Dodaj do ulubionych

Ból kości guzicznej

05.04.16, 12:02
Pobolewała z rok jakiś czas temu (na zasadzie - boli, nie boli). Nie było za bardzo upierdliwe. Potem przestało. Ostatnie kilka tygodni boli mocniej (przy ucisku, siedzeniu, lezeniu). Nie uderzyłam, nie zmieniłam trybu pracy (siedząca od prawie 25 lat). Umiarkowany tryb życia. Byłam u dwóch lekarzy ,jeden (lekarz POZ) dał Neurovit (duże dawki wit.B), inny (neurolog) - kazał iść na rehabilitacje. Rtg ponoć nic nie pokazało (opis jednozdaniowy).
Mogę chodzić do lekarzy ,aż znajdą powód. Ale poradźcie, w jakim kierunku się kierować? Jest jakaś procedura, ścieżka, co badać, co wykluczać?
Znacie jakiegoś dobrego neurologa w Warszawie? A może nie do neurologa?
Obserwuj wątek
    • jjagoodaa Re: Ból kości guzicznej 05.04.16, 12:10
      Niestety starosc nie radosc jak to sie mowi, to moga byc zwykle zmiany zwyrodnieniowe i na to rady nie ma poza leczeniem doraznym jak masaze, tabletki przeciwbolewe, basen. Najlepiej zrobic RTG kręgosłupa udać się do neurologa, poradni rehalbilitacyjnej i zalecą ćwiczenia, masaże, basen żeby odciążyć trochę kręgosłup. Doraźnie jak bardzo boli tabletki, zastrzyki przeciwbolowe i wlasnie neurovit badz miligamma.
      • jjagoodaa Re: Ból kości guzicznej 05.04.16, 12:15
        wez RTG do neurloga, jestem pewna ze to po prostu albo zwyrodnienie albo nadwyrezenie. Jak zwyrodnienie nie ma cudów ból tylko mozna łagodzić i zapobiegać większym zmianom ale nie da się tego cofnąć
        • ewa_mama_jasia Re: Ból kości guzicznej 05.04.16, 12:44
          Kurcze, kiedyś słowa "starość nie radość" powtarzali sobie 60 latkowie. I to oni rozmawiali o chorobach. Teraz pokolenie o 20 lat młodsze.
          Znasz może przypadkiem jakiegoś dobrego neurologa w Warszawie? Może być na nfz, może być prywatnie (mam pakiet medyczny, może akurat trafię). Bo neurolog w enel med, do której zapisałam się ot tak, bo była, od razu kazała iść do lekarza, który przepisze mi rehabilitację a skierowanie na rentgen dała po mojej wyraźnej prośbie. Nie wiem, czy warto iść do niej ponownie.
          • jjagoodaa Re: Ból kości guzicznej 05.04.16, 12:55
            niestety ja jestem ze Śląska, tak teraz coraz młodsi ludzie mają problemy z kręgosłupem dlatego tak ważne jest żeby u dziecka wykryć skrzywienie i leczyć gimnastyką korekcyjną, bo takie skrzywienia dają się pozniej we znaki i nie bardzo mozna juz cos z tym zrobic albo tez powoduja szybsze zwyrodnienia
            • sfornarina Re: Ból kości guzicznej 05.04.16, 12:58
              ból kości guziczej nie musi być zwyrodnieniowy. Może pojawić się nagle albo po jakimś urazie. Taka neuralgia uncertain
              • jjagoodaa Re: Ból kości guzicznej 05.04.16, 13:03
                tak moze z nadwyrezenia, po urazie ale moze rownie dobrze byc zmaina zwyrodnieniowa innego odcinka np ledzwiowego i bol moze promieniowac
                i np w mojej szkole fitness są ćwiczenia na "zdrowy kręgosłup" poszukaj i unikaj nadwyrezania kregoslupa, jak za dlugo siedzisz staraj sie pocpacerowac
                • jjagoodaa Re: Ból kości guzicznej 05.04.16, 13:10
                  i zawsze warto zrobić jakieś podstawowe badania ogólne czyli OB morfologie z rozmazem RF kwas moczowy co by wykluczyc chociaz ja mimo ze jestem lekarze ale x zupelnie innej "dzialki" więc az tak na tym sie nie znam ale gdybym ja miala takie dolegliwosci napewno zrobilabym podstawowe badania zeby wykluczyc tez reumatyzm, dne moczanowa od tak
    • sfornarina Re: Ból kości guzicznej 05.04.16, 12:52
      Ta kość tak ma, że może boleć od "niczego" i nic nie zrobisz. Rehabilitacja plus środki przeciwbólowe i mieć nadzieję, że przejdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka