kruche_ciacho 12.07.16, 12:05 planuje szparagi zielone zakupic na obiad i tak mysle czy bedzie pasowalo: ugotowane szparagi z sosem beszamelowym + mlode ziemniaczki + jajko na miekko (sadzone) bedzie pasowalo? cos innego lepiej do szparagow? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melmire Re: obiad ze szparagami 12.07.16, 12:07 Moze raczej sos holenderski albo zwykly winegret (musztarda+ocet+olej+przyprawy). Albo zwykle maslo z sola Bechamel wydaje mi sie jakis taki za mdlawy. Zielone bardzo szybko sie gotuja, ja je wrecz robie na patelni, podsmazam ma masle i podaje jeszcze lekko chrupiace Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: obiad ze szparagami 12.07.16, 12:09 Mniam! Dałas mi pomysł na dzisiejszy obiad. Ale ja też zamiast beszamelu dałabym cos bardziej wyrazistego. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: obiad ze szparagami 12.07.16, 12:10 Moim zdaniem będzie pasowało bardzo dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
kruche_ciacho Re: obiad ze szparagami 12.07.16, 12:11 a ugotowac czy usmazyc na patelni szparagi? a moze upiec w piekarniku? Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: obiad ze szparagami 12.07.16, 12:12 Najlepsze sa gotowane na parze albo pieczone. Z wody wychodzą ciapowate. Odpowiedz Link Zgłoś
melmire Re: obiad ze szparagami 12.07.16, 12:15 Smazone ma maselku nie sa zle, z sola i dobrym pieprzem Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: obiad ze szparagami 12.07.16, 12:16 Ja piekę, ale możesz też usmazyć. Zielonych imo gotowac nie warto. Osobiście polecam przed pieczeniem owinać szparagi, ze szczególnym uwzględnieniem główek w cienkie plastry boczku. Nie musi być każdy szparag z osobna, możesz po kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: obiad ze szparagami 12.07.16, 12:37 Pieczone w szynce parmenskiej są też pyszne a jednak mniej tłuszczu. Albo pod posypką z parmezanu. O rany, ślina mi cieknie Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: obiad ze szparagami 12.07.16, 12:19 Ja bym odpuściła sos, a zrobiła jajka w koszulkach podane na szparagach. do tego ewentualnie odrobina masła do ziemniaków i koperek. Jajko po rozcięciu rozleje się na szparagi i to, moim zdaniem, wystarczy. Sos beszamelowy wydaje mi się za ciężki. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: obiad ze szparagami 12.07.16, 12:46 Zgadzam się. Jak dla mnie pieczona/grillowana ryba też doskonale pasuje do takiego obiadu zamiast jaja. Odpowiedz Link Zgłoś