Gość: Formia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 23:15 Co tam jest w okolicy ciekawego? Jaki jest najlepszy przewodnik po tej okolicy? Jadę w połowie lipca. Pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katy.8 Re: Formia... Pomóżcie 27.06.06, 23:39 No zobacz, gosc brus tez tam sie wybiera..A moze sie spotkacie? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=206&w=42415516 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: formia Re: Formia... Pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 01:59 Dzięki za adres... Sporo pytań, malo odpowiedzi. Nie to co Bibione:( Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Formia... Pomóżcie 28.06.06, 09:26 We wloskim necie tez skromniutko, w porownaniu z innymi miejscami. Tu masz zdjecia: www.comune.formia.lt.it/portaleformia/fototeca.php / prawie 100 i moim zdaniem ciekawych / Jest Muzeum Archeologiczne / strona wloska niestety /: www.comune.formia.lt.it/portaleformia/museo.php Tu masz ciekawsze miejsca do zwiedzania: www.comune.formia.lt.it/portaleformia/monumenti.php Jesli dodasz Ischie i inne wyspy, problemem moze byc tylko czas. Tu jest komunikacja: m. in. Ischia, Ponza i Ventotene www.comune.formia.lt.it/portaleformia/links.php?op=sezione_view&id=29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: formia Re: Formia... Pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 11:53 Wiedziałem, że można na Ciebie liczyć. Dzięki! Zostajesz niniejszym mianowana konsulem honorowym:) Ale, ale, czy rzeczywiście nikt z Polaków w Formii i okolicy nie ma dostępu do internetu, czy też po prostu upał rozleniwia. Czekam także na bardziej szczegółowe informacje (dobre restauracje, najlepsza lodziarnia, kocert na powietrzu itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Formia... Pomóżcie 28.06.06, 12:26 :) Jest wloskie forum prywatne, ale Polakow z Formii nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
katy.8 Re: Formia... Pomóżcie 28.06.06, 21:16 Według mnie nie ma Polaków we Formii ani Gaecie. To drogie miejscowosci jeśli chodzi o wynajem mieszkań. Najbliżej tych dwóch miast jest Mondragone,miasto, w którym od Polaków aż się roi..Niestety-biednych i nikt nie ma netu ani nawet kompika. Dlatego do Formii jeżdżą na rzadkie wycieczki, nie chodzą po restauracjach i koncertach. Ludzie,którzy najszybciej mogą pomóc to..polscy turyści niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: formia Re: Formia... Pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 23:01 Jeśli do niedzieli nie dostanę jakiejś odpowiedzi no to trudno, zamiast do Formii jadę do Bibione albo do Lido...:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Formia... Pomóżcie 28.06.06, 23:05 Nie rozumiem dlaczego. Dowiesz sie wszystkiego na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: formia Re: Formia... Pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 00:57 I tak, i nie... Byłem niedawno w Szkocji i płn. Anglii. Było cudnie, ale o połowie (albo i więcej) atrakcji dowiedziałem się już po powrocie. Jasne, że można z tym żyć, ale jakoś szkoda np. oceanarium w Newcastle, którego pewnie już nigdy w życiu nie zobaczę... bo ile razy powinno się jeździć do Newc. Dlatego pytam:) Ile razy należy jeździć do Formii, Gaety i Sperlongi? A tam zamiast leżeć na burej plaży warto - być może - zobaczyć jeden obraz gdzieś w pobliskim wiejskim kościółku (Herling-Grudziński), posłuchać w parku Marca Ribota na żywo (zdarzyło mi się to kiedyś w Pizie nocą i cała Krzywa Wieża została w cieniu), albo zjeść najlepsze lody na świecie patrząc na zachodzące w morze słońce (Castagnieto Carduci). I dla takich nielicznych momentów i wspomnień warto żyć i podróżować. Dlatego pytam:) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Formia... Pomóżcie 29.06.06, 08:32 Nie bylam w Szkocji, ale mysle, ze Wlochy sa inne. Wystarczy zapytac kogos z miejscoych, a informacji bedziesz miala az za duzo. Oczywiscie dobrze jest znac jezyk, ale w miejscowosciach turystycznych i z angielskim jest lepiej. Co do zwiedzania, wystarczy Ci przewodnik, a nie sadze aby decydujace byly np. lody. Ja tez czesto dowiaduje sie o niektroych atrakcjach po powrocie, ale takie sa Wlochy. Zycia nie starczy na ich poznanie. Ja nie mialabym watpliwosci mimo, ze Formii nie znam. Wyglada ciekawie, a mozliwosc wypadow na wyspy tez jest nie do pogardzenia. Z tego co napisalas widze, ze Lido di Jesolo czy Bibione nie sa dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: formia Re: Formia... Pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 23:58 Linn, dzięki za wsparcie:) Zatem jednak Formia... Jadę, co zobaczę i zjem, to opiszę. Zwłaszcza, że jak dotychczas nikt tam od nas nie był:) Mam już kupiony "Dziennik podróży" i godzina po godzinie przygotuję pełny opis. Dzięki za otuchę. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Formia... Pomóżcie 30.06.06, 08:34 Jesli wybierasz sie takze na Capri czy Ischie, na forum zdjeciowym jest kilka watkow / w tym takze moje /. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=91&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Formia Re: Formia... Pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 15:17 A Jak Ponza? Płynąć na nią na 5 godz. warto vzy nie zawracać sobie głowy? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Formia... Pomóżcie 04.07.06, 15:45 Jest mniej znana, ale podobno piekna. Jesli starczy Ci czasu, warto. Odpowiedz Link Zgłoś
zaczek10 Re: Formia... Pomóżcie 05.07.06, 01:45 witam mieszkam w wenafro i znam Formia , Gaeta jak moge ci cos doradzic to pisz Odpowiedz Link Zgłoś
katy.8 Do goscia Formia 05.07.06, 14:53 Czy Ty i gosc CC to ta sama osoba? Pytam, bo jeden i drugi wybiera sie do Formii w tym samym czasie. Jesli zas jestescie dwoma roznymi podroznikami to moze warto sie wymienic numerami telefonow, chocby tylko na smsy, i znalezc w tej Formii razem? Moj poprzednik zaczek10 to wspaniala osoba, która rzeczywiscie jest z tamtych rejonow , zawsze chetny do pomocy,chocby tylko w poradach. Jesli zostawisz mu na skrzynke gazety jakis swoj namiar ,to z pewnoscia postara sie Ci pomoc juz na miejscu. Ps do zaczka10 : przepraszam,ze sie tak rozporzadzam Twoim altruizmem,ale wiem,ze zawsze mozna na Ciebie liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: formia Re: Formia... Pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 23:23 Witaj, Jadę na 10 dni turystycznie do Formii. W przewodnikach prawie nic o tym mieście i o okolicy nie ma. Ciekawy jestem jakiś lokanych atrakcji. Np. może są planowane w tym czasie (będę od 13 do 23 lipca) jakieś koncerty na żywo. Jeśli nie to może jest tam jakaś dobra knajpka z muzyką na żywo. Podobno w Gaecie jest jakaś super lodziarnia. W jaki dzień tygodnia jest w Formii targ warzywny, rybny itd. Może jest też w pobliżu jakiś znany targ staroci (książki, obrazy, mapy, porcelana), Najładniejszy kościół w okolicy, zamek itp. Gdzie popłynąć sttkiem lub wodolotem, I takie tam... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Formia... Pomóżcie 07.07.06, 09:10 A do podanych wyzej linkow zajrzales? A w necie? Z Twoich postow wyglada na to, ze to jakas dziura. Tymczasem tak nie jest. Pogoda: it.weather.yahoo.com/ITXX/ITXX0029/index_c.html Centrum Przygotowan Olimpijskich: formia.coni.it/fileadmin/_temp_/formia/infoen.htm Okolice: np. 42 km do Cassino formia.coni.it/index.php?id=31 Inne miejscowosci z mapki tez s godne uwagi. Ja martwilabym sie raczej o to, ze to tylko 10 dni. O targ warzywny dowiesz sie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brus Re: Formia... Pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 22:38 Byłem, wróciłem, wszystkim tę okolicę polecam, może poza Ponzą, reszta (czyli Formia, Gaeta, Minturno, M-te Cassino) do zjedzenia:) Dla zainteresowanych mam adresy dobrych restauracji i takie tam różne. Dzięki wszystkim, którzy mi przed wyjazdem podesłali informacje:) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ponza 24.07.06, 08:59 Dlaczego poza Ponza? Tam jeszcze nie bylam, a z tego co widze w tv, w necie, wydaje sie ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brus Re: Ponza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 11:58 Witam:) W necie, na folderach, na pocztówkach, a zwłaszcza ze statku, gdy się dopływa - super, w realu marnie.Pozornie prawie Cinque Terre, z bliska przede wszystkim brud i taka trochę zapyziałość. Port, uliczki wokół, kawiarenki ok. Ale plaże do niczego. Ta w mieście zastawiona cumującymi motorówkami i jachtami - kąpać się nie sposób, ta druga ("księżycowa") w remoncie, wstęp wzbroniony, ale z góry też wygląda nieciekawie - nieduża zatoka do której woda nanosi okoliczne śmieci. Słaba komunikacja. Płynęliśmy 2,5 godz., powrót tyle samo, na pobyt zostaje niecałe 3 godz. Dużo rozpoczętych ale niezakończonych budów, niektóre klocki betonowe nie do przyjęcia. Ceny - jak się domyślasz też "wyspowe" - kg winogron 5euro, co akurat najmniej dziwi. Generalnie - jak ktoś lubi spanie na plaży i nie przeszkadza mu bałagan architektoniczny oraz uliczny to da się przeżyć. Dość atrakcyjna może być też Ponza dla nurkujących, serfujących i żeglujących. I dla miłośników zupy z soczewicy - specjalność kulinarna wyspy:) Co nie znaczy, że wyprawę na Ponzę zaliczam do porażek. Liczyłem na więcej. Na Elbę chętnie wrócę, na Ponzę bez jachtu nie:) Pozdr. brus (także "formia" i "CC") PS. A jak nie zmusicie lokalnych polityków do rozwiązania problemu śmieci, to za parę lat będzie jak w pn. Afryce:( Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ponza 24.07.06, 13:29 Faktycznie na 3 godziny nie bardzo sie oplaca. Co do smieci, w Kampanii to znany problem. Poltykow sie nie zmusza, politykow sie wybiera. Spoleczenstwo wlsokie dopiero uczy sie segregowania odpadow: w roznych miejscach roznie to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brus Re: Ponza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.06, 15:03 Jeśli chodzi o czas to albo: 1. Statek (duży i wygodny) odpływa z Formii o 9.00, przypływa 11.30 na Ponzę. Powrót 14.30. Bilet kosztuje bodaj 25euro w jedną stronę. 2. Wodolot z Formii o 8.00 powrót o 17.30. Płynie się 70 min w jedną stronę. Bilet chyba dwa razy droższy ale nie sprawdzałem, bo ten powrót był dla mnie za późno. Pozdr. b. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ponza 24.07.06, 15:30 Cenne informacje dla planujacych taki wypad... Odpowiedz Link Zgłoś