Dodaj do ulubionych

stary Kraków

11.11.15, 12:51
oglądam sobie z nostalgią stare krakowskie ujęcia
i po prostu wpadłam w zachwyt (nie wiem, może to kwestia niekolorowych fotografii) nad tym, jak pieknie komponuje się mnogość szyldów z budynkiem
tam się nic ze soba nie zagryza, chociaż przecież reklam sporo
w każdym razie w porównaniu do obecnej bałaganiasrkiej kolekcji, to jest cos pieknego

krakow.wyborcza.pl/krakow/56,44425,19141975,dawne-krakowskie-sklepy-zdjecia-archiwalne.html
Obserwuj wątek
    • elle-hivernale Re: stary Kraków 11.11.15, 13:00
      I tak romantyzm wygrywa z obiektywzmem suspicious
      Ja tam nie widzę nic nadzwyczajnego, a od ustanowienia Parku Kulturowego coś się powoli zmienia na lepsze.
      • konwalka Re: stary Kraków 11.11.15, 13:06
        wiesz, mnie ujmuje to, ze napisy sa wielkie, a jednak nie dominujace
        one się jakoś zgrywają
        • elle-hivernale Re: stary Kraków 11.11.15, 13:13
          Zapewne większość wyszła z jednego zakładu coś tam i syn temuż są spójne i nie ma wrażenia chaosu.
          Same szyldy estetyczne, nie obraziłabym się gdyby teraz były podobne, ale patrzę na całość, odrapane kamienice, stragany ze szmat i gruntowe ulice i chyba jednak wolę park kulturowy.
          • iwoniaw Re: stary Kraków 12.11.15, 22:33
            Cytatodrapane kamienice, stragany ze szmat i gruntowe ulice i chyba jed
            > nak wolę park kulturowy.

Też tak uważam.
    • joa66 Re: stary Kraków 11.11.15, 13:29
      Przypomniał mi się "paryski" film Woody Allena smile Stare dobre czasy. Za 50 lat ktoś będzie się zachwycał bilbordem z mielonką obok reklamy rajstop.
      • menodo Re: stary Kraków 12.11.15, 22:07
        Hehe, O północy w Paryżu smile
        Ostatecznie okazało się, że Matisse i Gauguin - tworzący w belle epoque - woleliby urodzić się w czasach Renesansu big_grin
        • bi_scotti Re: stary Kraków 12.11.15, 22:30
          menodo napisała:

> Matisse i Gauguin - tworzący w belle epoque - wole
          > liby urodzić się w czasach Renesansu big_grin

www.youtube.com/watch?v=lZR3mML_LbA
          • menodo Re: stary Kraków 12.11.15, 22:46
            smile
    • solaris31 Re: stary Kraków 12.11.15, 23:11
      piękne smile
    • nenia1 Re: stary Kraków 12.11.15, 23:28
      Nie zagryza bo całość zdjęcia w sepii.
    • tmk123 Re: stary Kraków 12.11.15, 23:36
      Zwróć uwagę,ze szyldy wyglądają w większości schematycznie. Jest nazwisko i branża i to wypełnia szyld. Szyld jest rozciągnietym prostokątem. Herby, rysunki, loga właściwie nie istnieją. Czcionki, choć ozdobne to tylko kilka typów. Podobnie było z kolorami. Kolory miały być "nobliwe". Księgarnia nie mogła mieć różowego szyldu, brązy ,purpury zielenie i dla bogatszych złocenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka