzenie w warunkach, gdy nie może się intensywnie poruszać. Natomiast generalnie jest z zimnego chowu, w klasie jest jednym z najcieniej ubieranych dzieci, pozwalałam mu biegać boso po wodzie z lodem albo przemoknąć w czasie ulewy. To nie problem mojego syna, tylko ogólnie dzieciaków w szkole, wszyscy przemarzli na kość, łącznie z nauczycielką.
                  • edelstein Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 09:53
                    Mój syn nie ma podskórnej tkanki tłuszczowej i rzeczywiście słabo reaguje na wychłodzenie w warunkach, gdy nie może się intensywnie poruszać. 

OJP
                    big_grin co sie stalo z jego tluszczem?
                    Jesli dzieciak wdal sie w ciebie to faktycznie moze miec powazny problem z ocenieniem czasu.
                    • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 18:43
                      co sie stalo z jego tluszczem?

Nie ma. Przy wzroście 127 waży 21kg, ale to nie waga jest problemem tylko rodzaj skóry, ma bardzo cienką, prześwitują przez nią naczynka. Takie geny. Na basenie wychładza się natychmiastowo, robi się niebieski, nawet jeśli woda ma 30st.
                      • edelstein Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 19:33
                        Nie ma tluszczu powiadaszbig_grin
                        • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 19:40
                          Z 5-10% pewnie ma smile Ale pod skórą ma mniej niż minimum fizjologiczne.
                          Młody jest najbardziej wysportowany w klasie, typ budowy biegacza długodystansowego.
            • lady-z-gaga Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:46

> Nawet matka natura nie jest sprawiedliwa.

kiepsko Ci idzie dyskusja wink
              • lauren6 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 12:13
                Prawda big_grin
        • memphis90 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 15:21
          > A ja bym się zapytała w liście do matki natury co sądzi o swojej inteligencji,
          > powodując pożar szkoły jesienią a nie w środku lata jak są wakacje...
          Wiesz- wypadki drogowe mają to do siebie, że dzieją się częściej w nocy, przy złej pogodzie, w zawiejach i deszczu. A jednak jakoś nie przypominam sobie, żeby szkolono nas w ratownictwie półnago i na dworze, bo a nuż się takie warunki trafią - zawsze były to ogrzewane, suche pomieszczenia. Aż dziw, że taka załoga karetki wie co robić, jak jej podczas reanimacji na głowę cieknie, przecie tego nie ćwiczyli!
          • natalie_rushman Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 20:24
            Uśmiałam się big_grin.
            A powinni was przeczołgać wink.
            BTW, moja znajoma na szkoleniu na młodszego marynarza musiała wyciągać manekiny z bardzo zadymionych i przegrzanych pomieszczeń w czasie "akcji ratowniczej". I wyławiali też te manekiny z wody, niezależnie od warunków pogodowych.
        • 3-mamuska Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 17:51

A ja bym się zapytała w liście do matki natury co sądzi o swojej inteligencji, powodując pożar szkoły jesienią a nie w środku lata jak są

Ojp nie dociera do ciebie ze to tylko ćwiczenia!!! N
          Masz zaniki mózgu bo maskara ,czepiłas sie tych pożarów.
          Przy pożarze dzieci zostałby zabezpieczone, przy pożarze szkoły wielkiego budynku, ściągnięto by rodziców , wiele wozów straży, karetki gdzie maja w zestawach koce, koce termiczne i nikt by nie zamarzł .

Ale trzeba piep...rzuć bzdury da samego piep...rzenia.
          • edelstein Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 22:16
            Jak wiadomo straz i pogotowie pojawia sie w 3sekundy i ma Koce dla 200uczniow.Wiadomo rowniez,ze rodzice teleportuja sie razem z zapasowymi kurtkami w 3sekundy.
            • minor.revisions Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 19:07
              W trzy sekundy to nie, ale w parę minut już mogą. I pożar ma to do siebie, że jest ogień, dużo ognia. Ogień ma to do siebie, że jest po sk...synu gorący, ergo - grzeje otoczenie. Więc w zasadzie podczas realnego pożaru niekoniecznie jest tak zimno jak podczas alarmu.
      • bluebellll Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:24
        W kuratoriach muszą mieć niezłą polewkę czytając niektóre skargismile
        Z taką skargą na dyrektora, to raczej do organiu prowadzącego.
    • klubgogo Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:26
      Kolejna zaaferowana mamuśka, jednej wf szkodzi, drugiej alarm szkolny.
      A gdyby się naprawdę paliło, też zrobiłabyś awanturę?
      Poza tym nie wierzę, że 6-8 latki, które wyszły na dwór w samych bluzkach i tenisówkach stały pokornie przez godzinę. Dzieci w tym wieku są bardzo ruchliwe. A jak nie, to powiedz synkowi, żeby na drugi raz zaczął skakać na dworze jak mu zimno.
      • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:42
        Wf to co innego, a alarm można było zrobić w cieplejsze dni. Kurde, przez ponad rok nie było ani jednego alarmu.
        Wczoraj było takie przenikliwe zimno, że zwykły ruch by nie wystarczył i syn twierdził, że skakanie nic nie dawało.
        • bluebellll Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 09:46
          Jeśli szkola pracuje na zmiany, to alarm mógł być w czasie nieobecności Twojego dziecka.
        • aankaa Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 11:41
          syn twierdził, że skakanie nic nie dawało
          przecież pisałaś, że nie skakał bo mu nogi zziębły i ubranie łaskotało...
          • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 23:19
            To jest relacja dziecka. Zapewne było i tak i tak. Czyli skakało, nie rozgrzało się mimo to, przemarzło i ubranie zaczęło dawać nieprzyjemne odczucia na skórze. Podejrzewam, że chodzi o tarcie ubrania o gęsią skórkę na ciele.
      • niektorymodbija niektorymodbija 07.11.15, 09:48
        Sytuacja ciut przejaskrawiona (dzięki za poprawę humoru : "syna laskotalo ubranie na zziebnietej skórze" big_grin ), ale mz można przeprowadzić takie próby z większym sensem.
        W moim miejscu pracy próby są w miesiącach cieplejszych,przy sprzyjającej pogodzie (chyba że straż pożarna zapowiada przyjazd -bywa- wtedy nawet w deszcz musi sie odbyć). Oczywiście są niezapowiedziane!
        • rulsanka Re: niektorymodbija 07.11.15, 09:58
          Mój ma łaskotki wszędzie.
          • klamkas Re: niektorymodbija 07.11.15, 10:00
            To mu załatw zaświadczenie od lekarza, że ze względu na łaskotki nie może brać udziału w ćwiczeniach przeciwpożarowych.
            • rulsanka Re: niektorymodbija 07.11.15, 10:19
              Napisałam, że go ubranie go łaskotało z zimna, żeby przekazać jak to wyglądało z punktu widzenia dziecka. Może to dla was śmieszne, może nawet dla mnie też, ale faktem jest że dzieci przemarzły zupełnie niepotrzebnie, bo ćwiczenia można a nawet trzeba było przeprowadzić we wrześniu, żeby nowi uczniowie jak najwcześniej byli nauczeni procedur. A nie czekać na pierwszy naprawdę zimny dzień.
              • najma78 Re: niektorymodbija 07.11.15, 10:30
                rulsanka napisała:

bo ćwiczenia można a nawet trzeba było przeprowadzić we wrześniu, żeby nowi uczniowie jak najwcześniej byli nauczeni procedur. A nie czekać na pierwszy naprawdę zimny dzień.

Nie ma znaczenia kiedy, pozar nie pyta nikogo czy mu teraz odpowiada, alarm moze byc prawdziwy a nie musi byc prawdziwego pozaru. Dzieci sa ubran zbyt lekko bo w srodku temo jest zbyt wysoka dlatego odczuly szok termiczny.
                • rulsanka Re: niektorymodbija 07.11.15, 10:43
                  Prawdziwy alarm wynika z prawdziwego zagrożenia i wybiera się mniejsze zło.
                  Natomiast alarm próbny ma inny cel - nie ucieczkę przed prawdziwym zagrożeniem a przećwiczenie procedur. I to przećwiczenie procedur można zrobić (a nawet powinno się!) nie narażając zdrowia dzieci.
                  Temperatura w szkole jest jaka jest. Większość ludzi ma w domach za ciepło i gdyby w szkole było chłodniej to by protestowali. U mnie w domu jest chłodno, 18-20st, ale jak zwracałam uwagę w szkole, przedszkolu, żeby wietrzyli lub obniżyli temp. to mój głos nie ma siły przebicia.
                  • najma78 Re: niektorymodbija 07.11.15, 11:04
                    rulsanka napisała:

>. I to przećwiczenie procedur można zrobić (a nawet pow> inno się!) nie narażając zdrowia dzieci.

A w jaki konkretnie sposob zostalo narazone zdrowie dzieci?

> Temperatura w szkole jest jaka jest. Większość ludzi ma w domach za ciepło i gd
                    > yby w szkole było chłodniej to by protestowali.

To niech nie marudza ze dzieci maja problemy ze zdrowiem a wyjscie na zewn nawet gdy nie jest na minusie jest rownoznaczne z narazaniem zdrowia. Swoja droga brzmi to absurdalnie.
                  • zuleyka.z.talgaru Re: niektorymodbija 07.11.15, 11:57
                    Jak narażone zdrowie to koniecznie do prokuratury zgłoś.
                • minor.revisions Re: niektorymodbija 08.11.15, 19:10
                  > Nie ma znaczenia kiedy, pozar nie pyta nikogo czy mu teraz odpowiada

I co z tego?
              • klamkas Re: niektorymodbija 07.11.15, 10:33
                Faktem jest, że takimi tekstami ośmieszasz w sumie słuszną sprawę (bo słuszne jest twierdzenie, że można było zrobić ten alarm np. tydzień temu, jak było po 17 stopni), sprawiając, że forum będzie miało powód do śmiania się z ciebie i nazywać twojego syna niuniusiem przewrażliwionej mamuśki przy każdej możliwej okazji.
                • zuleyka.z.talgaru Re: niektorymodbija 08.11.15, 09:19
                  Można było go zrobić też w wakacje jak nie ma dzieci i żadna mamcia by ścisku dupy nie miała. ha ha ha.
                  • rulsanka Re: niektorymodbija 08.11.15, 19:34
                    Nie bój żaby, jeszcze dostaniesz ścisku dupy o swojego dziubdziusia, o ile pamiętam dopiero zaczął karierę szkolną? Tak więc wszystko jest jeszcze przed wami smile
                    Mój syn chodził do żłobka i dwóch przedszkoli, w sumie 4 lata. Przez cały ten czas chorował mało, ubierany był najcieniej z grupy, zawsze pilnowałam, by wychodzili na dwór i walczyłam o to jak lew. Był mega odpornym, wysportowanym, zahartowanym dzieckiem z zimnego chowu, aż w styczniu zeszłego roku w szkole złapał jakąś paskudną infekcję, która była źle leczona z winy lekarzy (za późno antybiotyk). I niestety przeszła w przewlekłą astmę poinfekcyjną, z której nie mógł wyjść przez 8 miesięcy, mimo sterydów. Kilka razy w tygodniu miał świsty i duszność. Sprawa losowa. Pierwsze w życiu zapalenie oskrzeli i od razu zakończone astmą. W końcu dostał antybiotyk na 2 tygodnie i od miesiąca mamy spokój ze świstami. Naprawdę nie życzę ci, żebyś miała taką sytuację, że wydobywasz dziecko z przewlekłej, dość ciężkiej choroby, i zostaje w nią z powrotem wpędzone przez czyjąś bezmyślność. Zdrowie jest ogromną wartością, ale docenia je tylko ten, kto je stracił.
      • 3-mamuska Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 17:54
        Odpowiadasz na:
        klubgogo napisała:

> Kolejna zaaferowana mamuśka, jednej wf szkodzi, drugiej alarm szkolny.
        > A gdyby się naprawdę paliło, też zrobiłabyś awanturę?
        > Poza tym nie wierzę, że 6-8 latki, które wyszły na dwór w samych bluzkach i ten
        > isówkach stały pokornie przez godzinę. Dzieci w tym wieku są bardzo ruchliwe. A
        > jak nie, to powiedz synkowi, żeby na drugi raz zaczął skakać na dworze jak mu
        > zimno.

Następna "mondra" nikt dzieciom nie pozwoli biegać i sie bawić dla rozgrzania przy ćwiczeniach pożarowych.
    • najma78 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:05
      W mojej szkole alarmy pozarowe przeprowadza sie zazwyczaj 4xrazy w roku, owszem wychodzi sie jak sie stoi ale w czasie pozaru nie ma czasu na zabieranie np zawartosci szaf z kurtkami itp bo trzeba opuscic budynek jak najszybciej i nie podeptac sie nawzajem. U mnie w szkole jest cos pona 1000 uczniow plus ok 200 pracownikow, ktorzy musza opuscic budynek, nie uzywa sie wind. Jesl kilka wyjsc. Kazdy wie gdzie nalezy, uczniowie (wiekszosc) plus nauczyciele musza dosjc do boisk i na jednym ustawic sie w swoich grupach (wiadom jakich, sa odpowiednie grupy z kolorami i ogrodzenie boiska jest oznaczone). Calosc lacznie z dojsciem z powrotem do budynku zajmuje 20 min. Raz mielismy pdawdziwy alarm,na szczesci nie byl to prawdziwy pozar. Mnie zastanawia jak wysoka temp musi byc w srodku budynku ze uczniowie nosza letnie stroje? Bylo zimno, ale pomimo wszystko gdyby nie bylo bardzo lekko ubrani nie wyziebiliby sie tak bardzo. No i dlaczego to trwalo az godzine? To jakas zdecydowana przesada i cos jest mocno nie ok z orgqnizacja ewakuacji oraz czasem sprawdzania budynku skoro zajelo to 60 min.
      • ichi51e Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:07
        45 zajela calosc- mowimy o godzinie lekcyjnej (i to zakladajac ze alarm byl po dzwonku)
        • najma78 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:11
          ichi51e napisała:

> 45 zajela calosc- mowimy o godzinie lekcyjnej (i to zakladajac ze alarm byl po
          > dzwonku)

Az 45 min, u mnie to trwa 20 min (tylko tyle, mielismy to wiele razy), ok 1400 osob (kuchnia, biura itd), budynem ma 4 kondygnagnacje, to duza szkola. Dziwi mnie tez temp w srodku o tej porze roku i uczniowie w t-shirtach z krotkim rekawe. Po co taki ukrop?to niezdrowe.
          • ichi51e Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:14
            pamietajmy ze to realcja dziecka - wiemy tylko ze bylo na jednej godzinie lekcyjnej i ze stali na zewnatrz gdzie bylo zimno. wasze dzieciaki tez pewnie nie wiedza ze cala ewakuacja zajela "20 min" i zapytane mowila "zamiast botaniki mielismy ewakuacje"
            • najma78 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:23
              ichi51e napisała:

> pamietajmy ze to realcja dziecka - wiemy tylko ze bylo na jednej godzinie lekcy
              > jnej i ze stali na zewnatrz gdzie bylo zimno.

Gdyby dzieci mialy bluzy z dlugim rekawem czyli jakis odpowiedni do pory roku stroj szkolny to w ciagu 20 min (bo tyle sugerujesz ichi51e alarm trwal) nie przemarzlyby tak bardzo jak to opisuje autorka watku, bo nie bylo na minusie, a dzieci nie musza stac bez jakiegolkwiek ruchu.

wasze dzieciaki tez pewnie nie wiedza ze cala ewakuacja zajela "20 min" i zapytane mowila "zamiast botaniki miel ismy ewakuacje"

Najmlodsze maja 11 lat,najstarsze 17-18. Mamy ekwakuacje takze zima,jakos nikt z tego powodu nie jest skostnialy tak jak opisuje to autorka watku no chyba ze ona wyolbrzymila i w rzeczyiwistoci bylo inaczej.
              • ichi51e Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:30
                tez uwazam ze tshirt jesienia to pomylka - na to puchowka przy tych +2 jak mniemam. niestety to jest poklosie przedszkoli gdzie dzieciaki przyprowadza sie w skafandrach ktore sie sciaga a pod spodem tahirt i rajstopki. i bron boze okna nie otwierac bo niuniusie po infekcji uncertain ubieranie na cebulke - takie czasochlonne bo wiadomo niunius sie sam nie ubierze a do tego po co kupowac kurtke jesienna jak mozna od razu zimowa...?
                • najma78 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:40
                  ichi51e napisała:

> tez uwazam ze tshirt jesienia to pomylka - na to puchowka przy tych +2 jak mnie
                  > mam. niestety to jest poklosie przedszkoli gdzie dzieciaki przyprowadza sie w s
                  > kafandrach ktore sie sciaga a pod spodem tahirt i rajstopki. i bron boze okna n
                  > ie otwierac

Mysle ze problemem jest temperatura w pomieszczeniach skoro t-shirt z krotkim rekawem jest ok. Czy jest sens doprowadzac do ukropu w sezonie grzewczym? Temp powinna byc taka aby w t-shirt i bluzie z dlugim rekawem nie bylo zbyt cieplo.
          • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:16
            U nas w szkole rzeczywiście jest dość ciepło.
            • najma78 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:26
              rulsanka napisała:

> U nas w szkole rzeczywiście jest dość ciepło.

To moze na to nalezy zwrocic uwage, bo zbyt wysoka temperatura w pomieszczeniach nie sprzyja zdrowiu a odwrotnie.
              • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 23:23
                Ja to wiem, że chłodniej = zdrowiej, ale inni są przyzwyczajeni do wyższych temperatur i tego nie przeskoczymy.
          • eliszka25 Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 09:03
            najma78 napisała:

>
            > Az 45 min, u mnie to trwa 20 min

najma, ale alarmy moga byc rozne. w ubieglym roku szkolnym w szkole moich dzieciakow byl przeprowadzony alarm, ktory zakonczyl sie w sumie po 2 godz. przeprowadzono bardzo naturalistyczna symulacje pozaru. niektorzy nauczyciele byli "wtajemniczeni" i pomagali strazakom, ktorzy przy okazji mieli cwiczenia przeciwpozarowe. w szkole pojawil sie dym, duuuuuzo dymu. trzeba bylo zebrac dzieciaki, wyprowadzic do ustalonego miejsca (u nas to akurat kosciol, bo jest za plotem i dzieciaki latwiej ogarnac w koscielnych lawkach), policzyc, czyli do tego momentu standardowo. jednak po podliczeniu okazalo sie, ze czesc klasy mojego mlodszaka sie "zgubila". w zgubienie wtajemniczona byla nauczycielka, ktora dzieci specjalnie zgubila. strazacy musieli znalezc te kilkoro dzieciakow w szkole, a nastepnie ewakuowali je przez okno klasy na 1 pietrze. potem sprawdzali bardzo dokladnie kazde pomieszczenie w szkole, zeby zlokalizowac "pozar" oraz sprawdzic, czy jest tylko jedno zrodlo ognia. na koniec trzeba bylo dokladnie wywietrzyc cala szkole.

zapewniam cie, ze takiej akcji nie da sie przeprowadzic w 20, ani nawet w 45 minut. alarm byl bardzo realistyczny, dzieciaki wystraszone dymem, ale naprawde fajnie sie zachowaly. nawet gapie sie zlecieli, jak przy prawdziwym pozarze wink. no, ale alarm przeprowadzono w czerwcu, nikt nie kazal dzieciom stac 2 godziny na zimnie. myslisz, ze gdyby dodatkowo zmarzli, to by sie wiecej nauczyli? jakos nie sadze.
            • niennte Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 09:37
              Myślę, że gdyby tak naturalistyczny alarm przeprowadzona w jakiejś polskiej podstawówce, to mamuśki zrobiłyby aferę na cały kraj, że wystraszono ich dzieci, traumy dostały, moczą się w nocy, budzą się z krzykiem itd. big_grin
              • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 09:42
                Taki realistyczny alarm ma 100x więcej sensu niż wymrażanie w celu odhaczenia jakieś procedury w biurokratycznym papierku.
                • mamma_2012 Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 11:09
                  Gdyby coś się stało, a nie byłoby w biurokratycznym papierku wpisu, że ćwiczenia były pewnie do drzwi dyrektora głośno zapukałby prokuratorwink
                • eliszka25 Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 11:21
                  tu sie zgadzam. twoje dziecko z calego alarmu zapamietalo najbardziej to, ze zmarzlo na boisku. moje dzieciaki calymi tygodniami z wypiekami na twarzy opowiadaly w domu o zasadach ewakuacji, cwiczeniach ze strazakami itd.
              • eliszka25 Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 11:19
                moje dzieciaki zapamietaly to jako przygode, bo nic sie nikomu nie stalo, ale opowiadali z wielkim przejeciem. alarm byl czescia projektu, ktory szkola prowadzila wspolnie z miejscowa straza pozarna. wczesniej dzieciaki mialy warsztaty ze strazakami i cwiczyly rozne rzeczy. m.in. ewakuacje w malych grupach, strazacy tlumaczyli, ze w takich sytuacjach liczy sie zaufanie do kierujacego akcja i do kolegow/strazakow. cwiczyli to m.in. tak, ze polowa klasy miala zawiazane oczy, a druga polowa tych "slepych" gdzies tam prowadzila i potem zmiana. w ogole bardzo fajnie to bylo zorganizowane i dzieciaki mialy w sumie kupe radochy, ale tez bardzo duzo sie nauczyly. pewnie dlatego ta akcja z pozarem wypadla tak dobrze.

acha, dla sprostowania, to "zgubione" dzieci nie zgubily sie same, tylko ta wtajemniczona nauczycielka specjalnie je zmylila. nigdzie nie zostaly same, wystraszone maluchy, bo byly caly czas z pania. choc zorganizowane to bylo tak, ze dzieci akurat byly wymieszane wiekowo i opiekowal sie nimi akurat w tym czasie ktos inny niz wychowawca, zeby przecwiczyc tez sytuacje, kiedy "mojej" pani nie ma, ale trzeba dzialac szybko.

mnie sie to bardzo podobalo. o szczegolach rodzice zostali poinformowani, zeby nikt nie zszedl na zawal, ze mu sie dziecko zgubilo w pozarze.
    • ludborka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 10:34
      Jeżeli już musieli zrobić próbę i dzieci przebywały na zewnątrz w podkoszukach w temperaturze okołozerowej, powinny po powrocie do szkoły dostać ciepłą herbatę i dostęp do szatni, żeby się ubrać.
    • fomica Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 11:00
      Gdyby to był prawdziwy alarm, to tez raczej nie zdążyliby skorzystać z szatni. Miałabys wówczas pretensje, że dzieci wyszły nieubrane? Zachowanie dyrektora było prawidłowe, żadne służby ani kurator do niczego się tu nie przyczepią.
      Zgadzam się z tym, co juz powyżej napisano, że prawdziwym tematem, którym należy się zając, jest temperatura wewnątrz szkoły. I w tej kwestii rzeczywiście mogłabyś złożyc jakieś pisemko. Trzeba zachowac jakies minimum umiaru w ogrzewaniu i utrzymywac rozsądna różnicę pomiędzy temperaturą na zewnątrz i wewnątrz. Sądzę że nie powinna przekraczać 18-20 st. W zimie dzieci powinny byc ubrane w bluzy, grubsze spodnie, a nie w podkoszulki i szorty. To tak samo jak z klimą w biurach w upały - na zewnątrz 35 st., a w środku 15. I jak tu się ubrać?
    • mynia_pynia Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 11:17
      U nas w pracy zorganizowali też ćwiczenia i 50 osób kwitło na placu przed budynkiem w upale 30 st., na szczęście strażacy przynieśli wodę mineralną, ale sporo pracowników z wqurwem na twarzy poszło na zakupy do pobliskich klimatyzowanych sklepów ;P
    • antyideal Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 12:03
      Nie wiem czy jest sadystą, ale ciezko myslacym na pewno..
    • ailia WC na dworze ;) 07.11.15, 12:38
      Ciekawe, jak reagują ematki po emigracji do Niemiec. Tu w wielu podstawówkach oczywiste jest, że toalety są w osobnym budynku - trzeba wyjść na dwór. O zgrozo, bez kurtki.
      • lady-z-gaga Re: WC na dworze ;) 07.11.15, 14:36
        Ty pewnie tak chodziłas do toalet i oto skutki: nie potrafisz napisać z sensem i na temat.
        • edelstein Re: WC na dworze ;) 07.11.15, 22:23
          To jest z Sensem i na temat.Niemieckie dzieci codziennie przez caly rok chodza do toalet znajdujacych sie w innym budynku i jakos ze zdrowie problemów nie maj.Polskie od jednego Alarmu laduja w szpitalu
          • rulsanka Re: WC na dworze ;) 08.11.15, 18:48
            Wybiegnięcie na krótko na dwór nawet przy mrozie ma wpływ hartujący, osobiście pozwalam dzieciom wybiegać na dwór w ubraniu domowym, czyli 2xtiszert (u nas jest 18-20st). Co innego wybiegnięcie i bieganie np. na wf a co innego stanie na zimnie.
            Poza tym dzieci mają różną odporność i nie widzę powodu, by przeprowadzać sztuczną selekcję, to znaczy eliminować te mniej odporne. Wojna idzie?
          • lady-z-gaga Re: WC na dworze ;) 09.11.15, 11:59
            Niemieckie dzieci codziennie przez caly rok chodza
            > do toalet znajdujacych sie w innym budynku i jakos ze zdrowie problemów nie maj
            > .Polskie od jednego

Ile czasu zajmuje niemieckim dzieciom droga do toalety? w jakiej odległości jest ten drugi budynek, do ktorego trzeba przebiec? minuta, dwie? bo juz 5 minut to odległość jednego przystanku, wątpię, aby toalety ulokowano tak daleko.
            A teraz porownaj to sobie z opisaną w wątku sytuacją i spróbuj zrozumiec różnicę. Nie wierzę, że w Twoim wypadku to pomoże, ale spróbuj.

• memphis90 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 15:31
      Wiecie co- ćwiczyłam w życiu różne rzeczy, ale:
      -nie przypominam sobie szkoleń np. z ratownictwa półnago podczas zadymki śnieżnej - bo w końcu wypadki to raczej zimą, w zadymce niż latem i matka natura bla,bla,bla
      -nauki stawiania łodzi po wywrotce podczas sztormu- bo przecież łodzie przewracają się podczas sztormów, a nie przy ładnej pogodzie
      To tak na szybko. Z reguły tam, gdzie potrzebne jest opanowanie i sprawne działanie- ćwiczenia były prowadzone w dobrych warunkach, "na sucho", do znudzenia i nauczenia na pamięć. I IMO tak powinno działać to w szkołach, jeśli już się ktoś za to zabiera - najpierw instrukcje, trenowanie, a dopiero potem jakieś nieplanowane "alarmy" - i w żadnym razie z wyziębianiem dzieci, "bo pożar może trafić się zimą". Tlenkiem węgla też mamy je podrtuć, żeby zachować pozory realności?
      • najma78 Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 19:22
        memphis90 napisała:

> Wiecie co- ćwiczyłam w życiu różne rzeczy, ale:
        > -nie przypominam sobie szkoleń np. z ratownictwa półnago podczas zadymki śnieżn
        > ej - bo w końcu wypadki to raczej zimą, w zadymce niż latem i matka natura bla,
        > bla,bla

A to do wypadkow ratownicy jezdza zima polnago? Nawet gdyby tej pomocy udzielaly osoby przypadkowe to zima nie byliby polnago.
        • memphis90 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 20:28
          Jak jest wezwanie, to siedzą porozbierani. Kto by się kisił godzinami w tych drelichach? A dwa- że i pomocy można udzielać znienacka, będąc zwykłym uczestnikiem ruchu drogowego.
    • agus-ka Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 18:35
      W naszej szkole raz był prawdziwy alarm. Na szczęście przydarzył się w godzinach kiedy nie było wszystkich uczniów. Dzieci zostały wyprowadzone z sal bardzo sprawnie, kazono im się ubrać w kurtki (też było zimno). Zdarzyło się, ze któreś dziecko nie założyło butów, jeden chlopiec wybiegł bez kurtki, ale pan woźny, cudowny człowiek, oddał mu swoją. Dzieciaki zostały odprowazone na bezpieczną odległość, ale że stały przy ulicy i czekały na rodziców, to były lekko przerażone, niektóre nawet płakały.
      Próbny alarm zrobiono dopiero na wiosnę, kiedy była szansa zrobić to poprawnie, bez zmarznięcia dzieciaków. Jak trzeba to trzeba, dzieci wyjdą bez kurtek, ale jak nie trzeba to po co dzieci mają marznąć?
    • natalie_rushman Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 20:12
      Zaraz się dowiesz, że:
      1. to bardzo zdrowo
      2. dzieci się dzięki temu zahartowały
      3. przegrzewasz dziecko, to i mu było zimno.
      Idę wstawić popcorn do mikrofali wink.
      A szczerze, też nie rozumiem, czemu tych alarmów nie robi się przy lepszej pogodzie - sama piszesz, że są sporadyczne. BTW, żeby miały sens i dzieci były oswojone z sytuacją zagrożenia, powinno się je robić częściej.
      • natalie_rushman Re: Dyrektor sadysta :/ 07.11.15, 20:29
        A nie mówiłam big_grin big_grin big_grin
      • najma78 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 10:44
        natalie_rushman napisała:

> A szczerze, też nie rozumiem, czemu tych alarmów nie robi się przy lepszej pogo
        > dzie - sama piszesz, że są sporadyczne.

Ale nie powinny byc sporadyczne. Testy samych czujnikow powinny odbywac sie regularnie i czesto, ewakuacja takze regularnie i tez odpowoednio czesto, u mnie to co 3m-ce,testy samych czujek co 2-3 tyg.
    • sumire Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 20:38
      Tego typu ćwiczenia nie mają sensu, gdy są zapowiedziane, gdy pogoda ładna itepe. Niestety. Właściwym odruchem przy wyjącym alarmie jest porzucenie wszystkiego i wyjście.
      Przeziębienie to mniejszy problem niż utrata życia.
      • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 20:43
        Dlaczego ćwiczenia nie mają sensu przy ładnej pogodzie? Przy ładnej pogodzie nie zdarzają się pożary?
        Przeziębienie przeziębieniu nierówne. Jeden będzie miał przeziębienie, drugiemu nic nie będzie, a trzeci skończy z zapaleniem płuc. Można powiedzieć, niech zdycha, skoro jest słabszy to należy go wyeliminować.
        • sumire Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 21:31
          Dobrze. To teraz sobie wyobraź, że za trzy godziny od teraz zaczyna wyć alarm. Jest ciemno i zimno. Co łapiesz najpierw?
          • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 21:37
            Ale gdzie, u mnie w domu? Jeśli widzę, że zagrożenie jest umiarkowane, to po zadbaniu o bezpieczeństwo dzieci, biorę albumy foto, twardy dysk, aparat, jakieś pamiątki - takie rzeczy nie do odtworzenia. Na pewno nie zawracam sobie głowy ubraniami, bo mam sąsiadów smile
            A dzieci jak zostały wyprowadzone bez ubrań przy +2 tak samo zostałyby wyprowadzone przy +10, to nie dzieci zarządzają ewakuacją i nie podejmują decyzji typu zbiegnę do szatni po kurtkę, żeby nie zmarznąć. Dzieciom raczej trzeba przypomnieć, żeby po te nieszczęsne kurtki zeszły...
          • olga727 Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 21:44
            sumire napisała:

> Dobrze. To teraz sobie wyobraź, że za trzy godziny od teraz zaczyna wyć alarm.
            > Jest ciemno i zimno. Co łapiesz najpierw?

Dzieci,Dokumenty i pieniądze. Może jeszcze jakieś cieplejsze ubranie(które jest blisko).
    • totorotot Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 21:47
      Bardzo dobrze zrobił. Przynajmniej dzieciaki w razie w nie będą szły do szatni tylko od razu na dwór. Chciałabyś aby w czasie pożaru synuś poszedł się przyodziać w obuwie, kurtkę, szaliczek i - koniecznie!!! - czapeczkę?
      • rulsanka Re: Dyrektor sadysta :/ 08.11.15, 21:53
        Ewakuacją dzieci zarządza nauczyciel i jeżeli nakazuje zebranie się i wyjście przed budynek to wychodzą. Dzieci generalnie nie mają instynktu schodzenia do szatni po ubranie, to raczej ubierania trzeba dopilnować niż nie ubierania smile
    • mamma_2012 Re: Dyrektor sadysta :/ 09.11.15, 11:12
      A to były ćwiczenia czy może coś im rzeczywiście zaczęło wyć i musieli sprawdzić, co się stało?
      A dzieciom powiedzieli, że to tylko ćwiczenia. Tak sobie gdybam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka