Dodaj do ulubionych

Badanie CBOS-mogę odmówić?

10.12.15, 09:10
Normalnie zgłupiałam, na logikę myślę sobie, że nikt nie może mnie zmusić do wzięcia udziału w ankiecie prowadzonej przez CBOS, ale jakiś namolny ankieter mi się trafił. Kilka dni temu szukał mnie pod adresem zameldowania i przez dobre kilka minut nie przyjmował tłumaczenia, że ja tam po prostu nie mieszkam. Bo on ma taki adres i muszę być i kropka. W końcu przyjął do wiadomości, że mogę mieszkać gdzie indziej więc koniecznie chciał mój adres zamieszkania. Nie dostał, bo nie podaje się nikomu ot tak adresu innej osoby. W końcu odpuścił. Po paru dniach okazuje się, że jakoś znalazł mój adres i rano o 8 zapukał do moich drzwi, otworzył Nm bo ja byłam jeszcze w łóżku i oczywiście ankieter zaczął gadki jakie to badanie ważne, że CBOS to poważna instytucja i że muszę mu poświęcić 30 minut na przeprowadzenie ankiety, że mój pesel został wylosowany i takie tam. Czy rzeczywiście muszę? Bo on przyjdzie o 17 i mam zamiar powiedzieć wprost że no way. Nie mam ochoty na wpuszczanie obcej osoby do mieszkania i odpowiadania na jakieś pytania przez pół godziny. Mam chore dziecko, po szpitalu; drugi dziecko też chore, sama jestem przeziębiona, do tego remont w domu, potrzebny mi ankieter jak dziura w moście. Mam prawo odmówić?
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 09:18
      Wydaje mi się, że obowiązkowo to musisz tylko jak cię GUS wylosuje.
      • asia_i_p Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 09:24
        O ile jesteś przedsiębiorcą, bo jeśli dobrze zrozumiałam informacje, jakie podawano w zeszłym roku, kiedy GUS zbierał informację o sytuacji gospodarstw domowych na Dolnym Śląsku, jako prywatny obywatel nie musisz.
        • arwena_11 Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 09:46
          a to możliwe, ja miałam do czynienia tylko z badaniami firm.
        • joxanna1 Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 09:57
          Prywatni obywatele chyba też są zobowiązani, ale tylko w przypadku spisu powszechnego.

W komercyjnych, czy naukowych badaniach - nie ma obowiązku. Spokojnie można odmówić.
    • asia_i_p Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 09:20
      Nic nie musisz, facet wyczuł, że masz wątpliwości i napiera.
    • lilly_about Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 09:22
      Nie musisz. A takiego namolnego to bym dopiero pognała w trzy diabły.
    • fomica Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 09:24
      Oczywiście że nie musisz, no bez jaj. Ale szacun dla ankietera, poważnie podchodzi do swojej pracy, najwyraźniej próba została starannie dobrana i masz być ty albo żadna wink Ja bym się zgodziła.
      • menodo Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 09:54
        No, dokładnie, też bym się zgodziła.
    • oqoq74 Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 09:24
      Ale nie ma obowiązku udziału w badaniu CBOS.
    • kaz_nodzieja Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 09:56
      Powiedz, że nie masz takiego obowiązku, chyba, że Panu nie chodzi o ankietę, a o co innego.
      • agniesia331 Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 19:01
        powiedz,ze chcesz kase,bo twoj czas kosztuje
    • melancho_lia Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 10:05
      Ja takiego namolnego to bym pognała gdzie pieprz rośnie. I w nosie miałabym jego reprezentatywną próbę, niech szuka innego jelenia.
      Obowiązku badania nie masz.
    • kadfael Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 10:35
      Oczywiście, że nie masz. Panu się pomyliło ze spisem powszechnym.

CBOS jest faktycznie poważną firmą. Prowadzi ostatnio badania comiesięczne o aktualnych problemach i wydarzeniach i pewnie do tego badania Cię wylosowali - www.cbos.pl/PL/o_firmie/o_firmie.php - ale powiem szczerze - ja takiego bezczelnego gościa pognałabym w podskokach.
    • tonik777 Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 13:02
      Powiedz mu, że to nie Twój PESEL, a w ogóle to taki pesel można sobie kupić w każdym sklepie z peselami.
    • aankaa Re: Badanie CBOS-mogę odmówić? 10.12.15, 13:45
      jeśli już go wpuścisz do domu poproś o podanie podstawy prawnej, która zmusza Cię do wzięcia udziału w ankiecie tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka