interms 19.03.16, 21:57 Przywiozłam ze wsi jajka. Duże ładne od szczęśliwych kurek Za które nie złapię ma 2 żółtka. I ja się teraz pytam - jak mam dać do sernika 8 jajek, to dać te 8 (czyli 16 żółtek) czy mniej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 19.03.16, 22:07 Z doświadczenia wiem, że białek na pianę do sernika wiedeńskiego zawsze jest za dużo. Poza tym jak masz 2 żółtka to i białka jest więcej w takim jajku niż w normalnym. Dałabym 8 żółtek i pianę z 5 białek. Z dwóch żółtek zrobiłabym kogel mogel dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 08:32 Arwena... Te jajka nie sa znaczaco wieksze niz jajka xl... Jak tam moze byc wiecej bialka??? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 10:13 A to zależy. Czasami dostaję takie, że są dwa razy większe od takich marketowych s/m. Więc myślałam, że ona też takie ma. Kiedyś sprawdziłam z ciekawości i białka było dokładnie tyle co w dwóch marketowych. Tylko ja jak robię sernik w dużej formie to idzie 20 jajek. Ale nie mogę dać za dużo białek, bo będzie za bardzo wodnisty Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 19.03.16, 22:10 Ja bym dała 4 podwójne Plus jedno zapasowe zawsze tak robię jak mam podwójne tylko moje zawsze są dużo większe od pojedynczych. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 19.03.16, 22:25 Ja w takiej sytuacji dałam tyle sztuk jajek, ile było w przepisie, czyli podwoiłam liczbę żółtek. Sernik wyszedł pyszny, wyrósł jak trzeba, nic nie opadł. Wyszłam z założenia, że kiedyś serniki robiło się z 30 jaj, wiec podwójne żółtka to dla sernika dobry kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 19.03.16, 22:29 Ja na jedną porcję daję 10 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 08:33 No wlasnie! Moja babcia take serniczki robila... Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 19.03.16, 22:40 Im więcej żółtek w serniku, tym lepiej dla sernika, więc ja bym dała 8 jajek. Odpowiedz Link Zgłoś
capa_negra Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 19.03.16, 22:46 Dokładnie, dałabym nawet 10 bo taki mam przepis Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 00:13 Im więcej żółtek w serniku tym jest on bardziej puszysty i lepszy. Mam przepisy na 10 żółtek, więc i Ty nie "odchudzaj" przepisu. Dodaj normalnie 8 jaj i będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 08:21 Daj normalnie - tyle jaj ile masz w przepisie. Będzie git. Ja mam przepis na 10 jaj i tak stosuję nawet jak mam podwójne żółtka. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 08:31 Liczysz podwojne za jedno - chyba ze same takie masz (u moich dziadkow byla kura co zawsze znosila podwojne) Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 10:08 Bez przesady, przecież te jajka na pewno nie są znacząco większe od normalnych. Daj normalnie 8 jaj, najwyżej będzie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 10:14 dajcie przepisy na te serniki z 10 i wiecej jaj....święta idą trzeba się zainspirować. chodzi oczywiście o takie, którezawsze wychodzą... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 10:50 Proszę, tylko ja robię z dwóch porcji - wtedy mam na jedną dużą wysoką blachę i jedną małą. składniki na jedną porcję ( ja robię z podwójnej ilości ) 10 jajek 400 g cukru pudru 600g sera białego potrójnie mielonego ( daję presidenta 1kg i taki mniejszy 200-300 kg ) 400g sera waniliowego ( albo kupuję 1kg presidenta, albo dwa serki danio po 400g - wole presidenta ) 2 łyżki mąki zwykłej, dwie łyżki mąki ziemniaczanej ( jak nie mam daję w sumie 4 łyżki zwykłej na porcję i też działa ). 1 masło. Zanim zaczniemy robić zacząć nagrzewać piekarnik do ok 180-200 st. ( ja robię na termoobiegu na 185-190 ) Cukier i żółtka połączyć na kogel mogel, dodać masło. Jak będzie jedna masa to dodawać ser. Cały czas mieszać, na koniec dodać mąkę. Ubić białka na sztywno i delikatnie mieszając łopatką połączyć z masą. Przelać do przygotowanej brytfanki ( wysmarowana masłem i posypana mąką ). Jak silikonowa to bez wysmarowania. Najlepsza jest taka z otwieranym brzegiem ) Pieczemy ok 55 minut. Potem wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy ciasta. Musi wystygnąć w piekarniku - wtedy mniej opada. Najczęściej mamy połowę tego co włożyliśmy. Jak ostygnie ja smaruję polewą czekoladową lub galaretkę robię. Na dużą blachę idzie ok 2,5 l. wody i 8-9 galaretek. Żeby móc wylać galaretkę to musi być ona lekko zsiądnięta już. Taka glutowata, ale nie za mocno, żeby się ładnie rozlała, ale nie wypłynęła. No i na kilka godzin do lodówki, żeby dobrze zastygła. Ostatnio córka zaniosła do szkoły taką blachę i zniknęło ciasto w pół godziny. Ma już zamówienie na po świętach Odpowiedz Link Zgłoś
interms Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 11:00 Dajesz miękkie masło, a nie rozpuszczone? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 11:38 Daję miękkie. Jak jest rozpuszczone, to się robi zbyt luźna masa Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:17 ja mam przepis na kg sera 6-7 jaj... muszę te Wasze przestudiować ale wolałabym bez spodu kruchego czy innego. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:27 Ja czasem piekę w ogóle bez spodu - też jest gicio. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:37 w moim nie ma żadnego spodu sam ser i jajka Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:41 Twój ma prawie pół kg cukru...masakra Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:44 Ale tego nie czuć. Moi uwielbiają, znika w rekordowym tempie. Goście również się zajadają. Piekę raz dwa razy w roku, więc nie jest to wielki problem Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:54 Nie chodzi o to, że jest niedobre, tylko, że ma mega dużo cukru czuć czy nie czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:57 oj tam raz w roku można sobie pozwolić. Ciasto ma być słodkie. Inaczej po co je piec? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 13:01 Masz rację przeczytałam "dwa razy w tygodniu". Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 13:05 no weź, szanuj mój czas. Rodzinka byłaby zachwycona, ale ja ogólnie nie lubię stać przy garach, z dwojga złego wolę piec, ale przeciez nie co 3 dni Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 10:55 Bardzo często mam podwójne jajka, daję taką ilość jak w przepisie Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 11:00 10 jaj 1kg białego sera (kupuję smietankowy z lokalnej mleczarni, jest już odpowiedniej konststencji) 1 i 1/2 szklanki cukru 500ml śmietany kremówki 2 budynie śmietankowe Spód: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy (Zagnieść wszystkie składniki - to spód kruchy) 10 żółtek utrzeć z 3/4 szkl cukru. Do masy dodawać po łyżce ser a następnie dwa budynie (proszek). Ubić białka z pozostałą 3/4 szkl cukru, dodać do masy (mieszać drewnianą łyżką), na koniec ubić kremówkę i dodać do masy. Piec 60min w 180C (bez termoobiegu). Piekę ten sernik często i zawsze wychodzi. Co do spodu - od jakiegoś czasu używam herbatników i też jest ok, a mniej roboty Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 11:08 Jajko jest jajko, wiadomo, że raz trochę mniejsze, raz trochę większe. Nigdy nie przyszłoby mi do głowy dzielić jajka na czworo. Ma być 8, daję 8. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 11:10 Poza tym jak są 2 żółtka, to one są malutkie, w sumie chyba nie jest ich więcej niż w jajku z pojedynczym żółtkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 11:35 to zależy. Ja dostaję czasami od znajomej jajka, które mają żółtka takie jak w normalnym jajku. Ale i jajka są większe od normalnych Odpowiedz Link Zgłoś
interms Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 16:31 Zadałam to pytanie, bo uwierz, że te żółtaka są jak w normalnym jajku. Dla porównania wbiłam 1 jajko normalne w kubeczek i 1 to ze wsi. Objętościowo jak 2 normalne. Żółtka też normalnej wielkości. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 16:35 Jak małe to dodajesz jajek tyle ile w przepisie, jak duże, mąż takie przywozi - jak kacze wyglądają to 8 żółtek bym dała, czyli 4 jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 17:07 > Dla porównania wbiłam 1 jajko normalne w kubeczek i 1 to ze wsi Co to jest jajko normalne? Bo ja przez całe życie jadam tylko od szczęśliwych kur i to są dla mnie normalne jajka. Raz małe, raz duże, raz podwójne - jak się kurom uda. Przepisy modyfikuję tylko w przypadku wyjątkowo małych jajek (daję 1-2 więcej). Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 12:53 Nie dałabym dwużółtkowych do sernika- to marnotrawstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
interms Re: Jajka w serniku - pytanie techniczne 20.03.16, 16:32 No nie, im więcej żółtek tym podobno lepszy Odpowiedz Link Zgłoś