Dodaj do ulubionych

Tuwim na dziś

19.12.15, 17:18
Lecz nade wszystko - słowom naszym,
Zmienionym chytrze przez krętaczy,
Jedyność przywróć i prawdziwość:
Niech prawo zawsze prawo znaczy,
A sprawiedliwość - sprawiedliwość
Obserwuj wątek
    • maadzik3 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 17:19
      100/100
    • rosapulchra-0 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 17:20
      Czee, Verdana!
      Czemu tak długo się nie odzywałaś?

W kwestii wiersza - wielu poetów wieszczami należy nazwać.
    • niennte Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 17:21
      Amen.
    • joa66 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 17:23
      Dodam do Tuwima: a solidarność - solidarność znaczy.
      • paszczakowna1 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 17:27
        W Warszawie skandowaliśmy "solidarność, solidarność!" smile
        • joa66 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 17:31
          Przecież wiem smile Dlatego cieszę się, że odbieramy też język, z którego nas okradziono. Przynajmniej zaczynamy odbierać.
    • hipinka Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 17:27
      Celnie Verdana !
      A swoją drogą to już nawet Tuwim przewidział, co się stanie jak PiS obejmie władzę big_grin
    • kropkaa Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 18:07
      Verdano, co u Ciebie? Gdzie byłaś, gdy Cię tu nie było?
    • iskierka3 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 18:36
      Milo Cie widziecsmile
      • verdana Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 18:38
        Ja tylko na chwileczkę, z okazji demonstracji i wracam do niebytusmile
        • la_mujer75 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 19:37
          Nie rób nam tego ! Brakuje Twojego wyważonego, mądrego głosu smile
    • memphis90 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 18:54
      Już pytałam Krejzi, muszę zapytać i Ciebie - a zgodę potomków Tuwima na użycie utworu w kontekście politycznym masz...? Bo teraz trzeba zgody mieć, inaczej proces albo chociaż zniesławienie na FB Cię czeka, jeżeli Twoje poglądy nie są zgodne z poglądem potomków. W każdym razie Niemena nie cytuj, jest oficjalnie zastrzeżony dla PiS - chociaż "Dziwny jest ten świat" wpasowuje się idealnie w moją niezgodę dla chamstwa, pogardy i szerzenia nienawiści. W każdym razie nam, Polakom najgorszego sortu, Niemena już śpiewać nie wolno. Choć tantiemy spadkobiercom nadal możemy płacić...
      • rosapulchra-0 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 19:01
        A skąd masz takie cudne info?
        • memphis90 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 19:29
          Od Natalci Niemen, która nie życzy sobie, żeby -parafrazując- "czerwona zaraza i biologiczni i mentalni potomkowie komuchów wycierali sobie gębę jego hitem".

Co prawda później - na fali powszechnej krytyki- wycofuje się rakiem ze swojego wpisu twierdząc, że pisząc powyższe miała na myśli dwóch czy trzech konkretnych polityków, niemniej w poście kieruje swoje słowa nie do Petru czy Giertycha, ale do całego KOD'u i ""nowoczesnych", tak na amen zabujanych w "demokracji" i do głębi "zatroskanych" przyszłością Polski ludzi, KTÓRZY ZAMIAST MYŚLEĆ SAMODZIELNIE, BEZMYŚLNIE ŁYKAJĄ TELEWIZYJNE, TANIE PARÓWKI".
          www.facebook.com/NataliaNiemenOficjalnie/posts/823615911090846
          I może bym nawet to łyknęła, znaczy się całe te "sorry-chodziło-mi-o-Petru-ale-nie-chiałam-tak-presonalnie-bojąc-się-pozwu-o-zniesławienie" przeprosiny- gdyby nie fakt, że rodzina Niemenów wytoczyła już proces kibicom Legii za nielegalne śpiewanie "Snu o Warszawie" na meczach big_grin I jeszcze kilkanaście innych procesów, w tym o odebranie szkole bezprawnie nadanego imienia Cz. Niemena.. big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka