ichi51e 17.05.16, 10:08 Jezdzic po sciezce rowerowej? Ktos wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oqoq74 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 10:14 Jeśli chodzi o dziecko do lat 10 (karta rowerowa jest w tym wieku wydawana), to takie dziecko powinno poruszać się po chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 10:16 Dodatkowo do 10 roku życia może poruszać się na rowerze tylko pod opieką osoby dorosłej i wtedy zarówno dziecko, jak i dorosły traktowani są jako piesi - stąd wynika, że mogą poruszać się po chodniku. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 10:17 Dokładnie - dziecko do lat 10 na rowerze traktowane jest jako pieszy, a co za tym idzie - piesi mają poruszać się po chodnikach a nie ścieżkach rowerowych. Po drugie - jak sobie wyobrażasz szanse swojego dziecka z rozpędzonym, dorosłym rowerzystą na ścieżce rowerowej? No chyba, że lubisz się umartwiać... Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 10:36 Otóż to! Żadnych maluchów na ddr niezależnie od tego, czy są na rowerkach biegowych czy zwykłych. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 12:19 Zaraz, ja teraz nie rozumiem, zaćmienie mam. Jak jadę z córką 8-letnią, ja na swoim rowerze, ona na swoim rowerze, to nie możemy jechać ścieżką rowerową tylko musimy chodnikiem? Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 12:46 Ze ścieżki w takim wypadku możesz korzystać, gdy nie ma chodnika. Dopuszcza się jazdę z dzieckiem do 10 lat także po jezdni, gdy nie ma chodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 13:09 Ścieżka rowerowa jest równoległa do chodnika. To co ja mam ominąć ścieżkę i jeździć na rowerze z córką pomiędzy pieszymi, dzieciakami w wózkach, na rolkach, hulajnogach itd ? bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 13:24 Pytałaś jak jest w przepisach. Dziecko na rowerze do lat 10 jest pieszym, dorosły mu towarzyszący również. A co z tą wiedzą zrobisz, to Twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 10:40 Po ścieżce rowerowej dziecko powyzej 10 roku życia. Wcześniej tylko pod opieką dorosłego po chodniku ( jest traktowany jako pieszy ) Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 10:49 Nie - małe dziecko jeżdżące na rowerku (czy dowolnym innym pojeździe) pod opieką rodzica wg przepisów jest pieszym i na drodze dla rowerów nie ma czego szukać, ma się poruszać po chodniku. Chyba że mówimy o tzw. ciągu pieszo-rowerowym - bez wydzielonej osobnej jezdni dla rowerów, wtedy jak najbardziej tak. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 11:03 A moim zdaniem może. Przepis o poruszaniu siędziecka chodnikiem jest alternatywą dla jezdni, a nie dla ścieżki rowerowej. W sensie - rowerzystom nie wolno jezdzić po chodniku z wyjatkiem dzieci do lat 10 i ich opiekunów. To przywilej, a nie nakaz. IMO oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 11:16 Nie masz racji, ścieżka rowerowa to droga dla rowerów, jest wyznaczonym pasem dla rowerów, często biegnie przy chodniku, ale bywa, że jest oddzielona od jezdni linią namalowaną na asfalcie i jest elementem jezdni. Przepis o poruszaniu się chodnikiem mówi wyraźnie, że dziecko na rowerze do 10 roku życia traktowane jest jako pieszy. A pieszym po ścieżce poruszać się nie wolno, poza wyjątkowymi sytuacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 11:48 Oddzielona czy nie to jest nadal ścieżka rowerowa. Przepis mówi o zakazie jazdy dziecka do lat 10 po jezdni, a nie po wydzielonych ścieżkach dla rowerów. Moim zdaniem to mocno nieprecyzyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
vaikiria Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 11:57 Precyzyjne - dziecko do lat 10 niezależnie od tego jak się porusza = pieszy. Pieszy nie ma prawa poruszać się jezdnią ani drogą dla rowerów. Wniosek : dziecko do lat 10 na rowerze może jechać tylko chodnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 12:05 Przepisy są jasne, tylko źle je interpretujesz. Dziecko do lat 10 to pieszy, dla pieszego jest chodnik. Koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 11:34 mid.week napisała: > A moim zdaniem może. Przepis o poruszaniu siędziecka chodnikiem jest alternatyw > ą dla jezdni, a nie dla ścieżki rowerowej. W sensie - rowerzystom nie wolno jez > dzić po chodniku z wyjatkiem dzieci do lat 10 i ich opiekunów. To przywilej, a > nie nakaz. IMO oczywiście. Bo tak Ci w serduszku zagrało? No sorry, ale przepisy są bezduszne. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 11:56 Nie - bo nie znalazłam nigdzie wprost zdefioniowanego zakazu. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 14:32 > Nie - bo nie znalazłam nigdzie wprost zdefioniowanego zakazu. Pomoge, poprowadze krok po kroku. Kodeks drogowy PRZEPISY OGÓLNE Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają: 23. pieszy – osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze (....), a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej; Idzmy dalej. RUCH DROGOWY Rozdział 1 - Ruch pieszych 1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych,... 4. Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku chodnika lub pobocza albo niemożności korzystania z nich. Pieszy, z wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany ustąpić miejsca rowerowi. Prosze Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 14:47 Ja mam tutaj tylko uwagę, że osoby niepełnosprawne na wózkach, szczególnie elektrycznych potrafią stwarzać zagrożenie na ścieżce. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 11:31 Nie wolno. Unikałabym również jazdy w bezpośrednim sąsiedztwie ścieżki rowerowej, raz moje dziecko jadące z boku nagle gwałtownie skręciło i wjechało prosto na rozpędzonego rowerzystę. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 11:44 Bo dużo bezpieczniej z takim maluchem jest na jakimś placu. Wiadomo, że uczy się dopiero jeździć, ruchy bywają jeszcze niezdarne, jak się dziecko obraca, to skręca tez kierownicą itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 13:01 Nawet nie tyle na placu, co warto jechać/iść (zależnie od prędkości dziecka na rowerze) obok niego równolegle, aby w razie czego gwałtowny skręt wylądował na tobie, a nie na jadącym z naprzeciwka. I nie chodzi o "niezdarne ruchy", chodzi o to, że małe dziecko jest zwyczajnie nieprzewidywalne - nawet to jeżdżące znakomicie i od dawna. Z tego też powodu nie jechałabym z dzieckiem małym np. poboczem przy brzegu ruchliwej szosy Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 13:23 Wolno, nie wolno - dla rodzicow nie ma znaczenia. Mam tuż pod oknem ścieżkę rowerową, ciągle widuję na niej małe dzieci na rowerkach, na rolkach i na hulajnogach. A ruch jest tu duży i bezpieczne to nie jest. Ale co kogo obchodzi, że jakiś rowerzysta przewali się i poobija sobie twarz albo złamie rękę, kiedy będzie musiał wykonać gwałtowny manewr, bo mu dziecko drogę zajedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczbigosu Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 13:53 ady-z-gaga napisała: > Mam tuż pod oknem ścieżkę row > erową, ciągle widuję na niej małe dzieci na rowerkach, na rolkach i na hulajnog > ach. A ruch jest tu duży i bezpieczne to nie jest. Ale co kogo obchodzi, że jak > iś rowerzysta przewali się i poobija sobie twarz albo złamie rękę, kiedy będzie > musiał wykonać gwałtowny manewr, bo mu dziecko drogę zajedzie? To znaczy że rowerzysta nie dostosował prędkości do warunków jazdy i pewnie do tego kiepsko jeździ. Co nie oznacza że popieram obecność na ścieżkach rowerowych małych dzieci na rowerkach, na rolkach i hulajnogach. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 13:57 >To znaczy że rowerzysta nie dostosował prędkości do warunków jazdy i pewnie do tego kiepsko jeździ. To znaczy, że rowerzysta musiałby zejść z roweru i poprowadzić go, aby przy mijaniu małego dziecka było 100 procent bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczbigosu Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 14:05 lady-z-gaga napisała: > To znaczy, że rowerzysta musiałby zejść z roweru i poprowadzić go, aby przy mij > aniu małego dziecka było 100 procent bezpieczeństwa. Niekoniecznie. Można przejechac bardzo wolno. Ale niektórzy rowerzyści mają tak opanowaną sztukę jazdy, że przy wolniutkiej jeździe wywaliliby się sami bez niczyjej pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 14:15 Wolno to znaczy jak szybko 3, 5, 10 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczbigosu Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 14:33 oqoq74 napisał(a): > Wolno to znaczy jak szybko 3, 5, 10 km/h Wolniutko, wolniusieńko. Tak żeby można było w każdej chwili zatrzymać się w miejscu. A jeśli ktoś tak nie potrafi, to niech nie wyjeżdża między ludzi, dopóki się nie nauczy Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 14:48 znaczy, że o jeździe rowerem masz takie pojęcie jak o bigosie. Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczbigosu Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 15:00 oqoq74 napisał(a): > znaczy, że o jeździe rowerem masz takie pojęcie jak o bigosie. Nie jeżdżę rowerem. Nie jeżdżę ulicami, bo się boję o swoje życie. Na drogach rowerowych boję się rowerzystów jeszcze głupszych od kierowców i dzieci na różnych wynalazkach i pieszych. Ale technicznie jeździć potrafię bardzo dobrze. A o bigosie mam takie pojęcie, że zawsze mi smakuje. Pod warunkiem, że zrobię go sam Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 14:59 >niektórzy rowerzyści mają tak opanowaną sztukę jazdy, że przy wolniutkiej jeździe wywaliliby się sami bez niczyjej pomocy big_grin Niektorzy rowerzyści po to wybierają ścieżkę rowerową ( a nie placyk zabaw w parku), żeby się po niej nie musieli toczyć 3km/godz. Odpowiedz Link Zgłoś
zjadaczbigosu Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 15:04 lady-z-gaga napisała: > Niektorzy rowerzyści po to wybierają ścieżkę rowerową ( a nie placyk zabaw w pa > rku), żeby się po niej nie musieli toczyć 3km/godz. A kierowcy czasami muszą zwalniać albo gwałtownie hamować, bo na przykład rowerzyści albo piesi nie potrafią się zachować na jezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 16:43 Owszem, ale jak rowerzysta się zagapi, to samochód zrobi mu z dupy garaż. Podobny los czeka dziecko beztroskiego rodzica. Więc komu powinno bardziej zależeć na bezpieczeństwie?! Odpowiedz Link Zgłoś
sayyida Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 13:52 Uświadomcie mnie przy okazji - czy rzeczywiście niedawno wszedł obowiązek dla rowerzysty poruszania się ciągiem pieszo-rowerowym (znak C13/16) nawet tam, gdzie piesi mają pierwszeństwo? To znacznie ogranicza komunikacyjną wartość roweru, bo CPR wymusza prędkość rekreacyjną. Wcześniej w takim przypadku można było wybrać jezdnię... Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Czy rowerkiem biegowym wolno 17.05.16, 14:12 Jest obowiązek korzystania od 2011 roku. Odpowiedz Link Zgłoś