Dodaj do ulubionych

Reforma oświaty. -skutki

27.11.15, 11:16
Właśnie natrafiłam na nowy materiał
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19250754,reforma-pis-ws-szesciolatkow-moze-oznaczac-chaos-dla-rodzicow.html
Właściwie wszystko już zostało tu powiedziane, ja od siebie dodam, że współczuję rodzicom 3 latków i w zasadzie rodzicom przedszkolaków i zerówkowiczów równieżuncertain
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 11:26
      Weź mnie nie wkurzaj. Córka nie dostała się i nie dostanie do prywatnego żłobka, pocieszałam się, że za to w 2017 roku przedszkole państwowe będzie na nią czekać z otwartymi ramionami, bo a_ pustki, b) obowiązek zapewnienia miejsca w przedszkolu dla wszystkich 3 latków. !@#$%^&*()P_{ piękne plany poszły spać.
      • fiu-bzdziu2010 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 11:33
        "uratowali maluchy"- tylko nie Twojego i innych trzylatków
        Elbanowscy do roboty
        • blaszany_dzwoneczek Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:15
          No jak to, właśnie trzylatki też uratowane od przerażającej placówki. A kobiety siedzieć w domu i trzylatki przy piersi trzymać, a nie do obcych oddawać... uncertain
      • lauren6 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:19
        Tradycyjnie pretensje kierujecie w złym kierunku: do rodziców innych dzieci, którzy starali się zrobić cos dobrego, a nie do gmin, które dostarczaja za mało miejsc w zlobkach i przedszkolach. Trzeba było protestować jak likwidowano przedszkola w latach 90 tych.
        • saszanasza Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:26
          lauren, żeby dofinansować czy stworzyć miejsca trzeba mieć jasność sytuacji, trzeba znać liczby. dając wybór rodzicom, nikt nie jest w stanie tego przewidzieć ile dzieci trafi do zerówek a ile do szkół. do tego dochodzi niestabliność całej tej reformy, brak nowych procedur, brak aktów normatywnych. ktualnie nikt nie będzie inwestował w coś, czego może nie być, lub w coś, co za chwilę ulegnie zmianie.
          • langsam Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:48
            I na dostosowywanie potrzebny jest czas! Znacznie dłuższy niż 10 miesięcy.
            • oqoq74 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:52
              Samorządy właśnie uchwalają budżety na przyszły rok. Planowanie wydatków zaczęło się już na przełomie sierpień/wrzesień. W tym plan budżetowy dla szkół i przedszkoli.
              A w budżecie można środki przeznaczyć na ew. dofinansowanie, inwestycje, zmiany, gdy jest już jakiś oficjalny dokument. Na razie są tylko słowa.
              • langsam Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:22
                Pieniądze możesz przeznaczyć (o ile je masz), ale są jeszcze przetargi i związane z nimi terminy. No, chyba żeby dostali ogólną zgodę na robienie wszystkiego bez przetargów.
              • makurokurosek Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 14:00
                Zgodnie z doniesieniami Pis nie zamierza na wszystkie swoje reformy edukacyjne przeznaczyć złotówki, a gminy oprócz ciągłych dostosowań do nowych reform edukacyjnych mają też inne wydatki
        • kawka74 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:34
          do rodziców innych dzieci, kt
          > órzy starali się zrobić cos dobrego,

O, nie zauważyłam.
          Skoro problemem jest brak miejsc i brak nowych placówek, dlaczego owi 'rodzice innych dzieci' nie poświęcili sił i środków na walkę o miejsca i placówki, tylko o to, żeby powiększyć i tak już całkiem spory bajzel? Żądali zmian doraźnych, tymczasowych i takie teraz mamy, a miejsc i placówek i tak będzie brakowało.
          • lauren6 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:01
            Zażądali cofnięcia złej reformy. Znów wina rodziców, a nie fatalnej minister Hall.
            • edelstein Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:10
              Zlej dla kogo?bo ja widze korelacje,im mniej rokujace dziecko tym wieksza niechec do poslania do szkoly.
            • mamma_2012 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:10
              Skoro uważasz, że uczniowie i przedszkolaki powinni w latach 90. przeciwstawić się likwidacji przedszkoli, to może pokażesz, jak przeciwstawiłaś się reformie Hall, przewidując jej skutki?
              • lauren6 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 18:41
                Przeciez Elbanowscy już to zrobili i to skutecznie, przez co niektóre ematki mają koszmarny ból tyłka i wylewaja na nich wiadro pomyj.
            • kawka74 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:10
              Sama stwierdziłaś, że problemem jest brak miejsc - od cofnięcia reformy (a raczej wprowadzenia kolejnej) ich przybędzie?
              • lauren6 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 18:45
                Nie. To dwie różne sprawy.
            • landora Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:27
              Dlaczego złej? Ja bym chciała, żeby moje dziecko szło do szkoły jak jego rówieśnicy na Zachodzie Europy, i żeby nie kończyło studiów w wieku 25 czy 26 lat uncertain
              • lauren6 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 18:44
                To się przeprowqdz na zachód, co ci szkodzi?

Za czasów naszej młodości 6 latki też mogły iść do szkoły. I nadal będą mogły. Nie będzie natomiast szkalowania mniej dojrzalych dzieci, które pójdą w wieku 7 lat. Wielka tragedia dla hejterek z forum, które uwielbialy dowalac odraczajacym ematkom, że mają uposledzone dziecko.
        • ichi51e Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:35
          w latach 90tych mialam 10lat. faktycznie moja wina. dodam ze mojego pkola nie zlikwidowano - wrecz dorobilo sie 2 pietra przez te 20lat...
        • stacie_o Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:39
          Nie wiem jak ty, ale np w latach 90 to ja jeszcze dzieckiem byłam i tyle miałam wspólnego z przedszkolem, że prowadziłam tam rodzeństwo.
        • mamma_2012 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:43
          W latach 90. to same byłyśmy w szkole, a część z nas pewnie i w samych przedszkolach, więc ważniejsze sprawy miałyśmy na głowiewink
          Poza tym, gminy zostały postawione przed koniecznością budowy gimnazjów, których zapragnęli obecni politycy PiS-u.
          • iwles Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:18

chcialam tylko zauważyc, że gimnazja powstały w 1999 roku, PiS w 2001,
            zaś najwięcej przedszkoli zlikwidowano na początku lat 90-tych (1991-93)
            • landora Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:31
              Wobec tego powinnam była protestować jako mniej więcej dziesięciolatka.
        • edelstein Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:00
          Tradycyjnie pretensje kierujecie w złym kierunku: do rodziców innych dzieci, kt
          > órzy starali się zrobić cos dobrego, 

big_grin big_grin big_grin big_grin

Jessu wiemy;ze twoj dzieciak jest w tyle za rowiesnikami,ale czy go wyslesz jako 6latke czy 7latke,nie zmieni nic w kwestii jego bycia w ogonie.
        • landora Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:02
          W latach 90tych to ja byłam w szkole - prawdopodobnie jak większość dzisiejszych rodziców małych dzieci. Uwierz, że istnienie lub brak przedszkoli było na końcu mojej listy zainteresowań.

• hema14 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 11:57
      To wszystko brzmi jak zgadywanki, przerażające. Podejrzewam, że po prostu my rodzice nie wiemy czego oczekiwać w kolejnym roku szkolnym, do jakiej szkoły/przedszkola i na ile lat mają iść nasze dzieci? Czy będą się uczyły z programem dostosowanym do ich wieku czy jakimś tam innym? A zapisy do szkół i przedszkoli w marcu, no to cóż... pozostaje nam czekać do tego czasu GDZIE mamy zapisywać dzieci. Ja nie mam aż tak dużego problemu bo moje dzieci już są w szkole podstawowej, więc "system ich wciągnął", ale np. córka w VI klasie.. zatem mam się nastawiać na gimnazjum chyba? Zobaczymy, ja staram się nie denerwować tym na razie, w marcu zacznę...
      • saszanasza Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:06
        ja mam wrażenie że na tym forum zbyt dużo ludzi ratuje te swoje 6 latki przed edukacją, a nie widzą, że za chwile nie będzie przed czym ratować, bo systemu edukacji nie będzie w ogóleuncertain
        czeka nas jeden wielki burdel!
        • triss_merigold6 [...] 27.11.15, 12:12
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • saszanasza Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:15
            triss tym samym udowodniłaś, że pomimo swojej dojrzałości twój poziom sięgnął dna. współczuję.
          • oqoq74 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:17
            A Tobie co się stało?
          • mamma_2012 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:29
            Kto powinien histeryzować okaże się w marcu czy we wrześniu. Teraz nikt z odraczających nie wie na czym stoi i jeszcze długo się nie dowie.
            Nie wiem, czy wiesz, ale na tej zmianie najbardziej ucierpią dzieci zaniedbane.
            Rok dłużej będą narastały dysproporcje między nimi, a dziećmi z rodzin inwestujących w edukację (chyba, że nowa władza wpadnie na pomysł obowiązkowego przygotowania też dla pięciolatków).
            Poza tym, pojawi się sporo rodziców nadal odraczających dzieci z końca roku (odroczenie kiedyś było "wstydliwe", teraz to powód do dumy), więc w efekcie pojawi się niemała grupa dzieci rozpoczynających edukację w wieku ośmiu lat.
            • ichi51e Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:37
              nie musi wpadac na ten pomysl bo obecnie pkole/zerowk jest obowiazkowe od 5roku zycia...
              • mamma_2012 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:51
                Jeśli przesunie się granicę obowiązku szkolnego, to automatycznie ROCZNE, obowiązkowe przygotowanie przedszkolne też przesuwa się na inny wiek. Chyba, że ktoś o tym pomyślał i ustanowi wiek "wpadnięcia" w system na 5 lat (lub, za czym jestem, na 4 lata)
            • aguar Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:38
              Jak dziecko jest z końca, to nie będzie miało we wrześniu 8 lat.
              • mamma_2012 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:47
                Końcówka roku dla niektórych rodziców zaczyna się od 1 lipca.
                Niemniej jednak przyznaję Ci rację i precyzuję, że wiele dzieci będzie miało grubo ponad 7 lat.
            • lusitania2 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:43
              mamma_2012 napisała:

> Nie wiem, czy wiesz, ale na tej zmianie najbardziej ucierpią dzieci zaniedbane.

triss nie jest zainteresowana niczym, co leży dalej niż czubek jej z pewnościąwink zgrabnego nosa.
          • edelstein Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:57
            Swoja droga ciekawe,ze najbardziej komentuja biurwy za najnizsza krajowa.
    • mamma_2012 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:06
      Najciekawsze jest to, że dzięki Elbanowskim, do szkół trafią nie tylko sześciolatki, ale też częściej niż teraz pięciolatki.
      Zapowiadane przez rząd oddziały przedszkolne, tworzone w tych okropnych, nieprzygotowanych szkołach z cateringiem, bez mitycznych mikrotoalet to jest to czego chcieli ratujący maluchy?
      A zerówka przedszkolna w szkole z dziećmi uczącymi się już oficjalnie czytać i pisać, prowadzona przez panią, która właśnie oddała trzecią klasę, to prawdziwa rewolucyjna zmiana wobec, tego co jest obecnie.
      Juz pomijam dowożenie odroczonych dzieci do szkoły w innej gminie o szóstej rano, bo zimą to powolutku.
      Już nie mogę doczekać się wrześniowych wątków.
      Jedyne, co nie jest śmieszne w tej sytuacji, to fakt, że to wszystko odbędzie się kosztem dzieci i rodziców, którzy nie chcieli nikogo ratowaćuncertain
      • saszanasza Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:13
        jak na ironię....jedynym ratunkiem dla dzieci 6 letnich jest wysłanie ich do pierwszej klasy.
        inaczej skazane są na przebywanie w przeludnionych zerówkach, zupełnie niedotowanych przez samorządy (bo nikt nie będzie inwestował w zerówki nie znając liczby dzieci, tak samo jak w pierwsze klasy - więc i ten problem przełoży się również na poziom nauki za rok ) Za rok te dzieci pójdą do mało zorganizowanych, niedofinansowanych klas - niekiedy przeludnionych, niekiedy nie, będą przebywać w zatłoczonych świetlicach, i uczyć się z podstawy programowej pisanej na szybko.....
        współczuję ślepoty.....przy tym co czeka te dzieci, emocjonalne nieprzygotowanie to pikuś....
        • ichi51e Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:41
          co wcale nie bedzie latwe bo jak juz mowilam mniejszy problem (odpowiedzialnosc) jest z wysyawieniem opinii do odroczenia niz stwierdzic ze faktycznie sie nadaje
      • asia_i_p Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:41
        Jakiś minister w linkowanym tekście orzekł, że szkoły są przygotowane dla sześciolatków. wink

Ja się już nie wkurzam, tylko śmieję - acz mam zamiar pisać petycję w sprawie gimnazjów. Natomiast trochę mi dziwnie, że rano włączam komputer, żeby sprawdzić, co Sejm zrobił w nocy.
        • oqoq74 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:00
          Asia, czytałaś, że nasze dzieciaki mają być pierwszym rocznikiem, który nie będzie pisał sprawdzianu szóstoklasisty?
          • asia_i_p Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:06
            Czytałam. To akurat nie problem, ten test był bardziej istotny dla badania poziomu szkół niż dla samych dzieci - jeśli zastąpią bardziej sformalizowanymi testami diagnostycznymi w pierwszej gimnazjalnej, to starczy. Jeśli zlikwidują i gimnazja i wszystkie testy po drodze, to już gorzej, bo wtedy praca podstawówki będzie po raz pierwszy weryfikowana po 8 latach w liceum, to trochę za późno.
            • oqoq74 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:12
              Mnie zastanawia jeszcze jak podejdą do tych zmian prywatne czy społeczne gimnazja.
              Zlikwidowanie gimnazjów, spowodowałoby zamknięcie ich działalności.
              Czy przekształcą się w podstawówki?
              • mamma_2012 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:23
                Zanim to zrobią, pewnie wystąpią z roszczeniami wobec Skarbu Państwa, u nas przegrają , ale wygrają wyżej i zapłacimy.
              • asia_i_p Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:25
                Koleżanka, która pracuje w mojej szkole dłużej niż ja, powiedziała, że przed gimnazjami była u nas klasa siódma i ósma. Podejrzewam, że społeczne i prywatne też pójdą w tym kierunku. Dodając do tego fakt, że sześciolatki będą w szkole i będą się tam uczyć czytać i pisać, ale będzie się to nazywało zerówka, to wychodzi na to, że będzie ogólnopolskie zmienianie nazw i będzie się nazywało reformą. Sporo bałaganu licho wie po co.
                • oqoq74 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:32
                  Jeśli tak, to może trzeba będzie się zastanowić nad zmianą szkoły.
                • mamma_2012 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:36
                  I z rekrutacją do klasy 7. i 8. na podstawie testów wewnętrznych.

Córka chodzi do szkoły, gdzie egzaminy są do przedszkola, podstawówki i gimnazjum. Myślę, że rewolucji nie będzie, ale w sumie to bez różnicy, bo kończy, a liceum wybrała poza Polską.
                  Mam też dużo młodszego syna, ale też zamierzam go kształcić, w oderwaniu od polskiej rzeczywistości.
                  • asia_i_p Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 15:07
                    Tylko do mnie dociera, że teraz będzie trudniej niż kiedyś, bo po drodze była reforma samorządowa i teraz kto inny finansuje podstawówkę, a kto inny liceum. Więc funkcjonowanie klas siódmych i ósmych w liceach będzie bardziej skomplikowane w organizacji.
                    • oqoq74 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 15:49
                      Asia, biorąc pod uwagę ostatnie wydarzenia i to co wcześniej PiS zamierzało, myślę, że będą chcieli doprowadzić do szybkich wyborów samorządowych.
                      A i ostatnie wystąpienie klubu Kukiz i p.Morawieckiego o konieczności zmiany konstytucji, zwiastuje, że postarają się do tego doprowadzić, w ten czy inny sposób.
                      Mogą zatem doprowadzić do zmian i np. zlikwidować powiaty.
              • kawka74 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:46
                Tam, gdzie w jednym budynku funkcjonuje niepubliczna podstawówka razem z gimnazjum, problemu nie będzie, po prostu połączy się jedno z drugim (problem mogą mieć nauczyciele, dla niektórych może zabraknąć godzin). Tak wygląda to najczęściej, ale są też gimnazja li i jedynie, i te mogą mieć spore kłopoty. To są najczęściej niewielkie szkoły, mają góra dwie klasy w roczniku, nauczycieli przedmiotowych - wygaszanie gimnazjów oznacza dla nich powolne wygaszanie działalności. Jedyne wyjście to znalezienie większego lokum z pomieszczeniami przystosowanymi do nauczania początkowego plus zatrudnienie odpowiednich nauczycieli. O ile to drugie da się zrobić, o tyle to pierwsze.... czarno to widzę.
        • anika772 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:41
          O, mam podobnie. Rano sprawdzam co tam władza wymyśliła nocą.
      • landora Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:29
        > Zapowiadane przez rząd oddziały przedszkolne, tworzone w tych okropnych, nieprz
        > ygotowanych szkołach z cateringiem, bez mitycznych mikrotoalet to jest to czego
        > chcieli ratujący maluchy?

W dodatku w tym samym budynku, do którego chodzą te okropne, wyrośnięte dwunastolatki - a w perspektywie nawet piętnastolatki.
        Nie ma to jak logika...
    • kawka74 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:22
      O swoje dziecko, póki co, jestem raczej spokojna, bo w przyszłym roku miejsce i tak gdzieś się znajdzie, albo w przedszkolu (mimo że w innych placówkach w gminie nie ma grup sześciolatków, nasza ma specjalne pozwolenie), albo w szkole, bo mimo ataku pragmatyzmu matek dzieci z 2009 raczej nie zanosi się na zmasowany atak drugorocznych.
      Denerwuje mnie tylko to, że nic w zasadzie nie wiadomo i decyzję będę musiała podjąć na ostatnią chwilę, a stan zawieszenia nigdy nie był moim ulubionym.
      • jolie Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:36
        Myślę, że powinnaś zapoznać się z przepisami oświatowymi wciąż jeszcze obowiązującymi - stan prawny na dziś jest taki, że do września 2016 zerówki w szkołach mają być zlikwidowane. Nie, nie podam linka, bo piszę z telefonu. Nowa ustawa czy rozporządzenie ministra powinny to zmienić. A co do tego, że przyszłoroczny rocznik będzie luzniejszy to zgoda. I ci, co odroczyli w 2009 są górą.
        • kawka74 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:42
          stan prawny na dziś jest taki, że do września 2016 zerówki w szkołach
          > mają być zlikwidowane.

Dla mnie to bez znaczenia, zerówkę córka będzie miała w przedszkolu, gdyby zaistniała taka konieczność.

A co do tego, że przyszłoroczny
          > rocznik będzie luzniejszy to zgoda. I ci, co odroczyli w 2009 są górą.

W dużych miastach tak, w małych, na wsiach - raczej dołem.
        • mamma_2012 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:59
          Zerówka zniknie, powstanie oddział przedszkolny w szkole podstawowej, poza nazwą wiele się nie zmieni.
          Znam gminę, gdzie całe przedszkole, trafiło do szkoły, choć z innych powodów.
          Jeśli ktoś odroczył dziecko i w pobliskiej pidstawówce będzie klasa pierwsza z 12. uczniami odetchną z ulgą.
          Jeśli dziecko trafi do zbiorówki z trzech dzielnic czy gmin z maksymalną ilością dzieci i mnóstwem odroczonych z racji problemów z zachowaniem, będzie rzucał w okna Elbanowskich starymi jajami.
          • jolie Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:07
            Oddziałów przedszkolnych w szkołach podstawowych do września 2016 ma nie być. Przepisy muszą zmienić, żeby ich nie likwidować albo otworzyć na nowo.
            • mamma_2012 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:18
              Czy jest dla Ciebie ważne, że przedszkolny oddział w szkole, dedykowany 5. czy 6. latkom działa na mocy starych czy nowych przepisów?
              • jolie Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:34
                Zawsze wolę rozmawiać o faktach, a nie domysłach (przyznaję uczciwie, że również spekuluję od 2 dni jeśli chodzi o nowelizację ustawy o systemie oświaty). Wydaje mi się, że nie bardzo wiesz, o co z tymi oddziałami przedszkolnymi w szkołach chodzi - w Krakowie już od września 2015 w wielu szkołach je zlikwidowano, ostatecznie mają zniknąć do września 2016. Czy to problem? W dużym mieście owszem,jeśli dzieci z rocznika 2010 mają zostać w zerówkach ponownie. Zmniejsza się automatycznie pula potencjalnych miejsc. Obym się myliła.
                • mamma_2012 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:40
                  Po odpowiedzi odsyłam, do zalinkowanej wypowiedzi przedstawicielki nowych rządów, to chyba wiarygodne źródło.

• gaga-sie Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:51
                  W naszym rejonie jest szkoła z oddziałem dla 6-latków, co z tego, jeśli te dzieci po obowiązkowych zajęciach nie są objęte opieką świetlicy? Dla wielu rodziców to jest nie do przyjęcia, musieliby zrezygnować z pracy.
                  • blaszany_dzwoneczek Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 14:36
                    W szkole mojej córki i innych szkołach, które znam, dzieci z oddziały przedszkolnego jak najbardziej były/są objęte opieką świetlicy.
                    • 19rosa Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 18:31
                      masz szczęście, w mojej szkole 6-latkom nie przysługuje świetlica
                      • gaga-sie Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 22:56
                        W mojej właśnie też i to jest problem dla pracujących rodziców.
        • paskudek1 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:18
          jolie obecny Sejm, Senat, prezydent oraz Rząd udowodnili już dobitnie, że stan prawny obowiązujący o godzinie 22 dzisiaj może wcale nie być stanem prawnym na 8 rano jutro. Tak że wiesz, uważaj z tym powoływaniem się na "obowiązujące przepisy". Uchwalą Uchwałę Sejmu, Dekret czy inne orędzie i uznają ze "już". I KTO im zabroni?
    • feniks_z_popiolu Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 12:25
      Też serdecznie współczuję rodzicom tej "elbanowszczyzny".
      I cieszę się, że pierwsze etapy edukacji już za mną. Reformie "ratowników maluchów" szczęśliwie umkniemy.
      Swoją droga to zabawne. Ja stoczyłam batalię w Poradni aby moje dziecko zostało przyjęte jako 6-latek do szkoły przeznaczonej dla 7-latków. Mało tego, miało opinię negatywną. I mimo tego poszło. Ani ja ani "dziecko" kompletnie tego nie żałujemy.

A swoją drogą nie byłoby taniej zakupić dla szkół te "dywany i zabawki" dla pierwszaków niż mieszać i robić ludziom wodę z mózgu?
      • edelstein Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:08
        6latki nie potrzebuja zadnych dywanow i zabawek.
        • makurokurosek Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 14:16
          "6latki nie potrzebują zadnych dywanow i zabawek.

To, że nie potrzebują nie oznacza że nie jest fajnie je dać i przeprowadzać część lekcji w formie zabawy. Najbardziej mnie rozwala, że nauczyciele zamiast wyjść z dzieciakami do pobliskiego lasu wolą omawiać warstwy lasu na podstawie rysunku w książce.
          • mamma_2012 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 14:29
            Mój trzyletni syn, chodzi na zajęcia z dużo starszymi dziećmi, w sali przystosowanej dla dorosłych, zero zabawek dywaników i cudów... i uwielbia to, bo zajęcia są fajnewink
            Zresztą w przedszkolu też w zasadzie nie mają dywanów, mimo, że prywatne i bardzo "wypasione".
            Żeby było fajniej cała grupa z zajęć uwielbia maszerować do łazienki, gdzie nie są w stanie światła zapalić bez podskakiwania.
            Do lasu chodzą, w przedszkolu chodzą, ale tylko dlatego, że blisko.
          • ga-ti Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 16:08
            I tu się zgodzę. Choćby w tym roku, piękną mieliśmy jesień, dzieciaki uczyły się o drzewach, liściach, igłach, szyszkach... na podstawie obrazków. Zresztą, wszystkiego uczą się na podstawie obrazków. Ciekawe, czy mają jakiś zakaz wyjścia ze szkoły na godzinkę, czy tylko całodniowe wycieczki są dozwolone?
            A mój własny sześcioletni pierwszak sam robił sobie przerwy śródlekcyjne i siadał na dywanie (z ostatniej ławki miał blisko), bo jak twierdził, bolały go plecy i pupa wink
      • paskudek1 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:16
        "elbanowszczyzna" PIĘKNY termin. Kupuję smile
    • iwles Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:24

i to jest właśnie piękny przykład na powiedzenie:

Rodzicu pamiętaj, za Twoje wybory odpowiadać będzie Twoje dziecko (i wnuki).
    • anika772 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 13:38
      Postanowiłam zachować spokój. Moje własne dzieci poszły do szkoły jako 6 latki, jestem zadowolona, radza sobie bardzo dobrze. Nie wiem ile klas szkoły podstawowej skończą, czy pójdą do gimnazjum, ile lat będzie twalo liceum, czy, i jakie egzaminy będą zdawać.
      Natomiast w pracy... tez zachowam spokój, mimo wszystko. Podobno częste zmiany dobrze wpływają na prace mózgu i zapobiegają demencji.
      • cersei8 Re: Reforma oświaty. -skutki 27.11.15, 14:08
        Dokladnie.
        Moja starsza poszla do szkoly w tym roku, jako szesciolatka, nastepna pojdzie w przyszlym, tez jako szesciolatka.
        Szkola prywatna, a przez te nastepne lata cos sie wyjasni, po prostu zostana w tej samej placowce na osiem lat.
        Chociaz wspolczuje rodzicom dzieci starszych i mlodszych tych zawirowan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka