agnieszka77_11 05.03.16, 21:02 Chcielibyśmy nieco odkryć te okolice. Zwiedzić piękne i ciekawe miejsca oraz chwilę pobyć w ciszy. Podpowiedzcie co warto zobaczyć oraz gdzie się zatrzymać na nocleg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arwena_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:09 Polecam Białowieżę, jestem w tej wsi zakochana. Piękne tereny na spacery, dobra baza wypadowa na większe wycieczki. Ja nocowałam w hotelu Białowieskim ( rewelacyjne jedzenie ), ale noclegów jest dużo, właściwie co domek przy głównej drodze to jakis nocleg. Ładnie z zewnątrz wyglądał Pensjonat Unikat, ale jak z jedzeniem i noclegiem to nie wiem. Zresztą w necie jest dużo ofert i pewnie każdy coś znajdzie. W samym środku Miejscowości jest Hotel Żubrówka, ale dla mnie właśnie za blisko centrum. Nie za drogie noclegi są też Pokojach Gościnnych BNP - no i ten teren dookoła Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:09 My byliśmy tydzień temu w Białowieży i spaliśmy w hotelu Żubrówka. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:12 A nie za duży hałas wieczorem? Bo jak wracaliśmy do siebie z centrum to jednak tam się szwendało dużo ludzi. Z Białowieskiego bliżej na szlaki Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:19 A kiedy byliście? )) Teraz nie ma sezonu turystycznego, ludzi mało. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:24 Byłam w zeszłym roku przełom maja i kwietnia, i w połowie września. W kwietniu było fajnie, bo mało ludzi, zjechali dopiero ok 1 maja. Ale w centrum tłoczno. Mniej ludzi chyba we wrześniu, w każdym razie na szlakach, bo w knajpach tłumy Ja zakochałam się w jedzeniu jakie serwuje Białowieski. Robią własne kiełbasy, wędliny i biały ser wędzony. Z każdego wyjazdu sobie przywiozłam 3-4 sztuki. Oszczędzałam i reglamentowałam reszcie rodzinki, żeby starczyło jak najdłużej. Są rewelacyjne Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:27 Eee, ja mam to na co dzień, ale rozumiem, że może smakować. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:28 A tak swoją drogą - niedługo nam puszczę wyrąbią, więc lepiej się spieszyć, aby ją zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Piękne miejsca na Podlasiu 08.03.16, 20:26 Ten kawalek co mozna zwiedzac pewnie zostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 08.03.16, 20:31 Chciałam dodać szczyptę dramatyzmu. ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:31 To zazdraszczam. Jadłam różne serki wędzone, ale takiego jak tam to jeszcze nie trafiłam. W Lidlu czasami jest i czasami kupuję, ale to jednak nie to Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:36 W ogóle sery z Podlasia są przepyszne, szczególnie korycińskie - aktualnie bardzo modne. Są z różnymi dodatkami, wędzone, dojrzewające itp. Moja siostra regularnie dostaje te sery, jakieś kulebiaki, knysze, itp. Edukuję się na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:42 a gdzieś takie białe wędzone można kupić? Żeby nie jechać po nie specjalnie? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:46 Wiesz, w Warszawie są eko-bazary i jestem przekonana, że można tam dostać takie sery. Albo w jakimś większym eko-sklepie poszukaj. Szczerze mówiąc nie szukałam, bo przywożę je od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:48 Hotel ma sprzedaż wysyłkową. Tylko zastanawiam się czy to się nie zepsuje? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:49 Wątpię. A gdzie mieszkasz, arwena? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:53 eko-mlociny.pl/Sery-Korycinskie/ Widzisz - i na żaden bazar jechać nie musisz. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:54 Tzn. inaczej - spróbuj serów korycińskich na miejscu i dopiero potem myśl o przesyłce z hotelu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:57 Dzięki lecę oglądać co mają Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 12:24 Arweno, serów korycińskich w Warszawie jest w bród, co bazar czy lepszy sklep maja w ofercie - bazar Mirowski, bazar Banacha, Norblin,... W ogóle pod Halą Mirowską są stoiska z produktami ze wschodu Polski, wyspecjalizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 12:29 ale właśnie patrzyłam na ten link wyżej i białego wędzonego nie mają, a ten za mną chodzi. Muszę sie przejechać do hali Mirowskiej Odpowiedz Link Zgłoś
bmsien Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 11:37 Sery korycińskie można zamówić w gospodarstwach, które je produkują: sklep 1 sklep 2 Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 22:18 Arwena, a braliście zwiedzanie rezerwatu zamkniętego z przewodnikiem? Czytałam, że można wynająć tylko dla siebie (bez grupy), czy wtedy taki przewodnik jest w miarę elastyczny w doborze trasy? Będziemy w lipcu z trzylatkiem, który co prawda jest zaprawiony w bojach, ale na trasę z grupą go nie zabiorę, po co się mają ludzie denerwować. Co jeszcze można zobaczyć w Białowieży? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 22:28 Nie braliśmy, hotel coś takiego oferował, ale były dziwne godziny. W każdym chyba hotelu jest jakiś przedstawiciel PTTK i są propozycje wycieczek. Zobacz tutaj pttk.bialowieza.pl/info/5/wycieczki-dla-wszystkich dla twojego malucha fajna byłaby ta trasa tropami zwierząt. Indywidualnie się da Kusiła nas Białoruś, ale wiz nie mieliśmy. Teraz podobno na miejscu załatwiają takie 2-3 dniowe ( nie wiem czy właśnie w Żubrówce, bo wpadła mi taka informacja w ręce. Ja chciałam się wybrać na to podglądanie ptaków do ścisłego rezerwatu. Ale wyjście było coś ok 5 rano i mój mąż odmówił wstawania o świcie. Fajny jest taki skansen starych chat, młyn jest. Można wejść, zobaczyć, jak mieszkali tam ludzie w XIX/XX w ( sądząc po napisach na ścianach,przy ikonach ). Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 22:30 skanseny.net/skansen/bialowieza Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 22:33 Dzięki!!! No właśnie ta wycieczka śladami zwierząt średnio mnie przekonuje, szczególnie ta bryczka... mój młody jest sprawny jak na swój wiek, pokonuje długie trasy, więc wolałabym coś bardziej zaawansowanego. Skontaktuję się z PTTK bliżej terminu pobytu. Będziemy spać w salonce, więc mam nadzieję, że już samo to będzie dla synka atrakcją, to prawdziwy wielbiciel pociągów Białoruś też nas kusi, ale w Białowieży spędzimy tylko 2 dni w drodze z nad morza/z Mazur/do Krakowa, więc chyba odpuścimy tym razem. A gdzie można dobrze zjeść? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 22:37 W Carskiej będziecie spać? Super, oglądaliśmy jak byliśmy na spacerze ( ale nie dało się zajrzeć do środka ). Daj znać po powrocie jakie wyposażenie i jak się śpi. Kusi mnie bardzo Tylko do centrum trzeba dojeżdżać. Po ciemku tam wracać trochę straszno Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 10:54 Dam znać Jedziemy autem, więc zakładam, że dojazd nie będzie większym problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 12:23 No my sobie chodziliśmy do knajpek do centrum, wieczorem po kolacji, na winko. Na piechotkę, żebyśmy oboje mogli się napić. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 10:22 W Carskiej. Ale bardzo możliwe, że - jeśli masz dziecko typu 'wybrzydzacz' - dziecko pozostanie głodne. Sprawdź menu. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 10:56 Czyli na miejscu, fajnie Dziecko wybrzydzaczem nie jest, je w zasadzie wszystko włącznie z owocami morza, curry, sushi i różnymi azjatyckimi wynalazkami, a już kuchnię polską uwielbia, im więcej kiełbas i kluch tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 11:50 Zajrzyj w menu, tam jest dziczyzna i różne sosy (dla dzieci mogą być zbyt wymyślne), kuchnia jest raczej polsko-rosyjska niż polska. O tyle ostrzegam, że kiedyś miałam problem dla mojej niejadkowatej córki - jakieś proste danie dla dzieci już wyszło i biedaczka siedziała nad kartą i marudziła, że nie ma nic jadalnego... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 13:46 I mnóstwo pierogów - a te chyba każde dziecko zje? ? Odpowiedz Link Zgłoś
bmsien Białowieża dla 3-latka 06.03.16, 10:48 No to tak, turystyczne biura z Białowieży posiadają też oferty dla dzieci, można umówić się na wycieczkę indywidualną tylko dla swojej rodziny, przykładowe oferty tutaj W samej Białowieży polecam Muzeum Przyrodniczo-Leśne, większość dzieci jest zadowolona z ich multimedialnego wnętrza, chociaż wśród naszych turystów było też dziecko które z muzeum wyszło z płaczem na widok sceny "wilk napadający na sarnę". Następnie zwierzątka w Rezerwacie Pokazowym Żubrów. Porada: najlepiej tam być tuż po otwarciu lub na godzinę przed zamknięciem, gdy zwierzęta są karmione, bo wtedy wychodzą ze swoich kryjówek W czasie upału nie ma co iść, zwierzęta chowają się w cień i można ich nie zobaczyć. Rodziny z małymi dziećmi latem 2015 były bardzo zadowolone i nie mogły się nachwalić Chatki Baby Jagi - link W samej Białowieży - przejażdżki drezyną (dziecko zadowolone, rodzice mniej bo muszą wprowadzać drezynę w ruch ) oraz kilka skansenów, Z Białowieży mozna wybrać się na wycieczkę na Białoruś, o ile wcześniej się załatwi formalności wizowe, ,można odwiedzić w białoruskiej części Puszczy siedzibę Dziadka Mroza wycieczki na Białoruś Z Hajnówki we wtorki, czwartki, soboty i niedziele wyjeżdża kolejka wąskotorowa do Topiłła, dzieci też są zadowolone z takich wycieczek. A jeśli będzie bardzo ciepło, można się wybrac nad Zalew Siemianówka, poleżeć na plaży, popływać kajakiem, rowerem wodnym itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ashraf Re: Białowieża dla 3-latka 06.03.16, 11:00 Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź! Na pewno wybierzemy się do Rezerwatu Żubrów, drezyna też brzmi nieźle (trzeba będzie z chodakowską wcześniej docisnąć...), rowery wodne, kolejka... A jak wygląda sprawa z komarami? Będziemy wcześniej na Mazurach, więc raczej nie uda nam się ich uniknąć... czy na miejscu są sprzedawane skuteczne środki, czy lepiej wziąć te, które bierzemy w dalsze podróże? Niby powinny być najskuteczniejsze, ale może nie działają na polskie komary? Odpowiedz Link Zgłoś
bmsien Re: Białowieża dla 3-latka 06.03.16, 11:27 Ilość komarów zależy od wilgotności roku, w 2015 roku nie było ich wcale Ale w innych latach były, wystarczyły zwykłe spraye pryskane na ciało, dla dzieci specjalne, Goście siedzący wieczorem na tarasie palili takie antykomarowe sprężynki. W tamtym roku na tarasach powiesiliśmy kwiatki, które miały odganiać komary, ale że komarów i tak nie było to nie wiem czy to skuteczna broń No i obowiązkowo siatki w oknach i w drzwiach wejściowych. Nasze gospodarstwo leży 35 km od samej Białowieży, ale pod lasem i w pobliżu rzeki więc warunki "komarowe" są podobne. Oczywiście w samym lesie, przy bagnach, komarów będzie więcej. Kolejka drezynowa ma trasy o różnej długości, można wybrać najkrótszą, żeby rodzice dali radę Drezyny też mają różną wielkość, ale lepiej przejazd zarezerwować wcześniej żeby się nie okazało że wtedy gdy Wy macie czas wolny do wynajęcia zostały same duże i bardzo ciężkie Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:18 Przede wszystkim Parki Narodowe: Białowieski, Narwiański, Biebrzański, Wigierski. Cudowne okolice Tykocina, Knyszyna, Korycina - z ichniejszym jedzeniem. Meczety w Kruszynianiach i Bohonikach. Piękne Wigry wraz z klasztorem, Sejny, Augustów (augustowskie noce...ech...). Cudne jeziora! Kanał augustowski! Po drodze możecie zwiedzić np. polskie Termopile i oddać cześć pamięci prawdziwemu bohaterowi - kpt. Raginisowi, który stał na czele obrony Wizny - 720 polskich żołnierzy przeciwko...42 000 żołnierzy Wehrmachtu (!!!). Polecam też Białystok - miasto, które rozwinęło się w ciągu ostatnich 10 lat jak mało które. Fajnie odwiedzić ichniejszą operę. Zatrzymujcie się w wioskach, rozmawiajcie z ludźmi - o pogromie augustowskim, o Jedwabnem, może usłyszycie kilka historii o Burym. Częstujcie się pysznym jedzeniem, próbujcie lokalnych specjałów. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:23 Jedwabne i Wizna to Mazowsze a Wigry Pojezierze Augustowskie. Z Podlasiem nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:26 Piszę o województwie podlaskim. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:29 Domyślam się, ale pytanie dotyczyło Podlasia i dlatego się czepiam. To jest bardzo zróżnicowany obsar i warto o tym pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:32 Wiem, bo pochodzę z miasta, które większość uważa za Podlasie a to jednak Mazowsze siłą wciągnięte do województwa podlaskiego. )) Pytanie zaś przeczytałam dość pobieżnie, bo od razu w głowie zaświtały mi dziesiątki odpowiedzi i skupiłam się na tym. Więc może coś polecisz autorce wątku? )) Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:33 A owszem, poleciłabym Drohiczyn. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:38 Drohiczyn też ciekawy. W Kiermusach zaś świetny targ staroci. )) Rety, jest tego tyle......... Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 11:02 taaa? co ty nie powiesz....a niby gdzie te miejscowości leżą? W mazowieckim? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 14:38 A owszem. Na Mazowszu. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 14:46 Tylko Wigry nie na Pojezierzu Augustowskim. ?? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 14:54 Thank-you, we wpisie do attiya odnoszę się do tego, co napisałam wczoraj do Ciebie a propos Jedwabnego i Wizny. Wigry ro Pojezierze Suwalsko-Augustowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 17:25 Owszem, ale w sprawie Wigier mylisz się. To Pojezierze Suwalskie. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 17:55 osobiście radziłabym jednak przyjąć jakąś konkretną opcję - albo Pojezierze Suwalskie albo Augustowskie Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 18:53 Pisz do fachowców od nazewnictwa geograficznego. Czt to ja tę nazwę wymyśliłam? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 21:23 Można podjechać do Orlej i lokalnych szeptuch. To totalny odjazd i folklor, już w zaniku! Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 09:52 O tak, Orla to u nas legenda znam wiele ludzi, ktorym pomogła. Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Piękne miejsca na Podlasiu 08.03.16, 18:03 Do Orli, jak już, niedaleko Orli są Zaleszany, ostatnio często wymieniane w prasie w kontekście wyczynów Burego, jednak nie sądzę by ktoś z miejscowych był mocno rozmowny na ten temat zwłaszcza po ostatnich wydarzeniach w Hajnówce. W kierunku Białegostoku jest przepiękny szlak Kraina Otwartych Okiennic, czyli wycieczka po nadnarwiańskich wsiach z przepiękną ludową architekturą, warto pozwiedzać miejscowe drewniane cerkwie, w kazdej wsi inna. Jadąc z Białowieży w kierunku Warszawy jest św Góra Grabarka, dalej Siemiatycze i Drohiczyn nad Bugiem Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: Piękne miejsca na Podlasiu 08.03.16, 18:10 A do fanek Ikei, mozna sobie jadąc z bielska w kierunku granicy poogladać zakład Ikea położony przy drodze nr 66 nomen omen Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 10:07 Ja do ww parków polecam jeszcze Suwalski Park Krajobrazowy. No i kajaki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Katowice 05.03.16, 21:32 W koncu o samo serce Podlasia, wedlug pani Anders. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Katowice 05.03.16, 21:37 W trakcie obchodów Dnia Sybiraka - po przemówieniach lokalnych włodarzy i p. Anders - gdy do mikrofonów podeszli ci, których to było święto - cała świta z panią Anders poszła wpiz... Tyle w jej temacie. )) Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 05.03.16, 22:32 Wiele już wymieniono. Polecam jeszcze Grabarkę. Gdyby Was w okolice Grabarki poniosło na rowerach, to niedaleko jest Koterka i urokliwa cerkiew na bagnach, o tu: www.google.pl/maps/place/Cerkiew+prawos%C5%82awna+p.w.+Ikony+Matki+Boskiej+Wszystkich+Strapionych+Rado%C5%9B%C4%87/@52.3593707,23.2264786,15z/data=!4m2!3m1!1s0x0000000000000000:0x2191ffbce58e1c27 Za skrętem na cerkiew jest już szlaban i koniec Polski, stoi raptem kilkaset metrów od granicy. Jadąc do cerkwi przejeżdża się przez Adamowo, gdzie znajduje się przepompownia ropy z rurociągu Przyjaźń- na mnie zawsze robi wrażenie. Jak nie jesteś z Płocka, to dzieci może zaciekawić I restauracja Carska w Białowieży. Znajduje się w budynku odrestaurowanego dworca - miejsce piękne, a i jedzenie bardzo godziwe. Mają tam też część noclegową, włącznie z możliwością noclegu w wagonie stylizowanym na carską salonkę, ale ta przyjemność do najtańszych nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 00:07 Zależy co lubisz i co cię interesuje. My brodziliśmy głównie po bagnach w rozlewiskach Narwi i Biebrzy , oczywiście najlepiej mieć do tego przyzwoity ekwipunek typu wodery, ale są też miejsca mniej hardkorowe, gdzie wystarczą kalosze. Piękne tereny, jeśli ktoś lubi przyrodę, do tego w maju była możliwość obserwacji na żywo toków batalionów, ptaki objęte ścisłą ochroną gatunkową z uwagi na spory, niestety, spadek liczebności. Są to niezwykłe ptaki, w Polsce do zobaczenie właściwie jedynie na bagnach biebrzańskich, z ciekawostek - nie ma dwóch jednakowo wybarwionych samców, fascynujące jest ich podglądanie, każdy wygląda inaczej. Z fajnych przyżyć było również spotkanie na żywo z młodym łosiem, chodził sobie w pewnym oddaleniu po łące, a wokół w krzakach czaiło się paru ciekawskich ludzi, w tym my Moim zdaniem niezłą przygodą jest również wyprawa na Czerwone Bagno, trochę siły trzeba mieć w nogach, bo bagno wciąga za kalosze do środka, idziesz z wielkim patykiem żeby wiedzieć gdzie stąpać, ale jak dla mnie to bardzo fajne przeżycie, bo nigdzie indziej po prawdziwym bagnie nie chodziłam, to prawdziwa rzadkość, praktycznie pierwotny obszar bagienny. Ogólnie są to tereny gdzie ludzi zbyt wielu nie ma, można spokojnie wynająć kwaterę w jednym z domów na wsi, my mieliśmy pokój z kominkiem, do tego pani nam gotowała regionalnie jedzenie, zupełnie odmienne od mojego regionu, ogólnie miło wspominam i polecam dzikie tereny Biebrzy. Jeśli chodzi o dzieła rąk ludzkich można pojechać do Tykocina albo do twierdzy w Osowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 09:51 Białowieża, Supraśl, Osowiec. Moje ukochane, rodzinne strony.... Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 10:59 Kruszyniany. Uwielbiamy. Kazdego roku pokonujemy 2000km zeby choc tydzien spedzic w tych zapomnianych przez boga okolicach. W poblizu jest dawna granica kolejowa pomiedzy Polska a Zwiazkiem Radzieckim, warte zobaczenia. Gora Garbarka, choc jestem calym sercem niewierzaca to to miejsce robi na mnie wrazenie. Treblinka-dawny oboz koncentracyjny. Miejsce wrecz uswiecone. Do tego snucie sie po lasach w poszukiwaniu grzybow, a takze zubrow. Podlasie odkrylismy 5 lat temu I ciagle nas zachwyca. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 14:36 Tak, Treblinka to wręcz serce Podlasia. Nie sądziłam, że z geografią jest aż tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 15:13 nickbezznaczenia napisał(a): > Tak, Treblinka to wręcz serce Podlasia. > Nie sądziłam, że z geografią jest aż tak źle. Tak jak Siedlce czy Sokołów Podlaski, które leżą obecnie w województwie mazowieckim, a Wysokie Mazowieckie w podlaskim. O Łomży w województwie podlaskim też wspominać nie będę. Ale nie o podział województw chodzi Zresztą o fajnych miejscach na granicy Mazowsza i Podlasia też poczytam. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 15:18 Rozumiem, ale na ową Treblinkę już się naprawdę wkurzyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 17:48 odniosłam się do Wizny, poza tym wiele miejscowości kiedyś na historycznym Podlasiu leżało, jak zaczęto tworzyć milion województw, to nagle te miejsca znalazły się w jakiś ostrołęckich czy też siedleckich województwach. To tak jak Janów Podlaski, który nie należy do województwa podlaskiego albo Sokołów, który o ile zapewne wiesz nagle stał się częścią Mazowsza. Itd. itd. do Treblinki się nie odnosiłam Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 19:03 Kurczę, napisałam, że po drodze można zwiedzić Wiznę. No sorry - być w Biebrzanskim Parku Narodowym, jechać na Podlasie i nie zaliczyć takiego miejsca (bo nie powinno się o nim pisać w wątku o Podlasiu)? Czy aby na pewno wszystko w porządku? ? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 20:00 Nie da się zwiedzić wszystkiego w jeden dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 20:17 A kto mówi o jednym dniu? Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 11:13 O tak! Supraśl jest super... Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 13:47 Supraśl tez się zmienił i stał się świetną bazą noclegową. ? Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 10:57 całe Podlasie jest piękne poczynając od płn-wsch terenów Suwalszczyzny, po płd część okolic Białowieży. Tereny wokół Bialegostoku warte są zobaczenia - Knyszyn, Tykocin, Supraśl, Bohoniki. Gdzie się nie ruszysz, tam na pewno coś fajnego dla siebie znajdziesz, choć też zależy co szukasz Odpowiedz Link Zgłoś
lewapinger Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 15:31 Kiermusy. Jarmark staroci, ostoja żubrów, Narwiański Park Narodowy, nocleg w pokojach i apartamentach w stylu XIX wieku, tylko domowe regionalne jedzenie, brak telewizora i magiczna atmosfera cofnięcia się w czasie. kiermusy.com.pl/pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 16:19 Polecam przejechać się carskim traktem - pl.wikipedia.org/wiki/Carska_Droga#Atrakcje_turystyczne i koniecznie zajedźcie do "króla Biebrzy", z noclegu w tamtej okolicy polecam "dwór dobarz" - łosie chodzą po podwórku i zagrodę kuwasy - obie karmią b. dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 18:45 Splyw kajakiem Kanalem Augustowkim. pl.wikipedia.org/wiki/Kana%C5%82_Augustowski Meczet w Bohonikach i wogole wies Bohoniki pl.wikipedia.org/wiki/Bohoniki Bede stronnicza, ale warto zawadzic o Lipsk nad Biebrza pl.wikipedia.org/wiki/Lipsk_(powiat_augustowski) Piekny kosciol, duzo ludowych rzezb wokol calego miasteczka, urokliwa okolica, muzeum, gdzie mozna zobaczyc wypchane ptaki wystapujace nad Biebrza, jak bataliony i gluszce. cybervioska.w.interiowo.pl/index_w.htm Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 18:52 Do tego bardzo polecam zakup ksiazki: www.empik.com/kocham-podlasie-falkowski-adam,p1078300148,ksiazka-p Warto poogladac piekne fotografie, a moze potem ruszyc szlakiem np starych kosciolow? Katolickich i prawoslawych? Do tego obowiazkowo Palac Branickich w Bialymstoku! Odpowiedz Link Zgłoś
bmsien Re: Piękne miejsca na Podlasiu 06.03.16, 20:38 Podlasie jest baardzo duże, na pewno nie da się go całego obejrzeć w ciągu kilkudniowego pobytu. I wybrać: w tym roku Białowieża, potem Suwalszczyzna, jeszcze potem Augustów, innym razem tereny nadbużańskie - do wyboru do koloru Oczywiście można każdego dnia jeździć na bliższe i dalsze wycieczki - bywają turyści po prostu "zaliczający" kolejne miejsca, w jeden dzień oglądają Białowieżę - muzeum, rezerwat żubrów, miejsce mocy, jakiś skansen, po drodze Hajnówka i już, drugiego dnia jadą na Szlak Tatarski gdzie nie tylko zdążą zobaczyć Kruszyniany i Bohoniki, ale też Krynki, Supraśl, a nawet Białystok. Trzeci dzień to Grabarka, Siemiatycze, Drohiczyn, po drodze Bielsk Podlaski. Czwarty dzień - Biebrza, Tykocin. Jeden dzień - Zalew Siemianówka, żeby odpocząć na plaży, czasem spływ kajakowy Narewką i Narwią. I uważają że to już całe Podlasie Inny typ turystów to tacy, którzy zwiedzają wolniej, dokładniej, do Białowieży jeżdzą oddzielnie na wycieczkę z przewodnikiem, oddzielnie do muzeum i rezerwatu, skansenu, przejażdżka kolejką wąskotorową z Hajnówki też zajmuje prawie cały dzień. Oprócz tego jeżdżą rowerami po lesie, odwiedzają wsie, cerkwie i kościoły, są bardzo ciekawi mszy prawosławnej, chodzą na kilkugodzinne spacery po lesie. Przy okazji jeszcze jedno miejsce godne odwiedzenia - skit ojca Gabriela, jedyna prawosławna pustelnia w Polsce, chociaż pustelni wcale nie przypomina ze względu na ogromną liczbę osób codziennie pomagających na terenie skitu. Gdyby ktoś był zainteresowany poradą zielarza, właśnie tutaj, w określone dni, można też taką uzyskać. skit.odrynki.pl Odpowiedz Link Zgłoś