Dodaj do ulubionych

Szarości i brązy

07.10.16, 22:29
Co jest złego w takim połączeniu? Co rusz, czytam na forum w wątkach dotyczących urządzania wnętrz, żeby absolutnie nie łączyć tych dwóch kolorów... A ja stoję w obliczu remontu dużego pokoju i, kurczę, wymyśliłam sobie szare ściany, ale meble mam w plebejskim kolorze wenge i komplet wypoczynkowy brązowo-beżowy. No i teraz nie wiem. Zasiałyście ziarno niepewności tongue_out
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Szarości i brązy 07.10.16, 22:56
      A wenge to jaki, bo pierwsze widzę?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Szarości i brązy 07.10.16, 22:59
        Taki bardzo ciemnobrązowy.
        • taki-sobie-nick Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:03
          mebloscianka_dziadka_franka napisała:

> Taki bardzo ciemnobrązowy.

To on jest plebejski? Ciekawe. Niech ja się rozwinę w zakresie trendów, a jaki to jest elitarny? W stylu szwedzkim, tylko drogo?
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:06
            Tak mi się wydaje big_grin Też przewijało się w różnych wątkach, że wenge jest be i odniosłam wrażenie, że ematka gardzi meblami wenge smile
            • triismegistos Re: Szarości i brązy 08.10.16, 11:13
              Nie wiem, czy plebejski, ale mi się nie podoba, nudny jest. Moim zdaniem orkors, w dodatku z dużym uogólnieniem, bo widziałam też ładne wengowe meble.
            • shell.erka Re: Szarości i brązy 08.10.16, 18:39
              Wenge się poprostu przejadlo. Za 5 lat wszyscy będziemy rzygać bielą i szarym smile
      • fifiriffi Re: Szarości i brązy 08.10.16, 14:38
        taki-sobie-nick napisała:

> A wenge to jaki, bo pierwsze widzę?

www.google.pl/search?q=meble+wenge&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj9rtDfnMvPAhWBFywKHXiSB30Q_AUICCgB&biw=1920&bih=969
    • kadfael Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:01
      Złego nic nie jest. Tylko będzie źle i smętnie wyglądać. Ale z drugiej strony - jak Tobie się podoba i Ty tam mieszkasz, to przecież możesz sobie wybrać kolory, jakie Ci się tylko podobają.
      • taki-sobie-nick Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:03
        kadfael napisała:

> Złego nic nie jest.

Nic nie ma. Też sądzę, że smętnie, ale jak autorka chce.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:04
        A jak będą kolorowe, weselsze akcenty? Bo akurat smętność mi nie przeszkadza, myślałam, że bardziej chodzi o to, że to jakieś kolorystyczne faux pas big_grin
        • klamkas Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:09
          A tam, ODPOWIEDNIE odcienie szarości i brązu, plus kolorowe akcenty mogą wyglądać bardzo dobrze. Mam pokój w takiej kolorystyce, plus zielone, turkusowe i fioletowe akcenty - wygląda bardzo dobrze. ALE... ważne też jest oświetlenie (to naturalne i sztuczne) - u mnie pokój bardzo jasny, a po zmroku - nie posiada "głównego światła", są lampy, lampki i kinkiety. Znaczenie ma też barwa światła - inaczej szarości wyglądają pod ledami, inaczej pod klasyczną żarówką.
    • mikams75 Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:06
      jesli juz laczyc cieplek kolory z zimnymi to w bardziej kontrastowym zestawieniu, inaczej bedze to wygladac nijak.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:08
        Hmm, w takim razie ciemne meble z jasnym, ciepłym odcieniem szarego powinny wyglądać ok?
        • solejrolia Re: Szarości i brązy 08.10.16, 12:37
          Teoretycznie, owszem, powinny.
    • kkalipso Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:17
      Co do połączenia szarości i brązów to się nie wypowiem bo może i racji trochę mają. A ogólnie mówiąc to powinnaś wypierdzielić wszystko, wydać oszczędności, jak nie masz bierzesz kredyt, ciężarówką do Ikea i kupuj cokolwiek oby białe/asymetryczne do tego na allegro jakiś mebel z PRL i poduchy z sową bodajże. Modnie i na czasietongue_out
      • taki-sobie-nick Dlaczego powinna wydać oszczędności 07.10.16, 23:20
        i "wyp...elić" wszystko?
        • kkalipso Re: Dlaczego powinna wydać oszczędności 07.10.16, 23:24
          Tak najczęściej radzą, niestety, a ja tylko żartowałamuncertain
        • aankaa Re: Dlaczego powinna wydać oszczędności 07.10.16, 23:26
          żeby było modnie i na czasie tongue_out
    • snakelilith Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:18
      Totalna bzdura. Zasady łączenia kolorów są dla ludzi, którzy nie mają własnego wyczucia estetyki. By nie wyszła im jakaś kolorystyczna kakofonia. Ale brązowy z szarym może wyglądać odlotowo, ja lubię takie zestawy.

https://www.beton-hartmann.de/uploads/pics/FM-Altstadtpf-ge-grau-braun-anthrazit.jpg
      https://static.livingathome.de/bilder/a5/3c/6719/article_image_medium/2012-10-65-baeder-grau-braun.jpg https://www.moebel-und-garten.de/moebel/Basilicana/Polsterstuhl-in-Grau-Braun-Eiche-Sonoma-(2er-Set)-von-Basilicana-9059142.jpg?w=400 https://s1h.roomido.com/bilder/q300/bigsofas/modern/modulsofa-viborg-grau-braun-5758314504161.jpg
      Tu jeszcze parę innych przykładów:
      freshideen.com/farben/wohnlandschaft-in-braun-grau.html
      I zawsze możesz dodać do tego jakiś inny mocny akcent kolorystyczny (limonka, fuksja, turkus albo granat) jak całość wygląda zbyt mdlło.
      • piepe Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:27
        Ale wenge to nie jest brązowy, tylko czarny lub grafit z minimalną domieszką zimnego brązu. Z średnioszarą scianą będzie wyglądał ponuro. To co pokazujesz to jest dąb lub inne jasne odcienie drewna w połączeniu z szarym.
        • klamkas Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:40
          A co broni wpleść jasnodrewniane dodatki do zestawu wenge + dowolna szarość?
        • snakelilith Re: Szarości i brązy 08.10.16, 00:17
          Dokładnie jak krzesło i skórzana ława do siedzenia z mojego trzeciego zdjęcia. I nie było moją intencją bawienie się w dobieranie dywanu do szafy autorki wątku, a tylko pokazanie, że brązy (w różnych odcieniach) można kombinować z szarością. Jasne jest też, że do ciemnych mebli nie dobiera się grafitu, by mieć urok piwnicy, a coś jaśniejszego, jasny szary, oraz jasne drzewo jak np. brzoza, sosna, świerk, albo klon. Ciężkim brązom można odjąć też mroczności łącząc je z lekkimi srebro- aluminiowymi stolikami, regałami, czy krzesłami. I w przeciwieństwie do ciebie nie dusiłabym brązowych mebli ciężkimi zasłonami i dywanami, a zrobiła jasno drewnianą wykładzinę i wpuściła do pomieszenia światło zawieszając na oknach co najwyżej jasne (białe, jasnoszare, srebrne) żaluzje.
          • piepe Re: Szarości i brązy 08.10.16, 00:52
            snakelilith napisała:

> brązy (w różnych odcieniach) można kombinować z szaroś
            > cią.

Ale nie mamy do czynienia z brązami, tylko z czernią i grafitem na meblach. A w połączeniu ze średnią szarością na ścianach wyjdzie bunkier. Niezaleznie od tego, ile dodasz do tego rzeczy jasnodrewnianych, których nie powinnaś dodawać, bo mamy wenge, które mimo że czarne, i tak sie będzie gryżć z każdym innym drewnem.
            • snakelilith Re: Szarości i brązy 08.10.16, 01:18
              Wenge to nie jest ani grafit, ani czarny. Co najwyżej kawowy. Wrzuć sobie do googla jak nie wiesz. I nie wiem dlaczego upierasz się przy tych średnich szarościach na ścianach. Nigdzie takich nie proponowałam. Na ściany stosuje się zwykle jasno szare odcienie. I tobie wenge może się gryźć z innym drzewem, mnie się nie gryzie.

https://www.annex.de/images/7/T05_Massivholztisch_Eiche_Wenge_gebeizt.jpg
              https://lh3.googleusercontent.com/proxy/TfNN_KPHP2Mwu-hskhhNk-ZvlctbzQQmgpes4ByAs5e0ZXqpVP3mP7k4tZOW7B8IpWd37ifjV-M1AlIAyll8k_1ufslyMlV9faaEusWQ5kO90kqSXC6RADIJO5cU7QPHAhdbZWd3QUagEZSTPSpKmcDi62ik3O4zFAUa9cKa42LlTxpycumYHkEwWBUENY7Jzw7TnmstPLBuEEVGo1N2webuu_wVWxKZx3brK286VXJuqQefi8N9h5yOxlwEgXCnf-RIyQ0eHtPMdOezLCiMrKRIdXE1eVhunyddeu7ULO__px6h_XKuXU4diHTiEOvKeRwI--ggXKrPzl3SLDayxJS-ZYPv=w506-h298 https://i.ebayimg.com/images/g/IvYAAOSw-W5UuQcz/s-l300.jpg
        • gat45 Re: Szarości i brązy 08.10.16, 14:52
          piepe napisał(a):

> Ale wenge to nie jest brązowy, tylko czarny lub grafit z minimalną domieszką zi
          > mnego brązu.

Nie jest brązowy ?
          pl.wikipedia.org/wiki/Wenge
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d9/Wenge01.jpg/220px-Wenge01.jpg

Chociaż rzeczywiście polscy meblarze nazywają "wenge" nieco ciemniejszy odcień brązu. Ale zawsze brązu. Ciepłego.
    • piepe Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:22
      Moze chodzi o to, że uzyskasz efekt ciemnej nory, jeśli kolor ścian nie będzie odpowiednio jasny, czyli prawie biały.

Problem polega na tym, że czarne i grafitowe kolory nalezy mocno dawkować we wnętrzach - raczej jako 1-2 detale, a nie kolor mebli, ewentualnie wręcz przeciwnie, ale wtedy strefowo - czarne ciagi kuchenne czy też ściany. A nie nadźgane czarnymi meblami "od kompletu" w pokoju małym czy duzym - żaden kolor ścian nie zniweluje efektu wystawki z Bodzio Meble.
      Do czarnych mebli będzie pasował kolor ścian biały, ewentualnie bardzo jasnoszary (zwłaszcza jeśli masz białe drzwi), ale w ramach ratowania sytuacji należałoby zrobić przeciwwagę, czyli dać mocniejszy akcent kolorystyczny w dodatkach. Tylko nie chodzi mi o wazoniki, podkładki, doniczki i inne bzdety - potrzebne są duże powierzchnie w zdecydowanym kolorze, np dywan lub zasłony (mięsiste i ciężkie), dobrze sobie radzi z wenge kolor turkusowy lub niebieski, ale najlepiej zgaszony, mało oczojebny, ciężko dostępny. Jesli kanapa beżowa, reszta dodatków w beżowym. Nie należy przesadzać z tym akcentem kolorystycznym - dywan lub zasłony stykną, ewentualnie 1 duży wazon.
    • inguszetia_2006 Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:30
      Witam
      Nie ma nic złego, tylko szybciej się przejada. Wszystkie monokultury się przejadą szybciej. Poza tym łatwiej jest dokupić/wymienić meble, sprzęty, akcesoria etc. jak wnętrze jest kolorowe i eklektyczne. Mam jeszcze takie spostrzeżenia natury ogólnej, że w polskim klimacie trzeba się w domu "dogrzać" kolorem.
      Pzdr.
      Ing
      • snakelilith Re: Szarości i brązy 08.10.16, 00:32
        Nie każdy czuje się dobrze w kolorach. Moje wnętrza muszą być minimalistyczne inaczej mnie przytłaczają, dlatego kombinuję tylko jasne kolory, jak jasne drzewo, złamana biel, szarości i beże. A żeby nie było nudno i dla dodania ciepła kombinują to chętnie z terrakotą i roślinną zielenią. Oraz do tego parę dodatków w srebrze, złocie i czerni, w zależności od pomieszenia. Kiedyś chciałam sprawić sobie ciemno oliwkową albo konjakową kanapę ze skóry w stylu chesterfield, ale do takich ciemnych kobył to trzeba mieć olbrzymi salon.
      • shell.erka Re: Szarości i brązy 08.10.16, 18:48
        What? Chyba właśnie o wiele łatwiej odmienić wnętrze ogólnie stonowane. Wystarczy zmiana koloru dodatków, które są zwykle tanie. Poduszki, kocyk, ramki z fotkami, dywanik, wazon itp itd.
        Miałam raz niebieska sypialnie. Ściany, szafa i łóżko - niebieskie + białe panele.
        Było pięknie. Po roku czułam się jak w akwarium. Złota narzuta sprawiła, że było wsiursko, żółte dodatki - oczojrbne..., białe - nudno.
        Potem sypialnia była czerwona. Podłoga biała. Dobierz do tego dodatki inne niż biel i czerń. Powiesiłam obraz z zielonymi motywami... Rzyg.

A do jasnego szarego brąz pasuje jak najbardziej. Srebrne dodatki do tego i jest git.
    • 21mada Re: Szarości i brązy 07.10.16, 23:47
      A dlaczego szare sciany? Nie mozesz zrobic bialych?
      • 21mada Re: Szarości i brązy 08.10.16, 00:05
        No i ten wypoczynek brazowo-bezowy... Dlaczego? Zeby do wszystkiego pasowalo? To tak jak z czarnymi butami, bo do wszystkiego pasuja. do nich oczywiscie czarna torebka. I tak powoli, okazuje sie ze cala jestes na czarno.
        Wymien te kanape na jakas turkusowa albo zolta i bedzie git.
        • shell.erka Re: Szarości i brązy 08.10.16, 18:52
          Uhmmm a po roku będzie zamykać oczy na jej widok
          • 21mada Re: Szarości i brązy 08.10.16, 19:55
            To kupi pokrowiec. Serio, robicie wszystko na bezowo, bo moze za 20 lat sie opatrzy?
            • shell.erka Re: Szarości i brązy 09.10.16, 08:17
              Serio to nie stać mnie na wybulanie 5 tysi (tyle kosztowało ostatnie malowanie całego mieszkania z farbami) co dwa lata, nie stać na wydawanie 5-12 tysi (taki mniej więcej rozstrzal cenowy sensownych sof) na nowe kanapy i nie stać na wymianę mebli co 2-3 lata.
              Więc tak, inwestujemy raczej w klasyczną bazę, zmieniamy wygląd dodatkami.
              • shell.erka Re: Szarości i brązy 09.10.16, 08:19
                Ps. W modzie stosuje te zasadę tak samo. Droższe (nudne wg ciebie zapewne) bazy typowo klasyczne (czerń, bez i szary).
                Tanie sezonowe "hity", które po roku i tak będą passe albo zbyt opatrzone.
    • rozwiane_marzenie Re: Szarości i brązy 08.10.16, 07:52
      Masz rację, że się gryzą i nie pasują do siebie. To na tej zasadzie czy założyłabyś brązową bluzkę i szarą spódnicę/spodnie? Raczej nie, bo nie wyglądałoby to dobrze.
      • snakelilith Re: Szarości i brązy 08.10.16, 14:05
        No przestań.
        Brązowa spódnica, szara bluzka:
        https://blog.tchibo.com/wp-content/gallery/blogs.dir/1/files/british-style/dreamseverybodyhasthem-blogspot-comgeandert.jpg

Szara sukienka, brązowy płaszcz i brązowe dodatki:
        https://dvuifktgrlu5d.cloudfront.net/images/outfits/5151653/fuer-den-herbst_web.jpg https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/14/89/e2/1489e24fce5811a2adb44a817553dbc2.jpg

Michael Kors 2014
        https://journal-cherry.ru/wp-content/uploads/2015/06/aHR0cCUzQSUyRiUyRmdyZWVrZ29kZGVzc2lueW91LmZpbGVzLndvcmRwcmVzcy5jb20lMkYyMDE0JTJGMDElMkZtaWNoYWVsX2tvcnNfc3ByaW5nXzIwMTRfY29sbGVjdGlvbl8xLmpwZyUzRnclM0Q2NDAlMjZoJTNENDgw.jpg
        • rozwiane_marzenie Re: Szarości i brązy 08.10.16, 15:24
          Dla mnie nie do przyjęcia takie zestawienie, koszmarne ohydy. Nigdy bym takich zestawów nie założyła ani u kogoś mi się to też by nie podobało.
      • drosetka Re: Szarości i brązy 08.10.16, 16:01
        co za bzdury, szarości i brązy to teraz bardzo modne połączenie w modzie, sama teraz tak noszę sukienka szara , kurteczka też szara, do tego buty kozaki przejściowe kolor jasny brąz, dodatki torebka i komin w kolorze bezu i jest to super zestawienie!zresztą to nie tylko moje odczucie bo ostatnio kobitki w pracy mi powiedziały ze fajnie wyglądamtongue_out
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Szarości i brązy 08.10.16, 19:15
          No więc właśnie. Dla mnie taki zestaw zawsze uważałam za jak najbardziej udany. W końcu to dwa neutralne kolory - trudno, żeby się gryzły.
        • 21mada Re: Szarości i brązy 08.10.16, 19:58
          To ze cos jest modne nie znaczy ze jest ladne. Za kilka lat zobaczysz sie na zdjeciach i pomyslisz: jak ja moglam sie tak ubrac! Ubrania z lat 80tych tez kiedys byly modne. To zaden argument.
          • snakelilith Re: Szarości i brązy 08.10.16, 23:27
            A mnie się ubrania z lat 80-tych akurat podobają. Oglądam sobie stare odcinki Miami Vice i podziwiam ciuchy. Owszem, to nie jest teraz modne, więc dla wielu brzydkie i nie do przyjęcia, ale od estetycznych ignorantów nie wymagam by podobało im się więcej niż to co noszą akurat małolaty na ulicy. I żeby nie było, ładne są także ubrania z lat 20-tych, 30-tych, 40-tych- 50-tych, 60-tych- 70-tych i tak dalej. W każdej epoce są ładne rzeczy. Kolory też można dobierać w interesujący sposób albo korzystać z oklepanych kombinacji dla kreatywnie upośledzonych.
    • butch_cassidy Re: Szarości i brązy 08.10.16, 08:14
      A nie będzie zbyt ponuro? Może dodatkami ożywić czy rozjaśnić?
      W takim pomieszczeniu widziałabym też dużo roślin doniczkowych.
      I mech podobno ostatnio modny w wystroju wnętrz smile Ściana z mchu by pasowała kolorystycznie wink

Dla mnie osobiście takie połączenie jest właśnie ponure. Ale też pewnie zależy od aranżacji, całości.
      • nuta15 Re: Szarości i brązy 08.10.16, 10:07
        Jeżeli szary, to bardzo jasny , jak najjaśniejszy w tym dywaniewww.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60229033/ i przy beżowo - brązowym komplecie wypoczynkowym trzymałabym się takiej stonowanej skandynawskiej kolorystyki z dużą ilością jasnych dodatków. Dla ożywienia można dodać zgaszone odcienie niebieskiego , zieleni .
        Albo kolor ścian złamana biel i dodatki w korach - błękitny, brudny róż.
      • stephanie.plum Re: Szarości i brązy 08.10.16, 14:28
        a ściana z grzybem...?
    • ivaz Re: Szarości i brązy 08.10.16, 10:15
      moja kuchnia jest w takiej kolorystyce
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/uc/ya/bphf/1jKBjBF1O0clCrJnpB.jpg
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Szarości i brązy 08.10.16, 11:21
        O, właśnie takiego koloru mam meble smile I bardzo ładna kuchnia smile
    • ula.jakubowska Re: Szarości i brązy 08.10.16, 12:59
      szarości i brązy,akurat te zestawienie jest bardzo często używane przez architektow wnętrz.
      ale wiesz,ematka i tak wie lepiej,heheh.
      Olej je i rob wg własnego uznania i upodobaniasmile
    • stephanie.plum Re: Szarości i brązy 08.10.16, 14:27
      atam chrzanić, dawaj te szare ściany, tylko nie jakieś ziemiste czy ciemne. meble doprawdy nie muszą być pstrokate.

moim zdaniem na szarym tle wszystko wygląda O WIELE LEPIEJ, kolory po prostu promienieją.
      ja bym postawiła na kilka kolorowych akcentów i relaksowała się w tej burej ponurości, aż miło.

wyjątek - jeśli masz bardzo ciemno w salonie, typu malutkie okna od północy, czy coś.
      • aniani7 Re: Szarości i brązy 08.10.16, 14:35
        Przy tym zawsze istniej możliwość całkowitego przearanżowania, wystarczy tylko wymienić dodatki, np. z zielonych na pomarańczowe.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Szarości i brązy 08.10.16, 15:50
        Ufff, kamień z serca ;D
    • aniani7 Re: Szarości i brązy 08.10.16, 14:34
      Ja mam dużo szarości i brązów, czyli kolorów ziemi, wygląda to wg. mnie świetnie, bo odcienie są odpowiednie.
    • drosetka Re: Szarości i brązy 08.10.16, 16:07
      ja mam ścianę w pokoju w kolorze szarym dokładnie zimowa poświata bodajże, i na tym tle długi stolik rtv drewniany, wygląda ok, ale marzę o przemalowaniu go na biało, bo teraz uwielbiam połaczenie szarości z bielą, a mąż narazie fuka jak o tym wspominam, muszę małymi kroczkami go przekonaćsmile
    • vaikiria Re: Szarości i brązy 08.10.16, 16:09
      Lubię połączenie szarości z naturalnym jasnym drewnem, nie wiem czy to się łapie w brązy.
    • glowa_do_wycierania Re: Szarości i brązy 08.10.16, 16:30
      Kochana, nie idź tą drogą. Po pięciu latach życia w różnych odcieniach szarości, całej rodzinie udzielił się depresyjny klimat. W mieszkaniu wygląda, jak w norze.
      Jeśli jesteś mocno napalona na te szarości rozważ odcień taupe, wydaje się być najbardziej "optymistyczny". Oczywiście, zrobisz jak będziesz chciała, ale przestrzegam wszystkich przed zafundowaniem sobie, na własne życzenie długotrwałej doliny w imię "elegancji i minimalizmu". Podejmij dobrą decyzję.
      • vaikiria Re: Szarości i brązy 08.10.16, 16:34
        Ale to przecież zależy od wielu czynników. Ja mam pracę pełną bodźców wszelkiego rodzaju i do odpoczynku potrzebuję przestrzeni, która mnie wycisza. Poza tym człowiek często intuicyjnie wybiera takie otoczenie, jakiego w danym momencie potrzebuje. Jak urządzałam poprzednie mieszkanie to miałam taki moment w życiu, że kojące biele i szarości były dla mnie strzałem w dziesiątkę, choć styl akurat był daleki od elegancji. Poprzedni właściciele najwyraźniej mieli odmienne potrzeby, bo mieszkanie było wymalowane w czerwienie i pomarańcze smile
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Szarości i brązy 08.10.16, 19:17
        Ale mam zamiar pomalować tak tylko jeden pokój! Zresztą jak na razie nikt nie dostał depresji od śliwkowej sypialni, więc chyba jakieś ciepłe, jasne szarości zniesiemy suspicious
        • klamkas Re: Szarości i brązy 08.10.16, 19:46
          Oczywiście, że zniesiecie. A jak zrobi się wam smutno, to łatwo dobierzecie dodatki w wesołych kolorach.
        • glowa_do_wycierania Re: Szarości i brązy 08.10.16, 20:14
          smile Będę trzymała za Was kciuki
    • paloma_blauwinder Re: Szarości i brązy 08.10.16, 23:10
      Wszyscy malują teraz ściany na jasnoszary, więc podejrzewam, że o taki ci chodzi. Z brązem "drewnianym" wygląda to całkiem spoko, możesz malować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka