Dodaj do ulubionych

Sardynia - Capo Testa

21.02.18, 11:05
Chciałabym zapytać czy są tutaj podróżnicy, którzy będąc na Sardynii wędrowali po półwyspie Capo Testa (niedaleko Santa Teresa Gallura). Wybieram się tam w czerwcu i chciałabym zdobyć trochę informacji, np. czy szlaki są tam w jakimś stopniu oznakowane, czy są trudne do przejścia (teren górzysty), ile czasu należałoby przeznaczyć. Byłabym bardzo wdzięczna za informacje.
Obserwuj wątek
    • ma.ci.ej Re: Sardynia - Capo Testa 01.03.18, 13:03
      Byłem, nie są to duże odległości. Z parkingu wiedzie szlak do dwóch plaż na pówyspie, nie sposób się zgubić. Nie jest specjalnie trudny, ale w obuwiu "plażowym" bym nie poszedł. O ile mnie pamięć nie myli (byłem tam kilka lat temu), to w jedną stronę idzie się 30-45 minut. Warto.
      Nie ma wiele ludzi, troche mieszkających tam hippisów.
      • magnolia.14 Re: Sardynia - Capo Testa 01.03.18, 14:09
        Maciej, dziękuję za informacje. Na mapie satelitarnej widzę, że przez półwysep poprowadzonych jest wiele ścieżek. Droga biegnąca obok osady Funtanaccia wydaje się oczywista, ale w moim zainteresowaniu byłyby te, które prowadzą z Valle della Luna w kierunku Cala Spinosa. Jest ich trzy i patrząc na mapę jako droga powrotna najbardziej by mi pasowała ta środkowa, ale nie jestem pewna czy nie zaskoczą mnie tam jakieś trudności i przede wszystkim czy się tam nie pobłądzi.
        • ma.ci.ej Re: Sardynia - Capo Testa 01.03.18, 15:25
          Ja byłem właśnie w Valle della Luna i na Cala Grande (idąc od parkingu przy drodze, mniej więcej stąd: ...maps/G6wGa8j5xCu). Ścieżka od parkingu jest kamienista, ale nie sprawia żadnych poważniejszych trudności. Potem idziesz ścieżką w dolinie, mniej więcej jak na tym zdjęciu: plus.google.com/photos/photo/110852866677611917027/6239000102097084322
          Przy przyzwoitym obuwiu do przejścia dla każdego. Jedynym utrudnieniem jest całkowity brak cienia a skały dość mocno się nagrzewają . Nie ma za bardzo gdzie zboczyć, ani nie ma jak się zgubić.
        • ma.ci.ej Re: Sardynia - Capo Testa 01.03.18, 15:26
          Jeszcze raz link, skąd szedłem, bo jakoś się źle wkleił:
          ...maps/G6wGa8j5xCu
          • magnolia.14 Re: Sardynia - Capo Testa 02.03.18, 18:28
            Macieju, problem w tym, że nie wiem który parking masz na myśli (jest ich na półwyspie kilka, a Twój link niestety nie działa). Najlepsza mapa Capo Testa, jaką udało mi się znaleźć w necie: www.gpsies.com/map.do;jsessionid=DAC652A62E7C3E767935DC13A69AE749.fe3?fileId=luabbmbnrbjxhsva&language=pl. Jak widać od strony Cala Spinosa prowadzą aż 4 drogi w kierunku Valle della Luna.
          • magnolia.14 Re: Sardynia - Capo Testa 03.03.18, 14:13
            Macieju,
            Udało mi się zaznaczyć na mapie trasę, którą chciałabym przebyć na Capo Testa (początek przy przesmyku i plaży Rena di Ponente, a koniec przy Cala Spinosa): www.wandermap.net/en/route/3553715-valle-della-luna-cala-grande-cala-spinosa/. "Przeszukałam internet, aby dowiedzieć się coś o zaznaczonym przeze mnie na mapie odcinku prowadzącym od "totemu" w Valle della Luna do Cala Spinosa, ale nie natrafiłam nigdzie na dokładny opis tego szlaku. Te informacje są dla mnie ważne, gdyż jestem po urazie nogi i nie chciałabym "wpakować" się w teren, który może być dla mnie ryzykowny :). Pozdrowienia Ania
            • ma.ci.ej Re: Sardynia - Capo Testa 05.03.18, 11:40
              Ta mapa wygląda zdecydowanie bardziej skomplikowanie, niż to co zastałem tam w rzeczywistości. Na pewno nie szedłem wzdłuż wybrzeża (Cala Francese) i również nie szedłem przez osadę Funtanaccia. Parkowałem przed Cala Spinosa, i chyba szedłęm czyli szedłem albo ścieżką Sentiero Cala Spinosa-Cala Grange albo Guardia del Corsario-Cala Grande (raczej tą drugą scieżką), wydaje mi się, ze przez tą furtkę:
              ...maps/MzDaEugpYgu

• ma.ci.ej Re: Sardynia - Capo Testa 05.03.18, 11:41
                Nie wiem dlaczego nie forum obcina mi linki z google maps:
                goo(kropka)gl / maps/MzDaEugpYgu
                • magnolia.14 Re: Sardynia - Capo Testa 07.03.18, 21:42
                  Będę bardzo szczęśliwa, jeśli mi się uda zrealizować wyprawę na Capo Testa. Myślę też o trekkingu do Cala Coticcio na wyspie Caprera :).
                  • ma.ci.ej Re: Sardynia - Capo Testa 08.03.18, 13:32
                    To Ci nie pomogę. Za to jeśli wybierałabyś się na Cala Goloritze (polecam) lub Cala Luna (nie polecam), to służę radami.
                    • magnolia.14 Re: Sardynia - Capo Testa 09.03.18, 11:11
                      Macieju, widzę, że jesteś prawdziwym pasjonatem trekkingów podobnie jak ja :). Cala Goloritze też by mnie interesowała, tylko jest jeden problem. Ja będę mieszkać na północy w Cannigione, na dodatek nie mam prawa jazdy, toteż może być mi trudno ogarnąć to logistycznie. Wiem, że szlak do Cala Goloritze zaczyna się na płaskowyżu Golgo i cha a nie jest oznakowany. Gdyby udało mi się zorganizować dojazd, wtedy tylko chciałabym mieć pewność, że uda się dojść do Goloritze bez błądzenia i zastanawiania się, którą ścieżkę wybrać, strasznie tego nie lubię 😉.
                      • ma.ci.ej Re: Sardynia - Capo Testa 09.03.18, 12:07
                        Dojście na Goloritze jest proste, jak raptem kilka rozgałęzień i są tam strzałki z napisem "Goloritze". Pewnym wyznaniem jest natomiast dotarcie do parkingu, łatwo zgubić się w plątaninie dróg dojazdowych, a nawigacja pomaga niewiele. Ale bez własnego dojazdu praktycznie nie masz praktycznie szans tam dotrzeć.
                        Szlak zaczyna się tu:
                        ...maps/sDxwZddUTCH2
                        goo(kropka)gl/maps/sDxwZddUTCH2
                        • magnolia.14 Re: Sardynia - Capo Testa 10.03.18, 12:29
                          Macieju, bardzo Ci dziękuję za wszystkie informacje, które na pewno będą mi bardzo pomocne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka