Dodaj do ulubionych

Przeterminowane produkty

19.01.16, 16:52
Właśnie zabrałam się za porządki w kuchni i znalazłam wiele przeterminowanych rzeczy. Kasze, fasole, mąki itd. Wywalacie czy spożywacie?

Ile razy zaryzykowałam zjadłam przeżyłam i miałam się dobrze. Mowa o produktach "nowych".
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: Przeterminowane produkty 19.01.16, 16:54
      kkalipso napisała:

> Właśnie zabrałam się za porządki w kuchni i znalazłam wiele przeterminowanych rzeczy. Kasze, > fasole, mąki itd.

Śmierdzą? Ruszają się?
    • kota_marcowa Re: Przeterminowane produkty 19.01.16, 16:57
      Ło jezu, ja na termin ważności kaszy, mąki, czy fasoli nawet nigdy patrzyłam i całkiem prawdopodobne, że jadłam przeterminowane smile Przecież to są produkty, które dobrze przechowywane się praktycznie nie psują smile
    • thea19 Re: Przeterminowane produkty 19.01.16, 17:00
      nasiona moga sie przeterminowac pod wzgledem przydatnosci siewnej bo traca zdolnosc kielkowania (bardzo rozna dla roznych gatunkow, jakies kukurydze z piramid kielkowaly po tych tysiacach lat spedzonych w grobowcach), w celach spozywczych to nic im nie bedzie jesli robali nie maja ani nie splesnialy.
      maka tez sie chyba "nie psuje" pod wplywem lat. do biszkoptu to moze bym jednak nie dawala 20letniej.
      suche produkty nie psuja sie tak latwo.
    • julita165 Re: Przeterminowane produkty 19.01.16, 17:00
      Pewnie takie rzeczy jak przeterminowane kasze czy mąkę zdarzało mi się jeść ale jeżeli wiem że coś się przeterminowało to wywalam, jakiś mam opór psychiczny przed zjedzeniem tego...
      • kota_marcowa Re: Przeterminowane produkty 19.01.16, 17:16
        Te terminy ważności to wymysł dzisiejszych czasów, doskonale pamiętam, jak jeszcze wcale nie tak dawno temu, czegoś takiego nie było, a przydatność sprawdzało się organoleptycznie, w końcu średnio ogarnięty człowiek jest w stanie ocenić, czy coś śmierdzi czy spleśniało, czy nie. Zdarza mi się zjadać produkty po terminie, bo jak czasami na coś przejdzie mi ochota to tak sobie leży i czeka na lepsze czasy smile bo są zwyczajnie dobre, jak i zdarza mi się wyrzucać te, które mają jeszcze całkiem długi termin przydatności, bo z jakiegoś powodu się popsuły. Ten podany termin na opakowaniu jest tylko granicą umowną.
        Zresztą to samo się tyczy chemii, bo nie wiem jak może zepsuć się np płyn do okien, czy proszek do prania smile
    • peonka Re: Przeterminowane produkty 19.01.16, 17:24
      Zjadam wszystko, o ile organoleptycznie jest ok. Ostrożna jestem tylko w przypadku ryb, bo podobno zatrucie rybami jest straszne.
      Nigdy nic mi nie zaszkodziło, mam tzw. strusi żołądek smile
      • ola_dom Re: Przeterminowane produkty 19.01.16, 19:38
        peonka napisała:

> Nigdy nic mi nie zaszkodziło, mam tzw. strusi żołądek smile

Ja nie mam, ale też nigdy nie zareagował na "przeterminowaną" mąkę czy ziarna. Ani na nabiał, który nie "spuchł" ani nie zaczął źle pachnieć i wyglądać.
        • paszewa Re: Przeterminowane produkty 20.01.16, 11:55
          wczoraj zjadłam smietanę, ktorej termin przydatnosci mional 10 sty.
          wieczko nie spuchlo, nie była gorzka, nie zwarzyła się. była dobra.
          Żyję wink
          Sensacji zoładkowych zero.
          • ola_dom Re: Przeterminowane produkty 20.01.16, 12:07
            paszewa napisał(a):

> wczoraj zjadłam smietanę, ktorej termin przydatnosci mional 10 sty.
            > wieczko nie spuchlo, nie była gorzka, nie zwarzyła się. była dobra.

Ano właśnie. Śmietana ma dobre bakterie, które nie pozwolą tak łatwo i szybko się zepsuć.
            Lepiej polegać na zdrowym rozsądku niż na tym, co napisane, jak mam wybierać wink
    • dziennik-niecodziennik Re: Przeterminowane produkty 20.01.16, 10:02
      wszystkie przeterminowane rzeczy starannie oglądamy i oceniamy ich stan. po czym z reguły spożywamy bez przykrych konsekwencji.
      "suche" rzeczy mogą postać dłużej, gorzej z "mokrymi".
    • drinkit Re: Przeterminowane produkty 20.01.16, 12:20
      Kasze fasole jem, żeby tylko nie było jakiegoś mola czy innej larwy.
    • anty_nick Re: Przeterminowane produkty 20.01.16, 12:28
      jesli chodzi o kasze czy mąki, to ja pewnie nawet jak nic tam nie ma widzę "coś" tongue_out
      i wywalam. Kaszę mi sie zdarzy, mąka idzie na pizze lub naleśniki to raczej po terminie takiej nie znajdę.
      Wszystko inne, póki nie śmierdzi i sie nie klei zjadam. W zeszłym roku wypiłam kefir 2mce po terminie. Nic mi cholera nie było.
    • mikams75 Re: Przeterminowane produkty 20.01.16, 23:07
      przeterminowana kasza jaglana jest paskudna ale to da sie zauwazyc dopiero po ugotowaniu.
    • kamunyak Re: Przeterminowane produkty 21.01.16, 00:26
      no popatrz, a ja to przesypuje mąki, kasze, do hermetycznych pojemnikow, od kiedy mi mole zżarły polowę zapasów a drugą, w związku z tym, wywaliłam.
      Czyli, nawet nie wiem jaki był termin przydatnosci. Ale on chyba długi jest, na pewno dłuzszy niz czas zużycia torebki mąki w przeciętnej kuchni.
    • burina Re: Przeterminowane produkty 21.01.16, 00:40
      W razie wątpliwości, z czystym sumieniem pozbyłabym się kaszy poprzez wysypanie jej do karmnika dla ptaków.
    • jola-kotka Re: Przeterminowane produkty 21.01.16, 08:02
      W jakims celu te daty sa tam podane,przeterminowane kosz. W imie paru złotych nie ma co ryzykować,kup nowe.
      • ola_dom Re: Przeterminowane produkty 21.01.16, 11:45
        jola-kotka napisał(a):

> W jakims celu te daty sa tam podane

Głównie po to, żebyś szybciej kupiła nowy produkt smile
        • jola-kotka Re: Przeterminowane produkty 21.01.16, 13:22
          ja po terminie nie przelkne i już,wywalam jogurt z obrzydzeniem.
          • ola_dom Re: Przeterminowane produkty 21.01.16, 13:25
            jola-kotka napisał(a):

> ja po terminie nie przelkne i już,wywalam jogurt z obrzydzeniem.

Jolu - ale bądźmy szczere - Ty nie masz generalnie zdrowego stosunku do jedzenia. To nie zarzut, tylko sądzę, że nie jesteś w tym wypadku zbyt reprezentatywna.
    • to_ja_krowa Re: Przeterminowane produkty 21.01.16, 09:14
      Ale wiesz, że jest różnica pomiędzy "najlepsze przed", a "terminem przydatności do spożycia? To pierwsze dotyczy produktów, które magicznie po określonej dacie nie zepsują się i tutaj właśnie sami musimy ocenić, czy chcemy to jeszcze jeść. To drugie dotyczy produktów łatwo psujących sie: mięso, wyroby garmażeryjne, itp. i tutaj raczej wyrzucamy, chociaż też warto posługiwać się zmysłami i zdrowym rozsądkiem.

Strasznie dużo żywności marnujemy; naprawdę czasem warto się zastanowić i nie wyrzucać pełnowartościowego jedzenia.
    • aneta-skarpeta Re: Przeterminowane produkty 21.01.16, 12:38
      suche to zjadam stare i nie patrzę

a ser, śmietanę etc to próbuję przed spożyciem- czasem jest tak, że w dniu ważności już jest nieteges, a czasem po tygodniu śmietana jest jak najbardziej ok

ale inna inszość, że ja i moja rodzina mamy "kacze" żołądki zniszczone fastfoodami i alkoholem więc nas nic nie zabijewink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka