Dodaj do ulubionych

czy Emla naprawdę działa?

17.07.16, 07:29
Stosowalyscie dla siebie lub dzieci krem znieczulajacy emla? Działa rzeczywiście tak, że wklucia nie czuć?
Muszę powtórzyć bolesny zabieg laserowy w zewnętrznym kąciku oka, robiłam ze znieczuleniem ale wkluwanie bardzo bolało i nie dało się dokładnie ostrzyknac. Lekarka musi powtórzyć zabieg żeby był zadowalający efekt i kazała mi posmarować emla na 30-40 min przed zabiegiem. Czy to podziała?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 07:35
      Dawno temu stosowałam na niemowlaku przed szczepieniem. Nawet nie pisnął wiec chyba działa.
    • owianka Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 07:49
      Smarowałam córce wejście do portu naczyniowego przed wkłuciem co tydzień przez rok. Podczas kłucia pękała ze śmiechu, więc działa na 100 procent smile
    • viridiana73 Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 07:54
      Działa. Stosowałam u syna (dawno temu) przed szczepionką na gruźlicę, b. nieprzyjemną. Mówił, że w ogóle nic nie bolało.
      • paloma_blauwinder Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 13:11
        Na gruźlicę akurat emli się nie powinno - opatrunek okluzyjny z folii, który się robi przy emli maceruje naskórek, a to szczepienie podaje się podskórnie i taki naskórek bywa przeciwwskazaniem (info z zeszłego roku z przyszpitalnej poradni szczepień).
        Ale ogólnie emla działa dobrze, ja tam dzieciom smaruję przed szczepieniami.
        • viridiana73 Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 13:18
          A, tego nam nie powiedzieli, ale to było z 15 lat temu. Ale nie kojarzę skutków ubocznych. A co mogłoby się stać?
          • paloma_blauwinder Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 22:00
            Tego mi pani nie powiedziała, ale dała do zrozumienia, że w takim przypadku odesłałaby mnie (a do poradni szczepień mam daleko i lubią stamtąd odsyłać z byle powodu).
    • naomi19 Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 08:57
      Na niektórych działą, na niektórych nie.
    • asmarabis Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 09:08
      Uzywalam do zabiegow depilacji laserowej, jak dla mnie to niezbyt dzialalo bo bol byl, spodziewalam sie ze to posmarowane miejsce bedzie jakby sparalizowane i bez czucia a tu nic, a masc piekna, wysoka cene miala....
    • anika772 Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 09:27
      Używałam przy depilacji laserowej, działa doskonale, z tym maść zastosowano 60 min. przed zabiegiem.
    • solaris31 Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 09:30
      U nas nie działała,smarowalam zgodnie z instrukcją
    • tol8 Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 10:01
      Emlę nakładają kosmetyczki przed zabiegiem z kwasów. Nie czułam nic, a miałam porównanie, bo brzegi twarzy gorzej posmarowała smile
      • bisiek10 Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 10:18
        Działa ale musi być nałożony i zakryty specjalnym opatrunkiem na godzin przed wkłuciem.
        • anika772 Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 10:42
          Tak właśnie robiła moja kosmetyczka- gruba warstwa Emli, zakrywała to czymś, i dopiero po godzinie robiła zabieg.
    • princess_yo_yo Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 10:50
      nakladalam cala tubke na miejsce wklucia i zaklejalam plastrem zeby siedzialo na miejscu - a raczej pielegniarki tak robily i potem wkluwaly sie tam gdzie sciagnely plaster. raz dostalam zoladex bez emli i malo nie zeszlam z bolu wiec emal jak najbardziej dziala.
    • zuleyka.z.talgaru Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 11:10
      To się podepnę - czy można to zastosować przed pobieraniem krwi u dziecka bojącego się wkłucia?
      • owianka Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 11:54
        Byłoby to chyba trudne, bo przecież nie wiadomo, gdzie pielęgniarka będzie chciała się wkłuć. Chyba że tak: wejść do gabinetu, niech pokaże, gdzie będzie kłuć, nałożyć na to miejsce Emlę i pobrać po godzinie?
        • zuleyka.z.talgaru Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 12:04
          No pobierają ze zgięcia tam gdzie standardowo. Chodzi o 8 latka...
    • thea19 Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 11:57
      Na mnie dziala, na moje dziecko nie.
    • leeah Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 13:49
      działa. Wysmarowali mi w szpitalu dziecia(6miesięcznego) we wszystkich możliwych miejscach i na spokojnie bez płaczu szukali jakiejkolwiek drożnej żyły. Nic nie czuł.
    • eliszka25 Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 14:02
      raczej dziala. miesiac temu moj 6-letni syn mial zakladany wenflon. na miejsce wklucia godzine przed mial naklejony plaster z mascia emla (taki jakby samoprzylepny, plaski, szeroki pojemniczek). podczas wklucia nic nie czul, wiec chyba dziala.
      o cos takiego mu przykleili
      www.aleleki.pl/produkt/3696-emla-plastry-znieczulajace-2sztuki.html
      • aurinko Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 21:43
        O, nie wiedziałam że są plasterki. Przydadzą się bo niedługo dzieci będę szczepić. Dzięki smile
    • jola-kotka Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 21:25
      Dziala na chwile.
      • aurinko Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 21:42
        Chwila wystarczy aby tylko znieczulenie wkluc. Bez znieczulenia nie da się zrobić a znieczulenie w takie miejsce ciężko wstrzyknac.
    • mikams75 Re: czy Emla naprawdę działa? 17.07.16, 23:22
      Dzialam i na mnie i na dziecko. Sa masci i plastry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka