Dodaj do ulubionych

siku do nocnika

07.03.16, 20:33
Nasza mała skończyła w lutym 2 lata; wszyscy tzn. babcie i tzw. starsze pokolenie zawstydzają i nas- rodziców i małą, że jest już duża i powinna sikać na nocnik. Mała chodzi do prywatnego żłobka, paniom wygodniej jest chyba zmienić pieluchę kilka razy na dzień, niż latać z nocnikiem. W domu dziecko jest o 17, ok. 19.30 idzie spać, więc tak naprawdę nie mamy kiedy przyuczyć jej do toalety. Ma nocnik, siada na nim, ale rzadko uda jej się cokolwiek zrobić. Czasem siedzi 15 min., a potem wstanie i zrobi obok. Chyba zaczyna już coś czaić, bo dziś nad ranem zawołała mnie i powiedziała, że zrobiła siku. Sama nie wiem, czy mam to na razie odpuścić, czy jak przychodzi weekend próbować coś przez dwa dni zdziałać? Jakim sposobem wasze dzieci opanowały nocnik? Długo to trwało?
Obserwuj wątek
    • beataj1 Re: siku do nocnika 07.03.16, 20:38
      Nocnik stał w zasięgu wzroku. Ja parę razy powiedziałam do czego służy i parę razy posadziłam ale bez napinania się.
      Dziecko nocnik olewało do wieku mniej więcej 2,5 roku. Po czym zakomunikowała mi że ona zrobi siku na nocnik. Zrobiła. Pochwaliłam ją i to by było na tyle. Od tego czasu korzystała z nocnika. Pieluszki na wyjścia skończyłam jej zakładać po jakiś 3 tygodniach a po dalszych 2 zdjęłam pieluszkę na noc.
      Miała jakieś 5 wpadek przez ostatni rok.
      Obyło się to bez stresu zasikanego domu i przypominania.
      Wiwat lenistwo.
      • black_magic_women Re: siku do nocnika 08.03.16, 11:05
        beataj1 to dokładnie jak u nas! Wczoraj stuknęło 2,5 roku. Synek w sobotę usiadł na nocnik, zrobił siusiu, kupę. Pogratulowaliśmy. Dzisiaj 3 nocnikowy dzień. A, że babcie i inne "mądre" głowy dopytują, to już ich problem. Dla mnie to podchodzi trochę pod brak kultury i poszanowania intymności dziecka jednak.
    • ichi51e Re: siku do nocnika 07.03.16, 20:42
      Nocnik bardzo szybko kupa dluzej. Wiem ze to co napisze jest niepopularne ale czytalam wywiad z urologiem ktory odradzal odpieluszanie przed 3rz. Gdybym miala kolejne dziecko postaralabym sie wczesnie nauczyc robic kupe do sedesu a pieluche bym zdjela jak juz bedzie sucha po nocy albo by dzieciak sam obczail.
      • thank_you Re: siku do nocnika 07.03.16, 20:46
        Czemu odradzał?

Mój syn odpieluchował się praktycznie sam, przed drugimi urodzinami. To chyba od dojrzałości pęcherza i hormonów zależy?
        • ichi51e Re: siku do nocnika 07.03.16, 20:57
          Dokladnie takie bylo przeslanie ogolnie w skrocie chodzilo o to ze dopoki pecherz rosnie dziecko nie powinno byc uczone wstrzymywania moczu bo a. Pecherz powinien rosnac sobie spokojnie b. trzymaja i trzymaja (bo np sie bawia albo koduja sobie "sikanie-zle niesikanie-dobre") to prowadzi do tego ze potem czesto dostaja infekcji (zwlaszcza dziewczynki) facet twierdzil ze trafiaja do nich z infekcjami glownie dzieci wczesnie odpieluszane.
          • klamkas Re: siku do nocnika 07.03.16, 21:05
            No to niby kiedy można zacząć odpieluchować? Pęcherz nie przestaje rosnąć w wieku 3 lat ;p.
            • thank_you Re: siku do nocnika 07.03.16, 21:32
              Może wtedy, kiedy pielucha jest coraz dłużej sucha? Ale do tego niezbędna jest obecność matki lub ojca - w żłobku czy przedszkolu to nie przejdzie.
              • klamkas Re: siku do nocnika 07.03.16, 21:33
                Ale mi chodzi o teorię o rosnącym pęcherzu ;p
                • thank_you Re: siku do nocnika 07.03.16, 21:44
                  A. wink
            • ichi51e Re: siku do nocnika 08.03.16, 07:39
              Pisze co zapamietalam big_grin masz doczytaj sobie m.huffpost.com/us/entry/potty-training_b_1424826.html
            • edelstein Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:09
              Po co odpieluchowywac?
          • arwena_11 Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:33
            to my mieliśmy inne pęcherze? Nie widziałam dziecka w tetrze odpieluchowanego ok 2 roku życia.
            Najczęściej robi się to ok 1 roku. Pampersy rozleniwiły rodzicówsmile
            • ichi51e Re: siku do nocnika 08.03.16, 09:00
              No ale tez wszystkie znane mi male dziewczynki (lacznie ze mna) przeszly w dziecinstwie infekcje drog moczowych...
              • landora Re: siku do nocnika 08.03.16, 09:08
                Zgłaszam się. Pierwszą w życiu infekcję miałam po cc, po cewniku.
                Odpieluchowana byłam koło roku.
              • arwena_11 Re: siku do nocnika 08.03.16, 09:16
                Problem z pęcherzem, zaczęłam mieć po tym jak przez źle rozłożoną klimatyzację w pracy przeziębiłam sobie nerki.
                Aż spytałam mamę i nigdy w dzieciństwie nie miałam problemów infekcji dróg moczowych.
                Raczej powiedziałabym, że teraz łatwiej, bo pampersa nie zmieniasz od razu jak dziecko się zsika albo zrobi kupę. Czasami to trochę trwa, zwłaszcza jak dziecko spokojnie śpi.

Przy córce mieliśmy pampersy, ale ekonomicznie wyszło gorzej niż pranie tetry. Co chwilę sprawdzałam, czy nie zsikała się. Potrafiło dziennie iść 10-12 pampersów
                • ichi51e Re: siku do nocnika 08.03.16, 09:18
                  Nie wiem o czym gadasz bo moje dziecko nigdy nie zrobilo kupy przez sen. NIGDY.
                  • arwena_11 Re: siku do nocnika 08.03.16, 10:25
                    a latało w pampersie do kolan?
                  • landora Re: siku do nocnika 08.03.16, 15:33
                    O, a moje notorycznie robi wink
            • thank_you Re: siku do nocnika 08.03.16, 09:39
              Może rodzice się dokształcili i uznali, że nie ma co się szarpać z dzieckiem o kilka miesięcy krótsze chodzenie w pieluchach? Ja z synem się nie szarpałam, w domu chodził bez pieluchy (wielorazowej a nie pampers) i pewnego dnia zauważyłam, że te przerwy w oddawaniu moczu są bardzo długie. Nie pamiętam dokładnie kiedy to było, ale bez żadnej pracy z mojej strony - Młody spał bez pieluchy już przed 2 urodzinami. Byłabym wariatką, gdybym tę zasługę przypisała sobie.

Córka mojej sąsiadki trenowana już przed 1. r.ż. chodziła z pieluchą do 3 r.ż. - nie dość, że ciągle w nią sikała to jeszcze robiła kupę. wink A gdy widziałam jej matkę umęczoną swoim postanowieniem, to było mi żal.

Moja koleżanka próbowała oduczyć rówieśnicę mojego syna - na siłę na nocnik, trening, trening, trening. Dałam jej mądrą książkę, dziewczyna sobie odpuściła. Dzieciak za m-c sam się odpieluchował.

Naprawdę nie rozumiem tego zmieniania biegu pewnych rzeczy i usilnego pomagania przez rodziców - dzieciom. Poza wyjątkowymi sytuacjami - dzieci doskonale wiedzą, jaki będzie kolejny etap rozwoju. Bez sensu przyspieszać i się stresować, że efekty mizerne. Potem po dwóch miesiącach rodzice puchną z dumy, bo coś się dziecku udało - a jemu udałoby się to bez tych dwóch m-cy katorgi.
        • prophetess.pl Re: siku do nocnika 08.03.16, 16:04
          Bo zawsze lepiej sprzedawac pampersy przez 2.5 roku niz przez 1.5.

Jakby trzeba bylo jak nasze matki/babki prac tetreowe pieluchy, to mama dwulatka sikającego w majty pytałaby czy nie powinna iść z nim do lekarza. A tak pyta czy ma podejmować probe odpieluchowania - O ZGROZO.
          Dla mnie doslownie fenomenem jest jak do chciwosci koncernow dorobiono teorie pseudo-medyczna i wciśnięto ja ludziom, którzy w swoim LENISTWIE chętnie ja kupili. Stalo sie to na przestrzeni od mojego pierwszego dziecka do teraz. Nawet mam gazety - bo kupowałam "Mama i dziecko" namiętnie przy pierwszym dziecku, gdzie jak wól stoi ze 15 miesięcy to odpowiedni wiek żeby odpieluchowywac. Teraz uczony urolog mowie o 3 latach. Tym niemniej znam dziecko, które odpieluchowalo sie w wieku 1 roku. Zaiste odpokutuje te nierozwagę rodziców na kozetce u psychologa wink.
          • edelstein Re: siku do nocnika 08.03.16, 20:22
            Ale bzdura.
          • thank_you Re: siku do nocnika 08.03.16, 20:29
            Gdyby było tak jak mówisz, to dzieci rodziców, którzy się nie spinają - nie odpieluchowywałyby się same w 2 dni. Tyle że jedne odpieluchują się mając 1,5 roku a inne 3 lata. Jedne chodzą gdy mają 9 m-cy, inne gdy mają 1,5 roku. Tutaj też węszysz spisek producentów obuwia?

P.S. "Mama i dziecko" - zajebiste źródło wiedzy.
      • straggly Re: siku do nocnika 07.03.16, 20:53
        U nas nie sprawdziłoby się czekanie na pieluche sucha w nocy, bo bywała taka dopiero w wieku 2.5 roku, w wieku 3 nadal zdarzały sie nocne wpadki. To sprawa bardziej stezenia wazopresyny umozliwiajacej zageszczanie sie moczu niz swiadomosci. Za to dziennej pieluchy pozbylismy się w wieku roku i siedmiu miesiecysmile na stałe.
        nie masz możliwości wziecia 4-5 dni wolnego?? - wtedy mozna się za to zabrać porządnie, informując wszystkich opiekunów że liczysz na ich pomoc. Jak tak zrobiłam, akurat miałam 4 dni wolne, udało sie synkowi po 3 dniach zaczaić o co chodzi.
        I tak jak kolezanka wyzej polecam najpierw zabrac sie za kupę, bo łatwiej zauważyć jak dzieć się na nią 'zbiera" i wtedy hyc na nocnik albo nakładkę. Zeby potem nie było jak się czesto słyszy ze siku na nocnik, dzieć chodzi bez pieluchy a kupe w majtki robi chowając się za zasłonką albo kanapa...
        • edelstein Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:24
          I co by sie stalo gdyby w wieku 2,5 chodzil w pieluszce?
          • arwena_11 Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:36
            Dla mnie dzieci w tym wieku z pieluchą wyglądają dziwnie.
            Poza tym nie każde dziecko chce. Mój syn ściągnął sobie pieluchę jak miał ok roku. Przeszkadzała mu - ale nie był w pampersach tylko tetrze. Było kilka wpadek, szczególnie jak się zapomniał w zabawie, ale bardzo szybko zapomnieliśmy o pieluchach.
            • edelstein Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:42
              Wygladaja jak dzieci.Nie widze nic dziwnego w chodzeniu w pieluszce malolata
              • arwena_11 Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:47
                Dla mnie nie wyglądają normalnie, zwłaszcza jak pielucha wisi w kroku, bo rodzice oszczędzają na pampersach i zmieniają po 3-4h.

W lato nie wyobrażam sobie męczyć dzieciaka w pampersie. Mój syn był w tetrze, pewnie dlatego łatwiej załapał.
                • kropkacom Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:52
                  To takie proste. Jak był w tetrze to oboje tak jakby nie mieliście wyjścia. Oczywiście nie przyznasz się, że tak wczesne (wiem są tacy co wcześniej) było dla młodego stresujące. Zwłaszcza, że chłopcy generalnie później dojrzewają do odpieluchowania. W internecie jest wielu materiałów na ten temat.
                  • arwena_11 Re: siku do nocnika 08.03.16, 09:05
                    Kropka, mój syn dojrzał wcześniej niż córka. Tetra była naszym wyborem, bo uważam, że dla chłopca bezpieczniej. Dziecko samo sobie zdjęło pieluchę jak miało coś ok roku. Po prostu mu przeszkadzała.
                    Dla mnie to nie było wcześnie - normalnie. To teraz dzieci odpieluchowują sie późno. Nie wyobrażam sobie zmieniać pieluch dziecku starszemu niż 2 lata.
                    Z córką było ciężej, bo ją traktowaliśmy jako młodszą. Późno zaczęła siedzieć ( bo głównie spała w pierwszym roku życia ), późno zaczęła mówić ( w normie wiekowej, ale w porównaniu do syna, który pełnymi zdaniami mówił mając ok roku i 8 miesięcy, to dla nas było późno ) itd. Ona była w pampersach, przegapiliśmy moment, kiedy zaczynała dawać nam pierwsze znaki, że pielucha jej przeszkadza. Szybko załapała że sikanie do pieluchy jest wygodniejsze niż na nocnik. Dlatego odpieluchowała się dopiero w wieku ok 18-19 miesięcy, jak było ciepło, byłam na działce i po prostu zakładałam jej majtki. Po dwóch dniach załapała, że mokry tyłek to żadna frajda.

Nie wyobrażam sobie zmieniania pieluch normalnemu dziecku po 2 roku życia.
                    • kropkacom Re: siku do nocnika 08.03.16, 10:09
                      No ale ja nie twierdzę, że dziecka nie można odpieluchować wcześnie. Wiadomo, tetra jest niewygodna i dla dziecka, i dla rodzica. Włóż sobie tetrę do majtek i nasikaj, a potem spróbuj z tym chodzić. Powodzenia. Bo przypominam piszemy o chodzącym dziecku. Dlatego piszę, że dziecko po prostu nie miało wyboru. Dla mnie to jednak działanie wbrew naturalnej fizjologii dziecka i jednak męczenie malucha. Zwłaszcza dzisiaj kiedy są ogólnie dostępne i jednak dość tanie pampersy.

Jestem matką bliźniąt i mogłam się na własnej skórze przekonać jak pieluchę zrzuca dziewczynka, a jak chłopiec.
                      • kropkacom Re: siku do nocnika 08.03.16, 10:17
                        W sumie ilu rzeczy moglibyśmy szybko nauczyć dziecko tworząc mu jakieś stymulujące do działania niewygody po drodze. Nie będę fantazjowała czego mogłoby to dotyczyć, bo jeszcze jakieś proste stworzenie weźmie to zbyt poważnie.
                      • straggly Re: siku do nocnika 08.03.16, 12:51
                        Raczej jak pieluche zrzauca dwoje róznych dzieci. Bo chyba nie twierdzisz że KAZDA dziewczynka odpieluchowałaby sie wcześniej od KAZDEGO chłopca?
                • edelstein Re: siku do nocnika 08.03.16, 11:00
                  Tak,rodzice oszczedzaja na pampersachbig_grin mój syn byl w cieplych krajach z pampersie na tylku.Nie narzekalbig_grin
                  Twoje dziecko bylo meczone tetra.Nie wsadzilabym sobie jej miedzy nogi nawet suchej.
          • ichi51e Re: siku do nocnika 08.03.16, 09:02
            Dziwnie by arwenie wygladal a to przeciez najwazniejsze..:
          • black_magic_women Re: siku do nocnika 08.03.16, 11:06
            Też czekam na jakąś rzeczową odpowiedź w temacie.
        • nangaparbat3 Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:43
          To jednak wielka różnica "akurat mieć 4 dni wolne" a specjalnie w celu odpieluchowania dziecka te wolne wziąć. Pojawi sie silne nastawienie zadaniowe, a więc i stres, z którym dziecko moze skojarzyc sikanie, i efekt bedzie dokladnie przeciwny niż zamierzony.
          • thank_you Re: siku do nocnika 08.03.16, 10:28
            Bo ludzie podchodzą do dzieci zadaniowo. Pierwsze kroczki - przed rokiem, sadzają niemowlęta obłożone poduszkami; zabawki - tylko interaktywne, żeby dziecko się nie nudziło. wink Normalnie przypomina to wyścig zbrojeń i gdyby nie dotyczyło to dzieci, to mogłoby być nawet zabawne.

Gdy słuchałam jęków, że nie inspiruję mojego syna do chodzenia (pierwsze kroczki w 11 m-cu życia a kolejne dopiero w prawie 14-ym, przy czym już bardzo pewne), że z nim śpię, więc będzie spał ze mną do 18 r. ż., że go długo karmię piersią, więc wychowam maminsynka to myślałam sobie - a idźcie z tymi wszystkimi dobrymi radami do piekła.
    • thea19 Re: siku do nocnika 07.03.16, 20:47
      starsze pokolenie to samo w pieluchy robi (ciekawe dlaczego) wiec mozesz im tak odpowiedziec na odczepnego. dzieciak jest maly, jak kazde zdrowe dziecko zapewne kiedys przestanie pieluch uzywac.
    • fomica Re: siku do nocnika 07.03.16, 20:55
      Moje jeszcze nie opanowało smile Ale jest młodsze niż twoje, a ja go specjalnie nie przyuczam. Bo mi się nie chce. Może na wiosnę jak się ociepli. Nie zamierzam puszczać dziecka gołego albo zasikanego na zimna podłogę w lutym. Co za różnica czy nauczy sie w wieku 18 mies, czy 22 mies, czy 25 mies? Gwarantuje że do 5 roku życia juz będzie umieć smile
      Starsze pokolenie pieluchy wspomina jako tetrowo-sikowo-przeciekającą mordęgę. I pamięta swoje liczenie dni, kiedy wreszcie zakończymy ten żmudny etap. Pampersy zdecydowanie nie motywują do szybkiego odpieluszania smile
      • edelstein Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:26
        Nauczy sie samo,bez twojego latania ze szmata.W Niemczech nie spotkalam sie z odpieluchowywaniem,mimo to 5latka w pieluchach nie lataja
    • phantomka Re: siku do nocnika 07.03.16, 21:09
      Odpuscic. Do 3 lat bez stresu moze sobie sikac w pieluche. Pozniej w przedszkolu gorzej, bo juz wola odpieluchowane. Najlepsza pora do nauki to jednak lato.
      • liz.corps Re: siku do nocnika 07.03.16, 21:59
        bez przesady, skończenie 2 lat to najwyższa pora na naukę, do 3 lat dziecko powinno to już opanować.
        • katriel Re: siku do nocnika 07.03.16, 22:48
          Ummm, do 3 lat to pewnie samo dorośnie i nauczy się w dwa dni, do tego nie trzeba zaczynać rok wcześniej.
          • liz.corps Re: siku do nocnika 07.03.16, 22:59
            Jasne, po co dziecku pomóc i nauczyć, lepiej czekać na ostatni dzwonek i wkurzać się, jeśli nie załapie tak szybko. wink
            • evee1 Re: siku do nocnika 08.03.16, 03:10
              No, ale co za roznica (poza roznica dla portfela rodzicow) w wieku ilu miesiecy dziecko przestanie sikac do pieluchy? Oczywisxcie jezeli matce to przeszkadza, cy w przedszkolu maja takie wymagania, to mozna trenowac, ale jezeli nie?
              Moje dzieci odzwyczaily sie od pileuch we wlasnym czasiem nawet dokladnie nie pamietam, tylko kojarze okresy powiazane z przeprowadzkami. Corka w wieku 2 lat tylko spala w pieluszce, ale jakos szybko i to jej przeszlo. Syn troche dluzej, ale tez kolo 2.5 roku chodzil juz bez pieluchy (tylko kupe musial zrobic koniecznie do pieluchy,bo bal sie do kilbelka). Nocnika w ogole moje dzieci nie uzywaly, bo nie chcialy, tylko siadaly na zwyklym sedesie, nawet bez specjalnej nakladki, tylko trzeb je bylo trzymac. Nie wiem, moze dzieki temu, ze nie probowalam ich trenowac na sile wypadkow z siusianiem do lozka w ogole nie mielismy problemow. Corka nie zlala sie ani razu, syn za to raz, ale jak mial 7 lat i chyba mu sie nad ranem snilo, ze poszedl do kibelka (spal wtedy u nas) smile.
            • nangaparbat3 Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:45
              Problem w tym, ze zbyt wczesna - dla konkretnego dziecka dziecka, przecież dzieci rozwijaja sie rożnie - "pomoc" moze okazać sie wielkim utrudnieniem.
              • liz.corps Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:52
                dlatego większość ogarnia to przed 3 rokiem życia. To, że teraz dzieci latają w pampersach nawet w wieku lat 4 nie oznacza, że jest normą. Jeśli dziecko się nie kwapi, trzeba mu w tym pomóc, pokazać, zachęcić.
                • thank_you Re: siku do nocnika 08.03.16, 10:04
                  Nie wydaje mi się, żeby te 4-latki biegały w pampersach, bo rodzicom tak wygodniej. Przecież pieluchy są upierdliwe.
                • edelstein Re: siku do nocnika 08.03.16, 15:39
                  Nie widzialam zadnego 4latka w pampersie,oprocz tych które sa chore.
        • edelstein Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:27
          Nie uczylam dziecka,sam sie nauczyl.
    • semida Re: siku do nocnika 07.03.16, 21:12
      I jedno i drugie zaczęlo załatwiać się do nocnika 2 miesiące przed skonczeniem 3rż.
      Oczywiście większość osob z naszego otoczenia i w pierwszym i w drugim przypadku mowilo ze to b późno itp.
      Trudno,dojrzały to się do nocnika załatwiały(dziecitongue_out)
      Najlepsze w tym wszystkim jest to,że od dnia kiedy zaczęły sie załatwiac do nocnika nie było ani jednej zmoczonej poscieli w nocysmile
    • moni_kaw Re: siku do nocnika 07.03.16, 21:15
      w lato, dwa, trzy dni niech lata bez pieluchy i zobaczysz jak będzie reagować;
      jak nie załapie w te kilka dni to odpuścić i spróbować za kilka tyg
      zawstydzanie tępić jak stonkę, bezwzględnie! nie dopuść do tego, aby dziecko wysłuchiwało takich głupot - umiejętność panowanie nad fizjologią nie zależy absolutnie od waszej czy dziecka dobrej lub złej woli;
      • gosza26 Re: siku do nocnika 07.03.16, 21:29
        Syn skończył 2 lata ponad m-c temu. Większość rzeczy przychodzi mu później: siadanie, chodzenie. Posadzenie na nocnik kończyło sie wrzaskiem i płaczem. Na razie pomysłów mi brak ale już kilka razy nas zaskoczył. Wie,że kupa,że śmierdzi ale urządzeń nie łapie.
    • kwietniowka2011 Re: siku do nocnika 07.03.16, 21:18
      najstarszy odpieluchowany w wieku ok. 3 lat
      ze średnią miałam przeboje, musiałam zacząć jak miała 2,5 , bo szła do przedszkola (rocznikowo 3 lata), nie była gotowa
      po tych przebojach z najmłodszą odwlekałam, a ona po 3 urodzinach załapała w 3 dni
      nie ma co się spinać, męczyć siebie i dziecko
    • awesome810 w lecie spróbuj, 07.03.16, 21:30
      moje dzieci też zimowe.
      Obydwaj odpieluchowani w wieku 2,5 roku. Latem. Kupiłam dużo majtek (wzorki wybrane przez użytkownika) i zajęło nam odpieluchowanie kilka dni.
      Starszy jeszcze parę miesięcy potrzebował pieluchy na noc, młodszy odstawił kompleksowo.

Zawstydzanie dziecka ukróciłabym szybko i stanowczo, jeśli babcie nie rozumieją "po dobroci" może się zdarzyć, że nie będą miały okazji zawstydzać...
      • pavia Re: w lecie spróbuj, 08.03.16, 10:41
        O takim wakacyjnym sposobie myślałam, ale te "głosy troski: wymusiły na mnie szukanie pomysłu na wcześniejsze działanie. Staram się babciom tłumaczyć po dobroci, babcie jednak w innych czasach wychowywały swoje dzieci i niektóre rzeczy (np., to że mała pije tylko wodę) nie mieści im się w głowach wink
    • nitka111 Re: siku do nocnika 07.03.16, 21:39
      U młodszego właśnie pomógł żłobek - miał 2 lata i miesiąc, załapał w tydzień, a w domu nie chciał ( nie chciał pieluchy i nie chciał na nocnik - ciężko bywało wink ), ale u niego w żłobku paniom się chciało.

Starszy sam zrezygnował z pieluch jak miał 1,5 roku, noce trochę dłużej, ale w dzień nie chciał i wpadek nie było.
    • mikams75 Re: siku do nocnika 07.03.16, 23:11
      Ja mialam w okolicy nowego roku troche wolnego i wtedy sie udalo, bo z chodzeniem do zlobka ciezko zgrac. Corka miala wtedy 21 mies.i szybko zalapala, wg mnie zima nawet lepiej, pamietam, ze pogoda byla tak paskudna, ze wiekszosc dnia spedzilysmy w domu, spacery byly krotkie i bliskie - idealnie na odpieluchowanie. 2 mies. pozniej pochechalismy w tropiki i bardzo sie cieszylam, ze dziecko pieluchy nie mialo, bo juz byla na tyle aktywna i biegajaca ze by sie chyba ugotowala z pielucha na tylku. Jakos sobie nie moge wyobrazic dziecka aktywnego w upal zapieluchowanego, wydaje mi sie to niehigieniczne.
    • hermenegilda_zenia Re: siku do nocnika 07.03.16, 23:46
      Starszak odpieluchowany w wieku ok. 3 lat, trwało to może 2 dni - na szczęście chłopcy mogą sikać na stojąco i to okazało się strzałem w dziesiątkę zamiast tresowania dzieciaka siadaniem na nocnik. Dopóki próbowałam zachęcać go do siusiania na nocniku nigdy się nie udało - na stojąco przy muszli, i owszem.
      Jestem przeciwniczką tresury tzw. czystości, pęcherz dzieciaka i psychika jest w stanie ogarnąć kwestie kontrolowanego załatwiania się właśnie ok. 3 lat, wtedy dziecko jest mniej więcej świadome mechanizmów jakie rządzą potrzebami fizjologicznymi. Nie widzę sensu męczenia dzieciaka czymś, czego nie ogarnia rozumem i jest zbyt niedojrzałe, żeby kontrolować.
    • mynia_pynia Re: siku do nocnika 07.03.16, 23:50
      U nas moja mama zaczęła oddawać mi syna bez pieluchy jak miał 2,5 roku. O dziwo nie obsikał się nigdy, raz przez 2 dni popuścił. Ale fakt że przez 3 miesiące to my mu przypominaliśmy kilkanaście razy dzienne o siku, z czego może z 3 razy wyrażał chęć. W nocy nie było problemu, bo odkąd skończył półtora roku to sikał dopiero rano po obudzeniu sie więc lądował na dzień dobry na kibelku. Nocnika nie uznawał. Nakładek mamy z 3 sztuki.
    • asia_i_p Re: siku do nocnika 08.03.16, 00:53
      Moja córka ma 10 lat i po prostu nie pamiętam. Pamiętam, że późno, nie pamiętam dokładnie kiedy i w ogóle nie pamiętam jak, nie pamiętam, ile trwała sama nauka.
      Przepraszam, że daję wpis, który nie odpowiada na twoje pytania, ale to dość dobrze obrazuje wagę problemu - za kilka lat nie będziesz tego w ogóle pamiętać.

A tak na zdrowy rozsądek, to na twoim miejscu poczekałabym na urlop, szkoda weekendów.
      • kanga_roo Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:32
        dokładnie tak, jak pisze asia_i_p.
        tak na zdrowy rozsądek to ja bym poczekała, aż dziecko powie, że chce siusiać tak, jak mama smile
        nie lubiłam nocników, trzeba je było opróżniać i myć, a okazało się, że dziecko dwuletnie, kiedy chce, spokojnie sobie radzi na dorosłym kibelku. teraz są takie fajne deski sedesowe, z podnoszoną częścią "dziecinną".
        poza tym ja jestem z natury leniwa, więc korzystałam z dobrodziejstw szczelnych, chłonnych pieluch jednorazowych, jak długo się dało. i miałam szczerze mówiąc w nosie, co o tym sądzi ktokolwiek.
      • arwena_11 Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:44
        Ja pamiętam dokładnie, mimo, że minęło coś ok 14,5 roku. Mycia łóżeczka jak sobie dziecko zdjęło samo pieluchę się nie zapomina tongue_out
    • nangaparbat3 Re: siku do nocnika 08.03.16, 08:52
      Corka miała rowniutko dwa lata, ale ona sie urodzila w lipcu, a to wg mnie bardzo ważne. Pojechałysmy na wakacje, byl upal, mieszkałyśmy na wsi, gdzie w lazience brzydko pachniało, wiec za dnia chodziłysmy sikać do lasu. I myślę, ze to mialo wielkie znaczenie, po prostu robila to co ja, a nie że ją uczyłam, zachecalam czy zmuszałam.
      spać bez pieluchy zaczeła poł roku poźniej, po prostu zrezygnowalysmy z niej kiedy przez kilka kolejnych nocy byla rano sucha. To byl też jasny sygnal dla córki, że potrafi, po prostu.
      Więc jesli moglabym cokolwiek doradzać, to spokojne czekanie do lata i urlopu, wtedy zawsze łatwiej.
      Starszemu pokoleniu nalgalabym, że radzilam się pediatry i robię, jak każe. Nie ma co dyskutować, bo w tych sprawach ludzie są glusi na argumenty drugiej strony (ja też).
      • an.16 Re: siku do nocnika 08.03.16, 15:43
        Obrzydliwość. nie potrzeba sikać na krzaki ani na gołe nogi. Jak dziecko jest gotowe to załapuje całą naukę w ciągu jednej doby.
        • nangaparbat3 Re: siku do nocnika 08.03.16, 17:58
          No nie wiem, może komuś leci po nogach. Za to w krzaki bardzo przyjemnie.
    • wielceszanownypan Re: siku do nocnika 08.03.16, 09:37
      pavia napisała:
      W domu dziecko jest o 17, ok. 19.30 idzie spać

Dwie i pół godziny kontaktu z matką, toż to prawie sierota.
      Biedne dziecko.
      • thank_you Re: siku do nocnika 08.03.16, 10:03
        Lepsza beczka lub forum "Pomocne emamy", co?
    • lauren6 Re: siku do nocnika 08.03.16, 10:45
      Nie da się odpieluchować dziecka: każde dziecko dojrzewa w swoim tempie i samo decyduje kiedy pielucha już mu niepotrzebna. Nie da się przyspieszyć dojrzałości tego regionu mózgu, który jest odpowiedzialny za kontrolę nad pęcherzem.

Masz mądre panie w żłobku, które nie terroryzują dzieci treningiem toaletowym, tylko dają się im rozwijać we własnym tempie.

Podsumowując: Twoje dziecko jest w całkowitej normie. W normie nie jest starsze pokolenie, które niepytane o zdanie wcina się w wychowywanie Twojego dziecka. Ustaw towarzystwo do pionu i dobitnie daj im do zrozumienia, że mają się odanielkować od Twojego dziecka. Jesteś matką, masz je chronić przed idiotami i złośliwymi ciotkami.
    • an.16 Re: siku do nocnika 08.03.16, 15:41
      Tzw. nauka czystości nie powinna trwać dłużej niż 2 dni. Sadzanie dzieciaka na nocnik tygodniami, czy, o zgrozo, miesiącami jest chore. Jak dziecko dojrzeje i zrozumie o co chodzi to załapie w 1 dzień. Tak było z dwójka moich dzieci. I obyło się bez nocnika, który uważam za obrzydliwość (tj. zawartość). Od razu załatwiały się na sedesie z nakładką. Nie męcz dziecka, bo najwyraźniej nie jest gotowe.
    • mozambique Re: siku do nocnika 08.03.16, 15:49
      moj sie odnocnikował sam , dopiero w wieku 2,5 roku, wszystkei wczesniejsze próby spotykały sie z bojkotem z jego strony smile , przydalo sie upalne lato - latał po mieszkaniu bez majtek smile nocnik pod ręką, jedna wpadka na podloge, i juz wiecej wpadek nie było

jak widać kazde dziecko same znajdzie swoj czas
    • ga-ti Re: siku do nocnika 08.03.16, 20:35
      Zapomniał wół jak cielęciem był - kocham 'rady' babć. Uodpornić się, bo z czasem będzie ich więcej i więcej, a jak zobaczą, że Ty się nakręcasz to nie przestaną tongue_out
      Popróbuj, zachęć, pokaż o co chodzi, puść w sobotę bez pieluchy, zobacz reakcję dziecka. Moje ucieka z nocnika, siada tylko w ubraniu, sadza zabawki, odpuszczam. Poczekam aż się ciepło zrobi. A jak w czasie lata nie załapie to też tragedii nie będzie, załapie później. Dziecko gotowe na odpieluchowanie łapie w dzień, dwa, serio, bez nerwów, biegania za dzieciakiem z nocnikiem, zasikanych podłóg, na luzie.
      Przechodziłam z pierwszym dzieckiem przez zaparcia nawykowe, nikomu nie życzę, jak sobie przypomnę to od razu wrzucam na luz z nocnikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka