karo.8 01.08.16, 19:16 czy medytujecie? watek na luzie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paskudek1 Re: Modlicie sie? 02.08.16, 13:52 Jedynie do św Antoniego jak coś zginie. Z tym, że raczej tak familiarnie do świętego mówię "Antoś pomóż bo znaleźć nie mogę". Antoś zawsze pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Modlicie sie? 01.08.16, 20:03 Ani jedno, ani drugie. Nie widzę żadnej skuteczności tych działań, a nieskuteczne działania to strata energii i czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Modlicie sie? 01.08.16, 23:09 Modlimy sie przede wszystkim po to, by Bogu czesc i chwale oddac. Dopiero potem podziekowania i prosby leca. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Modlicie sie? 01.08.16, 23:18 Boga nie ma, więc nie wiem o czym do mnie rozmawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Modlicie sie? 02.08.16, 08:24 A to Jahwe jest na tyle próżny, że potrzebuje by mu oddawać cześć i chwałę? Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Modlicie sie? 02.08.16, 11:25 Nie, nie potrzebuje, to ludziom potrzeba Bogu cześć i chwałe oddawać. "Dla zdrowotności". A "skuteczne modlitwy" nie istnieją, Bog wysluchuje prosb lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Modlicie sie? 02.08.16, 11:55 >A "skuteczne modlitwy" nie istnieją, Bog wysluchuje prosb lub nie. Ba, wręcz nie mogą istnieć. Każda wysłuchana modlitwa musiałaby oznaczać, że niedoskonały człowiek wprowadza poprawki w doskonałym boskim planie. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Modlicie sie? 02.08.16, 13:16 "Doskonały boski plan" od chwili grzechu Adama nieco szwankuje nam... Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Modlicie sie? 02.08.16, 13:28 Nam, czyli ludzkosci oddalonej od Boga w konsekwencji upadku Adama, czyli grzechu pierworodnnego. Sprawdzilam co to "kompleks Mesjasza". Nie uwazam, zebym została wybrana dla ocalenia ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Modlicie sie? 02.08.16, 13:33 > Nie uwazam, zebym została wybrana dla ocalenia ludzkości. Uważasz, że jakiś prosty cieśla 2 tysiączki lat temu został do tego wybrany. Więc na jedno wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: Modlicie sie? 02.08.16, 13:35 Nie rozumiem, dlaczego prosty ciesla nie mógłby być do tego powołany. Co stoi na przeszkodzie ? Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw 1 Kor 1.27 02.08.16, 13:56 Mam prawo wierzyc, że Bóg wybrał właśnie to, co głupie w oczach świata, aby zawstydzić mędrców, wybrał to, co niemocne, aby mocnych poniżyć; i to, co nie jest szlachetnie urodzone według świata i wzgardzone, i to, co nie jest, wyróżnił Bóg, by to co jest, unicestwić, tak by się żadne stworzenie nie chełpiło wobec Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: 1 Kor 1.27 02.08.16, 13:59 Masz prawo wierzyć we wszystko, co ci przyjdzie do głowy. A ja mam prawo posługiwać sie rozumem, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
plater-2 Re: 1 Kor 1.27 03.08.16, 09:06 Łyk soteriologii (dla porzadku): Do stanu jedności ze sobą i życia wiecznego przywrócił nas Bóg, a dzieła odkupienia dokonał Jego Syn, Jezus Chrystus, druga Osoba Trójcy Świetej, przyjmując ludzkie ciało i naturę poprzez Wcielenie. Co Ojciec przewidział, Syn wykonał. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Modlicie sie? 02.08.16, 13:33 > "Doskonały boski plan" od chwili grzechu Adama nieco szwankuje nam... Negujesz doskonałość Boga i jego planu? Czy po prostu próbujesz pożenić niekompatybilne idee idealnego Boga i wolnej woli? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Modlicie sie? 02.08.16, 12:20 > Bog wysluchuje prosb lub nie. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Modlicie sie? 01.08.16, 20:15 Medytuję sącząc wino na tarasie i gapiąc się bezmyślnie na ogródek. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Modlicie sie? 01.08.16, 20:31 werbalizuję w myślach wdzięczność w różnych życiowych momentach, mam przy tym na myśli tą jakąś uniwersalną siłę przenikającą cały wszechświat, której istnienie zakładam. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Modlicie sie? 02.08.16, 08:24 Dziękuję, nie trzeba, robię to wszystko dla jaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Modlicie sie? 01.08.16, 20:33 Czasem się modlę. Ostatnio o to by nie było żadnego zamachu na ŚDM i by pielgrzymi wrócili cali do domu. Modły moje zostały wysłuchane. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Modlicie sie? 01.08.16, 20:35 Nie modlę się, jestem niewierząca Nie medytuję, choć chciałabym umieć nie myśleć o niczym. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Modlicie sie? 01.08.16, 22:36 to spróbuj, zaczynając od 5min., tylko komtemplować rzeczywistość , która cię przez te 5 min. bezpośrednio otacza. świadomie oddychaj, patrz, słuchaj, czuj. bez oceniania. tylko bądź. możesz werbalizowac swoje wrażenia. a jak pojawią się wspomnienia, plany na przyszłość itd. zarejestruj również to zjawisko i wróć do rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
tak_to_nowy_nick Re: Modlicie sie? 02.08.16, 14:07 To nie opis medytacji a siedzenia w poczekalni państwowej kliniki Dobrowolnie i dla rozrywki takim czymś może się zajmować tylko ktoś kto nie spędził dłuugich godzin pod gabinetem tego czy innego lekarza Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Modlicie sie? 02.08.16, 21:33 Głupio wyśmiewasz. To, co opisała, to podstawowa i bardzo prosta medytacja dla każdego. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Modlicie sie? 03.08.16, 08:10 Zaczęłam się wgłębiać w temat i wydaję mi się, że od zawszę medytuję, zupełnie nieświadomie. Na basenie unoszę się swobodnie na wodzie, na plecach, czasem ktoś mnie zaczepi, czy jeszcze żyję. Nad morzem, ten szum wypełnia mi cały mózg, otwieram usta i robię mmmmmmm, jak mnisi tybetańscy, synchronizuję fale alfa W pracy, zwłaszcza jak się zmęczę, to potem lubię usiąść przed komputerem i gapić się bezmyślnie w ekran. Najgorzej jak ktoś wtedy do mnie podejdzie albo zadzwoni telefon, wyrywa mnie z tego odrętwienia i jestem wściekła...W galerii handlowej, przemieszczam się od sklepu do sklepu w transie, przestaję kontrolować czas i płynę, nic nie kupuję, o niczym nie myślę, tylko przymierzam. No, i po alkoholu, lubię wypić dwa piwa albo wino w samotności, patrząc się na jakiś obraz kontrolny w TV albo w ogródku oglądając rośliny... Czy to medytacja, czy jakiś specjalista może się wypowiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Modlicie sie? 03.08.16, 08:14 I kiedy tak siedzę z tym piwem, czy winem to mąż mnie czasem zaczepia, jak mu mówię, żeby mi nie przeszkadzał, to się dziwi, że przecież nic nie robię, to w czym mi niby przeszkadza, taa. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Modlicie sie? 03.08.16, 08:23 To się nazywa czyszczenie twardego dysku Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Modlicie sie? 03.08.16, 08:36 Achaa, ale czy to jest rodzaj medytacji? Odpowiedz Link Zgłoś
free_range_rat Re: Modlicie sie? 03.08.16, 16:22 Jedna z b. znanych buddyjskich mniszek-nauczycielek medytacji (Ayya Khema) podawała podobny przykład ludzi, którzy medytowali nie wiedząc nawet że jest to forma medytacji - np. na urlopie, na plaży, gdy umysł nie jest zajęty gonitwą myśli o sprawach codziennych, podczas słuchania szumu fal może pojawić się zjawisko jedności z falami, bycia falą. Podobnie można medytować z hałasem (ale raczej tylko takim monotonnym) - przestajesz go odrzucać i zaczynasz z nim wibrować, pozwalasz żeby Cie przeniknął. Wszystko to są odmiany klasycznej medytacji buddyjskiej (z tradycji therawady) na oddechu - najpierw koncentrujesz się tam gdzie ten oddech najlepiej czujesz (klasycznie na górnej wardze, ja akurat najpiej czuje na tylnej ścianie gardła), potem "stajesz się" oddechem. Tak samo z falami morskimi - najpierw sie na nim koncentrujesz, potem nimi jesteś. Jak będziesz kontynuować regularnie kilka lat, będziesz zaskoczona ile rzeczy przestało Cie denerwować. Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Modlicie sie? 01.08.16, 23:08 Modlę się. Ostatnio najczęściej do Ducha św. o dar rozumu. To nie jest żart. Często również proszę o wstawiennictwo świętych. Wierzę, że to oni pomogli mi w różnych (pozytywnie rozwiązanych) sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Modlicie sie? 01.08.16, 23:40 Ani to, ani to. Po prostu myślę, marzę, planuję. Odpowiedz Link Zgłoś
amalfigirlll Re: Modlicie sie? 02.08.16, 00:30 Ja np modle się do św Antoniego jak mi się coś zgubi (patron). Gdy poszukiwania są juz beznadziejne i tracę cierpliwość to przypominam sobie o tej ostaniej desce ratunku. I wtedy zawsze od razu znajduje. To jest coś niesamowitego i nie potrafię tego logicznie wytłumaczyć! Tak było już z 50 razy. Mamy chyba jakaś sztame! Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: Modlicie sie? 02.08.16, 20:49 Mnie tex Sw Antoni nigdy nie zawiodl Jak mam laske to oprocz modlitwy poszcze o chlebie i wodzie, ale musze miec do tego specjalna sile Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Modlicie sie? 02.08.16, 18:42 Robię na drutach, to jak medytacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Modlicie sie? 02.08.16, 20:11 No dobra, czasami jak wstaje o świcie i jest piękny wschód słońca wówczas go podziwiam i mówię: Kiedy ranne wstają zorze, tobie ziemia, tobie może, tobie śpiewa żywioł wszelki, bądź pochwalon Boże wielki. Prababka mi to śpiewała jak byłam mała. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Modlicie sie? 02.08.16, 20:17 Staram się wyciszać i świadomie oddychać, ale to jeszcze dalekie od medytacji. Nie modlę się. Ale... Ogarnia mnie czasem, w kilku szczególnych dla mnie miejscach stan swoistego, nie wiem, uniesienia? Z tym, że potrzebuję do tego ciszy i samotności. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Modlicie sie? 02.08.16, 21:36 Wcale nie takie dalekie polecam obejrzeć krótki filmik: www.facebook.com/HuffPostGoodNews/videos/1077937068959143/?pnref=story Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Modlicie sie? 02.08.16, 21:54 Pełną medytację praktykuje mój mężczyzna. Mam świadomość różnicy Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Modlicie sie? 03.08.16, 00:03 Modlę się. Ostatnio często pewien egzorcyzm do Michała Archanioła...idealny przed pracą działa CUDA .I mówie calkiem poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś