Dodaj do ulubionych

Witamina D - badalyscie?

19.08.16, 19:19
Czy ktoras ematka badala moze poziom wit D? Postanowilam zbadac ale od ok 2 tyg. biore 3000IU dziennie i zastanawiam sie czy test ma sens? Czy zmierzy rzeczywisty poziom witaminy czy ten, ktory dopiero co zjadlam?
Moja lekarka stwierdzila, ze trudno jej bedzie zinterpetowac wyniki.
Obserwuj wątek
    • karme-lowa Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 19:24
      Robiłam córce. Lekarz spytał czy bierze coś z witD, bo jak tak, to wyniki mogą być niemiarodajne.
    • asia-loi Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 19:25
      Nie badałam. A może lepiej więcej na słońcu przebywać?
    • tagliatele Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 19:25
      Jakie to ma znaczenie? Zbadaj teraz, i jeśli wyjdzie Ci "poziom niewystarczający" to bierz dalej, choć branie latem jest bez sensu, za to od października do kwietnia obecnie lekarze zalecają suplementować również dorosłym, a dzieciom to już koniecznie. Mnie przy niedoborze lekarz kazał brać przez 2 miesiące 4000 jedn. dziennie.
      • d.o.s.i.a Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 19:31
        No ale wlasnie boje sie ze bede miala zawyzony wynik. Niestety przez ostatnie kilka lat malo przebywalam Na powietrzu, prawie zero wakacji I podejrzewam ze moze niedoborowa jestem.
        • kasia_de Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 19:36
          a jak długo ją bierzesz? nie sadzę żeby krótkie branie wpłynęło na wynik, ja mam poziom niewystarczający i nawet jak w dniu poprzednim brałam wit. D (biorę ciągle) to i tak wychodzi za mało... wcale nie tak łatwo wyrównać poziom, to trwa długie miesiące... u mnie po roku suplementacji poziom podniósł się znacząco, ale ciągle był za niski (brałam 5000 co drugi dzień)
          • kasia_de Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 19:37
            aaa, przeoczyłam, że 2 tygodnie... nie sądzę żeby wynik był "zawyżony"
          • d.o.s.i.a Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 19:42
            Ok dzieki. Wlasnie o to mi chodzilo. Az rok wyrownywalas niedobor? Wow. Nie wiedzialam ze to takie trudne.
            • kurka_miechurka Re: Witamina D - badalyscie? 20.08.16, 05:58
              ja miałam <20, po miesiącu codziennego przyjmowania 5000j poziom skoczył do ponad 80

czytałam, ze ludzie z różnymi chorobami przewlekłymi (zdiagnozowanymi, bądź nie) moga miec problem w podniesieniem stęzenia D3, zdrowi na suplementację zazwyczaj reagują szybko

aha, przy przyjmowaniu dużych dawek D3 dobrze jest tez brać wit K2
      • ola_dom Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 19:58
        tagliatele napisała:

> Jakie to ma znaczenie? Zbadaj teraz, i jeśli wyjdzie Ci "poziom niewystarczający" to bierz dalej

No niezupełnie. Ja miałam wit. D na poziomie 13, po 3 tygodniach brania 5000 jednostek dziennie badanie pokazało ponad 50. Czyli super, nie?
        Dopiero potem dowiedziałam się, że witaminę trzeba odstawić na minimum 2 tygodnie przed badaniem. Jak tak robiłam, to przez 2 LATA dochodziłam do poziomu powyżej 60, biorąc 5000 jednostek dziennie, jedynie z przerwą od czerwca do września.
        Więc mało prawdopodobne, żeby na suplementacji wynik wyszedł kiepski.
      • bergamotka77 Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 23:09
        Co za szkodliwa bzdura! Właśnie mój pediatra dziecku młodemu kazał suplementowac Wit. D do kwietnia co najmniej a do tego mój nastolatek podczas badań wykazał dramatycznie niski poziom Wit. D. W efekcie brał ją nawet latem choć byliśmy w ciepłych krajach i dużo na świeżym powietrzu. Dzieci też miewają poważne niedobory tej witaminy.
        • obrus_w_paski Re: Witamina D - badalyscie? 20.08.16, 01:29
          Wit D od słońca to bzdura. Mieszkam od ponad dekady w slonecznym regionie Hiszpanii, Od maja do października jestem na plazy (czyt słońcu) conajmniej 1h dziennie , w kaDy weekend przez 5 mnc w roku uprawiam rożne aktywności plażowe/ wodne nawet i 8-10h dziennie i musze sie suplementowac, bo bez tego mam niedobór i to konkretny.
    • isa_bella1 Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 19:28
      Ja badałam przed braniem leków. Mam ponizej 10. Ale mozesz zbadac teraz i potem za 3 mce. Bedziesz wiedziała czy nastąpił przyrost.
      • isa_bella1 Re: Witamina D - badalyscie? 20.08.16, 10:26
        Przy moim niedoborze jeden lekarz kazał mi brac 8 000 j. A drugi 6 000j.
    • saszanasza Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 19:45
      Badałam, mam w normie. Nie suplementowałam i nie wystawiam się na słońce. Badanie było zresztą przeprowadzone po zimie.
    • anika772 Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 19:50
      Badałam, sobie i dzieciom (dzieciom zleciła lekarka, sobie zrobiłam z ciekawości). W normie.
    • paszewa Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 22:36
      ja badałam zanim jeszcze zaczęłam regularnie brać i była w normie co zadziwilo lekarza bo podobno Polacy w związku z małą ilością słońca w roku zazwyczaj maja niedobory. Mimo wszystko zaczęłam brać
      Podobno powinno sie ja jesc z vit k2, ale nie probowalam i nawet nie sprawdzałam dlaczego skoro lekarz nic nie mówił
    • q_fla Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 22:56
      Tak, badam regularnie co dwa lata. Unikam słońca i nigdy nie uzupełniałam suplementem, nie piję tranu, ryby jadam raz na dwa tygodnie. Poziom mam w górnej granicy normy od lat. Moja córka także.
    • wilowka Re: Witamina D - badalyscie? 19.08.16, 23:37
      badałam - wyszedł niedobór, zbadałam w trakcie suplementacji 1000 jednostek - wciąż niedobór, dopiero po suplementacji 2000 - w normie
    • yamilca197 Re: Witamina D - badalyscie? 20.08.16, 07:21
      Mam badana raz w roku i jest w normie. U dzieci tez. Dzieci akurat mialy okresowe niedobory zelaza.
      Suolementacja tylko gdy to konieczne i tylko tak dlugo jak to konieczne. Zwiekszamy dawke zelaza i wit w diecie oraz slonce (wit D), m.in nie stosujemu kremow z wysokim filtrami max to 20. Najczesciej krtokie spodnie, nie przykryte ramiona i wogole jak najwiecej czasu na zewnatrz. Wit D dostaje sie takze w pochmurne dni choc wiadomo mniej. Naturalna jest duzo lepiej przyswajana i magazynowana. Sztuczna niestety nie.
    • gulcia77 Re: Witamina D - badalyscie? 20.08.16, 08:34
      Mam regularnie badaną (OH)25 wit. D3, ponieważ jest prowadzony w jednym z oddziałów endokrynologicznych na Śląsku program badawczy zależności między poziomem wit. D a chorobami autoimmunologicznymi tarczycy. Mam poważny niedobór, pomimo suplementacji.
    • rosapulchra-0 Re: Witamina D - badalyscie? 20.08.16, 08:59
      Dlaczego tak wysoką dawkę bierzesz? Z zalecenia lekarskiego?
      Ja od trzech lat biorę 1600IU dziennie. Owszem, mam zaniżony poziom wit. D., ale moja lekarka mówiła, że nie potrzeb aod razu brać wysokich dawek, tylko podawanie rozciągnąć w czasie.
      • kurka_miechurka Re: Witamina D - badalyscie? 20.08.16, 09:46
        skoro od 3 lat bierzesz i nadal masz niski poziom to kiedy chcesz osiągnąc normę? Za 50 lat? Jak już będziesz w trumnie?
        • rosapulchra-0 Re: Witamina D - badalyscie? 20.08.16, 09:53
          Czasem jest poniżej normy, czasem ciut powyżej minimum. Nie wiem, od czego to zależy, czy od pogody, czy od mojego stanu zdrowia na daną chwilę.
          • kurka_miechurka Re: Witamina D - badalyscie? 20.08.16, 10:15
            Z ciekawości zapytam jaki poziom Twoja lekarka uznaje za normę bo wg wielu źródel aby uzyskac solidniejsza ochrone przed infekcjami trzeba mieć>40ng/ml, zredukowac ryzyko raka >50ng/ml. Na moim wyniku norma jest od 30ng/ml co prakycznie zapobiega osteomalacji, zapewnia dobre wchłanianie wapnia i właściwie niewiele wiecej.

Jesli chorujesz na jakieś choroby przewlekłe to możesz mieć problem bo takie osoby potrzebują dużo wiekszych dawek, a niski poziom D3 wpływa na pogorszenie objawów chorób przewlekłych i zwiększone zapotrzebowanie na D3. Catch-22. Na Twoim miejscu zmieniła bym lekarza bo to nienormalne żeby 3 lata sie z tym bujać bez efektów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka