Dodaj do ulubionych

omlet - jak zrobić

19.07.16, 14:04
jak zrobić omlet bez mąki i mleka ale dobry.

Będę ględzić o tej diecie- na razie przyswajam podstawy i szukam jakiś potraw.

Znalazłam wczoraj na necie przepis na omlet bez mąki i mleka. Nawet nie wiem jak się robi normalny omlet.
Przepis brzmiał:
Jajka umyć. Rozdzielić białka od żółtek. Do białka dodać szczyptę soli. Do żółtek łyżkę proszku do pieczenie ( nie dodałam bo ma gluten)
Zmiksowałam białka na sztywną pianę. Żółtka zmieszałam i wrzuciłam do piany z białek. Delikatnie wymieszałam. I dałam na patelnię, którą posmarowałam oliwą.
I wyszedł piękny omlet. Wspaniały - puszysty ale niedobry ble.
W sensie zjadliwy ale brakowało czegoś.

W sumie fajna to kolacja czy drugie śniadanie ale musi to być zjadliwe trochę bardziej.
Co jeszcze dodać?

- może mąkę gryczaną?

( mam przepis na naleśniki z mąki gryczanej albo z kaszy gryczanej zmiksowanej) może z tym by to lepiej smakowało? Co jeszcze dodać?

A mleko? hmm? A jakiś zamiennik? Konieczne? Coś innego?

TAK BEZ LAKTOZY I GLUTENU NAJLEPIEJ. Mam dość szukania na necie i robienia czegoś do d..y.
Obserwuj wątek
    • fragile_f Re: omlet - jak zrobić 19.07.16, 14:12
      ervegan.com/2015/01/weganski-omlet/

Ten jest bez laktozy, bez glutenu i bez jajek wink Czarna sól obowiązkowa!
    • ola_dom Re: omlet - jak zrobić 19.07.16, 14:13
      Laktoza i kazeina to w ogóle do omleta nie są potrzebne.

Możesz dodać mąkę jaglaną (miksujesz kaszę) albo kukurydzianą. A najlepiej wymieszane. Niedużo, żeby nie był ciężki.

Proszek też jest zupełnie niepotrzebny, bo przecież ubite białka spulchniają wystarczająco. A jak już trzeba dodać proszek, to lepiej po prostu odrobinę sody oczyszczonej.
    • phantomka Re: omlet - jak zrobić 19.07.16, 14:47
      Ja robie bez mleka zawsze. 2 jaja 2 lyzki maki. Wez make bezglutenowa i masz wymarzony omlet? Prosze zupelnie zbedny.
      • phantomka Re: omlet - jak zrobić 19.07.16, 14:47
        Proszek mialo byc?
      • peonka Re: omlet - jak zrobić 19.07.16, 15:45
        A jakby był konieczny, to są też bezglutenowe.
        • ola_dom Re: omlet - jak zrobić 19.07.16, 15:49
          peonka napisała:

> A jakby był konieczny, to są też bezglutenowe.

A są.
          Ja kupuję Lecker's - można dostać w supermarketach, niekoniecznie na półkach z żywnością b/g. Jest O.K.
    • alsk9 Re: omlet - jak zrobić 19.07.16, 14:53
      a ty go czymś przyprawiłaś? dałaś jakieś dodatki przyprawy/jarzyny/boczuś? czy tak same ubite jajka nawet nie soląc usmażyłaś?
    • vvipp Re: omlet - jak zrobić 19.07.16, 17:56
      Klasyczny omlet powinno robić się wyłącznie z ubitych jajek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka