Dodaj do ulubionych

Czy wasi operatorzy komórkowi

23.07.16, 22:53
też tak mają w d... wysyłanie rachunków?

Od dwóch miesięcy operator nie raczy wysyłać rachunków (na 2 telefony lub na 1, różnie).

Za to pograża, straszy blokadą i kieruje do windykacji.

Zapewnia, że rachunek wysłał i jest niewinny, to tylko brzydki usługodawca pocztowy zawinił.

Obecnie mają jednego dostawcę pocztowego, firemkę o koszmarnej opinii, słabo radzącą sobie na rynku.

Nie można przesunąć terminu płatności (mimo braku rachunku/rachunków), najwyżej łaskawie przesuwają blokadę.

Zadają głupie pytania w rodzaju "a gdyby rachunek nie przyszedł, toby pani nie zapłaciła?" Owszem, nie zapłaciłabym, gdyż PO TO jest rachunek, żeby płatnik nie musiał pamiętać o kilkunastu płatnościach.

Obecnie nie przyszedł nie tylko rachunek, ale również duplikat.

Przy tym panie zachęcają mnie do... przedłużenia umowy, oferując promocje takie i owakie!

Tak, wiem, że można zrobić zlecenie stałe albo dostawać e-rachunek.

Osobom, które w tym momencie zapytają "to o co ci chodzi?", wyjaśniam:

Chodzi mi o to, DLACZEGO wszyscy dostawcy potrafią przysyłać rachunki, a ten jeden nie.

Ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 23.07.16, 23:11
      ?
    • aurinko Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 23.07.16, 23:13
      Nie dostaję rachunków pocztą w wersji papierowej, tylko smsem. Jak chcę rachunek szczegółowy albo fakturę to drukuję sobie z konta klienta.
      Jeśli do Ciebie nie docierają papierowe a nie chcesz innej opcji to może niech wysyłają poleconym?
    • biala_ladecka Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 23.07.16, 23:22
      W poprzednim miejscu zamieszkania regularnie "ginęły" moje rachunki za prąd. Przychodziło od razu wezwanie albo w ogóle nic nie przychodziło. W tym bałaganie oczywiście jedna faktura mi umknęła całkowicie - monit również "zaginął", prąd odłączyli. Myślałam, że cholery dostanę, kiedy w środku nocy weszłam do chaty z walizkami, a w kuchni powitała mnie kałuża rozmrożonych truskawek i smród zepsutego mięsa. Dodam, że w lodówce przechowywałam bardzo drogie preparaty do odczulania. Do dzisiaj mam ochotę mordować na sam widok logo mojego dostawcy prądu.
    • lauren6 Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 23.07.16, 23:25
      Który operator?
    • mikams75 Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 23.07.16, 23:45
      nastepnym razem jak dotrze rachunek, to przyjrzyj sie jaki adres tam jest. Ja mialam kiedys z jedna firma taki problem - niektore rachunki dochodzily, inne nie i tz powstal wielki balagan. Az pewnego razu zauwazylam, ze adres jest nieprawidlowy (nie pytajcie jakim cudem) i jak byl listonosz znajacy okolice to dostarczal mi mimo zlego adresu (nr budynku byl bledny) a jak trafilo na innego listonosza to nie wiem, gdzie trafial moj rachunek, ale nie do mnie. Ja sie kopertom nie przygladalam i tez byly problemy z windykacja, udowadnianiem winy itd.
    • mika_p Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 00:42
      Nie wiem, ale media w mojej okolicy regularnie piszą o problemach z fakturami Energi - przychodzą raz na kilka miesięcy, a powinny co dwa miesiące; oczywiście infolinia mówi o błędach systemu, lokalny BOK nie obsługuje reklamacji, tylko sprzedaje usługi, i obiecują uwzględnianie reklamacji, w tym rozkładanie na raty nalezności za pół roku, gdy fv nie wystawiono terminowo
      • zottarella Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 12:20
        Chyba jesteś z moich okolic wink niektórzy czekają już 1,5 roku na rachunek za prąd.
      • kai_30 Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 01.04.17, 17:49
        Z energą mieliśmy śmiesznie. Miałam rozliczenie rzeczywiste, w którymś momencie wyleciało mi z głowy podanie stanu licznika, minął miesiąc, minął drugi, i nic (zgodnie z umową, jeśli się przez 45 dni nie poda stanu licznika, mieli przysłać fakturę i wyłączyć rozliczenia rzeczywiste). Skapnęłam się po ładnych paru miesiącach, nawet się zalogowałam do IBOK-u, zero faktur, zero zaległości. Akurat był to moment, w którym nie na rękę mi było płacenie za kilka miesięcy za prąd, więc stwierdziłam, że odczekam trochę, może mi tę fakturę wystawią w momencie jak będę miała więcej kasy. Potem czekałam z czystej ciekawości, ile im to zajmie. Wystawili... po roku big_grin
    • jola-kotka Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 00:59
      a nie mozesz zwyczjnie zapytac ile wynosi ten rachunek i go zaplacic,dane do przelewu masz bo to chyba nie pierwszy albo podadza ci przez tel. to jest problem typu nie mam innych to....
    • q_fla Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 01:14
      Nie dostaję rachunku telefonicznego pocztą. Komunikat o wystawieniu faktury dostaję sms-em, a fakturę opłacam po zalogowaniu się na stronie operatora.
    • kk345 Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 02:01
      A dlaczego NIE e-rachunek? Bo jeśli papierowe faktury nie dochodzą (pewnie Inpost, oni są znani z niedoręczania wszelkiej korespondencji) to dlaczego się na ten papier upierasz? Przecież nikt ci go do domu osobiście nie dostarczy, wszystkie firmy są zdane na dostawców pocztowych...
    • melancho_lia Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 07:42
      Ja dostaje smsa w kwota, terminem płatności i nr konta. Rachunek tez mailem przychodzi. Papierowych to od lat nie widziałam. Nie masz opcji zmiany na elektroniczne?
    • murwa.kac Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 07:57
      To nie operator nie wysyla, tylko dostarczyciel nie dostarcza.

Ake w czym problem? Zmien na elektroniczna. Poza tym opcji na sprawdzenie wysokosci rachunku jest cslkiem sporo. Nie rozumiem o co kruszysz kopie.
    • asia-loi Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 08:05
      Ja kiedyś przez dłuższy czas nie dostawałam rachunków/listów, ale była to wina listonosza. Do mojej skrzynki wrzucał listy innych ludzi, a listy do mnie, pewnie wrzucał też komuś innemu. Dwa razy byłam na skardze na listonosza - bez efektu. O ile nie wiem ile listów prywatnych nie dostałam, to rachunków w formie papierowej, przecież się spodziewam, i jak nie dostałam papierowego rachunku, to szłam do dostawcy np. operator komórkowy - salon firmowy, pytałam ile mam zapłacić i płaciłam w ich kasie. A było to kłopotliwe, ponieważ nieraz musiałam sporo odstać w kolejce do kasy, żeby zapłacić.
      Nie rozumiem udawania: nie mam rachunku, to nie płacę. Po tamtych wydarzeniach, wszędzie gdzie mogłam zamieniłam rachunki papierowe, na faktury przez net.
    • najma78 Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 08:18
      Rachunek dostaje co miesiac sms. Oplata idzie z konta, direct debit. Ja, maz i corka mamy kontrakty, a syn pay as you go, jemu doladowuje online co jakis czas, rachunek corki sprawdzam zeby wiedziec czy nie przekroczyla rozmow dzowniac gdzies za granice, ale zawsze jest ok.
    • przeciwcialo Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 08:25
      Dostaje paperowy rachunek co miesiąc. dostarcza inpost
      • kk345 Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 12:20
        To czuj sie wyróżniona: Inpost zajmuje sie głównie niedoręczaniem czegokolwiekbig_grin
        • araceli Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 12:24
          kk345 napisała:
          > To czuj sie wyróżniona: Inpost zajmuje sie głównie niedoręczaniem czegokolwiekbig_grin

Ciekawe bo u mnie działa znacznie lepiej niż PP vel 'awizonosze o ile w ogóle' wink
          • kk345 Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 12:31
            Mam z nimi styczność służbowo i przesyłki nierejestrowane to w zasadzie loteria, może z poleconymi jest lepiej?
            • araceli Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 12:51
              kk345 napisała:
              > Mam z nimi styczność służbowo i przesyłki nierejestrowane to w zasadzie loteria
              > , może z poleconymi jest lepiej?

A w przypadku PP to nie jest? Ostatnio kupiłam coś na Allegro i mój polecony priorytet PP przez tydzień miał status 'nadano' big_grin
              • araceli Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 12:51
                A niepoleconym PP to w ogóle nie zamawiam absolutnie nic..
                • kk345 Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 12:55
                  Nie wiem, nigdy nie miałam problemów z PP, natomiast stale mam z Inpostem
    • karolcia.grzesiowa Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 08:45
      A czy przypadkiem nie otrzymujesz faktur na swoje konto na str operatora??
      3 operatorów tel. komórkowej robi tak na pewno i to od kilku lat.
    • a.va Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 11:31
      A który operator ma jeszcze papierowe rachunki? Myślalam, że wszystkie już są elektroniczne.
      • kk345 Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 12:18
        Wszyscy mają papierowe- ta opcja musi być dostępna, ale z reguły wiąże się z jakąś drobna opłatą za billing.
    • leni6 Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 12:18
      Przeczytałbym umowę/regulamin. Kiedyś nie dochodziły do mnie listy, ale od rożnych adresatów, ewidentne była to wina mojej poczty/listonosza.
    • thea19 Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 24.07.16, 12:48
      za komorke place stalym zleceniem od zawsze. faktur papierowych nie dostaje od ponad dwoch lat od kiedy demobil wprowadzil oplate bodajze 5zl za przysylanie papierowej. dostaje efakture.
      i niestety ale brak przyslanej faktury nie zwalnia z platnosci.
    • basiastel Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 01.04.17, 16:30
      Do mnie rachunek przychodzi mailem, a dodatkowa informacja dot. wysokości rachunku wysyłana jest sms-em. Z rachunków papierowych zrezygnowałam, zyskując 10 zł.
      • czarna_kita Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 01.04.17, 18:56
        Rachunki przychodzą jako e-faktura +SMS na jaką kwotę i do kiedy płatne (- 10 zł za rezygnację z papierowej formy). Jak potrzebuję to sobie sama drukuję, za ryze papieru do drukarki płace 9,90. Nie stresuje się że rachunek może nie dojść.
    • asia-loi Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 01.04.17, 20:18
      taki-sobie-nick napisała:

> Chodzi mi o to, DLACZEGO wszyscy dostawcy potrafią przysyłać rachunki, a ten
      > jeden nie.

> Ktoś wie?

Może to nie wina dostawcy usługi, tylko listonosza.
      Ja tak miałam. Listonosz listy do mnie wrzucał do innych skrzynek (mieszkam w bloku) lub nosił do innych bloków. Czasami mi sąsiedzi czy inni ludzie oddali, a czasami nie. Do mojej skrzynki natomiast wrzucał listy adresowane do innych ludzi.
      Nie pomogły skargi składane na listonosza. Jak się wystałam kiedyś w kolejce, do kasy w Plusie (żeby zapłacić rachunek za tel.), to od razu zażyczyłam sobie e-faktury. W Plusie jest tak, że rachunek za tel. można zapłacić tylko w salonie firmowym, nie można zapłacić i dowiedzieć się ile trzeba zapłacić w punktach Plusa. Od tej pory nie mam problemu, chociaż już jest inny, solidny listonosz. A e-faktura jest bardzo wygodna.
      • asia-loi Re: Czy wasi operatorzy komórkowi 01.04.17, 20:22
        Znowu ktoś wywlókł stary wątek. Nie zauważyłam i się wpisałam. Wpisałam się po raz drugi w tym wątku, bo w tamtym roku wątek był "na bieżąco".
        Nie rozumiem, co to za mania wyciągania starych wątków, jakby nie można założyć nowego, na ten sam temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka