Dodaj do ulubionych

Pytanie medyczne

02.08.16, 10:50
Dziewczyny, mama odebrała morfologię, lekarz nic jej nie wyjaśnił- kazał odstawić lekarstwa powtórzyć morfologię za miesiąc (2 razy juz robiła i wyszły takie właśnie) i z wynikami pójść do hematologa. Denerwuję się, bo ma 6 wyników nieprawidłowych :

WBC [tys/ul] 15,99 (norma 4.00 - 10.00)
NEU [tys/ul] 9.60 (norma 2.50 - 6.50)
LYM [tys/ul] 5.02 (norma 1.00 - 3.70)
HGB [g/dl] 14.8 (norma 11.0 - 14.0)
RDW-SD [fl] 47.30 (norma 36.40 - 46.30)
EOS% [%] 0,8 (norma 1.0 - 5.0)

Kompletnie się na tym nie znam. To są złe czy fatalne wyniki? Mama bierze różne leki, w tym sterydowe, ponoć mogą wpłynąć na obraz morfologii. Wysłać mamę do hematologa teraz na gwałt, doradzi dodatkowe badania czy czekać ten miesiąc? Panikować, czy nie?

Mama miała usg narządów wewn- wszystko ok, dzis jedzie na rtg płuc. Kurczę, doradźcie co robić.

Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Pytanie medyczne 02.08.16, 11:04
      tragedii nie ma, ale ładnie to nie wygląda. mama do badania jak rozumiem ma juz odstawione te sterydy? moze to nawrót wygłuszanego do tej pory stanu zapalnego?
      • helka.z.porcelany Re: Pytanie medyczne 02.08.16, 11:16
        Tak, teraz ma odstawione wszystkie leki i dostała coś "regenerującego krew" wg jej słów, ale nie potrafiła mi powiedzieć co. Jak dotrze do domu to mi poda nazwę. Następną morfologię ma zrobić juz bez leków. Ponoć takie wyniki ma juz od 2011 (!) roku, ale lekarz pierwszego kontaktu nigdy nie zwrócił na to uwagi i nie zlecił dalszych badań.
        • helka.z.porcelany Re: Pytanie medyczne 02.08.16, 11:21
          lekarz u którego leczy się na stwardnienie rozsiane (nie ma żadnych spektakularnych objawów) daje jej sulpiryd, który mama brała. Ale jak czytam o tym leku, to nie wiem po co go bierze, bo raczej schizofrenii to ona nie ma.... Teraz go odstawiła
          • mama.2k15 Re: Pytanie medyczne 02.08.16, 11:53
            A to nie jest tak, że stwardnienie rozsiane jest powodem podwyższenia leukocytow? Jeśli lekarz pierwszego kontaktu wie o chorobie to znał przyczynę takich wyników, więc nie było sensu drążyć.
        • evee1 Re: Pytanie medyczne 03.08.16, 02:25
          helka.z.porcelany napisała:
          > Ponoć takie wyniki ma juz od 2011 (!) roku, ale lekarz pierwszego kontaktu nigdy nie
          > zwrócił na to uwagi i nie zlecił dalszych badań.
          I tego bym sie trzymala. Hematologa napewno warto odwiedzic, ale nie paniekowac, bo jezeli mama ma takie wyniki od lat, to faktcyznie moze taka jej natura.
          Moja mama z kolei ma leukocyty duzo ponizej normy. Dwa razy leczyli jak na leukopenie, raz nawet hematologicznie, ale wtedy to byla leukopenia wywolana przypadkowym naswietleniem sie izotopami. Ale potem czasto miewala wyniki ponizej normy (kolo 2.5 przy normie 4-10).
    • reszka2 Re: Pytanie medyczne 02.08.16, 11:42
      Nie kazdy człowiek trzyma sie normy laboratoryjnej. Sa osoby, ktore w stanie optymalnego zdrowia wykraczaja poza wskazane zakresy. Leczy sie pacjenta, a nie wynik badania.
      Jesli mama zawsze miała podwyzszone leukocyty, to byc moze taka jest jej norma, poza tym sterydy podawane ogólnie tez podwyzszaja leukocyty. Pozostałe wyniki ktore napisałaś sa w normie (zreszta od czay napisałaś, trzeba było wkliec wszystko) - nie ma anemii - tylko tyle mozna powiedziec.
      Nie panikujcie.
    • melancho_lia Re: Pytanie medyczne 02.08.16, 11:58
      A rozkaz ok? Bo podwyższone limfocyty i neutrofile to wynik ogólnego podwyższenia poziomu leukocytów.
      Czy schorzenia mamy mogą powidowac zwiększenie liczby białych krwinek?
      • helka.z.porcelany Re: Pytanie medyczne 02.08.16, 12:38
        Dzięki dziewczyny za odzew. Mama leczy się na stwardnienie, bierze leki, ale nie mam pojęcia jaki to ma wpływ na wyniki badań. Ale mnie przynajmniej oświeca, o co pytać lekarza. Znajdę jakiegoś hematologa i z nią pójdę, bo sama się pewnie o nic nie dopyta. A że ja się nie znam, a mama spanikowała jak usłyszała słowo "hematolog", to ja spanikowałam również.

Mam nadzieję, że bedzie ok.

Dzięki jeszcze raz.
        • helka.z.porcelany Re: Pytanie medyczne 02.08.16, 12:39
          A swoją drogą- hematologa w Kielach lub okolicach możecie polecić? To nie moje okolice, wiec nie mam ani znajomych, których mozna spytać, ani żadnych lekarzy tam nie znam.
          • helka.z.porcelany Re: Pytanie medyczne 02.08.16, 12:42
            W Kielcach, miało być

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka