Dodaj do ulubionych

Wybór pracy

10.01.25, 18:52
Pierwsza praca. Parę miesięcy poszukiwań. Moje wykształcenie to ukończone liceum. Którą opcję wybrać
1) Sprzedawca w galerii handlowej pensja minimalna ok 3600-3700 na rękę - praca też w soboty czasem w godz 9-21 no i też niedzielę pracujące
2) Recepcjonistka w firmie handlowej, obsługa klienta, urządzeń biurowych, programów komputerowych, prowadzenie baz danych, ewidencji - praca wg grafiku w systemie 3 zmiany w tym wekedy i wszystkie święta np Boże Narodzenie, Wigilia, majówka - pensja ok 4000-4600 zł
3) laboratorium betonu - pobieranie próbek do badań i przeprowadzanie badań, warunki szkodliwe, praca w systemie dwuzmianowym, czasem byc może w sobotę też - pensja ok 3600-4000
Najbardziej przemawia za mną opcja 2 bo lubię kontakt z ludźmi i pracę biurową ale minusem jest grafik pracy we wszystkie niedzielę i święta . Co wybrać zatem ?
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Wybór pracy 10.01.25, 18:58
      Dziwne te pensje. Najniższa krajowa to 30 zł/godz. Przy 176 godzinach w miesiącu (etat) dostajesz 5280 zł. Jeśli zapiszesz do jakiejś szkoły typu Cosinus, to brutto = netto.
      • ashleybeza Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:04
        160 h na miesiąc zakładając że 5 dni po 8 godz. Netto 3600 zł to za godzinę 22,50 netto. Tak mniej więcej podawali mi stawki. Już nie chodzi tylko o zarobek bo od czegoś trzeba zacząć zdobyć doświadczenie tylko która opcję byście wybrali ?
        • mama-ola Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:47
          > Już nie chodzi tylko o zarobek

Chodzi o prawo.
          Mój syn, też po liceum, musiał negocjować z pracodawcą, żeby mu dał najniższą krajową! Bo ten nie był skłonny. Innym młodym chłopakom daje po 18, 20 zł. Tylko mój syn ma tę najniższą, bo zna swoje prawa, wyartykułował to i dostał.
          • z_lasu Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:51
            Ale autorka pisze o kwotach netto. Minimalna netto to w tym roku ok. 3500.
            • abecadlowa1 Re: Wybór pracy 10.01.25, 20:56
              z_lasu napisała:

> Ale autorka pisze o kwotach netto. Minimalna netto to w tym roku ok. 3500.

Dla osób powyżej 26 r. ż.
              • z_lasu Re: Wybór pracy 10.01.25, 21:01
                Słusznie. To 3660 (bo rozumiem, że obecnie się nie uczy).
      • berdebul Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:26
        168 to pełen etat.
      • kamin Re: Wybór pracy 10.01.25, 21:46
        Najniższa krajowa to 4660 zł brutto na pełen etat.
      • be.a Re: Wybór pracy 10.01.25, 22:54
        Na zlecenie jest taka stawka za godzinę
    • ewka.n Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:02
      Zdecydowanie opcja 2. Największe możliwości zrobienia kariery. Poza tym dwie pozostałe to praktycznie prace fizyczne, a ta biurowa, więc dużo bardziej prestiżowa.
      • alicia033 Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:23
        ewka.n napisała:

> Zdecydowanie opcja 2. Największe możliwości zrobienia kariery.

jakiej kariery? 🤣🤣🤣

> a ta biurowa, więc dużo bardziej prestiżowa.

że co? 🤣🤣🤣
        • ewka.n Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:45
          alicia033 napisała:

> > a ta biurowa, więc dużo bardziej prestiżowa.
          >
          > że co? 🤣🤣🤣

Owszem, daje się ostatnio zauważyć lekki wzrost poważania pracy fizycznej, ale raczej wśród niższych warstw społecznych, które kierując się właściwymi im nieco prymitywnymi kategoriami zachwycają się incydentalnymi odchyleniami in plus w wynagrodzeniu.
    • z_lasu Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:13
      Zdecydowanie 2. Najlepsza sama praca (w sensie zakresu obowiązków), najciekawsza, najbardziej rozwijająca i dająca kontakty zawodowe. Po co Ci święta na tym etapie życia? Jeszcze się naświętujesz jak będziesz musiała dzieciom organizować. Teraz ważniejszy jest dobry start zawodowy.
      • ashleybeza Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:22
        No też tak myślę. Dwie koleżanki odradzają taką pracę mówią że to już zero imprez wyjazdów czy wypadów nad wodę grilla bo ja będę w pracy. Że potem dziecko w święta z mężem a ja w pracy .... Siostra mi też radzi opcje 2 i pójście na jakieś studia zaoczne twierdząc że koleżanki być może mówią tak z zazdrości.
        • berdebul Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:27
          Jakieś, czyli jakie? Chcesz iść na studia, masz pomysł na siebie?
          • ashleybeza Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:32
            Tak myślę o administracji. Zawsze chciałam być panią z biura czy urzędu.
            • berdebul Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:42
              To wybierz pracę, która będzie Ci najmniej kolidowała ze studiami.
        • z_lasu Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:40
          > Że potem dziecko w święta z mężem a ja w pracy ....

Kiedy potem? Masz już jakieś dziecko? Albo w planach na najbliższy rok? Jak będziesz potrzebowała mieć wolne w święta, to zmienisz pracę.
          • ashleybeza Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:41
            Nie mam a w planach to za 3-4 lata może.
            • z_lasu Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:55
              I dlatego dzisiaj nie możesz podjąć pracy w święta, bo może za 3-4 lata będziesz mieć dziecko? Przyznasz chyba, że to mało logiczne. W tej chwili najważniejszy jest dla Ciebie dobry start zawodowy, dający dobre perspektywy. A potem możesz pracę zmienić na bardziej odpowiadającą nowej życiowej sytuacji. Jest szansa, że po 4 latach będziesz już miała większy wybór.
              • ashleybeza Re: Wybór pracy 10.01.25, 20:07
                Koleżanki mi tak mówią że taka praca to brak imprezowania wyjść bo ja w wekendy będę w pracy ale dla mnie ważniejsza jest praca a wyjść ze znajomymi mogę jak wypadnie wolny dzień.Inni też zresztą pracują czy szukają pracy i każdy zresztą zaczyna patrzeć przyszłościowo na życie a nie na wyjścia i imprezy.
    • slonko1335 Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:19
      Co to za firma handlowa czyn a w święta? 3 zmiany to nocki także i praca w ruchu ciągłym? Zmiany tygodniowe?
      • ashleybeza Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:26
        Firma handlowo usługowa produkująca żywność, recepcja i kilka działów pracuje non stop bo są wyjazdy kierowców. Zmiany po dwa dni na rano , dwa na popołudnie , dwa na noc, dwa wolne i tak wkoło jak wypadnie.
        • slonko1335 Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:31
          Moja pierwsza praca etatowa była pracą w ruchu ciągłym na zmiany. To była jedna wielka porażka, cy czas chodzilam nieprzytomna. No i gdy wszyscy się bawili lub imprezowali ja zasuwalam do pracy. Nue polecam.
    • alicia033 Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:25
      Bramka nr 3.
      Najmniej obciążająca czasowo, zdobywasz twarde umiejętności i wiedzę przydatną również poza Polską.
      • mayolijka Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:34
        Ja też jestem team 3. Recepcjonistek jest na pęczki i łatwo je zastąpić.
        • ashleybeza Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:46
          Nie wiem czy tak łatwo znaleźć pracę w recepcji bo jakoś z ofert pracy to najwięcej jest do sklepu lub magazynu. Opcja 3 laboratorium to chyba bardziej praca fizyczna skoro wykształcenie min zawodowe, nie wymagają średniego. No i warunki pracy szkodliwe. Praca w kombinezonie ochronnym przy aparaturach i jakiś maszynach czy innych sprzętach.
    • magda.z.bagien Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:38
      Jeśli to pierwsza praca, brałabym pod uwagę doświadczenie jakie można wyciągnąć z każdej pracy. Galeria wygląda najmniej ciekawie. Opcja 2 i 3 dużo lepiej. Zależy jakie masz dalsze plany. W opcji 2 jeśli to duża firma, może jest możliwość rozwoju.
    • hanusinamama Re: Wybór pracy 10.01.25, 19:59
      Nie bardzo rozumiem każdy pracujący weekend. Chyba chodzi o to ze w weekendy firma pracuje i są zmiany. Czyli pewnie trafisz na jeden czy dwa pracujące weekendy. Albo np soboty
    • novembre Re: Wybór pracy 10.01.25, 20:15
      Praca nr 2 daje ci najwieksza mozliwosc utrzymania sie w pracy biurowej / umyslowej sie to kiedys nazywalo. Jak pojdziesz do fizycznej, jest ryzyko, ze zostaniesz w fizycznej. Poszlabym na recepcje, jak ci nie bedzie odpowiadac praca zmianowa, bedziesz juz miala troche doswiadczenia i zmienisz na podobna nie zmianowa. W miedzyczasie rob studia.
    • taje Re: Wybór pracy 10.01.25, 21:52
      Nr 2, ewentualnie 3.
    • samanta1010 Re: Wybór pracy 10.01.25, 21:57
      w tym wieku to główne kryterium to zdobywalnie nowych umiejętności to jest najważniejsze. praca nr dwa brzmi dobrze
    • imponderabilia20 Re: Wybór pracy 10.01.25, 22:33
      Wybrałabym 2. Ale Ty będziesz tam jedyną recepcjonistką? Że masz obstawiać wszystkie święta, weekendy?
      • ashleybeza Re: Wybór pracy 10.01.25, 22:44
        Nie chyba razem ze mną 4 będziemy i każda sama na zmianie więc czasem wypadnie wekend wolny ale większość raczej w pracy
        • imponderabilia20 Re: Wybór pracy 10.01.25, 23:28
          No to z tego wynika, że co drugi weekend czy święto będzie wolne.
    • kaki11 Re: Wybór pracy 10.01.25, 22:52
      Ja bym chyba szła w drugą. Jasne, ma te minusy pracy zmianowej też w święta, ale poza tym ma najlepsze wynagrodzenie, wydaje się najprzyjemniejszy zakres obowiązków i moim zdaniem jest najlepszym startem kariery jeśli docelowo chciałabyś iść w pracę biurowe, umysłowe a nie fizyczne - to będzie najbardziej wartościowe w tym kontekście doświadczenie z którym najłatwiej będzie ci za powiedzmy rok czy dwa zmienić dalej na podobną pracę ale już w "normalnych" godzinach.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Wybór pracy 10.01.25, 23:57
      Druga - trochę się pomęczysz z tymi trzema zmianami, ale zdobędziesz doświadczenie w czymś, co może być twoją stałą pracą, a jak będziesz miała doświadczenie, to wtedy znajdziesz lepszą pracę.
      Trzeciej w ogóle nie bierz pod uwagę, chyba że planujesz się w tym kierunku dalej uczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka