Dodaj do ulubionych

bóle migrenowe a hormony?

15.04.16, 13:34
Do dziewczyn, które zmagają się z bokami migdałowymi - zauwazylyscie jakiś związek z cyklem, posiłkami anty, ciąża, karmieniem? Ja w ciąży i podczas karmienia nie miałam w ogóle bólów głowy, przy pigulkach była masakra - musiałam odstawić. Zastanawiam się czy coś by dało badanie poziomu hormonów jak nie mam tych boli i powtórzenie badań przy bólach mocno nasilonych. Czy wyszlyby jakieś znaczące różnice. Ciągle szukam przyczyny sad
Obserwuj wątek
    • bbuziaczekk Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 13:43
      Co to sa boki migdalowe?
      • redheadfreaq Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 13:49
        To się chyba od nugatu robi, a teraz tydzień grecki w Lidlu, cholera...
        • glowa_do_wycierania Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 23:15
          big_grin
      • aurinko Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 14:16
        Kurde, nie zauważyłam że mi tel przestawił smile
        Bóle migrenowe - jak w tytule wątku.
        • anty_nick Re: bóle migrenowe a hormony? 16.04.16, 08:46
          aurinko napisała:

> Kurde, nie zauważyłam że mi tel przestawił smile
          > Bóle migrenowe - jak w tytule wątku.

normalny by sie domysslił,że to słownik, ale widzisz...dzieci sie dziwują.... i nie potrafią zajarzyc.
    • azile.oli Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 13:50
      W ciąży głowa nie bolała mnie wogóle. Migreny zaczęły się po urodzeniu dzieci. I co jest ciekawe, mam je po zakończeniu okresu (czyli teoretycznie w czasie, gdy powinnam czuć się najlepiej).
      Chyba powinnam sobie zrobić badanie poziomu estrogenów. Być może coś jest nie tak z fazą przedowulacyjną. To nie dziwne, bo mi już bliżej do menopauzy, niż rodzenia dzieci.
    • redheadfreaq Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 13:56
      Mi się zaczęły po odstawieniu piguł i wyregulowaniu się cykli (mam bliższe idealnym 28-dniowym niż kiedykolwiek). Nie ma reguły sad ale hormony zdecydowanie dały czadu.
    • owmordke Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 14:02
      Ja mam bole glowy przed okresem. Przed ciaza w ogole nie mialam takich problemow, a teraz regularnie mnie boli.
      • black_magic_women Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 14:05
        Ja mam właśnie migreny w ciąży. W pierwszej pobolewała mnie głowa, teraz w drugiej czuję, że mogłabym sobie wydłubać oko, tak wszystko pulsuje. Doczytałam, że może paracetamol z codeiną (cofeiną?) typu solpadeine można,ale muszę dopytać lekarki. Aha, migrenikiem totalnym jest moja mama.
      • mia_siochi Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 23:19
        Zolmitryptan. Daje dobre efekty w prewencji migreny miesiączkowej (prewencji-jako jedyny z tryptanow).
    • chocolate_cake Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 14:03
      Po 40 mam bóle głowy w czasie miesiączki albo miałam w czasie 7 dni pomiędzy pigułkami (już nie biorę). Ale to nie są migreny z aurą, które mam od czasu do czasu - te mam często z powodu zmiany pogody, głodu ale nie zawsze.
    • magdalenka79k Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 14:19
      Pojawiły się u mnie jak brałam mocny hormon na endometrioze, później były tabsy i bóle miałam coraz częstsze, doszłam do wniosku że wole odstawić, w czasie odstawienia bóle miałam tak samo często z taką samą siłą,poza tym musiałam wrócić do tabsów bo enodmetrioza mi zaszalała. Raz miałam z aurą, na ogół budzę się w nocy z bólem głowy więć aury wcześniej nie obserwuje, szkoda bo szybko wetdy zareagowałam i ból się tak nie rozszalał. Zaobserwowałam tez że mam po soku pomarańczowym, a po mandarynkach, greifrutach jakoś nie, no i głównie na zmiane pogody na deszczową, wietrzną.
    • 1_beata_k Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 14:33
      cykle: w trakcie okresu i pare dni po. Pewnie estrogeny. W ciazy - prawie wcale, a jesli wogole, to jedna tabletka apapu dziala cuda - czyli wogole zaniedbywalny problem.

Boli prawie od wszystkiego:
      w weekendy, mimo ze staram sie udawac, ze jest tak samo jak w tygodniu: nie spie dlugo, wstaje normalnie etc, po niewyspaniu, przy niskim cisnieniu, przy zmianach pogody, po wiekszym dluzszym stresie, po przebywaniu w dusznym pomieszczeniu, od smrodu papierosow - generalnie od mocnych zapachow, od ostrego swiatla, stroboskop przyprawilby mnie dodatkowo o padaczke chyba. Powiedzialabym, ze pewnie po alkoholu, ale moja fobia migrenowa siega zenitu i nie pije nic, bo sie boje ze potem 3 dni bede miala z zyciorysu. Wiec nie wiem.

Z jedzeniem raczej tego nie wiaze - malo tego: jak biore tryptany i nie bardzo dzialaja, to sposobem jest najesc sie czegokolwiek cieplego i tresciwego, tak na maksa - zeby mozg przestal dzialac, bo caly wysilek idzie w walke z trawieniem.... wtedy o dziwo jest okej.
      Mi okreslic co wzmaga bol pomoglo prowadzenie dzienniczka przez pol roku - neurolog mnie do tego zmusil - i mial racje, bardzo sie to przydalo zeby rozumiec mechanizm.
      • quelquechose Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 15:31
        Eh, to ja mam bardzo podobnie... Zwłaszcza wszelkie zaburzenia rutyny i spania. Alkohol - masakra. Kiedyś w lepszym okresie to mogłam ze dwa piwka wypić i było jeszcze ok, teraz przypłacam bólem sad

Nasiliło mi się po urodzeniu dziecka (albo z wiekiem, ciężko stwierdzić wink). Gdy nie brałam pigułek, to miałam prawie nieustannie - albo związaną z okresem, albo owulacją (te owulacyjne to nawet gorsze były...). Teraz biorę piguły przez 3 miechy nonstop, a potem tydzień przerwy, żeby zminimalizować te okresy, gdy hormony się destabilizują - a nawet podczas tej przerwy suplementuję estrogenem. Przyznam się, że gdyby mi ktoś obiecał, że jak sobie wytnę macicę, to migreny miną na dobre, to bym już dziś poleciała to zrobić!
        • marysia460 Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 23:34
          A bierzesz moze tryptany ?
          Ja mam podobnie jak Ty , czyli od wszystkiego , pomaga mi Cinie , odkąd je "odkryłam" jestem szczęśliwa , ból głowy po wzięciu tabletki mija po godzinie
          • quelquechose Re: bóle migrenowe a hormony? 18.04.16, 09:22
            Oj biorę, biorę... To zbawienie, ale ma swoje plusy ujemne wink Strasznie mnie przymulają - śpię na stojąco, jestem taka 'rozedrgana' i przymulona. No i zanim jestem znowu sobą, to mija już pół dnia. Musze wspomagać je naproxenem, inaczej nie działają równie skutecznie. No i w końcu ile można się nimi faszerować? sad
    • oqoq74 Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 15:05
      Owszem, mnie zwykle głowa bolała przed okresem, do tego stopnia, że bywało mi niedobrze, wymiotowałam itd. Przed ciążą, gdy brałam pigułki też miewałam silne migreny.
      Po ciąży, brałam jakieś pigułki i migreny nasiliły się. Do tego stopnia, że w nocy budziłam się z koszmarnym bólem głowy. Miałam badania różne, rezonans, konsultacje neurologiczną. Wyszło, że to pigułki. Nie stosuję już od wielu lat i głowa boli mnie sporadycznie, raczej na zmianę pogody. Przed okresem rzadko.
    • kalina_lin Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 15:20
      Miałam silne bóle głowy w czasie stymulacji hormonalnej do IVF.
      Moja mama przestała mieć jakikolwiek problem z migrenami po menopauzie.
    • bbuziaczekk Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 16:41
      Ja migreny miewam na zmiane pogody i jak gdzies jade cos zalatwic, czy zakupy czy zebrania szkola przedszkole itp. to zawsze wracam z bolem glowy.
      Wysylaja mnie z tym do lekarza ale ja z tych co po lekarzach nie chodza dopóki konkretnie cos nie siadzie.
    • solaris31 Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 16:52
      zdecydowanie hormony mają wpływ, u mnie to naczynia połączone, bo choruję jeszcze na tarczycę.

endo mojej córki ostrzegała, że u młodej pojawią się bóle głowy - dojrzewa, więc ma burzę hormonów, no i też ma chorą tarczycę. do tego u mnie bóle głowy wzmagają się przy niskim poziomie magnezu. jak tylko przestaję brać, od razu zaczyna mi drżec powieka , i pojawia się migrena - raz większa, raz mniejsza.
      • aurinko Re: bóle migrenowe a hormony? 16.04.16, 01:44
        Ja miesiąc temu odstawiłam magnez. Brałam przez rok, różnicy nie ma. Nie wiem już do jakiego lekarza iść, jakie badania zrobić, co brać żeby choć trochę skrócić czy złagodzić bóle. Robiłam rezonans z angio, eeg, krew na wszystko co się da i wszystko ok. Nic nie ma co tłumaczyło by takie bóle głowy. Niedawno znowu miałam 3 dni wyjęte z życiorysu, leki nie działały, były zaburzenia mowy, swiatlowstret, wymioty, na końcu paraliż lewej strony twarzy. Tak się nie da funkcjonować sad
        od dwóch lat prowadzę dzienniczek migrenowy i nie umiem wyłapać skąd się to bierze. A neurolodzy (byłam u trzech) nie przepisza mi tryptanow bo nie mam zdiagnozowanej migreny sad
        • chocolate_cake Re: bóle migrenowe a hormony? 16.04.16, 08:02
          Spróbuj jeszcze iść do innego neurologa. Ja mam wszystkie wyniki badań ok. Rezonans w porządku i eeg głowy. Ale mam migreny z aurą, ostatnio na szczęście bardzo rzadko. Dostałam receptę na tabletki w zasadzie tylko na podstawie mojego opisu dolegliwości.
          • chocolate_cake Re: bóle migrenowe a hormony? 16.04.16, 08:04
            Mam też od 25 lat drętwienie ręki, twarzy i zaburzenia mowy. Koszmar. Kiedyś dużo częściej, nawet w ciążach. Teraz może raz w roku na szczęście. Lek mam zawsze przy sobie
          • aurinko Re: bóle migrenowe a hormony? 16.04.16, 09:24
            Kurcze, moze faktycznie warto jeszcze do innego pójść. Chciałabym też powtórzyć eeg ale albo w trakcie bólu albo zaraz po tak do trzech dni. Ostatnio jak mi migali lampa to mało nie oszalalam, mimo zamkniętych oczu zaczęło mi się kręcić w głowie i wymiotowalam podczas badania, chociaż głowa mnie nie bolała. Teraz jestem trzeci dzień po t rzydniowym ataku, tradycyjnie utrzymuje się bezsenność i dziwne zawroty (?)głowy ale nietypowe ze wiruje tylko z takim szumem, kilkusekundowe, co chwilę, ciężko opisać ale mam wrażenie (pewnie mylne ale tak dziwnie się czuje) ze mózg się wyłącza albo niedotleniony jest. Chciałabym zredukować bóle do choćby kilku dni na kwartał sad
            • chocolate_cake Re: bóle migrenowe a hormony? 16.04.16, 10:16
              U mnie ból głowy i drętwienie ręki trwało do 4 godzin. Potem było ok. Zaburzenia mowy na około 2 godziny.
              To było jeszcze bez leków. Brałam po prostu ibuprofen. Kiedyś zdarzało mi się to raz na 4-5 miesięcy.
              Po wielu latach poszłam w końcu do neurologa i zrobiłam badania. Mic nie wykazały.
              Wiem że jesteś z Gdańska. Byłam jakieś chyba dwa lata temu u neurologa w Żukowie w przychodni. Tak przyjmuje jakaś lekarka z Gdańska, jest tam chyba raz w tygodniu, normalnie w Gdańsku, chociaż nie wiem gdzie.
            • redheadfreaq Re: bóle migrenowe a hormony? 16.04.16, 10:25
              >dziwne zawroty (?)głowy ale nietypowe ze wiruje tylko z takim szumem, kilkusekundowe, co chwilę, ciężko opisać

Hmm... Tak jakby ci "odjeżdżały" oczy i w głowie masz takie przerywane "szuranie"? Mam takie coś w tej chwili i nie mogę się oprzeć wrażeniu, że wariuję.
    • klubgogo Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 22:06
      Boki migdałowe big_grin big_grin big_grin piękna nazwa.
      Miewam boki migdałowe w 7-dniowej przerwie między tabletkami, czyli sowisty związek z brakiem hormonów.
      • konwalka Re: bóle migrenowe a hormony? 15.04.16, 22:23
        oje boki migdałowe nie znają dnia ani godziny
        przed okresem, po, w trakcie
        oddałabym każdy narząd w zamian za obietnicę ustania tego diabelstwa
    • lauren6 Re: bóle migrenowe a hormony? 16.04.16, 09:05
      U mnie koszmarne bóle migrenowe pojawiają się przed okresem. Biorę tabletki anty jednoskładnikowe, m.in. dlatego, że nie mam przy nich miesiączki i w związku z tym migren związanych ze zmianami hormonalnymi. Inne migreny np. związane ze stresem zdarzają się, ale nie są tak silne jak te "hormonalne".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka