Dodaj do ulubionych

Przodkowie

13.11.15, 18:12
Gdzie szukac informacji o przodkach? Znalazłam geneteke- udalo mi sie jedną gałąź rodziny rozpisać do 1788 roku, o reszcie informacji tam brak. W rodzinie nie ma kogo spytać i dokumentów takze brak. Wpisanie imion i nazwisk w Google tez rezultatów nie przynosi. Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • myfaith Re: Przodkowie 13.11.15, 18:21
      Księgi parafialne? Cmentarz w miejscu zamieszkania rodziny (jej głównej części przynajmniej) - tyle m przyszło d głowy
    • kaz_nodzieja Re: Przodkowie 13.11.15, 19:58
      A po co Ci to? Wyjdzie, że wychodzisz od jakiś chłopów i tyle Ci przyjdzie.
    • koronka2012 Re: Przodkowie 13.11.15, 20:01
      Poszukać wcześniejszych akt - z tym, że jest to o wiele żmudniesza robota niż elegancko opracowana baza Geneteki. Zacząć w miejscu znanym (tzn. np. od dziadków) - z ich aktu ślubu będzie wynikać kim byli ich rodzice, i potem szukać dalej. Niestety trzeba mieć na to dużo czasu, szczególne że część aktów jest po rosyjsku, i tak dobrze, że w niektórych parafiach nazwiska czasem pisano po polsku (ale nie zawsze).
      Drugim świetnym źródłem są tzw. księgi stałej ludności - też w archiwum, z tym że te raczej w państwowych.
      Zawierają informacje o całej rodzinie zamieszkującej, żonie, dzieciach, wyznaniu, ew. migracji.
      Sprawdź na familysearch.org czy nie mają czegoś z twoich okolic (w sekcji miscellenious). Googluj po nazwie miejscowości, może trafisz na jakieś prywatne strony.
      Cmentarz ma sens jedynie w odniesieniu do relatywnie świeżych grobów, te starsze rzadko kiedy jeszcze istnieją (o ile rodzina nie miała wielkiego grobowca)
    • agaja5b Re: Przodkowie 14.11.15, 00:04
      Wczoraj w jakims programie radiowym było o jakichś organizowanych szkoleniach w poszukiwaniu swoich przodków, może to jakiś trop dla ciebie? Podawali nawet nazwe strony internetowej, tylko niestety nie zwróciłam uwagi ani na to co to za program ani na adres, bo słuchałam jednym uchem w taksówce.
      • agaja5b Re: Przodkowie 14.11.15, 00:19
        audycje.tokfm.pl/odcinek/Zrob-sobie-drzewo-Genealogiczne/31516#
        Mam, znalazłam całą audycje, a o tym co cie interesuje jest pod sam koniec
    • kamunyak Re: Przodkowie 14.11.15, 01:10
      nazwiska musisz wpisywać w różnorodny sposób, np w cudzysłowie, z data urodzenia, miejscem urodzenia, z żoną/ mężem. Cos tam zawsze wyskakuje.
      Poza tym, zalezy gdzie szukasz, w jakiej cześci Polski. Np. jest wyszukiwarka z Wielkopolski
      Poznan Project
      , są Zbiory archiwalne online.
      Mozna załozyc drzewo w MyHeritage i tam są wyszukiwane automatycznie zwiazki z innymi drzewami, tez coś mozna znaleźć.
      No i, oczywiscie, archiwa koscielne ale te raczej "na piechotę'.
      • arwena_11 Re: Przodkowie 14.11.15, 08:52
        Tylko żeby sprawdzić szczegóły tych porównań i je zaakceptować, trzeba mieć wykupiony pełny dostep - coś ok 400 zł rocznie
        • kamunyak Re: Przodkowie 14.11.15, 16:23
          > Tylko żeby sprawdzić szczegóły tych porównań i je zaakceptować, trzeba mieć wyk
          > upiony pełny dostep - coś ok 400 zł rocznie

to nieprawda, ja mam za darmo.
          darmowy jest do jakieś pojemności (drzewa), mój jeszcze się nie skonczyl a drzewo rozwijam juz kilka lat.
          • arwena_11 Re: Przodkowie 14.11.15, 16:28
            drzewo jest za darmo, ale akcept podobieństw już nie również, żeby skontaktowac się z osobą, która ma potrzebne ci dane w swoim drzewie, musisz mieć wersje premium. Korzystanie z ich bazy danych też nie, a mają ogromną i kusi mnie bardzo.
          • kamunyak Re: Przodkowie 14.11.15, 16:29
            i jeszcze - tak, nie masz pełnego dostępu, do wszystkich możliwych opcji, ktore mnie akurat sa na nic.
            Ale "wyszukiwanie" jest za darmo i możesz ew. sama zdecydowac, czy warto zaplacic za pelen dostep. U mnie na razie nie było takiej potrzeby bo podstawowe informacje (kto, data urodzenia, miejsce, koligacje) mozna uzyskać w opcji darmowej.
    • aandzia43 Re: Przodkowie 14.11.15, 01:59
      Napisz do Mormonów do Salt Lake City. Podobno dzielą się wiedzą.
      • skorupska.aga.12 Re: Przodkowie 14.11.15, 02:14
        A. Dostalas juz od nich młotek do puknie IA się w czolko?
      • arwena_11 Re: Przodkowie 14.11.15, 08:50
        nie trzeba do nich pisać. Szukasz interesującej cie parafii na ich stronie i jak jest zamawiasz mikrofilmy do Warszawy lub chyba Wrocławia. Koszt miesięcznego wypożyczenia to ok 60 zł

familysearch.org/catalog/search
        • ruda.anka2 Re: Przodkowie 15.11.15, 11:55
          Są bardzo wiarygodni. Ksiądz, którego mam w rodzinie figuruje u nich jako mormonbig_grin
    • heca7 Re: Przodkowie 14.11.15, 07:56
      Spytaj Arweny. Ona swoich szukała i wie jak to robić. Był zresztą niedawno długi wątek na ten temat.
    • liu-liu Re: Przodkowie 15.11.15, 10:36
      Najlepiej zacząć od Genealodzy i od Archiwum - w wyszukiwarkę wpisujesz nazwę parafii, do której należeli. Sąsiednie parafie też warto sprawdzić. Na forum Genealodzy.pl znajdziesz też pomoc w tłumaczeniu aktów.
      Aha, a w Google warto wpisać samo nazwisko i dodać - genealogia.
      Może jeszcze to na początek AGAD poradnik
      • kamunyak Re: Przodkowie 15.11.15, 12:16
        czasem to warto sprawdzać wcześniejsze wpisy, czy ma sie cos nowego do powiedzenia, bo podajesz dokladnie te same linki, którer są wcześniej.
    • mamawojtuska79 Re: Przodkowie 15.11.15, 13:18
      Kilka miesięcy temu był na emamie wątek o poszukiwaniu przodków, dzięki temu trafiłam na stronkę geneteki i ogólnie wciągnęłam się w ideę poszukiwania korzeni. W sumie do dzisiejszego dnia odtwarzam sobie drzewo korzystając już z innych źródeł niż geneteka. Miałam podobny problem do twojego, pięknie odtworzone drzewo odnośnie dwóch babć i jednego dziadka a z drugim dziadkiem problem bo na nic nie mogłam trafić. Miałam to szczęście że dziadek jeszcze żyje więc zrobiłam szczegółowy wywiad, dziadek zapamiętał imiona i nazwiska swoich dziadków a także daty ich śmierci oraz miejsca. Mając takie informacje wysłałam maila do USC gdzie powinny być akty agonów, kilka dni później zadzwoniłam i urzędniczka podała mi imiona rodziców moich pradziadków, miejsce ich urodzenia, datę urodzenia lub ewentualnie ile dożyli lat. Te dane pomogły mi w dalszym poszukiwaniu. Ogólnie Geneteka jest fajnym programem i super inicjatywą ale niestety nie wszystkie parafie są zindeksowane więc trzeba przeszukiwać ręcznie całe roczniki ksiąg. Nie wiem czy korzystałaś z tej podstronki geneteki geneteka.genealodzy.pl/plany.php?lang=pol ale tutaj jest właśnie lista wszystkich parafii i z linkami gdzie można zlokalizować akta parafialne online. U mormonów również można poszukać familysearch.org/ark:/61903/3:1smirk3HT-DWT9-LJN?owc=9R5T-SP6%3A362228801%2C362777701%3Fcc%3D2115410&wc=9RRR-2NL%3A362228801%2C363715401%2C363770401&cc=2115410 Klikasz w odpowiednie województwo i wyskakują ci linki do udostępnionych parafii. Ja bardzo żałuję że jest tak mało udostępnionych ksiąg, bo nie mam ani środków ani czasu na to aby pojechać do Warszawy i szukać dalej. Zobaczymy może z czasem udostępnią więcej. Na koniec jeszcze mam kilka wskazówek odnośnie samego poszukiwania, otóż czasami zdarza się ze nazwisko potrafi ewoluować na przestrzeni 100-200 lat. Ja miałam kilka takich sytuacji ze gdzieś tam po drodze nagle zmienia się literka i np. zamiast Bartczak było wcześniej Bartczyk, w jednym przypadku nazwisko ogólnie się zmieniło bo w danym regionie była bardzo liczna rodzina Wolskich i pewnie dla odróżnienia kto jest czyj zaczęto wołać na odłam moich przodków Michalak (były dzieci i wnukowie Michała). *
      • melancho_lia Re: Przodkowie 15.11.15, 13:34
        Dzięki za wszystkie sugestie. O ewolucji nazwisk wiem, u mnie akurat w paru przypadkach nazwiska były zniekształcone - np. Bartczak w akcie ślubu, Bartosiak w akcie urodzenia. To kwestia tez tego, ze większość akt tamtej części rodziny jest w języku rosyjskim (zabór rosyjski) i to dodatkowo utrudnia.
        Wczoraj jeszcze trafiłam na slad rodziny drugiej prababci, wiec juz sie ladnie rozbudowuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka