Dodaj do ulubionych

Nerwica czy do cholerki co ?

26.10.16, 20:26
Sieklo mnie po calosci. Serce bije jak po wysilku, boli klatka i plecy, duszno mi. Dretwieje reka lewa lekko i zatyka w uszach. Trwa od tygodnia. Lekarka wyslala mnie do laryngologa. Ja panikuje ze to jakies problemy z sercem... Ekg jest ok. Zaczelam brac magnez i inne bo mialam wczesniej jelitowke i zaczelam cwiczyc miesiac temu. Na noc mam hydroksyzyne bo inaczej nie spie. Mialam ostatnio troche stresow i ogolnie jestem nerwowa osoba.
Co mi kurcze jest?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Nerwica czy do cholerki co ? 26.10.16, 20:30
      Z pewnością bezsenność, mówię całkiem serio.

Idź do laryngologa, trzeba zbadać wszystkie objawy.

Dawno masz to wszystko?
      • marcowa_aprilla Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 06:01
        Od tygodnia.
    • mamusia1999 Re: Nerwica czy do cholerki co ? 26.10.16, 23:12
      brzmi jak ataki paniki.
      albo tarczyca ;P
      moja Mama, od zawsze okresowo nerwicowo-depresyjna, przez ostatnie miesiące męczyła się bardzo. zywcem jej lekarz leku nie mógł dobrac a ataku nerwicy byl wszak na 100% pewien. w końcu neurolog z powodu kłopotów z pamięcią, przy okazji dopplera tętnic szyjnych, podejrzaną tarczycę wykrył .
      u kardiologa była tydzień temu, objawy jota w jote jak Twoje.
      skoro nerwowa osoba jesteś, to może masz coś doraźnego? xanax, alprazolam? jak przejdzie masz odpowiedz.
      • marcowa_aprilla Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 06:02
        To bez recepty?
        • shell.erka Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 07:10
          Chciałabym 😂
          • zuleyka.z.talgaru Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 08:18
            Hrhrhr ja też smile
    • klamkas Re: Nerwica czy do cholerki co ? 26.10.16, 23:29
      Pierwsza rzecz - rodzinny, który na problemy ze snem przepisuje hydroksyzynę jest do odstrzału. Odstaw to to i zmień rodzinnego.

Co zaczęłaś ćwiczyć, o jakiej porze dnia?
      • marcowa_aprilla Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 06:01
        Crosfit, 19 raz w tyg bo zakwasy. Chcialam teraz zaczac czesciej sad u endo bylam z wynikami z kwietnia i tarczyca ok. Kurde wstaje rano, serce napitala szybko i duszno mi grr. Hydroksyzyne dal mi bo prosilam cos na uspokojenie
        • milka_milka Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 07:21
          A ciśnienie? A jak z hormonami? Bierzesz pigułki any? Albo mirena? Albo zastrzyk anty? Pytam, bo znam taki przypadek, gdzie po zastrzyku dziewczyna miała ogromne problemy z sercem i ciśnieniem, bo jej się rozjechał układ hormonalny.
          • marcowa_aprilla Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 07:31
            nie biore anty, hormony musze zbadac, ale to w czasie miesiaczki wg wskazan endo
            cisnienie w normie
      • zuleyka.z.talgaru Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 08:19
        Eee przecież hydroksyzyna to jest lajcik lajcików
        • marcowa_aprilla Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 08:30
          Czyli prosic o cos silniejszego czy po skierowanie do kardiologa i psychiatry?
          • zuleyka.z.talgaru Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 12:27
            Jak Ci pomaga zasnąć i się wyciszyć to po co coś silniejszego?
            A do kardiologa i psychiatry nie zaszkodzi pójść.
            • marcowa_aprilla Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 15:30
              Bo w dzien ledwo daje rade funkcjonowac. To nie sa dorazne ataki tylko caly dzien
              • zuleyka.z.talgaru Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 16:30
                No to inna sprawa. Rodzinny i tak nie wypisze Ci czegoś mega fajnego, bo od tego jest psychiatra. Zatem już wiesz co masz robić smile
          • klamkas Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 12:32
            Nie proś o nic silniejszego, tylko o lepszy i bardziej nowoczesny lek. A o skierowania przy okazji też smile.
        • klamkas Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 12:32
          Nie chodzi o to, że lajcik, tylko kompletnie bezsensowne stare i mało skuteczne g...
          • zuleyka.z.talgaru Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 12:37
            Mi pomaga na ku...cę serca. Łyknę 2-3 tabletki i osiągam zen...
            • klamkas Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 12:42
              Tylko w takich stanach nie chodzi o to, żeby łyknąć jak cię trzaśnie, tylko całościowo uspokoić organizm, bo ona ma objawy lękowe całodobowo, a nie napadowo.

No i to, że działa, nie znaczy, że nie ma lepszych sposobów (podobnie jak z Nimesilem, który lekarze masowo przepisują na problemy bólowe w stawach i kręgosłupie - skuteczny, działa, ale już od wielu lat istnieją na rynku skuteczniejsze i mniej szkodliwe leki).
              • zuleyka.z.talgaru Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 12:44
                Fakt, w sumie brałam hydroksyzynę przez trzy miesiące ciągiem ale w połączeniu z innym lekiem - tez miałam zen.
              • violent_green do klamkas 27.10.16, 21:09

A mogłabyś mi napisać jakie są te leki nowocześniejsze i skuteczniejsze od Nimesilu? Ładnie proszę smile
                • klamkas Re: do klamkas 27.10.16, 22:12
                  Wykrywa mi spam. Napisałabym na priv, ale nie masz aktywnego profilu.
                  • violent_green Re: do klamkas 27.10.16, 23:21
                    No tak, pocztę gazetową mam już chyba nieaktywną od stu lat.
                    A nie da się jakoś z przerwami, kropeczkami czy czymś takim tej nazwy zapisać? Jakoś może się domyślę lub wygugluję..
                    • klamkas Re: do klamkas 27.10.16, 23:27
                      o.lfen (czy cokolwiek na d.iclofenacu) + rozkurczowo/rozluźniająco s.irdalud - mam problem z kręgosłupem, ten zestaw ratuje mi życie w razie ataków (Nimesil działał świetnie, ale żołądek i wątroba odmawiały posłuszeństwa po 3 dniach).
    • klarisson84 Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 08:10
      Anemia? Z anemii mozna tez dostac lekkiej depresji i wtedy sa problemy ze snem.
      • marcowa_aprilla Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 08:33
        Problemy ze snem to wtorny problem. Stresuje sie tymi objawami. Serce kolacze a czasem wpada w takie drgania. W sobote mialam taki atak ze czulam serce jakby cale mrowialo, jakby trzepotalo i dostalam drgawek calego ciala lacznie i powiekami. Bylam przerazona ze to serce i umre. Teraz od kilku dni caly czas czuje bicie serca i dusznosc.
        • mamusia1999 Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 09:41
          no czyli klasyczny atak paniki. az takie sercowe sensacje albowiem wychodzą na EKG. dla pewności można jeszcze echo i ekg wysiłkowe zrobić. albo zmienić rodzinnego, i przetestować działanie doraźnych środków antylękowych.
          ja w kwiecie zaburzeń lękowych miałam kołatanie serca, duszność, mrowienie skóry na głowie i metaliczny smak w ustach. zeby bylo smieszniej kładąc sie spać na lewym boku. przeszło etapami (coraz krocej, słabiej az znikło) w miarę stosowania "protokołu" :
          uświadomić sobie ze to panika i nic mi nie grozi
          obserwować oddech
          obserwować przemijanie objawów
          skupić się na obserwowaniu (werbalizowac) otaczającej rzeczywistości .

nerwicowcy b. często odczuwają pogorszenie po obudzeniu. to normalne, organizm do wybudzenia używa hormonów stresu, tyle że ich w nadmiernej ilości. ja rano wstawał rozedrgana, a po obiedzie nie mogłam się nadziwić czemu.

istnieje również możliwość "wiązana": lekkie kołatanie serca możesz mieć na tle hormonalnym (np.premenopauza) a resztę załatwia panika.
          nie daj się swojej wyobraźni zwariować, traktuj ja jak konia który usłyszał kapiszona a zwiewa jak przed wybuchem armatnim wink

• marcowa_aprilla Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 08:48
      Przeszlam sie w pracy do kuchni, pogadalam i serce napitala i zadyszka sad
      • kozica111 Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 08:56
        Tętno sobie mierz, do magnezu dorzuć wapn, tylko bierz oddzielnie.Nerwicowo to wygląda, jeszcze tsh zbadaj.
      • teliszon Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 16:33
        Gdy ja miałam takie objawy,plus "przyduszalo" (moim zdaniem najlepsze określenie na to,co czułam).okazało się,ze to pogrypowe zapalenie tarczycy.
        Wychodziłam z tego z pół roku.Pójście do łazienki był wyczynem na skale zdobycia Himalajów.
        Z wynikow pamiętam tylko,ze OB miałam powyżej 100.
        Na szczęście było to 25 lat temu.Do dziś z tarczycą ok.
    • isa_bella1 Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 09:08
      A może to tężyczka utajona? Lub coś z tarczycą . Zrób tsh ,ft4.
      • isa_bella1 Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 09:10
        I jeszcze elektrolity zrób.
        • marcowa_aprilla Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 09:21
          Elektrolity i tsh robilam, dzis beda wyniki
          Dzieki dziewczyny smile
          • asia06 Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 20:50
            Pamiętaj, że magnez we krwi zawsze będzie wychodził ok. Organizm wyciąga sobie magnez z kości, aby tylko utrzymac poziom we krwi. Jeśli magnez bedzie na poziomie bliskim dolnej normy, to masz prawdopodobnie niedobory.
    • best_bej Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 13:00
      miałam podobnie- drętwienie kończyn, szum w uszach, duszności, problemy z przełykaniem.
      antydepresanty pomogły.
      • marcowa_aprilla Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 14:02
        Zapisalam sie do psychiatry na przyszla srode. Wyjezdzam nad morze nadlugi weekend, mam nadzieje ze jakos dotrwam. Biore magnez, pije melise i hydroksyzyne na noc. Do kardiologa tez ide ale termin dopiero za 3,5 tyg
        .od rodzinnej dostalam skierowanie do szpitala na kardiologie zeby wykluczyc serce ale nie mam ochoty sie tam klasc. Skoro nadal zyje i ekg ok tochyba nie umre....
        • best_bej Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 14:32
          uważaj na wszelkie afobamy i xanaxy czyli uspokajacze. Na moje przypadłości wogóle nie działay, a zespół odstawienny jak ta lala.
          Antydepresanty pomogły w zasadzie od ręki (tzn po tygodniu mniej więcej zaczynają działać) i nigdy więcej dolegliwości nie wróciły.
        • pade Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 16:02
          Głowę wycisz przede wszystkim. Im więcej w głowie: " o matko, serce mi wali, zaraz umrę, co się dzieje" tym bardziej nakręcasz objawy. Nic Ci nie jest. To "tylko" panika, lęk.
          Kup sobie kozłek lekarski, melisa troszkę za słaba na lęki jest. A wieczorem przed snem piwo, albo wyciąg z chmielu zamiast hydroksyzyny.
          No i obowiązkowo dwa razy dziennie trening relaksacyjny. Musisz pozbyć się napięcia z ciała.
          Da się żyć bez lęku nie biorąc leków tylko trzeba zmienić sposób myślenia. Idź na terapię behawioralno-poznawczą.
          • klamkas Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 16:09
            Ja robię się nerwowa na samą myśl o relaksacji wink.
            • pade Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 18:04
              A to czemu? 😊
              • taki-sobie-nick Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 20:46
                pade napisała:

> A to czemu? 😊
                >
                Bo jest idiotyczna i wkurzająca. Ja też. Jest nas więcej, psycholodzy potwierdzają.
                • taki-sobie-nick Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 20:46
                  taki-sobie-nick napisała:

> pade napisała:
                  >
                  > > A to czemu? 😊
                  > >
                  > Bo jest idiotyczna i wkurzająca. Ja też.

hehe, ja też robię się nerwowa na myśl

ale wyszło

że bywam wkurzająca, to się zgodzę
                  • klamkas Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 22:08
                    Już się miałam oburzyć, że wcale nie jestem idiotyczna i wkurzająca ;p.
              • klamkas Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 22:07
                Nie wiem. Techniki relaksacyjne na mnie nie działają, denerwuję się w trakcie. A już tekst "przestań myśleć" i pokrewne wywołuje u mnie dreszcze wink.
                • pade Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 22:28
                  Nie da się tak naprawdę przestać myśleć. Nawet podczas medytacji trzeba się skupić na oddechu, liczeniu czy słowie, a i tak na początku myśli skaczą jak małpy.
                  • klamkas Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 22:33
                    przepraszam marcową aprillę za off top, ale pade,nie zapomniałam o obietnicy wywiadu w kwestii nordic walking, wypytałam dzisiaj ekipę o park tysiąclecia, ale dowiedziałam się tyle, że nie istnieje takie coś w tej lokalizacji. Podobno centrum nordicowe to południowy i grabiszyński (jeśli chodzi o dobrych trenerów). Ewentualnie zachodni, ale tam są treningi tylko raz w tygodniu.
                    • pade Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 22:47
                      A dziękuję bardzosmile Za pamięćsmile
                  • pade Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 22:46
                    Niechęć do odprężenia kojarzy mi się z lękiem przed konfrontacją. Z własnymi emocjami.
                    Może właśnie stąd te nerwy?
                    Jeśli wkurzają Cię polecenia z nagrania możesz sobie stworzyć własną technikę. Np. kładziesz się pod kocykiem, kołdrą, wygaszasz wszelkie bodźce i sobie oddychasz. Głęboko, równo, z przepony. I tyle.
                    Ja bardzo często włączałam sobie trening Jacobsona i zasypiałam w trakciesmile
                    Uwielbiam go, bo dzięki niemu odkryłam, że w stresie napinam i podnoszę jeden bark do góry, na co wcześniej w ogóle nie zwracałam uwagi.
                    Wkurzać może również przymus. "MUSZĘ" się zrelaksować. Mózg nie cierpi muszę, woli chcę.
                    Poza tym, osoby "przyzwyczajone" do stanu wiecznego napięcia mogą się czuć dziwnie podczas odprężania.
                    • klamkas Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 22:54
                      No właśnie ja mam problem z tym "muszę". Oddechem i mięśniami potrafię pracować (dzięki pilates) i stosuję takie "oddechówki" w trakcie ćwiczeń i idzie mi świetnie, ale takie relaksowanie dla relaksowania to makabra. W ostatnich tygodniach często odwiedzam grotę solną. Niby ma relaksować (i ludzie widać się odprężają, połowa śpi i chrapie), a ja zaczęłam zabierać ze sobą czytnik, bo szlag mnie tam trafia wink).
                      • pade Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 22:58
                        Rozumiemsmile
                        Ja też tego nie potrafiłam i generalnie rzadko teraz stosuję, bo mi "szkoda czasu", bo traktuję to jak obowiązek. A przecież doskonale wiem, że działanie jest zbawienne.
                        Klamkas, to pomaga zasnąćsmile Chyba, ze już sobie poradziłaś?
                        • klamkas Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 23:12
                          Poradziłam sobie, farmakologicznie. Wizja relaksacji przed snem mnie stresowała, więc w ogóle to nie działało. Teraz sypiam lepiej, dużo lepiej, chociaż wpadki się zdarzają. Ale już nie zdarza mi się kwitnąć do 4-5 rano, albo po dwóch godzinach snu budzić się w tych godzinach, więc jest sukces.
                          • pade Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 23:24
                            Rozumiem. Przypomniałam sobie, że podobnie miałam z zasypianiem. Gdy myslałam, że muszę zasnąć, muszę się wyspać, mózg mi pokazywał środkowy palec i mogłam o spaniu zapomniećsmile
        • skiela1 Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 16:13
          ECHo serca zrob...moze masz wypadanie zastawki,nie jest grozne, ale czesto daje objawy nerwicowe albo napady paniki.
    • kwietniowka2011 Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 14:09
      ja też bym postawiła na tężyczkę
      z wchłanianiem magnezu z tabletek i pożywienia jest różnie, często słabo, kup sobie za grosze sól magnezową i mocz stopy, albo wręcz cała się wykąp, bo magnez najlepiej przyswaja się przez skórę
      im bardziej panikujesz tym bardziej magnez się wypłukuje
      aby stwierdzić tężyczkę robi się tzw próbę tężyczkową, koszt ok. 200zł, a test tężyczki mozesz zrobić tutaj
      emg-neurolog.pl/test-tezyczki/
    • 1matka-polka Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 14:25
      Hydroksyzynę mogę łykać jak cukierki, nie działa na mnie ni huhu.
    • shige Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 17:24
      Badanie w kierunku tężyczki Pani zlecono?
      Jesli nie to proszę się wybrać do neurologa, dokładnie opisać objawy. Niech nie rezygnuje Pani z magnezu i proszę dokupić a do tego wit. B (compositum).
      Proszę tego nie lekceważyć, bo tężyczka jest chorobą potencjalnie zagrażającą życiu.
      • marminia Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 18:39
        Podstawowe badanie krwi (anemia?). Masz jakieś problemy z żołądkiem? Tak mi się skojarzyło z tymi Twoimi ćwiczeniami, bo ja tak się załatwiłam "skalpelem" Chodakowskiej, po intensywnym wysiłku fizycznym kwas z żołądka podrażniał nerw błędny, a to wyzwalało ataki tachykardii i niemiarowość tętna.
    • asia06 Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 20:07
      Piszesz o mnie sprzed 3 lat. Żaden lekarz nie postawił dobrej diagnozy, a zaliczyłam kilku specjalistów. Właź do wody z magnezem (tak koło szklanki na wannę), siedź w niej półtorej do dwóch godzin. Weź walerianę przed spaniem. Leczyłam sie sama, po trzech latach się tym sposobem wyleczyłam. Tylko za późno prZeczytałam o kąpielach magnezowych. Początkowo faszerowałam się tabletkami, też pomagało, ale nie aż tak skutecznie.
      • kaz_nodzieja Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 20:11
        I po siedzeniu w wannie przez 2 godzinny dziennie zamieni kardiologa czy tam psychiatrę na dermatologa sad
        • asia06 Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 20:25
          Nie zmieni, nie codziennie. Może zacząć od 20 minut. Może wsypać mniej. Mówię, co mi pomogło. Odwiedziłam kardiologa, neurologa, neurochirurga, endokrynologa i jeszcze ortopedę (bo do opisanych przez autorkę objawów doszły u mnie jeszcze bóle mięśniowo - kostne). Dermatologa nie muszę zaliczać, za to wróciłam do życia.
          • kaz_nodzieja Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 20:27
            Ale taką wodę z rozpuszczalny (musującym) magnezem czy jaką?
            • asia06 Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 20:38
              Nie wiem, czy pytasz poważnie, ale odpowiem. Ja stosuję coś, co się nazywa solą magnezową EPSOM. Nawet teraz, kiedy już czuję się dobrze, stosuję ją czasmi profilaktycznie. Kiedy tylko zaczynam się budzić w nocy, pamiętać sny, kręcić się w łóżku, włażę do wody na godzinę i mam znowu spokój. Nie zamierzam wrócić do dolegliwości sprzed 3 lat.
    • marcowa_aprilla Re: Nerwica czy do cholerki co ? 27.10.16, 22:16
      Pojechalam dzis po znajomosci do kardiologa. Ekg i osluchanie serca bez zarzutu. Uspokoilam sie ze jeszcze nie umieram. W srode psychiatra, dalej kardiolog z echem serca, jakby nie przechodzilo to neurolog jesli objawy pasuja do tezyczki. Tarczyca ok, wapn sod i potas tez. Magnezu nie mam wyniku bo lekarka powiedziala ze sie go nie oznacza. Zrobie jeszcze motfologie i hormony plciowe w czasie miesiaczki. Na te moment jest o tyle lepiej ze sie nie nakrecam i nie stresuje tak tymi objawami. Dostalam dzis afobam zamiast hydroksyzyny i moze to on tak mnie uspokaja. Serce bije wku...ajaco. Tylko spac mi sie nie chce a po hydroksyzynie odplywalam.

Dzieki dziewczyny za odzew i wszelkie rady.
      • marcowa_aprilla Re: Nerwica czy do cholerki co ? 28.10.16, 05:25
        Zle spalam. Moge brac afobam i hydroksyzyne jednoczesnie?
        • kaz_nodzieja Re: Nerwica czy do cholerki co ? 28.10.16, 08:25
          Może nim zaczniesz brać chemiczne świństwa spróbuj naturalnych? Najlepiej by przed snem porządnie zmęczył Cię mąż (jak nie masz od biedy kochanek). Po tym się dobrze śpi. Dobre są też ziołowe suplementy na sen z apteki, tylko trzeba je zażywać co najmniej 1-2 godziny przed planowanym snem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka