Dodaj do ulubionych

dwie siekiery

29.06.16, 09:53
Siedemdziesiąt siedem lat - to taki moment prawdy dla starszego czlowieka
tak powiedział lekarz stwierdzający zgon ojca mojego przyjaciela
"te siodemki to dwie siekiery"
myslalam o tym, kiedy siedziałam przy łózku mojej mamy, a pielegniarki odłączały niepotrzebne juz urządzenia monitorujące
myślę, gdy czytam doniesienia o smierci roznych znanych osob, jak chocby o Monice Olbrychskkiej
może coś w tym jest...
Obserwuj wątek
    • sanrio Re: dwie siekiery 29.06.16, 09:58
      mój dziadek zawsze to powtarzał...zmarł w tym wieku właśnie. A ja zawsze się z niego śmiałam, co też opowiada, jakie siekierki. Dziwna sprawa, zwłaszcza, że zmarł w jakieś 2 miesiące po zdiagnozowaniu raka żołądka, którego nikt wcześniej nie podejrzewał - dziadek był okazem zdrowia.
    • niennte Re: dwie siekiery 29.06.16, 10:05

Mój mospanie! Kiedym siedemdziesiąty siódmy rok począł, ckliwo mi jakoś było na sercu, że to dwie siekiery nad karkiem wisiały; ale gdy mi ośmdziesiąty rok minął, taki duch we mnie wstąpił, że mi jeszcze żeniaczka po głowie chodziła.

Zagłoba smile
    • pierwsze-wolne Re: dwie siekiery 29.06.16, 11:19
      Siekiery nie, ale z rosnącą ilością coraz starszych osób w rodzinie co rok nerwowo przeżywam listopad - prawie wszystkie zgony są u nas listopadowe, wiek w zasadzie nie robi różnicy sad Jak Tata chorował, przysięgam że w grudniu odetchnęłam z ulgą - niestety akurat wtedy listopad się dwa tygodnie spóźnił sad
    • feel_good_inc Magia liczb 29.06.16, 12:28
      Mężczyźni żyją średnio 73 lata (2014 rocznik statystyczny), czyli po odjęciu nieszczęśliwych wypadków czy samobójstw, które najczęściej im się trafiają parę dekad wcześniej, wiek ten się jeszcze trochę przesunie, nic więc dziwnego, że spora ich liczba umiera w okolicy 77 roku życia.

A że masz wgrany mentalnie przesąd, to dużo częściej zauważasz zgodny w 77 roku życia niż inne - taki już błąd w oprogramowaniu naszego mózgu, który wszędzie szuka schematów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka