mai-ra3 Re: 4000+ 02.11.16, 20:49 W sumie chyba rozumiem o co w tym programie chodzi. Zauważyłam, że prolajfowców, prezesa PiS, a co za tym idzie, cały PiS, kościół, ine fundacje walczące zbieraniem podpisów, interesuje tylko to, zeby "dzieci w fazie prenatalnej" się urodziły. To co pozniej , to w sumie nie ma znaczenia. Stąd pomysł, ze kobieta ma robić za taki jakby inkubator, płacą jej 4 tysie żeby tylko urodziła. To co pozniej jest nieważne. Super program, gratuluję pomysłodawcom Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 4000+ 02.11.16, 20:58 Chodzi o kontrolę nad kobietami. Dzieci są tylko narzędziem sprawowania tej kontroli. Btw, to nie ciężko upośledzone dzieci stanowią problem, tylko upośledzeni i kompletnie niesamodzielni dorośli. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: 4000+ 03.11.16, 07:46 Gdyby rzeczywiście PiS troszczył się o tych upośledzonych i niesamodzielnych, o życie ludzkie, należałoby oczekiwać, że realnie i namacalnie wesprze obecnych rodziców dorosłych niepełnosprawnych - wtedy społeczeństwo , w tym potencjalni rodzice chorych dzieci, dostałoby przekaz jasny - rząd się troszczy o tych ludzi, nawet o dorosłych, którzy nie przypominają ani słodkich zygot ani słodkich bobasków Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 03.11.16, 08:09 Ja osobiście uważam, że poród naturalny to było najgorsze, najboleśniejsze, najbardziej upodlające wydarzenie w moim życiu. Dlatego przy drugim dziecku nie miałam sekundy wątpliwości tylko od razu zaklepywałam cesarkę na życzenie. A przecież rodziłam ze świadomością, że tam na końcu tego procesu czeka na mnie małe, różowe, kwilące niemowlę. Tutaj kobieta ma przejść przez kaźń tylko po to by urodzić... no właśnie co? Istotę bez twarzy, bez mózgu, bez części narządów ciężko nazwać człowiekiem? Każdy kolejny krok tego rządu to próba obdarcia kobiet z resztek godności. Przekupstwo by rodziły dzieci z wadami, straszenie zakazem antykoncepcji czy całkowitym zakazem aborcji. Straszenie ograniczeniem dostępności cesarskich cięć. Za tym ostatnim pomysłem może też idą jakieś względy finansowe, a reszta? To już spełnianie fanaberii KK. Gdybym była katoliczką (całe szczęście nie jestem) to bym się zastanawiała dlaczego mój kościół tak nienawidzi kobiet, chce je obedrzeć z godności i traktuje jak podczłowieka, który ma mniej praw niż zarodek. Na szczęście ja nie mam takich dylematów i mogę nazwać zło w Polsce po imieniu. Wy katoliczki dalej chrzcijcie dzieci w KK, posyłajcie do komunii i udawajcie, że to wszystko was nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 4000+ 03.11.16, 08:48 Pozwolisz, że się podpiszę? Zaakcentowałabym zwłaszcza frazę "Kościół nienawidzi kobiet". Zasadniczo w ogóle religie monoteistyczne nienawidzą kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: 4000+ 03.11.16, 09:16 Przerazajace jest to, że wiele kobiet tego w ogóle nie widzi. Taka kozica na ten przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 4000+ 03.11.16, 09:25 Istotą sprawy nie są te 4 tysiące czy nawet 40 tysięcy. Istotą sprawy jest fakt, że urodzenie ciężko i nieodwracalnie upośledzonego dziecka zmienia diametralnie życie kobiety i jej rodziny na następne - jeśli mają niefart - kilkadziesiąt lat. Wpływa na relację w parze, życie rodzeństwa, finanse rodziny, możliwość odpoczynku, na całą aktywność w każdej sferze. I nie, nie dzieci upośledzone stanowią problem. Problem stanowią upośledzeni dorośli, a teraz ludzie z ZD spokojnie żyją do 50-tki. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 4000+ 03.11.16, 09:37 Wszystko to prawda; a nacisk państwo kładzie na "obowiązek matki" zamiast na zorganizowanie opieki instytucjonalnej dla potrzebujących chorych i ich rodzin - symptomatyczne. I jest dokładnie tak, jak piszesz - główny problem z opieką i normalnym życiem jest nie wtedy, gdy rodzina ma malutkie dziecko ciężko chore/upośledzone (choć oczywiście wszyscy zmuszeni są żyć innym życiem niż gdyby tych wszystkich specjalnych potrzeb, szpitali, rehabilitacji w ich codzienności nie było), ale gdy to dziecko dorasta. Propozycja tych 4000 jest po prostu żenadą i policzkiem w rzeczywistości, w której rodzice chorych czy upośledzonych dzieci modlą się, żeby nie umrzeć wcześniej niż one (nawet ci z linkowanego tu niedawno antyaborcyjnego wywiadu rodzice 50-latka z ZD wyrażają "nadzieją i przekonanie", że będą żyć nie krócej niż on...) Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 03.11.16, 09:42 Tutaj warto odczarować mit o ludziach z ZD: tylko 5% z nich ma lekkie upośledzenie umysłowe (czyli osiągnie poziom umysłowy 10-11 letniego dziecka). Reszta to uu średnie lub ciężkie, czyli poziom umysłowy od niemowlęcia do 7 latka. W ostatnich tygodniach w mediach nachalnie jest lansowany obraz wysoko funkcjonujących osób z ZD. Nawet GW popełniła artykuł o przedszkolance z ZD. Powtórzę: to jest 5% przypadków ZD. Pozostałe 95% to nie są przedszkolanki czytające dzieciom bajki, Maciusie z Klanu jeżdżące samochodem. To są ludzie, którzy nie są w stanie samodzielnie żyć. Często nie zrobią przy sobie absolutnie nic, łącznie z karmieniem czy wytarciem tyłka. Nic. Niemowlę w ciele dorosłego człowieka. Współczesna medycyna może tylko i wyłącznie przedłużyć ich życie, ale nie jest w stanie uleczyć ich umysłów z braków spowodowanych wadą genetyczną. Celowe powoływanie na świat takich ludzi to jest straszne okrucieństwo. A pamiętajmy, że Polacy coraz później decydują się na dzieci, więc ryzyko ciąży z wadą genetyczną rośnie. Ja tu widzę konkretne niebezpieczeństwo, że przy takiej polityce rządu osób z ZD będzie znacznie przybywać. Będzie się to wiązało z konkretnymi obciążeniami budżetu, wyłączeniem z rynku pracy wcześnie aktywnych rodziców, zubożeniem społeczeństwa itd. I to wszystko w imię wchodzenia w zad KK w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 4000+ 03.11.16, 10:08 O toto. Nieprzypadkowo prezentowane są dzieci Z ZD i innymi wadami genetycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 03.11.16, 10:37 Zastanawiające, że nawet GW wpisała się w ten trend. Może uznali, że nic już Polek nie uratuje przed rodzeniem dzieci z wadami to niech sobie przynajmniej poczytają historie ku pokrzepieniu serc. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 4000+ 03.11.16, 11:12 Bo parę osób związanych z GW i Agorą ma dzieci z ZD? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: 4000+ 03.11.16, 11:49 Sami mają przerąbane i nie mają już odwrotu bo dziecko jest już niestety na świecie, więc i niech inni nie mają wyboru bądź uwierzą, że akurat im trafi się też dziecko z lekką odmianą ZD? Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: 4000+ 03.11.16, 15:44 kaz_nodzieja napisał(a): > Sami mają przerąbane i nie mają już odwrotu bo dziecko jest już niestety na świ > ecie, więc i niech inni nie mają wyboru bądź uwierzą, że akurat im trafi się te > ż dziecko z lekką odmianą ZD? zgodnie z powiedzeniem "nic tak nie cieszy jak nieszczęście bliźniego" Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: 4000+ 03.11.16, 11:45 To jest to, o czym pisałam już kilka razy, tylko jeszcze nie do końca umiem swoje przemyślenie ubrać w słowa Obserwuję takie zjawisko dokręcania kobietom śruby i wiążę je z tym, że chociaż Polki nie deklarują się jako feministki, to zachowują się coraz bardziej feministycznie. Zmiana mentalna postępuje. Nie chcą rodzić, nie chcą zakładać rodzin, jak już mają dzieci, to niewiele. Chcą pracować, rozwodzą się i generalnie coraz mniej mają ochotę "nosić swój krzyż". To znajduje odzwierciedlenie także w kryzysie powołań u zakonnic. Jak Wam się obiło o uszy, że kandydatów na księży jest mało, to w temacie żeńskim jest muł i wodorosty. Formalnie nic się nie dzieje, ale w sferze faktów, moim zdaniem, wydarzyło się dużo. Kobiety "głosują nogami", a m.in. aborcyjne szambo to jeden z gwałtownych ruchów, które mają trend zatrzymać i stanowić narzędzie pokazania "głupim babom" gdzie ich miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: 4000+ 03.11.16, 12:01 To głosowanie nogami jest coraz bardziej widoczne. Może wypowiadam się z perspektywy miasta ale znam coraz więcej kobiet które zaczynają się zastanawiać nad chrzczeniem dzieci chociażby. Fakt, że większość finalnie niesie dziecko do chrztu ale i tak zmiana jest. Jeszcze parę lat temu w tym środowisku chrzest był traktowany jako taka oczywistość nad którą w ogóle nie trzeba było się zastanawiać. Był poród - był chrzest. Ja wiem że to światełko w tunelu ale przecież zmiany społecznie nie zachodzą w ciągu tygodnia. Ja myślę że oni wyczuwają tą drobną zmianę w atmosferze. I zaczynają panikować. Bo jak się kobiety odsuną od kościoła to nie będzie co zbierać. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 03.11.16, 12:52 Ale takie zagrania KK tylko pogłębiają przepaść między kościołem, a Polkami. Od straszenia całkowitym zakazem aborcji kobiety nie będą chętniej chrzciły dzieci czy nie rzucą pracy by rodzić 3, 4, 5 dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: 4000+ 03.11.16, 13:23 Tylko, że po drugiej stronie masz mężczyzn, którzy zawsze mieli władzę nad ludźmi, w tym kobietami. Nie ma co oczekiwać, że beton nagle skruszeje i zacznie traktować nas jak równych sobie. Oni nigdy nie będą uwali siebie za równych z nami, zwykłymi ludźmi. Stąd takie stanowiska. Raz im się wydaje, że wystarczy pokrzyczeć z ambony, bo babcie posłuchają, pójdą do domów i przy niedzielnym obiedzie upomną młodych, krnąbrnych. Innym razem chcą trafić do młodych, więc i ton wypowiedzi inny. Panikę widać. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: 4000+ 03.11.16, 13:32 Oczywiście że tak. Tylko że towarzystwo nie potrafi z ludźmi rozmawiać jak równy z równym. To zaczyna straszyć. Nie zauważyli że straszenie więzieniem czy reperkusjami na tamtym świecie już nie wystarczy. Ja myślę że oni teraz zaczną się miotać. I im bardziej będą się miotać tym straty będą większe. I spoko. Kiedyś to musi upaść by na zgliszczach próbować zbudować coś nowego. Albo kościół odpowie na wymagania współczesności albo zostanie cepelią. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: 4000+ 03.11.16, 13:44 No dla mnie też nie. Ale sam mechanizm jest ciekawy. I ciekawe jest też to ze się chłopaki nie uczą od innych. Bo przecież podobną drogę przeszły już kościoły w innych rozwiniętych krajach. I nie wyszli z tego raczej obronną reką... Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: 4000+ 03.11.16, 13:49 W innych rozwiniętych krajach... Może dlatego tym na górze na rękę jest, żeby u nas ciemnogród jednak miał się dobrze. Po co nam zgniły zachód? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: 4000+ 03.11.16, 13:54 Wyszli z pokorą i trzymają się swojego miejsca. Takie coś mi się marzy - kościół dla chętnych, dowolnie restrykcyjny, pro to i owo, ale tylko i wyłącznie dla chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: 4000+ 03.11.16, 17:26 W innych rozwiniętych krajach (np. Belgia) 4000 zł (1000 EUR) wynosi becikowe za każde dziecko, również zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: 4000+ 03.11.16, 13:15 Kościół to w większości mężczyźni. Mężczyźni w większości potrzebują mieć na kimś dominację. Nie ma nic prostszego niż dominacja nad jednostką z wielu powodów słabszą. Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: 4000+ 03.11.16, 10:52 Własnie mam wrażenie, że ani o kobiety tu nie chodzi ani o te uszkodzone płody. Chyba przed wyborami musieli dogadać się z klerem że za poparcie zapłacą zaostrzoną ustawą. Dzisiaj przepchną 4 000+ (już internauci ponoć nazwali to trumienkowe+) a pewnie przed świętami przepchną zaostrzanie ustawy. Ludzie będą stali w kolejkach po karpia, to nie zauważą. Jedyne pocieszenie, że im bardziej nam teraz przykręcą śrubkę, tym bardziej kiedyś ona się odkręci, mam nadzieję że przy okazji trafiając kler w nos. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: 4000+ 03.11.16, 11:51 mai-ra3 napisała: > Własnie mam wrażenie, że ani o kobiety tu nie chodzi ani o te uszkodzone płody. > Chyba przed wyborami musieli dogadać się z klerem że za poparcie zapłacą zaost > rzoną ustawą. Dzisiaj przepchną 4 000+ (już internauci ponoć nazwali to trumien > kowe+) a pewnie przed świętami przepchną zaostrzanie ustawy. Ludzie będą stali > w kolejkach po karpia, to nie zauważą. Jedyne pocieszenie, że im bardziej nam t > eraz przykręcą śrubkę, tym bardziej kiedyś ona się odkręci, mam nadzieję że prz > y okazji trafiając kler w nos. trumienkowe+ auć... .... ale jakież trafne! z resztą wypowiedzi również zgadzam się co do słowa! Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: 4000+ 03.11.16, 07:42 Moim zdaniem to wcale nie chodzi oto, że oni chcą cokolwiek płacić, tylko, że muszą markować jakieś ruchy i kokietować środowiska prolajfowców, po odrzuceniu projektu OI Tym była wypowiedź Kaczyńskiego o tych zdeformowanych płodach i tym jest ten komunikat o tych 4 tysiącach. To są manewry na polu współpracy PiS z kościołem i środowiskami ortodoksów. Paradne jest to, że nawet red. Terlikowski się na to oburzył - bo on wie, że to ściema, że nikt dla 4 kół nie urodzi chorego dziecka, że nie ma to nic wspólnego z ochroną życia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 03.11.16, 08:11 Ten program był pisany pod KK, a nie po to by w jakikolwiek sposób ulżyć rodzinom z chorymi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 4000+ 03.11.16, 08:20 " muszą kokietować środowiska prolajfowców, po odrzuceniu projektu OI " Ciekawe, dlaczego muszą ... Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: 4000+ 03.11.16, 21:46 Zgadzam się z tobą i (wyjątkowo) z red. Terlikowskim. Poza tym zauważmy jeszcze jedno. Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale nie ma w polskim prawie czynności, której dokonanie byłoby czynem zabronionym, a niedokonanie byłoby nagradzane zachętą finansową. Prawdopodobnie plan PIS-u jest taki, żeby 4000+ przekreśliło możliwość zaostrzenia ustawy antyaborcyjnej (bo tego PIS boi się jak ognia, a szczególnie nieuchronnych konsekwencji społecznych). Być może dobili w tej kwestii targu z episkopatem. Odpowiedz Link Zgłoś
projekt_szczescie Re: 4000+ 04.11.16, 10:55 Ja myślę, że nie tyle o zachowanie twarzy. Tyle było gadania pro-life, było odrzucenie projektu OI po protestach OI, no to teraz głupio się tak całkiem wycofać, więc trzeba pokazać: "Zrobiliśmy co się dało" Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: 4000+ 03.11.16, 09:15 Nawet 4000+, nie jednorazowo, a miesięcznie, to nie jest kwota, która pokryje koszty utrzymywania chorego dziecka i rezygnacji z pracy. A jednorazowa nie wystarczy na pokrycie kosztów prowadzenia ciąży i psychoterapii po traumie urodzenia i patrzenia na umieranie chorego dziecka. Najbardziej wstrząsające w tych propozycjach jest mówienie o budowaniu hospicjów. Co trzeba mieć w głowie, żeby mieć na celu powołanie do życia istot, których całym życiem będzie kilka miesięcy cierpienia w samotności. To są pi...ni psychopaci. A cała reszta tego projektu to jest spisanie obecnych rozwiązań, w większości będących i tak fikcją. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 4000+ 03.11.16, 09:41 Najbardziej wstrząsające w tych propozycjach jest mówienie o budowaniu hospicjó > w. Co trzeba mieć w głowie, żeby mieć na celu powołanie do życia istot, których > całym życiem będzie kilka miesięcy cierpienia w samotności. To są pi...ni psyc > hopaci. Trudno się nie zgodzić. A co do hospicjów - to może wybudujmy ich najpierw tyle, żeby wystarczało dla tych, którzy obecnie potrzebują? Doprawdy, nie widzę jakoś sytuacji, żeby w hospicjach brakowało pacjentów i miejsca stały puste Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: 4000+ 03.11.16, 10:09 A co na ten program matki chorych dzieci? Dzieci z tych "trudnych ciąż" będą miały, zgodnie z tym co teraz mówi Rafalska, pierwszeństwo w dostępie do wszystkiego i to bez ograniczeń (nie wiem co to ma znaczyć). Dzieci z szansą na wyleczenie zostaną zepchnięte na drugi plan. Ja sobie tego nie wyobrażam. "Pani dziecko rokuje na wyleczenie", przesuniemy jego rehabilitację/ operację na za kilka lat, bo zgłosiło się kilka przypadków z "trudnych ciąż" Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 03.11.16, 10:34 No właśnie ciekawe, bo to np. oznacza dyskryminację dzieci z autyzmem, które będą musiały ustąpić miejsca na terapii dzieciom z ZD. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: 4000+ 03.11.16, 11:20 > to np. oznacza dyskryminację dzieci z autyzmem, które bę > dą musiały ustąpić miejsca na terapii dzieciom z ZD. To będzie wyrównywanie szans. Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: 4000+ 03.11.16, 10:57 A mi jeszcze jeden, dość smutny aspekt przyszedł do głowy. Załóżmy, ze kobieta dowie się powiedzmy w 18, 19 tygodniu że dziecko ma ZD albo jakieś poważne wady, ale takie że przeżyje. Ona wolałaby usunąć (jak u nas zakażą, to choćby za granicą, w Holandii można do 24 tyg bez problemu), ale jej partner schytrzy się na te 4 tysie. Szczególnie patologię to dotknie, nie uważacie? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 4000+ 03.11.16, 11:05 Nie sądzę, żeby kobietę, której partner poleci na kwotę 4 tys. zł było stać na wyjazd i zabieg w Holandii. Get real. Odpowiedz Link Zgłoś
mai-ra3 Re: 4000+ 03.11.16, 14:18 Może i faktycznie masz rację, że to nie te same grupy osób. Ale mimo wszystko, płacenie za urodzenie ciężko chorego dziecka zamiast usunięcia takiej ciąży, to jest pole do nadużyć, różnego typu... Odpowiedz Link Zgłoś
zolla78 Re: 4000+ 03.11.16, 11:11 Ale z tego co ja rozumiem, to jedna z pierwszych ustaw z serii, która ma zapewnić wsparcie dla rodzin z dziećmi z wadami, gdy kobieta zdecyduje się urodzić. Jak ta pomoc będzie wyglądała ostatecznie, to jeszcze nie wiadomo. Zatem nie ma co tak negować samego pomysłu od razy i z góry. Zatem nawet przy moim przerażeniu większością pomysłów dobrej zmiany i sposobów jej wprowadzania i abstrahując od kwestii czy będzie to wiązało się z ograniczeniem prawa do aborcji, to sam fakt, że w ogóle wzięli się za temat pomocy w takich sytuacjach nie jest zły i w sumie fajne, że te czarne protesty przyniosły taki też skutek. Zastrzegam, że oceniam to pozytywnie, abstrahując od tego, że mam świadomość, że pewnie będzie to wiązać się z kwestią aborcji. Nie powinno i taki program powinien istnieć nawet przy swobodnym dostępie do aborcji. Mam tylko pewien problem etyczny i prawny z tymi rozwiązaniami. Prawny taki, że ten pomysł z pierwszeństwem do świadczeń medycznych jakoś tak kłóci mi się z konstytucją. Bo niby czym jest uzasadnione inne traktowanie dziecka z daną wadą ale np. stabilnego od dziecka, które danej choroby/wady nabawiło się po urodzeniu i potrzebuje danego świadczenia szybciej. Tutaj wręcz z daleka widać, że to ma podtekst ideologiczny. Czyli dzieci tych matek, które zgodnie z wolą KK urodziły dzieci z wadami mają być uprzywilejowane wobec tych dzieci, co miały pecha i coś złego spotkało je po urodzeniu, niezależnie od wskazań i oceny medycznej. Drugi aspekt prawny to kwestia wniosku o ten zasiłek do 12 m-cy. Tymczasem są wady, które już były w okresie płodowym, ale ujawniają się dopiero po tym okresie 12 m-cy. Te matki wsparcia nie dostaną wtedy. W tym układzie wsparcie traci swoją funkcję wsparcia, a staje się tym czym w rzeczywistości miało być tj. swoistą łapówką za to, że nie usunie się takiej ciąży. A to znowu prowadzi do niezgodnego moim zdaniem z konstytucją uprzywilejowania danej grupy dzieci/rodziców. Etyczny taki, że w sumie w tej formie te przepisy będą nagradzać niejako kwotą 4 tys zł też tych rodziców, którzy te wady dziecka sami spowodowali czyli np. z zespołem FAZ. Brak mechanizmu w tym projekcie, który by temu zapobiegał. Etycznie mi tez nie pasuje to uprzywilejowanie dzieci w dostępie do usług medycznych. O ile zgadzam się, że dzieci w ogóle powinny mieć pierwszeństwo i powinny być zwiększone nakłady na opiekę zdrowotną nad nimi, zwłaszcza jak są chore czy mają wady, to nie widzę powodu by różnicować w tym zakresie dzieci, które się takie urodziły od tych, które uległy wypadkowi czy zachorowały później. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: 4000+ 03.11.16, 11:29 Ale wydaje mi się że w tej całej sytuacji szkopuł będzie tkwił w szczegółach. To znaczy nie wierzę po prostu że nie powstanie lista uszkodzeń/chorób które kwalifikują do tych 4000+ i takich które wykluczają przyznanie dopłaty. Czyli np ZD tak ale FAS nie. Albo np dopłata będzie przyznawana tylko w przypadku ciężkich uszkodzeń płodu a co za tym idzie dziecka skutkujących szybkim zejściem. I wtedy ZD wcale nie będzie uważane za chorobę która upoważnia do pobrania 4000+. To coś jak z dodatkami dla osób niepełnosprawnych - niby są, ale w praktyce bywa rożnie bo jest przestrzeń dla interpretacji dla zespołów orzekających. Może jestem pesymistką ale jakoś mi się nie chce wierzyć by to miało szansę zadziałać naprawdę dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: 4000+ 03.11.16, 13:55 lista powstanie wczoraj to czytałam, jak również spis lekarzy, którzy będą decydować, czy to właściwy stopień upośledzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: 4000+ 03.11.16, 14:18 Zaraz tam po urodzeniu, czemu takie czarnowidztwo? Po 30 tygodniu ciąży gdy nie usuniesz już nawet zagranicą. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: 4000+ 03.11.16, 14:23 No więc właśnie. Może się okazać że na liście znajdują się 4 choroby i to w takich wersjach, że nie ma szans by się trafiły w Polsce np małogłowie spowodowane zakażeniem Zika (pod warunkiem że do zakażenia doszło na terenie Polski). I już. Chęci są - kasa w budżecie zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 03.11.16, 11:34 To nie jest "jedna z pierwszych " ustaw, bo cały system opieki na dziećmi chorymi już istnieje. Są zasiłki dla niepracującego rodzica i dla dziecka (słynne 153 zł miesięcznie), darmowe leczenie, wczesne wspomaganie rozwoju, potem na etapie edukacji orzeczenie o kształceniu specjalnym. To wszystko jest, istnieje, tyle że mocno niedofinansowane. Tu nie ma po co wymyślać koła od nowa, ale rozwijać i dofinansować obecny system. Natomiast te 4000 zł za urodzenie (nie wychowanie, opiekę nad tym dzieckiem) stwarza olbrzymie pole do nadużyć i celowej produkcji "zepsutych" dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
migona Re: 4000+ 03.11.16, 15:56 "Natomiast te 4000 zł za urodzenie (nie wychowanie, opiekę nad tym dzieckiem) stwarza olbrzymie pole do nadużyć i celowej produkcji "zepsutych" dzieci." - o nic innego nie chodzi. Bo żeby chodziło, trzeba siąść, pomyśleć (kluczowe), skonsultować się z zainteresowanymi (samymi niepełnosprawnymi, ich rodzinami, ludźmi którzy na co dzień się takimi osobami zajmują) itd. Ale chodzi o to, żeby tabelki się zgadzały. W tabelce napisze się "liczba uratowanych przed śmiercią prenatalną dzieciątek kwilących" i już. Co z takimi ludźmi potem, co z ich rodzinami - nieważne. Jak się rząd składa z osób z pilną acz wypartą potrzebą odwiedzenia specjalisty od zdrowia psychicznego i podobnych jemu "ekspertów", to się produkuje buble z silną wiarą w ich piękno i dobro. Odpowiedz Link Zgłoś
minor.revisions Re: 4000+ 03.11.16, 15:50 Z tego co ja czytałam to wszystko w tej ustawie poza tymi czterema patykami to w zasadzie polskie prawo juz gwarantuje. Teoretycznie. WIęc ta ustawa tez będzie działać teoretycznie bo nic nie zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: 4000+ 03.11.16, 11:31 A za chwilę Macierewicz ogłosi mobilizację i w związku z tym powstanie nowy projekt: 5000+ za urodzenie chłopca Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: 4000+ 03.11.16, 11:53 Lepiej za oddanie go (np. w wieku lat 7, jak już podchowany) do janczarów. Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: 4000+ 03.11.16, 13:58 a czytałyście , że dzisiaj pojawił się pomysł nowy? 4000 za dziecko urodzone z gwałtu? Bezczelności ciąg dalszy. Zgwałcą cię, ale zapłacą 4000 za urodzenie - jakim chamem trzeba być, by wymyślić coś takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 03.11.16, 14:13 Super pomysł! Osobiście doniosę na męża, że nasz dziubdziuś jest z gwałtu małżeńskiego. Wyrok i tak dostanie w zawiasach, za to 4 tysie piechotą nie chodzą. Bedzie na nowe LCD i kanapę do salonu. Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: 4000+ 03.11.16, 14:18 myślisz, że może być tak łatwo? Pan najjaśniejszy i mądry poseł pisze, że takich osob jest mało i "to nie będzie duży koszt" Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: 4000+ 03.11.16, 14:23 Trzeba być psychopatą, żeby coś takiego wymyślić. Ręce mi opadły. Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: 4000+ 03.11.16, 14:36 Powiedzcie co ludzie którzy mówią: niech urodzi i odda, niech urodzi nieuleczalnie chore, niech urodzi z gwałtu sobie myślą + gorsze wulgarne teksty dotyczące ? Co oni sobie wyobrażają na temat życia kobiet, ciąży, porodu, życia ich rodzin. Czy ci ludzie nie mają matek, żon, córek czy sióstr, często tak mówią kobiety. Skąd w ludziach tyle pogardy ? Rzygać się chce. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: 4000+ 03.11.16, 14:44 ra-sowa napisała: > a czytałyście , że dzisiaj pojawił się pomysł nowy? > 4000 za dziecko urodzone z gwałtu? Bezczelności ciąg dalszy. Zgwałcą cię, ale z > apłacą 4000 za urodzenie - jakim chamem trzeba być, by wymyślić coś takiego? właśnie przyczytałam. trumienkowe+, gwałtowe+ co za banda psychopatow. RZYG, po prostu RZYG. to jak kobiety, wasze parasolki są pod ręką? Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: 4000+ 03.11.16, 16:10 Może własnie zbliżamy się do tego momentu, że należałoby zamienić jedno na drugie. Bo jeszcze jakiś debilny/barbarzyński pomysł, i nie wytrzymam- pierwsza rzucę kamieniem. UUUuuu,jak się we mnie gotuje... Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: 4000+ 03.11.16, 14:54 W komentarzach po artykułem o tym pojawiło się ciekawe pytanie: czy jak gwałt będzie zbiorowy to będzie 4000 x liczba gwałcicieli? Albo jak gwałt będzie ze szczególnym okrucieństwem to czy będzie dodatkowa premia? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Piotr Uściński 03.11.16, 16:26 >a czytałyście , że dzisiaj pojawił się pomysł nowy? >4000 za dziecko urodzone z gwałtu? Nie wierzyłam, ale faktycznie. Pomysłowy pan to Piotr Uściński, poseł PiS z okręgu podwarszawskiego. gdyby kogoś to interesowało... Biuro Posła Piotra Uścińskiego. Wojska Polskiego 1. 05-091 Ząbki. tel. 731-970-077. e-mail: piotr.uscinski@sejm.pl biuro@uscinski.pl Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: Piotr Uściński 03.11.16, 17:15 A gwałt małżeński też będzie kwalifikował do 4 kawałków? Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Piotr Uściński 03.11.16, 17:19 Matka posła Uścińskiego powinna w pierwszej kolejności dostać 4000+ Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: 4000+ 03.11.16, 16:06 Mam nadzieję, że skoro nie wolno nakłaniać do usunięcia ciąży bo jest na to paragraf to jest i paragraf na nakłanianie do kontynuacji ciąży w przypadku gdy można dokonać legalnej aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: 4000+ 03.11.16, 17:18 Proponuję nową poprawkę do tego programu: 4000+ dla matki pana posła Uścińskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: 4000+ 03.11.16, 17:27 ale zobaczcie jak łatwo dać się złapać w zasadzie dyskusja jest o tym czy to dużo czy mało, co można za 4 tys, co by było gdyby było co miesiąc , itd -a przecież najważniejsze jest coś innego ! To kupczenie ludzkim życiem ! To nie tylko nieetyczne i niemoralne ale nie wiem czy nie ma znamion przestępstwa ? Co na to prawnicy-szantaż, handel ludźmi ? Nie potrafię znaleźć słowa, za słaba jestem .. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: 4000+ 03.11.16, 17:36 Bo pytanie brzmi - czy każdy może sobie skrobać ustawę na swoją miarę? Czy prawo nadal jest dziełem tzw. "racjonalnego ustawodawcy" czy staje się karykaturą samego siebie - bo jeśli nie ma jakiegoś prawa nadrzędnego - a widać, że nie ma - to co pozostaje? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: 4000+ 03.11.16, 18:05 Jest prawo nadrzędne. Konstytucja sie nazywa. Ma chronić między innymi ludzką godność. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide Re: 4000+ 04.11.16, 11:45 Tak, teoretycznie jest konstytucja. Akty niższego rzędu sprzeczne z nią powinny być nieważne. Tylko przez orzeczenie TK, którego, ups, chwilowo brak? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 04.11.16, 12:28 A jak dotąd orzekał TK w sprawie aborcji? Liberalizacja ustawy autorstwa SLD niby była sprzeczna z konstytucją, a bubel prawny zwany kompromisem jest zgodny. Tyle jeśli chodzi o wiarę w TK. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: 4000+ 04.11.16, 12:31 Hłe, hłe. TK orzekł również, że klauzula sumienia dla lekarze obejmuje także przekazywanie informacji na temat innej placówki, która przeprowadza zabiegi przerywania ciąży wg. wskazań ustawowych. Znaczy, nie musi kobiecie nic mówić, niech się sama dowiaduje, w którym województwie. Absolutnie nie wierzyłabym składowi TK, był ciężko konserwatywny. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 04.11.16, 12:38 Dokładnie tak było. TK orzekał i orzeka przeciwko prawom kobiet w tym kraju. Z resztą pan z poprzedniego rządu dość jasno wytłumaczył wszystkim, że to państwo istnieje tylko teoretycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: 4000+ 04.11.16, 13:44 Prawda, no ale to chyba dotyczy lekarza jako osoby, a nie całej placówki ? Czy dyrektor szpitala w oficjalnej odpowiedzi na oficjalne pismo też może się sumieniem zasłonić ? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 04.11.16, 13:51 W Czarno na białym reportaży tvn24 zbadali temat. Są w Polsce województwa gdzie we wszystkich szpitalach pracują lekarze z podpisaną klauzują sumienia. Lekarze mówią anonimowo, że są zmuszani do podpisania klauzuli sumienia przez dyrektorów. NFZ szantażuje szpitale, że jeśli wszyscy lekarze nie podpiszą klauzuli sumienia to nie przedłużą im kontraktów. Mamy więc w Polsce całe województwa gdzie nie wykonuje się legalnych aborcji. Wszystko zgodnie z prawem, bo rok temu TK uznał, że prawo do sumienia lekarza stoi wyżej niż prawo kobiety do wykonania legalnej aborcji. Czy tu potrzebny jest jakiś komentarz? Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: 4000+ 04.11.16, 14:17 No ja wiem, słynne podkarpackie. Ale chodzi mi o sytuację, że przychodzi para z oficjalnym pismem, podkładkami itd., domaga się wyznaczenia terminu zabiegu albo wyznaczenia innej placówki (informacji). Składa to oficjalnie, za potwierdzeniem odbioru - tak radzi Federacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny. I co robi dyrektor. Który przecież nie musi być lekarzem, to o jakim sumieniu tu mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: 4000+ 04.11.16, 14:29 lauren6 napisała: > Mamy więc w Polsce całe województwa gdzie nie wykonuje się legalnych aborcji. W > szystko zgodnie z prawem, bo rok temu TK uznał, że prawo do sumienia lekarza st > oi wyżej niż prawo kobiety do wykonania legalnej aborcji. > > Czy tu potrzebny jest jakiś komentarz? Owszem - potrzebny. TK nie 'uznaje sobie' - TK bada zgodność ustaw z Konstytucją. Traktowanie TK jako instytucji która 'ma bronić ludzi a nie broni przed (tu wstaw dowolną sporną kwestię) a nie broni' jedynie utwierdza wszystkich w przekonaniu, że nie prawo się liczy ale 'nasi', który wg. własnego poczucia sprawiedliwości prawo mogą stosować albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: 4000+ 04.11.16, 18:15 Z tego powodu jak widzę prof. Zolla to mnie skręca. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: 4000+ 03.11.16, 18:16 To prawda. Bardzo racjonalną argumentację powyżej przedstawiła zolla78. W czym lepsze jest dziecko, które urodziło się chore od dziecka, które np w wieku 3 lat miało wypadek, że ma mieć przed nim pierwszeństwo w dostępie do rehabilitacji i lekarzy specjalistów? Jak to się ma do konstytucyjnej zasady równości? Jaki jest powód, że w przypadku urodzenia ciężko chorego dziecka, które umrze kwadrans po porodzie 4.000 się należy, ale jeśli umrze kwadrans przed porodem - w łonie matki, to się 4.000 nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 03.11.16, 18:55 Sugerujesz, że ustawa dyskryminuje dzieci w fazie prenatalnej? Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: 4000+ 03.11.16, 23:50 napiszę coś, co nie jest może popularne i czego nikt nie chce powiedziec głosno, bo jest "niepoprawne politycznie". Najpierw trzeba ustalić, że rząd nie ma pieniedzy znikąd, że to nie jest manna z nieba, tylko to są nasze wspólne podatki, nasza krwawica. I teraz pytanie, dlaczego państwo polskie chce przymuszać kobiety do rodzenia uposledzonych dzieci? które pochłoną w przyszłości setki tysiecy zł, ich utrzymanie, leczenie oraz utrzymanie ich opiekuna? do konca życia obojga. Ja rozumiem, że urodzi się takie dziecko mimo badań, ktore, jak wiadomo, nie dają całkowitej pewnosci. Ja rozumiem, że dziecko zachoruje w późniejszych latach swojego życia. Wtedy pomagamy takim rodzinom, ze zwyklej ludzkiej przyzwoitosci i solidarnosci, nieszczęście każdemu moze się przytrafić - wtedy pomagamy. Natomiast zmuszac kobiety do rodzenia dzieci, które w żaden sposób nie przyczynią się do rozwoju społeczeństwa, państwa, ktore nigdy na siebie nie zarobią i do końca życia rodzina będzie beneficjentem MOPSu, to ja cie przepraszam, ale to jest wbrew społeczeństwu i państwu. Moze niech organizacje prolife i kościół zajmie sie takimi dziećmi i rodzinami, skoro chce "chronic życie" za wszelka cenę i wbrew rozsądkowi? Ja rozumiem, że niektórzy posłowie i rządzący maja niepełnosprawne dzieci i forsują te ustawy ale, przepraszam, mamy być spoleczeństwem wyłącznie ZD? żeby dziecko takiego czy innego posla miało kumpli? i do czego to doprowadzi? chyba do upadku społeczeństwa, w dalszej perspektywie? No ja przepraszam ale nawet zwierzęta nie wychowują mlodych, które w przyszłości nie będą w stanie przeżyć samodzielnie. A już zmuszanie kobiety, żeby urodziła dziecko tak chore, że wiadomo iż umrze wkrótce po porodzie, to jest zwykłe znecanie się nad kobietą. Tylko taki kurdupel, który nigdy nie miał własnej rodziny i nie wie, co to wlasne dziecko, mogł wpaść na tak szatański pomysł. Jemu sie wydaje, że urodzic dziecko to jak, za przeproszeniem, bąka puścić? wystarczy się mocniej zaprzeć i pooooszło? a potem zapominamy? co za cynik, słów brakuje. Niech sobie weźmie te 4 tys. zł i na wyspę św. Heleny wyjedzie. Wystarczy na podróż. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: 4000+ 04.11.16, 13:24 Zapytałam się kiedyś proliferki czy naprawdę to, że w Niemczech rodzi się coraz mniej ludzi z ZD to coś złego. Nie była w stanie logicznie odpowiedzieć w jaki sposób społeczeństwo w którym jest więcej osób wymagającej stałej opieki ma przewagę nad społeczeństwem w którym takich osób jest mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Uchwalili 04.11.16, 12:40 teraz czekam na wybranie najlepszej nazwy ochłap+ trumienkowe+ łapówka+ Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Uchwalili 04.11.16, 12:44 Niewiarygodne, jak wiele pogardy dla życia noszą w sobie Ci, którzy na ustach mają brednie o szacunku dla poczętych. Na miejscu każdego rodzica, który zmaga się z nieuleczalną chorobą i/lub śmiercią swojego dziecka poczułabym się opluta, spoliczkowana, zbrukana. Chore, chore, chore... Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: Uchwalili 04.11.16, 13:10 Mam ochotę pytać, a dlaczego dzieci już urodzone są gorsze? Dlaczego nikogo (oprócz rodziców i bliskich im osób) nie interesuje ich życie? Bo się pojawiły... wiem. Tak mogłyby być płodami rozerwanymi na kawałki na plakatach, a tak mają je w dudzie, jak i to, że terminy do kardiologa blisko roczne, że do endokrynologa mamy np termin na maj 2017 (!), że przyznano nam godzinę wspomagania na jedno dziecko tygodniowo, a drugiemu jedną na dwa tygodnie, a pozostałe potrzebne organizuj sobie sam... I tak, te dzieci, jeśli przeżyją, to ich rodzice zderzą się z system 1000 razy bardziej. Ważne, że się urodziło, jak żyje nieważne. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Uchwalili 04.11.16, 13:37 redheadfreaq napisała: > Niewiarygodne, jak wiele pogardy dla życia noszą w sobie Ci, którzy na ustach m > ają brednie o szacunku dla poczętych. Dokladnie. A drugą niewiarygodną rzeczą jest to, jak wiele osób nadal ich popiera. Nie do uwierzenia. Czy ci ludzie nie myślą, nie kojarzą, nie wyciągają wniosków, nie mają żadnych uczuć?! No matkoooo. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: Uchwalili 04.11.16, 13:45 Myślę, że trumienkowe zaczyna się przyjmować. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Uchwalili 04.11.16, 14:42 To co ta władza wyprawia przechodzi WSZELKIE LUDZKIE POJĘCIE. Nie kierują się żadną logiką, nie liczą się z głosami rozsądku, nie mają żadnych hamulców. Zrobili z kraju swoją prywatną piaskownicę. Zastanawiam się czy da się to wszystko kiedyś wyprostować. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: 4000+ 04.11.16, 13:51 "Podczas gdy rząd przygotowywał program „Za życiem”, placówki opieki zdrowotnej jedna po drugiej rezygnowały z wykonywania zabiegów legalnej terminacji ciąży. Według organizacji pozarządowych dotyczy to nawet uznawanych za ostoję zdrowego rozsądku ośrodków w północnej części Warszawy. Organizacje pozarządowe biją na alarm: aborcja ze względu na ciężkie uszkodzenie płodu jest w tej chwili w Polsce praktycznie nie do przeprowadzenia, a zapłakanym i przerażonym parom otwarcie pokazuje się w szpitalach drzwi." www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/1681854,1,sejm-przyjal-ustawe-za-zyciem-to-mistrzowskie-zagranie-pis.read Słyszałyście o tym ?! Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: 4000+ 04.11.16, 13:55 Ja po prostu w to wszystko nie mogę uwierzyć. Jestem na równi przerażona, ale i wściekla. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Gdzie są te twierdzące, że straszymy pisem 04.11.16, 13:59 Jak w temacie. Gdzie są te rok temu twierdzące (także tu an forum), że straszymy pisem?! Jestem ciekawa, jak sie zachowają teraz i ile upośledzonych dzieci każda z nich przygarnie. A przecież to nie chodzi tylko o dom dla chorych, upośledzonych dzieci, ale także (a może przede wszystkim) o godność kobiet, matek. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Gdzie są te twierdzące, że straszymy pisem 04.11.16, 15:38 Za PO było wiele lepiej? 14 latka poniewierana na całą Polskę. Szpitale, które legalne aborcje wpisywały pod innymi, fikcyjnymi zabiegami bo się bały wpisać prawdy i oczywiście wielu lekarzy z klauzulą tzw. sumienia jak i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Gdzie są te twierdzące, że straszymy pisem 04.11.16, 16:14 Mialam ci coś odpowiedzieć, ale stwierdzenie, że za PO było niewiele lepiej niz teraz, dyskwalifikuje cię jako kogoś z kim warto rozmawiać na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Gdzie są te twierdzące, że straszymy pisem 04.11.16, 16:21 PO tak samo służyło "sukienkowym" jak PiS tylko bardziej się z tym ukrywało, taka różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Gdzie są te twierdzące, że straszymy pisem 04.11.16, 16:52 Ale teraz miało być lepiej a nie tak samo lub gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Gdzie są te twierdzące, że straszymy pisem 04.11.16, 17:23 Nie, nie miało być lepiej. Każdy kto obudził się w ten smutny dzień październikowy gdy wygrał PiS był tego świadom. Pod jednym względem lepiej - baby się dopiero teraz przebudziły, że od lat są dymane w kakao. Za PO siedziały jak mysz pod miotłą choć pod tym względem było tak samo - maksymalne utrudnianie legalnych aborcji, szczucie zgwałconej 14-latki, szpitale odmawiające legalnych aborcji i Chazan spokojnie na stanowisku w szpitalu państwowym, tak za PO jak i za PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: Gdzie są te twierdzące, że straszymy pisem 04.11.16, 16:14 za każdym razem mam ochotę poszukać na forum i znaleźć, które to były. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: Gdzie są te twierdzące, że straszymy pisem 04.11.16, 16:15 ra-sowa napisała: > za każdym razem mam ochotę poszukać na forum i znaleźć, które to były. Ra-sowa ja też, ale szkoda mojego czasu i zdrowia. Każda (jak to pisowcy i ich poplecznicy) wyprze się, ze to nie prawda, ale stwierdzi, że żle zrozumiałyśmy,.. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: 4000+ 04.11.16, 14:02 Nie, nie słyszałam. Mam jednak nadzieję, że to pierwszy krok do ich upadku. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: 4000+ 04.11.16, 14:07 szarsz napisała: > Nie, nie słyszałam. Mam jednak nadzieję, że to pierwszy krok do ich upadku. Obawiam się, ze niestety jesteś zbyt wielką optymistką. Ile już miało być tych 1. kroków do upadku pis?! Dziwię sie tylko, ze nadal jest taki ogrom debili, którzy popieraja tych zwyrodnialców. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: 4000+ 04.11.16, 14:14 Jeśli to idzie w tę stronę, to za chwilę będzie wysyp chazaniątek. Co do 30% poparcia to budżet w nieskończoność też nie uciągnie tego Bizancjum i ich durnych pomysłów. Właśnie ze smakiem wyczytałam dziś informację katastrofalną dla regionu, w którym mieszkam, a jest to zagłębie PiS. Będę z przyjemnością obserwować jak miłośnicy dobrej zmiany dostaną po tyłkach w sposób najbardziej dla nich bolesny, finansowo Wkurzony suweren będzie pierwszy do wywiezienia ich na taczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: 4000+ 04.11.16, 14:18 niestety, obawiam się, że nie będzie. Dadzą sobie wmówić że to, ze dostali po tyłku finansowo to jest wina WSZYSTKICH wokół tylko nie PiS i ich działań. A ciemny lud to kupi tak jak kupuje WSZYSTKIE ich brednie, łgarstwa, niedopowiedzenia, przekręcenia i ogólnie cały ten załgany przekaz. Wiesz np. dlaczego rząd przez rok nie zrobił NIC żeby odzyskać wrak tupolewa? Bo ja wiem Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: 4000+ 04.11.16, 14:24 Bo tak naprawdę nie jest im wcale potrzebny ? Póki leży tam, to można sobie wrzeszczeć ? Wiesz, bardzo bym chciała mieć rację. Nie dam sobie nic uciąć za rodaków, ale mam wrażenie, że jednak większość nie jest oczadziałymi babinkami słuchającymi tylko radyja i nie łyka ściemy bez popitki - a przynajmniej nie bez końca. Cóż, zobaczymy. Po roku widać, że mimo łapówy 500+ ten rząd pikuje szybciej niż poprzednie. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: 4000+ 04.11.16, 14:29 nie nie, kochana, to jest za prosta odpowiedź bo logiczna ja się pytam czy ty wiesz co odpowiadają na takie pytanie posłowie PiS? Miałam tę przyjemność ze słyszałam jak jedna posłanka 9na szczęście nie wiek jak się nazywała0 mocno dociskana pytaniami redaktora w RMF FM odpowiedziała, że..... rząd nie zrobił nic bo miał problemy z gaszeniem demonstracji KOD itp Czyli ze znowu wstrętna opozycja oraz gorszy sort winni Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: 4000+ 04.11.16, 14:35 paskudek1 napisała: Miałam tę przyjemność ze > słyszałam jak jedna posłanka 9na szczęście nie wiek jak się nazywała0 mocno doc > iskana pytaniami redaktora w RMF FM odpowiedziała, że..... rząd nie zrobił nic > bo miał problemy z gaszeniem demonstracji KOD itp Czyli ze znowu wstrętna o > pozycja oraz gorszy sort winni > Dokładnie i gro zatwardzialego betony to łyknie. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: 4000+ 04.11.16, 14:40 O_O A przecież byli umówieni z Anodiną na wizytę w Rosji czy jakoś tak. Jprdlę, bardzo krótką ławkę mają. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: 4000+ 04.11.16, 16:58 I do betonowego elektoratu to trafia. A taki właśnie mamy elektorat. Odpowiedz Link Zgłoś
anetapzn Re: 4000+ 04.11.16, 14:35 owczarkini napisała: > Wiesz, bardzo bym chciała mieć rację. Nie dam sobie nic uciąć za rodaków, ale m > am wrażenie, że jednak większość nie jest oczadziałymi babinkami słuchającymi t > ylko radyja i nie łyka ściemy bez popitki Owczarkini niestety obawiam się, ze jest, przynajmniej wystarczająco duża ilość żeby pis się utrzymał u władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
krecik Re: 4000+ 04.11.16, 18:31 anetapzn napisała: > owczarkini napisała: > > > > Wiesz, bardzo bym chciała mieć rację. Nie dam sobie nic uciąć za rodaków, > ale m > > am wrażenie, że jednak większość nie jest oczadziałymi babinkami słuchają > cymi t > > ylko radyja i nie łyka ściemy bez popitki > > Owczarkini niestety obawiam się, ze jest, przynajmniej wystarczająco duża ilość > żeby pis się utrzymał u władzy. Ludzie, ale co was - poj-ekhm - balo? To juz prawie krok do tego samego chrzanienia, co w 2015 przed wyborami "no po co mam isc do wyborow?", "I tak nie mam na nic wplywu", "Nie ma na kogo glosowac...". Mobilizowac sie, namawiac wszystkich do glosowania, do wyrazenia swojej opinii. Nie ma, ze "wystarczajaco duza ilosc", jesli ludzie pojda pokazac PiS, ze ich miejsce jest w scieku historii. Obudzta sie, co was obchodza babinki, dzadygi, piecsetpluski? Oni beda wiekszoscia jedynie jesli reszta polprzytomnie uwierzy w te wszystkie rankingi popularnosci PiSu i stwierdzi, ze jest w mniejszosci. Jesli jakakolwiek kobieta nie bedaca betonowym wyznawca pisizmu nie pojdzie do przyszlych wyborow zaglosowac przeciw, bo "nie ma na kogo", bo "deszcz pada", "ciocia Dzidka ma urodziny" lub "oni i tak wygraja", bedzie oficjalnie - tu wstawic ulubiony inwektyw na okreslenie. Podobniez mezczyzni, ale dla kobiet powinno byc mniej wyrozumialosci w obliczu tego, co sie dzieje. Ag Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: 4000+ 07.11.16, 00:10 >Obudzta sie, co was obchodza babinki, dzadygi, piecsetpluski? Oni beda wiekszoscia jedynie jesli reszta polprzytomnie uwierzy w te wszystkie rankingi popularnosci PiSu i stwierdzi, ze jest w mniejszosci. Dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: 4000+ 04.11.16, 14:01 No ale tak przecież nie może być. Trumienkowe trumienkowym, ale jeśli faktycznie za kulisami zmuszają całe województwa do klauzuli sumienia, to naprawdę powód do dymu. OJP. Bardzo chciałabym dowiedzieć się więcej, skąd takie informacje i jakie są konkrety. #tematdlauwagi Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 4000+ 04.11.16, 14:41 www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/legalna-aborcja-jest-fikcja-to-prawo-jest-martwe,685673.html Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: 4000+ 04.11.16, 14:47 Tak, oglądałam to. Napisałam wyżej, ale jeszcze raz: No ja wiem, słynne podkarpackie. Ale chodzi mi o sytuację, że przychodzi para z oficjalnym pismem, podkładkami itd., domaga się wyznaczenia terminu zabiegu albo wyznaczenia innej placówki (informacji). Składa to oficjalnie, za potwierdzeniem odbioru - tak radzi Federacja na rzecz Kobiet i Planowania Rodziny. I co robi dyrektor. Który przecież nie musi być lekarzem, to o jakim sumieniu tu mowa. - j/w Oczywiście, że nie powinno tak być, ale jednak dotąd można było wykonać legalny zabieg w Pl, po prostu niektóre nieszczęśnice musiały przejechać kilkaset kilometrów. Jeśli teraz wszystkie szpitale zaszczuli, to jest mimo wszystko znaczne pogorszenie sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: 4000+ 04.11.16, 15:23 Najczęściej dyrektor jest lekarzem. I powołuje się na klauzulę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: 4000+ 04.11.16, 15:35 Ale ta klauzula wymaga by podał innego lekarza czy placówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: 4000+ 04.11.16, 20:28 No i właśnie dlatego Chazan wyleciał. Ratusz stwierdził, że w tej sprawie działał nie jako lekarz (nie był lekarzem prowadzącym), tylko jako organ, dyrektor, i tym samym przekroczył swoje uprawnienia powołując się na klauzulę sumienia. Coś kojarzę, że odwoływał się, ale widocznie decyzja była nie do podważenia. Odpowiedz Link Zgłoś