Dodaj do ulubionych

a takie nazwy?

12.11.15, 23:27
Po burzy mózgów mojej, wspólniczki i znajomych i dzięki Waszym pomysłom, na razie najpoważniej myślę nad następującymi nazwami dla kawiarni:
1. AHA Ciacha
2. Czarna Biała
3. Łyżeczka
4. Ciastek (Pięć Ciastek)
5. Jesteś u celu.
Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • jadzislawa Re: a takie nazwy? 13.11.15, 07:55
      Jesteś u celu to coś jak TOTUTAJ?
    • oqoq74 Re: a takie nazwy? 13.11.15, 08:06
      Wybierz nazwę łatwą do wplecenia w rozmowę.

"Idziemy do ...?, Spotkajmy się w..., o o18tej w..."

Zbyt złożone nazwy średnio się przyjmą, a klienci sami je w potocznej mowie zmienią.
      • jadzislawa Re: a takie nazwy? 13.11.15, 08:14
        A z tych tutaj którą byś wybrała? Mi się podoba ŁYŻECZKA
        • oqoq74 Re: a takie nazwy? 13.11.15, 08:25
          Łyżeczka, Ciastek. Te jednowyrazowe.
          • oqoq74 Re: a takie nazwy? 13.11.15, 08:37
            Przeczytałam co napisała burina i zgadzam się. Ciastek może nie być czytelny.
            To już lepiej Czarno biała, chociaż dwuczłonowa.
            • cauliflowerpl Re: a takie nazwy? 13.11.15, 10:49
              Tez pomyslalam o Czarno-biala.
              Mozna by do tego ladne, klasyczne logo zrobic.
    • labianka Re: a takie nazwy? 13.11.15, 08:20
      IMO bardzo dobrze prawi oqoq74, dobra nazwa musi się sprawdziać w codziennym życiu. Jak powiesz "Spotkajmy się w AHA Ciachu!" No dla mnie to nie brzmi dobrze. Najgorsze z funkcjonalnego punktu widzenia jest "Jesteś u celu". Chodźmy do "Jesteś u celu"? Chodźmy do jestesia smile

Gdy moje dzieci były młodsze i jeszcze je ciągałam jak ogony za sobą, ukułam sobie ze znajomymi taki neologizm - "kulkawki". Gdy się umawialiśmy gdzieś "na kulkawki" to chodziło o to, że dzieci muszą mieć jakieś kulki do zabawy (kącik z zabawkami, plac zabaw - coś co je zajmie), a dorośli miejsce do wypicia przysłowiowej kawki. Kulkawki = połączenie kulki i kawki.
    • burina Re: a takie nazwy? 13.11.15, 08:21
      Szczerze i z całego serca odradzam nazwy, które wydały się jajcarskie podczas burzy mózgów ze znajomymi.

I szczerze odradzam też 'niby zabawne' nazwy, które tak naprawdę są tylko jednowymiarowo zabawne: Ciastek kojarzy się tylko ze Shrekiem, Pięć ciastek z sucharem o MCHammerze.

Najbardziej z zaproponowanych polecałabym Łyżeczkę, bo:
      1. Sam wyraz jest zdrobnieniem, ale nie jest infantylny, bo przecież odnosi się do konkretnej katogorii sztućców. Wszelkie plusy z zastosowania zdrobnienia i jednoczesne uniknięcie ośmieszania się.

2. Intryguje, bo nie zawiera w sobie żadnego odniesienia, rebusu, nie jest kalamburem. A umysł myśli i szuka.
      • labianka Re: a takie nazwy? 13.11.15, 08:36
        burina ma rację, że Ciastek i Pięć Ciastek mają duuuuże wady (szczególnie Pięć Ciastek ze względu na wyjątkowo przykre do wymawiania połączenie dwóch ć i ci. W codziennym użytku wychodzi "pięciastek" smile
        ALe moje myśli jednak krążą wokół tego ciastka. A "Ciachol" na przykład?
        Idziemy do "Ciachola"! Co tam nowego w "CIacholu"?
        • anorektycznazdzira Re: a takie nazwy? 13.11.15, 22:36
          To z kolei "zgrubienie", brzydko brzmi, na część klientów działa odrzucająco, na mnie na przykłądsmile
      • solejrolia Re: a takie nazwy? 13.11.15, 09:18
        burina napisała:

> Szczerze i z całego serca odradzam nazwy, które wydały się jajcarskie podczas b
        > urzy mózgów ze znajomymi.
        >
        > I szczerze odradzam też 'niby zabawne' nazwy, które tak naprawdę są tylko jedno
        > wymiarowo zabawne: Ciastek kojarzy się tylko ze Shrekiem, Pięć ciastek z suchar
        > em o MCHammerze.
        >

A ja wręcz przeciwnie.

Może to taki trend jest po prostu, taka moda (nowomoda), ale własnie te nazwy przyjmują się, funkcjonują, powodują uśmiech na twarzy potencjalnego klienta i jego zaciekawienie. A to ułatwia działania marketingowe bardzo.
        (a jak się z niczym nie kojarzy, to ciężko zapamiętać nazwę,i tyle.)
        Sama tak nazwałam firmę, nie było burzy mózgów, od razu padła najbardziej absurdalna nazwa i została, i byliśmy pierwsi a teraz okazuje się, ze takich firm jest 4 w polsce. ale nie szkodzi, i tak nadal szokujemy, i ludzie , ci, którzy pierwszy raz z nimi kontaktują się, zawsze lub prawie zawsze zaczynają rozmowę: A wie pani, z czym się ta nazwa kojarzy?hahaha . No wiem, hahaha. Po czym płynnie, jakby nigdy nic przechodzimy do tematu rozmowy i tego po co się spotkaliśmy.
        Tylko żeby nazwać sklep, czy punkt, czy firmę, jajcarsko i kojarząco się jednowymairowo to tzreba mieć odwagę, inaczej mówiąc jaja.
        Albo ...nic do stracenia.
        • burina Re: a takie nazwy? 13.11.15, 12:32
          Bardziej mi chodziło o to, że coś, co się wydaje jajcarskie podczas grilla ze znajomymi, następnego dnia rano już wcale nie musi być zabawne. Żeby wymyśleć coś naprawdę śmiesznego, czasem trzeba naprawdę więcej niż głupawka.

Tak ogólnie, to nazwy niesztampowe polecam, jestem za i sama chętnie bym chodziła Wyzszej Szkoly Parzenia Kawy na Zawiślu Dolnym albo do innej Akademii Ciastek.

Przestrzegam po prostu przed pomysłem, który opiera się tylko na "Nazwę się "Pięć Ciastek" i zrobię reklamę do radia z podkładem z Can't touch this (i nie dam w zebyy piętnastemu klientowi danego dnia, który uzna za zabawne zapytać "No, pani to jedno ciasteczko, a gdzie cztery pozostałe? ", albo "Nazwę się Ciastek i będę mieć piernikowego ludka w logo (i zrobię wielkie oczy, jak ktoś z Pixaru po tantiemy przyjdzie".
          • memphis90 Re: a takie nazwy? 14.11.15, 12:53
            "Wyższa szkoła Parzenia Kawy na Zawiślu" jest świetna smile Albo może "Wyższa Szkoła Jedzenia Bezy w Ciechanowie Dolnym"? Dla mnie super!
        • mallard solejrolia 13.11.15, 13:10
          Sorry, że nie na temat, ale ja a propos Twojego nicku:
          Można jeszcze dostać tą przesympatyczną czuprynę drobnych listeczków?
          • solejrolia Re: solejrolia 13.11.15, 13:46
            No fakt nie jest zbyt popularna.
            Szukałabym przede wszystkim w internecie.
            I na giełdach dla akwarystów/terrarystów, (w Łodzi jest taka giełda, odbywa się co czwartek)
            pytałabym kogoś, kto ma terrarium lub paludarium, albo szukałabym na forach, roslinyakwariowe.pl tak przykładowo.
            O, albo firma Plantis- być może mają.

W sumie to nie wiem gdzie znaleźć solejrolięsmile
            • mallard Re: solejrolia 13.11.15, 14:59
              solejrolia napisała:

> No fakt nie jest zbyt popularna.

Zapytałem Cię "zgupia" frant, nie robiąc żadnego rozeznania. Pomyślałem sobie, że jak soleirolię masz w nicku, to jesteś jej miłośniczką i fanką wielką wink. Kiedyś był to jeden z naszych bardziej ulubionych kwiatów doniczkowych i był dość popularny na przełomie lat 80 i 90. Delikatny i wrażliwy był.
              • solejrolia Re: solejrolia 13.11.15, 17:24
                Bo byłam! Dekadę i więcej temu,
                Ale teraz nie mam tej rosliny, jak również nie mam akwarium, terrarium, i paludarium- też nie mam, jedynie sentyment został.

Mam za to inne rosliny, i w ogóle inne zbiorowiska roślinne, i zwierzęce- że tak powiem poszłam w wielkość wink
    • babunia_wygodka Re: a takie nazwy? 13.11.15, 08:35
      hahaja napisał(a):

> Co Wy na to?

To jest najlepsze.
      • hahaja Re: a takie nazwy? 13.11.15, 21:18
        hehesmile co wy na to to też jest myślwink
    • koza_w_rajtuzach Re: a takie nazwy? 13.11.15, 08:40
      Wybrałabym Łyżeczkę
      • kanga_roo Re: a takie nazwy? 13.11.15, 08:58
        czarna biała smile
    • jadzislawa Re: a takie nazwy? 13.11.15, 09:29
      Do łyżeczki można fajne logo wymyślić
      • e-kasia27 Re: a takie nazwy? 13.11.15, 09:44
        Z filmu dla dzieci Pani Łyżeczka?
        • kalina_lin Re: a takie nazwy? 13.11.15, 12:53
          Nie. Z pozycji seksualnej "na łyżeczkę". Już widzę to logo...
          • memphis90 Re: a takie nazwy? 14.11.15, 12:55
            Ale to ma być kawiarnia dla bab z dziećmi, więc odnośniki do pozycji seksualnych jakoś nie pasują.
    • dzikafoka Re: a takie nazwy? 13.11.15, 09:35
      4 zdecydowanie. W obu wersjach jest ok. Choć chyba sam Ciastek lepszy.
      • karme-lowa Re: a takie nazwy? 13.11.15, 09:41
        OT. Jeśli chodzi o nazwy, to ostatnio przejeżdzając przez pewną miejscowość widziałam fajną? Dziwną?nazwę. Klub nazywa się Chacharnia.
        • matylda.32 Re: a takie nazwy? 13.11.15, 09:49
          Mała czarna,
          rozważ taką nazwą. Znam taki lokal, nazwa świetnie się przyjęła w środowisku lokalnym.
          • eraz-lilipop Re: a takie nazwy? 13.11.15, 23:10
            Tez myślałam o Małej czarnej .
        • mika_p Re: a takie nazwy? 13.11.15, 17:58
          > Klub nazywa się Chacharnia.

Obrzydliwie się nazywa
        • drosetka Re: a takie nazwy? 13.11.15, 22:46
          przejezdzałaś przez czechowice- dziedzice??
          • karme-lowa Re: a takie nazwy? 14.11.15, 13:15
            Tak😊
    • e-kasia27 Re: a takie nazwy? 13.11.15, 09:49
      Ze wszystkich propozycji, jakie tu i w poprzednim wątku padły najbardziej spodobała mi się: Hahaja Cafe - śmieszna, miła dla ucha, łatwa do mówienia i do zapamiętania, no i nie jest nazwą pospolitą, która się z czymś kojarzy.
      • solejrolia Re: a takie nazwy? 13.11.15, 09:54
        Hahaja Cafe- ta nazwa jest ok.
        • karme-lowa Re: a takie nazwy? 13.11.15, 10:49
          Hahaja Cafe też mi się podoba.
    • tonik777 Re: a takie nazwy? 13.11.15, 10:38
      Jak co to Pięć Ciastek, ale tylko pod warunkiem, że w swojej ofercie dokładnie tyle będziecie ich miały (kiedyś widziałem książkę z przepisami kulinarnymi "Jedno smaczne danie", a przepisów było więcej, więc wychodzi, że pozostałe są już nie smaczne).

• lady-z-gaga Re: a takie nazwy? 13.11.15, 10:52
      2, 3, ewentualnie 4
    • thea19 Re: a takie nazwy? 13.11.15, 11:23
      1 - to bedzie muzyczna kawiarnia?
      2 - motywy zwierzece?
      3 - bedzie strona w necie? zobacz jak wyglada domena z lyzeczka w nazwie. kaz jeszcze jakiemus obcokrajowcowi wymowic po polsku caly wyraz.
      4 - shrek jak nic
      5 - prowadzil cie krzysztof holowczyc, to dla fanow motoryzacji?
    • mamaemmy Re: a takie nazwy? 13.11.15, 12:40
      fajna jest "Łyżeczka " i "Czarna Biała" -wobu przypadkach masz juz pomysł na wnętrze-w tym pierwszym-motyw łyżeczek wszędzie a w drugim przypadku kolorystyka . Jedyny minus drugiej nazwy,że będzie ciągle wymawiana jako CzarnO Biała.
      • zla.m Re: a takie nazwy? 14.11.15, 23:42
        Łyżeczka moim zdaniem akurat najgorsza, brzmi jakby ktoś tak siedział, wymyślał nazwy i w końcu spojrzał na stolik - a to może "łyżeczka". I jeszcze jakby wszędzie był motyw łyżeczki, to już w ogóle kreatywność level minus dwanaście...

Czarna biała fajnie, JEsteś u celu też, tylko faktycznie trudno używać w normalnej rozmowie, Ciastek - ja nie skojarzyłam ze szrekiem, a po skojarzeniu - infantylnie, żart na siłę, AHA Ciacha też, no i oba powodują, że miejsce wydaje się być raczej cukiernią niż kawiarnią. Hahaja cafe jest fajne bardzo, Fanaberia - ok, nie ma się czego czepić.
    • joxanna1 Re: a takie nazwy? 13.11.15, 13:18
      Łyżeczkę widzę jako taką klasyczną, elegancką kawiarenkę z niewygodnymi białymi krzesełkami, ogólnie na biało w staroświeckim sznycie. Bardziej na napoleonkę i elegancką herbatę.

Czarna biała to już takie nowoczesne miejsce, wygodne fotele, różne "gniazda" - tu duży stolik, tu mały, kanapa itp. I design bardziej współczesny. Barista w czapce. Bardziej na croissanty i różne dziwne kawy.

Jesteś u celu - ok, pasuje do Czarna Biała, ale jakoś mniej mi się podoba.

AHA Ciacha - to raczej dla mnie budka ze sprzedażą lukrowanych bułek na wynos.
      Ciastek - nie widzę tego w ogóle.
    • zona_mi Re: a takie nazwy? 13.11.15, 17:32
      Chodzę czasem do kawiarenki z książkami, której nazwa bardzo mi się podoba - Turkawka.
    • maslova Re: a takie nazwy? 13.11.15, 19:02
      Mnie najbardziej (a właściwie wyłącznie) podoba się Biała Czarna.
      • maslova Re: a takie nazwy? 13.11.15, 19:04
        Tzn. Czarna Biała wink
    • magdalenka79k Re: a takie nazwy? 13.11.15, 19:46
      Co wy na to- najlepsza tylko pisane razem:"Cowynato" smile
    • barefoot_duck Re: a takie nazwy? 13.11.15, 22:28
      Jak dla mnie Cistek, ale w liczbie mnogiej - Ciastki. Fajne, zabawne skojarzenia we mnie budzi.

Wśród moich koleżanek przyjęło się określenie Ciastki na wszystko, co pyszne, ale "grzeszne". Do Ciastek na pewno byśmy na ciastki i kawę poszły.

https://blaskicodziennosci.files.wordpress.com/2015/03/ciastki.jpg
    • anorektycznazdzira Re: a takie nazwy? 13.11.15, 22:33
      dla mnie nr 2
    • anorektycznazdzira Re: a takie nazwy? 13.11.15, 22:40
      PS. A, akurat Ciastek mi się nie podoba, bo ni ejestem fanek Shreka i kojarzy mi się tylko ze scena jak mu, temu Ciastku, nóżki wyrywali czy odgryzali na żywca
    • angelika.to.ja Re: a takie nazwy? 13.11.15, 22:42
      moze napisz w jakim stylu kawiarnia i gdzie- galeria, starówka, osiedle etc
      • konwalka Re: a takie nazwy? 13.11.15, 22:54
        podobaja mi sie dziejace sie nazwy, np: wyprawa do Jeruzalem (genialna knajpa w Nottingham)
        dlatego, gdybym sie zdecydowala na lyzeczke, to pewnie bylaby to srebrna lyzeczka
        jesli nawiazanie do koloru kawy, to pewnie skrecilabym do malej czarnej
    • angelika.to.ja Re: a takie nazwy? 14.11.15, 10:45
      a ja wciaz pytam jaki klimat bo jak bez klimatu to wybierz cos a'la francuskie klimaty ludzi bez polotu sciagniesz smile masowo bo francusko-dobrze sie kojazy wink natomiast jak ma byc z klimatem to daruj sobie te" aha ciacha, ciastki" i inne tylko pomysl nad czyms oryginalnym...
      • angelika.to.ja Re: a takie nazwy? 14.11.15, 10:46
        łyzeczka od poczatku kojazyla mi sie dwuznacznie smile
      • hahaja Re: a takie nazwy? 14.11.15, 12:33
        Centrum małego miasta - sypialni dużego. Nowoczesny ratusz i deptak obok.
        • zuzi.1 Re: a takie nazwy? 14.11.15, 12:46
          Propozycje, ktore podalas w tym watku sa poprawne, ale jakos do mnie nie przemawiaja, nie zapamietalabym ich na dluzej. Z poprzedniego watku podobala mi sie nazwa ENDORFINA smile
    • memphis90 Re: a takie nazwy? 14.11.15, 12:59
      A może "Fanaberia"? Bo tak sobie wymyśliłaś swoją knajpę, że chcesz ją mieć, chcesz warsztatów, chcesz wino podawać- ot, taka fanaberia Hahaji wink
      • karme-lowa Re: a takie nazwy? 14.11.15, 13:19
        O to mi się podoba! Fanaberia Hahaji!
        • angelika.to.ja Re: a takie nazwy? 14.11.15, 20:07
          samo FANABERIA tylko urzadz z jajem a nie stoliki z ikea i lavazza etc
          • zuzi.1 Re: a takie nazwy? 14.11.15, 21:02
            Fanaberia mi sie tez podoba, Cafe Fanaberia z odjechanym wystrojem wnetrza, mnostwo ciekawych, oryginalnych gadzetow. Mozesz miec przy tym spore pole do popisu dla wyobrazni. Gdyby to mial byc bar typu wodka i zakaska, to skoro miejsce znajduje sie obok ratusza, to nazwalabym je Setka u Burmistrza smile
          • magdalenka79k Re: a takie nazwy? 14.11.15, 21:21
            Pod warunkiem, że lokal nie mieści się w okolicach Łodzi smile Ale ja i tak bym do Fanaberii na ciastko nie poszła bo mam inne skojarzenia...
      • annpierle Re: a takie nazwy? 14.11.15, 13:27
        O, do mnie od razu pezemowilo. Tam bym poszła.
    • wapaha Re: a takie nazwy? 14.11.15, 20:11
      A nie możesz : HAHAJA ?
      • angelika.to.ja Re: a takie nazwy? 15.11.15, 13:02
        kojazy sie z hajem moze na shisha bar wink
      • hahaja Re: a takie nazwy? 15.11.15, 20:30
        hahaja- hmm... a aphaja?
        • angelika.to.ja Re: a takie nazwy? 16.11.15, 14:13
          znam tylko aphaie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka