Dodaj do ulubionych

Ebooki, gender, okultyzm, Dziady

14.01.16, 21:26
Oglądałyście? Nie do wiary...
youtu.be/7un1djCcqYQ
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 14.01.16, 21:44
      Polecam naprawdę. Konferencja prasowa na temat duchowych niebezpieczeństw w ebookach.
      • cosmetic.wipes Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 14.01.16, 21:51
        Chciałam od razu coś napisać, ale brakło mi słów, żeby wyrazić swoje osłupienie. Niestety nadal brakuje...
        • vre-sna Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 15.01.16, 18:14
          Jako dziecko czytujac Andersena mialam potem przekonanie, ze znajde sie w piekle gdy wyrzuce nawet splesniala kromke chleba.
          A gdy czytalam basnie braci Grimm to wrecz sie balam.
          Ale gwoli scislosci nikt potem ze mna tego nie omawial i nie ukierunkowywal wiec demony w glowie byly efektem samodzielnego czytania. A mialam wtedy 8 - 9 lat.
          • cosmetic.wipes Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 16.01.16, 08:22
            Nie chcę mysleć, co byś odwinęła po przeczytaniu biblii big_grin
      • la_mujer75 Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 14.01.16, 21:59
        I tak sobie myślę, że nie na darmo Biblia była kiedyś zakazana- te Belzebuby, bestie, nierządnice Babilonu, te napalone córki Lota.... Teraz to dzieci i tak nie za bardzo czytają, ale może jednak zakazać Biblii, bo jeszcze uwierzą, że nimi kieruje bóg i przestaną podejmować racjonalne decyzje...
        • spanish_fly Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 14.01.16, 22:09
          Aż zapach siarki poczułam wink
    • ra-sowa Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 14.01.16, 21:59
      ja to chyba nie wierzę w to co widzę i słyszę. Przecież to nie może być na poważnie.
      Kto to jest w ogóle?
      • antyk-acap2.0 Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 14.01.16, 22:04
        To jest nasza władza
        • ra-sowa Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 14.01.16, 23:14
          ja to już widziałam, bo ktoś linkował, ale myślałam, że to jakiś kabaret.
          Starzeję się, nie pomyslałam, że ktoś tak na serio może
    • powerextension Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 14.01.16, 22:15
      Już sama nie wiem co gorsze. Z jednej strony i z drugiej czubki
      www.krytykapolityczna.pl/artykuly/niemcy/20160114/wojna-ma-w-sobie-wiele-z-mezczyzny-gwalty-w-kolonii
    • antyk-acap2.0 Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 14.01.16, 22:32
      Założycie się że za rok w szkołach będą etatowi egzorcysci?
    • ola766 Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 14.01.16, 23:18
      Czyli że co, "jedzą, piją, lulki palą" wypadnie z kanonu?
      Przecież to wieszczsmile
    • morekac Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 14.01.16, 23:49
      Chyba mają trochę racji z tym propagowaniem łażenia do wróżek i wiarą w kryształy... A poza tym mam wrażenie,
      że sam podręcznik jest źle napisany- zacytowane fragmenty trąciły jakby kiczowatym fanfikiem, może Niezatapialna Armada powinna rozważyć analizę wyżej wymienionego.

Ale to, że zapoznawanie dziecka z literaturą jest takim strasznym niebezpieczeństwem, to pierwsze słyszę.
      • spanish_fly Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 14.01.16, 23:56
        Czy można bardziej promować okultyzm i wiarę w czary niż zapraszając oficjalnie uzdrowiciela i wskrzesiciela z Afryki? Episkopat organizował wielkie eventy z Bashoborą, który podobno ożywił więcej ludzi niż sam Jezus. Co z kopią cudownego obrazu? Co z uzdrowiającymi relikwiami JP2?

Kościół się burzy, że konkurencja im klientów podbiera?
        • morekac Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 15.01.16, 00:09
          Ci recenzenci zapraszali szamana? A
          może episkopat pisał podręcznik?
          Jeśli jest to jedno opowiadanko, to da się pewnie przeżyć, ale jeśli cały podręcznik jest w tym stylu, to rwałabym włosy z głowy, gdyby dziecku przyszło się z tego uczyć. Nie dlatego, że gender, okultyzm i feminizm, tylko z powodu kiczu .
          • spanish_fly Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 15.01.16, 12:28
            A skąd się wzięły poglądy tych recenzentów? Przecież oni mówią językiem wielu kapłanów i hierarchów polskiego kościoła.

>>>Jeśli jest to jedno opowiadanko, to da się pewnie przeżyć, ale jeśli cały podręcznik jest w tym stylu,

W jakim stylu? Wypowiedzi tych ludzi nie pozwalają wyciągać logicznych wniosków na temat treści tych książek.

• morekac Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 15.01.16, 15:20
              Ale zacytowabt fragment pozwala wysnuć pewne wnioski co do poziomu tego opowiadania.
              Ktoś wie, czy epodręcznik jest dostępny w sieci? Podejrzewam, że może mi zapewnić ubaw porównywalny do tej konferencji.??
        • nihiru Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 15.01.16, 08:18
          Żeby nie było wątpliwości - mnie też wszystko opada, jak słyszą takie "kwiatki", albo o duchowych niebezpieczeństwach związanych ze spidermanem czy hello kitty - nie mam zamiaru bronić tych bzdur.
          Ale istnieje zasadnicza różnica pomiędzy charyzmatykami czy "cudownymi obrazami" a okultyzmem i czarami.
          "Cuda" dokonywane przez charyzmatyków czy za pośrednictwem np.: relikwii sprawia Bóg na prośbę człowieka, przy czym kluczowe jest tu słowo "prośba".

Natomiast okultyzm i czary "łączą się z wiarą w istnienie duchowych sił lub energii które moga pomóc człowiekowi w poznaniu przyszłości, odzyskania zdrowia, uzyskania nadzwyczajnych władz duchowych (np. czytanie w myślach innych osób, poznawanie przyszłości, mozliwość oddzialywania na innych lub porozumiewania się ze zmarłymi".
          Czyli zamiast prosić Boga o uzdrowienie (nigdy nie wiadomo z jakim skutkiemwink), wykorzystujesz inne siły i moce żeby osiągnąć ten sam efekt. Kościół uważa, że w ten sposób człowiek odwraca się od Boga, a otwiera w ten sposób na Szatana.

Tak więc, z pewnego punktu widzenia, faktycznie można powiedzieć, że Kościół boi się konkurencjibig_grin.
          • feel_good_inc Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 15.01.16, 08:28
            > Ale istnieje zasadnicza różnica pomiędzy charyzmatykami czy "cudownymi obrazami" a okultyzmem i czarami.

Nie, nie istnieje.
          • kotradykcja Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 15.01.16, 12:00
            > Ale istnieje zasadnicza różnica pomiędzy charyzmatykami czy "cudownymi obrazami
            > " a okultyzmem i czarami.

To jest różnica oparta na wyznaniu, li i jedynie. A faworyzowanie jednej religii i jednego światopoglądu to państwo wyznaniowe.
            Albo powiedzmy jasno, że Polska od listopada jest państwem wyznaniowym, jak np. Arabia Saudyjska, albo odstosunkujmy się od tego w co kto wierzy.

> "Cuda" dokonywane przez charyzmatyków czy za pośrednictwem np.: relikwii sprawi
            > a Bóg na prośbę człowieka, przy czym kluczowe jest tu słowo "prośba".
            >
            > Natomiast okultyzm i czary "łączą się z wiarą w istnienie duchowych sił lub ene
            > rgii które moga pomóc człowiekowi w poznaniu przyszłości, odzyskania zdrowia, u
            > zyskania nadzwyczajnych władz duchowych (np. czytanie w myślach innych osób, po
            > znawanie przyszłości, mozliwość oddzialywania na innych lub porozumiewania się
            > ze zmarłymi".
            > Czyli zamiast prosić Boga o uzdrowienie (nigdy nie wiadomo z jakim skutkiemwink),
            > wykorzystujesz inne siły i moce żeby osiągnąć ten sam efekt.

Jeśli wyznaję animizm czy santerię, to nie zwracam się do boga chrześcijan (oraz Żydów i Muzułmanów), ale do wyznawanych przeze mnie bogów i bóstw. I dla mnie to nie jest żaden okultyzm i czary-mary, ale moja RELIGIA. Natomiast katoliccy mistycy są dla mnie ściemniaczami.
            W szkole powinno się zapoznawać dzieci z całą gamą wyznań, wartości, poglądów.
            Jak się komuś nie podoba szkoła publiczna, zawsze może przenieść swoje dziecko do szkoły wyznaniowej, droga wolna.
          • cosmetic.wipes Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 15.01.16, 14:55
            > Ale istnieje zasadnicza różnica pomiędzy charyzmatykami czy "cudownymi obrazami
            > " a okultyzmem i czarami.

Nie wierzę ani w jedne czary, ani w drugie, więc obiektywnie mogę powiedzieć, że różnicy nie ma żadnej. Jedno i drugie ma moc bajki o krasnoludkach.
    • kotradykcja Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 15.01.16, 08:11
      Baśnie, mitologie DO KOSZA!
    • ola766 Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 15.01.16, 14:44
      Trochę smieszno, trochę strasznosmile
      Ale całkiem poważnie, jak oni sobie wyobrażają omawianie romantyzmu?
      Jak w ogóle mogli przywołać przykład "Dziadów", które właśnie na metafizyce (czy tam okultyzmiesmile) w dużym stopniu się opierają? W dodatku sam obrzęd dziadów jest pogański, czyli nie po aktualnej linii. Merytorycznie samobój.
      A bajki dla dzieci? Czarownicy i czarodziejki? Całą fantasy też ocenzurują?
      No ludzie.
      • spanish_fly Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 15.01.16, 14:49
        Będą pisać dzieciom zwolnienia z lekcji polskiego, żeby nie zbezcześcić ich niewinnych umysłów nieprawomyślnymi lekturami. Ciekawe czy pozwalają dzieci uczyć o ewolucji.
        • plater-2 cytaty 15.01.16, 14:53
          „Mam czarodziejską moc błotny robaku, tak wielką, że mogłabym zamienić ciebie i twego goryla w świńskie łajno”.

„Leżałam martwa na cmentarzu. Przeminęła godzina. Żałobnicy wyszeptali smutno ostatnie pożegnanie. Od dwunastej, dokładnie wtedy, gdy zazwyczaj siadamy do lanczu rozpoczęła się eksportacja".

• cosmetic.wipes Re: cytaty 15.01.16, 14:58
            Pozwól, że zacytuję jeden z komentarzy pod filmikiem:
            "ale jak lot j.e.b.a.ł swoje córki to było ok"

Więc, że tak powiem, o czym do mnie rozmawiasz?
          • spanish_fly Re: cytaty 15.01.16, 15:03
            Co Ty robisz? Nie dość, że to przeczytałaś to jeszcze rozpowszechniasz! Idź się natychmiast wykąp w święconej wodzie i trzy razy odmów różaniec dla oczyszczenia się z okultyzmu i dżendera. Jakiś demon na pewno już Cię zwąchał.
          • ola766 Re: cytaty 15.01.16, 15:09
            4 Zanim jeszcze udali się na spoczynek, mieszkający w Sodomie mężczyźni, młodzi i starzy, ze wszystkich stron miasta, otoczyli dom,
            5 wywołali Lota i rzekli do niego: «Gdzie tu są ci ludzie, którzy przyszli do ciebie tego wieczoru? Wyprowadź ich do nas, abyśmy mogli z nimi poswawolić!»
            6 Lot, który wyszedł do nich do wejścia, zaryglowawszy za sobą drzwi,
            7 rzekł im: «Bracia moi, proszę was, nie dopuszczajcie się tego występku!2
            8 Mam dwie córki, które jeszcze nie żyły z mężczyzną, pozwólcie, że je wyprowadzę do was; postąpicie z nimi, jak się wam podoba, bylebyście tym ludziom niczego nie czynili, bo przecież są oni pod moim dachem!»
            • plater-2 Re: cytaty 15.01.16, 15:53
              I co dalej stało sie z Sodoma i Gomorą ????? Jak zareagował Bóg ?
              • ola766 Re: cytaty 15.01.16, 16:09
                Przecież wiesz, że nie chodzi o S&G, tylko o propozycję złożoną przez Lotasmile
                Ale ok, w takim razie, czemu Harry Potter jest na liscie ksiąg zakazanych, skoro również tam w finale zło zostaje ukarane?

Proszę Cię, w ogólnej i szeroko pojętej kategorii "kultura i sztuka" argumenty Kościoła i kół prawicowych na dłuższą metę się nie sprawdzają.
                • plater-2 czego potrzebujesz duszyczko, aby sie dostac... 15.01.16, 16:41
                  Nie "pogaństwo" czy "poganskie Dziady" sa niemoralne, a wróżbiarstwo, czary i magia.
                  ... do nieba ?

Umieszczanie w podrecznikach dla dzieci tekstow uczacych że można;

odwoływać sie do sił zła, demonów, zmarłych;
                  przywoływać duchy celem poznania przyszłosci,
                  zjednywac tajemne moce za pomoca magicznych formuł lub obrzedów

a wszystko to nie by komuś pomóc ("Dziady"), ale by osiągnać władzę nad innymi ludźmi lub im szkodzić jest niewychowawcze.
                  • spanish_fly Re: czego potrzebujesz duszyczko, aby sie dostac. 15.01.16, 16:44
                    Może dla Twoich dzieci. Co jest wychowawcze dla mojego dziecka to nie Twoja sprawa.
                  • ola766 Re: czego potrzebujesz duszyczko, aby sie dostac. 15.01.16, 17:03
                    1. Odwoływanie się do sił zmarłych i zjednywanie tajemnych mocy

Za Wiki:
                    Dziady (biał. Дзядыwink – przedchrześcijański obrzęd zaduszny, którego istotą było "obcowanie żywych z umarłymi", a konkretnie nawiązywanie relacji z duszami przodków (dziadów), okresowo powracającymi do swych dawnych siedzib. Celem działań obrzędowych było pozyskanie przychylności zmarłych, których uważano za opiekunów w sferze płodności i urodzaju.

2.Wróżbiarstwo

Za 1. listem do Koryntian:
                    Tak więc, bracia moi, troszczcie się o łaskę prorokowania

No mówiłam przeciez, że ta dyskusja nie ma sensusmile
                    Błagam, przyznaj, że państwo z filmu nieco pojechalismile
                    • plater-2 Re: czego potrzebujesz duszyczko, aby sie dostac. 15.01.16, 17:14
                      Poganin nie znaczy glupiec, grzesznik, osoba niemoralna lecz osoba niedoinformowana w temacie wcielenie-odkupienie-zbawienie. .

Kontakt zywych z umarłymi nazywa sie w KKK świętych obcowanie.

Prorok nie znaczy jasnowidz magiklub wrózbita, czarownik a osoba przez która Bog przemawia, objawia swa wole, nawołuje do opamietania...
                      • ola766 Re: czego potrzebujesz duszyczko, aby sie dostac. 15.01.16, 17:32
                        Kontaktowanie się ze zmarłymi to kontaktowanie się ze zmarłymi.
                        Chęć poznania przyszłości to chęć poznania przyszłości, obojętnie jak ją nazwiesz, wrózbiarstwo czy prorokowanie.
                        To bez sensu, myslałam, że chodzi o działanie samo w sobie jakie jest (dobre czy złe) a okazało się, że dla Ciebie ważniejsza jest nazwa i to czy Kościół to klepnie.
                        Sądzę, że do niczego nie dojdziemy w tej rozmowie.
                      • mdro Re: czego potrzebujesz duszyczko, aby sie dostac. 16.01.16, 11:27
                        Dokształć się, plater, co to jest "świętych obcowanie".
                      • kolter opamiętaj sie :) 18.01.16, 08:01
                        plater-2 napisała:

> Poganin nie znaczy glupiec, grzesznik, osoba niemoralna lecz osoba
                        > niedoinformowana w temacie wcielenie-odkupienie-zbawienie.
                        .

poganin to określenie wieśniaka, który bóstwom opiekuńczym oddawał cześć dla uzyskania plonów ,wieś rzymska najtrudniej sie ewangelizowała , o ile to co robiono od IV wieku można nazwać ewangelizacją!!!

> Kontakt zywych z umarłymi nazywa sie w KKK świętych obcowanie.

klepanie modłów do zmarłych to grzech opisany w biblii

> Prorok nie znaczy jasnowidz magiklub wrózbita, czarownik a osoba przez która Bog przemawia, objawia swa wole, nawołuje doopamietania...

no to ja tobie mowie ;opamiętaj sie big_grin
                  • kolter heh ale jajaaaa 18.01.16, 07:54
                    plater-2 napisała:

> Nie "pogaństwo" czy "poganskie Dziady" sa niemoralne, a wróżbiarstwo, czary
                    > i magia.
                    > ... do nieba ?
                    >

>
                    >
                    > Umieszczanie w podrecznikach dla dzieci tekstow uczacych że można;
                    >
                    > odwoływać sie do sił zła, demonów, zmarłych;
                    > przywoływać duchy celem poznania przyszłosci,
                    > zjednywac tajemne moce za pomoca magicznych formuł lub obrzedów

rozumiem ze szaman za ołtarzem mamrocący zaklęcia dzięki którym z nieba do kawałka wafelka przybywa sam bóg, jest zasadniczo czym innym big_grinbig_grinbig_grin

> a wszystko to nie by komuś pomóc ("Dziady"), ale by osiągnać władzę
                    >
                    nad innymi ludźmi lub im szkodzić jest niewychowawcze.

jak rozumiem zgadzamy się z tym ze religia w szkołach powinna byc zakazana big_grin
              • chani75 Re: cytaty 15.01.16, 16:46
                Z tego co pamiętam to chyba Lota pochwalił.
                • plater-2 Re: cytaty 15.01.16, 17:01
                  Nie, nie pochwalił, ocalil. Lot i córki ocalały, bo posłuchali Boga i opuścili to miasto.
                  • chani75 Re: cytaty 15.01.16, 17:12
                    No ale czemu ocalił? Bo uznał za jedynego sprawiedliwego. Zatem dysponowanie córkami zostało uznane za zachowanie pożądane. Ba, nagrodzone nawet.
                    • plater-2 Re: cytaty 15.01.16, 17:15
                      A kto do Lota przyszedł w odwiedziny ?
                      • chani75 Re: cytaty 15.01.16, 17:19
                        A jakie ma to znaczenie?? Dla tych córek??
                      • ola766 Re: cytaty 15.01.16, 17:26
                        Aniołowie.
                        Ale z tekstu nie wynika, że Lot o tym wiedział. Zwracał się do nich per "panowie moi". A tym napastnikom za drzwiami powiedział "bylebyście tym ludziom niczego nie czynili, bo przecież są oni pod moim dachem!". LUDZIOM.
                        Poza tym to wszystko jedno, komu chciał córek użyczyć. No weź.
                        • plater-2 Re: cytaty 15.01.16, 17:45
                          Biblia nie jest podrecznikiem teologii moralnej, ani żywotami świetych, ktore sie czyta, by budowac sie przykladami poboznego zycia.

Wskaz mi jakąś osobę ze Starego Testamentu, która nie popełniłaby grzechów i to jakich ! Co zrobił Abraham ze swą ? A nazywany jest ojcem wierzacych... A Dawid z żoną Uriasza ???

"Świętych obcowanie" nie oznacza kontaktowania sie ze zmarłymi celem poznawania przyszłosci, ani tym bardziej w celu proszenia o pomoc w czynieniu zla lub posiadania wladzy nad kims, a obowiazek świadczenia sobie wzajemnie milosci, wstawiennicwa - zywi na ziemi i zmarli w czyśćcu i w niebie.

• plater-2 Re: cytaty 15.01.16, 17:50
                            Mialo byc "Abraham ze swą żoną" ...
                          • chani75 Re: cytaty 15.01.16, 17:54
                            No właśnie. Jaki to przykład dla dzieci i młodzieży. Chyba zatem należy zakazać książki z tak wątpliwym przekazem moralnym.
                            • plater-2 akcja ratunkowa 15.01.16, 18:04
                              Przekaz Biblii brzmi:

„Wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej" .

"Bóg kocha grzeszników, Chrystus za nas umarł".

„Jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz".

• kotradykcja Re: akcja ratunkowa 15.01.16, 18:31
                                Oczywiście rozumiesz, że nie każdy ma obowiązek być chrześcijaninem?
                                Skoro nie podoba Ci się materiał szkoły publicznej możesz swoje dziecko posyłać do katolickiej, gdzie będzie miało "jedynie słuszne" wiadomości.
                                W czym problem?
                                • plater-2 Re: akcja ratunkowa 15.01.16, 19:28
                                  Za prywatna szkole musisz placic !

A przeciez PIT do US zanioslas.

Proszę mi oddać moje pieniądze w postaci bonu edukacyjnego, za pomocą którego opłacę koszty kształcenia mojego dziecka w wybranej przeze mnie placówce. A jesli coś dopłace, to za ofertę dodatkową(!).
                                  • cosmetic.wipes Re: akcja ratunkowa 15.01.16, 19:33
                                    Proszę mi oddać moje pieniądze z funduszu kościelnego i za religię w szkołach publicznych.
                                    • plater-2 Re: akcja ratunkowa 16.01.16, 08:06
                                      Fundusz koscielny nie jest prezentem panstwa dla kosciolow (zreszta nie tylko katolickich !).
                                      W takim razie prosze oddac za cegly z rozebranych po wojnie kosciolow "na odbudowe Warszawy" i wszystkie skradzione wtedy z kosciolow dziela sztuki.
                                      • cosmetic.wipes Re: akcja ratunkowa 16.01.16, 08:23
                                        Warszawa to nie moje miasto, a za uwłaszczone majątki kosciółek juz sobie odebrał czterokrotnie więcej.
                                        • plater-2 Re: akcja ratunkowa 16.01.16, 08:30
                                          Warszawa to moja stolica.

Z Funduszu dostaja kase takze te zwiazki wyznaniowe, ktorym nic po wojnie nie odebrano, co oceniam jako naduzycie.

Katedre w Braniewie po wojnie rozebrano na "odbudowe Warszawy" ( cegly w rzeczywistosci pojechaly do Kaliningradu), odbudowano zaś ze skladek wiernych - ludzi, ktorzy tam po wojnie przybyli z dzisiejszej Bialorusi i Litwy. Prosze mi oddac za te skladki !!!!
                                          • cosmetic.wipes Re: akcja ratunkowa 16.01.16, 13:01
                                            Nie interesują mnie żadne związki wyznaniowe. A KK niech kase ciagnie z Watykanu lub poprosi aktualne władze o opodatkowanie wyznawców.
                                            Ciekawe czy nadal 95% Polaków byłoby katolikami suspicious
                                            • ola766 Re: akcja ratunkowa 16.01.16, 13:13
                                              Był taki pomysł. Zeby było (z grubsza) tak jak w Niemczech, deklarujesz np. 1% podatku na wybrany przez siebie związek wyznaniowy, a państwo nie daje prawie nic.
                                              Kościół się nie zgodziłsmile
                                              • cosmetic.wipes Re: akcja ratunkowa 16.01.16, 13:24
                                                > Kościół się nie zgodziłsmile

Trudno, żeby się zgodził na strzał w stope big_grin
                                                • plater-2 Re: akcja ratunkowa 17.01.16, 18:56
                                                  Gdybym miala placic 1 % na moj zwiazek wyznaiowy wnioskowalabym o karty z czitem, na postawie ktorych mozna byloby wejsc do kosciola na nabozenstwo. Ci, ktorzy kart takich niemieliby, musieliby placic za bilet.
                                                  • spanish_fly Re: akcja ratunkowa 17.01.16, 20:00
                                                    Cudowne! Chcesz usłyszeć dobrą nowinę - wrzuć 5 zł. Zdradź co to za wyznanie?
                                                  • plater-2 dobra nowina - nie zyjemy na cudzy koszt 18.01.16, 06:26
                                                    Dobra nowine głosiłabym nieodpłatnie na placach i ulicach, ktorych chodniki kladzione sa z pieniedzy gminnych.

Mam prawo, bo finansuje je rowniez ja.

Ale zwiedzanie, za siedzenie na tapicerowanych lawkach, na ktore dalam pieniadze, podczas koncertow, filmow, pogrzebów, bierzmowania, chrztu, komunii kuzynki itp. - prosimy zaplacic za bilet, skoro ktos sie od podatku koscielnego czuje zwolniony.

Wnioskuje tak, bo nie popieram życia na cudzy koszt.
                                                  • kolter Re: dobra nowina - nie zyjemy na cudzy koszt 18.01.16, 12:53
                                                    plater-2 18.01.16, 06:26
                                                    Dobra nowine głosiłabym nieodpłatnie na placach i ulicach, ktorych chodniki kladzione sa z pieniedzy >gminnych.

katolickie czary mary to nie "dobra nowina" big_grin

>Wnioskuje tak, bo nie popieram życia na cudzy koszt.

napisała plater utrzymująca darmozjada w czarnej sukience, nie jednego zresztą big_grin
                                                  • cosmetic.wipes Re: akcja ratunkowa 17.01.16, 20:50
                                                    > Ci, kto
                                                    > rzy kart takich niemieliby, musieliby placic za bilet.

Świetny pomysł, fajnie by wyszło coroczne liczenie wiernych big_grin
                                                  • plater-2 Re: akcja ratunkowa 18.01.16, 09:46
                                                    Nie byloby potrzeby liczenia, US by sie tym zajał, wiadomo byłoby, kto płaci podatek, a kto wpycha sie do kosciola za friko.
                                                  • dorotkastokrotka Re: akcja ratunkowa 19.01.16, 13:05
                                                    Myślisz,że Jezus poparłby pobieranie opłat za wejście do kościoła? wink
                                                  • plater-2 Re: akcja ratunkowa 19.01.16, 19:40
                                                    Potem usiadł naprzeciw skarbony i przypatrywał się, jak tłum wrzucał drobne pieniądze do skarbony. Wielu bogatych wrzucało wiele. Przyszła też jedna uboga wdowa i wrzuciła dwa pieniążki, czyli jeden grosz. Wtedy przywołał swoich uczniów i rzekł do nich: Zaprawdę, powiadam wam: Ta uboga wdowa wrzuciła najwięcej ze wszystkich, którzy kładli do skarbony. Wszyscy bowiem wrzucali z tego, co im zbywało; ona zaś ze swego niedostatku wrzuciła wszystko, co miała, całe swe utrzymanie. (Mk 12, 38-44)
                                                  • morekac Re: akcja ratunkowa 19.01.16, 21:11
                                                    Mam wrażenie, że w zacytowanym fragmencie chodziło o ofiarę, nie o bilet wstępu.
                                                  • kolter Re: akcja ratunkowa 19.01.16, 21:22
                                                    morekac 19.01.16, 21:11
                                                    >Mam wrażenie, że w zacytowanym fragmencie chodziło o ofiarę, nie o bilet wstępu.

gdyby plater znała ewangelie ,zacytowałaby raczej to jak to Jezus pognać chciał ze świątyni tych którzy po złodziejskich cenach sprzedawali w świątyni ofiary przeznaczone dla taty Jezusa
                                                    to by było bliższe kupczeniem w świątyni
                                                  • plater-2 Re: akcja ratunkowa 19.01.16, 21:23
                                                    Ona przyszla zwiedzac ? Rozerwać się ? Wypocząć ?
                                          • kolter 69 hektarów warte 2,5 miliard złotych ???? 18.01.16, 12:42
                                            plater-2 16.01.16, 08:30
                                            Warszawa to moja stolica.

Z Funduszu dostaja kase takze te zwiazki wyznaniowe, ktorym nic po wojnie nie odebrano, co oceniam >jako naduzycie.

konkretnie który związek wyznaniowy po roku 1950 działający na terenie Polski nie zebrał w tyłek od komunistów a dziś korzysta z funduszu , dawaj no
                                            Nadużyciem jest to ze całe spoleczenstwo musi dokładać do krzywdy jakie poniósł oszust ,okradziony 70 lat temu przez innego oszusta ...

Katedre w Braniewie po wojnie rozebrano na "odbudowe Warszawy" ( cegly w rzeczywistosci pojechaly do Kaliningradu), odbudowano zaś ze skladek wiernych - ludzi, ktorzy tam po wojnie przybyli z dzisiejszej Bialorusi i Litwy. Prosze mi oddac za te skladki !!!!

Hehehe

"Jeśli zabrano marynarkę, to trudno, żeby zwracano futro z norek – tak w
                                            "Teraz My!" sprawę kontrowersyjnej rekompensaty dla Towarzystwa Brata Alberta
                                            określa Jerzy Wenderlich z SLD. - Bulwersujące jest to, że od 17 lat nie
                                            nastąpił wprost zwrot mienia – kontruje prezes Towarzystwa. Ale to wcale nie
                                            koniec kontrowersji. Okazuje się, że w odzyskiwaniu majątków kościelnych
                                            główną rolę odgrywał... były esbek. A wartość rekompensat 10 razy przekracza
                                            wartość zabranego mienia.
                                            Prokuratura w Gliwicach razem z krakowskim CBA badają sprawę gruntów
                                            kościelnego stowarzyszenia związanego z zakonem sióstr albertynek. Towarzystwo
                                            Brata Alberta otrzymało 1500 hektarów ziemi jako rekompensatę za utracone w
                                            PRL 69 hektarów. Śledczy sprawdzą, czy wartość utraconego kiedyś majątku nie
                                            została przeszacowana. Jak to możliwe, by za utracone 69 ha dostać ponad 20
                                            razy więcej ziemi?
                                            Jak tłumaczy prezes Towarzystwa Brata Alberta mec. Ryszard
                                            Kryj-Radziszewski, wartość zebranego majątku przelicza się na cenę rynkową, a
                                            ta została oszacowana przez towarzystwo na 200-300 mln zł. – To i tak jest
                                            mienie zamienne – podkreślił. I dodał: "Bulwersujące jest to, że od 17 lat nie
                                            nastąpił wprost zwrot mienia(...)Jednak dziennikarze "Teraz My" oszacowali, że rynkowa wartość odzyskanego
                                            majątku to... około 2,5 mld (!) zł.
                                            "

www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/o-mienie-kosciola-walczy-esbek,81684.html
                                      • kolter Re: akcja ratunkowa 18.01.16, 12:28
                                        plater-2 16.01.16, 08:06
                                        Fundusz koscielny nie jest prezentem panstwa dla kosciolow (zreszta nie tylko katolickich !).

jest zamknięciem mordy rozpolitykowanym plebanom , np kościół katolicki dawno za utraconą w latach 40 marną kapotę dostał w ostaniach latach futro z norek wyszywana brylantami

>W takim razie prosze oddac za cegly z rozebranych po wojnie kosciolow "na odbudowe Warszawy" i wszystkie skradzione wtedy z kosciolow dziela sztuki.

Krk odda to co zagarnął po protestantach ??
                                  • kotradykcja Re: akcja ratunkowa 16.01.16, 13:22
                                    Płacę podatki, także na Twoje dzieciko, na to żeby uczyło się religii katolickiej w szkole. Oddasz mi te pieniądze?
                                    Szkoła MUSI być neutralna światopoglądowo i religijnie. W przeciwnym przypadku należy uwzględnić WSZYSTKIE postawy światopoglądowo-religijne i wywalić z programu WSZYSTKO, z czym nie zgadza się jakaś grupa czy choćby jednostka. Mamy być równi wobec prawa, tak?
                                    Więc wypad z Darwinizmem, proszę zawrzeć infrormacje o niewłaściwości przeprowadzania transfuzji krwi, wypad z wieprzowiną ze szkolnych stołówek, proszę wprowadzić w starszych rocznikach klasy/grupy jednopłciowe żeby nie mieszać chłopców i dziewcząt w okresie pokwitania, itd, itp.
                                    Dlaczego tylko jedna grupa (katolicy) mają być brani pod uwagę? A co z rodzimowiercami? Oni są chyba najbardziej uprawnieni do domagania się respektowania TRADYCJI.
                                    Jeśli RODZICE mają decydować to każdy rodzic ma prawo zażyczyć sobie czegoś zupełnie innego niż reszta.
                                    Jak sobie wyobrażasz pogodzenie kilku sprzecznych interesów?
                                    Moje dziecko chodziło do przedszkola, w którym była religia wyłącznie katolicka i to nie w jakichś określonych godzinach, ale w trakcie zajęć, zależnie od dynamiki danego dnia.
                                    Nie jestem katoliczką, a moje dziecko było uczone rzeczy, które są sprzeczne z moim światopoglądem.
                                    Zgodznie z Twoją wizją, powinnam wparować do przedszkola z awanturą i kategorycznym żądaniem by zaprzestano indoktrynowania mojego syna i wyłączenie nieakceptowanych przeze mnie treści.
                                    Chore. Zamiast tego jako matka rozmawiałam z dzieckiem, uczyłam go zasad, które wyznaję ja. To sami robił mój mąż.
                                    I naprawdę nie widziałam w tym niczego złego, dziwnego czy uciążliwego.
                                    Śmieszy mnie ta akcja z konferencjami. Śmieszy i jednocześnie przeraża, jak każde dążenie do wprowadzenia dyktatury, państwa wyznaniowego, nakładania kagańca wszystkiemu, co inne, niezgodne z "jedynie właściwym" światopoglądem.
                                    I tu nie ma miejsca na dyskusje.
                                    Wolność wyznania, sumienia. Neutralność światopoglądowa szkoły, urzędów.
                                    Wystarczy popatrzeć na miejsca, gdzie do głosu doszła "większość wyznaniowa".
                              • kolter Re: akcja ratunkowa 18.01.16, 08:13
                                plater-2 napisała:

> Przekaz Biblii brzmi:
                                >
                                > „Wszyscy zgrzeszyli i brak im chwały Bożej" .

napisał w I wieku Paweł a wasz papież w XIX wieku napisał ;

" ogłaszamy, orzekamy i określamy, że nauka, która utrzymuje, iż Najświętsza Maryja Panna od pierwszej chwili swego poczęcia – mocą szczególnej łaski i przywileju wszechmogącego Boga, mocą przewidzianych zasług Jezusa Chrystusa, Zbawiciela rodzaju ludzkiego – została zachowana jako nietknięta od wszelkiej zmazy grzechu pierworodnego, jest prawdą przez Boga objawioną, i dlatego wszyscy wierni powinni w nią wytrwale i bez wahania wierzyć "big_grin

> "Bóg kocha grzeszników, Chrystus za nas umarł".
                                >
                                > „Jeśli ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz".

no ale wasza sekta naucza ze Jezus sam siebie wzbudził big_grin
                          • spanish_fly Re: cytaty 15.01.16, 18:02
                            >>>Biblia nie jest podrecznikiem teologii moralnej,

Podobnie jak Harry Potter czy inne lektury, które zdaniem ludzi podobnych do Ciebie mają sprowadzać "zagrożenie duchowe".
                            • plater-2 Re: cytaty 15.01.16, 18:06
                              Uwazam za zagrozenie wychowawcze podsuwanie dzieciom pomyslow, czy marzeń o zawladnieciu losami innych, zniewoleniu ich dla wlasnych celow, poprzez kontakty z tajemnymi mocami.
                              • kawka74 Re: cytaty 15.01.16, 18:14
                                A czym to grozi, tak konkretnie?
                                • plater-2 Re: cytaty 15.01.16, 18:21
                                  Negowaniem a nawet odrzuceniem wartości naszej kultury, w ktorej za wartosc uwaza sie milosc blixniego swego, a nie szkodzenie mu czy instrumentalne jego traktowanie.

W dalszej konsekwencji moze doprowadzic do przekroczenia przepisow prawa.
                                  • spanish_fly Re: cytaty 15.01.16, 18:30
                                    Jeśli dla kogoś miłość bliźniego ma sens tylko dlatego, że jest "wartością naszej kultury" to zabranie mu dostępu do jakiejś puli lektur z pewności nie będzie miało znaczącego wpływu na przekraczanie przepisów prawa.

Dla ludzi zdrowych psychicznie miłość bliźniego nie wymaga żadnego uzasadnienia; po prostu potrafią współczuć, rozumieją cierpienie innych istot i to im każe pomagać cierpiącym czy też powstrzymuje przed czynieniem innym zła.

Co mają do tego przepisy prawa??? Zdarzyło mi się złamać bardzo wiele przepisów prawa po to właśnie, żeby komuś pomóc.
                                  • kawka74 Re: cytaty 15.01.16, 18:41
                                    Po przeczytaniu książki??? Naprawdę uważasz, że dziecko czy młody człowiek, który ma odrobinę oleju w głowie, zacznie instrumentalnie traktować bliźnich po przeczytaniu 'Harry'ego Pottera', bo będzie chciał zostać Voldemortem?? Ile znasz takich przypadków?
                                    • plater-2 Re: cytaty 15.01.16, 18:58
                                      Gdzie ja pisze o "Harrym Potterze" ? Wskaż to miejsce .

Nie chcialabym, zeby moje dziecko bylo zachecane do manipulowania innymi, szkodzenia innym, albo uczone, ze moralnym jest eksperymentowanie na innych.

• spanish_fly Re: cytaty 15.01.16, 19:35
                                        Ale gdzie jest to zachęcanie do manipulowania i szkodzenia?
                                        • kolter Re: cytaty 18.01.16, 12:19
                                          spanish_fly 15.01.16, 19:35
                                          >Ale gdzie jest to zachęcanie do manipulowania i szkodzenia?

Ona nie wie, ale pleban mówili...
                                      • cosmetic.wipes Re: cytaty 15.01.16, 19:35
                                        Twoje dziecko jest aż tak mało sprawne intelektualnie, że po lekturze kryminału pójdzie kogoś zamordować?
                                        To w sumie nie dziwię się twoim fobiom big_grin
                                      • kawka74 Re: cytaty 15.01.16, 19:37
                                        Nie chodzi o Harry'ego, to był przykład; możesz się odnieść do innych lektur (które, oczywiście, znasz w całości albo przynajmniej ich większe fragmenty plus kontekst plus sposób omawiania ich na lekcji) - podasz przykłady zaburzeń zachowania pod ich wpływem?
                                        BTW ostatni akapit Twojego posta mówi mi, że chyba nie bardzo wiesz, o czym właściwie mówisz. Zupełnie jak ci mili państwo z konferencji - stworzyli sobie teorię bez pokrycia w rzeczywistości i próbują się z nią bić.
                                      • kolter to odrzuć religię 18.01.16, 12:18
                                        plater-2 napisała:

> Gdzie ja pisze o "Harrym Potterze" ? Wskaż to miejsce .
                                        >
                                        > Nie chcialabym, zeby moje dziecko bylo zachecane do manipulowania innymi, szkodzenia innym, albo uczone, ze moralnym jest eksperymentowanie na innych.
                                  • morekac Re: cytaty 15.01.16, 22:51
                                    >Negowaniem a nawet odrzuceniem wartości naszej kultury, w ktorej za wartosc uwaza sie milosc blixniego swego, a nie szkodzenie mu czy instrumentalne jego traktowanie.

Co, proszę? Fundamentalną zasadą naszej kultury jest to, by sąsiad miał gorzej...

-------------------------------------------------------------
                                    "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
                              • spanish_fly Re: cytaty 15.01.16, 18:17
                                Moje dziecko wie, że nie ma żadnych tajemnych mocy i jest w stanie krytycznie się odnieść do tego typu pomysłów poddanych mu w lekturze czy innym kanałem, i ja osobiście żadnego zagrożenia w tym nie widzę. Co więcej, jest w stanie dobrze się bawić przy takiej lekturze i nie ma potem najmniejszego problemu z powrotem do rzeczywistości.

Ale rozumiem to zagrożenie w przypadku dzieci, którym się od urodzenia wmawia, że są rzeczy, których nie widać i na które nie ma żadnych dowodów, magiczne moce, wszechmocne istoty, diabły, zmarłych obcowanie, życie po śmierci, itp. Jeśli się w to wierzy, to przecież równie dobrze można uwierzyć, że przy pomocy jakiś magicznych zabiegów i zaklęć da się zawładnąć losem innych. Wychowując dzieci "w wierze" czynicie je podatnymi na "zagrożenia duchowe" wynikające z bajek.
                                • spanish_fly Re: cytaty 15.01.16, 18:22
                                  www.bu.edu/learninglab/files/2012/05/Corriveau-Chen-Harris-in-press.pdf

Specjalnie dla Ciebie copy-pasta z wniosków z zalinkowanego powyżej badania:

The results suggest that exposure to religious ideas has a powerful impact on children?s differentiation between reality and fiction, not just for religious stories but also for fantastical stories.

Wyniki sugerują, że idee religijne mają silny wpływ na umiejętność odróżniania rzeczywistości od fikcji przez dzieci, nie tylko w przypadku religijnych przypowieści, ale także w przypadku historii fantastycznych.

• plater-2 Re: cytaty 15.01.16, 18:24
                                  Ja nie jestem w stanie dobrze się bawić z dzieckiem przy lektorze tekstow zachecajacych do szkodzenia komus.
                                  • spanish_fly Re: cytaty 15.01.16, 18:31
                                    Ale które to teksty zachęcają do szkodzenia komuś? Harry Potter???
                                  • kotradykcja Re: cytaty 15.01.16, 18:37
                                    "Ja nie jestem w stanie dobrze się bawić z dzieckiem przy lektorze tekstow zachecajacych do szkodzenia komus."

To się nie baw! Ale co Ci do zabaw innych rodziców z ich dziećmi? Może oni inaczej interpretują te teksty?
                                    • plater-2 Re: cytaty 15.01.16, 18:51
                                      Wydaje mi sie,ze nie rozumiesz, na czym polega wymiana opinii na jakis temat.
                                      • kotradykcja Re: cytaty 16.01.16, 13:08
                                        Wydaje mi się, że uważasz, że kilka osób o poglądach fanatyczno-obsesyjnych ma prawo narzucać swoją wolę całemu społeczeństwu.
                              • kolter Re: cytaty 18.01.16, 08:14
                                plater-2 15.01.16, 18:06
                                Uwazam za zagrozenie wychowawcze podsuwanie dzieciom pomyslow, czy marzeń o zawladnieciu >losami innych, zniewoleniu ich dla wlasnych celow, poprzez kontakty z tajemnymi mocami.

ale jajaaaaaa
                          • kolter Re: cytaty 18.01.16, 08:08
                            plater-2 napisała:

> Biblia nie jest podrecznikiem teologii moralnej, ani żywotami świetych, ktore
                            > sie czyta, by budowac sie przykladami poboznego zycia.

no popatrza a mi się wydawało ze biblia to źródło nauk moralnych i opowieść o ludziach z tamtego okresu , no ale ja ją znam to mam pewno dlatego odmienne zdanie big_grin

> Wskaz mi jakąś osobę ze Starego Testamentu, która nie popełniłaby grzechów i
                            > to jakich ! Co zrobił Abraham ze swą ? A nazywany jest ojcem wierzacych... A Dawid z żoną Uriasza ???

jednak jak pamiętam nie tkwili w grzechu jak to jest np u waszych papiezy

> "Świętych obcowanie" nie oznacza kontaktowania sie ze zmarłymi celem poznawani
                            > a przyszłosci, ani tym bardziej w celu proszenia o pomoc w czynieniu zla lub
                            > posiadania wladzy nad kims, a obowiazek świadczenia sobie wzajemnie milosci, w
                            > stawiennicwa - zywi na ziemi i zmarli w czyśćcu i w niebie.

no a wystarczy przeczytać 1 list do Koryntian zeby wiedzieć ze cii twoi święci nadal gniją w ziemi a nie w jakiś tam czyśćcach big_grin
                      • kolter Re: cytaty 18.01.16, 08:03
                        plater-2 napisała:

> A kto do Lota przyszedł w odwiedziny ?

dwóch zawodowych morderców ...
                  • kolter heh ..... 18.01.16, 07:56
                    plater-2 napisała:

> Nie, nie pochwalił, ocalil. Lot i córki ocalały, bo posłuchali Boga i opuścili
                    > to miasto.

no a jego żonę mściwy bożek w słup soli zamienił ,zeby można było kazirodztwo/pedofilie potem wychwalać ??
              • kolter bóg katolików czy bóg Jezusa ?? 18.01.16, 07:50
                plater-2 15.01.16, 15:53
                I co dalej stało sie z Sodoma i Gomorą ????? Jak zareagował Bóg ?

ten sam bóg który dopuścił do sukienki katolickiego duchownego spory odsetek czynnych pederastów ??
          • asia_i_p Re: cytaty 17.01.16, 21:22
            "Ja, Her Armeńczyk, leżałem na stosie
            Trupem . . ."
    • ola766 Pytanie do Plater 15.01.16, 22:12

Absolutnie bez złośliwości. Po prostu mało znam w realu osób z takimi poglądami jak Ty.

Bardzo bym Cię poprosiła - czy mogłabys wymienić KONKRETNE tytuły książek czy innych utworów literackich (oprócz tego nieszczęsnego H. Pottera), w których można doszukać się zagrożenia rozwoju właściwej moralności u dzieci?

Pytam z czystej ciekawości poznania innego punktu widzenia.
      Będę Ci wdzięczna za rzeczową odpowiedź.
      • plater-2 Re: Pytanie do Plater 16.01.16, 08:01
        W linku wymienione sa ksiazki, ktore sa podrecznikami szkolnymi , tytuł "Między nami".

Oto ksiazki nieodpowiednie dla dzieci.

www.czarymary.pl/c_669_22_673_ksiazki_magiczne_czary_zaklecia
        • spanish_fly Re: Pytanie do Plater 16.01.16, 11:23
          W linku nie ma książki o tytule "Między nami". Jest "Między nami kurczakami. Skąd wzięły się pisanki", "Między nami kobietami" "Chemia między nami" itp. Któraś z nich jest szkolną lekturą?

Nie możesz po prostu podać tytułu, autora, wydawnictwa, które będąc lekturą czy podręcznikiem szkolnym Twoim zdaniem namawia dzieci do manipulowania innymi czy szkodzenia im w inny sposób. Jestem bardzo ciekawa tej pozycji. Na razie to wygląda, że powtarzasz czyjeś opinie nie mając bladego pojęcia na czym się opierają.
        • ola766 Re: Pytanie do Plater 16.01.16, 12:55
          Na stronie, którą zalinkowałaś w kategorii "dla dzieci" są tylko ekologiczne pieluchy i jedzenie.

Prosiłam Cię o podanie tytułów ksiażek dla dzieci, które w jakikolwiek sposób źle wpływają na ich rozwój społeczny czy emocjonalny. Nie muszą to być podręczniki czy lektury. Cokolwiek oprócz H.P.
    • ola766 Plater, nie daj się prosić:) 16.01.16, 17:49
      Bo ja się zastanawiałam, i nic mi nie przyszło do głowy.
      A w posługiwaniu się kluczem, powiedzmy, kościelnym nie mam wprawy.
      Nie bądź taka i podziel się smile
      • plater-2 Re: Plater, nie daj się prosić:) 17.01.16, 18:51
        1.Piszac "w linku sa..." chodzilo mi o link z postu załozycielskiego (youtube).

2. W linkuz 16.01.16, 08:01 podalam przyklady ksiazek, ktore uwazam,za nieodpowiednie dla dzieci.
        • ola766 Re: Plater, nie daj się prosić:) 17.01.16, 20:43
          1. Tam chodziło o podreczniki, a ja zapytałam Cię o inne książki, o literaturę
          2. Tamten link prowadzi do sklepu owszem, wątpliwej proweniencji merytorycznej, ale jak juz pisałam, te ksiązki są dla dorosłych, a ja pytałam o ksiązki DLA DZIECI

Nie tylko ja Cię o to prosiłam, nie rozumiem, czemu nie chcesz podać kilku przykładów od siebie?
          • cosmetic.wipes Re: Plater, nie daj się prosić:) 17.01.16, 20:52
            Plater ma to do siebie, że nigdy nie podaje niczego od siebie big_grin
            • plater-2 Re: Plater, nie daj się prosić:) 18.01.16, 06:40
              www.google.pl/search?q=%E2%80%9EMam+czarodziejsk%C4%85+moc+b%C5%82otny+robaku,+tak+wielk%C4%85,+%C5%BCe+mog%C5%82abym+zamieni%C4%87+ciebie+i+twego+goryla+w+%C5%9Bwi%C5%84skie+%C5%82ajno%E2%80%9D.&biw=1280&bih=862&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=0ahUKEwjfwPXh0rLKAhWMESwKHXOhAbMQ_AUIBigB&dpr=1#imgrc=wkolGDOIn6JKeM%3A
              • kadfael Re: Plater, nie daj się prosić:) 18.01.16, 08:08
                A Calineczka? Tam są elfy! Królewna Śnieżka, Sierotka Marysia - krasnoludki! Jaś i Małgosia - Baba Jaga ludożerczyni. Te książki ci nie przeszkadzają?
              • kawka74 Re: Plater, nie daj się prosić:) 18.01.16, 08:32
                Chodzi Ci o '366 dni z Maryją' czy 'Polonia Christiana'?
                Raz, chociaż raz napisz coś od siebie, bez linkowania i cytowania. Raz wykaż się samodzielnym myśleniem opartym na tym, co TY przeczytałaś, a nie na tym, co powtarzają inni. To za dużo?
                • plater-2 elfy spoko ! 18.01.16, 09:31
                  Oczywiscie,ze plater-2 nie istnieje ! Obsluguje ten nick z sasiadka i szwagierka na zmiane !

Nie mam nic przeciwko ksiazkom z elfami w rolach głównych.

Mam cos przeciwko ksiazkom, jakich przyklad podalam. Nie chodzilo o kalendarz "366dni z Maryja", nieporozumienie.

Chodzilo mi o ksiazke Eoin Coifer "Artemis Fowl".

Nie polecilabym nikomu kupienia dla dziecka ksiazki, ktora jest reklamowana na obwolucie "geniusz swiata przestepczego", "porwac dla okupu" , "byc bogatszym niz jest" zanim bym jej sama dokladnie nie przeczytala. Balabym sie, ze tekst zacheca do szkodzenia innym.

• spanish_fly Re: elfy spoko ! 18.01.16, 09:59
                    Ale czy to jest szkolna lektura, czy ktoś to dzieciom na siłę wciska i każe czytać? Chciałabyś, żeby w ogóle zabronione było wydawanie książek, które nie przejdą Twojej subiektywnej cenzury? Jeśli nie Twojej to czyjej?

Co z dostępem do codziennych wiadomości, które pełne są historii o oszustwach bez kary i wzbogaceniu się kosztem innych - nie pozwalasz oglądać wiadomości, ani czytać gazet, bo to nie wychowawcze?

Moim zdaniem tego typu cenzura to jest odwrotność wychowywania. Wychowanie ma sprawić, że dziecko będzie w stanie samo rozeznać się, co jest dobre, a co złe, bo całe jego życie będzie pełne pokus, przed którymi nie będziesz miała szans go uchronić.
                    • plater-2 Re: elfy spoko ! 18.01.16, 10:39
                      Uwazam, ze ksiazki ktore sie dzieciom i rodzicom wciska na sile, a nazywaja sie one podreczniki szkolne i lektury szkolne, musza byc poddawane surowej ocenie kompetentnych osob, czy zawieraja wlasciwe wzorce wychowawcze. Wciskanie tekstow zachecajacych do klamstwa, oszustwa, pogardy dla frajerow nieposiadajacych magicznych umiejetnosci. Podsuwajace mysl,ze sa "magiczne sposoby" sprawiajace, ze ktos bedzie nas sluchal we wszystkim, zakocha sie w nas, bedzie nam wierny, sluzyl... Zeby jeszcze w dobrym, ale jesli ma pomagac w kolejnych zniewoleniach dla watpliwej moralnie sprawy ? Pomagac do zemsty na nauczycielu, zadawanaiu cierpienia ...?
                      Przeciwko Potterowi w zasadzie nic nie mam, za szkodliwa wychowawczo uwazam "potteromanie". Dziecko nie czerpie satysfakcji z tego, ze przeczytalo ksiazke , ze wciela w zycie wartosci wyniesione z lektury, ale z tego, ze jest szczęśliwym posiadaczem jakiegos bzdetu, gadzetu, zabawki... Gorzej jak czuje sie lepsze od innych z tego powodu. Zastrzezenie mam dla tego tomu, gdzie opisana jest profanacja cmentarza. Co za duzo, to niezdrowo.
                      • spanish_fly Re: elfy spoko ! 18.01.16, 11:02
                        Ale podaj przykłady tych książek i podręczników zachęcających do kłamstwa, oszustwa itd.??? Sam fakt, że bohaterem jakiejś książki jest kłamczuch, oszust itp. nie jest zachęcaniem do kłamstwa itd.

Najwięcej dla promocji magicznych sposobów na rzeczywistość robi kościół przy pomocy przeróżnych modlitw w intencji, mszy za duszę, wiary w zmartwychwstanie itp. To się dla osób, które nie wierzą w boga niczym absolutnie nie różni od magicznych zaklęć, a ksiądz który przy pomocy rytuału przemienia wino w krew to taki sam teatrzyk jaki odstawiali różni szamani od początku świata.

Nie mów, że chcesz dziecko chronić przed lekturami podsuwającymi myśl, że są magiczne sposoby na cokolwiek, bo to nieprawda. Chcesz po prostu, żeby dziecko wierzyło w te magiczne sposoby, w które i Ty wierzysz, chcesz żeby było niewolnikiem tej wiary, a z siebie robisz strażnika tego więzienia. Proszę bardzo, tresuj swoje dzieci do niemyślenia i ignorowania rzeczywistości, ale odczep się łaskawie od całej reszty. To co robisz to jest antywychowanie. Przy okazji dopilnuj, żeby się Twoje dzieci nigdy nie dowiedziały jakich zbrodni dopuszczali się ludzie na czele różnych kościołów. Procesor może im się zaciąć jak się o tym dowiedzą.
                      • kawka74 Re: elfy spoko ! 18.01.16, 14:24
                        musza byc poddawane surowej ocenie
                        > kompetentnych osob, czy zawieraja wlasciwe wzorce wychowawcze.

Które to osoby są kompetentne (nazwiska?), jakie wzorce wychowawcze są właściwe i dlaczego Twoje? Dlaczego moje rozumne dziecko ma nie wypisywać przykładów zasad pisowni z tekstu o diabełku? Dlatego, że Ty nie nauczyłaś swojego odróżniania fantazji od rzeczywistości?
                        I spróbuj odpowiedzieć własnymi słowami, słowami - nie półsłówkami.
                        • plater-2 brum-brum-brum 18.01.16, 17:50
                          - Prosze opowiedziec, jak dziala ta drukarka.

- A moge wlasnymi slowami ?
                          - Prosimy.

- Brum, brum, brum...

Diabelek spoko, o ile oczywiscie chodzi o "Przyjaciela wesołego diabła".

Nauczylam swoje dziecko, ze niemozliwe jest zaczarowac nauczyciela, zeby stawial dobre mustopnie.

A niemoralne jest, chciec zaszkodzic mu za pomoca czarow.

Modlitwa nie polega na szukaniu magicznych sposobow na zaczarowanie Pana Boga - brum-brum-brum.

Polega na oddawaniu Bogu chwaly, dziekowaniu i proszeniu.
                          • kolter Re: brum-brum-brum 18.01.16, 18:41
                            plater-2 18.01.16, 17:50

Modlitwa nie polega na szukaniu magicznych sposobow na zaczarowanie Pana Boga - brum-brum-brum.
                            >Polega na oddawaniu Bogu chwaly, dziekowaniu i proszeniu.

katolicka modlitwa to bełkot wielokrotnie powtarzany na ta samą modłę a nie rozmowa z tatą z nieba...
                            • plater-2 a gu-guuuuuuuuuuuu ! 18.01.16, 19:33
                              Chcemy Cię uwielbiać
                              Tak jak małe dzieci
                              Które nie potrafią
                              Jeszcze nic powiedzieć

A gugu a gugu a gugu
                              A gugu a gu guuuuuu!

A to nasze gu gu
                              Boże ty rozumiesz
                              Małe modli się najlepiej
                              Duże modli się jak umie

Namów swoją Mamę
                              Namów Tatę swego
                              Niech spróbują tak jak dzieci
                              Modlić się do niego
                              Niech spróbują tak jak dzieci
                              Modlić się do niego

• kawka74 Re: brum-brum-brum 18.01.16, 19:00
                            Pasuję. Nie znam języka kosmitów.
                      • kotradykcja Re: elfy spoko ! 19.01.16, 11:50
                        "Uwazam, ze ksiazki ktore sie dzieciom i rodzicom wciska na sile, a nazywaja sie one podreczniki szkolne i lektury szkolne, musza byc poddawane surowej ocenie kompetentnych osob, czy zawieraja wlasciwe wzorce wychowawcze."

Oczywiście.
                        KTO ma być osobą kompetentną? Wdług CZYJEGO światopoglądu ma być stwierdzenie szkodliwości lub jej braku?
                        Bo jak na razie zauważam, że pretensje do decydowania o tym roszczą sobie wyłącznie środowiska skrajnie katolickie.
                        A jeśli nie jest to zbieżne z moimi, jako rodzica, poglądami to co?
                        Wy (cenzorzy katoliccy) będziecie decydować czego moje dziecko ma się uczyć? Ma być to zgodne z Waszymi poglądami? Ponieważ?
                        • plater-2 Re: elfy spoko ! 19.01.16, 19:36
                          Wg jednej uniwersalnej zasady - nie czyn drugiemu, co tobie niemilo.

Niemoralne jest oszukiwanie dzieci, ze istnieją magiczne sposoby, by komus zaszkodzic, zadawac komus cierpienie lub smierc, że można kims zawladnac, zmusic kogos do milosci, uleglosci, posluszenstwa za pomoca klamstwa, oszustwa, kontaktow z zaswiatami (czary, zaklinanie).

Niemoralne jest uczyc dziecko, ze moralnym jest starac sie komus szkodzic, zadawac komus cierpienie, smierc, kims zawladnac, zmusic kogos do milosci, uleglosci, posluszenstwa za pomoca klamstwa, oszustwa, jakim jest czarowanie, rzucanie urokow itp. czynnosci.

Tym bardziej pogardy, dla tych, ktorzy tak nie robia.
                          • kotradykcja Re: elfy spoko ! 20.01.16, 08:16
                            plater-2 napisała:

> Wg jednej uniwersalnej zasady - nie czyn drugiemu, co tobie niemilo.

Bardzo słuszna uwaga. Ty nie życzysz sobie wprowadzania zasad innych wyznań do treści nauczanych w szkołach, dlaczego więc chcesz narzucać zasady swojego wyznania?
                            Albo wszyscy (czyli katolicy, ale też np. mity greckie i santeria), albo nikt (czyli wypad z religią, Biblią na j. polskim, mitami greckimi, itd.)
                            • plater-2 santeria 20.01.16, 18:54
                              Zasada nie czyn... nie jest przypisana do zadnego jedynego slusznego wyznania . Uznaje ja kazdy czlowiek dobrej woli.

Nie mam nic przeciwko lekturze mitow w szkole. danej byly w V klasie i I szkoly sredniej, nie pamietam, zeby ktos protestowal.

Ksiazki i teksty promujace szkodzenie innym, zniewalanie (np. milosne) innych, szkodzenie, mszczenie sie, pogarde innym nie powinny byc polecane dzieciom.

A juz na pewno nie powinno sie takich tekstow "wciskac".

Na santeriach sie nie znam.

• kotradykcja Re: santeria 21.01.16, 07:31
                                Ksiazki i teksty promujace szkodzenie innym, zniewalanie (np. milosne) innych, szkodzenie, mszczenie sie, pogarde innym nie powinny byc polecane dzieciom.

Cały czas powtarzasz PROMUJĄCE.
                                Na czym polega ta PROMOCJA?
                                Bo czym innym jest PRZEDSTAWIENIE takich zachowań, co mamy we wszystkich baśniach, legendach, mitach oraz świętych księgach wszystkich bez wyjątku religii, a czym innym PROMOWANIE, czyli przedstawianie takiego postępowania jako właściwe i pożądane.
                                I przyznam, że z promowaniem nie spotkałam się w żadnej książce.
                                Książki / opowieści albo kończą się zwycięstwem dobra nad złem, co jest przesłaniem, że dobro jest właściwym wyborem, albo kończą się zwycięstwem zła, co z kolei pokazuje, że w życiu też tak bywa, że zło zwycięża.
                                Ale nigdy, przenigdy nie spotkałam się z PROMOCJĄ zła w treściach przekazywanych dzieciom w szkole.
                                Czy możesz podać KONKRETNE przykłady, gdzie PROMUJE SIĘ (nie przedstawia!) to, o czym piszesz?
                                Bo na ten moment jesteś kompletnie niewiarygodna. No, chyba, że na wiarygodności Ci nie zależy, wtedy dla mnie EOT.
                          • mia_siochi Re: elfy spoko ! 21.01.16, 07:44
                            plater-2 napisała:

>
                            > Niemoralne jest oszukiwanie dzieci, ze istnieją magiczne sposoby, by komus
                            > zaszkodzic, zadawac komus cierpienie lub smierc, że można kims zawladnac, zm
                            > usic kogos do milosci, uleglosci, posluszenstwa za pomoca klamstwa, oszustwa,
                            > kontaktow z zaswiatami
                            >

Oooo, zgadzam sie, również uważam, ze to niemoralne.
                            Dlatego moje dziecko nie chodzi na religie.
                    • plater-2 Re: elfy spoko ! 18.01.16, 17:56
                      Nie chcialabym , by zabronione było wydawanie książek, które nie przejda moejej subiektywnej cenzury .
                      Nie zamierzam cenzurowac codziennych wiadomości, które pełne są historii o oszustwach bez kary i wzbogaceniu się kosztem innych.

Po prostu, nie pozwalalam moim dzieciom, gdy byly male na ogdladanie Wiadomości i czytanie gazet dla dorosłych.

I ja uwazam, ze wychowanie ma sprawić, że dziecko będzie w stanie samo rozeznać się, co jest dobre, a co złe, bo całe jego życie będzie pełne pokus, przed którymi nie będę e miala szans go uchronić.
            • edelstein Re: Plater, nie daj się prosić:) 18.01.16, 08:40
              big_grin big_grin big_grin
              Myslisz,ze ona na serio istnieje?no,nie umiem uwierzyc,ze ktos moze byc tak glupi.
    • kozica111 Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 18.01.16, 19:07
      Plater, podziwiam ze chce ci się tłumaczyć.
      • kolter Re: Ebooki, gender, okultyzm, Dziady 18.01.16, 20:12
        kozica111 18.01.16, 19:07
        >Plater, podziwiam ze chce ci się tłumaczyć.

tez podziwiam talent tej mentalnej 12 latki ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka