Dodaj do ulubionych

słabe parametry morfologii

15.09.16, 22:47
Witajcie,
Zrobiłam w tym tygodniu badania krwi, prywatnie. z reguły wykonuje je z częstotliwością raz do roku, może trochę rzadziej. Do tej pory wyniki były w normie.
Tym razem martwi mnie wysoki poziom cholesterolu, wartość LDL wynosi 142.
Macie już jakieś doświadczenia w tym zakresie? Sieć przewertowałam, ale chciałabym przed wizytą lekarską poniedziałkową uzyskać parę praktycznych wskazówek, może też trochę pocieszeniasmile
Pozostałe parametry krwi wskazują na niedokrwistość z powodu sporego niedoboru żelaza. Podejrzewam bardzo obfite menstruacje (ginekolog też poniedziałek). Suplementacja tylko na receptę, czy niekoniecznie? Ma ona sens? Tutaj też prosiłabym o wskazówki osoby zorientowane w temacie.
Obserwuj wątek
    • hanka78 Re: słabe parametry morfologii 15.09.16, 22:52
      A jakie masz te wyniki?
      Bez recepty możesz kupić z np sogara:
      www.aptekavera.pl/solgar/solgar-gentle-iron-zelazo-20-mg-90-kapsulek
    • dziennik-niecodziennik Re: słabe parametry morfologii 15.09.16, 22:55
      Pociesze Cie - jednorazowa zwyzka cholesterolu to jeszcze nie tragedia. Zmien diete, zwieksz aktywnosc, poworz wyniki za jakis czas. Moze sie obejdzie nawet bez lekow.
      Co do niedokrwistosci - osobiscie preferuje suplementacje na recepte, zwlaszcza jesli to jest stan trwaly.
      • marminia Re: słabe parametry morfologii 16.09.16, 08:30
        Co do cholesterolu to przede wszystkim musisz sprawdzić ile masz tego złego i ile dobrego i wted w zależności od wyniku i ogólnego stanu zdrowia lekarz podejmie decyzje o ewentualnym leczeniu. Przy niskiej hemoglobinie sprawdzić sie powinno poziom ferrytyny i ewentualnie inne niż menstruacja przyczyny, ale najcześciej obfite miesiączki są winowajca. U mnie tak właśnie było - hemoglobina niecałe 9, zapasów ferrytyny brak. Po usunięciu przyczyny krwotoków miesiączkowych od roku mam Hg ponad 14. A jeszcze jedno z tym cholesterolem - może być błąd pomiaru np. Dzień wcześniej zjadłaś jakieś zakazane rzeczy smile
        • mag1_k Re: słabe parametry morfologii 16.09.16, 09:17
          To na wynik LDL ma wpływ posiłek zjedzony dzień wcześniej? Tak, jadłam wafelki Familijne, kotlety itp.
          Mogę wiedzieć w jaki sposób zmniejszyłaś krwotoki miesiączkowe? Lekami?
          W moim przypadku, przynajmniej jeszcze trzy miesiące temu wywiad u ginekologa był zupełnie prawidłowy, miałam usg i standardowe badania. Zastanawiam się w takim razie, z czgo mogą wynikać te bardzo obfite okresy. Tak sobie gdybam, w poniedziałek wypytam na wizycie. Czy w ciągu trzech eisięcy tak nagle może się pojawić jakiś mięśniak, polipy itp.?
          • rhysmeyers22 Re: słabe parametry morfologii 16.09.16, 09:23
            Ginekolog i gastrolog.czasem anemia z niedoboru żelaza ma zródło w układzie pokarmowym.
      • mag1_k Re: słabe parametry morfologii 16.09.16, 09:23
        Zastanawiałam się też długo nad tą dietą. Najlepiej przyswajalne żelazo podobno w mięsie krwistym, podrobach, wątróbce, w połączeniu z witaminą C - cytrusy, papryka, szpinak itp.
        Ale jak to się ma do diety na obniżenie LDL, kiedy podwyższa go podobno też jedzenie mięsa?
        Jak do tego tematu podejść?
        Domyślam się, że jako farmaceutka (chyba dobrze pamiętam?) masz sporą wiedzę, nie tylko googlową, w tym zakresiesmile
        • dziennik-niecodziennik Re: słabe parametry morfologii 16.09.16, 10:32
          skupiłabym sie raczej na diecie obnizającej poziom cholesterolu. żelazo mozna dość łatwo zsuplementowac, nie mowiac o tym ze dopoki nie usuniesz najbardziej prawdopodobnej przyczyny (krwawien) to samą dietą niewiele w tym zakresie zwojujesz.
          poczytaj o diecie antycholesterolowej. nie jest taka trudna, wymaga wykluczenia dosłownie kilku produktów i zmiany sposobu przyrządzania posiłków.
          • mag1_k Re: słabe parametry morfologii 16.09.16, 11:35
            thankssmile
          • 1matka-polka Re: słabe parametry morfologii 09.05.17, 10:50
            Ja poproszę link do diety antycholesterolowej i stosowne badania potwierdzające wiarygodność tej diety.
        • 1matka-polka Re: słabe parametry morfologii 09.05.17, 10:52
          "kiedy podwyższa go podobno też jedzenie mięsa"
          To jest nieprawda. Możesz sobie darować wszelkie diety, o ile nie żywisz się na co dzień fastfoodem przepełnionym rafinowanym olejem palmowym i syropem glukozowo-fruktozowym. Wafelki familijne podchodzą pod tę kategorię, domowy kotlet już nie.
    • kozica111 Re: słabe parametry morfologii 16.09.16, 08:39
      Kup sobie sok z pokrzywy do picia na żelazo, obniża on tez cholesterol.
      • mag1_k Re: słabe parametry morfologii 16.09.16, 09:19
        Dzięki. Czytam tez o taszniku, wiecie coś na ten temat? Macie doświadczenia z tym ziołem?
        • milka_milka Re: słabe parametry morfologii 16.09.16, 09:21
          Tabletki z karczocha bardzo pomagają w obniżeniu cholestrolu.
          • mag1_k Re: słabe parametry morfologii 16.09.16, 09:24
            dzięki. Wiedziałam, że to dobry pomysł, aby się Was podpytać smile
    • 1matka-polka Re: słabe parametry morfologii 09.05.17, 10:54
      Poszukaj wątków o cholesterolu na ematce, było już parę i zostały w nich już opisane wszelkie popularne, również wśród lekarzy, mity.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka