Dodaj do ulubionych

Szlachetna Paczka

04.10.16, 11:25
Niedługo (czas szybko leci) rozpocznie się akcja. Co roku wspierałam, w tym, przyznaję, mam mieszane uczucia. A to z powodu pięćset plus. Wspierać czy nie? Bo niepracujących, zdrowych, dorosłych dzieci wspierać jakoś nie widzę powodu, osoby starsze, niepełnosprawne - tak, ale jest ich zdecydowanie mniej w tej akcji. Jakimi kryteriami będą się teraz kierować organizatorzy przy selekcji rodzin? Jak myślicie?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Szlachetna Paczka 04.10.16, 11:46
      Na niepracujące dorosłe dzieci nie ma 500+. W ogóle nie ma 500+ na dorosłe dzieci.
    • lauren6 Re: Szlachetna Paczka 04.10.16, 11:47
      Wspierać starsze osoby. W nie podwyżki planowane przez rząd uderza najbardziej.
      • sid2016 Re: Szlachetna Paczka 06.11.16, 12:04
        Chyba też tak zrobię. U mnie w pracy co roku jest jakiejś wsparcie dla rodziny mocno dzieciatej i w trudnej sytuacji życiowej, a jakże. Wystarczy, że rząd lansuje taki model życia, ja wolałabym pomóc np. schorowanemu seniorowi czy osobie nieobarczonej potomstwem, która ma trudną sytuację finansową z powodu choroby.
    • tol8 Re: Szlachetna Paczka 04.10.16, 11:58
      W tym roku mamy zmianę kryteriów, z uwagi na program 500+ niewiele rodzin z dziećmi łapie się do projektu. Głównie otrzymujemy dane osób starszych, chorych.
      • rozwiane_marzenie Re: Szlachetna Paczka 04.10.16, 12:57
        I takim właśnie należy pomagać. Często te starsze osoby nie dość, że pracowały ponad siły, to jeszcze wychowały sporo dzieci. A teraz państwo zamiast im jakoś to wynagrodzić to płaci groszowe emerytury, które nie starczają na godne życie. No ale w państwa starzy są już tylko zbędnym balastem, niepotrzebni, najlepiej gdyby zniknęli. Dlatego takim starszym, schorowanym ludziom powinniśmy pomagać (oczywiście jeśli chcemy pomagać komukolwiek). I jeszcze niepełnosprawnym.
        • triss_merigold6 Re: Szlachetna Paczka 04.10.16, 13:01
          Albo i nie wychowały. Nie wszyscy starzy dziś ludzie mieli jakiekolwiek dzieci.
          Z pracą też bym nie przesadzała, w okresie PRL nie pracowało znacznie więcej kobiet niż obecnie, a mnóstwo kobiet przechodziło na wcześniejsze emerytury w wieku 50 lat.
          • rozwiane_marzenie Re: Szlachetna Paczka 04.10.16, 13:18
            Ja akurat napisałam to na podstawie moich obserwacji. Gdy byłam dziewczynką prawie wszystkie matki moich koleżanek pracowały, a my biegałyśmy z kluczem na szyi. Poza tym większość z nas miała dużo rodzeństwa, troje czy pięcioro dzieci było normą, jedynaczkę znałam jedną (jej mama chorowała). Takich ludzi chciałam opisać.
    • znajoma2016 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 17:51
      Moim zdaniem powinno się pomagać osobom starszym ale potrzebującym pomocy dla siebie (nie dla dzieci i wnuków dodatkowe prezenty )ale znam taką rodzinę gdzie jest potrzebna pomoc a ja osobiście nie mam jak im pomóc potrzeb nie mają dużo wózek inwalidzki , łóżko dla osoby niepełnosprawnej po ciężkim udarze ,żywność może jakaś firma by się znalazła by polepszyć stan łazienki by była przystosowana dla takiej osoby starszej?Obecnie osoba ma wiele innych chorób jest starszą osobą potrzebującą pomocy ,tym panem opiekuje się schorowana żona tego pana ,oboje mają duże wydatki na leki i ich wydatki są ograniczone do minimum .Jak zgłosić taką rodziną która nigdy nie prosiła o pomoc opieki społecznej i gdzie?jak macie drodzy czytelnicy jakieś pytania co do tej rodziny ja chętnie odpowiem o ile będę znała odpowiedz.pozdrawiam
      • ladyjane Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:00
        A to wózek z nfz nie przysługuje?
        • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:13
          Jest chyba częściowo finansowany, do tego można sie starać o dofinansowanie z PFRON.
          Często takim ludziom jest potrzebna pomoc w ogarnięciu papierologii.

Do tego absurdy biurokracji. Wniosek na wózek może podpisać tylko ortopeda ( tak było w 2012r ). Do ortopedy się czeka. Ortopeda nie widząc pacjenta, nie wypisze. A pacjent niechodzący nie dojdzie do ortopedy bez wózka. I koło się zamyka.
          • naomi19 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 20:33
            Jest refundowany. Chyba że chce jakiś mega hiper wypasiony, to trzeba dopłacić. Nie wierzcie w taki bzdurki, że ktoś zbiera na zwykły wózek.
            • szmytka1 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 20:46
              raz na kilka lat, wózek podstawowy, nie do konca dopasowany do parametrów fizycznych użytkownika, wzrostu, wagi, długości ramion. Mój przyjaciel co kilka lat zuzywa swój wózek i nastepuje to szybciej niż przewidział nfz i musi kupić nowy sam, za swoją kasę. Niedopasowanie pierwszych jego wózków kupionych na nfz poskutkowały przepuklina, którą musiał sobie oczywiście zoperować za własną kasę ---patrz terminy nfz. Co dó wóżka, to jeszcze kilka lat temu refundacja wynosiła 600 zł (nie wiem jak teraz), to starczało na podstawowy, stalowy wózek. A co, jesli ktoś potrzebuje tkaiego z dodatkową stabilizacją, albo lżejszego, bo mieszka wysoko i ktoś tego niepełnosprawnego musi pchac, z rózncyh względów potrzebuje wózka za 1600 a tego brakującego 1000 trudno mu uzbierać samodzielnie?
              • mysz1978 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 20:51
                jak ktos ma na przklad przewlekle chore dzieci to te 500+ to nie takie kokosy... A jak czytam opisy rodzin, to czesto sie to zdarza. Nie wspomne o rodzinach z dziecmi powyzej 18 lat, ktore sie wciaz uczą.
                Zapewne znowu z klasą, ktorej jestem wychowawcyznia wesprzemy rodzine z dziecmi.
                W zeszlym roku wsparlam jeszcze dodatkowo samotna kobiete ze schizofrenia. Byla bardzo wdzieczna.
            • thea19 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 09:08
              nie badz taka pewna. dziecku kupowalam aparaty. kosztowaly 14tys a nfz dawal 3. model wybieral lekarz, daloby sie troche taniej ale nieznacznie. za 3 tys nie kupilabym nic. ps refundacja byla raz na 5lat (teraz raz na 3) i gdyby sie uszkodzily/zgubily, co nie jest trudne przy ich rozmiarach i delikatnej elektronice (raz przeczesywalam zoliborz bo jeden wypadl) trzeba kupic nowe za wlasna kase.
              ps dla doroslych refundacja wynosila 400 czy 600zl - szal po prostu.
          • vessss Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 07:23
            Mnie podpisał bez problemu, gdy poszłam sama ze stosem papierów mojego taty, w dodatku bez zapisu, tylko ze skierowaniem. Ale może akurat trafił się ludzki..
            • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 07:53
              Trafił ci się ludzki. Ja dostałam zaświadczenie z onkologii, potwierdziłam u lekarza pierwszego kontaktu. Dopiero interwencja kierownika przychodni zadziałała - ale już było za późno.
              • ladyjane Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 10:25
                Dostaliśmy skierowanie przy wyjściu ze szpitala. Nie bylo najmniejszego problemu. Nie jest to wuzek jakie widzi się szpitalach. Przy nich ten to wypas. A i nie leżala mama na ortopedii tylko neurologii.
      • ladyjane Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:02
        U nas łóżka udostępnia hospicjum, nieodpłatnie. Trzeba tylko do mieszkania wnieść.
        • taki-sobie-nick Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:09
          No właśnie. U WAS.

Wózek przysługuje tylko teoretycznie.
          I to nie z NFZ, tylko z PFRON.
          Praktycznie przysługuje 10% wózka albo coś podobnego.
          • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:18
            Wózek przysługuje na NFZ
            • naomi19 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 20:34
              Jestem fizjo. NIe znam nikogo, kto by chciał, a nie dostał wózka na nfz. A nie, przepraszam, jeden pacjent kupił sobie mega hiper wypasiony, elektryczny itp. A nie sory, dostał z fundacji.
        • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:17
          Łóżka są dostępne, ale ich stan techniczny jest tragiczny. Wypożyczyliśmy dla teścia. Szwagier naprawiał dwa dni, żeby można było wykorzystać wszystkie funkcje ( podnoszenie, opuszczanie itd ). Teść umarł dwa dni później. Oddaliśmy łóżko w stanie idealnym. Do dziś nie rozumiem, jak można oddać zepsute i nic nie powiedzieć. Materac przeciwodleżynowy kupiliśmy nowy, bo ten z hospicjum śmierdział tak moczem, że w mieszkaniu nie dało się go trzymać ( był gumowy czy plastikowy? ). Oddaliśmy praktycznie nie używany.
          • ladyjane Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 10:27
            Materac dostaliśmy razem z wózkiem. Lozko wypozyczylismy. Fakt drogo dla niektórych 100/ miesiąc.
      • tol8 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:15
        Podaj miasto, adres i nazwisko plus telefon. Kogoś tam wyślemy
        • znajoma2016 Re: Szlachetna Paczka 16.11.16, 16:57
          lublin
          ,proszę podać mail to podam kontakt do potrzebującej kobiety z mężem po wylewie którzy potrzebują wsparcia
          • mysz1978 Re: Szlachetna Paczka 18.11.16, 23:07
            Baza rodzin juz otwarta smile
    • tol8 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:05
      Kwiatki z tego miesiąca:
      -rodzina z szóstką dzieci, rodzice pracują, dzieci utalentowane sportowo i muzycznie- odrzuceni m.in. przez zbyt wysoki dochód
      -rodzina z trójką dzieci, mama haruje, ojciec nie zamierza- odrzuceni, mimo biedy- nie wspieramy bezrobocia
      -mama z dwójką dzieci, tata zmarł na oczach dzieci w domu, mama z wyższym wykształceniem sprząta, by utrzymać dzieci i wynajmowane mieszkanie- bierzemy do akcji!
      -rodzina z nastolatkiem, chłopak zdolny, trenuje piłkę. Tata z.powodu cukrzycy stracił wzrok i obie nogi, mama z podstawowym wykształceniem dorabia sprzątając- bierzemy!
      -rodzina z dwójką dzieci, rodzice po podstawówce, bez nałogów, dzieci grzeczniutkie, uśmiechnięte. Priorytetem jest brak zaległości w czynszu, brakuje na jedzenie- bierzemy!
      -rodzina z trójką dzieci, rodzice 20-21 lat, chcą pampersów i słoiczków- odrzuceni
      -pan z synem i pasietbem, matka wyszła z spmu i nie wróciła-brak alimentów, brak 500+ z powodu braku wyroku- bierzemy

Długo jeszcze mogę pisać
      • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:20
        jakiego wyroku brak?
        • szmytka1 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:26
          zapewne o rozwodzie, alimentach zasądzonych. Pewnie do 500 liczą si ę dochody obojga,a prawnie tworzą rodzinę nadal.
          • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:31
            To niech złoży do sądu nie o alimenty ( skoro są rodziną ) a o zabezpieczenie potrzeb rodziny czy jakoś tak. To takie alimenty w trakcie małżeństwa.
            Nie wiem czy nie dałoby się zrobić tak, że zgłosić zaginięcie i zrobić dochód matki jak dochód utracony? Trzeba by popatrzeć po przepisach
            • martishia7 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:36
              Z opisu niekoniecznie wynika, że są małżeństwem. Po drugie pan nie ma dwojga dzieci, więc mu 500 nie przysługuje. To pani ma dwoje dzieci.
              • szmytka1 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:49
                być może dochód samego pana nie przekracza 800/osobę, więc jak najbardziej by przysługiwało, z nieuregulowaną syt. prawna tej kwestii już nie jest tak łatwo.
              • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 20:02
                Nie wiem, czy jeżeli nie wychowują w jednym domu to się nie liczy.
            • tol8 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:55
              To trwa, Paczka jest teraz...
            • vaikiria Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 09:22
              taaa, jak mój partner złożył o zabezpieczenie alimentacyjne to przez trwające blisko trzy lata postępowanie sąd nie raczył zasądzić ani grosza od matki dzieci.
              • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 10:02
                ale złożył i to może być brane pod uwage
      • miruka Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:24
        czemu piszesz że kwiatki, też bym tak wybrała
        • tol8 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:56
          Niektóre z was twierdzą że nie warto pomagać
          • naomi19 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 20:51
            Chciałabym tylko nadmienić, że brak wyroku nie oznacza, że jest brak 500+. Ktoś cię oszukał.
            • tol8 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 08:08
              Przy rodzinnym i FA już jest. Znam się na tym świetnie.
              500+ nie dostaniesz jeśli matka dziecka nie złoży zaświadczenia o dochodach np
              • naomi19 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 15:36
                Mylisz pojęcia. 500 można dostać bez wyroku o alimenty.
                A jesli korzysta z FA to przecież ma zasadzone...
                Jesli alimentow nie ma zasadzonych to tak jakby ich nie bylo I NIE WLICZAJA SIE DO DOCHODU.
                • tol8 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 16:01
                  Nie korzysta z FA, do 500+ trzeba mieć papier na zamieszkiwanie dzieci z rodzicem, do rodzinnego trzeba mieć wyrok itd

Siedzę w przepisach i wiem, że ojciec samotny od dwóch tygodni nie zdobędzie tych papierów i kasy w ciągu najbliższych miesięcy a dzieciom jeść dać trzeba
                  • naomi19 Re: Szlachetna Paczka 05.11.16, 18:53
                    Nie trzeba mieć papieru. Po prostu wpisujeszw mopsie osoby zamieszkujące i tyle wystarczy. I dostajesz 500.
    • kaz_nodzieja Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:43
      Ja daję już tylko Owsiakowi.
    • asia_i_p Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 18:52
      W zeszłym roku firma, w której pracuje mąż, pomagała samotnej matce jedynaka. Wątpię, czy kobieta zakwalifikowała się na 500+.
      • naomi19 Re: Szlachetna Paczka 03.11.16, 20:53
        Zawsze można dopytać, przed wyborem rodziny, czy pobierają 500 czy nie. Ja nigdy nie wspierałam Szlachetnej Paczki, bo znam osobiście beneficjentów. Alkohol, patologia, dziecioróbstwo, paniczny lęk przez zmęczeniem rączuń pracą.
        • ana119 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 05:45
          Można wybrać rodzinę która jest wg ciebie jest w potrzebie. O ile masz potrzrbe podzielic sie. Trzeba poświęcić trochę więcej czasu na czytanie.
          Faktem jest tam sporo rodzin w których pracuje tylko jedna osoba i kiedy coś temu głównemu zarabiającemu stanie to jest problem
        • tol8 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 08:07
          Ja znam samych wzorowych- tzn tylko takich włączam, resztę zostawiam sobie w pamięci ku przestrodze.
          W tym roku doszło 500+, doliczamy też skrupulatnie pomijabe wcześniej dodatki mieszkaniowe. W ten sposób sporo rodzin niestety nie kwalifikuje się do projektu. Mamy o wiele większy odsiew, niż rok temu, właśnie przez dochody. Z drugiej strony coraz lepiej wygląda współpraca z instytucjami przekazującymi nam adresy- nie dostajemy już namiarów na nałogowców.
          • vaikiria Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 09:20
            Tak z ciekawości - jakie macie kryterium dochodowe?
            • tol8 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 16:02
              W tym roku 500 na osobę, po odliczeniu kosztów przedszkola, czynszu i opłat(bez betu i telefonu) i rat kredytu (na mieszkanie)
              • alin9 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 11:07
                Tol8 a czy to kryterium jest osobne dla rodzin i osób żyjących samotnie?Tak pytam bo,jak powszechnie wiadomo,życie solo jest droższe.Mam tu na myśli wdowy/wdowców w starszym wieku.
          • ana119 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 12:36
            Co to znaczy wzorowych???? I to jeszcze w liczbie mnogiej
            • tol8 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 16:04
              Wzorowa rodzina wg Paczki: bez nałogów, skromna, nie roszczeniowa, starająca się wyjść z biedy (rodzice pracują poniżej kwalifikacji, chwytają prace dorywcze), dobrze wychowane dzieci itd
          • naomi19 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 15:36
            Nie możesz być obiektywna, zaangażowałaś się w ten projekt. Natomiast znam rodzinyt korzystające, pracy to się nie tknęło i pracą się brzydzi. Wiem, gdzie lokować swoje pieniądze, na pewno nie tam. Ale co kto lubi.
    • vaikiria Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 09:17
      Nie biorę udziału w szlachetnej paczce. Biorę udział w paczce dla bohatera. A poza tym to wpieranie nie jest powinnością, więc nie ma sensu zastanawiać się, czy "powinno" się kogoś wspierac. Chcesz, to wspierasz, nie musisz się z tego tłumaczyć. Nie chcesz, to nie wspierasz.
      • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 10:01
        a co to jest? nie słyszałam dasz jakieś info?
        • vaikiria Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 10:19
          Jak używasz fejsa to proszę: www.facebook.com/events/676138405832124/ to jest z ubiegłego roku, czekam na informacje o tegorocznej zbiórce.
          • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 10:33
            dzieki
    • stacie_o Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 09:29
      Tacy też będą?
      www.facebook.com/SzlacheckaPaczka/photos/pcb.957405367665087/957404967665127/?type=3&theater

A już zaangażowanie tol8 w całą akcję jest paradne i świadczy o tej akcji wymownie. Przypominam: wyłudzenie mieszkania komunalnego na lewe meldunki, korzystanie z puli dofinansowania do ubezpieczenia dla biednych dzieci, mimo dość wysokich zarobków itp itd.
      • arwena_11 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 10:00
        Staci_o - w szlachetnej paczce można znaleźć potrzebujących, trzeba tylko dobrych wolontariuszy.
        Ponieważ jednak większość z wolontariuszy nie ma pojęcia o tym jak weryfikować dochody, jakie są kryteria przyznawania zasiłków itd, lub jak zobaczą w mieszkaniu rozwalające się meble, biednych staruszków z małymi rencinami - to ich biorą. A to, że oni mieszkają z jakimś synkiem nierobem/alkoholikiem - to nie ma znaczenia.
        Potrzebne byłoby szkolenie trwające nie miesiąc a rok - i to takie, żeby ci wolontariusze mogli obserwować daną rodzinę dłużej, a nie wywiad i lecimy dalej.
        • stacie_o Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 10:08
          Toż wskazuje, że jacy wolontariusze, tacy potrzebujący.
          • lokitty Re: Szlachetna Paczka 05.11.16, 20:18
            No to pomyśl, że ktoś, kto sam tak brzydko kombinuje, z daleka rozpozna kombinatora i tych, którym naprawdę potrzeba wink. Tak jak byli narkomani najlepiej pracują z uzależnionymi wink.
            • kaz_nodzieja Re: Szlachetna Paczka 06.11.16, 11:56
              Prawda wink
        • kaz_nodzieja Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 10:09
          Przede wszystkim to bardzo młode osoby. Moim zdaniem do weryfikacji rodzin powinni być dojrzalsi wolontariusze, młodzi mogą segregować dokumentację, przyjmować same zgłoszenia (do dalszej weryfikacji) czy pakować paczki.
          • kaz_nodzieja Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 10:12
            A potem są takie kwiatki jak potrzebująca pomocy rodzina Romów: On 30 lat, ona 28 lat i 12 ich wspólnych dzieci. Zgadnijcie czy ktoś pracuje na tę gromadkę....
            Albo małżeństwo z dorosłym, zdrowym dzieckiem, matka nie pracuje bo ma depresję i boli ją kręgosłup, ojciec rodziny ma chorobę alkoholową big_grin No właściwie: sad
      • ana119 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 12:41
        Jeśli tol8 ma takie dokonania to żenada z takimi działaczami. Zawodowe wyciąganie
        • stacie_o Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 12:42
          Polecam wyszukiwarkę.
      • tol8 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 15:58
        Śmieszna i zakłamana jesteś.
        Mieszkania nie wyłudziłam, ubezpueczenie brałam jak dawali. A wolontariuszem jestem chyba dobrym, skoro należę do polskiej czołówki

Rodziny wybieram starannie, nie było podejrzeń i skarg do tej pory- zresztą dałam przykład w poście wyżej, kogo biorę a kogo nie.

Fakt że jesteś mało zaradna i musisz bimbać z kredytem to twoja sprawa
        • ana119 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 17:25
          Mops tez zaproponował ze będzie płacił to czemu nie brać
        • stacie_o Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 18:44
          A te lipne meldunki i podawanie dochodu tylko babci to co jest, jak nie wyłudzenie?

Mnie kredyt nie uwiera, nie sądź wszystkich swoją miarką. To ciebie uwierają alimenty na pasierbicę. Mąż już oddał te pieniądze, co po super seksie, wziął od ciebie niby na pokrycie długu w pracy, a rzeczywiście jako rekompensatę życia z tobą. tongue_out
      • tol8 Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 16:06
        Niestety są słabo wyszkoleni wolontariusze, są tacy co przychodzą po wpis do cv. Ja działam kilka lat, jestem po kilkunastu szkoleniach i szkolę też innych, może dzięki mnie rodziny będą lepiej zweryfikowame
    • mynia_pynia Re: Szlachetna Paczka 04.11.16, 16:14
      My zawsze wybieramy rodziny niszowe, które ni chwytają za serce. Możemy im dać dużo, bo składamy się w ponad 50 osób + bardzo często sponsorzy. Wybieramy ludzi dorosłych, chorych, niepełnosprawnych, które czasem nawet nie tworzą rodziny, tylko mieszkają razem bo samotnie by nieprzetrwały. Pińcet +, nie dla nich. Natomiast do programu są zgłaszane rodziny, które się sprawdza. Patologicznych alkoholików tam nie ma.
      • lucy-luka Re: Szlachetna Paczka 06.11.16, 12:43
        Serio? Nie ma możliwości wiarygodnego sprawdzenia rodziny. Wolontariusz nie ma prawa sprawdzić takie rodziny chociażby w MOPSie czy na policji. W zeszłym roku zakwalifikowana została u nas rodzina, której dzieci były już w rodzinie zastępczej, alkoholowa i przemocowa. Pomysłowa mama na czas wizyty wolontariusza pożyczyła sobie dzieci koleżanki. Gdyby nie czujność postronnych osób dostaliby ogromne wsparcie, ponieważ prezent przygotowywała duża instytucja. W ostatniej chwili udało się wykluczyć rodzinę z projektu i prezent przekazać innej.
      • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 10:41
        Mynia, chciałam zgłosić rodzine zastepczą (3 nastolatków) ale nie wiem gdzie to sie zgłasza. Na stronie szlachtenej paczki nie znalazłam nic.
    • mariusz16091977 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 09:06
      witam mam pytanie moze ktos wie dlaczego wolontariusze ze szlachetnej paczki wybieraja rodziny po znajomosci bo znam dwa takie przypatki a o ile mi wiadomo to kryteria sa inne nisz znajomosc z wolontariuszami i koneksje jedna rodzina to dwije mlodych ludzi ona 19l on21l i male dziecko dochud ich to zasilki 1600zl on nie pracuje bo i po co jak co miesiac jest docho a i bardzo lubi nadurzywac alkochol ona wiadomo zajmuje sie dzieckiem drugi przypadek to ojciec sam wychowuje dwoje dzieci syn 19 lat prawie a corka konczy gimnazjum ojciec pracuje ma gospodarstwo rolne alimety 500+ i nalogowo sporzywa alkochol i paczka takim rodzinom sie nalerzy a znam przypadki gdzie np ojciec sam wychowuje osmioletniego syna sam jest chry na zzsk ma niecale 1500zl to jusz paczka nie nalerzy mu sie bo nie zna wolontariuszy to ja nie rozumien na jakich zasadach sa przyznawane te paczki po znajomosci czy wedlug faktycznych potrzeb rodzin bardzo prosze niecz ktos sie tym zajmie bp ta pomoc to nie dla alkocholikow chyba jest
      • szmytka1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 09:12
        Podaj dane, wyślę ci w paczce słownik ort. Niechętnie patrzę na wytykanie błędów, ale tu była taka kumulacja, że aż się samo prosi...
    • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 10:13
      chciałabym zgłosić rodzinę zastepczą do szlachetnej paczki, ale jak się to robi?
      • lucy-luka Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 12:43
        rodzina zastępcza ma za wysokie dochodu na szlachetna paczkę - 1000 zł na utrzymanie dziecka + 500 zł dodatku + oczywiście dochody rodziny. uważasz, że 1500 zł nie wystarcza na godne wychowywanie dziecka? i nie, nie zazdroszczę, sama jestem rodziną zastępczą.
        • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 12:50
          Jak to za wysokie, nie rozumiem? to do mnie?
        • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 12:51
          rozumiem że ty itrzymujesz 1500 na dziecko od panstwa?
          ta rodzina która mam na mysli nie otrzymuje 1500 na osobę. Jakby tak było to byłoby super!
          • lucy-luka Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:02
            każda rodzina zastępcza niespokrewniona dostaje właśnie tyle. jeżeli dziecko jest niepełnosprawne 200 zł więcej. rodziny spokrewnione (dziadkowie lub rodzeństwo dziecka) dostają mniej, ponieważ ciąży na nich obowiązek alimentacyjny. dostają 660 zł + 500 zł na każde dziecko.
            • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:06
              tak to są dziadkowie więc nie dostają tyle co obcy.
              • lucy-luka Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:07
                mimo wszystko dostają prawie 1200 zł, co nie jest małą kwotą.
                • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:09
                  mimo wszystko nie dostają 1200, bo sa pełnoletni, jeden się nie uczy,. Maja 1200 zł na dwoje. więc dla tak dorastających chłopaków dwoje emerytów nie nastarcza.
                  • lucy-luka Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:12
                    no to jak się nie uczy i nie pracuje to zwyczajny pasożyt. współczuję dziadkom, ale ja bym takiej rodziny nie zgłaszała. potencjał do pracy jest, tylko chęci brak.
                    • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:13
                      Już pisałam że niepełnosprawny i nie pracuje.
                    • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:14
                      dobrze że ty masz po 1200 na dziecko plus pewnie inne dodatki i nie rozumiesz innych. Smutne to.
                      • lucy-luka Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:19
                        mam po 1500 na dziecko + pensję, jak tak bardzo zazdrościsz to też możesz tak pracować. udaj się do najbliższego MOPSu. rodzin brakuje, więc pewnie przyjmą cię z otwartymi ramionami.
                        • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:24
                          To nie musisz wmawiac ze inni maja tak samo.Dlatego chciałam zgłosic ta rodzinę gdzieś.
                          • lucy-luka Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:28
                            rozpisałam jak to wygląda od strony finansowej, nie przypominam sobie, żebym mówiła, że wszyscy mają po równo. a dziadkom radzę porozmawiać z koordynatorem pieczy w sprawie finansowania wnuków. ten niepełnosprawny ile ma lat? więcej niż 18? dlaczego do teraz nie ma renty?
                            • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:42
                              koordynator nic nie umie załatwić albo byc może nie ma więcej mozliwości zeby pomóc finansowo.
                              Niepełnosprawny jest najstarszy. W chwili obecnej jest w trakcie załatwiania orzeczenia - bo sie skonczyło - długo czeka na wizyte. Renta pewnie tak ale to koordynator nadzoruje.
                              • lucy-luka Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:53
                                w takim razie niech dziadkowie udadzą się do kierownika działu pieczy i powiedzą, że niestety koordynator im nie pomaga, a tej pomocy potrzebują. skoro było orzeczenie po 18 roku życia, to była i renta. szkoda, że dziadkowie nie dopilnowali ciągłości, bo to ułatwia wiele rzeczy. jest też wiele fundacji pomagających rodzinom zastępczym, warto, żeby dziadkom ktoś pomógł się w tym odnaleźć (chociażby Ernst & Young)
                                • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 14:24
                                  koordynator twierdził że albo pieniądze 600 albo renta. Skonczył się uczyć pieniędzy nie odtrzymał a renta nie wiem co dalej. Narazie nie ma, bo nie ma orzeczenia, w trakcie załatwiania.
                • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:12
                  naprawdę na 3-ch chłopaków czyli po 400 zł na głowe?
                  Nawet na jedzenie nie starcza. Powaznie. Moge Cię umówic do nich jakbyś chciała pomóc.
                  Smutne to co piszesz.
            • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:07
              a te 500 na kazde dziecko to kto wypłaca? bo oni nie mają tego. Chyba że masz na mysli 500 plus ale chłopaki mają 18,20,21
              • lucy-luka Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:09
                500 + jest na dzieci do 18 lat, a chłopcy dorośli więc mogliby ruszyć się do pracy, a nie siedzieć na głowie dziadkom.
                • 1diagnoza1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:11
                  dwojez nich się uczy, trzeci jest niepełnosprawny i ma tylko 153. Nie ma jeszcze renty, ale chyba będzie załatwiał, nie nadaje sie do pracy.
                  dziadkom jest cięzko.
                  • lucy-luka Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:14
                    to trochę zmienia postać rzeczy.
        • szmytka1 Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:03
          1000 ma rodzina sprawująca pieczę zawodowo, jesli rodzina spokrewniona, wtedy to 660 zł. Tak przeczytałam tutaj: rodziny.interwencjaprawna.pl/prawo/informacje-prawne/opieka-zastepcza/
          • lucy-luka Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:06
            niekoniecznie zawodowo, rodzin, które dostają pensję za pracę jest garstka, zdecydowana większość to rodziny, które nie dostają grosza za wykonywaną pracę, tylko pieniądze na utrzymanie dziecka.
    • echtom Re: Szlachetna Paczka 08.11.16, 13:57
      Tak trochę ogólnie - zawsze byłam sceptyczna wobec Szlachetnej Paczki, ale rok temu zaangażowała się w to moja córka, dowiedziałam się od niej trochę więcej, jak to działa, i stwierdziłam, że to jednak całkiem sensowny projekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka