verdana 19.12.15, 17:18 Lecz nade wszystko - słowom naszym, Zmienionym chytrze przez krętaczy, Jedyność przywróć i prawdziwość: Niech prawo zawsze prawo znaczy, A sprawiedliwość - sprawiedliwość Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 17:20 Czee, Verdana! Czemu tak długo się nie odzywałaś? W kwestii wiersza - wielu poetów wieszczami należy nazwać. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 17:23 Dodam do Tuwima: a solidarność - solidarność znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 17:27 W Warszawie skandowaliśmy "solidarność, solidarność!" Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 17:31 Przecież wiem Dlatego cieszę się, że odbieramy też język, z którego nas okradziono. Przynajmniej zaczynamy odbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
hipinka Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 17:27 Celnie Verdana ! A swoją drogą to już nawet Tuwim przewidział, co się stanie jak PiS obejmie władzę Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 18:07 Verdano, co u Ciebie? Gdzie byłaś, gdy Cię tu nie było? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 18:38 Ja tylko na chwileczkę, z okazji demonstracji i wracam do niebytu Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 19:37 Nie rób nam tego ! Brakuje Twojego wyważonego, mądrego głosu Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 18:54 Już pytałam Krejzi, muszę zapytać i Ciebie - a zgodę potomków Tuwima na użycie utworu w kontekście politycznym masz...? Bo teraz trzeba zgody mieć, inaczej proces albo chociaż zniesławienie na FB Cię czeka, jeżeli Twoje poglądy nie są zgodne z poglądem potomków. W każdym razie Niemena nie cytuj, jest oficjalnie zastrzeżony dla PiS - chociaż "Dziwny jest ten świat" wpasowuje się idealnie w moją niezgodę dla chamstwa, pogardy i szerzenia nienawiści. W każdym razie nam, Polakom najgorszego sortu, Niemena już śpiewać nie wolno. Choć tantiemy spadkobiercom nadal możemy płacić... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tuwim na dziś 19.12.15, 19:29 Od Natalci Niemen, która nie życzy sobie, żeby -parafrazując- "czerwona zaraza i biologiczni i mentalni potomkowie komuchów wycierali sobie gębę jego hitem". Co prawda później - na fali powszechnej krytyki- wycofuje się rakiem ze swojego wpisu twierdząc, że pisząc powyższe miała na myśli dwóch czy trzech konkretnych polityków, niemniej w poście kieruje swoje słowa nie do Petru czy Giertycha, ale do całego KOD'u i ""nowoczesnych", tak na amen zabujanych w "demokracji" i do głębi "zatroskanych" przyszłością Polski ludzi, KTÓRZY ZAMIAST MYŚLEĆ SAMODZIELNIE, BEZMYŚLNIE ŁYKAJĄ TELEWIZYJNE, TANIE PARÓWKI". www.facebook.com/NataliaNiemenOficjalnie/posts/823615911090846 I może bym nawet to łyknęła, znaczy się całe te "sorry-chodziło-mi-o-Petru-ale-nie-chiałam-tak-presonalnie-bojąc-się-pozwu-o-zniesławienie" przeprosiny- gdyby nie fakt, że rodzina Niemenów wytoczyła już proces kibicom Legii za nielegalne śpiewanie "Snu o Warszawie" na meczach I jeszcze kilkanaście innych procesów, w tym o odebranie szkole bezprawnie nadanego imienia Cz. Niemena.. Odpowiedz Link Zgłoś