Dodaj do ulubionych

lato w kuchni

12.05.16, 12:56
Wiem, że w sumie to wiosna, ale już to nadchodzące lato czujęsmile dziś na obiad pierwszy w tym roku chłodnik z botwiny, a na weekend zaplanowałam ciasto z rabarbarem. Już się cieszę na kolejne "obowiązkowe punkty" letniego menu - młoda kapusta "na krótko", młode ziemniaki z koperkiem, makaron z jagodami, no i oczywiście truskawki. Macie takie dania, które latem muszą koniecznie pojawić się na stole?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: lato w kuchni 12.05.16, 13:04
      Oczywiście czekam na truskawki, a oprócz tego to mogłabym się żywić świeżą fasolką szparagową polaną topionym masełkiem, mniam!
      • kawka74 Re: lato w kuchni 12.05.16, 15:04
        Fasolka szparagowa ugotowana, wystudzona i jako przekąska z dipem - pycha smile
    • kamunyak Re: lato w kuchni 12.05.16, 13:10
      mlode ziemniaki z koperkiem to u mnie sa od miesiąca pewnie, również mloda kapusta.
      Dodam tylko, że kiedys to się czekało na letnie jarzyny, owoce.
      Dzis kiedy pomidory leża na połkach cały rok, ogórki, kalafiory, nierzadko i truskawki, to juz żadna frajda.
      A co to jest młoda kapusta "na krótko"?
      • kawa_o_poranku Re: lato w kuchni 12.05.16, 13:15
        Duszona kapusta z koperkiem, doprawiona octem - tak ją nazywała moja mama.
        Rzeczywiście większość warzyw i owoców dostępna jest cały rok, ale mimo wszystko i tak na nie czekam - inaczej je wówczas przyrządzam i inny mają smak. U mnie młode ziemniaki są, ale jeszcze nie jadłam.
      • lola211 Re: lato w kuchni 12.05.16, 17:57
        Dla mnie frajda, bo całoroczne pomidory nijak smakuja w porównaniu do tych sezonowych.A truskawki to juz w ogole nie ma co porównywac.
        Teraz ciesze sie szparagami, za chwile beda truskawki jedzone do wypęku, mlode ziemniaczki, ogorki małosolne,mloda kapusta, marchewka.I czeresnie z wlasnego drzewa.
        Mlody swiezy bób, szparagowa fasolka- juz nie moge sie doczekac.
        • klamkas Re: lato w kuchni 12.05.16, 18:11
          Bób, jak mogłam zapomnieć!
    • cauliflowerpl Re: lato w kuchni 12.05.16, 13:14
      Szparagi i chlodnik "salmorejo", bo najlepiej smakuje w porzadne upaly.
    • zlotarybka_1 Re: lato w kuchni 12.05.16, 13:15
      arbuz i melon miodowy. Juz sa, pochlaniam w duzych ilosciach. Smaczne i dietetyczne.
      • memphis90 Re: lato w kuchni 12.05.16, 17:35
        Bo ja wiem, czy takie dietetyczne... Plaster arbuza to jakieś 130kcal, jak na przekąskę to jednak sporo- w dodatku same cukry proste.
        • kk345 Re: lato w kuchni 13.05.16, 00:36
          Psujesz zabawęwink
    • martishia7 Re: lato w kuchni 12.05.16, 13:20
      Ogórki małosolne!
      • lilly_about Re: lato w kuchni 12.05.16, 13:26
        Wczoraj włożyłam do słoja!!!!
      • julita165 Re: lato w kuchni 12.05.16, 16:47
        To jest mój hit ale ja najbardziej lubię takie ledwo ledwo, jak mówi moja mama "zamoczone" tzn najbardziej samkują mi 24-48h po zrobieniu, potem robią się dla mnie kiszone a takich nie lubię.
        • chocolate_cake Re: lato w kuchni 12.05.16, 17:43
          Też uwielbiam takie ogórki smile
          • lola211 Re: lato w kuchni 12.05.16, 17:58
            Przyłaczam sie do grona- najpyszniejsze sa jednodobowesmile
            • karme-lowa Re: lato w kuchni 12.05.16, 18:10
              Potwierdzam big_grin
    • itka-julitka Re: lato w kuchni 12.05.16, 14:49
      Młode ziemniaki z koperkiem i słoninką i do tego zsiadłe mleko - idealny obiad na upalny dzień !
      Truskawki z cukrem i (ewentualnie) śmietaną. Pierogi z truskawkami lub jagodami. Maliny. Ciasta ze świeżymi owocami (np. tarta porzeczkowa).

wspomniane tu już szparagi, botwina z jajkiem i koperkiem , ogórki małosolne.
      • ichi51e Re: lato w kuchni 12.05.16, 14:53
        O tak pierogi z jagodami i smietanka... I czarna kawka do tego!
    • ichi51e Re: lato w kuchni 12.05.16, 14:52
      Owoce - arbuz w trojkat truskawki z cukrem (i smietanka!) czeresnie w misce big_grin i ciasto owocowe...
    • shell.erka Re: lato w kuchni 12.05.16, 14:56
      Młoda kapusta! I pyry z koperkiem też!
      I szparagi! (tylko te nadal drogie w warzywniaku)
      • kawa_o_poranku Re: lato w kuchni 12.05.16, 15:01
        Ze szparagami mam często tak, że czekam aż stanieją, czekam i czekam...i okazuje się, że sezon na nie minąłsad
      • kk345 Re: lato w kuchni 12.05.16, 15:06
        No bo na rynek trzeba- na Łazarskim 11 zł za kilogram albo 5-6 za peczekbig_grin
        • kawa_o_poranku Re: lato w kuchni 12.05.16, 15:24
          jutro będę w okolicach rynku to sprawdzę czy na północy ceny jak w Wielkopolscesmile
        • shell.erka Re: lato w kuchni 12.05.16, 17:53
          Dzięki!
      • kawa_o_poranku Re: lato w kuchni 13.05.16, 10:08
        Donoszę, że w Gdańsku ceny szparagów na rynku podobne jak w Poznaniu?kupiłam 4 pęczki?
    • run_away83 Re: lato w kuchni 12.05.16, 14:58
      jajko sadzone + młode ziemniaczki z koperkiem + kalafior z bułką tartą zrumienioną na maśle, ew. taki sam zestaw z fasolką szparagową zamiast kalafiora

leniwe pierogi - niby nie sezonowe, ale wakacyjne mi się kojarzą smile
    • kk345 Re: lato w kuchni 12.05.16, 15:14
      Małosolne już zrobione, dorzucam na bieżąco nowe ogórki do słoja. Drożdżowe z rabarbarem już piekłam, młoda kapusta już odhaczona, szparagi też. Teraz czekam na truskawki i czereśnie, oraz na pachnące pomidory- bruschetta z górą pomidorów, pomidorowa ze świeżych, mniam...
    • klamkas Re: lato w kuchni 12.05.16, 16:38
      U nas zaliczona zupa z botwinki, szczawiowa, ucierane z rabarbarem, młoda kapusta (była już i surówka, i duszona z koperkiem i taki ala bigos z pomidorami i mięsem). Truskawki mnie jakoś nie kręcą, ale czereśnie i maliny (takie prosto z krzaka wink) - doczekać się nie mogę. No i małosolne oczywiście (byle dużo).

Na fasolkę (gotuję na parze i podaję z odrobiną czosnkowego, bardzo gęstego beszamelu) i kalafior też czekam. I ziemniaki z sadzonym. Generalnie - czekam big_grin.
    • julita165 Re: lato w kuchni 12.05.16, 16:46
      Chłodnik uwielbiam, lubie też zupę z botwinki normalnie na ciepło. Wczoraj mojej mamie coś do głowy strzeliło i zrobiła ciasto z rabarbarem, przepyszne choć może to nie do końca zasługa rabarbaru tylko pozostałych składników. bardzo lubię też młodą fasolkę szparagową z tartą bułką i masłem. Truskawki lubię ale bez przesady i tylko z cukrem. Natomiast makaron z owocami to dla mnie coś nie do przełknięcia smile
    • lola211 Re: lato w kuchni 12.05.16, 18:03
      To tylko ja jadam wersje bezcukrowe i bezbułkowe?
      Fasolka, kalafior- solo, ewentualnie polane lekko stopionym masłem.
      Truskawki solo, zadne smietany i cukry.
      • iwoniaw Re: lato w kuchni 12.05.16, 18:09
        No nie tylko, ja też preferuję z masełkiem, jak wyżej napisałam. A truskawki cukrem to profanacja wink
      • papryca Re: lato w kuchni 12.05.16, 18:12
        Nie tylko Ty.
        Fasolka/kalafior/brokuły co najwyżej z olejem lnianym zimnotłoczonym. Jak i ziemniory młode.
        Truskawki saute wyłącznie.
        No i czereśnie. Kordia i Regina. Ech, byle do czereśni big_grin
      • tontonik Re: lato w kuchni 13.05.16, 08:13
        O nie, nie. Ja też bez cukru i bez bułki, czasem z masłem, ale też nie zawsze. I to nie dlatego, że zdrowo, czy tam dietetycznie. Po prostu lepiej mi smakują warzywa i owoce bez dodatków.
        A co do smaków wiosenno-letnich, to uwielbiam ten czas, po prostu uwielbiam wink
        Fasolka, kapusta, ziemniaczki, bób, szparagi, kalafior, sałata, szczypior, rzodkiewki, pomidory, małosolne i świeże ogórki, koperek, kukurydza. Z drugiej strony rabarbar, truskawki, czereśnie, maliny, morele, potem winogrona, śliwki, brzoskwinie.
        Mmmmm... Mogę garściami jeść. Pycha.
      • run_away83 Re: lato w kuchni 13.05.16, 10:06
        Ja generalnie też wolę kalafiora/fasolkę bez bułki. Ale w zestawie "jajko+ziemniaczki+kalafior" zrumieniona na maśle bułka tarta musi być, i już. Kalafior w tym zestawie podany bez bułki to dla mnie jak zupa pomidorowa bez pomidorów wink

Cukier, owszem - do pierogów leniwych. Innych potraw nie słodzę. Truskawki, jagody i inne owoce sezonowe najlepiej mi smakują w całości i bez dodatków.

Z tym, że zarówno zestaw z kalafiorem polanym bułką, jak leniwe pierogi, to nie są stałe pozycje w naszym jadłospisie, raczej sporadyczne ekscesy wink
    • zjadaczbigosu Re: lato w kuchni 13.05.16, 04:46
      kawa_o_poranku napisała:
      Macie takie dania, które latem muszą koniecznie pojawić się na s
      > tole?

Bigos.
    • morgen_stern Re: lato w kuchni 13.05.16, 10:13
      Czekam na prawdziwe młode kartofle, krajowe, bo te w sklepach to chyba importowane? Ja chcę takie malutkie, co to się ich nie obiera tylko dobrze myje i zjada ze skórką. Do tego zsiadłe mleko, albo zestaw z fasolka szparagową i jajkiem sadzonym...
      No i oczywiście truskawki. Rabarbar już jadłam, upiekłam z babeczkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka