Dodaj do ulubionych

kurs grafiki komputerowej

25.11.15, 16:55
czy zeby byc grafikiem i tworzyc np grafike reklamowa trzeba miec talent plastyczny?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: kurs grafiki komputerowej 25.11.15, 17:48
      Sądząc po niektórych grafikach reklamowych obecnych w przestrzeni publicznej nawet talent ujemny nie jest żadną przeszkodą big_grin
    • fragile_f Re: kurs grafiki komputerowej 25.11.15, 17:55
      Oczywiscie ze tak.

Bez talentu jestes w stanie robic rzeczy w stylu baner jadłodajni obok trasy krajowej. Za ktory klient zaplaci jakies 50 zeta wink

Ale oprocz zdolnosci potrzebny jest tez warsztat i znajomosc aktualnych trendow. Rynek jest przesycony na maksa studenciakami, ktorzy pracuja na pirackich programach i nie musza placic ZUSu. Generalnie jesli nie jestes naprawde dobra + nie masz szerokiej bazy klientow - nie polecam startowania w tej branzy.
    • drinkit Re: kurs grafiki komputerowej 25.11.15, 18:12
      Oczywiście, tyle że rozumiany szeroko, a nie wyłącznie jako "umiejętność rysowania". Jest to więc całokształt, m.in. wyobraźnia, umiejętność łączenia elementów, wiedza z dziedziny projektowania, znajomość trendów, kreatywność etc.
      Po "kursie grafiki komputerowej" to można lokalnemu PSL ulotki na wiec zrobić co najwyżej, ew. menu dla pierogarni i zastanawiać się czy zapłacą. Dobra grafika reklamowa wychodzi wyłącznie spod ręki dobrego projektanta, a żeby takim się stać to trzeba mnóstwo pracy i czasu włożyć. To już nie lata 90.
      • nastjaa Re: kurs grafiki komputerowej 25.11.15, 19:33
        Podpisuję się pod tym co drinkit napisała.

W mojej sytuacji było tak, że od kilku lat bawiłam się jednym z programów graficznych (potrzebowałam do pracy do prostych projektów ). Potem poszłam na studia podyplomowe z grafiki (nie dla grafików). Miałam trochę zajęć plastycznych, projektowanie, wzornictwo, zajęcia z fotografii, dodatkowe programy graficzne itp. Uświadomiłam sobie, że nigdy nie będę nazywać się grafikiem, mimo, że to czego się nauczyłam jak najbardziej przyda się do mojej pracy.
    • minor.revisions Re: kurs grafiki komputerowej 25.11.15, 18:46
      zależy czy zamierzasz projektować czy wykonywać cudze projekty.
    • thea19 Re: kurs grafiki komputerowej 25.11.15, 19:06
      trzeba miec talent plastyczny i komputerowy. sporo programow trzeba ogarniac w stopniu zaawansowanym by zwizualizowac obraz z wyobrazni.
      • beverlyja90210 Re: kurs grafiki komputerowej 25.11.15, 20:18
        Talent to podstawa,programów można się nauczyć w druga stronę aie nie da.
        Zawod bardzo ciekawy
    • oqoq74 Re: kurs grafiki komputerowej 25.11.15, 20:36
      Sądząc po tym, co widuję w przestrzeni publicznej, to wielu "grafików komputerowych" talentu nie ma smile
    • matuszewska90 Re: kurs grafiki komputerowej 09.05.16, 14:53
      Zależy jak kto interpretuje bycie grafikiem. Jeśli chcesz dobrze tworzyć grafiki a nie masz o tym bladego pojęcia, to np na eduwebie możesz zapisać się na specjalistyczne szkolenie gdzie sprawy techniczne Ci wpoją. Ale jakiś własny dar poglądu estetycznego też wypadało by mieć, nie każdy jest stworzony do wszystkiego.
    • caltik Re: kurs grafiki komputerowej 08.02.17, 09:27
      Może niekoniecznie talent, chociaż napewno byłoby łatwiej. Dobrze mieć przede wszystkim zmysł artystyczny, otwarty umysł pozbawiony stereotypów i schematów. Czasami bardziej artystyczne projekty nie są przez ludzi rozumiane i wtedy lepiej stworzyć coś prostszego, ale także estetycznego. Aby rozwijać swoje umiejętności w programach graficzny warto zapisać się na kurs itschool.pl/, mi osobiście bardzo to pomogło. Dzięki temu bardziej zrozumiałem działanie wszystkich narzędzi i opcji znajdujących się w Photoshopie czy Illustratorze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka