Dodaj do ulubionych

Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto poproszę

27.11.15, 14:42
Sprawa ma sie tak - ja ciast nie piekę ( mam do tego dwie lewe ręce) a moj nastoletni syn zgłosił ze przyniesie ciasto do szkoły własnoręcznie upieczone -smile - bedzie sprzedawane na szczytny cel.

Oczywiscie stwierdził ze on bedzie piekł ale w praktyce będziemy razem piekli - no i chodzi o przepis co zawsze wychodzi

Zatem pomóżcie - tylko tak z podpowiedziami co zrobic zeby "napewno wyszło"
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 27.11.15, 14:53
      Szklanka mąki
      Szklanka cukru
      4 jajka
      łyżeczka proszku do pieczenia
      owoce (jabłka, śliwki, etc.)

W najprostszej wersji wszystko (prócz owoców) miksujesz, wylewasz do foremki i w to wrzucasz kawałki jabłek albo połówki śliwek. Ja zawsze oddzielam białka od żółtek i ubijam pianę, przez co zmniejszam do minimum ilość proszku (na końcu noża, albo wcale). Ale jak ma być "wyględne", to lepiej nie rezygnować z proszku wink.
      Ja dodaję też do miksowania trochę (kilka łyżek) oleju - jest mniej suche.
      Pieczesz przez 35-49 minut w 175-180 stopniach.
      Na koniec oprószasz cukrem pudrem.
      • ola33333 ola_dom 29.11.15, 18:50
        wlasnie dzis rano przypomialo mi sie, ze mam zrobic ciasto na dzisiejsza impreze w klubie sportowym corki. Przypadkiem zobaczylam twoj przepis i wykorzystalam, tylko z lenistwa nie chcialo mi sie ubijac bialek osobno i dodalam pol kostki masla zamiast oleju, bo lezalo w lodowce juz na granicy przetermiowania i trzeba bylo je jeszcze szybko wykorzystac.
        Ciasto taki cholernik, ze nie chcialo urosnac, mimo ze dalam lyzeczke proszku do pieczenia. No chyba mialo moze ze 2 i pol cm wysokosci w najwyzszym miejscu na srodku. A w ogole to po 55 mim patyczek ciagle byl jakis taki lepki, moze od jablek.. No trudno pomyslalam sobie, najwyzej jest zakalec, ale niech nie bedzie chociaz przypalone. Tak wiec wyciagnelam je po 59 minutach.

No trudno, musielismy to ciasto zawiezc, bo glupio bylo bez ciasta pojechac, a zglosilam sie przeciez na ochotnika do pieczenia.

Na imprezie bylo razem chyba ze dwadziescia ciast. I co: nasze sprzedalo sie jako pierwsze ! smile
        Wszyscy chwalili o jakie dobre ! Nawet corka kupila sobie kawalek i je chwalila.
        Moj niejadek, ktoremu nawet nie wszystkie slodycze smakuja !
        Jestem dumna jak paw smile
    • melisaa4 Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 27.11.15, 14:59
      polki.pl/we-dwoje/pyszne;domowe;ciasteczka;w;dziesiec;minut,artykul,14072.html
      te ciasteczka wyprobowalam, szybkie i smaczne
      • melisaa4 Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 27.11.15, 15:00
        syn moze je sam przy Tobie zrobic
    • hema14 Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 27.11.15, 17:33
      Na pewno wychodzi i może je zrobić chłopak i dobrze wyrasta, prostokątna duża blacha=łatwe do podzielenia na porcje: ciasto czekoladowe XXL z "gotowca" - ale nie oburzaj się pomysłem na gotowca (nie pamiętam firmy), w końcu tam też dodaje się jajka, tłuszcz, czy co, ale tak dobrane są składniki, że musi wyjść. Albo z tej serii piernik i przełożyć do tego powidłami a na wierzch polewa i już ciekawsze smile
    • kota_marcowa Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 27.11.15, 17:37
      Ja jako nielubiąca piec i piekąca od wielkiego dzwonu, potwierdzam, że ciasto typu: mąka, jajka, cukier, olej i proszek do pieczenia zawsze wychodzi i jest smaczne. Ja dodaję cynamon i jabłka, można kakao i jakiekolwiek inne owoce świeże i suszone, orzechy, bakalie.
    • purchawkapuknieta Ciast będzie dużo, niech zrobi coś 27.11.15, 17:43
      innego. Blok czekoladowy

Składniki:

• 100g masła
      • 100g margaryny
      • ½ szklanki mleka
      • 1 ½ szklanki cukru
      • 1 cukier waniliowy
      • 4 łyzki kakao
      • 400g mleka w proszku
      • 250- 300g „wkładu” (herbatniki, orzechy, wafle, „mieszankę studencką”- to, co chrupie, dla miłośników suszone owoce)

„Wkład” kruszymy. Ja daję około 150g zwykłych herbatników, 150g orzechów (fistaszki, laskowe, nerkowiec). Margarynę, masło, mleko, cukry i kakao podgrzewam w garnku, aż cukier i kakao się rozpuści. Często mieszam. Potem zestawiam z ognia i miksuję stopniowo wsypując mleko w proszku. Masa ma być aksamitna. Dodaję „wkład”, wylewam na blachę wyłożoną folią spożywczą (papierem do pieczenia, ostatecznie folią aluminiową) i zostawiam w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

(przepraszam za chamską reklamę)
      • flicek Re: Ciast będzie dużo, niech zrobi coś 27.11.15, 19:11
        Wygooglajcie ciasto marchewkowe, dziecinnie proste
        • b.bujak Re: Ciast będzie dużo, niech zrobi coś 29.11.15, 00:53
          flicek napisała:

> Wygooglajcie ciasto marchewkowe, dziecinnie proste

google pełne przepisów, ale jakby tak któraś ematkowa koleżanka podała przepis już wypróbowany to byłabym wdzięczna bardzo....
          • kotradykcja Re: Ciast będzie dużo, niech zrobi coś 29.11.15, 07:20
            Na blogu Majanowe pieczenie jest przepis na marchewkę, piłkę od lat i wychodzi pyszne. Na Moich wypiekach też jest ale od Majany jakoś bardziej smakuje.
            Generalnie polecam przepisy z tych dwóch blogów, zawsze mi wychodzą.
            Mój najstarszy zazwyczaj piecze brownies. Albo muffiny jakieś. Proste i szybkie.
    • kota_marcowa Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 27.11.15, 19:29
      Natchnęłyście mnie, bo akurat miałam 4 jabłka kończące żywot i paczkę rodzynek, którym w grudniu kończył się termin ważności wink

4 jajka zmiksować z szklanką cukru, dodać 2 szklanki mąki, płaską łyżeczkę proszku do piecz i łyżeczkę sody (ja dałam 2 proszku bo nie miałam sody), 0,5 -2/3 szklanki oleju i zmiksować. Ja dałam dodatkowo cynamon, pokrojone w kawałki jabłka i rodzynki, bo to akurat miałam w domu, dobre jest jeszcze z orzechami.
    • klubgogo Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 27.11.15, 19:41
      Najprostszy to jest sernik japoński z 3 składników: tabliczki białej czekolady, 200 g delikatnego serka (ja biorę 2 pudelka bielucha po 150 g) i 4 dużych lub 5 małych jajek.

Czekoladę trzeba rozpuścić nad kąpielą wodną, dodac serki, wymieszać, odstawić.
      Białka ubić na sztywną pianę.
      Żółtka dodać do masy serowo-czekoladowej, następnie białka, wymieszać łyżką, wylać na foremkę zabezpieczoną folią aluminiową, wstawić do większej formy z wodą na 1-2 cm. Piec w 170 stopniach przez 15 minut, następnie 150 stopni na 15 minut, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut.

Jak chcesz wypasiony sernik japoński zrób karmel - rozpuścić pół szklanki cukru na patelni, dodać łyżeczkę masła, dolać śmietankę kremówkę. Karmel wykładamy na zimny sernik, na drugiej patelni upraż płatki migdałowe i posyp dla ozdoby.
    • myfaith Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 27.11.15, 19:46
      Dzieki-smile
      Cos wybiorę i zaproponuje młodemu
      Wersje ciasta a la czekoladowe mi sie tez podobają . Sernik fajny tylko czy aby sie nie rozpuści jak tak postoi bez lodówki?
    • emila.dudek Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 27.11.15, 19:47
      www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciasto_czekoladowe_z_cola
    • princesswhitewolf Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 27.11.15, 19:50
      ciasto cytrynowe ( Lemon drizzle cake)

200gr maki tortowej
      200gr masla miekkiego
      200gr cukru
      4 jajka
      lyzka proszku do pieczenia
      starta skorka z 1-2 cytryn
      mozna dodac ciut aromatu cytrynowego

wymieszac dobrze calosc w mikserze przez 10 min i wylac na blache i przeniesc do piekarnika. Termoobieg 150C albo jak bez termoobiegu na 170C
      piec do suchego patyczka jakies 20-35 min ( dzgac patykiem czy juz suchy ten patyk)

Po upieczeniu wyjac z blachy, nadzgac patyczkiem tu i tam okolo 50 dziurek

wymieszac cukier puder z 1-2 sokiem z cytryn. Wylac na ciasto

Poczekac az wystygnie

Ja lubie opcje francuska czyli zamiast masla daje olej z oliwek i dosypuje duzo drobno posiekanego swiezego rozmarynu do ciasta

https://www.judescupcakes.com/uploads/Products/product_16/lemon_drizzle.jpg
    • lola211 Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 27.11.15, 23:28
      Na cele charytatywne zawsze robilam rafaello na krakersach- tego sie nie piecze i jest bardzo łatwe.To był zawsze przebój, ludzie wracali po kolejny kawałek.Zadne inne ciasto nie robiło takiej furory.

2 opakowania krakersów zwykłych lajkonik
      3 opakowania po 10 dag wiórków kokosowych
      2 łyżki mąki ziemniaczanej
      2 łyżki mąki zwykłej
      1 szklanka cukru
      1 cukier waniliowy
      1 litr mleka
      2 żółtka
      1 kostka masła
      2 łyżeczki żelatyny

2 ½ opakowania wiórków wsypać do zimnego mleka dodać żółtka, mąkę
      ziemniaczaną i zwykłą, szklankę cukru i cukier waniliowy. Wszystkie składniki
      dobrzewymieszać i zagotować; cały czas mieszając aż do momentu, kiedy się
      zagotuje. Gotować jeszcze ok. 2 minut na małym gazie. Ostudzić. Dodać po
      troszkę masła ciągle miksując. Rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości zimnej
      wody. Dodać odrobinę ciepłej wody i dodać całość do masy. Masa jest gotowa.
      Na dno średniej wielkości brytfanki wyłożyć krakersy przełożyć
      cienką warstwą masy ( 3 warstwy krakersów). Posypać ciasto reszta wiórków. Włożyć
      do lodówki.
      • antychreza Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 28.11.15, 13:02
        Autorko wątku, nie idź tą drogą, rafaello na krakersach jest paskudne, oczywiście nie ma nic wspólnego ze smakiem rafaello. Naczytałam się jakie to cudo, zrobiła, wyrzuciłam, a piec i gotować umiem. Podobnie twierdzi kilkadziesiąt osób zapytanych przez mnie o zdanie, niestety po fakcie.
        • misterni Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 29.11.15, 00:56
          Ależ jest bardzo dobre, robiłam kilka razy, i zawsze wychodziło pyszne. Z tymże najlepiej smakuje na 2-3 dzień.
    • redheadfreaq Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 27.11.15, 23:36
      przyjemnosczpieczenia.blogspot.com/2013/03/ciasto-ze-szpinakiem-i-granatem-lesny.html

Jest śmieszne proste, a wizualnie - obłędne. Zamiast granata daję suszoną żurawinę, a śmietanę podmieniam na kwaśniejszą i ubijam ze śmietan-fixem - jest bardziej wytrawna i ciasto nie jest mdłe.
      • b-b1 Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 28.11.15, 08:58
        Musi być ciasto?
        Najprostsze, najszybsze i najlepiej się sprzedające są muffinki. Nie chcecie spróbować zrobić?
        • myfaith Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 28.11.15, 12:53
          Nie chyba nie...dopytam ale ciasteczka a zwłaszcza muffiny to jawią wydają minusie trudne - zreszta wszystko co musi wyrosnąć jawi mi sie jako trudne -wink

Ale przepisy podawane przez emamy sa pyszne
          • melancho_lia Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 29.11.15, 08:11
            Mufiny robi sie bardzo prosto i szybko. Ja zwykle korzystam z przepisów na mojewypieki. Robię najczęściej tzw. potrójnie czekoladowe lub malinowo- czekoladowe (te ostatnie sa pyszne).
    • aagnes Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 28.11.15, 08:59
      Moze muffinki, jest miliard przepisów, jeden prostszy od drugiego, latwe w obejsciu (przewozenie, są podzielne do sprzedaży). mozna bez problemu zrobic czesc wytrawnych, czesc slodkich.
      w zeszlym roku na kiermasz zrobilam makowe z lemon curd (kupionym, rzecz jasna smile i byly przepyszne, swiateczne.
      korzystam z tej strony: www.cincin.cc/index.php?s=28faa738eda985aa52b867c3582ed4c2&showforum=25
    • woman_in_love nic nie "pieczcie" tylko zróbcie wafla z masą kajm 28.11.15, 14:50
      akową albo krówkową. Wafle gotowe kupicie, a masę ukręcicie w 10 min z mleka w proszku, masła/margaryny, kakao, jajek i cukru.
      • ola_dom Re: nic nie "pieczcie" tylko zróbcie wafla z masą 29.11.15, 00:07
        woman_in_love napisała:

> masę ukręcicie w 10 min z mleka w proszku, masła/margaryny, kakao, jajek i cukru.

W sumie masę krówkową też można kupić gotową, a jak akurat nie ma, to wystarczy puszkę słodzonego mleka skondensowanego pogotować 3 godziny i jest masa.
        Wafle fajna rzecz, przeważnie wszyscy lubią smile
        • kingagg Re: nic nie "pieczcie" tylko zróbcie wafla z masą 30.11.15, 11:18
          Polecam! Ja robię wafelki do szkoły syna na każdą zabawę, dzieciaki uwielbiają, robię w wersji czekoladowej do ugotowanego mleka i masła dodaję kakao lub wersję orzechową daję starte orzechy, wersja krówkowa bez dodatków jest również pyszna. Na 3 puszki mleka daję kostkę masła i/lub 4łyżki kakao, wystarcza mi na 3 paczki wafli.
    • malgosiek2 Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 29.11.15, 00:32
      Nie wiem czy jeszcze chcesz przepis wink
      Ciasto bez pieczenia na herbatnikach grysikowe czyli kasza manna+mleko+kakao+inne nieskomplikowane składniki.
      Zaręczam pyszne.
      • kosjanka Re: Najłatwiejsze ciasto w świecie ;) 29.11.15, 16:45
        ciasteczkowepotwory.blox.pl/2010/10/Ekspresowy-murzynek-na-maslance-bez-jajek.html
        wychodzi zawsze, zawsze
        • misterni Re: Najłatwiejsze ciasto w świecie ;) 30.11.15, 00:56
          O super!
          Ja piec lubię i umiem, nawet skomplikowane ciasta, ale uwielbiam takie przepisy smile
    • myfaith Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 24.12.15, 00:03
      Chcialabym podziękować za przepisy i pokazac ciężka prace twórcza mojego syna -wink ciasteczka rozeszły sie błyskawicznie
      [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/qe/hi/fezm/pFDsHqC9P7JWGUb6hB.jpg[/img]
      • jowita771 Re: Jakiś banalnie prosty przepis na ciasto popro 24.12.15, 09:54
        Bardzo apetyczne. Sama bym kupiła i zjadła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka