Dodaj do ulubionych

Sułtanka Kosem - finał

28.09.16, 19:44
Dzisiaj leciał w TVP (tak, wiem prawdziwa ematka bojkotuje) ostatni odcinek I sezonu. Jak wrażenia?

Choć na początku nie byłam przekonana do tego serialu, muszę przyznać, że lepszy od pierwszego WS. Mniej romansu i haremowego dawania sobie po łapkach, więcej fabuły i intrygi. W sumie jestem zaskoczona, że Turcy nakręcili aż tak feministyczny film, gdzie w zasadzie wszyscy mężczyźni to marionetki w rękach inteligentnych i ambitnych kobiet.

Ktoś ma info co z kolejnymi sezonami? (czy są, czy będą itd.)
Obserwuj wątek
    • s.ivona Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 19:49
      a jak sie skonczyl? przegapilam....
      • lauren6 Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 20:16
        Prawie wszyscy giną tongue_out i Kosem zostaje regentką swojego najstarszego żyjącego syna.
      • kaz_nodzieja Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 20:23
        Sądząc po tym jaką "władzę" mają obecnie kobiety tureckie chyba niczym dobrym.
      • princesswhitewolf Re: Sułtanka Kosem - finał 29.09.16, 08:56
        otworz wikipedie i poczytaj s.ivona o Kosem to sie dowiesz, przeciez to postac historyczna
    • kubek0802 Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 19:57
      Ktoś ma info co z kolejnymi sezonami? (czy są, czy będą itd.)

W Turcji już jest. Kosem gra inna aktorka, a sułtan jest dorosły (oglądałam fragmenty).
      Razem z synem strasznie się wkręciliśmy w ten serial i nie wiem jak doczekamy do polskiej wersji, ta pewnie będzie w 2017.
      • lauren6 Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 20:15
        > Kosem gra inna aktorka

Szkoda, przyzwyczaiłam się do tej aktorki.
      • princesswhitewolf Re: Sułtanka Kosem - finał 29.09.16, 08:58
        Tutaj jest zwiastun

https://www.youtube.com/watch?v=7WGSjH2UMIs
    • lady-z-gaga Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 20:03
      Ja nie bojkotowałam. Oglądałam z zapartym tchembig_grin żałuję, że zemsta nie była bardziej wyrafinowana, a wrogowie nie mogli obejrzeć tryumfu Kosem.
    • nastjaa Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 20:04
      Myślałam, że już więcej nie będzie. WS pierwszy sezon też był fajny. Końcówki nie oglądałam, bo w pewnym momencie film strasznie się zepsuł. Mam nadzieję, że z Kosem tak nie będzie. Muszę poszukać w necie - pewnie jest na rosyjskich stronach.
      • nastjaa Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 20:10
        Na razie na rosyjskich stronach są tylko zapowiedzi 2 sezonu. No faktycznie jest inna aktorka i dorosły Murad, ale więcej nie pokazują.
        • lauren6 Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 20:16
          Rzućcie linkiem do zdjęć z 2 sezonu.
          • nastjaa Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 21:31
            Link do odcinków turkishtv.ru/turkey-serials/593-kesem-sultan-vse_serii.html
            2 zapowiedzi są na samym końcu (nr 31)
            • lauren6 Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 21:39
              Thx. Dobrze dobrali kolejną aktorkę grającą Kosem, pasuje do starej.
              • nastjaa Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 21:47
                Też o tym pomyślałam, chociaż ta w pierwszym sezonie była dużo ładniejsza. Ale pamiętam też, ze początkowo nie mogłam do niej przywyknąć po tej poprzedniej Kosem blondynce.
                • solaris31 Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 21:56
                  no własnie - ta zmiana z blondynki była beznadziejna. producentom chodziło o młodość i niewinność, i to akurat tej pierwszej aktorce wyszło super - ale mogli dać albo dwie blondynki, albo dwie brunetki, a nie tak radykalna zmiana.
                  • nastjaa Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 22:11
                    Podobno pierwsza zmiana aktorki była spowodowana słabym zainteresowaniem serialem - ta brunetka jest bardzo znaną aktorką w Turcji i miała podnieść oglądalność serialu.
                    • solaris31 Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 22:20
                      no fakt, że brunetka grała lepiej wink blondynka może i młoda i swieża, ale wciąż jedną miną.

ale przestawić się było ciężko.
                      • lauren6 Re: Sułtanka Kosem - finał 29.09.16, 08:49
                        Tam ogólnie było widać problemy z obsadą na początku pierwszego sezonu. Np bracia Giray. Na początku było 2: romantyczny i Mehmed, takie popychadło i sprytny Sahin. Potem nagle Sahin znika w bliżej nieokreślonych okolicznościach, pozostaje Mehmed, który rozwija nowe cechy osobowości odziedziczone po bracie.
    • dziennik-niecodziennik Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 20:56
      Serial jest 'feministycznie' zgodny z historia (mniej wiecej) - to czasy 'sultanatu kobiet'.
      • princesswhitewolf Re: Sułtanka Kosem - finał 29.09.16, 09:02
        dokladnie
    • solaris31 Re: Sułtanka Kosem - finał 28.09.16, 21:17
      w Turcji leci 2 sezon, mam nadzieję, że TVP kupi wink

oglądałam i WS i Kosem. początek WS był absolutnie fascynujący, potem zaczęło się robić byle co, ale i tak dojechałam do końca. Kosem jeszcze ostrzejszy - no ogólnie, fajny, fajny smile trochę mi przeszkadza spłycenie historyczne, no ale z drugiej strony, film historyczny to nie jest. czytałam ksiązkę "Harem Sulejmana" - może nie jest lektura bardzo wysokich lotów, ale jest dużo więcej opisów zwyczajów i obyczajów pałacowych i haremowych, a to jest ciekawa sprawa.

dzisiejszego odcinka jeszcze nie oglądałam - za godzinkę pewnie obejrzę wink
      • lati7 Re: Sułtanka Kosem - finał 29.09.16, 08:40
        W Turcji jeszcze nie leci 2 sezon. Dopiero co zaczęły się zdjęcia do 2 sezonu.
        Ja uważam, że WS było o niebo lepsze, trochę schrzaniło się po śmierci reżyserki , bo scenariusz był prawdopodobnie pisany na bieżąco. Druga Hurrem ( Vahide Gördüm ), starsza poradziła sobie świetnie. Ostatni sezon, był inny , mroczny bo nie było już nic wesołego w końcówce tej całej historii. Walka o tron...
        Należy wspomnieć o podkładzie muzycznym , który jest wspaniały zarówno w WS jak i WS Kosem. W TVP mocno wyciszony. W Tureckiej wersji ma swoją moc, doskonale słychać muzykę.
        • princesswhitewolf Re: Sułtanka Kosem - finał 29.09.16, 09:01
          >Dopiero co zaczęły się zdjęcia do 2 sezonu.

a gdzie tam. Juz na pazdziernik jest data emisji pierwszego odcinka w Turcji. Zwiastuny leca w necie.
        • solaris31 Re: Sułtanka Kosem - finał 29.09.16, 09:29
          zajawki widziałam na fb na stronach zainteresowanych WS wink

muzyka jest cudowna, ściągnęłam nawet płyty - są boskie smile
    • bisiek10 Re: Sułtanka Kosem - finał 29.09.16, 09:08
      A Grzech Fatmagul ktoras oglada? Z ta sama aktorka co grala Kosem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka