Dodaj do ulubionych

podreczniki za darmo

09.09.16, 16:01
Wczoraj sie dowiedzialam ze musze dokupic 2 cwiczenia za ok 50-100 zl poniewaz darmowe nie spelniaja wymagan nauczyciela.
Chcialam skorzyatac z wyprawki na orzeczenie. Okazuje sie ze osoba przyjmujaca wnioski nie przyjmuje bo podreczniki sa darmowe. Tlumacze ze usze kupic inne to mowi ze juz minal czas.
Do kiedy mozna skladac wnioski i czy sa brane pod uwage wnioski skoro dziecko ma darmowe podreczniki?
Napisze do ministerstwa zeby nie fi ansowali podrecznikow ktore i tak nie spelniaja oczekiwan nauczycieli. Szkoda pieniedzy, marnuja sie.w
Obserwuj wątek
    • andziulec Re: podreczniki za darmo 09.09.16, 16:04
      Na wyprawkę szkolną składa się wnioski do końca sierpnia.
    • iwoniaw Co znaczy "nie spełniają wymagań nauczyciela"? 09.09.16, 16:06
      Przecież to szkoła wybiera podręczniki i ćwiczenia - w porozumieniu z nauczycielami. Wiedzą, jaką kwotą dysponują, do części przedmiotów uznano, że nie kupią żadnych ćwiczeń (nauczyciele prowadzący te zajęcia uznali, że podręcznik i zeszyt im wystarczą w zupełności), żeby do innych można było kupić np. droższe/więcej.
      Domaganie się zakupu podręczników czy ćwiczeń w klasach, którym przysługują "darmowe" jest sprzeczne z prawem. Nauczyciel może co najwyżej zapytać, czy rodzice zgadzają się na zakup jakichś dodatkowych materiałów - ale jeśli choćby jeden się nie zgodzi, to nie może go do tego zmusić ani wyciągać konsekwencji wobec dziecka.
      • mama.nygusa Re: Co znaczy "nie spełniają wymagań nauczyciela" 09.09.16, 16:10
        w UBIEGLYM ROKU TAK BYLO W GIMNAZJUM W MOJEJ MIEJSCOWOSCI, dyrektor zakupil ksiazki, nie wystarczylo chyba na 3 cwiczenia, kwoata jaka trzeba by wydac detalicznie to ok 70zl, kolezanka, bo to jej sie tyczylo zadzwonila do oswiaty, tam nie mogli w to uwierzyc, ale po potwierdzeniu, ze nie zartuje, powiedzieli, ze zaraz to zalatwia.Po pol godzinie na lekcje przyszed dyrektor i powiedzial, ze cwiczen juz kupowac nie musza, z tego co wiem dostali kserowki.
        • dorek3 Re: Co znaczy "nie spełniają wymagań nauczyci 09.09.16, 19:50
          Ja też dokupywalam książki do angielskiego i atlas geograficzny dla moich gimnazjalistów. Na religię też nie starczyło. Ale nikt nie miał z tym problemu. Wszystkim zależy aby dzieciaki uczyły się z porządnych a nie tylko tanich książek
          • iwoniaw Na religię nie "nie starczyło" tylko 09.09.16, 19:55
            podręczniki finansowane przez państwo dotyczą zajęć OBOWIĄZKOWYCH. Oczywiście, że religię kupują rodzice.
            • dorek3 Re: Na religię nie "nie starczyło" tylko 09.09.16, 20:12
              Ok, religia jest mi obojętna. Angielski i geografia niewątpliwie są obowiązkowe.
              • iwoniaw Re: Na religię nie "nie starczyło" tylko 09.09.16, 20:31
                Angielski i geografia niewątpliwie są obowiązkowe

I dlatego też w rocznikach objętych "bezpłatnym" podręcznikiem nauczyciel może co najwyżej poprosić o zakup jeszcze innych ćwiczeń/książek, ale nie ma prawa tego wymagać.
                Oczywiście, że jeśli wszyscy rodzice się zgadzają, mogą kupić swoim dzieciom co tylko chcą, ale nie to jest tematem wątku, tylko WYMAGANIE zakupu ćwiczeń "bo nauczycielowi nie pasują te zapewniane przez szkołę" - no więc nie, nauczyciel nie może NAKAZAĆ rodzicom zakupu ćwiczeń, jeśli rocznik dostaje podręczniki do użytku ze szkoły i szkoła ma dotację na ćwiczenia dla tych uczniów.
    • jaulfa Re: podreczniki za darmo 09.09.16, 19:57
      Wydaje mi się, że inf. o dokupieniu przez rodzica jakiś podręczników powinna być wywieszona na stronie szkoły w wakacje (dot. np. podr. do religii, czasem do j. obcego) We wrześniu szkoła/nauczyciel może poprosić rodziców o kupno ćwiczeń, repetytorium, ale nie może tego wymagać. Jeśli nauczyciel chce korzystać z innego podręcznika niż zakupiony przez szkołę to musi sobie radzić we własnym zakresie tj. np. robić dzieciom kserówki (można poprosić rodziców o zrzutkę na ryzę papieru).
      Oczywiście mowa tylko o tych rocznikach, które mają odgórnie darmowy podręcznik
      • iwoniaw Jest dokładnie tak, jak piszesz 09.09.16, 20:02
        oprócz tego, że informacja ta może być podana równie dobrze we wrześniu, ale dotyczy właśnie
        przedmiotów nieobowiązkowych, jak organizowana na wniosek rodziców religia, czy opłacany przez niektóre gminy/inne organy prowadzące dodatkowy j. obcy.

inf. o dokupieniu przez rodzica jakiś podręczników powinna by
        > ć wywieszona na stronie szkoły w wakacje (dot. np. podr. do religii, czasem do
        > j. obcego)
    • anika772 Re: podreczniki za darmo 09.09.16, 20:58
      Nie można Ci kazać kupić niczego dodatkowego, można Cię najwyżej poprosić. Nie musisz wyrazić zgody.
      Pisałam kiedyś z niepokojem o tych drastycznie okrojonych ćwiczeniach, większość odpowiedzi pokazywała, że e-matki cieszą się z tzw. darmowych podręczników i lżejszych plecaków i nie widzą żadnego problemu.
      • jaulfa Re: podreczniki za darmo 09.09.16, 21:44
        Ćwiczenie rozumiane jako zeszyty ćwiczeń są moim zdaniem niepotrzebnym dodatkiem, ponieważ są w większości przypadków odtwórcze i schematyczne.
        Z podręcznikami jest ten problem, że jest na nie przeznaczona z góry określona kwota - i bardzo często głównym powodem wyboru książki jest cena a nie jakość ( bo komplet do wszystkich przedm musi się zmieścić w odgórnie narzuconej kwocie).
        Darmowy podręcznik jako idea może był dobrym pomysłem, ale sposób realizacji pozostawia wiele do życzenia.
        Niestety, na szkole jest ostatnimi czasy przeprowadzane dużo eksperymentów na raz. Efekty będzie widać za jakiś czas- obawiam się, że nie bedą one zbyt dobre.
        • grey_delphinum Re: podreczniki za darmo 10.09.16, 08:57
          Ja zostałam poproszona o zakup ćwiczeń do jezyka angielskiego, bo te darmowe to po prostu kpina - bardzo uboga wersja. Dzieci musiałyby wiekszość lekcji spędzać na przepisywaniu ćwiczeń z podręcznika do zeszytu, zamiast np. słuchać nagrań, czy konwersować.

W stosunku do tego, ile musiałabym wydać na książki, gdyby były wszystkie płatne, to i tak koszt tych ćwiczeń jest śmieszny (wiem, bo mam jeszcze licealistkę).

Tak naprawdę wolałabym dokupić trzy ćwiczenia do jezyków niż jedną książkę do religii - to dopiero strata kasy...
          • anika772 Re: podreczniki za darmo 10.09.16, 09:06
            Ale religia jest nieobowiązkowa...
            Co do ćwiczeń z angielskiego, wszystko prawda.
    • aya-breya Re: podreczniki za darmo 10.09.16, 09:34
      Nie wiem jaka to wyprawka na orzeczenie, ale w szkole możesz złożyć wniosek o dofinansowanie, u mojej córki cały czas są przyjmowane wnioski, szkoła dostaje jakąś pulę pieniędzy na zwrot za wyprawkę i w pierwszej kolejności dostają ci o najniższych dochodach, potem przekraczający dochody. Pamiętam jak córka była w 1 klasie to pani pedagog chodziła po klasach i prosiła żeby składać papiery bo pieniądze przepadną - szkoła nie może ich na inny cel wydać.
      Co do podręczników, jakie to dwa ćwiczenia po 50zl sztuka?? W życiu nie widziałam takich drogich szkolnych ćwiczeń. Do jakiego przedmiotu?
      Nauczyciel nie może kazać kupować dodatkowych ćwiczeń, może jedynie zaproponować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka