Dodaj do ulubionych

Odstawienie tablek

15.01.16, 00:35
Witam, pare dni temu odstawilam tabletki antykomcepcyjne po prawie 5 latach stosowania.
Zrobilam to bo jestem ciagle opuchnieta (nerki wg lekarza sa ok), bola mnie czesto lydki i mam mase popekanych naczynek, mega cellulit. Choruje tez na Hashimoto. Robilam co pare miesiecy badania krwi pod katem watroby i krzepliwosci krwi, byly w normie.

Chodze na silownie, pije sporo wody, herbat ziolowych, nie objadam sie, ale waze za duzo (72kg przy wzroscie 167cm). Jest jakas szansa, ze troche, powoli schudne? W ciagu tych 5 lat przytylam 12 kgsad Kontroluje tarczyce, ale podobno tez jest ok.. Help. Jak sobie jeszcze pomoc
Obserwuj wątek
    • kokoryczko Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 00:36
      Antykoncepcyjne* ( cholerny tablet :p)
    • ichi51e Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 00:38
      Jesc mniej a wiecej sie ruszac
    • thea19 Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 00:39
      odstawienie tabletek nie powoduje chudniecia.
      • kokoryczko Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 00:42
        Wiem wiem, chodzi mi o zatrzymany nadmiar wody
        • klamkas Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 00:55
          Ale twoim zdaniem ile tej wody zatrzymujesz? No niech będzie, woda z ciebie zejdzie. Waga pokaże 71-70,5 kg (bo twoja waga na dziś to nie 5-10 nadmiernie zatrzymanej wody). Nadwaga to w maleńkim procencie "woda", to tłuszcz, tłuszcz, tłuszcz. I trzeba go spalić, a nie wysikać.

Nie schudniesz odstawiając tabletki. Utrata wagi wymaga zmiany stylu życia (tzn. diety, zmiany nawyków i wprowadzenia jak najwięcej ruchu).
          • klamkas Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 00:57
            Aaa, konkretnego ruchu. Nie każdy ruch powoduje spalanie tkanki tłuszczowej.
          • kokoryczko Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 01:06
            Podejrzewam, ze mam do 5 kg zbednej wody w sobie, reszta to niestety tluszcz. W cuda niestety nie wierze, stad silowniasmile no i staram sie jesc te 4-5 posilkow dziennie, unikam smazeniny, gotuje na parze, pieke. Masa warzyw i owocow, kasze, z tluszczy oliwa i olej kokosowy, orzechy i pestki. Z nabialu ser kozi i chude mleko, troche jajek, malo pieczywa. Mieso z kuraka i indyka oraz ryby. Nie jem fastfoodow.
            • klamkas Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 01:12
              5 kg zbędnej wody?! Wierzysz w cuda wink.

Produkty wydają się ok. Pytanie ile ich zjadasz. I kiedy. I w jakich proporcjach. I ile śpisz (wiesz, że niedosypianie sprzyja tyciu?). I ile pijesz (im mniej, tym więcej organizm gromadzi wody). I jak i co, z jaką intensywnością, jak długo i jak często ćwiczysz.

To się wydaje takie łatwe "ćwicz i jedz mniej, a schudniesz". Szczególnie jak się ma zaburzony metabolizm i układ hormonalny jak ty.

Jak długo ćwiczysz/jesteś na diecie i masz ustabilizowane hormony tarczycy (bo o ostatnim nic nie napisałaś)?
              • kokoryczko Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 01:29
                Oh, mam problemy ze snem ogromnesad Mam tez b.wysoki poziom przeciwcial AntyTPO (5000 przy normie 100-iles, a TSH, Ft3 i Ft4 w normie, tarczyca zwlokniala i wielkosci polowy normalnej. Biore euthyrox 112,5. Cwicze od polowy listopada, diete ponad rok. Pije min te 1,5 l. Nie pije kawy, czarna herbate rzadko, najczesciej woda ew plus sok z cytryny, kawalkami imbiru, herbaty ziolowe.
              • anna_georgina Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 12:32
                Uwierz że można tak spuchnąć od tabletek i to wcale nie cuda (mój przykład) wink
            • thea19 Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 01:16
              jak czlowiek puchnie od wody, to widac po kostkach i dloniach. jak sie jest grubym, to zwyczajnie widac. mi w ostatnim tygodniu ciazy przybylo 2kg i wygladalam jak balon (nie liczac brzucha) wiec te 5kg to jakies monstrualne opuchlizny musialyby byc. przy chorej tarczycy bedzie ciezko zrzucic nadmiar ale jest to mozliwe. sama sporo schudlam. najpierw ustal od czego tyjesz a potem to wyeliminuj i zrob porzadna diete z cwiczeniami by nie sflaczec. na diecie niestety trzeba byc dozywotnio jak sie nie chce miec jojo. mi pomogla dieta z niskim ig. nie bylam glodna i chudlam. u mnie ilosc kalorii byla bardzo mala (sporo ponizej tys kcal) bo ja mam male zapotrzebowanie. chudlam 3-4kg/mc.
              • kokoryczko Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 01:33
                Mam obrzeki na twarzy, lydkach (z 38 cm zrobilo sie 42, koszmar), puchna okazyjnie rece, brzuch okresowo jest obrzmialy. Ale nogi sa najgorsze, jak dwa slupy i ten cellulit,eh.
                • thea19 Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 01:44
                  mojej siostrze po cilescie chyba zrobily sie kalafiory na udach. po diane wyszly mega pryszcze i to takie jak z horroru a to sie przepisuje wlasnie na tradzik. mi po tabletkach spadlo calkowicie libido. takie sa atrakcje brania tabsow.
                  ps yasmin odwadnia, przynajmniej na poczatku.
                  • kokoryczko Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 01:48
                    Bralam asubtela, zdaje sie ze jest z tej samej grupy co yaz,yasmin.
                    • thea19 Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 01:57
                      ja tabsy odstawilam dawno temu bo po ciazy jak do nich wrocilam, to przytylam 12kg w rok. okazalo sie, ze to nie tabsy winne (a byly podejrzewane) a tarczyca siadla i tabletki tylko maskowaly wiele objawow. strasznie powoli chudlam, za pierwszym podejsciem jak schudlam przez mc 2kg a pozniej po 1kg/mc a mialam ostra diete i 3 razy po 2h fitnesu i silowni w tygodniu, to sie zalamalam i diete odpuscilam. udalo sie za drugim podejsciem.
                  • landora Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 17:07
                    Po Yasminelle strasznie mi się chciało na początku pić.
          • ola_dom Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 09:28
            klamkas napisała:

> Ale twoim zdaniem ile tej wody zatrzymujesz? No niech będzie, woda z ciebie zejdzie.

Tyle że w przypadku obrzęków w niedoczynności tarczycy to niekoniecznie jest woda, to jest obrzęk śluzowaty, nawet nie limfatyczny;
            w dodatku to naprawdę może być sporo kilogramów.
            Sama z tym walczę, na razie z marnym skutkiem.

Dodatkowo - ruch jest oczywiście wskazany, ALE - mało który i w bardzo konkretnym zakresie, że tak powiem. Chodzi o to, że nadmierny i niewłaściwy wysiłek powoduje jeszcze większy obrzęk. A dobrać odpowiednią aktywność i w odpowiedniej dawce naprawdę nie jest łatwo. Ja ostatnio wyszłam napuchnięta po... basenie, a wcale nie szalałam - odpoczywałam, nie ścigałam się zanadto, etc.

Niestety - nie pocieszę kokoryczko, sama odstawiłam antyki kilka miesięcy temu, pożytek na szczęście taki, że przeszły mi cotygodniowe migreny. Z obrzękami nadal walczę.
      • kaz_nodzieja Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 15:37
        Powoduje.
    • antypomidorowa Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 00:53
      A na tej siłowni robisz treninig siłowy czy aerobowy? A jak z podażą białka w diecie, jesz go dużo czy mało?
      • kokoryczko Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 00:59
        Bieznia, cwiczenia na wszystkie partie z malym obciazeniem i duza czestotliwoscia, szczegolnie uda, lydki (grube z natury wiec nie chce rozbudowac bardziej tych miesni) oraz orbitrek.Z bialkiem nie przesadzam, zwlaszcza tuz po cwiczeniach.
        • antypomidorowa Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 01:32
          Bo widzisz, aeroby (bieżnie, orbitreki) rzeczywiście spalają, tylko, że nie sam tłuszcz, ale też mięśnie. A to mięśnie palą kalorie. Zatem póki trzymasz dietę i się ruszasz to tyć nie będziesz, ale po jakimś czasie chudnąć też nie, bo spowalnia przemiana materii. A jak tylko zaczniesz jeść trochę więcej to zaczniesz tyć szybicej niż ostatnio, bo będziesz miała mniej mięśni i przez to mniejsze zapotrzebowanie kaloryczne. Kluczem do schudnięcia jest zatem nie dowolny spadek masy, ale spadek masy tkanki tłuszczowej przy zachowaniu (a korzystnie rozwinięciu) masy mięśniowej. Tego nie da się osiągnąć bez odpowiedniej kombinacji treninigu siłowego i aerobowego oraz odpowiedniej podaży białka w diecie (co najmniej 2 gramy na każdy kilogram masy ciała dziennie).
          Wygooglaj coś w stylu "trening siłowy a chudnięcie" i poczytaj kilka pierwszych linków.
          I nie bój się, że nadmiernie rozbudujesz mięśnie. Kobietom wcale nie jest tak łatwo smile
          • kokoryczko Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 01:35
            Dziekuje serdecznie za uwagi i dobra radesmile Kobiety maja tylko pod gorebig_grin
    • lauren6 Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 09:31
      Tyje się, bo się za dużo je, a nie z powodu tabletek.
      • chocolate_cake Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 09:39
        Brałam tabletki wiele lat, teraz już nie biorę. Nigdy nie tyłam więc to chyba nie od tabletek
      • ola_dom Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 09:44
        lauren6 napisała:

> Tyje się, bo się za dużo je

U zdrowych - owszem, to prawda.
        • lauren6 Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 15:02
          U chorych również. Tyje się z powodu choroby, a nie tabletek, których najwyraźniej przy tej chorobie lekarz nie powinien był przepisywać.
          • ola_dom Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 20:40
            lauren6 napisała:

> U chorych również.

To jak w takim razie wyjaśnić, że jem teraz mniej i zdrowiej niż kiedykolwiek, a jestem większa niż kiedykolwiek?
    • julita165 Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 09:37
      W moim przypadku i branie tabletek i ich odstawienie nie miało żadnego wpływu na wagę. Ale może to kwestia indywidualna.
    • ruscello Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 10:07
      Wiesz, ze przy chorobach tarczycy trzeba przede wszystkim odstawic pszenice i wiekszosc nabialu? Plus soje, niektore orzechy, brokuly. Przy Hashimoto najczesciej jest nietolerancja glutenu, nabialu i paru innych rzeczy. Zadne tam zdrowe zywienie nie pomoze, bo choroby tarczycy to choroby i wymagaja diety dla osob chorych. Kazdy sensowny endokrynolog poda Ci przynajmniej podstawy.

Przy tarczycy obrzeki czesto sa zwiazane wlasnie z jedzeniem pszenicy i nabialu (poza jogurtem naturalnym, kefirem, ale przy Hashimoto z tym tez bywa roznie).

Trening aerobowy, stopniowo sie wdrazac, srednio 3 razy w tygodniu 40-60 minut. Wysilek podnosi u chorych poziom kortyzolu, ktory nakreca tarczyce i masz zamkniete kolo.

Chocby na fb sa grupy wsparcia z sensownymi radami - warto poczytac, ale koniecznie szukaj innego endokrynologa, skoro Twoja wiedza jest taka, jaka przedstawilas w poscie startowym. Wszystko sie poprawi, jesli bedziesz przestrzegac zasad dla chorych. Powodzenia smile
      • kokoryczko Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 12:19
        Wiem o niewskazanych pokarmach, spooro o tym już czytałam smile
        Na fb jest fajna grupa dla osób z hashimoto, należę do niej, jestem na bieżącosmile
        Ale.. teoria jedno a praktyka drugie. Każda z nas (Hashimotek) ma swoję własne objawy i nietolerancję.. Cholernie ciężko mi jest odstawić nabiał, bo mi smakuje; i tak ograniczyłam się do naprawdę małej ilości niskotłuszczowego mleka i koziego sera. Uwielbiam brokuły, niektóre produkty z soją, które też mi szkodzą. Z dietą bezglutenową miałam dłuższą przygodę, ale odpuściłam sobie (faktycznie widziałam różnice w kwestii obrzęków, może powinnam znowu wrócić do tego).
        I mam wieczny apetyt na słodycze (czekoladę, reszta może nie istnieć), których naprawdę nie kupuję i zdarza mi się czasem skubnąć u kogoś (malutko), gdy częstują. Zamiast tego jem owoce lub te owocowe słoiczki dla niemowlaków, też nie za wiele.

Co do siłowni - ćwiczę 3 razy w tyg po 1-2 godz ,zależnie od ćwiczeń (staram się różnicować ćwiczenia na każdy dzień). Nie robię dużych obciążeń, ale czuję zmęczenie i pocę się nieźle wink. Chodziłabym na basen, ale mam za daleko (uwielbiam pływać). Wiosną wyjdę z rowerem na miasto big_grin

Dziękuję, pozdrawiam smile
        • zurekgirl Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 16:10
          Skoro czulas sie lepiej po odstawieniu pszenicy, to ja odstaw i tyle. Nie rozumiem jak moglas wrocic do jedzenia czegos co ci szkodzi. Mam taki sam problem z tarczyca, do tego policystyczne jajniki i biore pigulki (bo m.in. reguluja te jajniki), piekny zestaw, zeby zaczac wygladac jak balon. Przytylam ogromnie, ale odstawilam nabial (oprocz jogurtu greckiego i serow plesniowych), pszenice zredukowalam do zera, owoce do 200 gram dziennie i jest niezle. Nie cwicze, ale duzo chodze, bardzo duzo, nie mam samochodu, nie lubie jezdzic zbior komem, wszedzie zapitalam z buta. Jem trzy duze posilki dziennie, sniadanie to zawsze jajka z warzywami. I jest lepiej, opuchlizna schodzi, moja twarz znow wyglada normalnie, mam ogrom energii. Chudne baaardzo powoli, ale chudne. I nie jestem glodna. Zamiast czekolady wygoogluj sobie kulki z daktyli, kakao i kokosa. Aha, soje omijam wielkim lukiem, ale uwielbiam orzechy i w sumie nie wiem, ktore mozna, a ktorych nie. Jem wszystkie oprocz ziemnych.
          • kokoryczko Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 16:22
            Odpuściłam bo zachciało mi się pewnego razu chrupkiej bułki na śniadanie, a tu coś innego, jakiś makaron czy ciastko. Najgorsze są wszelkie rodzinne spędy. Samo poszło. Wiem, że to głupie! :p Robię powoli drugie podejście do bezglutenu tzn wyjadam teraz resztę zapasów tj makarony i kasze z glutenem.. I zastąpię bezglutenowymi.

Czasem robię sobie takie zdrowe słodkości typu krem czekoladowy ze sliwek/daktyli z kakao, pudding z tapioki/ jaglanki z mlekiem kokosowych czy gorącego kubek kakao na mleku kokosowym/krowim z odrobiną miodu. Eh.. ale uczciwie powiem,że tabliczka dobrej, mlecznej czekolady to jest to! Albo migdały w czekoladzie...Moja słabość, ale waga skutecznie mnie hamuje przed obżarstwem.

Tabletki zaczęłam brać, bo miałam torbiele na jajnikach i bolesne miesiączki, ale wiem, że to też od tarczycy. Liczę się z tym, że problem może wrócić. Pozostaje mi czekać i przekonać się.
    • anna_georgina Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 12:31
      Schudniesz.
      Brałam tabletki również 5 lat. Waga 60kg i ani drgnęła choćbym odżywiała się tylko energią słoneczną.
      Odstawiłam, po 8 dniach waga spadła o 6kg!!!
      Później stopniowo spadła do 50kg które utrzymują się już pół roku smile
      • sengas Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 14:52
        Ło matko to ile ty masz wzrostu? 50 kg dorosła kobieta? Musisz być straszna chudzinka - ale to pewnie genetyczne. Moim zdaniem odstawienie piguł nie pomoże jak w rodzinie wszystkie kobiety grube jak beczki (np. w mojej). Mam podobnie jak autorka więc z chęcią poobserwuję wątek (no ale tarczycy nie badałam). Piguł nie chcę odstawiać bo to ogromna wygoda (nawet jakbym żyła w klasztorze) i pomagają na kilka innych spraw
        • anna_georgina Re: Odstawienie tablek 25.01.16, 13:43
          165cm, no szczuplutka jestem wink
          Ale dobrze się czuję z taką wagą, 60kg to dla mnie był dramat.
          Na pewno zwalanie nadwagi na tabletki nie jest dobre, ale jeśli ktoś trzyma się diety, rusza się a waga ani drgnie to warto zastanowić się czy to nie hormony.
    • turzyca Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 16:30
      >Choruje tez na Hashimoto

A tsh to masz jakie? Bo norma jest dosc szeroka i mozna byc w niedoczynnosci, mimo bycia w normie.

I kontroluj koniecznie ustawienia hormonow tarczycy, bo one sa metabolizowane w podobny sposob co antykoncepcyjne, wiec odstawienie pigulki wplywa czesto na zapotrzebowanie na l-tyroksyne.
      • kokoryczko Re: Odstawienie tablek 15.01.16, 16:53
        Ostatnio (w grudniu) miałam TSH 1-coś (norma do 3 z kawałkiem). Z tego co wiem nie powinno TSH przekraczać 1,5 jednostki. Mam b. wysokie AntyTPO, dostałam na to selen. Ale i tak jem w miarę często po parę sztuk orzechów brazylijskich (bogate w selen). Poczekam do następnej miesiączki/kolejny miesiąc i wtedy zrobię ponownie badania krwi.
    • a.n.a0 Re: Odstawienie tablek 26.01.16, 15:15
      Ja odstawilam po 10 latach. Ale nie schudlam. I lecze sie tez na tarczyce. Nie widze roznicy jakos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka