Dodaj do ulubionych

Smutkuje sie

01.07.16, 07:56
8ego wyjelam dziecku kleszcza. Dlugo nie siedzial - 2h moze 3. Nie napity ot pajaczek taki. No i mijaja 3 tygodnie dziecko dostaje goraczki 40 stopni. Lekarz zapytany czy to moze byc objaw boreliozy i czy trzeba przebadac mowi ze nie ma takiej procedury i ze pewnie wirusowe. Innych objawow brak - powiekszony migdal za to reszta wszystko ok. No ale martwie sie i w sumie nie wiem co dalej. Na razie zbijam goraczke ktora znowu pod 39.8 podchodzi uncertain
Obserwuj wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Smutkuje sie 01.07.16, 08:01
      Kleszcz musi dłużej siedzieć, żeby zarazić. Stawiam na infekcję.
    • afro.ninja Re: Smutkuje sie 01.07.16, 08:01
      Mocz zbadałaś?
      • ichi51e Re: Smutkuje sie 01.07.16, 08:05
        No wlasnie nic - jak w dwa dni nie bedzie poprawy to kontrola i crp.ale tez sie zastanawiam czy nie warto przebadac pod katem boreliozy nawet jak bedzie lepiej - tylko nie mam pojecia co a lekarz chyba w diagnostyke niewierzacy sie trafil no i caly czas znajduje ze wartosc tych testow srednia
        • biala_ladecka Re: Smutkuje sie 01.07.16, 08:31
          Idz do normalnego laboratorium (nie wiem co tam u siebie macie, u nas diagnostyka). Powiedz o co chodzi i oni juz beda wiedzieli co robic. Elisa to ok. 50zl.
        • afro.ninja Re: Smutkuje sie 01.07.16, 10:47
          Badania rob na wlasna reke. Mocz to wydatek dwudziestu zlotych, masz alaby pod reka, zwlaszcza, ze idzie weekend, lepiej dmuchac na zimne.
    • kiddy Re: Smutkuje sie 01.07.16, 08:34
      Teraz procedura jest taka, że kleszcza się nie wyjmuje, tylko idzie do przychodni, tam wyciągają i od razu dostaje się profilaktykę antybiotykową, bo zdecydowana większość kleszczy jest zainfekowana. Takie wytyczne dostaliśmy od pediatry, alergologa i lekarki ze szpitala dziecięcego, niezależnie
      • ichi51e Re: Smutkuje sie 01.07.16, 08:44
        No wiec mi wyjeli w przychodni i kazali obserwowac i powiedizeli ze jak bedzie rumien to beda leczyc. Ogolnie zniechecili mnie do zabrania kleszcza na badanie za to namowili na szczepienie - ale teraz zaluje trzeba bylo moze kleszcza przebadac... uncertain
        • slonko1335 Re: Smutkuje sie 01.07.16, 08:50
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,161874959,161874959,Ruslanka_pytanie_kleszcz.html#p161877603
        • dzedlajga Re: Smutkuje sie 01.07.16, 15:44
          ichi51e napisała:

Ogolnie zniechecili mnie do zabrania kleszcza na badanie
          > za to namowili na szczepienie - ale teraz zaluje trzeba bylo moze kleszcza prz
          > ebadac... uncertain
          >

Ale szczepienie to chyba na odkleszczowe zapalenie mózgu a nie na boreliozę? Bo o ile się orientuję, to na boreliozę nie ma, chyba, że coś się zmieniło
          • ichi51e Re: Smutkuje sie 01.07.16, 15:54
            Nie ma. Ale odkleszczowe tez mi sie nie widzialo i na to moglam zaczepic
        • thea19 Re: Smutkuje sie 01.07.16, 15:48
          Na borelioze nie ma szczepionki podobnie jak na wiele innych chorob odkleszczowych. Jeno kzom. To po co to szczepienie?
      • nelamela Re: Smutkuje sie 01.07.16, 21:45
        kiddy napisała:

> Teraz procedura jest taka, że kleszcza się nie wyjmuje, tylko idzie do przychod
        > ni, tam wyciągają i od razu dostaje się profilaktykę antybiotykową, bo zdecydow
        > ana większość kleszczy jest zainfekowana. Takie wytyczne dostaliśmy od pediatry
        > , alergologa i lekarki ze szpitala dziecięcego, niezależnie

Jeżeli tak jest to chwała Bogu!W końcu medycy ludzcy poszli po rozum do głowy.Ja jako weterynarz już od kilku lat sugeruję moim znajomym antybiotykoterapię przy bliskim kontakcie z kleszczem.Hardcor przeżyła moja mama,która zgłosiła się do lekarza rodzinnego po antybiotyk.A po co usłyszała?Jak pani zachoruje to bedziemy leczyć.Na szczęscie poinstruowana przeze mnie nie dała się spławić.Po kontakcie z kleszczem bierzcie antybiotyk.Na pewno mniej szkody wyrządzi niż zarażony kleszcz.A i news z ostatnich miesięcy,w Instytucie Weterynarii w Puławach już można zbadać samego kleszcza czy przenosi pierwotniaki.Trzeba dostarczyć całego kleszcza na jakimś zmoczonym waciku żeby nie wysechł.To też może pomóc w przypadku identyfikacji czy kleszcz jest źródłem choroby.Pozdrawiam.
        • rulsanka Re: Smutkuje sie 01.07.16, 22:07
          Ta. I jeśli ktoś ma 5 kleszczy w sezonie to będzie brał antybiotyk przez kilka tygodni?
          Badanie kleszcza nie oznacza, że przekazał infekcję, lepiej zbadać siebie.
    • kozica111 Re: Smutkuje sie 01.07.16, 08:35
      Zapalenie pęcherza prawdopodobnie.Kleszcz musi sie wbić a nie siedzieć no i możliwość wkręcenia i wypuszczenia zarazy pojawia sie po ok 24 h.
      • b.bujak Re: Smutkuje sie 01.07.16, 19:46
        kozica111 napisała:

> możliwość wkręcenia i wypuszczenia zarazy pojawia sie po ok 24 h.

lepiej nie rozpowszechniać tego mitu;
        nie można lekceważyć żadnej obecności kleszcza; już przebicie skóry stwarza ryzyko zainfekowania
    • princy-mincy Re: Smutkuje sie 01.07.16, 08:38
      Koszt zrobienia badan na borelioze nie jest az tak wysoki, ELISA chyba ok ok 50-60 zl, Western-Blott ok 100 za jedna IgG.
      Warto wydac niz pozniej bujac sie z ewentualnymi skutkami boreliozy.
    • rulsanka Re: Smutkuje sie 01.07.16, 10:51
      Przy boreliozie raczej nie ma 40st tylko tak około 38,5 albo wcale, natomiast są objawy grypopodobne, bóle mięśni, stawów, ogólne rozbicie i złe samopoczucie. W tym roku jakoś dużo tych kleszczy, ja miałam 2 nimfy, jak nigdy nie łapię. Młody też 2. Sporo kleszczy po nas chodziło.
      Przebadać możesz na własną rękę, na tym etapie pcr rt.
      • ichi51e Re: Smutkuje sie 01.07.16, 11:57
        No wlasnie... Dzieki za pocieche. Caly czas mam nadzieje ze to moze trzydniowka albo bostonka - cokolwiek co by tlumaczylo ze ma 40stopni daje mu paracetamol z nurofenem na zmiane a nic nie spada uncertain
        • rulsanka Re: Smutkuje sie 01.07.16, 13:56
          A dajesz w przeliczeniu na wagę czy wiek? Jeśli nie spada po lekach to może być trzydniówka ale i dużo gorsze rzeczy, łącznie z sepsą. W ogóle nie spada? Czy spada wolno i nie do końca? Jak się młody czuje, ma apetyt? Termometr nie zepsuty? Mierzyłaś rtęciowym/galowym? Dawaj dużo picia.
          • ichi51e Re: Smutkuje sie 01.07.16, 14:17
            Pije. Nurofen dziala lepiej paracetamol slabiej i wolniej. Teraz akurat jest kolej nurofenu wiec twmp spadla do 37.4 i dziecko odzylo - nawet zglosilo chec wyjscia i zjedzenia obiadu wink termametr mam elektroniczny ale dobrze pokazuje (to nasz trzeci reszta byla do niczego)
            • zuleyka.z.talgaru Re: Smutkuje sie 01.07.16, 18:06
              Mój 7,5 latek - dziś 39,5C + bóle głowy i wymioty. Jako, że jest u babci na wakacjach - ta z nim już była u lekarza - był 11 dzieckiem z tymi samymi objawami, więc wirusisko jakieś panuje. Teraz już mu lepiej i nawet zjadł kolację.
            • rulsanka Re: Smutkuje sie 01.07.16, 18:42
              Przy wyższych temperaturach niektóre "dobre" termometry świrują. Ja mam taki, do 38,5 jest idealnie zgodny ze wskazaniami galowego a potem zaczyna dodawać coraz więcej. Przy 39,5 jest już na nim 41. Jak młody ma apetyt to raczej wszystko ok.
    • hermenegilda_zenia Re: Smutkuje sie 01.07.16, 22:10
      To może być stara dobra "trzydniówka" - przez właśnie 3 dni utrzymuje się bardzo wysoka temperatura bez żadnych dodatkowych objawów, zbijanie przeciwgorączkowym pomaga, ale na krótko, jak po 3 dniach pokaże się u dzieciaka wysypka to będziesz już prawie pewna, że to właśnie to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka