Dodaj do ulubionych

Jajka w serniku - pytanie techniczne

19.03.16, 21:57
Przywiozłam ze wsi jajka. Duże ładne od szczęśliwych kurek smile Za które nie złapię ma 2 żółtka. I ja się teraz pytam - jak mam dać do sernika 8 jajek, to dać te 8 (czyli 16 żółtek) czy mniej?
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 19.03.16, 22:07
      Z doświadczenia wiem, że białek na pianę do sernika wiedeńskiego zawsze jest za dużo. Poza tym jak masz 2 żółtka to i białka jest więcej w takim jajku niż w normalnym.
      Dałabym 8 żółtek i pianę z 5 białek. Z dwóch żółtek zrobiłabym kogel mogel dla dziecismile
      • ichi51e Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 08:32
        Arwena... Te jajka nie sa znaczaco wieksze niz jajka xl... Jak tam moze byc wiecej bialka???
        • arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 10:13
          A to zależy. Czasami dostaję takie, że są dwa razy większe od takich marketowych s/m. Więc myślałam, że ona też takie ma. Kiedyś sprawdziłam z ciekawości i białka było dokładnie tyle co w dwóch marketowych.
          Tylko ja jak robię sernik w dużej formie to idzie 20 jajek. Ale nie mogę dać za dużo białek, bo będzie za bardzo wodnisty
    • aurinko Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 19.03.16, 22:10
      Ja bym dała 4 podwójne Plus jedno zapasowe smile zawsze tak robię jak mam podwójne tylko moje zawsze są dużo większe od pojedynczych.
    • conena Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 19.03.16, 22:25
      Ja w takiej sytuacji dałam tyle sztuk jajek, ile było w przepisie, czyli podwoiłam liczbę żółtek. Sernik wyszedł pyszny, wyrósł jak trzeba, nic nie opadł. Wyszłam z założenia, że kiedyś serniki robiło się z 30 jaj, wiec podwójne żółtka to dla sernika dobry kierunek.
      • arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 19.03.16, 22:29
        Ja na jedną porcję daję 10
      • ichi51e Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 08:33
        No wlasnie! Moja babcia take serniczki robila...
    • e-kasia27 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 19.03.16, 22:40
      Im więcej żółtek w serniku, tym lepiej dla sernika, więc ja bym dała 8 jajek.
      • capa_negra Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 19.03.16, 22:46
        Dokładnie, dałabym nawet 10 bo taki mam przepis
    • angeika89 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 00:13
      Im więcej żółtek w serniku tym jest on bardziej puszysty i lepszy.
      Mam przepisy na 10 żółtek, więc i Ty nie "odchudzaj" przepisu.
      Dodaj normalnie 8 jaj i będzie dobrze smile
    • zuleyka.z.talgaru Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 08:21
      Daj normalnie - tyle jaj ile masz w przepisie. Będzie git. Ja mam przepis na 10 jaj i tak stosuję nawet jak mam podwójne żółtka.
    • ichi51e Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 08:31
      Liczysz podwojne za jedno - chyba ze same takie masz (u moich dziadkow byla kura co zawsze znosila podwojne)
      • andaba Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 10:08
        Bez przesady, przecież te jajka na pewno nie są znacząco większe od normalnych. Daj normalnie 8 jaj, najwyżej będzie lepszy.
    • beata985 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 10:14
      dajcie przepisy na te serniki z 10 i wiecej jaj....święta idą trzeba się zainspirować.
      chodzi oczywiście o takie, którezawsze wychodzą...smile
      • arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 10:50
        Proszę, tylko ja robię z dwóch porcji - wtedy mam na jedną dużą wysoką blachę i jedną małą.

składniki na jedną porcję ( ja robię z podwójnej ilości )
        10 jajek
        400 g cukru pudru
        600g sera białego potrójnie mielonego ( daję presidenta 1kg i taki mniejszy 200-300 kg )
        400g sera waniliowego ( albo kupuję 1kg presidenta, albo dwa serki danio po 400g - wole presidenta )
        2 łyżki mąki zwykłej,
        dwie łyżki mąki ziemniaczanej ( jak nie mam daję w sumie 4 łyżki zwykłej na porcję i też działa ).
        1 masło.

Zanim zaczniemy robić zacząć nagrzewać piekarnik do ok 180-200 st. ( ja robię na termoobiegu na 185-190 )
        Cukier i żółtka połączyć na kogel mogel, dodać masło. Jak będzie jedna masa to dodawać ser. Cały czas mieszać, na koniec dodać mąkę.
        Ubić białka na sztywno i delikatnie mieszając łopatką połączyć z masą.

Przelać do przygotowanej brytfanki ( wysmarowana masłem i posypana mąką ). Jak silikonowa to bez wysmarowania. Najlepsza jest taka z otwieranym brzegiem )

Pieczemy ok 55 minut. Potem wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy ciasta. Musi wystygnąć w piekarniku - wtedy mniej opada.

Najczęściej mamy połowę tego co włożyliśmy.

Jak ostygnie ja smaruję polewą czekoladową lub galaretkę robię. Na dużą blachę idzie ok 2,5 l. wody i 8-9 galaretek. Żeby móc wylać galaretkę to musi być ona lekko zsiądnięta już. Taka glutowata, ale nie za mocno, żeby się ładnie rozlała, ale nie wypłynęła. No i na kilka godzin do lodówki, żeby dobrze zastygła.

Ostatnio córka zaniosła do szkoły taką blachę i zniknęło ciasto w pół godziny. Ma już zamówienie na po świętachsmile

• interms Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 11:00
          Dajesz miękkie masło, a nie rozpuszczone?
          • arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 11:38
            Daję miękkie. Jak jest rozpuszczone, to się robi zbyt luźna masa
      • beata985 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:17
        ja mam przepis na kg sera 6-7 jaj...
        muszę te Wasze przestudiować ale wolałabym bez spodu kruchego czy innego.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:27
          Ja czasem piekę w ogóle bez spodu - też jest gicio.
        • arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:37
          w moim nie ma żadnego spodu sam ser i jajkasmile
          • zuleyka.z.talgaru Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:41
            Twój ma prawie pół kg cukru...masakra big_grin
            • arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:44
              Ale tego nie czuć. Moi uwielbiają, znika w rekordowym tempie. Goście również się zajadają. Piekę raz dwa razy w roku, więc nie jest to wielki problem wink

• zuleyka.z.talgaru Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:54
                Nie chodzi o to, że jest niedobre, tylko, że ma mega dużo cukru smile czuć czy nie czuć.
                • arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:57
                  oj tam raz w roku można sobie pozwolić. Ciasto ma być słodkietongue_out. Inaczej po co je piec?
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 13:01
                    Masz rację wink przeczytałam "dwa razy w tygodniu".
                    • arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 13:05
                      no weź, szanuj mój czaswink. Rodzinka byłaby zachwycona, ale ja ogólnie nie lubię stać przy garach, z dwojga złego wolę piec, ale przeciez nie co 3 dni
    • misterni Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 10:55
      Bardzo często mam podwójne jajka, daję taką ilość jak w przepisie
    • zuleyka.z.talgaru Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 11:00
      10 jaj
      1kg białego sera (kupuję smietankowy z lokalnej mleczarni, jest już odpowiedniej konststencji)
      1 i 1/2 szklanki cukru
      500ml śmietany kremówki
      2 budynie śmietankowe

Spód:
      1/2 kostki masła
      1/2 szklanki cukru
      2 żółtka
      1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
      1 łyżeczka proszku do pieczenia
      1 cukier waniliowy
      (Zagnieść wszystkie składniki - to spód kruchy)

10 żółtek utrzeć z 3/4 szkl cukru. Do masy dodawać po łyżce ser a następnie dwa budynie (proszek). Ubić białka z pozostałą 3/4 szkl cukru, dodać do masy (mieszać drewnianą łyżką), na koniec ubić kremówkę i dodać do masy.
      Piec 60min w 180C (bez termoobiegu).

Piekę ten sernik często i zawsze wychodzi. Co do spodu - od jakiegoś czasu używam herbatników i też jest ok, a mniej roboty smile
    • z_lasu Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 11:08
      Jajko jest jajko, wiadomo, że raz trochę mniejsze, raz trochę większe. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy dzielić jajka na czworo. Ma być 8, daję 8.
      • z_lasu Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 11:10
        Poza tym jak są 2 żółtka, to one są malutkie, w sumie chyba nie jest ich więcej niż w jajku z pojedynczym żółtkiem.
        • arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 11:35
          to zależy. Ja dostaję czasami od znajomej jajka, które mają żółtka takie jak w normalnym jajku. Ale i jajka są większe od normalnych
        • interms Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 16:31
          Zadałam to pytanie, bo uwierz, że te żółtaka są jak w normalnym jajku. Dla porównania wbiłam 1 jajko normalne w kubeczek i 1 to ze wsi. Objętościowo jak 2 normalne. Żółtka też normalnej wielkości.
          • mynia_pynia Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 16:35
            Jak małe to dodajesz jajek tyle ile w przepisie, jak duże, mąż takie przywozi - jak kacze wyglądają to 8 żółtek bym dała, czyli 4 jajka.
          • z_lasu Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 17:07
            > Dla porównania wbiłam 1 jajko normalne w kubeczek i 1 to ze wsi

big_grin Co to jest jajko normalne? big_grin Bo ja przez całe życie jadam tylko od szczęśliwych kur i to są dla mnie normalne jajka. Raz małe, raz duże, raz podwójne - jak się kurom uda. Przepisy modyfikuję tylko w przypadku wyjątkowo małych jajek (daję 1-2 więcej).
    • memphis90 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:53
      Nie dałabym dwużółtkowych do sernika- to marnotrawstwo!
      • interms Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 16:32
        No nie, im więcej żółtek tym podobno lepszy smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka