Dodaj do ulubionych

Piasek czy żwirek dla kota?

12.08.16, 21:17
Ratunku, jutro zamieszka u mnie w domu kot! Jestem kompletnie zielona w kwestii kociej. Doradźcie co lepsze do kuwety: żwirek sklepowy czy taki zwykły piasek, którego mam całą górę koło domu?? Zawsze mi się wydawało, że kamienisty żwir jest za twardy dla miękkich kocich łapek, zwłaszcza dla malutkiego kociaka.
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:19
      ja mam żwirek ale średnio mi sie uśmiecha kupowac paczke co tydzień....muszę nauczyć wychodzić na dwór...
      • olinka20 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:37
        Beata pisałam ci, kup Cats best eco plus, ale w necie ( ja kupuje w zooplus) wielki wór dla jednego kota wychodzi naprawde tanio.
        • peonka Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:47
          Zgadza się. Wystarczy na baaaardzo długo.
          Moim zdaniem piasek jest kiepskim wyborem dla właściciela, bo nie pochłania zapachów i nie zbryla się, czyli szybko cały jest od wymiany. Kotu pewnie bez różnicy.
        • beata985 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:47
          tak tak, czytałam ale na szybko musiałam kupić co pod ręką było...teraz bede się już obkupowała w co trzeba...smile
          ps. kupujesz w necie czy w zwierzęcych sklepach stacjonarnie??
          • olinka20 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:52
            W zooplus.pl
          • peonka Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:53
            Napisała że w zooplusie smile ja zresztą też.
            Chciałam tylko jeszcze podpowiedzieć, że można wejść do zooplusa przez stronę Koterii, wtedy Koteria dostaje od sklepu 5 procent sumy naszych zakupów! Robią naprawdę dobra robotę dla kotów wolnożyjących.
            www.koteria.org.pl
            • peonka Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:54
              Jeszcze raz link
              www.koteria.org.pl/
            • beata985 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:58
              cena widzę porównywalna z tym co kupiłam także chyba zamówię....dzięki smile
              • peonka Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 22:01
                Jest naprawdę dobry. Moja mama najpierw nie chciała, bo drogi, ale teraz sama przyznaje, że jest bardzo wydajny i w dodatku nie maze się w kontakcie z wodą. Kuweta stoi w łazience, więc to ważne u nas.
              • olinka20 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 22:02
                smile
                Peonka dokładnie, mozna wspomoc jakąs fundacje. Nic cie to nie kosztuje smile
    • b-b1 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:29
      Widziałaś kiedykolwiek żwirek dla kota? Naprawdę uważasz, że ma coś wspólnego z kamienistym żwirem wysypanym np na drodze? Piasek po jednym dniu będzie okropnie śmierdział...
      Tu masz filmik-test niektórych żwirków:
      www.youtube.com/watch?v=3o3O8XsYegw
      • verdana Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:31
        Piasek trzeba zmieniać praktycznie po każdorazowym skorzystaniu z kuwety. Żwirki kotom się całkiem podobają, trzeba tylko wybrać taki, który kotu będzie odpowiadał.
    • tereska.z.bombaju Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:45
      Ja kupuję pellet- wsad do kominków. Dokładnie taki sam jak ten w worku z napisem żwirek dla kota tylko sporo tańszy. Wór 15 kg kosztuje w markecie budowlanym ok. 15 zl. Mam 2 koty i 2 szczury i taki worek wystarcza na miesiąc
      • beata985 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 22:02
        czy ten pellet można w kibelku spuścić?? pochłania smrody??
        napisz coś wiecej.
        • tereska.z.bombaju Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 22:49
          beata985 napisała:

> czy ten pellet można w kibelku spuścić?? pochłania smrody??
          > napisz coś wiecej.
          >

Można spuszczać w kibelku
          Czy pochłania smrody? Jak nie sprzątasz to śmierdzi. Jak walnie kupala takiego jak Stasiek dziś to pieką oczy. Ale niedawno musiałam awaryjnie kupić benka i śmierdziało dużo gorzej.
          Nie zbryla się tylko rozsypuje.
          Dla nas najważniejsze jest, że jest go dużo, jest tani, moje zwierzęta go lubią.
      • jesienna.nuta Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 09:57
        http://emots.yetihehe.com/1/hejka.gif

Super pomysł. Też kupię.
    • aniula8600 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:53
      Oczywiście, że "żwirek" jeśli kot ma mieszkać i załatwiać się w domu...
      a dlaczego?
      Bo w zależności od rodzaju ten "żwirek" ma wiele funkcji, jakich nie da Ci zwykły piach....
      Spośród nich musisz wybrać, te na których Ci zależy i pod tym kątem dobrać sobie odpowiedni rodzaj...
      * zbrylanie (siki zmieniają się w "kamień", dzięki czemu można je wyłapać łopatką i łatwo wyrzucić)

* pochłanianie zapachów , a niektóre oprócz tego same w sobie sa zapachowe

* możliwość wyrzucania do toalety(sedesu)

Możliwości jest sporo , bo zasadniczo tych "żwirków" są 3 rodzaje ( silikonowe, drewnniane i bentonitowe, czyli te najbardziej przypominające klasyczny żwirek, ale spośród każdego jest jeszcze parę podkategorii, które takze maja niemały wpływ na komfort uzytkowania)
      Tu jest tak, że decyzję o wyborze konkretnego musi podjąć i właściciel i sam kot, bo one też mają swoje gusta i nie każdy kot do każdego żwirku będzie się chetnie załatwiać....
      Ja przy swoim niemałym już doświadczeniu z kotami i po wypróbowaniu chyba wszystkich mozliwych żwirków, od wielu lat jestem wierna temu: www.domowezoo.pl/cat-s-best/857-cat-s-best-eco-plus-10l-4002973000922.html i nie zamienie go już na pewno na nic innego (no chyba że powstanie jakiś nowy kosmiczny wynalazeksmile) )

Jego zalety dla mnie to to , że:
      zbryla się
      bardzo dobrze pochłania zapach,
      mimo względnie wysokiej ceny jest bardzo wydajny,
      jest drewniany, wiec moge go wy..lić do kibelka
      no i nie trzeszczy tak jak wszystkie silikonysmile

W każdym razie Ty musisz sama popróbować paru i sama wybrac co wam odpowiada...

• klubgogo Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 21:55
      Dla pierwszego kota nosiłam do domu piasek podkradany z takiej góry na osiedlu. Kiedyś policzyłam i wyszło mi, że 1,5 tony za kilka lat wnosiłam na czwarte piętro a wyniosłam 2 razy tyle, bo mokry piasek był cięższy. Zaniechałam noszenia, jak pojawił się bentonit, był wydajny, ale pylił. I w końcu padło na eco drewniany, zbrylający i takie tam. Lekki, bardzo wydajny, pochlania zapachy, można spuszczać w toalecie.
      Jeśli mieszkasz w domu, może kot będzie wychodził i załatwiał potrzeby na tej górze piasku? Jeśli nie, to polecam drewniany mimo wszystko.
    • klamkas Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 22:21
      I dlatego niektórzy nie powinni mieć kotów... bo albo się do tego nie nadają, albo są reklamiarzami kij wie czego...
      • iza232 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 22:27
        Czy może do mnie pijesz? Wg ciebie każdy powinien rodzić się ze znajomością wiedzy o kotach, psach, świnkach, myszach, żółwiach itp? Noże ty jesteś taką alfą i omegą, gratuluję! Ale ja (i inne forumowiczki) na szczęście nie. Uczymy się na błędach albo pytając się wzajemnie. Masz z tym jakiś problem geniuszu?
        • klamkas Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 23:04
          Wystarczy wpisać w google żwirek/kuweta dla kota. I wszystko staje się jasne. Ale po co... Wszak "wzięcie" zwierzęcia to nic takiego, nie trzeba nic wiedzieć przed, jak się nie uda, to się weźmie kolejne... I to wszystko w dobie googla w milionie wersji w byle telefonie.
          • beata985 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 23:22
            Klamka ale z czym masz problem???
            Jedne pytają o żwirek, inne o plecak a jeszcze inne o pieczenie ciasta czy warunki w zakopcu....a przecież wszystko w internetach juz napisano....na każdy niemal temat należałoby odpowiedzieć wpisz w Google...
            Naprawdę nie ma obowiązku ani czytania ani odpisywania skoro tak cię to irytuje...
            • klamkas Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 23:59
              Jest różnica między podajcie przepis na ulubione ciasto, polećcie ulubiony żwirek, dobrą karmę czy "czy warto używać żwirku".

Jak już, to: klamkaS.
              • beata985 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 00:05
                W sumie po co zalozylas watek o odplamianiu???
                W googlach roi się od rad...dla mnie różnicy nie ma żadnej...
                • klamkas Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 00:28
                  Bo moje pytanie brzmiało CZYM odplamiać, a nie, czy odplamiać, czy prać na tarze w Odrze.

Ten rodzaj różnicy.

Ten sam czy prać w pralce, czy nad rzeką. Czy gotować w kuchni, czy z rzadka, jak się uda wykrzesać ogień, nad paleniskiem. Czy kąpać się na Wielkanoc w rzece, jak się zrobi odpowiednio ciepło, czy skorzystać z prysznica. Dla mnie to ta kategoria.
                  • beata985 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 00:33
                    a autorka pyta piasek czy żwirek dla mnie to ta sama kategoria...a nawet nie, bo Ty pytasz o konkretna rade właśnie jak odplamic...i tych rad jest naprawde mnóstwo...konkretnych...
                    Jak widać punkt widzenia zależy od punktu czytającego...
                    • klamkas Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 00:46
                      Czyli ty też nie powinnaś mieć kota. Bo pytanie o którym rozmawiamy (piasek czy żwirek) jest rzędu "frania czy pralka automatyczna".
                      • beata985 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 00:57
                        No cóż...ty w takim razie powinnaś prac w rzece...pralka jak widać nie służy twoim recznikom a ty nie musialabys zakładać wątków na emat e
                      • klamkas Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 00:59
                        Dodam - szare ręczniki, nie świadczą o skapcanieniu komfortu życia rodziny. Zmaganie się z piaskiem zamiast odpowiedniego żwirku owszem.
                        • beata985 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 01:11

nie wiem o czym świadczy nieogarniecie prostego prania....i żeby aż watek ratunkowy popełniać...wstydź się naprawdę...i raczej nie chwal na ematce szarymirecznikami bo różnie może watek się potoczyć...
                      • peonka Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 01:06
                        Ktoś ci się włamał na konto, czy co?
                        Koty nie umierają od niewłaściwego żwirku ani nawet od braku żwirku, najwyżej nasikają na dywan. To nie jest pytanie "kot nie sika od 3 dni, czy mam iść do weta", więc opanuj się i przestań się mądrzyć i wyzlosliwiac.
                        • klamkas Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 01:17
                          Od tego nie umierają... Ale bywają porzucane, bo nasikają nie tak/tam gdzie i jak trzeba.
                          • peonka Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 01:22
                            O boże, przestań już się nakręcac!
                            Ktoś, kto pyta o piasek czy żwirek, raczej robi to, żeby sobie i kotu poprawić komfort życia, a nie żeby go wyrzucić. Mam dziwne wrażenie, że ci, co wyrzucają koty za sikanie, nie szukają porad i rozwiązań.
          • iza232 klamkas 13.08.16, 12:54
            klamkas napisała:

> Wystarczy wpisać w google żwirek/kuweta dla kota. I wszystko staje się jasne. A
            > le po co... Wszak "wzięcie" zwierzęcia to nic takiego, nie trzeba nic wiedzieć
            > przed, jak się nie uda, to się weźmie kolejne... I to wszystko w dobie googla w
            > milionie wersji w byle telefonie.

Ty naprawdę masz coś z głową. Idź się kobieto leczyć póki nie jest za późno. Przecież właśnie po to pytam w necie, żeby COŚ wiedzieć, bo biorę odpowiedzialność za zwierzę, bo nie uważam, że wzięcie zwierzaka to nic takiego. Po coś w ogóle wlazła w mój wątek jak cię on tak zdenerwował? Nie widzisz, że się ośmieszasz? Pytanie o odplamianie jest DOKŁADNIE identyczne z moim, tylko temat jest inny. Zresztą szukałam w googlach informacji na mój temat i nie znalazłam, dlatego założyłam wątek. Jak widać parę dziewczyn jednak on zainteresował.
            • peonka Re: klamkas 13.08.16, 14:54
              Nie tłumacz się, pytania o żwirek są normalne i nikogo nie bulwersują, w przeciwieństwie do niektórych odpowiedzi...
              Milego życia z kotem smile już jest? Dawaj zdjęcia!
      • aniula8600 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 12.08.16, 22:31
        No właśnie, czego? Komfortu w obyciu z kotem? Nie rozumiem w jaki sposób to Cię może irytować.

Może skoro sama masz tak wielkie doświadczenie z kotami, ktore się nie umywa do naszego, to napisz autorce wątku co byś jej poleciła, zamiast się pienić niepotrzebnie...
    • bialeem Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 01:03
      bentonitowy żwir dla kociąt. Jakiś benek czy inny hills. Normalny żwir nie pochłania zapachu i musisz sprzątać za absolutnie każdym razem jak się zsika lub sfajda. U małego kota trzeba raz dziennie, a u większego raz na 2-3 dni lub kiedy zrobi awanturę*

*mam/miałam bardzo grzeczne koty, które nie sikają/ły poza kuwetą tylko dlatego , że jest "trochę" brudna.
    • bialeem Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 01:04
      W sumie to i tak raczej ważniejsze - na jakim wkładzie kuwetowym kot był wychowany?
    • memphis90 Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 15:38
      Ja lubię golden grey, bo pięknie pochłania zapachy i nie muszę sprzątać do każde kuspko/siku. Ba, ten nawet dwa dni przetrzyma! Druga sprawa to dobra karma dla kota, wówczas kupska nie śmierdzą tak, że oczy wypala.
    • yenna_m Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 21:35
      Żwirek. Z piaskiem możesz se przynieść straszną syfozę do domu.
      • peonka Re: Piasek czy żwirek dla kota? 13.08.16, 22:33
        To jest fakt. Taki piasek z dworu kiedyś się chyba prazylo w piekarniku przed użyciem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka