21.10.16, 10:21
Warto?
Tak sobie wlasnie patrzymy i urzekl nasz apartament w miasteczku Capitana. Znacie to miasteczko?
Za przemawialby fakt, ze niedaleko lotniska (moje dzieci strasznie choruja w aucie i autobusie)
I co w ogole warto zobaczyc na Sardynii`?
Obserwuj wątek
    • koronka2012 Re: Sardynia 21.10.16, 20:15
      Bardzo warto. Objechałam górę, tzn. północne wybrzeże, pięknie jest, fantastyczne formy skalne. Są lasy korkowe, gdzieś koło Olbii stada flamingów, niestety dość daleko od płotutongue_out
    • hermenegilda_zenia Re: Sardynia 21.10.16, 21:40
      Ja również polecam, jedno z niewielu miejsc, gdzie pozostał ogromny niedosyt, że nie zdążyłam wszystkiego zobaczyć i na pewno zamierzam tam jeszcze wrócić. Ja również mam "odhaczoną" północną część wyspy i na przyszłość będę obstawiać południe. Poza tym było to jak dotąd jedyne miejsce (a piszę to, jako osoba pracująca ładnych parę lat w koncernie turystycznym) gdzie hotel z wykupionym wyżywieniem serwował posiłki a la carte (codziennie inne lokalne dania z sezonowych produktów do wyboru), a nie bufet. Normalnie za taki wypas w hotelu płaci się dodatkowo, albo w ramach pobytu z restauracji a la carte można korzystać raz na tydzień - tutaj było to w standardzie. Do dziś wspominamy Sardynię jako jedną z niespodziewanych rewelacji kulinarnych.
      • swiezynka77 Re: Sardynia 13.01.17, 09:37
        mogę prosić o namiar na hotel?
    • klubgogo Re: Sardynia 21.10.16, 21:53
      Chcesz dzieci zabrać na betonową plażę tylko dlatego, że blisko lotniska? Najpiękniejszy zakątek Sardynii to Cala Gonone, 2,5 godziny od Alghero, podobnie od Cagliari, ale to urocze miejsce i warte spędzenia tam co najmniej kilku dni. Skaliste wybrzeże, maleńkie piaszczyste plaże, do których dopływają tylko statki. Z Cala Gonone można odbyć fajne wycieczki do okolicznych grot i dłuższą wycieczkę na La Maddalenę i Porto Cervo, gdzie bywają gwiazdy mniejsze i większe.
      • straggly Re: Sardynia 21.10.16, 22:18
        Tak, tylko zapomniałaś dopiesac że jdezie sie przez te pare godzin przez góry serpetynami. Ani ja ( w ciązy wówczas), ani mój trzyletni synek nigdy nie wymiotujących nie daliśmy tego rady bez postoju w krzakach przejechac. Ale warto było, widoki i plażyczki genialnesmile
        • astomi25 Re: Sardynia 21.10.16, 23:12
          A polecicie jakies fajne miejsce max godzine drogi autem od lotniska? Nie chce wcale dzieci zabierac na "betonowa pustynie", ale rownie mocno nie chce miec koszmaru zamiast urlopu. Dzieci rzygaja na potege, zadne leki nie dzialaja. Bedac na teneryfie, nie zwiedzilismy nawet polowy tego co zamierzalismy...tez drogi krete i rzyg byl po paru minutach juz.
          No niestety...Jak droga prosta i niekreta to troche wytrzymaja. Innych tras sie niestety nie podejmujemy.
          • eliszka25 Re: Sardynia 22.10.16, 00:00
            moim zdaniem praktycznie wszystkie miasteczka na sardynii sa urocze i warto po nich polazic. jest mnostwo plaz i mozna codziennie wylegiwac sie na innej. cala gonone tez bym polecila, bo faktycznie urocze, ale dojazd, to naprawde wijace sie serpentyny, wiec jesli dzieci tak zle znosza jazde samochodem, to moze dacie rade doplynac? jesli juz bedziecie w cala gonone, to polecam odwiedzic rowniez aquario di cala gonone, czyli oceanarium. nie jest imponujace pod wzgledem wielkosci, ale warto zobaczyc, bo pomyslane z glowa. na koniec jest frajda dla dzieciakow, bo mozna poglaskac zywe rekiny w odkrytym basenie. wprawdzie rekiny, to jeszcze jakies 30-centymetrowe bobaski, ale dotkniecie zywego rekina wywoluje gesia skorke smile

jesli chcecie zobaczyc cos oprocz plaz, to polecam wyprawe nieco w glab ladu i obejrzenie ktoregos z nuragow, czyli starozytnych osad pierwszych mieszkancow sardynii, robia wrazenie. moim dzieciakom podobaly sie tez swiatynie wody i groby olbrzymow, ktore w sumie nie sa grobami zadnych olbrzymow, tylko starozytnymi mogilami zbiorowymi. jest tez calkiem sporo zamkow, ktore warto zobaczyc, ale to wszystko wiaze sie zwykle z krotsza lub dluzsza podroza samochodem. warte zobaczenia sa tez wyspy magdaleny i santa teresa di gallura, ale to jest calkiem na polnocy. mysle jednak, ze z cagliari spokojnie mozna tam doplynac wynajeta lodzia lub sa jakies wycieczki lodziami. mozna tez poplywac do roznych plaz dostepnych tylko z moza i licznych na poludniu grot.

warty zobaczenia jest tez wawoz gola su gorroppu, ale to jest wycieczka naprawde na caly dzien i raczej nie dla kogos, kto w ogole nie chodzi po gorach. zobaczyc warto, ale z cagliari samochodem jest dluga jazda, wiec nie wiem, czy dacie rade. jednak 400 m sciany wawozu robia naprawde niesamowite wrazenie.

w samym cagliari warto pozwiedzac centrum. jest co ogladac: przyportowa via roma, pozostalosci castello i murow obronnych, bastione saint remy, kathedrale santa maria, plac niepodleglosci z tore di san pancratio czy wreszcie cittadella del musei i muzeum archeologiczne czyli museo archeologico nationale.

ech, wrocimy jeszcze na sardynie, bo tyle rzeczy nie zdazylismy zobaczyc smile
    • solvig Olbia czy Cagliari? 11.01.17, 19:15
      Poradźcie drogie miłośniczki Sardynii - Olbia czy Cagliari?
      Bilety lotnicze z Berlina w porównywalnej cenie, no trochę drożej do Cagliari.
      Nie wiem na którą destynację się zdecydować. My lubimy pozwiedzać (wynajmiemy samochód), a dzieciary lubią suszyć tyłki na piaseczku wink. Z samochodem wszędzie będzie ok? Piasek dostaniemy w każdej części wyspy?
      • aka10 Re: Olbia czy Cagliari? 11.01.17, 19:31
        Kilka lat temu lecialam do Cagliari i stamtad samochodem do Villasimius. Bardzo mile wspominam. Ladna okolica, plaze, widoki. Kilka razy bylismy w Cagliari, polecam ich Teatro Lirico di Cagliari. Mieszkanie tam (domek letniskowy) zamawialam przez "Wimdu".
        • solvig Re: Olbia czy Cagliari? 12.01.17, 07:46
          Zatem początek wątku głosy zadowolenia dla północnej części, a koniec dla Cagliari - nie rozczarujemy się i tu i tu. Też korzystam z wimdu, housetrip i innych temu podobnych. Widzę, że oferta noclegowa też bogata. Będzie dobrze smile.
          • astomi25 Re: Olbia czy Cagliari? 12.01.17, 08:05
            Domek zarezerwowalismy jednak nie w Capitana a Villaputzu wink
            Mam nadzieje ze bedzie dobrze.
            • dzidzia_ch Re: Olbia czy Cagliari? 12.01.17, 08:48
              Sardynia to moja miłość od pierwszego wejrzenia smile.
              Byliśmy na północy koło San Teodoro.
              Auto pożyczyliśmy na lotnisku w Olbii na dwa tygodnie dzięki czemu zwiedziliśmy trochę i objechaliśmy większość plaż.
              Mój synek to również popisowy rzygacz więc część z dalszych wycieczek musieliśmy niestety odpuścić .
              • dzidzia_ch Re: Olbia czy Cagliari? 12.01.17, 08:52
                Moja sąsiadka była w miejscowości Santa Teresa Gallura na północy.
                Byli zachwyceni miasteczkiem i przepiękną plażą.
      • eliszka25 Re: Olbia czy Cagliari? 12.01.17, 18:51
        jesienia bylismy w okolicach olbii, ale objechalismy spora czesc wyspy. piaszczystych plaz jest chyba nieco wiecej na polnocy, ale na poludniu tez bez problemu znajdziesz, wiec to chyba nie ma wiekszego znaczenia. ja sie w sardynii zakochalam, maz i dzieciaki tez, wiec raczej jeszcze wrocimy. moim zdaniem cala wyspa jest po prostu piekna i nie ma wiekszego znaczenia, czy wyladujesz na polnocy, czy na poludniu, bo i tu i tu znajdziesz zarowno plaze, jak i fajne miejsca do zwiedzenia. poludnie jest bardziej gorzyste i czesto gory "wchodza" praktycznie do morza, wiec plaze bywaja naprawde bardzo malownicze. za to na polnocy wiecej jest plaz ciagnacych sie kilomatrami, co tez ma swoj urok. najdluzszy spacej po naszej ulubionej plazy trwal 2 godziny i nie dotarlismy do konca, ale za to uzbieralismy ze 2 kg muszli wink.
    • norra.a Re: Sardynia 12.01.17, 19:39
      Na mnie największe wrażenie zrobiła Cala Murtas - między Tertenią a Villaputzu, trzeba dojechać około 2km, ale na początku września nie było ani jednej osoby na plaży, a widok rozciągał się na dobre 2km w każdą stronę. Przepiękna plaża Biderosa - z dziennym limitem turystów i bardzo drobnym różowym piaskiem. W miarę blisko z lotniska w Cagliari jest do Solanas, spokojna turystyczna miejscowość z szeroką plażą, ale już bez takich wielkich emocji. Okolice Villasimius oraz wspomnianej przez kogoś Cala Gononr bardzo ładne, ale zatłoczone, co dla mnie akurat wielki minus. Posada, Budoni, San Teodoro fajne jako miejsce na rodzinny, spokojny pobyt z plażami, na które nie potrzeba długo dojeżdżać. Do zwiedzania najbardziej zauroczyło mnie miasteczko Bosa na zachodnim wybrzeżu, plaże w okolicy też urokliwe.
      • eliszka25 Re: Sardynia 12.01.17, 21:10
        zgadzam sie, co do cala gonone. bardzo urokliwe miejsce i warte zobaczenia, ale chyba zawsze jest tam tloczno. my bylismy w pazdzierniku i ludzi bylo duzo, wiec nawet nie chce sobie wyobrazac, co tam sie dzieje latem.
        • norra.a Re: Sardynia 12.01.17, 21:59
          My tam pojechaliśmy na jedną noc i tak chyba jest najlepiej - przeżyć podróż serpentynami, pospacerować i wracać w cichsze miejsce. Tłok, drożyzna, plaże takie "kurortowe". Jeszcze na romantyczny weekend można się skusić, ale z dziećmi średnio uncertain
          • eliszka25 Re: Sardynia 13.01.17, 01:09
            my tam bylismy jeden dzien, bo domek mielismy w budoni i zrobilismy sobie calodniowy wypad. pogoda byla akurat srednio kapielowa, wiec pojechalismy glownie nie dla plazy, ale bylismy tez w oceanarium i poszlismy w gory. na samej plazy bylismy dopiero poznym popoludniem. wycieczka byla w sumie fajna, a serpentyny nam niestraszne, bo mieszkamy w gorach i do domu tez jedziemy praktycznie codziennie serpentynami. gdybysmy byli dla samych plaz, to uznalabym, ze to przereklamowana sprawa, bo na plazach ludzi bylo naprawde duzo, mimo dosc kiepskiej pogody. w gorach spotkalismy juz tylko pojedynczych ludzi, a w oceanarium tez bylo calkiem luzno i moglismy poglaskac rekiny na spokojnie. moim zdaniem miejsce bardzo malownicze, ale te tlumy uncertain. nastepnym razem pozwiedzamy sobie groty, bo teraz mielismy troche malo czasu i poszlismy tylko do jednej.
            • norra.a Re: Sardynia 13.01.17, 09:19
              Z tego co mi się wydaje, to największą atrakcją jest wybranie się z Cala Gonone na rejs na plaże, które nie są dostępne z lądu - ale byliśmy z 6-miesięcznym dzieckiem, bałam się, że będzie to mocno męczące dla nas.
              Wynajęliśmy hotel w centrum na jedną noc, płacąc ponad 2x więcej niż za domek (też w okolicach Budoni) i dostaliśmy maleńki pokoik z oknem na ścianę innego budynku. W nocy skutery budziły nas do 4 rano. Wyjeżdżaliśmy niemal z ulgą smile
              • eliszka25 Re: Sardynia 13.01.17, 13:00
                tez chcielismy sobie zrobic taka wlasnie wycieczke lodzia, ale akurat mielismy pecha z pogoda, wiec zrezygnowalismy, bo i tak bysmy sie nie kapali. jednak wycieczka i tak sie udala, wiec nie zalujemy. chlopakow zafascynowalo oceanarium, ktore w sumie bylo glownym punktem programu, czyli bylo warto.
    • swiezynka77 Re: Sardynia 13.01.17, 09:38
      na marginesie - aviomarin na Was nie działa?
      • astomi25 Re: Sardynia 13.01.17, 13:06
        Na moje dzieci nic nie dziala. Niestety.
        Pozostaje chyba czekac az wyrosna, maz bardzo chorowal jako dziecko, teraz tylko na karuzele nie moze wink Jazda autem to pikus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka